Belépés
naca1022.blog.xfree.hu
"..Leginkább a pillangóhoz hasonlítok. Ha megpróbálsz birtokolni, kisiklok a kezeid közül. Ám ha szabadon engedsz, örökké hozzád repülök majd.." . Naca
1969.10.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
A szüret ideje
  2010-10-16 07:54:18, szombat
 
  A szőlő érése és a szüret ideje

A termés értékét elsősorban a cukortartalom szabja meg, ezért általában akkor szüretelünk, amikor a szőlő már teljesen megérett, cukortartalma már nem nő, savtartalma megfelelően lecsökkent. Több, újabban elterjedt fajtáknál (pl. Sauvignon blanc, Szürkebarát, Cserszegi fűszeres, Zenit és általában a muskotályos karakterű fajtáknál) azonban a teljes érés előtt kevéssel maximális a héjban azoknak az illat- és zamatanyagoknak a mennyisége is, amelyek a bor fajtajellegét megadják. Továbbá, soha nem feledhető, az ilyen friss, gyümölcsillatú borok élénk savérzettel finomak igazán, tehát a szüret időpontjánál a savakkal is figyelemmel kell lennünk.

Amikor a szőlő elérte a teljes érést, a bogyók a fajtának megfelelő színeződésűek (kék, aranysárga, zöldessárga stb.), puhák, héjuk áttetsző, a kocsányok fásodni, barnulni kezdenek. A bogyók leve sűrű, édes, ragadós és a magvak könnyen elválnak a húsos résztől.

A szőlőfajták szokásos érési idejük szerint koraiak (Irsai, Zenit, Kékoportó, Rizlingszilváni stb.), középérésűek (Chardonnay, Kékfrankos, Szürkebarát, Leányka stb.), illetve kései érésűek (Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling, Kadarka, Cabernet stb. ) lehetnek. Hazánkban az évjáratok szélsőségei miatt az átlagos érési időtől gyakran kényszerűen el kell térnünk.

A csemege- vagy a borszőlőt étkezésre akkor szedjük, amikor már szépen kiszínesedett, érett, de nem túlérett és a fajta jellegének megfelelő színe, kellemes íze és zamata van. A fürtök nem érnek mind egyszerre, ezért az a helyes, ha étkezésre a szőlőt több részletben szedjük le a tőkéről.

Étkezésre legkedveltebbek a kimondottan csemegeszőlő-fajták, mert tetszetősebbek, bogyójuk, húsos és ropogós, kellemes zamatúak, jól szállíthatók és rövidebb-hosszabb ideig eltarthatók. A csemegeszőlőkből (kiskertek lugasszőlőiből) is készíthető ugyan bor, de ezek általában alkohol- és savszegények, csak rövid távon eltartható, nagyon egyszerű borok lesznek.

A borszőlők közül étkezésre azokat szedjük, amelyek savban szegények és ezért édes ízűek, fürtjük laza és jól szállíthatók. A szőlőt mindig szárazon szedjük, a harmat vagy az eső felszikkadása után. Csak a fürtkocsányt fogjuk meg, a bogyókat ne fogdossuk össze, hogy megtartsák hamvasságukat. A fürtökről ollóval szedjük le a hibás bogyókat. A csemegeszőlőt ne vödrökbe, kosarakba, hanem mindig gyümölcsrekeszekbe (hollandi ládába) szedjük, hogy ne törődjön.

A szőlőt borkészítésre a korábban elmondottak alapján tehát- akkor szüreteljük, amikor elérte (hagyományos fehér fajtáink és minden kékszőlő fajtánk) vagy megközelítette (az élénkebb, fiatalosabb jellegű, ún. reduktív borok esetén) a teljes érés állapotát.

A szüret szokásos ideje körül a bogyókban a cukor szaporodását átlagminták szedésével és fokolásával vizsgáljuk (próbaszüret). Amikor már nem számíthatunk a bogyók cukortartalmának további gyarapodására, vagy a savtartalom veszélyesen lecsökkent, elérkezett a szüret ideje.

Alapvetően fontos, hogy a fehér- és a kékszőlő- fajtákat külön gyűjtsük és dolgozzuk fel, azok a borkészítés során nem keveredjenek. Ugyanígy, ha megtehetjük, a fajtákat is különítsük el.

Jó idő esetén, és ha érdemes különleges minőségű bort készíteni, minőségi fajtáknál bevárhatjuk a szőlő túlérését, töppedését, esetleg az aszúsodását. A kékszőlő-fajták túlérését nem tanácsos bevárni, mert a héjban lévő színanyag néhány nap után bomlani kezd.

A szőlőfürt és részei

A szőlőfürt

kocsányból és bogyókból áll. 100 kg szőlőfürtből 92-98 kg a bogyó és 2-8 kg a kocsány. A sajtolás után visszamaradt kocsány, a bogyó héja (húsa), a magja és a rájuk tapadó lé együttesen a törköly.

A zöld kocsány csersavat, klorofillt, valamint borkő- és almasavat tartalmaz, ezért erősebb sajtolás esetén, vagy ha a must sokáig áll a törkölyön, a bor kesernyés, durva fanyar ízt kaphat a kocsánytól.

A bogyó a belső lédús, húsos részből, a héjból és a magvakból áll. A bogyó belső, lédús, húsos része főképpen vízből és cukorból áll. Van még benne borkősav, almasav, s más savak is, valamint sok egyéb, a későbbi bor jellegéhez hozzájáruló anyag. Festőanyag csak a festőszőlők levében van (pl. Kármin, Turán, Bíbor kadarka).

A bogyóhéj legfontosabb alkotórészei a különféle színanyagok, a cserzőanyagok, valamint a szőlőfajtára jellemző, ún. elsődleges illat- és zamatanyagok.

A szőlőmag élettanilag értékes olajat tartalmaz, amelynek azonban nem szabad a borba jutnia, mert zavarosodáshoz vezethet. A mag jelentős mennyiségű, gyakran igen durva ízű csersavakat is tartalmaz.

A feldolgozás előkészületei

A szüret megkezdése előtt kitakarítjuk a pincét és a sajtolásra szánt helyiséget. Az olyan üres, de egyébként tiszta erjesztő- és tárolótartályokat, amelyek sokáig üresen álltak, használatba vétel előtt mossuk ki tiszta vízzel, ugyanis a hordók rendszeres kénezése közben a dongákra kén csapódott le, amit ajánlatos eltávolítani, mielőtt mustot vagy bort töltünk bele. (A régen használt fahordókat gyakran ,,be is kell duzzasztani", hogy töltőképesek legyenek. )

Előkészítjük és alaposan kitisztogatjuk a szedéshez és a feldolgozáshoz használatos edényeket, sajtókat (préseket). A szőlő behordásához is tiszta edényeket használjunk. Sohase feledkezzünk meg arról a legfontosabb szabályról, hogy a jó minőségű, egészséges bor előfeltétele a tisztaság!

Időben gondoskodnunk kell a szükséges segédanyagokról (kénező anyagok, élesztő, élesztőtápsó, enzimek, fertőtlenítőszerek) és a lehetséges javítóanyagokról (borkősav, kristálycukor) is.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Szőlő
  2010-10-16 07:51:59, szombat
 
 

A szőlőfürtök leszedése egyszerű munkafolyamat, amit bárki el tud végezni. A szüret azonban nemcsak ezt jelenti, hanem a szőlő leszedési időpontjának helyes megválasztását, a szőlő musttá való feldolgozásának különféle módjait, a must erjesztését és a mindezekkel kapcsolatos egyéb tevékenységeket. Így tekintve a szüret a szőlő egyik legfontosabb munkájává válik. A szüretben testesedik meg egész évi munkánk gyümölcse, a termés, amelynek minőségét, mennyiségét ezeken keresztül értékét- nagymértékben tudjuk befolyásolni a szüret idejének jó meghatározásával és a feldolgozás módjával. 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Ősz
  2010-10-16 07:41:18, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Napfény
  2010-09-06 18:58:57, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Vízesés
  2010-09-06 18:57:19, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Naplemente
  2010-09-06 18:56:11, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Természet  
A villám
  2009-10-26 09:03:59, hétfő
 
 
Brazil kutatók a halálos villámok nyomába eredtek

Brazíliában minden évben 80-120 ember hal meg villámcsapás következtében. Az
Egyesült Államokban ez a szám "csupán" 60-80.A kutatók állítása szerint kiderítették, mi ennek az oka: egy újfajta villám, amely
pusztítóbb, mint a szokványos kisülések - annak ellenére, hogy áramerőssége
csekélyebb.Brazíliában csapódik be világszerte a legtöbb villám, évente 50-60 millió között van
a számuk. Ezen kívül az itteni villámoknak erősebb a töltésük, és mindig ugyanazokon
a helyeken csapódnak be, sajnálatos módon az ország legnépesebb területein - írja a
Die Welt című népet lap.A Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) kutatói fejtették meg a pusztító erő titkát.

"Brazíliában két villámfajta kombinációjával van dolgunk. Az erős villám 20 ezer és
100 ezer amper közötti töltéssel rendelkezik, és körülbelül egy ezredmásodpercig
tart, míg a "corrente contínua" bár csupán 100-200 amperes, akár fél másodpercig is
elhúzódhat" - mondta Osmar Pinto, a kutatás vezetője.A kutatók két éve próbálják megfejteni a "másodperces villám" titkát. 2009 elején, a
brazíliai nyár derekán bevezettek egy háromlépcsős rendszert a villámok kutatására.
A másodpercenként mintegy ezer képet rögzítő kamerák és a becsapódásokat feljegyző
nemzeti adatbank mellett alacsony frekvenciájú elektroszenzorokat is bevetettek a
villámok mérésére."Az adatbank segítségével felmértük, hogy melyek azok a helyek, ahová ismételten
becsap a villám. Ezek közül néhányban alkalmazzuk most az elektroszenzorokat" -
mondta Pinto.Leginkább az ország déli, legnépesebb része érintett: a többi országrészhez képest
itt több a másodperces villám. "Egy másodperces villám egész telekommunikációs
rendszereket és áramhálózatokat tehet tönkre. Egy fa túlélheti az erős villám
becsapódását anélkül, hogy kigyulladna. Ha azonban másodperces villám éri, semmi sem
marad belőle" - magyarázta a kutatásvezető.Eddig csak Sao Paulo államból vannak adatok a hosszan tartó villámra vonatkozóan, az
év végéig azonban a többi érintett déli államban is létesítenek mérőállomásokat."Az eddigi adatokból kiderül, hogy a becsapódások erőssége kétszer akkora, mint az
Egyesült Államokban pusztító villámoké. Nagyobb adatbázisra van szükségünk ahhoz,
hogy magyarázatokat találjunk erre" - részletezte Pinto.Az INPE kutatói úgy vélik, hogy az éghajlati változások, a felmelegedés lehet
felelős a jelenségért.

Ez azonban eddig csak feltételezés.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Gondozási tanácsok szeptember
  2009-09-14 11:30:37, hétfő
 
 
Szeptember


Fűnyírást még rendszeresen kell végezni annak ellenére, hogy az ősz
első jeleit már tapasztalhatjuk kertünkben. A
hónap elején még juttathatunk ki fűfelületünkre nitrogéntartalmú
műtrágyát. Öntözésék gyakoriságát és a kijuttatandó víz mennyiségét az
időjárás alakulása határozza meg, hiszen lehet csapadékos és hűvös is a
hónap, de lehet kellemesen meleg is.

Sok díszcserje ősszel élénk színű terméseket hoz. Mivel ezek
részben mérgezőek, a gyerekeket tartsuk távol tőlük.
Ilyenek növények például a borostyán, borozslán, borbolya, jezsámen, és a
kecskerágó.
A késő ősszel virágzó fajok kivételével (őszirózsa, krizantém) az
évelők tőosztását szeptemberben végezzük el, és
ültessük el őket. Tőosztásnál minden, föld feletti részt közvetlenül a
talaj fölött vágjuk le. A gyökereket kb. felükre kurtítsuk. A szétosztott
tövek ne legyenek túl kicsik, mert az első évben gyengén virágoznak.
Ültetéskor az ültetőgödröt olyan mélyre ássuk, hogy a növény gyökerei
függőlegesen beleférjenek. Ültetés után a növény gyökerei körül a talajt
alaposan nyomkodjuk le, öntözzük meg, majd takarjuk a talajt.

Az évelő növények ágyásaiból szeptember végén minden olyan egynyári
virágot távolítsunk el, amelyet hézagpótlóként
ültettünk. A legtöbb ilyenkorra már el is hervadt. Velük együtt
távolítsuk el az évelőkön lévő elhervadt virágokat és elpusztult növényi
részeket is.

A krizantémok virágai nagyon jelentéktelenek lesznek, ha a növények
nem kapnak elegendő vizet. Öntözéskor ügyeljünk
arra, hogy a tövét öntözzük a növénynek és ne a leveleit, mert könnyen
megbetegszenek.

A legtöbb liliom ültetésére, átültetésére szeptember a legjobb
időszak. A liliomok közül majdnem mindegyik a meleg,
napos helyet és a megfelelő vízelvezetésű talajt kedveli. Ott ahol a
talaj agyagos és kötött szerkezetű ott homokkal és komposzttal javítsuk.
Az ültető gödörbe alulra egy réteg kavicsot terítsünk szét, erre kerüljön
a homok, amelybe a hagymákat ültetjük. Így kötött szerkezetű talajon is
biztosíthatjuk a megfelelő vízelvezetést. A hagyma fölé laza szerkezetű,
de tápanyagban gazdag talaj kerüljön, hogy a gyökerek elegendő
tápanyaghoz jussanak. Szerves anyagként ne istállótrágyát, hanem tőzeggel
és homokkal összekevert komposztot keverjünk a földhöz. Ültetés után
ajánlott a talajt érett komposzttal letakarni. Az ültetési mélység a
hagyma magasságának kétszerese legyen. A nagy, lapos hagymák ültetési
mélysége a hagyma magasságának 3-4-szerese legyen.

Tavasz végén felszedett vagy újonnan vásárolt virághagymáink
ültetésének is elérkezett az ideje. Kertünk tervezése,
kivitelezése folyamán ne feledkezzünk meg a hagymás és egynyári
növényeknek helyet hagyni, ne ültessünk mindent tele cserjével,
örökzölddel. Még akkor sem, ha éppen nincs itt a hagymások telepítésének
az időpontja. A kertépítés, szépítés hosszú folyamat mire minden időszak
növénye a helyére kerül. Eltelhet két-három szezon is mire kertünk
megmutatja igazi arcát.

A nárcisz humuszban gazdag, homokos agyagtalajban fejlődik a
legjobban. A friss istállótrágyát nem tűri. A hol a
talaj szegény, ott nedves tőzeget adjunk a talajhoz. A nyirkos mészben
szegény talajban a nárcisz elpusztul.
Ha ágyásba ültetjük, a sortávolság 20cm legyen. Tőtávolság elegendő
10-15cm. Ha a hagymákat csoportba ültetjük, a
tőtávolság 15cm legyen. Az ültetési mélység 15cm.

A tulipánhagymák fő ültetési időszaka is szeptemberre esik. A
tulipán a talajjal szemben nem különösen igényes, a
laza és a kötött szerkezetű talajban egyaránt jól fejlődik. A semleges
kémhatású talajon érzi jól magát. A hagymákat legkésőbb október elejéig
ültessük el. A tulipánhagymák ültetési mélysége kb. 10cm legyen. Kötött
szerkezetű talajon 8cm is elegendő. A sortávolság 20cm, a tőtávolság 10cm
legyen. Csoportba ültetve 10-12cm legyen a tőtávolság. A kicsi, nem
virágzó hagymákat fele ekkora távolságra ültessük.

A jácinthagymák ültetésekor ügyeljünk arra, hogy a hagyma alján
lévő gyökérkoronát ne sértsük meg. A jácinthagymák
ültetési mélysége a talajviszonyoktól függ. Kötött szerkezetű talajba
csak 10cm mélyre ültessük, lazább szerkezetű talajba 15cm-re is lehet. Az
erősebb hagymákat 15, a gyengébben fejletteket 12cm-re ültessük
egymástól. Legjobban akkor mutatnak, ha csoportban állnak.

A korán virágzó kardvirágfajták hagymagumóit már szeptemberben
szedjük föl. Ne várjuk meg, amíg a föld feletti
részek teljesen elsárgulnak vagy, elhalnak, ugyanis a betegségek
kórokozóinak fejlődése a földben hagyott gumókon nagyon gyorsan
folytatódik. A gumók korai kiszedésével ezt megakadályozhatjuk. Amint az
elhalás első jelei mutatkoznak a gyökereken, felszedhetjük a gumókat. Az
elhalt gyökerek belül barnák. A hagymagumók kiásásához ásóvillát
használjunk, hogy a gumók ne sérüljenek meg. A hagymagumó gyökereire
tapadó földet rázzuk le, és a gumót tisztítsuk meg. A hagymagumók
kiásásakor a föld feletti részeket kb. 10 cm-esekre vágjuk le. A
kiszedett hagymagumókat először szellős, száraz helyen szárítsuk meg.
Ügyelnünk kell arra, hogy ne tudjanak befülledni, ezért célszerű
rácsos ládákba tenni őket, amelyek még egymásra
helyezve is jól szellőznek. A ládákba legfeljebb két réteget tegyünk.
Gyakran forgassuk át a hagymagumókat, amíg meg nem száradnak.
A kardvirág hagymagumóinak felszedésekor talált sarjhagymákat
fajtánként szétválasztva gyűjtsük össze úgy, hogy a
fajták ne keveredjenek. Mielőtt téli tárolásra eltennénk, őket is meg
kell szárítani hasonló módon mint a nagy hagymákat. Arra ügyeljünk, hogy
ne száradjanak túl, mert megkeményednek, és tavasszal rosszul, illetve
egyenetlenül hajtanak ki.


A dáliák, amennyiben az esetleges korai fagyoktól védjük őket, akár
októberig is virágozhatnak. A szeptemberi fagyok
többnyire nem igazán erősek, így elegendő, ha újságpapírral vagy
szövetdarabokkal takarjuk a növényeket.
Az árvácska, a százszorszép és a nefelejcs ültetésének legutolsó
határideje szeptember második dekádja.

Szeptember második felében szabad földbe vetett egynyári mák, szarkaláb, körömvirág és katicavirág a következő évben lényegesen korábban virágzik, mint ha tavasszal vetnénk el.
Ezen egynyári virágok fiatal növényei a telet jól viselik, amennyiben szélvédett helyre vetjük őket. A kelés után ne egyeljünk, ezt csak tavasszal tegyük meg.Idejében takarjuk az ágyást pl. fenyőágakkal.

Hónap utolsó napjaiban vigyük fagymentes helyre a kertben álló
dézsás és cserepes növényeinket. Ilyenek a leander,
az agávé, a nem télálló pálmaliliom és a bunkóliliom. A teleltetőben
történő elhelyezés előtt alaposan vizsgáljuk át növényeinket, hogy ne
kerülhessenek be beteg növények. A teleltetésre világos, szellős,
fagymentes helyiséget válasszunk.
Nyárra a szabadba kivitt kaktuszok és más, pozsgás dézsás növények
már az enyhébb korai fagyokra is érzékenyek,
ezért még a fagyok előtt vigyük be őket a teleltetőbe. Ha ezek a növények
megfagynak akkor könnyen elrothadhatnak, így a tél folyamán
elpusztulhatnak. A fagymentes teleltetőhelyen mérsékelten öntözzük őket.
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Jó volna néha elbújni...
  2009-05-16 22:35:03, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Természet  
Tél....
  2009-02-03 11:37:54, kedd
 
 

Eljön a tél
Pierrot

Album: Nekem senki nem hegedül

Lassan eljön a tél
s mi majd összebújva szipogunk
mosolygunk, ha észrevesszük,
hogy mi már csak együtt változunk

Ha eljön a tél
elkel majd a nagykabát
de az igazán nagy zimankót
csak egymás forró ölelésében
vészeljük át

Lassan eljön a tél
és mi csak rágcsáljuk a gesztenyéket
nem szól a szánk
de jól halljuk a szívzenéket

Eljön a tél
és lesz tán fehér karácsonyunk
ami elfeledteti
hogy annyi figyelem mellett
még mi is hibázhatunk

Csak kint van hideg
de belül ott a szív
Csak kint van hideg - ugye tudod?

Csak kint van hideg
de belül ott a szív
Csak kint van hideg - ugye tudod?

Lassan eljön a tél
s majd vörösre fagy az orrunk
s minden boldog nevetésünkbe
belefájdul az arcunk

Eljön a tél
hisz az utcákon már erre jár
de nem fázunk, mert felmelegít
minden emlék, mit zsebünkbe gyűrt
a nyár


HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!
 
 
0 komment , kategória:  Természet  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 474 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 18
  • e Hét: 18
  • e Hónap: 536
  • e Év: 536
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.