Belépés
nnpapszi.blog.xfree.hu
Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes. Nagy Lajosné
1953.05.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
A hónap képe
  2009-08-16 18:52:40, vasárnap
 
  Balatoni látkép, bal oldalt a Badacsony
Link
 
 
1 komment , kategória:  Balaton  
Siófok
  2009-08-01 18:43:04, szombat
 
  Siófok a déli part fővárosa, 17 km hosszú partszakasz az ismert "aranyparton" és az "ezüstparton" Ezeken a strandokon minden lehetőség megtalálható ahhoz, hogy élvezze a nyaralást. A két strandot a kikötő szeli ketté, ahol nyáron vitorlások, menetrendszerinti hajók, kirándulóhajók és discohajók is járnak. A kikötő jobb oldalánál kezdődik az aranypart kedvelt parti sétánya csodálatos rózsakertjével, ahol az ember a lüktető nappali és éjszakai életet is megtapasztalhatja.LinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLink
 
 
1 komment , kategória:  Balaton  
Balatonföldvár
  2009-08-01 18:42:19, szombat
 
  Balatonföldvár a déli part gyöngyszeme és a legszebb nyaralóhelyek közé sorolható. A hely kellemes légköre magával ragad.LinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Balaton  
Fonyód
  2009-08-01 18:41:18, szombat
 
  Fonyód a legnagyobb és a legidősebb város a déli part nyugati részén. Szép strandok, élénk belváros és szép kikötő jellemzik a helyet.LinkLink
ÁRPÁD PARTI SZABAD STRANDLink
FÜRDŐ UTCAI SZABAD STRANDLinkLinkLinkLinkLinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Balaton  
Keszthely
  2009-08-01 18:40:37, szombat
 
  Keszthely több mint 750 éves múltra visszatekintő település, a Balaton fővárosa. A város és közvetlen szomszédságának természeti adottságai a Balaton partján fellelhető történelmi emlékekben, és kulturális hagyományokban leggazdagabb településként ma is turisztikai, és szellemi központ. A patinás városkép, a különböző korok történelmi örökségének találkozása, a Balaton egyetlen korhűen felújított szigetfürdője sajátos hangulatot kölcsönöz Keszthelynek. A város központjában lévő sétálóutcán hangulatos éttermek, kávézók várják a vendégeket. Az ország legigényesebben helyreállított és berendezett kastélya a Festetics-kastély, különleges parkjával, a gótikus plébániatemplom a város főterén, vagy a tó történetét bemutató Balatoni Múzeum jól mutatja a város kitüntetett szerepét a Balaton partján. Keszthely nagy múltú iskolaváros és a környék kulturális központja, ennek köszönhetően régi hagyományai, és visszatérő rendezvényei miatt méltán nevezik a Balaton Fővárosának.
MÚzeumok.
LinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Balaton  
Gyenesdiás
  2009-08-01 18:39:55, szombat
 
  Gyenesdiás egy kellemes, festői környéken található. Különböző nyári programok teszik a nyaralóhelyet még színesebbé és változatosabbá.Gyenesdiás (több mint 3000 lakos) 100 km-re Magyarország nyugati határától, a nyugat-balatoni régióban, a Balaton partján, a Keszthelyi-hegység lábánál fekszik 18,5 km2 területen. A település szomszédos Keszthellyel, a kultúr várossal és Hévízzel, a világhírű gyógyfürdővárossal.
A mai község életét elsősorban a turizmus határozza meg, ami a Balatonnak, a Keszthelyi-hegység természeti környezetének, kirándulóhelyeinek, a környék látnivalóinak, a helyben kiépült turizmus-infrastruktúrának és a helyi lakosság vendégszeretetének köszönhető.LinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLink
Gyenesdiás - Festetics kilátó (Kerek-hegy)LinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Balaton  
Badacsony
  2009-08-01 18:39:04, szombat
 
  Híres borvidék sok borospincével, panorámával és magyar vendégszeretettel.
A Badacsony
A csaknem kerek hegy kerülete 11 km, észak-déli irányban kissé megnyúlt tetőrégiójának átmérője 1-1,5 km, legmagasabb pontjának tengerszint feletti magassága 437,4 m. Oldalát 280 méteres magasságig - szőlőtermesztésre kiválóan alkalmas - különféle laza üledékek borítják, efelett szürke bazaltsziklák és kőfolyások bukkannak elő az erdő sűrűjéből. A hegyről a déli fekvő levő Fonyódra illetve Fonyód-Alsóbélatelepre látunk rá.
Rodostó turistaház: A turistaház 1936-ban, magyaros stílusban épült, Rákóczi Ferenc és bujdosó társának emlékére. Falán két táblát helyeztek el. Az egyik Rákóczi és társai emlékét őrzi.

Rózsakő: A hegyoldalról lehasadt bazalttuskó valószínűleg Kisfaludy Rózájáról kapta a nevét, amelyet 1886-ban be is véstek a szikla oldalába. A néphit azután fontos szerepet adott a kőnek: a hagyomány szerint, ha egy fiú és egy leány a Balatonnak hátat fordítva leül rá, még abban az esztendőben jegyesek lesznek. Sőt, elég, ha a kedveséért sóhajtó leány ül rá, szerelmük ez esetben is beteljesedik.
Tördemici kilátóhely: A pontról a Szent György-hegy tetejénél bazaltorgonás, lejjebb pincékkel, présházakkal teleszórt oldal tűnik elénk, balra Szigliget várának romja trónol az egyik dombtetőn, azután a balatonedericsi Sárkány-erdő, jobbra a Kő orra, a Csobánc, a Gulács. A távolban a Keszthelyi-hegység vonulatai kéklenek.

Kő-kapu: Kőoszlopai jól szemléltetik a víz és a szél erejét. A természeti erők eróziós munkája nyomán létrejött hatalmas, még álló bazalttornyok körül a ledőlt, széttöredezett oszlopokból valóságos kőtenger, kőfolyás alakult ki. A közelében fakadó Klastrom-kút hűs vizével szomjunkat enyhíthetjük. Kitűnő ivóvíz, hőmérséklete télen-nyáron 4-5 Celsius fokos. Közelében állt egykor a Szent Imréről elnevezett pálos kolostor. A néphagyomány azt tartja, hogy a kolostorban lakó szerzeteseknek adományozott szőlőben termelték először a francia, burgundi eredetű ˝pinot gris˝, azaz szürkebarát nevű szőlőt, amelynek bor híressé tette Badacsonyt.
Kisfaludy-kilátó: A Badacsony 438 méteres magassági pontjánál épült. Erkélyéről a Tapolcai-medence és az azt övező hegyek látványa tárul elénk.

Badacsonyi borvidék
Az északi Balaton-part borvidékei közül a legnagyobb hírű a badacsonyi. Nevével egybeforrt a "koporsó" alakú Badacsony-hegy képe és a szürkebarát fogalma. Az "istenek nektárjának" is nevezett badacsonyi bor legalább annyi árnyalatú, ahány istenséget ismertek a régi rómaiak... Bár a leghíresebb a szürkebarát, a legelterjedtebb fajta az olaszrizling, amiből jó évjáratban aszú, de legalábbis késői szüretelésű bor is készül. Ismert az itteni szemelt rizling is - ha pedig kéknyelűre bukkanunk, azt becsüljük meg! Kuriózumnak számít, mert keveset termű fajta, ám fűszeres bora nemes eleganciájú.LinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Balaton  
Tihany
  2009-08-01 18:38:17, szombat
 
  Tihany a Balaton legrégebbi települése. A természetvédelmi területnek nyilvánított félsziget a balatoni régió középpontjában lankás dombjaival sétára csábít.
Tihany Magyarország egyik legszebb fekvésű települése, látványos táj és természeti adottságokban bővelkedő község a Balatonba nyúló Tihanyi-félszigeten.

Híres, ma már csak emlékként meglévő adottsága volt a helynek a tihanyi visszhang vagy echo, amely az apátsági templom és a visszhang domb között keletkezett akkor, amikor még épületek a hang szabad oda-vissza terjedését nem gátolták.(Télen azonban még mindig megfigyelhető bizonyos mértékben)

Tihany nevének eredete valószínűleg a szláv csend (,,tyiho") szóban keresendő.

LinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Balaton  
Balatonalmádi
  2009-08-01 18:37:28, szombat
 
  Balatonalmádi három település, Balatonalmádi, Vörösberény és Káptalanfüred egyesítéséből alakult ki. Közülük a legrégibb és legnagyobb, Vörösberény valószínűleg az errefelé mindenütt látható vörös talajról kapta nevét.
A hajdani kis település, a névadó Balatonalmádi először 1493-ban jelent meg oklevélen. Területe a veszprémi káptalan birtoka volt. Villák, nyaralók akkor épültek a lejtőkre, amikor a szőlő kipusztult.
A település 1869-ig Szentkirályszabadjához tartozott, gyógy- és üdülőfaluként tartották számon. Almádi 1889-ben kapcsolódott be a rendszeres balatoni hajóforgalomba, 1909-ben megindult a vasúti közlekedés is. 1901-től lett hivatalos neve Balatonalmádi.
Különös lendületet adott a településnek a természetgyógyászati módszerek helyi népszerűsítése a századfordulón. 1961-ben kiemelt üdülőövezetté nyilvánították.
Káptalanfüred, a harmadik településrész már mint nyaralóhely jött létre az 1930-as években.
Balatonalmádi 1989-ben kapott városi rangot.Balatonalmádi az északi part egyik legnagyobb üdülőhelye. A várost dombok veszik körül, festői környezetben a Balaton keleti oldalán.Balatonalmádi nagy ütemben fejlődő, forgalmas üdülőváros Veszprém megyében, a Balaton északkeleti öble közelében, az Öreg-hegynek a tóra leereszkedő lejtőjén. Fejlődésében nagy szerepe van a közeli megyeszékhelynek, Veszprémnek.

Balatonalmádi része Vörösberény, Budatava és Káptalanfüred is.
Balatonalmádi címere:LinkLinkLinkLinkLinkLink
Link
LinkLinkLinkLinkLinkLinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Balaton  
Balatonboglár
  2009-08-01 18:36:29, szombat
 
  A római korban Pannóniának nevezett vidék fontos kereskedelmi út része, és bár a történelem viharai, a török hódoltság megannyi válságot hozott, a jelleg alapjaiban megmaradt. Az ökrös és lovas szekereket felváltotta a Déli Vasút, és a múlt század végének gazdasági fellendülése vállalkozó szellemű iparos és kereskedő családok letelepedését eredményezte. Felfedezték a tó szépségét, Balatonboglár varázsát, és a kis falu óriási fejlődésnek indult.

A II. világháború szomorú nyomokat, de egyben rangos hírnevet hagyott Balatonboglárra. Ez a falu befogadta a menekülő lengyeleket, és a náci táborokból szökött francia hadifoglyokat. A balatonboglári nép és egykori plébánosa, Varga Béla, példamutató emberségét és vendégszeretetét ma emléktáblák és műalkotások hirdetik.

A tó - mint a déli parton mindenütt - sekély, könnyen melegszik, talaja bársonyos, homokos. Az elmúlt évtizedek környezetromboló beton partvédő műveit elsőként Balatonboglár oldotta fövenyes partszakasszal, két strandján is visszaállítva a természetes állapotot, és így a biológiai öntisztulásnak immáron semmi akadálya. A siker osztatlan és mérhető, aki látta és tapasztalta: visszatér, a kisgyermekes családok ezt keresik, ezt várják, hogy gondtalan és balesetmentes legyen a strandolásuk.
LinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Balaton  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 9783 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 124
  • e Hét: 124
  • e Hónap: 2084
  • e Év: 167250
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.