Regisztráció  Belépés
sarkantyu.blog.xfree.hu
"Vendég vagy a világban,és ez a világ szép vendég fogadó.Van napsugara,vize,pillangója, madara.Van virágja rengeteg sok, Tanulj meg örvendeni nekik" Fekete Gyuláné
1954.07.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Pünkösd hava:Tavasz utó hó)
  2010-05-22 16:06:33, szombat
 
 Május
/ Pünkösd hava; Tavaszutó hó /

Május legnagyobb ünnepe, mely a néphagyományban, és a vallási életben is fontos szerepet töltött be, pünkösd ünnepe. Az ünnep elnevezése a görög pentekosztész, azaz "ötvenedik" szóból származik, ugyanis ez az ünnep a húsvét utáni 50. napon kezdődik. Ennek megfelelően ez is, a húsvéthoz kapcsolódva változó időpontú ünnep.

Az 50 nap a zsidó vallásból ered. Ők ünnepelték ugyanis a Pészach utáni ötvenedik napon Sabouthkor (hetek ünnepe) az aratás, az első gyümölcsök, majd később a Tízparancsolat adományozásának ünnepét. A magyar pünkösdi szokások elsősorban a keresztény ünnephez kapcsolódnak, de a szokás egyes elemei (mint például a pünkösdi királynéválasztás, vagy a zöldágazás) régebbi, pogány időkre nyúlnak vissza. Sok más keresztény ünnephez hasonlóan itt is a már meglévő, pogány hiedelmekre épült rá a keresztény tartalom, s olvadt össze egy közös ünneppé. A keresztények Pünkösdkor azt ünneplik, mikor Jézus mennybemenetele után a Szentlélek leszállt az apostolokra.

Az ünnephez kapcsolódó szokások

A legjellegzetesebb pünkösdhöz kapcsolódó szokások: az ügyességpróbákkal egybekötött pünkösdi királyválasztás, a termésjóslással egybekötött tavaszköszöntés, a pünkösdi királynéjárás, amelyben a kislányok vesznek részt, és a faluköszöntés=pünkösdölés, amelyben kislányok és kisfiúk is közreműködtek. Mivel pünkösdtől megint lehetett lakodalmakat rendezni, és a tavaszhoz és májushoz egyébként is szorosan kapcsolódott a szerelem, ezért ezekre a napokra jellemzőek voltak a különböző párválasztó és udvarló szokások. Az országszerte ismert tradíciók mellett voltak szűkebb területeken ismert szokások is, mint például a törökbasázás, a borzakirály, vagy a rabjárás. Egyes vidékeken a tavaszhoz, s általában május elsejéhez kapcsolódó májusfaállítás is megtalálható volt, csakúgy, mint a zöldághordás.

 
 
1 komment , kategória:  Népszokások,Hagyományok  
Pünkösd ünnep Magyarországon.)
  2010-05-07 20:15:19, péntek
 
 


Pünkösd ünneplése Magyarországon
2001-06-01


Mezőkövesdi,
pünkösdi királyné
A kereszténység, velük mi magyarok is, a szentlélek eljövetelének emlékét ünnepeljük e nyárelői napokon. Pünkösd vasárnapja a húsvéttól számított 50. napon köszönt ránk, innen a görög neve is Pentecostes, azaz ötvenedik.

Régi, az apostolok idejéből való ünnep, melyet népünk a Szent István előtti időkben már ismertek, de akkor még, mint a nyárnak, a termőerőnek az ünnepét tisztelték e napokban. Szent László királyunk az egyhetes vigadalmat négy napra korlátozta, majd a háború előtti időkig, két napig, a szocializmusban pedig már, egy napig sem ünnepelhettük. Így nem csoda, hogy napjainkra, mikor ismét munkaszünet pünkösd, mára már szinte teljesen feledésbe vesztek a népi vigaszságok, szokások melyek e nyárelői szép napokhoz kötődtek.


Buzsáki pünkösdi király
Mik ezek a szokások, hagyományok? Megpróbáljuk cikkünkben visszaidézni őket a teljesség igénye nélkül, mivel elég kevés, ami ránk maradt, ezekből a népi mulatságokból.

Talán a legrégibb szokásaink közé tartozott a lovas verseny, ahol a falu apraja nagyja indulhatott, rendre és rangra tekintet nélkül. Ezek a versenyek rendszerint a falu melletti legelőn, vagy réten kerültek megrendezésre, ahová nagy vígasságban kivonultak kalapjukba tűzött bokrétákkal, tarka zászlókkal és cigánybanda állttal húzott zeneszóval, bográcsokkal felszerelkezve. Birkagulyás, ökörsütés, borivás és tánc volt világos-virradatig. Közben megrendezésre került a lovasverseny, melynek győztese a pünkösdi király névvel lett felruházva és lett megkoronázva, de nem csak ám egy napra, hanem egy egész évre.

Nagy tisztesség volt ez, hiszen a pünkösdi király egész évben csak akkor dolgozott, amikor kedve volt hozzá, és annyi bort ihatott ingyen a falu korcsmájába amennyi csak belefért. Minden mulatságban, lakodalomban ő kezdte a táncot, ezért bomlottak is utána a falu lyányai. A királyság egy esztendőre szólt, de többször is ellehetett azt nyerni.


Decsi pünkösdi királyné
A másik szép szokás a falujárás volt. Ilyenkor a legények, felpántlikázott lovakon virágcsokrokkal a kalapjukban, házról-házra jártak egy kísérő fiúcskával, aki kosárral a karján, begyűjtötte az adományokat. A sok tojástól, szalonnától, sonkától roskadozó kosarat a korcsmában az asztalokra kiborították és estére az egész falú népe óriási lakomát, és táncmulatságot rendezet belőle. A magyar nótát itt is cigány húzta.

Más milyen mulatság volt a legénybíró választás, Ennek a bírónak, a legerősebbnek kellett lennie a faluban. Ő a tavaszi ébredő erő megszemélyesítője volt. Ez a választás is versennyel kezdődött. A legények által közösen felállított májusfát kellett kidönteni, és akinek ez sikerült, pünkösdi király, és egyben legénybíró lett, mely szintén sok mókás kiváltsággal járt.

A lányok is kivették részüket a vidám szórakozásból, mivel ők is választottak királynét. Régebben a falú legszebb lánya nyerte el ezt a megtisztelő címet, de később már csak kislánykák viselhették fejükön a koronát jelképező koszorút.

Menyasszonyi ruhába öltöztetve hordozták körbe a faluba, és közben verselve köszöntötték a pünkösdöt

Elhozta az Isten piros pünkösd napját,
Mink is meghoztuk a királykisasszonykát,
Nem anyától lettem, rózsafán teremettem,
Piros pünkösd napján hajnalban születtem.

Köszönöm figyelmüket és kívánjuk, hogy olyan vidáman töltsék a pünkösdi ünnepeket, mint azt eleink tették. 
 
0 komment , kategória:  Népszokások,Hagyományok  
A húsvéti gyertya.)
  2010-04-02 10:04:46, péntek
 
 A húsvéti gyertya


A katolikus lexikon is megemlíti a húsvéti gyertyát, mint az ünnep elengedhetetlen kellékét. A lexikon megfogalmazása szerint ez egy nagyobb méretű fehér viaszgyertya, a föltámadt Krisztus jelképe. Törzsén kereszt, évszám, valamint 5 tömjénszem Krisztus sebeinek emlékére. Eredetileg igen nagy méretű, oszlopszerű volt, ami Istennek a pusztai vándorlás idején a tűzoszlopban való megjelenésére is utalt. Díszítették a mozgó ünnepek dátumával, az epaktával, a pápa megkoronázásának évszámával; olykor kis táblára írták ezeket, s ráakasztották a húsvéti gyertyára. Általában gazdagon díszítették a gyertya tartóját is.

A húsvéti gyertyát a nagyszombat liturgiájában az új tűzről gyújtják meg. Húsvéti időben helye a misézőoltár mellett van. Meggyújtják a közösségi miséken és vecsernyéken, de más szertartásokon is. Pünkösd után a keresztkút mellé helyezik, és a keresztség szentségének kiszolgáltatásakor gyújtják meg.

A húsvéti gyertyához fűződő népszokások egyelőre kevésbé ismertek. Gyöngyöspatán a gyertya maradványának Krisztus sebeit jelképező tömjénszemeiből egy darabkát hazavisznek, és cérnára fűzve sírós csecsemő nyakába akasztják 
 
0 komment , kategória:  Népszokások,Hagyományok  
Virágvasárnap.)
  2010-03-28 17:03:18, vasárnap
 
 A húsvét, a vasárnapok mellett, a keresztény egyház legrégibb és legfontosabb ünnepe. Noha maga a húsvét csak egyetlen vasárnap, megelőzi azonban a húsvétra felkészülés ideje, a nagyböjt negyven napja, valamint a nagyhét: a virágvasárnap, nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat. A feltámadás napját követő ötven nap, az ún. ,,húsvéti idő" pedig egészen pünkösdig tart.

A keresztény húsvétot megelőző nagyhét, mely egyben a negyvennapos böjt utolsó hete is, a virágvasárnappal kezdődik. Virágvasárnap ünnepén a Jézus passióját megelőző győzedelmes jeruzsálemi bevonulásáról emlékezik meg az egyház. A szamárháton Jeruzsálembe érkező prófétát ujjongó tömeg fogadta, és - a zsidó hagyomány szerint - az életet, reménységet, győzelmet szimbolizáló pálmafa-ágakkal integettek neki. A béke üzeneteként értékelték, hogy Krisztus nem a harcba indulást jelképező lovon, hanem a keleti tradíció alapján békés állatnak tartott szamáron ülve jött a városba.
Az egyházi liturgiában már az első századoktól fogva gyökeret vertek a jeruzsálemi bevonulást felelevenítő szertartások. 400-ban ünnepi menetben vonultak a hívek pálmaágakat lengetve az Olajfák-hegyéről a városba. Nem sokkal később Konstaninápolyban, majd a XI-XII. században Rómában is szokásba jöttek a virágvasárnapi szertartások. A hívek által magukkal hozott pálmaágak megáldásának szokása bizonyítathatóan a VIII. század közepére nyúlik vissza. Az ókori világban a pálma az élet, a reménység, a győzelem jelképe volt, és a vértanúkkal hozták összefüggésbe. Az olajágak a békét jelképezték. Azokban az országokban - mint hazánkban is -, ahol ritka a pálma, a pálmaágakat tiszafa-, lucfenyő-, puszpáng ágakkal, barka vesszővel, később pedig megszentelt virágokkal váltották fel, és az ünnep elnevezése a pálma- helyett virágvasárnap lett. A néphit betegségektől óvó, gyógyító hatást tulajdonít a megszentelt barkának.
Virágnapi egyházi szokás a barkaszentelés. A szentelt barkát használták ugyan az állatok, a termés védelmére, mégsem egyértelműen pozitív a megítélése. Az ország túlnyomó részén például tilos volt a házba bevinni, mert attól tartottak, hogy elszaporodnak bent a legyek, a bolhák, és a tyúkok alá tett tojás ,,befullad".
smert szokás virágvasárnapon a kiszehajtás. A lányok szalmából emberméretű bábut kötnek, azt felöltöztetik (sok helyen az ősszel és farsang idején férjhez ment menyecskéktől kölcsönkért ruhákba), majd énekelve kiviszik a faluból, levetkőztetik és a folyóba dobják. Ahol nincs folyóvíz, ott elégetik. Szokásban volt a levetkőztetett kiszét szétszedni. A szétszedett bábuból minden leány markolt egy adag szalmát, azt a folyóba, patakba hajította. Azt mondták, akié elúszott a sodrással férjhez megy, akié viszont kijött, még az évben megesik. Ahol folyóvíz nem volt, ott a bábu szalmáját elégették. Voltak vidékek, ahol az égő bábut dobták vízbe. A kiszehajtás eredetére többféle magyarázat létezik: részben az a célja, hogy a lányok férjhezmenetelét elősegítse, másrészt a böjt, a böjti étkek ,,kivitele", azaz a böjt végének várása, de tavasz, és egészségvarázsló szokás is. Hasonló bábuhordozó szokások egész Európában ismertek voltak, ezeket ,,halálhordásnak" nevezik. A hideg, nedves idő elmúltával a betegségek végét is remélték.

A villőzés sok területen a kisze kivitelét követő virágvasárnapi szokás. Ahol így összekapcsolódik a kisze kivitele és a villő behozatala, ott minden bizonnyal, a tél kivitelét és a tavasz behozatalát jelképezi. A villő szót a szláv tündér (vily, villa) valamint a latin lomb (villus) szavakkal hozta kapcsolatba a nyelvészeti kutatás.

A villőzés fő kelléke a különböző nagyságú villőág, melyet felszalagoztak, esetleg hajba való szalagokkal is, és kifújt tojásokkal díszítettek. Énekelve hoták be a faluba, szokástól függően falunként változóan, házról házra jártak, énekeltek. Van, ahol a dal végeztével a gazdasszony egy kis ágvéget letör a villőről és azzal jelképesen megcsapkodja a lányokat, mondván: mind menjenek férjhez. Ezután a gazda elteszi a villőágat, s ha kikeltek a kislibák azokat átbújtatja alatta, hogy egészségesek legyenek. Máshol a lányok kérdezik: ,,Van kendteknek virágvasárnapjuk?". Ha a válasz igen, a gazdasszony tojást hoz ajándékba, akkor a menet tovább halad. Ha a válasz nem, és nem kapnak semmit, akkor bizony kiéneklik a fösvényt.


Villőre várva

Borzol a szél kusza felhőt,
fodrokat ír a folyóra,
ring a fa dísztelen ága,
hajlik a szépre, a jóra.

Készül a táj kivirulni,
várja sorát, ahogy illő,
duzzad a vágy a rügyekben,
kémlelik: ébred-e Villő.

Hallani már puha léptét,
rezzen az őzfül a neszre...
Tárja ki jötte a szívünk,
s víg dala tömje degeszre!

Fütty-szerenádra a pitypang
bújjon elő kora reggel,
rét üde zöld takaróját
lepje be sárga sereggel!
Sanzsan

Virágvasárnap

Jeruzsálemnek útja oly csodás,
Olyan gyönyörű, mint egy álmodás.
Lángolva süt a fénylő Nap hevet,
Nézi ez ünnepi, nagy sereget.

Virágok, ruhák tarka szőnyegén
Jár a dúsgazdag, a koldus-szegény.
Hozsannát kiált millió torok,
És mindannyian olyan boldogok!

Pálma hull, térdek mélyen hajlanak,
Amerre Jézus lassan elhalad.
Ujjongó szavak..., új virágeső...
Áldott a Király!... Áldott, aki jő!:

Jeruzsálemnek útja csupa fény,
Virágvasárnap... régen várt remény...
Örömmámorban ül a nagy tömeg
Jézusnak egy utolsó ünnepet.

S míg minden virág elébe lehull,
Jézusnak lelke lassan elborul.
Látja előre a nagy végzetet
És megsiratja Jeruzsálemet.

Hervad a virág, mi letépve van,
A nagy tömeg is lassan elsuhan...
Virágvasárnap! Te szép! Te csodás!
Miért múltál el, mint az álmodás?
Kárász Izabella


Virágvasárnap

Csak hulljatok virágok, pálmaágak
Csapongjon a piros szárnyú öröm
S higgyétek, hogy Dávid utódja jön
Szabadságszerző győzelmes királynak.
Ő... látja már, hogy messze mint a felleg,
Fekete átok varjúraja vár
És szárnyra kap, s hogy nemsokára már
Káromkodnak, akik most énekelnek

Ő... tudja már, hogy egyedül lesz s hitvány,
Ijedt szívvel fut szét sok tanítvány,
Nem marad bennük se remény, se hit...

S egy szürke fa a borzongó erdőbe,
mintha tudná, hogy kereszt lesz belőle,
meg-megrázza zörgő leveleit...
Bódás János
 
 
0 komment , kategória:  Népszokások,Hagyományok  
Hamvazószerda.)
  2010-03-22 18:53:18, hétfő
 
 Hamvazószerda mozgó ünnep, a húshagyó keddet követi, ez a húsvétot megelőző 40 napos böjt első napja. Pontos időpontja attól függ, hogy mikor van a március 21-ét követő első holdtölte. Az ettől számított első vasárnap húsvét első napja, s ha innen visszaszámolunk 40 napot, akkor megkapjuk a hamvazószerda időpontját.

Hamvazószerda, a húshagyókeddet követi, megemlékezés Jézus böjtölésének, kínszenvedésének időszakáról, a húsvétot megelőző 40 napos böjt első napja.
A hamvazószerdát hívták szárazszerdának, böjtfőszerdának, aszalószerdának is.
Eredete az őskeresztények korából származik, amikor is hamuval szórták be a fejüket a hívők.
A hamvazkodás a XII. századtól vált általános egyházi szertartássá, amikor is II. Orbán pápa 1091-ben elrendelte, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon. Hamunak az előző évi szentelt barka elégetéséből keletkezett hamut használták, ezzel rajzolta a hívők homlokára a pap a keresztet, miközben ezt mondta: "Emlékezzél meg ember, hogy porból lettél és porrá leszel."
A bűnbánat jelképének tekinteték a hamut, mert a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert.
Úgy tartották, hogy aki meghamvazkodott, annak nem fájt a feje.
Szokás volt, hogy ilyenkor a lányok fekete vagy sötét színű, egyszerű ruhákat hordtak.
Böjt idején tilos volt a bál, a hús, a zsír, a zsíros ételt fogyasztása, de még a lakodalom is. Az asszonyok ezen a napon kimosták a zsíros lábasokat és félretették, hogy ne is főzhessenek azokban, a férfiak pedig abbahagyták az ivást. Böjtben senki sem ihatott még egy pohár bort sem. Egyes helyeken a tojás és a tejes ételek fogyasztását is tiltották.Figyelmedbe ajánljuk még:

Csak kenyeret, gyümölcsöt, zöldséget, és az ezekből készült meleg ételeket ehettek.
Kedvenc böjti ételek a cibere, a kiszi, valamint a hüvelyesekből (a borsó, a bab és a lencse) készült ételek voltak.
A cibereleves búza vagy rozskorpából készült, melyet cserépedényben forró vízzel felöntöttek, néhány napig erjesztették, majd behabarták liszttel, tejföllel, és főztek még bele kölest vagy hajdinát.
A böjti szigor az évszázadok alatt fokozatosan enyhült, a 21. századra már a hívők a nagyböjt időszakában is csak a pénteki böjtnapot tartják meg, ekkor kizárólag növényi táplálékot vagy halat vesznek magukhoz. Régen viszont a nagyböjt idején összesen negyvenszer, azaz naponta egyszer ettek, naplemente után. Ezt hívták negyvenelésnek. 
 
0 komment , kategória:  Népszokások,Hagyományok  
A locsolkodás.)
  2010-03-20 18:14:40, szombat
 
 Húsvéti népszokás: A locsolkodás

A locsolás az emberiséggel csaknem egyidős termékenységkultusszal van kapcsolatban, ugyanakkor a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére és tartalmára. A szokás arra a legendára is visszavezethető, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat, illetve vízzel öntötték le a Jézus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vivő asszonyokat. A szokásról már XVII. századi írásos emlékek is fennmaradtak. (forrás: wikipédia)

Ez a főleg vidéken elterjed szokás ősi termékenységvarázsló rítusból ered. Régebbi időkben a fiatal legények csapatokban járták a falvakat, és vízzel alaposan meglocsolták a leányzókat. A lányok hálából, hogy nem maradtak szárazak, hímes tojásokat osztogattak nekik.

Persze a húsvéti locsolóversek sem maradhattak el, népköltészetünk gazdag tárházát kínálja a különböző rigmusoknak. Később ez a szokás is modernizálódott, a fiúk nem csapatokban mentek a lányokhoz, és előkerültek a kölnisüvegek is. A lányok pedig megvendégelték őket, és a locsolókat fáradozásaikért aprópénzzel is megjutalmazták. 
 
0 komment , kategória:  Népszokások,Hagyományok  
Farsang azAlföldön.)
  2010-02-11 10:07:09, csütörtök
 
 
Egy farsang az Alföldön.....

Jókai Mór:
Felfordult világ - Egy farsang az Alföldön (részlet)

Néhány évvel ezelőtt, vízkereszt napján reggel, négy Szatmár megyei fiatalember összeszólalkozott bizonyos nemes versenyzésre. A verseny feladata ebből állott: farsang első napján elkezdeni Szinérváralján a táncot; abban kivilágos-kivirradtig helytállani; - akkor felülni a csöngős szánra, áthajtani Szamostelekre, ott is táncban virradni meg, s reggel ismét menni tovább Aranyosmeggyesre, ott is folytatni a dáridót, azzal megint egy faluval odább, fel Ugocsának, Beregnek, Zemplénnek, onnan lekerülni Szabolcsnak, Biharnak, végigvigadni mind a hat vármegyét egy csepp kipihenés nélkül.

A verseny szabályai voltak ezek: egy ismerős házat el nem kerülni, ahova a négy közül valamelyik betérni óhajt, egy táncot sem hagyni kezdeni másnak, s nem végezni előbb, mint más. Minden tósztot elfogadni, s soha egy csepp bort nem hagyni a pohárban. Egész farsangon át nem alunni ágyban, hanem csak a szánban fekve, amíg egyik falutól a másikig utaznak; - és végre előfordulható kalandoknál, mint például párbajok, szerelmi cselszövények dolgában, fidéliter egymás segítségére lenni; hasonló eseményeknek is igen gyorsan kellvén végrehajtatniok, miután egy faluban egy napnál tovább időzni nem szabad. 
 
0 komment , kategória:  Népszokások,Hagyományok  
Lőrinc és a dinnye.)
  2009-12-05 10:24:01, szombat
 
  Mit csinál Szent Lőrinc a dinnyével?
Máris romlik a dinnye? Dehogy! - csak sokunkat megzavar Lőrinc, aki a népi bölcsesség szerint neve napján belepisil a dinnyébe.

A baj az, hogy két Lőrinc nap is van! Az elsőt augusztus 10-én, a másodikat szeptember 5-én ünneplik (kivéve a dinnyetermesztők, akiknek ezek a dátumok nem ünnepet, hanem gyásznapot jelentenek). A népi bölcsesség szerint Lőrinc napja(i) határnapnak számít(anak): ekkor a dinnye már ízetlenné válik, mert "Lőrinc belepisilt a dinnyébe". Hasonló mondások szerint Lőrinc napja után a fa sem fejlődik tovább, illetve ekkor már nem tanácsos a folyókban fürdeni. Valószínűleg e bölcsességek a szeptemberi Lőrinc napra vonatkoztak.

A dinnyeszezon pedig augusztusban indul be csak igazán, ekkorra érinek be a legédesebb görögdinnyék és az áruk is ekkorra lesz a legalacsonyabb.

http://www.edenkert.hu/ 
 
0 komment , kategória:  Népszokások,Hagyományok  
Betlehemezés.)
  2009-12-05 10:20:31, szombat
 
 
Betlehemezés 1. -- karácsonyi hagyományok, népszokások

"A karácsonyi ünnep igazi ízét, hangulatát az adventi betlehemezés adja meg... Ma már inkább gyermekek játéka, régebben azonban a felnőttek kultikus szokása volt. Eredeti alakjában bábtáncoltatás, amelyet eleinte az oltárokon, bent a templomban mutattak be a hívek jámbor gyönyörködésére és épülésére. Később a templomokból kitiltották, mire a nép karolta fel."

Részlet Bálint Sándor: Az esztendő néprajza című tanulmányából (1943)
A kántálás mellett énekes szokás a betlehemezés, a legnépszerűbb karácsonyi misztériumjáték is. A középkortól magyar nyelvű szöveg nem maradt ránk, csak a 19. századtól vannak írásos adatok.

A betlehemezésnek sokféle változata van. Általában karácsony első napján járnak házról házra, de tarthatott az egész adventi időszakban is.

Minden vidéknek saját hagyományai vannak, ezért változó a szereplők létszáma, szövege. Általában négyen, helyenként többen voltak. Az öreg, a fiatal pásztorok, az angyal, a betlehemvívők, Heródes, az ördög, a halál. Eredetileg legények, házasemberek jártak betlehemezni. A század elejére azonban a misztériumjáték többnyire gyermekmulatság lett, melynek a műsoráért ajándékot, kolbászt, hurkát, tojást, kalácsot, újabban pénzt is kapnak a szereplők.
 
 
0 komment , kategória:  Népszokások,Hagyományok  
cím nélkül.)
  2009-12-04 09:48:00, péntek
 
  HÚSVÉTI MAGYAR NÉPSZOKÁSOK.)A néphagyományban a vasárnapoknak nevük volt: a másodiké gulyásvasárnap,
az ötödiké feketevasárnap, a hatodiké virágvasárnap.
Az utolsó vasárnap már a húsvéti ünnepsorozat része.
Magyar népszokás a zöldág-hordás, más néven villôzés: (termékenységet segítô eljárás).
Az ággal megütögették a fiatal lányokat, menyecskéket.
A virágvasárnapot megelôzô szombaton a gyerekek barkát szedtek,
a templomban megszenteltették, ennek bajelhárító szerepe volt.
Manapság is a moldvai csángók fûzfasípot fújnak,habajgatnak,
ezzel “keltik fel" a tavaszt. Sok helyen zajos határkerülést tartanak,
mellyel a rossz szellemeket ûzik el.
Nagycsütörtökön, zöldcsütörtökön a Rómába ment harangokat
a fiúk kereplôkkel helyettesítik.
Az étrendbe e napon valamilyen zöldet, parajt, salátát iktatnak
. Régen nagyböjt alatt sok helyen egy nap csak egyszer ettek.
Olajjal vagy vajjal fôztek, zsírt, húst nem ettek, csak száraz növényi ételeket.
Ma már nem ilyen szigorúak az egyház böjti elôírásai.
A tilalom csak az utolsó hétre, nagypéntekre vonatkozik.
Az utolsó hét, nagyhét virágvasárnappal kezdôdik.
Nagycsütörtök estéjén a harangok elhallgatnak,
a hagyomány szerint Rómába mennek.
A harangok útjának célja, hogy lássák a pápát.
Nagyszombat a feltámadás jegyében zajlik."
E naphoz jellegzetes ételek tartoztak - korpából készült savanyú leves,
esetleg tojás. A feltámadás napja húsvétvasárnap.
A húsvéti tojás ajándékozása sok országban e napon történik,
nálunk a hétfôi locsoláshoz tartozik.
A hagyományos sonkát már szombat este, a böjt lezárásával megkóstolják.
Vasárnap a sonka mellé tojást, tormát fogyasztanak.
Magyarország egyes vidékein e napot vízbevetô hétfônek is hívják,
mert e nap a locsolás napja. A lányokat régen kivonszolták a kúthoz,
s vödörből vízzel öntözték, vagy a patakhoz vitték, s megfürdették.
A locsolás, az ôsi termékenységvarázslás és megtisztulás jelképe.
A locsolás ma is elterjedt szokás, kissé szelídebb formában.
Gyakran csak kölnivízzel locsolnak a fiúk, férfiak.
A húsvéti népszokások sorát egy fehérvasárnapi szokás zárja.
A lányok komatálat készítenek, és elküldik egymásnak.
A kosárban lévő tálra húsvéti tojás, kalács, ital kerül.
Ezzel a lányok örök barátságot kötnek, s ettôl kezdve
komának szólítják és magázzák egymást egész életükben.
 
 
0 komment , kategória:  Népszokások,Hagyományok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2612 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 106
  • e Hét: 1654
  • e Hónap: 3884
  • e Év: 19536
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.