Regisztráció  Belépés
memi59.blog.xfree.hu
A szeretet gazdagabbá teszi azt, aki kapja, és nem juttatja koldusbotra azt, aki adja. Szeretem a jó idézeteket, melyek elgondolkodtatnak, néha irányt mutat... Molnar Emma
1959.03.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 225 
A kokuszdiorol
  2017-11-25 13:45:11, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egészség-Gyógynöv-Gyümölcs-Zol  
Neha jol jonnek a konyhaba!!
  2017-11-21 10:37:57, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egészség-Gyógynöv-Gyümölcs-Zol  
Vigyazzunk egeszsegunkre!!!
  2017-11-20 13:25:55, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egészség-Gyógynöv-Gyümölcs-Zol  
Ki hasznalja??
  2017-10-22 10:31:42, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egészség-Gyógynöv-Gyümölcs-Zol  
Betratjuk-e?
  2017-10-18 08:40:58, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egészség-Gyógynöv-Gyümölcs-Zol  
1
  2017-10-18 08:03:47, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egészség-Gyógynöv-Gyümölcs-Zol  
Erdemes elolvasni!!
  2017-06-12 17:40:02, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egészség-Gyógynöv-Gyümölcs-Zol  
Irish kávé
  2017-05-13 08:22:15, szombat
 
 Irish kávé

Az ír kávét füles, talpas, hőálló pohárban szolgáljuk fel. Először a cukrot tegyük az előmelegített pohárba (ínyencek megpróbálhatják a barnacukrot), majd adjuk hozzá a whiskeyt. (Az elegyet meggyújtva karamellizálhatjuk a cukrot, de vigyázzunk! Ezzel a kávé alkoholtartalmát csökkentjük!) Ezután hozzáadjuk a kávét, majd a tetejére nagy rétegben tejszínhabot teszünk. Díszíthetjük vékony karamellöntettel
Csészealjon, szalvétával, kávéskanállal szervírozzuk. Kínálhatunk hozzá extra cukrot és tejszínhabot. A kísérőként adott pohárnyi hideg vizet ne felejtsük!

Irish kávé hozzávalók:

- egy adag eszpresszó kávé

- 4 cl ír whiskey (Tullamore Dew, Jameson, Paddy...)
- 1 evőkanál frissen felvert tejszínhab
- cukor ízlés szerint
 
 
0 komment , kategória:  Egészség-Gyógynöv-Gyümölcs-Zol  
Szorongás és depresszió
  2017-05-10 10:38:13, szerda
 
 Szorongás és depresszió

A koffein fokozza a szorongást, klasszikus pánikzavarokat indukálhat (koffeinizmus). Depressziós betegeknél is okozhat szorongást. A sok kávé fogyasztás felerősíti a hangulatzavarokat, és talán e hatás révén rontja az evészavarokat.

EZZEL SZEMBEN DEPRESSZIÓ ELLENES?
Más kutatások alapján a koffein a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:A kutatócsoport egy 1978 és 1985 között történt felmérés kérdéseire adott válaszokat értékelte ki újra. A résztvevőket megkérdezték az alkohol-, tea- illetve kávéfogyasztási szokásaikról, hogy kiderítsék, nagyjából mennyit fogyasztanak el egy év alatt. Ezen kívül egyes páciensektől vért is vettek, melyből olyan májenzimeket határoztak meg, amelyek a máj sérülésekor keletkeznek. A megvizsgált 330 emberből 199-nél fedeztek fel alkoholos májzsugort.

A felmérésekből kiderült, hogy azoknak, akik átlagban napi egy kávét isznak meg, 20%-kal kevesebb esélyük van a betegség kialakulására. Akik két vagy három csésze kávét fogyasztanak naponta, azoknak 40%-kal, akik pedig ennél is többet, azoknak akár 80%-kal is csökkenhet az esélyük. Akik kávét is és alkoholt is fogyasztanak, azoknál alacsonyabb májenzim-szinteket mértek, mint azoknál, akik csak alkoholt ittak, de kávét nem.

"Az eredmények tekintetében azonban mégsem buzdítanánk senkit a mértéktelen kávéivásra" - mondta Klatsky. A hatásmechanizmus még nem ismert: egyesek szerint a koffeinnek van védőhatása, habár a teafogyasztás és a májzsugor csökkent előfordulása között nem találtak összefüggést, ezen kívül a nagy mennyiségű kávéfogyasztásnak sok más, egészséget károsító hatása is van.


forrás: Archives of Internal Medicine

ui:
Azért érdekes, hogy mindez idáig mindkettő káros drognak minősített, most hogyan lehetséges, hogy egyik rossz drog a másikat közömbösíti? Szerintem maradjunk az alkohol mérsékelt fogyasztásánál, vagy akár nélkülözésénél az a biztos!

 
 
0 komment , kategória:  Egészség-Gyógynöv-Gyümölcs-Zol  
1
  2017-05-08 17:17:53, hétfő
 
 A tea rövid története
Az évezredek során a tea számtalan kultúrában lett a mindennapok része.
A tea története háromezer évvel korábbra nyúlik vissza: a legendák szerint először Sen-Nung kínai császár (Kínában az ő nevéhez kötik az orvoslás és a földművelés feltalálását is) fedezte fel a jótékony hatását, mintegy véletlenül. A teát folyamatosan kezdték alkalmazni, de inkább füszerként vagy ételekbe főzve. A tea kultusza csak a Han dinasztia idején (Kr. u. 206-220) alakult ki, ekkor kezdték el gyógyszerként alkalmazni, valamint egy Lu-Yü nevű költő ekkor alapozta meg a teázás szertartását, melyben különleges harmóniát vélt felfedezni.
Lassacskán megjelentek a teaházak is: először vándor árusok mérték ki a teát, majd felbukkantak apró teázók is. Mikor Marco Polo Kínába érkezett, a teaházak már jellegzetes részét képezték a helyi kultúrának. Érdekes módon a nagy felfedező nem tartotta sokra a teát, "a nők és öregek italának" tekintette (ahogy később Mao Ce Tung is).

Főzni vagy forrázni?

Az évszázadok során folyamatosan finomodott a tea elkészítésének tudománya. A Ming dinasztia idején már agyagból készült vízmelegítő edény helyett teáskannát alkalmaztak: ebbe, vagy porcelán csészékbe helyezték a tealeveleket, melyeket főzés helyett forró vízzel öntöttek le.
Lassacskán a tea köré egyre misztikusabb tanok kapcsolódtak. A kínai taoista szerzetesek azt vallották, hogy a tea nem csupán élesíti az elmét, de elindít a bölcsesség felé is, felemeli a lelket. Ezek a szerzetesek voltak azok, akik a teázás szertartását vallásos rítusok elemeivel gazdagított, valódi szertartássá fejlesztették.

A tea a XII-XIII. században egyre szélesebb körben terjedt el, de ez mit sem vont le a misztikus tiszteletből, mely övezte. Még a legegyszerűbb családokban is különleges rítus keretezte a tea fogyasztását, a szülők hosszasan tanították gyermekeiket a tea megfelelő elkészítésére és fogyasztására.

A tea Európába érkezik

Bár 1588-ból, egy indiai útikönyből származik a tea fogyasztásának ismertetése, valójában csak a XVII. században érkezett a tea európába: a Holland Kelet-Indiai Társaság importálta az első szállítmányt Macaóból Amszterdamba. Nem sokkal később Anglia is bekapcsolódott a teaüzletbe. A tea meghonosítása azonban sokáig sikertelen volt: még az igen kényes teamagok szállítása is megoldhatatlan feladatnak bizonyult. Később egy Ward nevű botanikus speciális ládákat tervezett, melyekkel végre európai földben is elültetni a legendás teacserjéket.

Franciaország először bizalmatlan volt a keleti itallal szemben, de a tea nagyon hamar meghódította XIV. Lajos udvarát is. Bár sokáig náluk is csak az arisztokrácia jutott hozzá a teához, ők voltak az elsők, akik szélesebb néprétegekhez is eljuttatták: bár az angolok sokkal hamarabb beépítették kultúrájukba a teázás szertartását, Párizsban nyíltak meg az első nyilvános teaszalonok az 1900-as évek elején.

Az öt órai tea

Bár a franciák külön teaszalonokat nyitottak, az angoloknál már 1657-ben felbukkant a tea egy bizonyos Thomas Garraway kávéházában. A tea jelentős kulturális hatásai közé tartozott, hogy az 1706-ban megnyílt londoni teaházba már hölgyeket is vendégül láttak, pedig a szebbik nem képviselői a legendás "coffee house"-okból ki voltak tiltva. 1700 és 1800 között - jelentős részben a teára kivetett adók 1783-as eltörlése miatt - az ország teafogyasztása tizenötszörösére nőtt. A XVIII. században megnyitottak a "tea gardenek" vagyis a teakertek, melyek egészen más megközelítésbe helyezték a teázást: a teakerteket a helyiek családosan látogatták, és itt debütált az angol konyha másik védjeggyé vált találmánya, a sandwich is.

A XIX. században vált általánossá a délutáni uzsonnával egybekötött teázás intézménye, mely először négy óra tájban volt, a XX. század elejére azonban öt órára tolódott. Az ötlet állítólag egy bizonyos Bedford hercegnőtől származik, aki 1840-ben vezette be: az afternoon tea a munkahelyeken, otthonokban is szünetet, fontos rítust jelentett. A királyi udvarban máig lezajlik a hagyományos ötórai tea, ahogy számtalan angol családban is.

A tökéletes tea elkészítése

Ha a legtöbbet akarjuk kihozni egy csésze teából, sok apróságra kell ügyelnünk. Lássuk, mit kell tennünk, ha el szeretnénk készíteni a tökéletes csésze teát!A megfelelő tea kiválasztása csupán az első lépés. A legjobb teát is el lehet rontani, ha nem tartunk szem előtt néhány fontos aranyszabályt, és a füvet (vagy leveleket) túl sokáig hagyjuk forró vízben állni, klóros csapvizet használunk a főzéshez, régen nem használt kannában főzünk és papír- vagy műanyag pohárban szervírozunk... Ugyanígy el kell felejteni a fém "teakészítő tojásokat" vagy lyukas teakanalakat is. A tea egyik legfontosabb varázsa az apró levelek illatában van: ha nem vigyázunk, ez nagyon könnyen elillan.

A víz a lelke mindennek

Kezdjük a teavízzel: a csapvíz csupán egészen kivételes esetekben lehet megfelelő, olyan szerencsés környékeken, ahol nem klórozzák (vagy szinte észrevétlen mértékben). Ha a lakásban vízszűrő berendezés működik (lehetőleg két- vagy háromlépcsős) akkor már jobb a helyzet, de ha nem rendelkezünk ilyen feltételekkel, akkor szerezzünk be szűrt, semleges vizet, mely nyomelemekben ugyan gazdag, de meszet csupán igen csekély mértékben, nátrium-kloridot (sót) pedig egyáltalán nem tartalmaz. Bár elsőre talán elrugaszkodott ötletnek tűnhet, érdemes tenni egy próbát és utánajárni a megfelelő víznek, mert meghökkentően látványos lesz a különbség. A semleges (7-es pH) víz használatával sokkal inkább átjön a tea harmonikus illata és aromája.

Van, aki forralva szereti?

Alapszabály, hogy a teához használt vizet nem szabad túlságosan felforralni, nem szabad a tealeveleket túlságosan meleg vízzel leforrázni. Ez nagyon rossz hatással van a tea illatára és aromájára. Az a legbiztosabb, ha 85 és 95 fokon használjuk fel a vizet, és mivel valószínűleg csak a legelvetemültebbek mérik hőmérővel a teavíz optimális hőfokát, érdemes a víz felszínét figyelni: ha még nem zubog, de már remeg, akkor kell a tealevelekre önteni.

Áztatni csak pontosan, szépen

A teakészítés kulcsmozzanata a teafű vagy tealevelek áztatása. Hogy a vízbe helyezzük a tealeveleket, vagy épp forrázzuk őket, ebből a szempontból szinte lényegtelen - mindkét módszernek megvannak a hívei. Az első szempont, hogy a tealeveleknek ki kell "nyílniuk" és ehhez hely kell - ezért sem szabad a már említett teakanalakat vagy teatojásokat alkalmazni, mert ezek összenyomják a tealeveleket, nem hagyják azokat kibomlani.

Ugyanilyen fontos az áztatási idő - még a legfinomabb teának is el lehet rontani a zamatát, ha túl sokáig hagyjuk ázni: ilyenkor ugyanis a tea hajlamos arra, hogy megkeseredjen. Aki aggódik a teában található tein izgató hatása miatt, az lecsökkentheti a forrázási időt egy percre: a teában található tein ugyanis két perc alatt ázik ki teljesen.

Az optimális áztatási idő teafajtánként erősen eltérő lehet, érdemes minden esetben követni a csomagoláson látható elkészítési tanácsokat. A fekete teák (Darjeeling, Ceylon, Assam környéki feketeteák) átlagos áztatási ideje 3-4 perc, a kínai zöldteáké 4-6 perc, a japán zöldteáké 1-3 perc, a félig erjesztett zöldteák forrázási ideje pedig igen változatos, 1-7 perc is lehet. Általánosságban elmondható, hogy minél apróbbak a tealevelek, annál rövidebbnek kell lennie a forrázási időnek - a leginkább elterjedt, zacskós-filteres teáknak, melyekben szinte porrá vannak őrölve a tealevelek, 1-2 percnél tovább nem szabad állniuk a vízben.

Megadni a módját

Ezek voltak a legfontosabb technikai tudnivalók a tea elkészítésével kapcsolatban. Már csupán a szervírozás és fogyasztás maradt hátra: ezzel kapcsolatban csak a papír- és műanyagpoharakat kell elkerülni, hogy ne menjen a tea aromájának, illatának rovására. De a legtökéletesebb összhatást akkor kapjuk, ha szánunk magunkra és teánkra néhány percet és nem vagyunk restek akár egy ünnepi, porcelán teáskannában-teáscsészében készítjük el.

A tea és az alvás

A késő délutáni órákban sokan már óvakodnak a teafogyasztástól, mert alvászavaroktól tartanak. Lássuk, mi módon lehet összehangolni a teát és az éjszakai alvást.

Természetesen nem minden teafajta befolyásolja egyenlő mértékben az alvást, ez a teák teintartalmától függ. Kaphatók csekély teintartalmú teák (mint például a kínai oolong, félig fermentált teák) és teakészítmények, melyek használatával nemhogy alvászavaroktól nem kell tartanunk, de még segíthetnek minket a nyugodt éjszakai pihenéshez. A teint azonban magunk is kivonhatjuk bármilyen teából. Természetesen a fekete teákat (főleg a ceyloni és indiai fekete teákat) a legnehezebb "kicselezni" magas tein és tanintartalmuk miatt, de azoknak, akiknek érzékenyebb a szervezetük, még a zöldteákkal és kínai virágteákkal is óvatosnak kell lenniük.

Tein nélkül, nyugodtan

A legáltalánosabb (és nem is mindig pontos) szabály az, hogy a teák mintegy öt órán keresztül fejtik ki élénkítő hatásukat. Ha tehát derék brit barátaink mintájára elköltenénk egy ötórai teát, nem kell aggódnunk: este tíz óra tájban már nem fog befolyásolni bennünket.

Ha azonban semmiképpen sem akarjuk nyugodt éjjeli alvásunkat veszélybe sodorni, használjunk több forrázó vizet. Öntsük le a tealeveleket, majd egy perc múlva öntsük ki (természetesen csak a vizet). Ezután öntsünk a levelekre egy újabb adag vizet, lehetőleg az előzővel azonos hőmérsékletűt, hagyjuk állni és ezt fogyasszuk. A teában található tein ugyanis a forrázás első percében válik ki legintenzívebben a tealevelekből, így ezzel a módszerrel legnagyobb részétől megszabadultunk.

Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy ezzel a módszerrel teánk sokat veszít illatából és zamatából: ennek harmóniáját ugyanis a gyorsan kiváló tein és a lassan felszabaduló tanin egyensúlya adja.

A tea hatóanyagai

A tea hatóanyagai: az élvezeten túl

Egy jó csésze tea felfrissíti testünket-lelkünket, de miért? Mert finom, élvezetes? Mert egyedi az illata, aromája? Sokan nem is tudják, de a tea meglepő módokon segíti szervezetünk működését.A tealevélben számtalan fontos anyag található: leginkább zöld teákban például polifenolok, melyeknek a tea kissé fanyar ízét köszönheti, metil-xantin, koffein (a tealevél anyagának közel négy százaléka), különféle lipidek, aminosavak, ásványi anyagok és illékony vegyületek. A zöld tea például serkenti a metabolizmust, így zsírégető hatása van: a felpörgetett anyagcsere révén ugyanis kevésbé épülnek be a kalóriák a szervezetbe. A teában található antioxidánsok megkötik a szervezet szabad gyökeit, melyek a rák kialakulásában játszhatnak szerepet.

Feketén-fehéren

A fekete tea leginkább a szívbetegségek megelőzése szempontjából lehet fontos: minden nap néhány csésze fekete tea rendben tartja a szívet, csökkenti a szívroham, a stroke és az érelzáródások veszélyét. Megfázás esetén sem csupán azért kell teát inni, mert jó meleg. És még csak nem is azért, mert ilyenkor bőven meg lehet pakolni mézzel

, melynek áldásos hatásait szintén hosszasan lehet elemezni. A teában található kémiai anyagok ugyanis stimulálják az immunrendszert, segítik hogy szervezetünk mielőbb megindítsa a harcot a minket letámadó kórokozókkal szemben.

Kávé vagy tea?

Ahogy a kávéban, a teában is jelentős mennyiségben található koffein. Frissítő hatását azonban másképp fejti ki: míg a kávé hirtelen szívódik fel, a tea lassan és fokozatosan. Nem csupán hosszabb ideig érződik élénkítő hatása (átlagosan mintegy öt órán át), de kíméli is a szervezetet, nem irritálja a gyomorfalat, nem okoz magas vérnyomást, szívdobogást.

Igazi gyümölcsteák

Gyümölcs a teában

A tiszta gyümölcsteák nem tartalmaznak keserűanyagot és koffeint, így elkészítésük során sem kell óvatosan mérnünk az áztatás, forralás idejét, illetve attól sem kell tartanunk, hogy az esti órákban túlságosan felélénkítenek minket. A fekete teákat a teázás kedvelői gyakran éppen "ébresztő" hatásuk miatt fogyasztják, a gyümölcsteák elsősorban szomjoltóak - hidegen és melegen egyaránt -, illetve a gyümölcsök fontos nyomelemei még a forralás ellenére is jelentős mértékben megmaradnak, így szervezetünkbe jutnak.

Kánikula idején

Sokan úgy tartják, hogy a nyári forróságban a legjobb egy csésze meleg gyümölcstea - igen, a legideálisabb a testhőmérsékletű, 36-37 fokos tea, hiszen tévedés, hogy a jeges innivalók (akár jeges teák) jelentik szervezetünknek az igazi felfrissülést. Tény, nagy melegben gyakran jól esik hideget inni, de szervezetünk már kevésbé örül neki: hogy hasznosítsa a bevitt folyadékot, először fel kell melegítenie, ami bizony energiába kerül - így a hideg folyadékok általában nem oltják tartósan a szomjat.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség-Gyógynöv-Gyümölcs-Zol  
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 225 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 262 db bejegyzés
Összes: 12989 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 474
  • e Hét: 2674
  • e Hónap: 22996
  • e Év: 490493
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.