Regisztráció  Belépés
memi59.blog.xfree.hu
A szeretet gazdagabbá teszi azt, aki kapja, és nem juttatja koldusbotra azt, aki adja. Szeretem a jó idézeteket, melyek elgondolkodtatnak, néha irányt mutat... Molnar Emma
1959.03.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 47 
Egy ember soha nem magányos
  2017-09-27 15:21:03, szerda
 
 "Egy ember soha nem magányos, ha érdekli egy másik ember sorsa. Segíteni mindig lehet, mindig lehet egy kicsivel többet adni." 
Szepes Mária
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Szepes Mária  
Félelem nélkül élni csak az tud,
  2017-09-23 16:11:21, szombat
 
 Félelem nélkül élni csak az tud,
aki mer mindennel szembenézni.
Jövője nem rémíti.
Múltja nem dermeszti.
Tükre előtt is fogyó gyertyáját égeti."
Szepes Mária
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Szepes Mária  
A világ olyan körülötted
  2017-06-03 06:52:08, szombat
 
 A világ olyan körülötted, amilyenné magad alakítod." 

Szepes Mária
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Szepes Mária  
Ébredni kell ahhoz, hogy önmagunkra találjunk
  2017-02-01 16:38:43, szerda
 
 Mindenkit arra tanítok, hogy legyen önmaga, hogy betölthesse azt a feladatot, amire született. Aki kapni akar, annak először adni kell. A gond az, hogy az emberek mindent azonnal akarnak, nincs türelmük végigjárni a fejlődésüknek megfelelő lépcsőfokokat. Holott a földi lét a tapasztalásról kell, hogy szóljon mindannyiunk számára. Véletlen történések nincsenek. Ha valaki szerencsétlennek érzi magát, akkor is tudnia kell, hogy az események az előzmények tükrében, vagyis okkal történnek. És azt is tisztán kell látni, hogy minden döntésünk jelzés a jövőnek. Ébredni kell ahhoz, hogy önmagunkra találjunk, hogy fényt jelenthessünk a világnak, hogy segíthessünk a Földön.
(Szepes Mária)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Szepes Mária  
Szepes Mária- Bizonyosság
  2016-09-08 13:24:56, csütörtök
 
 Szepes Mária- Bizonyosság

Békülj ki magaddal. S a világ megbékül veled.
Tudom ez csaknem lehetetlen, a legnehezebb.
Az anyag csapdáját mégis elkerüli szellemed.
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Szepes Mária  
Szepes Mária -Mágia
  2016-09-05 13:53:26, hétfő
 
 Szepes Mária -Mágia

Akit birtokolva tartasz vissza,
elhagy tiltakozva, iszonyodva.
Nem megy el, ha nyitva a kalitka.
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Szepes Mária  
Tanuld meg ....
  2016-09-04 17:10:24, vasárnap
 
 Tanuld meg kiváltani a feléd irányuló legszebb emberi érzéseket, s akkor sohasem kell szomorkodnod azon, hogy egyedül hagynak, társaságodat kerülik, nem szeretnek, nem segítenek eléggé. A módszer, amellyel a jó viszonyt létrehozhatod, varázslatosan egyszerű: ne várj el, ne követelj az emberektől semmit, hanem te hozz értük áldozatot! "
Szepes Mária

Szepes Mária
A 9 éve elhunyt írónőre emlékezünk ma. Szeptember 3-an
Kezdetektől fogva írónak készült, képezte magát, nagy hatással voltak rá a Nyugat és Ady Endre versei.
1939-ben, Tihanyban, egy rózsakeresztes inspiráció hatására hozzákezdett akkor még novellának indult írásához, amely az idők folyamán legismertebb regénye, majd az egyik legkalandosabb életű magyar könyv lett: A Vörös Oroszlán. Ezen a művén öt évig dolgozott.
Szepes Mária 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, 1998-ban pedig a Középkeresztet vehette át munkásságának.
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Szepes Mária  
Szepes Mária személyisége kifejezetten érdekes
  2016-09-03 21:39:16, szombat
 
 Szepes Mária, Budapest, 1908. december 14. - Budapest, 2007. szeptember 3., író
,,A neve eredetileg Papir Mária. Apja Papir Sándor (Scherbak Sándor) színész, az Újpesti Népszínház alapítója, ahol Szepes Mária gyerekszínészként játszik. 1930-ban feleségül megy Szepes Béla képzőművész-, sportolóhoz. Berlinbe költöznek. Férje újságíró, Mária filozófiát, irodalomtörténetet és vallásfilozófiát tanul. Különös família. Bizonyíték, nem mindegy, hová születik az ember. Komédiások. Olvasnak, írnak, zenélnek, otthonosak különféle extrémnek számító tudományban. Anyja primadonna és nagyvállalkozó, ő alapítja az Astra Filmgyárat, apja rendező, testvére színész, nyelvész, író, filozófus. 
Szepes Mária személyisége kifejezetten érdekes. Segítőkész és empatikus nő, aki köré odagyűlnek - Hamvas Béla, Baktay és Várkonyi Nándor -, akiknek segítségre van szüksége, akik okos partnert látnak benne. Kulturális szalont tart fenn. Boszorkány a jó boszorkány fajtából, a mindentudó, bölcs asszonyok közül. Arról nem beszélve, hogy gyönyörű nő. Keress egy korabeli portrét, a ma ízlésének is mindenben megfelel. 
A Vörös Oroszlán az első regénye. A tiltás jót tett, a rejtély, a tiltás minden regénynek jót tesz, nimbuszát emeli. Halkan jegyzem meg, Szepes Mária hatvan éve közel sem tud úgy írni, mint az utóbbi évtizedekben. A regény az alkímia története, és a keleti filozófia titkai. Amikor a világ olyan racionálisan ostoba, mint a szocializmus kezdetén, minthogy a remény hal meg utoljára, az arra érzékeny olvasók az ezotériában keresik a megoldást veszteségeikre. Mindenben keresik. Hatvan éve, amikor a világ ennyire más, mint a korábban megszokott, megnyílnak az új égi kapuk.
Százötven könyve jelent meg. A kilencvenötödik születésnapján azt mondta, még kétszáz könyv van a fejében, és vagy ötven készen. A kiadók évekig adogathatják kifelé a könyveit.
Ötvenháromban kezdi a Pöttyös Panni sorozatot, ami maga is a legendák birodalmába tartozik. Az első kötetben az írónő szerepeltet egy négyéves szovjet kislányt, már a ténytől ejakulál a szocreálba merített kritika, kikiáltja az időszak leghitelesebb regényének. Egy gyerekkönyvet. Idiotizmus. A korszak nincs híján idiotizmusnak.
Mária író, abból élt, hogy író (és fordított persze, beszélt vagy öt nyelvet), és tudta, mitől döglik a légy. Akkor a bölcs szavú szovjet kislánytól döglött. A Pöttyös könyvek felülmúlhatatlan siker. Évtizedekig írja a gyerekkönyveket. Táltos Marci, Boróka néni kincse, Eleven képeskönyv. Aztán a szőrmentén ezoterikusokat Tükörajtó a tengerben, a Lázadó szerepek, a Mars szekere című kötet.
A nyolcvanas évek végére a nép spiritualizmus felé fordul. Mária pontosan megérzi, hogy szűnőben a nagy közösségi szeánszok, iránymutató szózatok, a nép kénytelen új életforma után kutatni. Ha nem kutat, eltéved. Személyiségekre szabott sablonok híján egyedül kell eligazodnia az globalizáció újkori hazugságerdejében. Az ember nem képes megkapaszkodni magában, ha nincs mibe kapaszkodjon. Minthogy a probléma világszerte napirendi pont, a siker nem kerülhette el. Olaszra, spanyolra, angolra, németre fordították lélekformázással foglalkozó műveit. Mint például A mindennapi élet mágiáját, vagy az elképesztő példányszámot megért Pszichografológiát. A spiritualizmus olvasóközönsége sokkal szélesebb, mint bárki elképzelné a globalizmus mindent a ráció felől elemző világában. (A sors és csoda mágiája, 1995; A lélek anatómiája, 2002). A huszadik-, huszonegyedik századi ember keresi magát. Megfejtené az életét, a párjáét, a kor embere tele van kérdéssel. Sokat tud, keveset ért. Belezavarodik. 
Amellett, hogy az utóbbi harminc év hivatalos irodalomkritikája nem vesz tudomást róla, nem hiszem, hogy érdekelte őt, mégis az Írószövetség örökös tagja. Közben íróként, dramaturgként filmeket csinál, forgat. Íróként nem csak az ezotéria, a spiritualizmus mentén, az okkultizmus mentén is mozog. 
Huszonhét, amikor meghal a fia, akivel haláláig naponta beszélget. A férjével is, akivel ötvenhét évet élt együtt. 
Kis fordítócsapata olyan könyveket fordít magyarra, mint Orwell Állatfarmja. 
Minden ellenére Szepes Mária csak a rendszerváltás előtt születik ujjá. Sorozatban kerülnek ki a fiókjából évtizedeken át kiadatlan kéziratok. Munkásságát lassan elismerik, 1994-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét, 1998-ban Középkeresztjét veheti át munkássága elismeréseként. Kilencven évesen. A mindenkori hatalom csupa ízlés és elegancia.

9 éve, 2007.09.03.
Budapesten meghalt Szepes Mária író, költő, színész (A Vörös Oroszlán).
Születési nevén Scherbák Magdolna. Apja után kapott nevén: Papír Mária. Ismertebb nevén Szepes Mária, íróként Orsi Mária, színészként Papír Magda volt.

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Szepes Mária  
Az emberek életéből csak az nő ki
  2016-08-23 09:22:48, kedd
 
 Az emberek életéből csak az nő ki, aminek magját a múltban valahol elvetették."
Szepes Mária
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Szepes Mária  
Légy egész, boldog, tevékeny! Ma!
  2016-08-15 19:02:34, hétfő
 
 Hagyd már abba. Zsákutca.
Ne bujkálj a tegnapba vagy holnapba.
Légy egész, boldog, tevékeny! Ma!

Szepes Mária

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Versek-Szepes Mária  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 47 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 44 db bejegyzés
e év: 235 db bejegyzés
Összes: 12962 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 98
  • e Hét: 3830
  • e Hónap: 34824
  • e Év: 448175
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.