Belépés
rochlitzne.blog.xfree.hu
Szeressük egymást, gyerekek... Rochlitz Szilveszterné
1943.09.27
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Szegedi Molnár Gézáról
  2010-02-12 06:54:28, péntek
 
  Szegedi Molnár Géza

(Bp., 1939. márc. 14.- ): előadóművész. Eredeti szakmája építészmérnök. 1963-ban parodistaként tűnt föl a Ki mit tud televíziós vetélkedőn. Színészi pályáját 1964-ben kezdte a Szegedi Nemzeti Színházban. 1968-69-ben a Mikroszkóp Színpadon játszott. 1975-1977 között a Kamara Varieté társ.-ának tagja volt. Nagy hangterjedelmű, ironikus, metsző humorú művész. Énekes világsztárok paródiáiból összeállított önálló műsorával bejárta a világot. 1985-ben egy bécsi repülőtéri terrortámadásnál súlyosan megsebesült. 1987-ben tolókocsiban szólalt meg újra a Hívtak, jöttem c. műsorban, a Vidám Színpadon. Azóta önálló estjei inkább szívhez szólóak, mint kacagtatók. Sanzonokat, dalokat énekel, és önvallomásszerű összekötő szöveggel régi szerepekből részleteket ad elő. F.Sz. Hadfaludy Feri (Lehár F.: A mosoly országa); Igor (Barillet-Grédy: A kaktusz virága); Duzzog (Vörösmarty M.: Csongor és Tünde). Önálló előadóestjei: Így énekeltek Ti; Felhangolva; Nekem már lőttek. Könyve: Nekem már lőttek (önéletrajz, 1988).
 
 
0 komment , kategória:  életrajz  
Dr.Keresztessy Koszta Árpád
  2009-12-07 16:03:55, hétfő
 
  Dr. Keresztessy Koszta Árpád
nyug. sebész, egyetemi e.tanár

1922. szept. 14-én születtem Zoppot - Danzig-ban, ahol szüleim akkor ideiglenesen tartózkodtak, különben tősgyökeres erdélyiek, tasnádiak voltak. Apám Koszta Dezső hegedőművész, édesanyám Keresztessy Ágnes írónő.
Gyermekkoromban Tasnádon éltem, festőnek készültem.
1935-37 Keresztessy Sámuel, jeles festő- és iparművész, nagybátyám tanított rajzolni.
1937-39 A nagybányai festőiskolában Ziffer Sándor tanítványa voltam, de Nagy Oszkár is tanított rajzolni.
1939-40 A bukaresti képzőművészeti Akadémia növendéke voltam, Darascu I. osztályán.

Ezt követően abbahagytam a művészeti felkészülést, leérettségiztem és orvosira mentem; 1948-ban avattak doktorrá, a kolozsvári Bolyai Tud. Egyetem Orvoskarán. Sebész lettem, életem nagy részét a marosvásárhelyi Orvosi Egyetem 1-es Sebészeti klinikáján dolgoztam, mint főorvos, klinika vezető-helyettes, egyetemi oktató, 1991-ben történt nyugdíjazásomig. Tudományos tevékenységemmel az orvostudomány doktora lettem.
A festészet megmaradt barátomnak, időnként - saját szórakozásomra festegettem.

Kiállítások:
1938. Méhész és mezőgazd. kiállítás -
1939. A kultuszminisztérium által rendezett hivatalos tárlat
"Salonul Oficial" Bukarest
1940. Bukarestben tanuló magyar főiskolások tárlata. Bukarest
1964, 1966,
1967. Marosvásárhelyi orvosok tárlatai
1971, 1973, 1977, 1980, 1985, 1989 A Román köztárság orvosainak szokásos téli tárlatai a kolozsvári szépművészeti múzeumban.
Kolzsvár - Napoca.
1994. Orvos képzőművészek kiállítása, Zalaegerszeg
 
 
0 komment , kategória:  életrajz  
A HíR TV Melis Györgyről
  2009-11-27 12:38:49, péntek
 
  Elhunyt Melis György

Meghalt Melis György. A 86 éves operaénekes péntek hajnalban hunyt el - tudatták a Magyar Állami Operaház sajtóosztályától.

Melis György 1923. július 2-án született Szarvason. Először a Műszaki Egyetemen, majd a Zeneakadémián tanult. Az Operaház ösztöndíjasa lett, 1949-ben mutatkozott be Bizet Carmen című operájában. Még ugyanabban az évben magánénekes lett.

Pályafutása során az operairodalom szinte minden jelentősebb baritonszerepét elénekelte. 1988-ban díjat alapított, a Melis György-emlékplakettet.

Melis György 1989 óta a Magyar Állami Operaház örökös tagja volt. Liszt Ferenc-díjat és Kossuth-díjat is kapott, és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje csillaggal kitüntetést is átvehette.
 
 
0 komment , kategória:  életrajz  
Szabó Szonjáról
  2009-11-24 10:47:39, kedd
 
  Szabó Szonja 28 éves festőművész, 1994 óta a Szájjal és Lábbal Festők Nemzetközi Szervezetének tagja. Képeit filctollal, akvarellel és olajjal készíti. Emellett boccia-játékos is. Kerekesszékben él, halmozottan sérült, sérülése mind a négy végtagjára kiterjed, és a beszédközpontja is érintett.

Azt vallja, hogy nekik, fogyatékkal élőknek nem szánalomra van szükségük, hanem odafigyelésre, apró gesztusokra, elfogadásra. Cserébe ők megmutatják, hogy fogyatékkal is lehet alkotó, tartalmas életet élni.
 
 
1 komment , kategória:  életrajz  
Huller Ágoston festőművész
  2009-11-16 11:05:46, hétfő
 
  Huller Ágoston
1944. április 19.-én született Törökbálinton. Az általános és középiskoláit Pestszentlőrincen vé-gezte. Érettségi után, - 1962-ben - szakma tanulása mellett a Dési-Huber István Képzőművész Körben Fenyő A. Endre, Gráber Margit és Tamás Ervin vezetésével szerezte meg a sikeres főiskolai felvételhez szükséges szakmai jártasságot. 1964-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Fónyi Géza festőnövendékeként kezdte tanulmányait, majd a szakosodási lehetőséggel élve az Ék Sándor vezette sokszorosító-grafika tanszéken képezte magát tovább Raszler Károly és Rozanits Tibor tanárok irányításával.
1968-ban, szerezte meg művésztanári oklevelét, ez évtől, mint a Magyar Népköztársaság
Művészeti Alapjának (ma Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete) és a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának tagja szabadfoglalkozású képzőművész. Mint grafikus a Képcsarnok Vállalaton keresztül hozta forgalomba rézkarcait, linóleum metszeteit, emellett könyvkiadói grafikai munkákkal is foglalatoskodott. A kereskedelmi és reklámgrafikával már főiskolai évei idején kapcsolatba került, de e kapcsolat 1974-től vált meghatározóvá életében, amikor a Budapest Grafika Alkotóközösség tagjai közé hívta. 1992-ig, - az alkotóközösség megszűntéig- kereskedelmi-és propaganda kiállítások, gyártmánykatalógusok, csomagolások tervezése tartozott fő érdeklődési körébe.
1986-ban alapító tagja a Festőművészek Budavár Alkotóközösségének, és ez időtől kezdve egyre intenzívebben foglalkozik ismét festészettel. 1989-ben rendezi első önálló kiállítását az Astoria szállodában. Következő kiállítására 1993-ban, a Pestszentlőrinci Önkormányzat aulájában került sor, azóta évi rendszerességgel mutatja be újabb és újabb munkáit, melyek megtalálhatóak úgy a hazai, mint határainkon túli magán és közgyűjteményekben.
Az 5KOR Képzőművész Csoport alapító tagja.
 
 
0 komment , kategória:  életrajz  
Osvárt Andreáról
  2009-09-29 12:31:08, kedd
 
  Osvárt Andrea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

Osvárt Andrea (Budapest, 1979. április 25.) színésznő, modell.

Andrea középső gyermek. Szülei kiskorában elváltak. Nővére Judit, öccse Márton. Gyermekkorát Tamási-ban töltötte. Ma is ezt tekinti otthonának, annak ellenére, hogy munkája elsősorban Rómához, és Budapesthez, köti.

Gyermekkorától kezdve tudatosan építette karrierjét. Tizenévesen a zsebpénzét összerakva iratkozott be egy modelltanfolyamra, amit későbbi színésznői terveihez ugródeszkaként használt. 1996-ban második helyezést ért el a "Look of the year" magyarországi versenyén, ami nagy lökést adott modellkarrierjének. A világ szinte minden földrészén fotózták. Róma, Párizs, Milánó divat-magazinjaiban jelentek meg képei.

A magyar közönségnek elsősorban reklámfilmekből lehet ismerős. Rövidre vágott, szőke haja szinte védjegyévé vált.

Huszonkét évesen elérkezettnek látta az időt, hogy beteljesítse álmát. A sikeres modellpályát maga mögött hagyva Rómába költözött, hogy színésznő lehessen. Kitartó és céltudatos munkával elérte, hogy ma már főszerepeket játszik olasz, és nemzetközi együttműködésben készülő filmekben. Évente 3-4 filmet forgat. Volt már társproducer saját filmjében, (Il rabdomante), de papírja van forgatókönyv írásból is.

2007-ben neki ítélték az "Afrodite díjat". (Ez az olasz "Év felfedezetje" díj.)

2009-ben megkapta a Filmspray díjat, a Legjobb Női Főszereplő díja, az Il rabdomante c. filmben nyújtott alakításért.

Andrea a filmkészítés mellett, nagy ritkán vállal még fotózást, de szerepelt már a római Teatro Valle színpadán Caterina Murino partnereként, és háziasszonya volt a 2008-as Sanremói Fesztivál-nak, ami Olaszország talán legnagyobb médiaeseménye. Egy héten át tartó élő televíziós közvetítés több tíz-milliós néző közönséggel.

Filmjeiben nem kisebb sztárok oldalán mutatkozott meg mint Robert Redford, Brad Pitt, Heath Ledger, Jeremy Irons, Lorenzo Crespi, Maria Grazia Cucinotta, Giuliano Gemma, vagy mint legutóbb Clive Owen és Julia Roberts.- A Nők Lapjában olvastam róla.
 
 
0 komment , kategória:  életrajz  
Galsai Pongrácról
  2009-09-18 15:33:58, péntek
 
  } Galsai Pongrác (1927-1988)

Galsai Pongrác jellegzetesen "irodalmi író", aki nem fiktív elemekből építi fel műveit, hanem a tények és reflexiók sajátos együtteséből, melyben a reflexív elem az erősebb, s a tényeket mindig áthatja az esszéisztikus lebegés, mely előadásmódjának választékos eleganciájából és a valóságelemek sajátos csoportosításából táplálkozik. Előadásmódjának legfontosabb jellegzetessége a lebbenő önirónia, rendszerint "kívülről" figyeli önmagát, s nagy gonddal rajzolja meg környezetének alakjait, akik többnyire ifjúságának íróbarátai. Velük együtt kezdte Pécsett pályáját (a városról néhány bensőséges rajzot köszönhetünk Galsai Pongrácnak), melyben kezdettől ott a "nagy" mű lehetősége, mely végül is nem született meg, talán azért sem, mert otthonosabb a "kis" műfajokban: a tárcában, szabálytalan emlékezésekben és mindenekelőtt az esszében. E területen Galsai Pongrác egy nagy hagyomány folytatója, nála azonban az esszé nem az ideálkeresés és nem is a tanítás eszköze, hanem sajátos "pótlékműfaj", inkább novella, melyben nem a cselekmény vagy a jellemek alakulása a megoldandó írói feladat, hanem a megidézett író vagy művész alakjának minél hitelesebb, érzékletesebb megjelenítése. Egy-két láttató jelzővel, anekdotába hajló történettel alakítja ki a hitelességnek azt a légkörét, amely egyszerre alkalmas hőse irodalmi és emberi jellemzőinek érzékeltetésére. Gyakran és eredményesen él az eltávolítás eszközeivel, nemcsak a már említett iróniával, hanem az emlékezet bizonytalanságának nyomatékosításával is, ez utóbbi azonban paradox módon inkább növeli történeteinek valóságos hitelét.

Életművének legértékesebb alkotásai irodalmi esszéi és portréi, s az esszéisztikus elem az uralkodó azokban a portréiban, életrajzaiban is, melyeket színészekről írt (Bajor Gizi játékai, 1971; Öltözőtükör, 1971; Csortos Gyula, 1972). Jellemábrázolására és szemléletmódjára elsősorban a "ködlovagok" gyakoroltak elhatározó befolyást. Ugyanakkor azonban kimondva-kimondatlanul hatott rá a modern regény fokozott lélektani érzékenysége is, portréinak hőseit nagy beleérzéssel és megértéssel idézi vissza.

1974-ben jelentette meg szabálytalan műfajú könyvét Egy hipochonder emlékiratai címmel.

Link Most olvastam a Nők Lapjában Galsai Pongrácról, ezért tettem be ide ezt a bejegyzést..
 
 
0 komment , kategória:  életrajz  
Alexandre Dumas élete
  2009-07-12 16:04:55, vasárnap
 
  Alexandre Dumas (pére)

(1802-1870)


Ami rosszat, lebecsülőt, olykor egyenesen megvetőt el lehet mondani, írni, gépiesen ismételni egy igazán jelentékeny, mindig nagyon érdekes, születése után két évszázaddal is a legtöbbet olvasott íróról, azt elmondták, leírták, ismételték évtizedről évtizedre az idősebb Alexandre Dumas-ról. A francia irodalomban - közismerten - ugyanis két Alexandre Dumas lett világhíres író. Az idősebbiknek ifjúkorától kezdve mindvégig elképesztően sok szeretője volt, ezek egyikétől harmincéves korában született egy törvénytelen fia. Ez a gyermek korán igen értelmesnek, sőt tehetségesnek mutatkozott, apja örökbe is fogadta. Később ez a fiú csaknem olyan híres, egy időben még népszerűbb író lett, mint az apja. Nem is úgy írta a nevét könyvei élére, hogy ,,ifjabb Alexandre Dumas", hanem így: ,,Alexandre Dumas fia". Egészen másfajta író volt, mint az apja, sokan tanultak tőle is, színjátékait világszerte játszották, regényeit sok nyelven olvasták, színházesztétikai tanulmányát tankönyvnek tekintették. Múlhatatlanul bekerült ő is az irodalomtörténetbe, de mostanában már csak híres érzelmes színművét, ,,A kaméliás hölgy"-et szokás játszani. Míg apja minden rosszallás ellenére máig is a legolvasottabb szerzők közé tartozik, és mindig színházi siker, ha felújítják egy-egy darabját. És bár írói nemzedékek tűnnek fel és tűnnek el, ,,A három testőr" és a ,,Monte Christo grófja" változatlanul minden világrészen az olvasási sikerlista élén áll.

A nevéhez és életművéhez tapadt lebecsülő jelzők még igazak is lehetnek, ám ezek a vétkek őnála inkább erényeknek tekintendők. Azt mondják, hogy felületes. Gyakran igaz is, de úgy felületes, hogy a rohanó cselekmény, a váratlan, izgalmas helyzetek áradata, a számos feledhetetlen figura folytán ez a felületesség nemcsak alig észrevehető, de nem is fontos. És hogy lélektana nem felel meg a pszichológia tudományos eredményeinek? Igaz, de hát a legszebb mesék lélektana is mese. Hogy történelemábrázolása nem pontosan olyan, mint ahogyan a kutató tudomány kiderítette'' Ez is igaz, de sokkal inkább fordítja a figyelmet a történelem gazdagságára, mint a legalaposabb, részletező tanulmány. Az igazi nagy romantikusok - Walter Scott, Jókai Mór, az idősebb Dumas - még az irodalmat is hatásosabban fordították a látványos múltidézés felé, mint a kétségtelenül hitelesebb iskolai tananyag. A híres Richelieu bíboros korát, az angol polgári forradalmat, a nagy francia forradalmat, Garibaldi szabadságharcát több olvasó ismeri szemléletesen, mint ahányan az iskolákban jelesre megtanulták. Dumas élete pedig csaknem olyan érdekes, olyan kalandos, mint vadromantikusnak mondott regényei.
 
 
0 komment , kategória:  életrajz  
Gershwin élete
  2009-07-12 14:36:45, vasárnap
 
 

Száztíz éve, 1898. szeptember 26-án született George Gershwin, a "legamerikaibb" zeneszerző, A XX. század egyik legfontosabb amerikai komponistája, számtalan sláger és klasszikus mű szerzője.

1898. szeptember 26-án Brooklynban, frissen bevándorolt orosz zsidó szülők gyermekeként látta meg a napvilágot, Jacob Gershvin néven. A család Manhattan egyik szegény zsidónegyedében élt, s fiukat szinte semmi nem mentette meg a sportolói jövőtől, csak az egy szép napon a házhoz kerülő pianínó. Kisfiúként az utcán hallgatta a harlemi lokálokból kiszűrődő, izgató ritmusú zenét. Korán kapcsolatba került a nagyvárosi szórakoztató zenével, és ez hatással volt egész zeneszerzői pályafutására. Stílusát talán leginkább a "szimfonikus jazz" kifejezés jellemzi.

 
 
0 komment , kategória:  életrajz  
Jacko élete
  2009-07-11 13:47:41, szombat
 
  JACKO - MICHAEL JACKSON THE KING OF POP - 1958-2009 - RÖVID TARTALOM
Hol volt, hol nem, volt a messzi Amerikában öt testvér, akik gondoltak egy nagyot, és Jackson 5 néven zenekart alapítottak. Énekesnek a pöttöm Michaelt állítottak, aki olyan átéléssel, lendülettel és szenvedéllyel adta elő a dalokat, hogy még azokat is magával ragadta, akik sosem szerették az ilyen funkos-groove-os muzsikát. A sosemvolt gyermekkor így gyorsan tovatűnt, az ifjú szólókarrierbe kezdett, és albumaival, a Thrillenel, a Baddel és a Dangerousszel sorra döntögette az addig érvényes rekordokat. Mindenkinél több ideig szerepelt neve a slágerlistákon, mindenkinél több lemezt sikerült eladnia, tánclépésarzenáljával mániákus rajongók tömegeit vonzotta, igényes videoklipjeivel elkápráztatta a világot: a Pop Királyává vált. Divatot teremtett, új zenei nyelvet és előadásmódot, a hang-mozgás-látvány színpadát, melyet fékeveszett erővel és spontaneitással uralt és szolgált, minden porcikájával és tehetségével. Olyan világot nyújtott, mint előtte soha más, miközben az alkotó erő a visszanyerni kívánt gyermeki ártatlansággal és vágyakozással keveredett. Álomvilágot épített, porondon, klipen és a valóságban, magávalragadót, lenyűgözőt. A különc művész, a szépészeti műtétek sorozatára vállalkozó zseni, a naiv és törékeny lelkű énekes, zeneszerző és táncos-koreográfus, az eleven bálvány megjárta a dicsőség édenkertjét. Majd megjárta a rosszindulat és megaláztatás poklát is... sötét rágalmak, vádak, botrányok erdején vitt át az útja, végül a rejtélyes kérdés nyitva maradt: milyen színű az igazság? A botránysorozatok után megpróbált felkapaszkodni a mélyből, meg akarta mutatni magát újra a világnak, de erre már nem kerülhetett sor. Még nem volt ötvenegy éves, amikor elment közülünk. Elment, de itt hagyta nekünk azt a mesés pillanatot, amikor elhittük: "We are the world, we are the children." Mi vagyunk a világ, mi vagyunk a gyerekek.
 
 
0 komment , kategória:  életrajz  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 20831 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 46
  • e Hét: 2321
  • e Hónap: 5789
  • e Év: 5789
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.