Belépés
gyongy66.blog.xfree.hu
"Beszélj figyelmesen! Vetélytársaiddal óvatosságból, a többiekkel illemtudásból. Kimondani mindig ráérsz egy szót, de visszavonni nem. /Baltasar Gracian/ G-né Margit
1966.07.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Ki hinné, hogy még a denevér i
  2009-05-03 20:43:21, vasárnap
 
 
Ki hinné, hogy még a denevér is lehet aranyos?
A fotó tanulsága szerint pedig ez így van.
Több mint 300 elárvult denevérbébit kényszerült befogadni egy ausztrál állatkórház Brisbane-ben, mert az anyjuk a viharban magukra hagyta őket.
Az apróságokra az egyik queenslandi tengerparton akadtak rá az állatvédők, a földről szedték föl a kihűlőben lévő, kiszáradt állatokat, amelyeket most finom, bolyhos porrongyban tartanak.
Hirtelen olyan sokan lettek, hogy "pótmamákat" kellett keresni nekik.
- Nem birtunk velük, mivel éjszakai állatok, szinte egész éjjel fönn kell lenni velük, négyóránként etetjük őket - panaszolta az ápolójuk, Trish Wimberley. Forrás: Blikk 
 
0 komment , kategória:  Zoo  
Repülő pingvineket kapott lenc
  2009-05-03 20:35:18, vasárnap
 
 
Repülő pingvineket kapott lencsevégre egy természetfilmet készítő stáb.
A különleges felvételeket a BBC forgatócsoportja rögzítette.


Az evolúció csodái (Miracles of Evolution) címmelforgat filmet a természet evolúciójáról a brit közszolgálati televíziós csatorna. A stáb Adélie-pingvinekről készített felvételeket a Antarktiszhoz közeli György király szigeteken, csaknem 1200 kilométerre délre a Falkland-szigetektől.
A stáb tagja az egykori Monty Python csoport színésze, Terry Jones, aki elmondta: napokon át filmezték az állatokat. Később azonban rosszra fordult az idő, a pingvinfajta pedig olyat tett, amelyre a többi pingvin nem képes.
Mint mondta, a rendszertanilag a madarak osztályába tartozó állatok, amelyekről eddig azt hitték a tudósok, hogy képtelenek repülni, nem csak apró távolságokat tettek, hanem több ezer kilométert repültek, hogy az amazóniai esőerdőkben keressenek napot a téli hidegben.
A 60-70 centiméteres, nagyjából négykilós pingvinfaj nevét Dumont d'Urville francia felfedező feleségéről kapta. A rákokkal táplálkozó állatok 15-20 évig élnek. 
 
0 komment , kategória:  Zoo  
Jajj,de szégyenlem magam!
  2009-03-21 17:06:36, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Zoo  
A sündisznó
  2009-02-13 07:39:18, péntek
 
  A sündisznó


Kis barátunkkal, a sünivel,
bizonyosan találkozatok már. Bármikor utunkba kerülhet kirándulás közben, vagy akár a kert végében, ez a kicsi, gömbölyű, tüske páncéllal felvértezett állat. Lehet, hogy egy pillanatra feltekint, hallgatózik, és csinos hegyes orrocskájával felénk szimatol. Ha mozdulatlanul maradunk, nyugodtan továbbtipeg, folytatja vadászútját és eltűnik egy bokor mögött.

Afrikai pigmeus süni:
A csinos orra miatt nevezzük sündisznónak ezt a kedves kis emlőst, de ha már találkoztatok vele, azt hiszem ti is arra gondoltatok, hogy ez a hasonlóság igazából csak egy ici-picit helytálló.
Magyarországon az európai sün honos. Nem tartozik a ritka állatok közé, de sehol nem fordul elő tömegesen. Az európai sün 25-30 cm hosszú, termete zömök, végtagjai rövidek, vaskosak, első lábai erősebbek, mint a hátsók. Ezekkel a rövid, vastag végtagokkal meglepően gyors tud lenni vadászás közben. Füle oldalt kikandikál a tüske alól, de nem emelkedik ki, pici, apró. (Ázsiában olyan sün is van, amelyiknek hosszú kajla fülei vannak, ki se látna alóluk, ha előre billentené. Ő a füles sün.)
A sün tüskéi tulajdonképpen megvastagodott szőrök. Fekete-barna tőből mere-deznek felfelé, majd kifehérednek és a világos színű csúcs előtt ismét fekete-barnák. A fején, nyakán, és végtagjain barna a szőre. Hasa barnásszürke.
A sün általában a sűrű bokrok alatt illetve a sövényekben rendezi be tanyáját. Leveleket, szalmát, szénát hord egy mélyedésbe vagy gödörbe a lehajló ágak rejteke alatt. Ha nem talál üreget, maga készít egyet, kb. 30 centiméterre a föld alá. Üregének mindig két nyílása van. Ebben a kényelmes kis otthonban alussza téli álmát.
Általában magányosan él. Gyakori viszont, hogy a hím fészkéhez közel megtaláljuk a nőstény fészkét is, sőt történt már megfigyelés együtt élő párokról.
A nőstények 3-6 néha akár 8 kölyköt szülnek, a kis sündisznók vakon születnek, kezdetben fehérek de 24 óra alatt előbújnak tüskéik.
A sün nagyon jó vadász. El se hinné róla az ember, hogy a gyors mezei egeret is el tudja kapni. A sün menü: bogarak, csigák, békák, gyík, madártojás, kis madarak, apró rágcsálók, néha gyümölcs is, no meg a vipera. Egyáltalán nem tart a vipera méregfogaitól, szervezete immúnis a veszélyes méreggel szemben. A vipera hiába harapja meg többször is a támadás során, sokkal nagyobb méregadagra van szükség ahhoz, hogy a sün elpusztuljon. Előle viszont egy kígyó se menekülhet.

De ennek a bátor, harcos kis vadásznak is megvannak az ellenségei. Biztosan tudjátok, hogy vészhelyzetben a sün szúrós gombolyaggá gömbölyödik össze, csak a hasa tájékán van egy kis mélyedés, ide szorítja orrát, lábát és pici farkcsonkját. Bizony sokszor nem segít a tüskevértezet, nem ijeszti el vele legnagyobb ellenfeleit, a rókát, az uhu baglyot, a kutyát, és� az embert. A sünt nagyon nehéz szétfeszíteni tüske-labda helyzetéből. Az embernek kesztyűs kézzel se könnyű. De ha vízbe pottyan vagy folyadék éri, reflexszerűen, azonnal kinyújtózik. Tudja ezt a ravasz róka meg egyik-másik vadászkutya is, az uhu meg hosszú karmai és csőre miatt nem tart a tüskéktől.
Az ember már az ókortól üldözte, és különböző célokra hasznosította a sünt. Varázserőt tulajdonítottak tüskéinek, húsának, a tüskebundát gyapjú tisztítására használták, még sapkának is fejükre húzták, és hosszasan sorolhatnánk a többi okot.
Nekünk semmi okunk nincs üldözőbe venni kis barátunkat. Álljunk meg hát mozdulatlanul, amikor véletlenül az utunkba kerül, ha szerencsénk van, egészen közel is merészkedhet lábunkhoz, és épp olyan kíváncsian néz ránk, és szimatol felénk, mint amilyen érdeklődéssel mi figyeljük őt. Lehet, hogy nem nyerjük el tetszését, és tüske labdává gömbölyödik. De az is előfordulhat, hogy folytatja útját. Hagyjuk őt továbbtipegni.
 
 
0 komment , kategória:  Zoo  
A csiga
  2009-01-25 00:26:18, vasárnap
 
  A csiga

"Lassú vagy mint a csiga" tartja a közmondás. Bizony okkal, mert a csigák nem tudnának részt venni semmiféle gyorsasági versenyben. Talán azt gondolják magukban, hogy "lassan járj, tovább érsz" és mit sem törődve a körülöttük rohanó világgal saját tempójukban folytatják útjukat.
A csigák a puhatestűek csoportjába tartoznak. Egyik legismertebb és legpompásabb képviselőjük az éti csiga. Mindenütt találkozhatsz vele, erdőkben, mezőkön, kertekben az utak mentén.

A csigák saját maguk készítette kis ösvényen közlekednek. Biztosan észrevetted már, ha egy csiga útját figyelted, hogy a nyomában, fehér, nyálkás nyom marad.
Menet közben a csiga talpmirigyeiből meszes, sűrű váladékot bocsát ki, ami hamar megszilárdul, és ezen halad tovább.

Az éti csiga fején három pár tapogató van, legfelül egy pár nagyon hosszú, lejjebb egy pár kisebb és végül harmadik párként két ajaklebeny. A legfelső nagy tapogatók gömbös végén van a szeme. A tapogatók nagyon érzékenyek, ha hozzájuk érsz rögtön visszahúzódnak.
A csigák erős, reszelőnyelvükkel ragadják meg és morzsolják szét kedvenc csemegéjüket, a friss növényeket, hajtásokat.

Ősszel beássák magukat az avarba, és házukat erős mészkupakkal zárják be. Körülbelül hat hónapig marad a jól elzárt csigaház belsejében, de ez alatt az idő alatt nem szünetel légzése és szívműködése. Az tavaszi meleg újra felébreszti, és előcsalja a csigát rejtekhelyéről, és lassú kis barátunk torkig lakhat a friss fűből és zsenge hajtásokból.

Petéjüket kis lyukakban helyezik el a földbe. Ők maguk készítik a "csigabölcsőt", testük mellső részét a csigaházból ameddig csak bírják kinyújtva benyomják a nedves, puha földbe, és a 3-4 cm mély lyukacskák fölé helyezkedve, a csigaház védelme alatt 1-2 nap alatt elhelyezik 60-80 darab tojásukat.
A "csigatojás" a pete, piciny 3 milliméteres fehér, gömböcske, és mészkristályokkal telített szilárd héj borítja. Azután gondosan betemetik a kis gödröket, és olyan ügyesen elsimítják talpukkal a talajszintet, hogy fészküket csak közvetlenül a peték lerakása után találhatjuk meg, amikor még esetleg feltűnhet a talaj felbolygatásának friss nyoma.

Szinte egész Európa szerte kedvenc csemege az éti csiga. Olaszországban, Franciaországban, Svájcban a csigarecepteknek se szeri, se száma, izmos talpát fogyasszák nyersen citrommal és megfőzve is különböző módon fűszerezve.
Magyarországon az éti csiga védett állat.
 
 
0 komment , kategória:  Zoo  
Magányosan szép a medveélet!
  2009-01-24 23:24:40, szombat
 
 
Magányosan szép a medveélet!


A barnamedve Európa legnagyobb ragadozója, még ha többnyire nem is vadászik nagy zsákmányra, hanem beéri bogyókkal, gyökerekkel, mézzel meg kisebb állatokkal.
Télen nem táplálkozik, de néha felébred álmából és sétál egyet az erdőben.
A távoli Kodiak szigetén élő kodiakmedve és az alaszkai grizzly is tulajdonképpen barnamedve, de sokkal nagyabbak, mint a Kárpátokban élő tányértalpúak.
Egy ilyen óriási mackó akkora, mint négy tigris együttvéve! A grizzlyt szürkemedvének is szokták nevezni, bár bundája nem mindig szürkés.
A medvék magányos állatok, s ha összetalálkoznak, annak könnyen pofozkodás lehet a vége!

 
 
0 komment , kategória:  Zoo  
Egy tojásból húsz adag rántott
  2009-01-24 23:20:46, szombat
 
  Egy tojásból húsz adag rántotta


A strucc a legnagyobb ma élő madár: súlya a 100-150 kilogrammot is elérheti. Ekkora testtel már nem lehet repülni, helyette futni tud a strucc, mégpedig gyorsabban, mint bármely más kétlábú élőlény. Közismert tulajdonsága, hogy cseppet sem válogatós: olykor teljesen emészthetetlen dolgokat is lenyel.
Újabban a strucc háziasításával is kísérleteznek, hiszen sokkal jobban hasznosítja a silány afrikai legelők kínálta táplálékot, mint a szarvasmarha, viszont nem rágja le a kunyhók pálmalevél-tetejét, mint a kecske. A húsa jóízű, a bőrét is fel lehet dolgozni, és egyetlen tojásából egy egész osztályt meg lehet kínálni rántottával. 
 
0 komment , kategória:  Zoo  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2090 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7
  • e Hét: 136
  • e Hónap: 1286
  • e Év: 1286
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.