Regisztráció  Belépés
moncsika77.blog.xfree.hu
Ne sírj azért, mert valami befejeződött, hanem nevess, mert úgy történt! Drimmer Mónika
1977.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Kacsamell narancsmártással
  2009-12-21 17:10:12, hétfő
 
  Hozzávalók:
2 kacsamell
5-8 dkg kandírozott narancshéj
4 ek narancslekvár
2 narancs
4 ek crème fraîche
2 ek brandy, de még jobb a narancslikőr
2 csomag szárnyasbab


Elkészítés:
A kacsamellet megtörölgetjük, lehártyázzuk, zsíros bőrét bevagdossuk úgy, hogy a vágás a húst már ne érje. Bőrös oldalával lefelé vasserpenyőben 20 percig sütjük, közben a kisülő zsírral néha meglocsolgatjuk a hús felfelé néző részét.
Ezután megfordítjuk, a húsos oldalt még három percig sütjük. Közben a szószhoz a kandírozott narancshéjakat forró vajban kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a lekvárt, a narancsok kifacsart levét és a gyümölcshús egy részét is, majd a brandyt vagy likőrt, óvatosan melegítjük.
A szárnyasbabot forró vízben 3-4 perc alatt roppanósra főzzük.

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi Receptek  
Sült polenta
  2009-12-21 17:07:50, hétfő
 
  Hozzávalók:
6 dl tej
6 dl víz
2 ek olívaolaj
1 tk friss kakukkfű
1 tk só
250 g kukoricadara
30 g vaj
30 g parmezán


Elkészítés:
Az olajat, a kakukkfüvet és a sót mély fazékban felforraljuk, hosszú kanállal belekeverjük a kukoricadarát, majd egy irányba keverve összedolgozzuk, 20 percen át főzzük kis lángon, folyamatos keverés mellett (vigyázni kell, hogy ne köpködjön, mert olyan, mint a forró aszfalt, jól meg is égette az egyik ujjam egy ilyen kis vulkánkitörés).
Levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat és a parmezánt. Egy nagy, de lapos edénybe öntjük a masszát, és legalább egy órán át hagyjuk hűlni, szilárdulni.
Ezután háromszögeket vágunk belőle, lisztbe forgatjuk, és nagyon forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi Receptek  
Adventi puncs
  2009-12-14 20:05:33, hétfő
 
  Hozzávalók:
1 l száraz vörösbor
1 l narancslé
250 g kristálycukor
8 tojássárgája
0,5 - 1 dl rum (ízlés szerint)
1 tk fahéj
1 tk szegfűszeg
1/2 csillagánizs


Elkészítés:
A tojássárgákat vízfürdő felett egy tálban a cukorral habosra keverjük. Legyünk óvatosak, ne legyen túl forró a víz, épp csak gyöngyözzön. Dolgozzunk kézi robotgéppel.
Pár perc után, amikor már szépen krémesedik, adjunk hozzá apránként egy kis vörösbort, amíg kicsit le nem hűl.
Ekkor öntsük át az egészet egy olyan edénybe, amiben összefőzhetjük az egészet. Adjuk hozzá az összes vörösbort, narancslevet, rumot és a fűszereket.
Főzzük 4-5 percig lassú tűzön, óvatosan. Közben folyamatosan keverjük a robotgéppel.
Kész. Szedjük poharakba, és fogyasszuk mosolyogva. :-)
Akik erősebben szeretik érezni a fűszereket, főzzék fel előtte a vörösbort forralt bornak, majd ezután adják a tojásos keverékhez.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi Receptek  
Angyalpirula - a fehér szalonc
  2009-12-14 08:24:07, hétfő
 
  Hozzávalók:
15 dkg porcukor
15 dkg hántolt őrölt mandula
10 dkg lereszelt fehér csoki + kb. 25 dkg fehér csoki a mártogatáshoz
1 tojásfehérje
2 lime reszelt héja (esetleg citrom)
1 lime leve
5 dkg apróra vágott kandírozott gyömbér (vagy más)


Elkészítés:
Egy edényben keverjük össze a porcukrot, mandulát, a lime héját, a gyömbért. Ha citromot használunk, akkor csak egy citrom héját, és a felének a levét tegyük hozzá.
Egy lábasban lassú tüzön (óvatosabbak vízfürdöben) olvasszuk fel a csokit egy-két kanál vízzel, öntsük a száraz keverékre. Robotgéppel lassan dolgozzuk össze.
Verjük fel kis sóval a tojásfehérjét.
Adjuk a keverékhez, és jól keverjük el. (Itt nem baj, ha a fehérje összetörik.)
Nagyon kis lángon olvasszuk, kevergessük legalább 15 percig. Akkor jó, ha a porcukor már nem ropog a fogunk alatt, amikor megkóstoljuk.
Zárjuk le, hagyjuk kicsit kihűlni, hogy formálható legyen
Vizes kézzel formázzunk belőle kis szaloncukor méretű tömböket vagy bonbont, mártsuk a felolvasztott maradék csokiba, és rácson csepegtetve vagy sütöpapíron szárítsuk.
Tartalékben azért legyen otthon kicsit több fehér csoki, ha esetleg a bevonathoz nem lenne elég. Attól függ, ki mennyire szereti rajta vastagabban a csokiréteget. :-)
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi Receptek  
Habcsók
  2009-12-14 08:19:26, hétfő
 
  Hozzávalók:
42 dkg kockacukor
1 dl víz
3 tojásfehérje
3 dkg porcukor

Tepsihez
kevés zsír és liszt


Elkészítés:
A kockacukorból és a vízből sűrű szirupot főzünk.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és beleverjük a porcukrot.
A forró szirupot állandó verés közben beleverjük a habba.
Addig verjük, amíg kihűl.
A masszát nyomózsákba töltjük, és egy kizsírozott, lisztezett tepsire koszorúkat (vagy tetszőleges formákat) nyomunk.
Meleg sütőbe tesszük, és lassan szárítjuk, az itt leírtak szerint.
A koszorúkat színes cukorral, mákkal díszíthetjük sütés előtt.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi Receptek  
Mézeskalács
  2009-12-14 08:17:19, hétfő
 
  Hozzávalók: 12 főre
3 tojássárgája
1 egész tojás
15 dkg cukor
3 ek tejföl
1 tojásnyi zsír vagy margarin
40 dkg méz
1 cs mézeskalács fűszerkeverék
2 kk szódabikarbóna
60 dkg liszt

Díszítéshez:
dió
cukormáz (vagy amit akarunk)


Elkészítés:
A hozzávalókat a fenti sorrendben összedolgozzuk.
A tésztát hűtőbe tesszük állni egy éjszakára vagy pár órára, hogy gyúrható legyen.
A tésztát kinyújtjuk, formákat készítünk.
Megkenjük tojásfehérjével (elhagyható).
Ha teszünk rá diót, akkor azt most tegyük meg, még nyersen.
Megsütjük 180 fokon (pár perc alatt, figyelve a színét).
Miután kihűlt, fémdobozba tesszük (csak így tud megpuhulni!), pár nap alatt puha lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi Receptek  
Karácsonyi habkarika
  2009-11-28 15:32:36, szombat
 
  Hozzávalók:
- 3 tojásfehérje
- 1 teáskanál citromlé
- 150 g cukor
- barna cukormorzsa
- ízlés szerint színezett porcukor, süteménydíszek vagy szivárványcukor


Három tojásfehérjét keverőgéppel a legmagasabb fokozaton kemény habbá verünk, 1 teáskanál citromlevet hozzákeverünk.
150 g cukrot apráként belekeverünk és addig verjük, amíg a késvágás látható marad benne.
A habmasszát nagylyukú nyomózsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire karikákat spriccelünk.
Tarka cukormorzsával megszórjuk, egy órát száradni hagyjuk, majd az előmelegített sütőbe helyezzük.
Sütési idő 120-140 perc.
A karikákat konyhai rácson hűlni hagyjuk.
Tetszés szerint ételfestékkel, színezett porcukorral süteménydíszekkel és szivárványcukorral díszítjük.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi Receptek  
Karácsonyi pöspökkenyér
  2009-11-28 15:29:41, szombat
 
  Hozzávalók:
- 5 tojás
- 20 dkg rétesliszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg finom cukor
- 1 dkg sütőpor
- 10 dkg vaj
- 1 dl víz
- 0,3 dl rum
- 10 dkg étcsokoládé (70%)
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg dió


Elkészítés:
A tojást a vajjal és a cukorral habosra keverem. A tésztához adom a vizet és a rumot, majd a sütőporral elkevert lisztet. Fakanállal összedolgozom a tésztát. Összevágom a diót, a csokoládét, és a mazsolával egyetemben megforgatom egy kis réteslisztben. Ezeket is a tésztához adom. Végezetül kemény habbá verem a fehérjéket, és ezt is összeforgatom a többi hozzávalóval.
190 fokra előmelegítem a sütőt. Ha fém őzgerincben vagy kuglófformában sütöm, akkor alaposan kivajazom a formát, rétesliszttel beszórom, és ebbe öntöm a tésztát. De amennyiben lehetőségem van rá: szerzek egy-két szilikonformát, amelyet nem kell kikenni, és gyönyörű fényes felületű süti születik belőle.


 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi Receptek  
Görög karácsonyi kalács
  2009-11-26 11:08:15, csütörtök
 
  Hozzávalók:
2 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
450 g finomliszt
2 tojás
6 ek kristálycukor
1/2 tk só
10 dkg puha vaj
1 narancs reszelt héja
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
egy csipet tört ánizs (vagy 1 kk ouzó vagy ánizslikőr)
8 db fél dió (szép, egészséges)
Kenéshez:
1 tojás felvert fehérjéje


Elkészítés:
Meglangyosítjuk a tejet, belerakunk egy evőkanál kristálycukrot és egy nagyobb tálban elkeverjük az élesztővel és egy pohár liszttel (kb 10 dkg liszt). Híg tésztát kapunk. Lefedjük ruhával és hagyjuk 30 percig pihenni. Lyukacsos, szivacsos állagú lesz, amikor kész.
A tojásokat és 5 ek kristálycukrot felverjük, hogy fehéres, habos legyen.
Belekeverjük az élesztős masszába, és hozzáadjuk adagonként a maradék liszttel elkevert sót is.
Hozzáadagoljuk a lágy vajat és lágy, rugalmas tésztává dagasztjuk. (Ragacsos ne legyen, csak lágy!) Beolajozott folpack fóliával lefedve kb 90 percet pihenni hagyjuk. (Duplájára kell dagadnia.)
Kiborítjuk lisztezett nyújtódeszkára, jól megdögönyözzük.
Levágunk belőle egy kb. 50 g-nyi darabot és ebbe a kis darabba beledolgozzuk az ánizst (vagy ennek híján az ouzót). Ezután félretesszük, letakarjuk.
A nagyobbik darabba belereszeljük a narancshéjat, beleszórjuk a fahéjat és a szegfűszeget és jól átdolgozzuk, hogy egyenletesen szétoszoljon benne.
Egy kerek cipóvá formázzuk és ráhelyezzük egy kizsírozott sütőlemezre.
A kis darab tésztát elővesszük, kettévágjuk és mind a két feléből egy kb. 30 cm-es hosszú hurkát nyújtunk.
Bevágjuk mindkét végüket egyharmadig, hogy szétnyíljon a szál mindkét vége. A cipó tetejére helyezzük és rárakunk egy-egy félszem diót. A másik hurkával ismételjük ezt meg, csak az előzőre merőlegesen, keresztbe.
Fedjük be megolajozott fóliával és kelesszük kb 45 percet. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180°C fokra (légkeveréses 160°C).
Megkenjük a kalácsot a lazán felvert tojásfehérjével és sütőbe tesszük, majd kb 45 percig sütjük, míg megpirul.
Rácson hűtjük ki.

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi Receptek  
Mákos és diós bejgli
  2009-11-26 09:13:01, csütörtök
 
  Hozzávalók 12 főre
Tésztához:
500 g fehér bio tönkölybúzaliszt (TBL 70)
150 g teljes kiörlésű bio tönkölybúzaliszt (TGL 300)
300 g Rama margarin
60 g porcukor
1 db tojás sárgája (a fehérje pedig a bejgli megkenéséhez)
2 dl tej
25 g friss élesztő
csipet só

Máktöltelékhez:
300 g darált mák
100 g porcukor
2 ek méz
100 g aszalt meggy
1 citrom reszelt héja
2 db savanyú alma (reszelve)
tej

Diótöltelékhez:
300 g darált dió
100 g porcukor
100 g nagyszemű mazsola
2 ek sárgabarack lekvár
1 narancs reszelt héja
tej


Elkészítés:
Töltelékek elkészítése:
A hozzávalókat összekeverjük, és annyi forró tejjel forrázzuk le, hogy jól kenhető, de ne túl híg krémet kapjunk.

Tészta elkészítése:
A kétféle lisztet összekeverjük a porcukorral, a sóval, és a két tenyerünk között szétmorzsoljuk benne a margarint, addig amíg egyenletesen el nem oszlik a lisztben.
Az élesztőt kevés cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, és a tojássárgájával együtt a tésztához adjuk.
Alaposan kidolgozzuk, ha szükséges, kevés tejjel vagy liszttel korrigáljuk a tészta állagát, míg rugalmas tésztát nem kapunk.
Hat részre osztjuk, és rögtön sodorjuk, töltjük. Nem kell keleszteni, mint a többi élesztős tésztát!
Kb. 2 mm vastagságú téglalappá sodorjuk, aminek a hosszúsága megegyezik a tepsi hosszúságával. A diós-, illetve mákos tölteléket egyenletesen elkenjük rajta (az is kb. 2 mm vastagságú lesz), majd szorosan feltekerjük. Úgy tesszük bele a tepsibe, hogy a felcsavarás után a tészta vége a bejgli aljára kerüljön.
Ha elkészültek a bejglik, akkor a tetejüket megkenjük a megmaradt tojásfehérjével: először a bejgli hosszában, majd 20 perc pihentetés után keresztben, és újabb 20 perc pihentetés után ismét hosszában. Sütés közben ettől lesz márványos a bejgli. (A pihentetést egyenletesen meleg helyen végezzük.)
Ezt követően előmelegített sütőben, 180 C-on kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd vékony szeletekre vágva tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi Receptek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 4149 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 148
  • e Hónap: 2063
  • e Év: 55598
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.