Regisztráció  Belépés
sarkantyu.blog.xfree.hu
"Vendég vagy a világban,és ez a világ szép vendég fogadó.Van napsugara,vize,pillangója, madara.Van virágja rengeteg sok, Tanulj meg örvendeni nekik" Fekete Gyuláné
1954.07.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Draceana.)
  2009-11-28 11:28:19, szombat
 
 Dracaena Marginata (pirosszélű dracéna)
Tenyészhely: a tűző napot mindig kerüljük, viszont állandóan jól megvilágított helyre tegyük. Egy kis nap (18 óra után) nem árt neki, sőt, levelei szebben fognak fejlődni. Nyáron 20°C körüli legyen a hőmérséklet, télen 18°C-on is megél.
Ha túl sötét helyen állnak, a Dracaena marginata és a Dracaena marginata tricolor fajták levelei bezöldülnek, az előbbin eltűnhetnek a barnás csíkok, az utóbbin pedig a pirosas-sárgás csíkok.
Gondozás: évközben akkor öntözzük, ha a földlabda teteje megszikkadt; ez a fiatal növényeknél gyakrabban fordul elő, az idősebbeknél kb. 3 naponként. Télen ritkábban és kevés vizet kapjanak, nehogy a gyökerek rothadni kezdjenek.
Átültetni tavasszal kell, ha a növény kinőtte a cserepét. A nagyra nőtt egyedeknél, amelyeket már nehezen, vagy egyáltalán nem mozdítunk el a helyükről, a földlabda tetejéről 2-3 cm elhasznált földet eltávolítunk, és helyébe frisset szórunk a dézsába.
Tápanyagot tavasztól őszig kéthetenként kaphat.
Növényvédelem: meleg és száraz helyiségekben tripsz, takácsatka és pajzstetű támdhatja meg a növényt.
Szaporítás: nagyon egyszerű művelet: fej- vagy törzsdugvánnyal szaporítjuk e növényt. Ha túl magasra nőtt, feldaraboljuk. A fejdugványt, úgy mint a törzsdugványokat is vízbe, vagy szaporítóközegbe helyezzük és meleg helyen tartjuk 24-26°C-on, világos helyen. Pár hét múlva megjelennek az első gyökerek, ilyenkor már el is lehet ültetni őket kisebb méretű cserepekbe. A szaporítást leginkább június-július körül végezzük.
 
 
0 komment , kategória:  Virágok ápolása.)  
Ciklámen.)
  2009-11-28 10:58:09, szombat
 
 
A ciklámen évelő gumós növény, a Földközi-tenger vidékéről származik. A természetben a görög szigetek és Törökország hegyvidékein található.1 735 óta cserepes növény Angol kiadványokban már l735-ben szerepel, bár megemlítik, hogy négy-öt évet is igénybe vesz, míg az elvetett magból virág lesz.Azóta ez az időtartam a keresztezéseknek és a nemesítésnek köszönhetően egy évnél is rövidebb. Kapható a vörös vagy a rózsaszín különböző árnyalataiban, de előfordul fehér vagy többszínű, valamint sima és fodros szélű változatban is. A legismertebbek a nagyméretű Fl hibridek, melyeket keresztezéssei hoztak létre.

Léteznek azonban egész apró ciklámenek is, melyek éppen olyan erősek, és ugyanolyan gazdagon virágoznak, mint nagyobb társai.

A ciklámen gondozása

Ne tegyük meleg helyre, a ciklámen a hűvöset kedveli. Amennyiben fűtött helyiségben szeretnénk gyönyörködni benne, tegyük a növényt legalább éjszakára, és azokra az időszakokra, amikor amúgy sem vagyunk otthon, hűvös helyre. Keressünk neki árnyékos északi ablakot. Alapos öntözést kíván, de soha ne a gumóra öntsük a vizet, mert a növény elrothad.

Élettartam: Hűvös helyen a növény több évig él, és minden évben újra virágzik. Fűtött helyiségben azonban nehezebb virágzásra bírni, ezért a virágzás után gyakran eldobják a növényt.

Idény: A ciklámenválaszték ősszel és karácsony előtt a legnagyobb. Ha ilyenkor vásárolunk cikláment, hosszabb virágzásra számíthatunk.

A ciklámen átlagos mérete 30-40 cm. Léteznek azonban egészen kicsik is, ezek 20-25 cm-re nőnek. Szeptembertől márciusig olyan gazdagon virágzik, hogy néhány szál még a vázába is kerülhet. A hibrideknek nincs illata de a kiesi ciklámenek ' kellemesen illatoznak. A hűvösés félárnyékos helyet kedveli. A hőmérséklet még a szobában se haladja meg a 20 °C-t.

Öntőzés és trágyázás: a virágzás alatt sok vizet igényel, a gumót azonban nem szabad felülről locsalni. A vizet nyugodtan öntsük a cserépalátétbe, de fél óra után öntsük ki a felesleget. Gondoskodjunk magas páratartalomról.

Átültetés A virágzást követően, április/májusban végezzük.Ilyenkor távolítsuk el egyúttal a rossz gyökereket is. Visszaültetésnél a gumó egy része kerüljön a föld fölé.

Nyesés, visszavágás : a fonnyadt leveleket és virágokat mindig szedjük le, hogy helyet biztosítsunk az újak számára.

A ciklámen szaporítása

A cikláment szaporíthatjuk magról, és gumóosztással.

Magról szaporítás: A magról szaporítás meglehetősen nehéz, ezért nem ajánlják.

Gumóosztással is szaporítható:Az ily módon szaporított növények különösen nagyok és erősek. A nyugalmi időszakban egyszerűen vágjuk szét a gumót középen. A vágási felületet mártsuk gomba elleni porba, majd ültessük a fél gumókat külön-külön cserépbe.

Nyáron tegyük ki a növényt a szabadba A ciklámen nyugalmi időszaka a virágzás befejeztével kezdődik. Ilyenkor kevesebbet vizet és trágyát igényel. Ha van rá mód, nyáron tegyük ki egy kicsit a cikláment a kertbe vagy az erkélyre, de csakis árnyékos helyet válasszunk számára.

Ne felejtsük el a növényt még a fagy előtt bevinni a házba, de amíg kint van a szabadban, addig is öntözzük és trágyázzuk.

Betegségek, kártevők

A szürke penész szürke, gombás lepedék, amely barna levélfoltok kialakulásához és a szár elfonnyadásához vezet.Ez ellen a gomba ellen sajnos nem tehetünk semmit. A kis levelek és a kevés virág tápanyaghiányra utal. A tápanyagból azonban soha ne használjunk nagyobb koncentrációt, mint amit a csomagoláson megadtak.

Száraz foltok a leveleken és a levélszéleken akkor keletkeznek, ha a növényt vizesen a napra tettük.

A levéltetvek a fiatal hajtásokon és a levelek fonákján találhatók.Ellenszerként használjunk rovarirtó szert. Figyelem!

A ciklámen nem tűri a levélfényt. A levelek tisztításához használjunk inkább ecsetet és tiszta vizet. Sajnos sok ciklámen gyorsan elpusztul. Ez általában a magas szobai hőmérsékletnek és a nem megfelelő öntözésnek tulajdonítható.

Vásárlási tanácsok

Csak friss, zöld, pozsgás levelű növényt vásároljunk. Figyeljünk arra is, hogy sok bimbó legyen a növényen.
 
 
0 komment , kategória:  Virágok ápolása.)  
Zamiopálma.)
  2009-11-28 10:49:29, szombat
 
  A zamioculcas eredetileg a cikaszok nemzetségébe tartozik. Eredeti élőhelyén az aszály és a nedves időszak változik, ezért gyökérrendszere alkalmazkodott ehhez a körülményhez így átalakult és kis burgonyaszerű gumóiban képes a vizet elraktározni hónapokig is. Épp ezért a zamiopálma egyetlen igénye hogy ne öntözzük túl. Vastag húsos levelei és különleges gyökérrendszere igen sokáig tárolja a vizet. Ha már úgy látjuk, hogy a növény földje teljesen ki van száradva, a levelek és a gyökér akkor is tele van vízzel.

Kerüljük a tűzőnapsütést, mert levelei könnyen megéghetnek, árnyékos helyre tegyük a cserepét. Tavasztő löszig kéthetente kis mennyiségben adjunk neki tápoldatot, az öntözővízbe elkeverve. Ha jól gondoztuk a zamiopálmánkat, a növény akár 1,5 méter magasra is megnőhet, és virággal is megajándékozz minket.virágzás ideje nyár közepétől őszig tart. Virágzata sárgás barna színűek, kb. 7-10 cm hosszúak. A növény minden része igen mérgező, ezért kisgyermekek közelébe ne tegyük.

Aktív képNyáron a növényt kitehetjük a szabadba, de csak árnyékos helyre, ahol nem éri a napsütés. Lakótelepi lakásban jól viseli a téli fűtésszezont, és a sötétebb szobákat, ilyenkor lassabban fejlődik a növény.

Amikor megvásároljuk a zamiopálmát feltűnik, hogy milyen kis cserépbe ültették a kertészek. Ez nem gond, mert szűk cserépbe is jól érzi magát a növény. Ha mégis átültetésre kerül a sor, nagyon óvatosan bánjunk vele, mert a gyökerek könnyen megsérülnek, és lepusztul a pálmánk. Átültetés után előfordulhat, hogy egy két levél elsárgul és lehullik, de ha nem bántjuk a növényt, magától helyre jön. Ne ültessük túl nagy cserépbe, csak egy vagy két számmal nagyobb méretet válasszunk neki. Laza jó vízáteresztő képességű tőzeges földbe ültessük a növényt, a legjobb a B típusú virágföld. Télen óvjuk a növényt a hideg huzatos szobáktól, mert 15 fok alatti hőmérsékleten könnyen megfázhat, és lehullik a levele.Aktív kép

A növény igényei:

Fényigény: Nem igényel túl sok fényt, a napsütés hatására a levelek megégnek és barnulnak.

Vízigény: Ne öntözzük túl a növényt, főleg télen hagyjuk jó alaposan kiszáradni a két locsolás között, és figyeljünk oda, ha kaspóba vagy már virágtartóban tartjuk, mert a pangó víz a növény halálát okozhatja.

Tápoldat:

Tavasztő löszig kéthetente egyszer adjunk neki nagyon kis mennyiségben tápoldatot.

Átültetés:

Aktív képCsak akkor ültessük át a növényt, ha már nagyon kilógnak a gyökerek, mert igen érzékeny az átültetésre.

Hőmérséklet.

Kerüljük a hideg huzatos klímát, mert könnyen megfázhat.

És hogy miért vonzódunk annyira ehhez a különleges növényhez?

Ha jobban megfigyeljük alakját és a leveleit, tudat alatt abban az időszakban találjuk magunkat, amikor még dinoszauruszok legelték a fák leveit, hiszen ez a növény egy kicsit az ősi trópusi világot hozza el otthonunkba.
 
 
0 komment , kategória:  Virágok ápolása.)  
Karácsonyi kaktusz.)
  2009-11-28 10:35:15, szombat
 
  A karácsony kaktusz

A karácsony kaktusz származási helye: Brazília. Igen népszerű növény hazánkban, több színben is kapható. A rózsaszíntől a fehéren át sokféle színben díszítheti otthonunkat. Októbertől -Márciusig virágzik. Nyáron tegyük ki a szabadba, egy félárnyékos helyre, és a két locsolás között hagyjuk a földjét kiszáradni, óvjuk a tűző napsütéstől.

Ahhoz hogy télen virágozzon a karácsony kaktusz, nyáron ne öntözzük túl és ne tápoldatozzuk. Hagyjuk a növény ilyenkor pihenni. Ősszel vigyük be a lakásba, tegyük egy világos, de nem túl meleg helyre. Kezdjük el tápoldatozni hetente egyszer. Ilyenkor is vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl a növényt.

Ne változtassuk a helyét, és ne forgassuk a cserepét, ha egyszer megszokott egy állandó helyet és ott jól érzi magát, ne tegyük máshová. A karácsonyi kaktusz túl melegben nem virágzik, ezért tegyük kb. 15-20 fokos helyre. Ha azt látjuk, hogy a bimbók leesnek az a melegnek köszönhető, ilyenkor tegyük a növényt egy világosabb helyre. Ha a levelek puhák, és sárgulnak, akkor túlöntöztük a növényt!

Csak akkor fog szépen virágozni, ha legalább kétévente egyszer átültetjük, és ősztől folyamatosan tápoldatozzuk a növényt, ellenkező esetben kifogy a tápanyagból. Magas páratartalmat igényel.

Szaporítani, levéldugványokkal lehet. Ha jól gondozzuk, egész télen virágzó dísze lesz otthonunknak!

A legfontosabb tudnivalók:

Ne forgassuk a növény cserepét, ne legyen túl meleg a szobában, pótoljuk a tápanyagot a növénynek, és ne öntözzük túl a földjét.

Fényigény: Világos helyet kedvel, de óvjuk a tűző napsütéstől.

Vízigény: Nyáron öntözzük ritkábban a növény, ősszel emeljük a locsolás számát, de a két öntözés között hagyjuk a földjét kissé kiszáradni.

Tápanyag igény: Nyáron ne adjunk neki tápoldatot, de ősztől hetente egyszer kis mennyiségben kapjon virágzó növényekre való tápoldatot.
 
 
0 komment , kategória:  Virágok ápolása.)  
Orchidea,)
  2009-11-28 10:30:51, szombat
 
 

Epifita növényként a fák tetején él ahol légygyökereivel kapaszkodik a fákba, és a legtöbb növény félárnyékban él. Ezért ha megvesszük a növényt, csak gondoljunk arra milyen klímában él a növény eredeti élőhelyén. Ezt persze itthon nem tudjuk neki biztosítani, de a száraz meleg lakásban sajnos az orchideák elpusztulnak. Egy panellakásban pl. nem biztos, hogy ideális választás.Tegyük fel, hogy van egy lakásunk ahol egy hatalmas ablakkal rendelkezünk, így a fény biztosítva van a növény számára. Vajon ez már elég ahhoz, hogy a növény jól érezze magát? A válasz nem! De kezdetnek már jó, így ha szeretnénk, vásároljuk meg az orchideát, a legjobb választás Phalenopsis vagyis a lepke orchidea, amely lakásban is jól nevelhető. Több színben is választható fehér, ciklámen, lila, vagy rózsaszín árnyalatban is kapható, és akár 2-3000 ft.-ért is beszerezhető.

Az orchideák legnagyobb igénye a pára. Gyökerük léggyökér, így a nedvességet és a tápanyagot is a levegőből nyerik. Így ha haza visszük az orchideát ne a locsolásra koncentráljunk, hanem a párás környezet kell biztosítani.
Erre több megoldás is létezik. Szerezzünk be több segédeszközt: egy szobai permetezőt, egy zacskó agyag granulátumot, tőzeget, egy nagyobb tálcát. Tegyünk a cserép alá egy nagyobb tálcát, vagy virágalátétet, és töltsük meg agyag granulátummal, vagy állateledel boltban kapható apró murvával. A vizet a murvára vagy az agyag granulátumra öntsük, így folyamatosan párologtatja a vizet. Állítsuk rá a cserepet a vizes granulátumra, de úgy hogy a növény gyökere ne álljon vízben.

Ha még mindig túlszáraz a levegő és azt látjuk, hogy a növény nem fejlődik, szépen vegyük körbe a cserepét és a gyökerét nedves tőzeggel. Így nem fog kiszáradni a léggyökér. Naponta spricceljük a gyökerét szobai permetezővel, és hetente egyszer locsoljuk meg lágy vízzel. Ha a növény léggyökerei állandóan vízben állnak hamar rothadásnak indulhat, ezért csak nedves legyen az ültető közeg!

orchidea
Télen a fűtési szezonban még szárazabb a levegő lakásunkban. Ilyenkor tegyük a növényt távol a fűtőtesttől és tegyünk össze több szobanövényt egy sarokba egymás mellé, így egy párás mikroklímát alakítanak ki a növények. Ősztől ne adjunk, az orchideának tápoldatot hagyjuk, hogy a virágzás után kipihenje magát.

Tehát összefoglalva, ha meglátunk egy gyönyörű orchideát, most már megvehetjük, hiszen tudjuk, hogy nem a locsolás a fontos neki, hanem a kissé hűvös, de nagyon párás környezet, amit egy kis murvával, agyag granulátummal és nedves tőzeggel tudunk megteremteni számára.

A növény főbb igényei:

Fényigény: Félárnyékos helyen is szépen fejlődik, de ha a virágok nem nyílnak ki, akkor tegyük világosabb helyre a cserepét, de kerüljük a tűző napsütést.

Vízigény: nem igényel sok locsolást, de az ültető közeget tartsuk mindig nedvesen, a léggyökerek ne álljanak vízbe folyamatosan, mert kirohadnak.

Páratartalom: Magas párás klímát kedveli, tegyünk alá kavicsos tálcát, vagy vegyük körbe nedves tőzeggel a cserepét.

Hőmérséklet: A lepkeorchidea kedveli a meleg 18-20 fokos hőmérsékletet, de vannak hidegtűrő fajták, amelyek csak 10-15 fokon érzik jól magukat.
 
 
0 komment , kategória:  Virágok ápolása.)  
Mikulásvirág.)
  2009-11-28 09:56:41, szombat
 
  A mikulásvirág megjelenése mindenki számára az ünnepek közeledtét jelzik, ezért örömmel vásároljuk meg ezt a szép növényt otthonunkba.
De sajnos, amikor megvásároljuk és haza visszük, pár napon belül elkezd hullani a növény levele. Vajon mi a titka ennek az ünnepi növénynek? Cikkünk megismerteti önt a mikulásvirág gondozásával.
Ez a növény hazájában Észak és Dél Amerikában akár két méter magasra is megnőhet, itthon csak kisebb példányokkal találkozhatunk a boltok polcain.
A mikulásvirág szépsége nem a virágaiban rejlik, hiszen a kis fehér apró virágok nem képviselnek túl nagy díszítő értéket, de a piros vagy épp rózsaszín, fehér fellevelek annál inkább.
A holland kertészeknek köszönhetően egyre több fajta mikulás érkezik hazánkba, gondozhatunk fehér mikulást, piros mikulást, bordó mikulást, vagy épp rózsaszín mikulást is.
Akár színek szerint csoportosíthatjuk őket, attól függően milyen szín illik a karácsonyi dekorációhoz.
Kapható törpe és dupla levelű mikulás vagy hatalmas akár egy méter átmérőjű növény is.

Mielőtt megvásároljuk a növényt akár magunknak, vagy ajándékba, gondoljuk át, hogy tudunk -e megfelelő körülményt biztosítani a növény számára.
A mikulásvirág a kutyatej félék családjába tartozik ezért a növénymérgező tejnedvet tartalmazz, amely veszélyes lehet kisgyerekünkre, vagy házi kedvencünkre is.
Kevesen tudják, hogy ez a növény évelő, és ha január végén vagy február elején elhullajtja az össze levelét az természetes folyamat.
Nézzük lépésről lépésre a Miki virág egy évét.
Novemberben megvásároljuk a virágot egy virágüzletben vagy épp ajándékba kaptuk egy kedves ismerőstől.
Első és legfontosabb teendőnk hogy keresünk a növénynek egy világos, de hűvös helyet.
Ez lehet egy ablak, vagy egy fűtetlen világos folyosó is.
Az ideális hőmérséklet télen a 10-15 fok.
Ennél melegebb helyiségben a növény levelei azonnal lehullnak.
A másik fontos gondozási szabály az öntözés.

Télen a meleg fűtött lakásban a növény gyorsan kiszárad ezért fontos hogy ne hagyjuk kiszáradni a növény földjét, de ha hidegebb helyre tudjuk elhelyezni, mint pl. egy folyosó itt vigyázzunk, nehogy túlöntözzük a növényt, hiszen a hidegebb helyiségben kevesebb vizet párologtat a növény.


Tehát ha a melegben azt látjuk, hogy a növény földje gyorsan kiszárad öntözzük sűrűben, de ha még nedves a földje, és kevesebb vizet párologtat el, hagyjuk kissé kiszáradni a földjét a következő locsolás előtt. Lehetőleg mész mentes lágy vízzel öntözzük.
A kiszáradás és a túlöntözés is káros lehet a növényre.
A növény szereti, a magas páratartalmat ezért tegyük a cserepét kavicsos tálcára, vagy használjunk agyag granulátumot.
Érdemes hetente egyszer tápoldatos vízzel meglocsolni mikulásunkat.
Nos ha ezt mind tudjuk a növénynek biztosítani, akkor egészen februárig gyönyörű színes mikulásunk lesz otthonunkban.
Február elején a növény elkezdi lehullatni a leveleit, de ekkor ne ijedjünk meg ez egy természetes folyamat.
Ilyenkor vágjuk vissza kb. a felére, és tegyük félre április májusig. Csökkentsük le a locsolást a tápoldatozást hagyjuk a növényt pihenni.
Nyáron keressünk neki a kertben egy árnyékos helyet, ha kell, ültessük át, és tegyük ki a szabadba, kezdjük el újra öntözni és tápoldatozni. Ne érje tűző erős napsütés a kertben, mert könnyen megég a levele, inkább egy árnyékot adó fa vagy bokor alá helyezzük el.
Az első hajtásokat vágjuk vissza a felére, de vigyázzunk, hogy bőrünk ne érintkezzen a tejnedvvel, lehetőleg kesztyűben dolgozzunk.
Nyáron gyönyörű méregzöld leveles nyári mikulás kapunk, amely még így zölden is nagyon szép növény.


 
 
0 komment , kategória:  Virágok ápolása.)  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2612 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 45
  • e Hét: 458
  • e Hónap: 4478
  • e Év: 20130
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.