Belépés
sayuri.blog.xfree.hu
Önmagában a szeretet nem elég.Féltő gonddal kell őrködnünk az emberek felett,akiket szeretünk,sosem elég azt mondani ,szeretlek,hanem minden áldott nap ki is ke... cseresznyák brigitta
1972.01.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
(Julio Cortázar: A virág és a
  2008-10-31 08:42:21, péntek
 
  Egy dulimanó talál egy magányos virágot a mezőn. Az első gondolata az, hogy leszakítja, de aztán eszébe jut, hogy ez értelmetlen kegyetlenség lenne, ezért hát letérdel mellé, és vidáman játszadozni kezd vele; megsimogatja a szirmait, fújdogálja, hogy táncra perdüljön, döngicsél neki, mint egy méhecske, szagolgatja az illatát, majd fogja magát, leheveredik mellé, és békésen elszundít.
A virág meg azt gondolja magában: "Olyan, mint egy virág."
(Julio Cortázar: A virág és a dulimanó)
 
 
0 komment , kategória:  Zipzár  
A Bűnbeesés története
  2008-09-07 19:55:25, vasárnap
 
  A Bűnbeesés története

Nos, valamikor tényleg volt egy igen nagy kert, valójában nem is kert, hanem óriási világpark. Édenkertnek hívták, egyúttal Paradicsomnak is, de utóbbi elnevezést nem szeretem, mert a paradicsom ravasz termék, valójában gyümölcs, de a zöldségfélék közé soroltatja magát.
Ez az Édenkert eredetileg közterület volt: Isten, Ádám, Éva, továbbá a kerti állatsereglet szabadon használta, köztük a Kígyó is. Ebből az időből származik a mondás: "Nagy az Isten állatkertje!", habár, jóideje ezt már az Édenkerten lényegesen túlmenő kiszélesítésben használják.
Az Édenkertben olyan csodálatos nyugalom uralkodott, amit elképzelni sem tudunk manapság, mivel nemhogy manapság, de tegnapság és tegnapelőttség sem volt részünk ilyesfélében. Ne kerteljünk: soha! Homo- és bisexkedés ugyan nem volt, de az első emberpár ezt nem is hiányolta, boldogan éldegélt, mint az Édenkert többi lakója. Az oroszlán békésen megfért a báránnyal, és a többi állattal. Az, hogy az oroszlán, ilyen jó megférés mellett, tulajdonképpen mit evett, homályban maradt, de nem is jó, ha minden világosságra kerül. Nem is kerül!
A privatizációt, egyes istenverte-átokverte filozófusok szerint, Isten kezdte, amikor kisajátított két fát, a Jó és a Rossz Tudás Fáját, - de én ezt nem írom alá. Szerintem a Jó és a Rossz Tudás Fája az Ő személyi tulajdona volt, mivel e fákat nem használta profitszerzésre. Ezt a tudós Marx és Engels is elismerte volna, de már, szegényeknek, mindkettőjüknek, annyi.
Isten - a Piacgazdaság szent szemszögéből nagyon helyesen - megtiltotta az első emberpárnak, hogy az almát leegyék a fáiról. Arra gondolt: nincs pénzük, úgysem tudnának fizetni érte, továbbá a paradicsomi ellátás mellett nem szorulnak rá a "megélhetési bűnözésre". No meg arra is gondolt: az emberek még nincsenek felkészülve a Tudásra, aztán mi van, ha a jó tudást rosszra használják, de a rossz tudást se jóra?! Bölcs az Isten, már akkor is az volt!
A Kígyó azonban másként gondolkodott, ami másságnak másság volt, de nem minden másság helyeslendő. Van olyan másság, ami álság! Nos, ez a hosszútestű lény tulajdonképpen bizniszállat volt. Megalapította az Édenalma Almaértékesítő Kft.-t, egy szem alma nélkül ugyan, de azért ne vessünk rá mindjárt követ: akadtak már ebben a kis Hungaryban /igaz, minden vonatkozásban meglehetősen távol esik az Édenkerttől!/ sokkal szemtelenebb, ravaszabb cégalapítások is. Elhangzott e tekergőtől néhány, gondolatrendszer-váltásos, reklámszöveg, melyek hallatán én csak gúnyosan mosolygok, de mások könnyen beveszik a maszlagot a mai Kígyótól, különösen, ha nőneműek: "Egyet fizet, kettőt kap, - akciónkon, ugye, kap?! ", "Isten-vággyal völgyön-hegyen csak Édenkert-almát egyen!", "Ha most Édenalmát eszel, te magad is isten leszel!" - és effélék.
Éva Asszony kapott a Kígyó szaván, mert a nőknek általában minden kell, amit divatosnak gondolnak. Attól nem félt, hogy almaevés miatt meghal. Egyrészt tudta, hogy ez igazi bioalma, másrészt azt is: ha meghalna, Istennek újra fel kellene támasztania őt, hiszen mihez kezdhetne nélküle az a gyámoltalan Ádám?! Ezt még az Istennek is be kell látnia! Evett hát a Kígyó által egekig dícsért almából, sőt, férjét is rábírta a kóstolásra, utóbbi érdekében aznap nem is készített neki ebédet.
Isten megharagudott rájuk. Én nem csodálkozom ezen, mivel, ha én teremtettem volna őket, és hálátlanul nekiálltak volna tiltott gyümölcsömből zabálni, én is mérges lettem volna. Annak ellenére, hogy más ügyekben hasonló /sőt, sokkal nagyobb/ hálátlanságot már ezerszer is személyesen tapasztaltam!
A felbőszült Isten e hálátlanság láttán az Édenkertet privatizálta, Ádámot és Évát onnan lángpallosos angyalokkal kikergetette /még kárpótlási jegyet sem adatott nekik/, és a kert kapujára táblát függesztetett ki: " KUTYÁKKAL ÉS KERUBOKKAL ŐRZÖTT TERÜLET!".
Ádám, persze, dühös lett Évára, de, akkor még, nem ment olyan könnyen a válás. Előbb veszekedtek, azután bogyókat eszegettek, közben ezt-azt ide-oda mondogattak. Nem ismétlem meg, hogy miket, aki ilyesfélékre kíváncsi, kapcsoljon valamelyik tévé-show valóságvilágára!
Az, hogy az oroszlánok, bárányok és más állatok mint kerültek az Édenkerten kívülre, hiszen ők, feltehetően, nem ettek a tiltott gyümölcsből, nem egészen világos.A tanulság azonban sejthető: ha egyszer egy igen nagyhatalmú valaki megharagszik, akkor azoknak is jó vigyázniuk, akik ártatlanok, mint a ma született bárány.. No, így volt a Bűnbeesés. Ha Hungaryban, akár csak az elmúlt évek bűnbeeséseit számbaveszem, akkor, azokhoz képest, nevetségesen pitiáner ügynek tűnik, de nem mai fejjel kell ítélni, úgy vélem, akkortájt, a maihoz képest, még a Paradicsomon kívül is a paradicsomihoz közeli állapotok uralkodtak.
Azt már csak a teljesség kedvéért jegyzem meg: Ádám és Éva mai Hungarian utódainál a Tudás Almájának semmiféle utóhatása nem mutatható ki. Ha - nagyritkán - egy-egy bűnbeesőt, a nép cirkuszi szórakoztatására, felelősségre akarnak vonni, egyből kiderül, hogy az illető nem tud semmit. Sőt! Még a vizsgáló ügyészről is kiderül ugyanez, és... node, nem folytatom. Derüljön rajta, aki akar, engem ez nem vidít fel. Tény viszont: az említett fineszes bűnbeesett-utódok nem az Almából profitálták agyafúrt tudásuk, hanem a Kígyó tanításából szerezték, aki Édenkertből való kiűzetésük után is velük maradt. Szerintem marad is. Mindörökké! Á, az nem men!


 
 
0 komment , kategória:  Zipzár  
Nincs Cím
  2008-09-07 19:54:18, vasárnap
 
  GONDOLATOK, AFORIZMÁK


Amikor fejétől bűzlik a hal, az nem csupán bűzös fejet jelent, hanem egyúttal fejetlenséget is.

Sokan, akik szavakban oly hangosan hirdetik a jogállamot, saját maguknak valójában "a jog-nálam"-ot csinálnak.

A monumentális, meggondolatlan létszámleépítés, attól félek, inkább a kóros államagyi leépülés jele, mint a józan észé!

Ki mint vet, úgy arat, de a mondást ki kell egészítenem: nem csupán a vetés módjától függ az aratás, hanem attól is, hogy valaki mit vet el.

Jó útra térés helyett sokan inkább a pálfordulást választják, mert azzal sokkal előrébb jutnak.

Mindig tudja merről fúj a szél és abban az irányban szélkakaskodik.Igazán alkalmazhatná őt a Meteorológiai Intézet!

A tévémeztelenkedés az országos esztelenkedés része.

Beteg ország hiába várja gyógyulását sarlatán áldoktoroktól.

Nagy baj, de így igaz: az ember egészségét, sajnos, másként látja az ember, meg az állam.
Az eltérő nézetkülönbség miatt az egészségügy reformja könnyen annak további deformjává válhat.

Erőszakos reklámvilág: se kutyája, se macskája, de azért folyton zargatják, hogy vegyen kutyatápot, macskatápot.

Tengerentúli Szakállas Samu Bácsi ajándékával óvatosnak kellene lenni: rosszabnak bizonyulhat a trójai falónál.Persze, a telhetetlen falók úgyis betólják..

Igazi, vérbeli hazug: ha érdeke úgy kívánja, önmagát is könnyedén meghazudtolja.

Kis ország, nagy cirkusz, - de a túl sok nevetséges bohóc láttán értelmes ember inkább sírni szeretne.Nem is szeretik az ilyesfajta cirkuszországban az értelmes embereket!

Olyan ország, amelyik meghamisítja múltját, bármilyen cégtáblát akaszt is ki, valójában már az Ördög Országa!

Ahol eltűrik a becstelenséget ott semminek sincs becse, úgy van, mint a mesében: még az
arany is előbb-utóbb higannyá válik.


 
 
0 komment , kategória:  Zipzár  
Zipzár
  2008-09-07 19:52:14, vasárnap
 
  Zipzár

A zipzár (cipzár, villámzár) a Magyar Értelmező Kéziszótár szerint ruhán, táskán és más dolgokon "összekapcsolódó fogacskákból álló, gyorsan csukható és nyitható zár".
Zipzár már jóideje létezik, nyilván a felgyorsult és mindenkit hajszoló Idő tette szükségessé: ne legyen gimbelem-gombolom, fel a zipzárral, fiam, lányom, férjem, nem érünk most rá arra, elkéstek az iskolából, gyárból, hivatalból!
Hát igaz, ami igaz, veszélyes is az a gimbelem-gombolom, különösen, ha a férj nem ott gimbel ki, gombol ki, ahol kellene...
Van ezen kívül tépőzár is, ez fiatalabb találmány a zipzárnál, hangos sercegéssel tépi zárszáját, sőt, egy darabig, ha kell, be is csukja, - de azután már nem.Hja, semmi sem tart örökké. Amennyiben Hungarian, sok dolog még addig sem!
Nem szeretem a villámzárat, mert nem szeretem, ha siettetnek.Meg is rótt utóbbiért a tévében egy híres közgaszdász úr, no nem névszerint, hanem mint a reformokat nem siettető magyart.Igaza volt a Közgaszdász Úrnak, de nekem is igazam van, amikor némi ellenvetés-árnyalattal egy Hungarian (részben szintén közgazdasági-közgazdászati) közmondás küldök neki. "Kétszer mérj, egyszer vágj!".No de erről majd máskor...Egyébként akkor sem lesz érdemes, mert konok ázsiai koponya az a Hungarian-féle.
Visszatérvén a zipzárra: feleségem vett nekem egy dzsekit, zipzárosat.Nélkülem vette, mert nem tudott elrángatni a boltoshoz.Olykor el tud, olykor nem.Most nem sikerült neki.
Nézem a dzsekit, csúnya neve van, de a zipzáré sem szebb.Anyaga, színe viszont szép.Márkanév nincsen benne, de arra gyanakszom: Hungaryan ez, mert kétszer is szerepel benne egymás alatt: "100 % POLYESTER".Persze, ha háromszor szerepelne, akkor még erősebbben ez lenne a gyanúm, mivel három a magyar igazság, csak az a szomorú: e tájon nem elég valamit háromszor elmondani ahhoz, hogy...A zipzár viszont annyiban nem tetszik, hogy műanyagból van.Nem akkora csoda ez, persze, országban-világban, ahol annyi minden mű, igazi helyett.Ám rossz emlékeim feltámadnak.
A dzseki remekül dzsekizik - három napig. A negyedik napon azonban a zipzár abbahagyja a villámkodást. (Mégis magyar ez!) Az összehúzó kis vezérműnek, ott a középen, nem akarnak engedelmeskedni a fogacskák.Nem akarnak összekapcsolódni. No most egy kis buzdítás kell nekik.Mondjuk, egy rendszerváltás után is talpon maradt Költő verséből.Találok is egyet, nevében ugyan vörös van, de még nem kezdték ki, illetve már erősen kikezdték, csak még nem fogták fel tettüket.Persze, kicsit át kell költenem a buzdító szózatot:
Kabátnak rendületlenül
Légy híve, óh, zipzár;
Mert a bölcsődből sírod lesz, -
És önmagába zár!
A Nagy Költő szépszózatú verse még ebben a szép átköltésben is csak annyit ér, hatásfokát tekintve, mint az eredeti.Utóbbi sem csoda, alig-alig jár már magyar könyvtárba gondolkodás céljából.Sőt...Végül is nem a makacskodó zipzár rendül meg, hanem én.Mármint abban a hitemben, hogy zipzár-behúzási tervem sikerül.
Mással próbálkozom, az előbbinél sikeresebbnek gondolt reklámversikével:
Szorítsd hát össze fogsorod,
amely sohasem rág,
s vedd észre azt, mi nékünk kell!
Egy Új Magyarország!
Ismételt próbálkozás.A zipzár most rácáfol ügyes kis versikémre, mivel rág.Rágja az alatta levő szövetet.Szegény szövetet kiszabadítom fogságából.Nagyot rántok a középpárt-mütyörkén. Az megy is előre, de a fogacskák rendetlenkednek. Visszahúzom a középpártos mütyürt a fityegő fogócskával, majd újra előre.Ha kell, még a legszigorúbb megszorításokkal is, fel az Új Magyarországért! Szoríts, Hungarian!
Sikerült. Éljen! Lengedezzetek zászlók, akár kedvetekre valóan sávosak is! Azaz...mégis beütött a baj.Megint két táboroldalra vált ez a nyomorult zipzár.No és két fele milyen egyféleképpen beképzelt! Bal fele azt hiszi magáról, hogy bal, jobb fele pedig azt, hogy ő jobb.Utóbbi nagyon csikorgatja a fogacskáit.
Hüm-hüm! Ha ánglius lennék, most egykedvűen teáznék.Ha francuziánus lennék, most szellemeseket mondogatnék.Ha kozmopolita lennék, most Párizsba mennék, vagy mivel arra nincs pénzem, legalábbis Prágába, abba a szép kulturális fővárosba, ahol műveltebben cafka a cafka, és ahol Kafka azt a sok érdekesen francos marhaságot írta, amit a sznobok úgy imádnak világszerte.
Jaj, az ördög vigye el! Valahol mégiscsak magyar vagyok én, bármennyire is megpróbálják az ellenkezőjét bizonygatni egyesek.Hungarian voltom most felszínre tör: felkapom a dzsekit, zipzárostól, kettészakítom, jobb felét jobbra dobom, bal felét balra.
Később, további nyomozás során, kiderül, hogy a dzseki, zipzárostól, nem magyar, hanem kínai.Pontosabban: magyar kínai.Még pontosabban: mégiscsak rokon a magyarsággal, mert szintén Ázsiából jött, mint a magyarok, akik szintén onnan jöttek, itt csak a keresztjeiket kapták. Persze, az is igaz, hogy egyesek nagyon jól élnek itt mások keresztjeiből...


 
 
0 komment , kategória:  Zipzár  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 650
  • e Hét: 650
  • e Hónap: 12499
  • e Év: 43616
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.