Regisztráció  Belépés
1vargaildyko.blog.xfree.hu
...Légy, amivé legszebb hajlamaid által válhatsz - de elsősorban maradj ember. (Tatiosz) Tücsök Ildykó
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
AZ ÉV FÁJA LETT A MIÉNK 2013-ban! KÖSZÖNJÜK VACKOR NEVÉBEN!
  2013-11-30 08:23:44, szombat
 
 

Link A mai ünnepélyes eredményhirdetésen végre kiderült, hogy a vén vackor nyerte az idei év fája versenyt, több mint 4000 szavazattal! Mindenkinek nagyon köszönjük a szavazatokat és a megosztásokat!

Jövő év elején újabb megpróbáltatás vár kedves fánkra, hiszen a hazai verseny nyerteseként indulhat az Európai Év Fája versenyen!
Reméljük, akkor is számíthatunk Rátok!

GÖDÖLLŐ, 2013.11.29.Link
 
 
2 komment , kategória:  Szülővárosom...  
Megérkezett a város karácsonyfája
  2013-11-29 09:18:43, péntek
 
 

Megérkezett a város karácsonyfája. Megérkezett a főtérre a város karácsonyfája, amit az idén a Pilisi Parkerdő Zrt. ajánlott fel. Az 50 esztendős fát a Gödöllői Arborétumból hozták el a VÜSZI Kft. munkatársai. A főtér adventi díszítése már a hét elején megkezdődött. Folyamatosan helyezik ki a fényfüzérek és az egyéb dekorációs elemeket. Az ünnep fényei vasárnap gyúlnak ki.

GÖDÖLLŐ 2013.Link

 
 
0 komment , kategória:  Szülővárosom...  
Tegnap délután ünnepélyes keretek között...
  2013-10-28 10:22:03, hétfő
 
 

Tegnap délután ünnepélyes keretek között leleplezték gróf Grassalkovich I. Antal egész alakos bronzszobrát a királyi kastéllyal szembeni füves területen. A gödöllői Grassalkovich-kastély dísztermében rendezett ünnepségen Gémesi György polgármester és Gönczi Tibor, a kastély ügyvezető igazgatója, valamint Bíró János, a szobor készítője mondott köszöntő beszédet. Az esemény fényét emelte még Kaján Katalin operaénekes előadása.
A szobrot, amivel nagyon rég óta "adós" volt Gödöllő közössége, Kaján Katalin, Gémesi György, Bíró János és Gönczi Tibor leplezte le. A műalkotást Szecsődi Péter áldotta meg.Link

 
 
0 komment , kategória:  Szülővárosom...  
SZAVAZZATOK SZÉPEN KÉRLEK BENNETEKET! Egy mesebeli vén...
  2013-09-24 10:58:29, kedd
 
 

Egy mesebeli vén vackorfa, avagy a gödöllői magányos óriás története

Gödöllőn, belépve a Szent István Egyetem Botanikus Kertjébe egy terebélyes fa már messziről magára vonja tekintetünket. Közel 20 méteres termetével, több mint 320 centiméteres kerületével, messzire ágazó koronájával akár idős tölgynek is nézhetnénk, de közelebbről szemlélve már felfedi valódi énjét, hisz az ország egyik legöregebb és legnagyobb vadkörtefája magasodik fölénk. A magányos óriás túlélte a dicső szabadságharcot, átvészelte a huszadik század vérzivataros éveit és még mindig virágpompával köszönti a tavaszt, majd nyár derekán ezernyi gyümölcstől roskadoznak megfáradt ágai. A pompás fának a látszat ellenére nem volt könnyű élete, hisz a történelem viharai mellett gyakran szomjazott a homoktalaj miatt, de a nehézségek csak még erősebbé és szívósabbá tették.

A helyi legenda szerint Grassalkovich Antal gróf ültette, aki egy szerencsés kimenetelű vadászat után a sebzett vadkan elől egy vadkörtefán talált menedékre. Hálája jeléül elrendelte, hogy gödöllői birtokán 1000 vadkörtét ültessenek a jeles fa tiszteletére. A huszadik század hajnalán még 7 idős példány alatt pihentették a pásztorok nyájaikat, de napjainkban már csak egy túlélője maradt a sokadalomnak...
A sikeres isaszegi csata után nem meglepő, hogy a természethez, a növényekhez gyermekkora óta vonzódó Kossuth Lajos nem a nyüzsgő gödöllői főhadiszálláson, a kastélyban, hanem az akkor már terebélyes vadkörtefa alatt fogalmazta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot.

A kiegyezés után az uradalmat koronázási ajándékként megkapó királyi családból, a bájos és a magyarság számára oly kedves Erzsébet királyné, Sisi igyekezett felfedezni kedvenc nyaralóhelyének minden zegét-zugát. Egyik első kilovaglása során éppen az erdő szélén nyargalt, amikor megpillantotta a vadkörtefát. A gyeplőt sebesen megrántva megállította száguldó paripáját. A fa éppen akkor érlelte bőkezűen termését és a lelkes Sisi megfelejtkezve az udvari etikettről örömében kiáltozva lelkesen megölelte a fát, majd jóízűen falatozott a vén fa földre hullott, érett gyümölcseiből. Innentől kezdve gyakran látogatta a matuzsálemet, nyáron szívesen hűsölt lombjai alatt, tavasszal virágpompájában gyönyörködött, míg ősszel a hatalmas lombozat színkavalkádja ejtette ámulatba a királynét, aki nyugalmat és békességet talált a fa tövében. Állítólag itt ismerkedett meg Andrássy gróffal is, aki fülig szerelmes lett belé, ezért a gödöllőiek azóta is a szerelmesek fájaként tartják számon a jó öreg vackort.

A világháborúk alatt és köztük, a gazdasági világválság idején sok szegény ember, és félénk, de éhes vad számára jelentett örömöt, vitaminforrást és reménysugarat a fa bőkezű termésáldása. Nem véletlen, hogy az 1959-ben kijelölt, négyszögletű egyetemi botanikus kertnek éppen a közepén nyújtja ég felé vaskos ágait az idős vadkörtefa, dacolva viharokkal, jégesővel és a nyári tikkasztó kánikulával.

A kert megalapítása óta az erdei vadak már nem élvezhetik savanykás, tápláló gyümölcsét, de a madarak és a rovarok szinte megrészegülve élvezik a természet minden évben megújuló bőségét, a gyümölcsáldást, míg tavasszal és ősszel fáradt vándormadarak pihennek meg, és gyűjtenek erőt a vén vadkörtefa ágain.
Mesebeli hősünk, a mimózalelkű sárkány, Süsü sem kívánhatna nagyobb és bőségesebb termésű példányt, mint a kedvenc gyümölcsét termő gödöllői vackorfát...

Fa elhelyezkedése: Gödöllő (Szent István Egyetem Botanikus Kert), Páter Károly utca 1., GPS (é.sz.-k.h.): 47,59,30,27 - 19,36,61,36
Faj: vadkörte, vackor (Pyrus pyraster)
Kora: 280
Magassága: 18
Törzskerület: 321
Jelölő: Czóbel Szilárd

EZEN A LINKEN LEHET SZAVAZNI! KÖSZÖNJÜK :)
Link


Link

 
 
0 komment , kategória:  Szülővárosom...  
Fényképpel a Hónap Műtárgyáról:
  2012-09-20 10:34:24, csütörtök
 
 

Fényképpel a Hónap Műtárgyáról:

A GÖDÖLLŐI MŰVÉSZEK MESEILLUSZTRÁCIÓI

A HUSZADIK SZÁZAD ELEJÉN MŰKÖDŐ GÖDÖLLŐI MŰVÉSZTELEP ALKOTÓI MUNKÁIKBAN FONTOS SZEREPET SZÁNTAK A GYERMEKNEVELÉSNEK, OKTATÁSNAK. ELSŐSORBAN A SZÁZADFORDULÓ GYERMEKKULTUSZA ÉRINTETTE MEG ŐKET, AMIKOR A GYERMEKEKNEK SZÁNT KÖNYVEKET AKARTÁK SZÉPPÉ, ÉRDEKESSÉ, ESZTÉTIKUSSÁ TENNI.

MESEKÖNYV-ILLUSZTRÁCIÓIKBAN A GYERMEKI VILÁGGAL VALÓ BENSŐSÉGES AZONOSULÁS, EGY ÚJFAJTA PSZICHOLÓGIAI MEGKÖZELÍTÉS FIGYELHETŐ MEG.
A HUSZADIK SZÁZAD ELEJE A SZÖVEGGEL EGYENÉRTÉKŰ MŰVÉSZI ILLUSZTRÁCIÓK ÉS A KORSZERŰ, SZECESSZIÓS KÖNYVDÍSZEK ELTERJEDÉSÉNEK KORSZAKA SZERTE EURÓPÁBAN. GÖDÖLLŐN NAGY SÁNDOR ÉS FELESÉGE, KRIESCH LAURA, KÖRÖSFŐI-KRIESCH ALADÁR, MIHÁLY REZSŐ ÉS UNDI MARISKA MUNKÁLKODOTT LEGTÖBBET E TERÜLETEN.

A HÓNAP MŰTÁRGYAKÉNT KÖRÖSFŐI-KRIESCH ALADÁR, P. ÁBRAHÁM ERNŐ: HOLLÓK FÁJA ÉS EGYÉB MESÉK CÍMŰ KÖNYVHÖZ KÉSZÜLT ILLUSZTRÁCIÓIT MUTATJUK BE, A MÚZEUM RÉGI FŐBEJÁRATÁNÁL.

ŐRINÉ NAGY CECÍLIA
MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ

GÖDÖLLŐ VÁROSI MÚZEUM
 
 
2 komment , kategória:  Szülővárosom...  
Grassalkovich kastély – Gödöllő
  2012-09-20 10:31:42, csütörtök
 
 
Pest megyei kastélyok

Scheftsik Tamás, 2012. szeptember 17

A csodálatos kastélyok és várromok mindig is lenyűgözték az embereket. A koronás fők és nemesemberek lakhelyei mára többnyire romok, vagy rendezvények helyszínei, esetleg múzeum üzemel bennük. Egy - egy hűvösebb napon, amikor a kánikula alábbhagy remek kirándulási helyszínek lehetnek az egész család számára. Lássunk most ezek közül néhányat, amelyek mind Pest megyében találhatóak, a fővárostól néhány kilométer távolságban.

Grassalkovich kastély - Gödöllő

A kastélyt 1740-ben építette Mária Terézia egyik legfőbb bizalmasa, Grassalkovich Antal. Az épület kettős U alakban készült, és összesen 7 szárnyat számlál.

De nem csak a kastély miatt érdemes ellátogatni Gödöllőre, hiszen a csodálatos épülethez tartozik egy lovarda, valamint egy lélegzetelállító park is. Ráadásul HÉV-vel egyszerűen megközelíthető.

bien.hu
 
 
0 komment , kategória:  Szülővárosom...  
Csiribiri Családbarát Nap
  2012-09-20 10:28:57, csütörtök
 
 

Csiribiri Családbarát Nap

2012-09-18 16:18:31

Csiribiri Családbarát Nap
Sokak régóta dédelgetett álma a gödöllői Waldorf iskolában, hogy valamelyik ünnepükkel, illetve rendezvényükkel egyszer kiléphessenek iskolájuk, óvodájuk falai közül. Az álom megvalósulásának óriási lendületet adott, hogy az iskola és óvoda fenntartója, a Weöres Sándor Oktatási, Kulturális és Szabadidős Egyesület a TÁMOP-5.5.1.B-11/1 számú pályázati felhívásra benyújtott CSIRIBIRI - integrált családbarát programja pozitív elbírálásban részesült.

- A program húsz hónapos megvalósítási ideje alatt - többek között - négy nagy Családbarát Nap megrendezését vállaltuk. Arra gondoltunk, hogy az első ilyen rendezvényünket Gödöllő egyik szép, frekventált helyén szeretnénk megtartani. Tervünket nagy örömünkre kezdettől fogva támogatta Gémesi György polgármester és Six Edit önkormányzati civil referens asszony, így megkaptuk az engedélyt, hogy az első CSIRIBIRI Családbarát Napunkat szeptember 30-án, vasárnap 10 órától 17 óráig a Gödöllői Királyi Kastély és a Művészetek Háza épülete közötti füves területen rendezhessük meg. Rendezvényünk fő célja, hogy bemutathassuk azokat az értékeket, amiket a Waldorf-pedagógia fontosnak tart, lehetőséget teremtve széles körű kapcsolatok kialakítására - tájékoztatta hírportálunkat Kecskés Judit, a CSIRIBIRI - integrált családbarát program szakmai vezetője, a gödöllői Waldorf iskola tanára.

Cél, a gödöllői kistérség helyi közösségeinek erőforrásaira támaszkodva, olyan családcentrikus programok, képzések megvalósítása és integrált szolgáltatások nyújtása, amikkel mind a jelen, mind a jövő generációk tagjaiban mélyül az elköteleződés egymás, családjaik, szűkebb és tágabb környezetük iránt. Családbarát jellegű kezdeményezésekkel, a családok közötti szolidaritás erősítésével a project hosszú távon járul hozzá a harmonikus családi élet és a gyermekvállalás fontosságának tudatosításához, a munka és a családi élet összeegyeztethetőségéhez. A Családbarát Napok mellett - többek között - Közösségi Szolgáltató Iroda létrehozását tervezik, szívességbankot alapítanak, tréningeket és tanácsadásokat tartanaka 2014 februárjáig zajló CSIRIBIRI program végrehajtása során.

A projekt vezetője úgy véli, a hely kitűnően alkalmas a tervezett sokoldalú, színes programkínálat megvalósítására, ami mindenekelőtt szorosan kapcsolódik a Waldorf iskolában és óvodában kiemelt jelentőségű Szent Mihály ünnephez. Az ünnep részét képező foglalkozásokkal, játékokkal, mint például, sárkányviadal, sárkányeregetés, bátorságpróbák, kovácsolás, ügyességi játékok,valamin tsokoldalú, színvonalas kézműves foglalkozásokkal új élményt szeretnének nyújtani az ellátogató családoknak, piciknek, nagyoknak egyaránt.

Színvonalas színpadi produkciók is kiegészítik a szórakozást. A házigazda iskola saját bemutatóin kívül, a meghívott helyi iskolák és a környező Waldorf iskolák rövid műsorait is láthatják az érdeklődők. A nap csúcspontja és egyben zárása 16 órától a MAKÁM együtteskoncertje lesz.

Ezen felül a gyermekek és kézműves árusok portékáit kínáló kirakodóvásár, reformbüfé, játszóház piciknek, baba-mama zenés foglalkozások, és - úgynevezett - egészség-sziget (ahol a családok házi orvosai tanácsokat kaphatnak a mindennapos betegségek gyógyításához) ugyancsak hozzájárulnak a program sikeres lebonyolításához. Az összefogás jegyében családcentrikus, sérülteket segítő és az egészséges életmódhoz kapcsolódó civil szervezetek képviselői is jelen lesznek a Családbarát napon.

További információk: www.csaladbarat-csiribiri.hu 
 
0 komment , kategória:  Szülővárosom...  
Rendőrtámadás a kocsmában
  2012-09-20 10:27:41, csütörtök
 
 

Rendőrtámadás a kocsmában

2012-09-19 18:30:43

Rendőrtámadás a kocsmában
Nagy erőkkel keresi a hatóság azt a gödöllői férfit, aki szerdára virradó éjjel bozótvágó késsel és viperával támadt rá egy vele vitába keveredett személyre az egyik gödöllői, egyetem környéki kocsmában.

A konfliktusnak sérülés lett a vége, a támadás sértettjét, Cs. Gábort kórházba kellett szállítani, ahol ellátták (állítólag 46 öltéssel varrták össze a sebét), majd kiengedték. Az elkövető, aki egyébiránt a készenléti rendőrség tagja, azóta ismeretlen helyen tartózkodik, ellene elfogatóparancs van érvényben.

Hírportálunk információja alapján a támadóra korábban nem volt jellemző az agresszív viselkedés, csendes, nyugodt férfinak ismerte a környezete. A középkorú rendőr Gödöllő kertvárosi részén lakik, de a bűncselekmény elkövetése óta ott nem jelent meg.

Értesülésünk szerint - miközben folynak a tanúkihallgatások - a rendőrség munkatársai azt kérték azoktól az ismerősöktől, családtagoktól, akikkel kapcsolatba léphet kollégájuk, hogy mondják meg neki: akkor teszi a legjobban, ha feladja magát.
 
 
0 komment , kategória:  Szülővárosom...  
Honfoglalás
  2012-09-20 10:23:35, csütörtök
 
 
 
 
0 komment , kategória:  Szülővárosom...  
Lélekkalauz
  2012-09-20 10:22:42, csütörtök
 
 
 
 
0 komment , kategória:  Szülővárosom...  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 150 db bejegyzés
Összes: 104060 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2265
  • e Hét: 26732
  • e Hónap: 78209
  • e Év: 1555630
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.