Belépés
tundihugi.blog.xfree.hu
Mindig mosolyogj!!!! Hornyák Tünde
1981.12.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 110 
Zab
  2011-08-26 15:30:59, péntek
 
  A zab különösen jó hatással van az emberi idegrendszerre, szorongásgátló, antidepresszáns, segíti a relaxációt és a nyugodt alvást. Egyik nagy előnye, hogy teljesen veszélytelen a fogyasztása, ezért gyermekeknek is nyugodtan adható gyógyszerként. Megfigyelték, hogy a fóbiás betegségekben szenvedő gyerekek - akik például rettegnek a sötétben, vagy szoronganak bizonyos helyzetekben -, a zabételek fogyasztása után kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá váltak. Szintén hatásosan alkalmazható családi krízisek esetén - például válás -, ennek a gyógynövénynek a megnyugtató, pihentető hatása csökkenti a traumát, és gyermekek könnyebben vészelik át a nehéz időket.

A zabszalmateában magas koncentrációban lévő kovasavszármazékok a vizeletben védő kolloidot képeznek, melyek gátolják a húgysav kiválását, védi a vizeletkiválasztó rendszert. A vér húgysavszintjét csökkenti, ezért felhasználható reuma, köszvény kiegészítő kezelésére. Segíti a vércukorszínt helyreállítást. Méregtelenítő. Csökkenti a koleszterinszintet.

Ez a zabban található béta-glucannak köszönhető, ami még a vércukorszintet is stabilizálja. A rizzsel és kenyérrel összehasonlítva nem emelkedik meg annyira a vércukorszint elfogyasztásuk után. A béta-glucan természetes szénhidrát vegyület. Aktiválja a falósejteket, így segíti a szervezet védelmi rendszerét, elpusztítja a káros betolakodókat, és segít kiüríteni a mérgeket.
A szelén az E vitaminnal együtt számos fontos antioxidáns folyamatban vesz részt. Ezek csökkentik az asztma előfordulását, a szívbetegségek megelőzését. A szelén a DNS helyreállításában is részt vesz, ezzel csökkentve a rák előfordulását, különösen a vastagbélrákét.
Angliai kutatók szerint a teljes kiőrlésű gabonafélékkel a szervezetbe juttatott rostok védik a mellrák ellen a változókorhoz közeledő és abban lévő nőket. Napi 30 gramm rost felére csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. A gyümölcsökből, zöldségekből nyert rostokhoz viszonyítva a teljes kiőrlésű gabonafélékből nyertek nagyobb védelmet nyújtanak, mert a bennük található lignanok olyan fitohormonok, amelyek csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. Ez a megelőző hatás különösen a mell-, a prosztata- és más hormonalapú rákra, és a szívbetegségekre igaz.

Teáját szorongás, ideges gyomorpanaszok, alvászavarok, depresszió kezelésére használják. Cukorbetegség, reuma, köszvény esetén kiegészítő terápiaként javasolt.

Legalább négy ok van arra, hogy miért érdemes minél több zabot fogyasztani: megelőzi a rákot, csökkenti a vérnyomást, megszünteti az idegességet és fiatalítja a szervezetet! A zabban ugyanis sok-sok rost van, amelyek hatására az étel gyorsabban halad át a tápcsatornán, így a rákkeltő anyagok kevesebb ideig roncsolhatják a sejteket. A népi gyógyászatban már évszázadok óta használt gabonaféle emellett csökkenti a koleszterinszintet, sőt megújítja a bőrt is, mert gazdag antioxidánsokban!

Hogyan használjuk? Főzhetünk belőle ételeket - például zabkását -, vagy készíthetünk belőle tinktúrát. Nem szükséges vigyáznunk az adagolással, hosszú időn keresztül is fogyaszthatjuk.

Egy csészényi /234 gr./ teljes kiőrlésű főtt zab tartalma:
megnevezés mennyiség minősítés
energia 145 kalória
mangán
1,37mg
kiváló
szelén
18,95mcg
nagyon jó
tryptophan
0,08g jó
foszfor
177,84mg

B1
0,26mg

Rost
3,98g jó
Magnézium
56,16mg

Protein
6,08g



 
 
0 komment , kategória:  Zöldség,gyümölcs,fűszernövény  
Árpa
  2011-08-26 15:29:50, péntek
 
  A hántolt szemtermés 5 mm hosszú, ovális alakú, egy csúcsán kihegyesedő, halványbarna színű.

Kémiai alkotórészek: növényi rostok, keményítő, növényi olajok, szerves só, vitaminok B1,- B2-,B5-B6, - E vitamin, ásványi anyagok, nyomelemek /kálium, kalcium, magnézium, foszfor/.

Hatás: Az árpaszemek rendszeres fogyasztása növeli a fizikai, szellemi teljesítményt. Elősegíti a normális agy- és szívműködest. Magas kálium-, magnézium-, és B- vitamin tartalmának köszönhetően erősíti , nyugtatja az idegrendszert. vízhajtó hatású, csökkenti a koleszterinszintet. Erősíti a csontrendszert és a fogakat. Az árpa kB- és E vitaminja elősegíti a hámréteg megújulását, javítja a bőr állapotát.

Konyhai előkészítése:Az árpaszemeket felhasználás előtt serpenyőben vagy lábasban kicsit pirítsuk meg, így könnyebben emészthetővé válik,javul az íze, és nő a tápértéke. Megpiríthatjuk egyszerre az egész megvásárolt mennyiséget. Pirítva tovább tárolható, mert így nem támadják meg az élősködő rovarok.

A pirított árpaszemeket bármilyen levesbe szórhatjuk levesbetétként, mert könnyen megpuhul és finom. Ha gabonakását készítünk, mindig vízben főzzük, ugyanis ha tejben készítjük, a tej fehérjetartalma nehezen emészthetővé tesz az árpakeményítőt. Rizs helyett köretként zöldségfélékkel tálalhatjuk a húsok mellé.

A hántolatlan magokat használat előtt kb. 3-4 órára háromszoros vízmennyiségben áztassuk be. Ugyanabban a vízben 25-30 percig kis lángon főzzük, majd lefedve közepesen meleg sütőben kb. fél órát hagyjuk állni, amíg meg nem dagad.

Étkezési célra a hántolt szemtermés gersli néven kapható, rizspótló mag. Hántolatlanul is fogyasztható, így rosttartalma lényegesen magasabb.


 
 
0 komment , kategória:  Zöldség,gyümölcs,fűszernövény  
Alma
  2011-07-06 22:14:00, szerda
 
  Hazánkban egyik leggyakrabban fogyasztott gyümölcs.

Az alma kémiai alkotórészei:

gyümölcscukrok, pektin, növényi savak/citromsav, almasav/, vitaminok - főleg aszkorbinsav /C-vitamin/, ásványi anyagok/foszfor/, nyomelemek.

Magas vitamin- és ásványi anyag-tartalmát az emberi szervezet könnyen hasznosítja, magas pektintartalma révén hasfogó. A pektinek a sejtfalak felépítésében vesznek részt, cellulóztapasztó, - ragasztó képességgel rendelkeznek. Hasmenés esetén3-4 dl friss, rostos almalé fogyasztása ártalmatlan hasfogó /a vérhas, paratífisz ősi,bevált gyógyszere az almakúra. Kedvező hatást gyakorol a gyomorra és az emésztőrendszerre, erősíti az immunrendszer működését. Lábadozó betegek gyorsan regenerálódnak, ha a napi étrendjüket almalével egészítjük ki. Foszfor- és almasavtartalma jótékony hatással van az agyra, a vese- és májműködésre. Fokozza a kiválasztószervek teljesítményét.

A vese, a húgyutak gyulladásainál, emésztőrendszeri panaszok, hasmenés, köszvény, ízületi fájdalmak, visszatérő légúti fertőzések, rekedtség, torokfájás esetén 2-3 hetes almakúrát ajánlanak, napi 3-4 dl friss almalé elfogyasztásával. Fogyókúrára is kiváló szer, pótolja a szervezet vitamin- és ásványi anyag-igényét, ugyanakkor alacsony a kalóriatartalma.

Vérszegénység, vashiány ellen régi módszer, hogy az almákba vasszöget szurnak, 48 órát bennhagyják, majd a szögeket eltávolítva fogyasztják/Az almasav oldja a szögekből a vasat, ami az almában felhalmozódik/

Természetes fogyasztószer, zsíroldó, emésztést segítő, méregtelenítő, tisztítja a belső szerveket, koleszterin csökkentő, segít megőrizni a sejtek fiatalságát, tartós fogyasztása megelőzi az érelmeszesedést. Gyógynövényboltokban és gyógyszertárakban sokféle változatban kapható.


Készítésének Európában nagy hagyománya van., főleg a mediterrán országokban. Ott már a görög és Római Birodalom virágzása óta a leszüretelt termés egy részéből almabort készítenek. Az almából készült bor rendszeres fogyasztásával javul az ízületek mozgásképessége, tisztul a bélrendszer /bélféregűző hatása is van/, beáll a menstruációs ciklus megfelelő ritmusa.




 
 
0 komment , kategória:  Zöldség,gyümölcs,fűszernövény  
Ananász
  2011-07-06 22:10:52, szerda
 
  Kémia alkotórészek:

bromelain, A,-C-, B1-, B6-, B12-, vitamin, ásványi anyagok /kálcium, kálium/, nyomelemek /magnézium, szelén,/ gyümölcscukor, aminosavak /triamin- allergiát válthat ki/, növényi savak: P-kumarinsav, klorogénsav. Az ananász fő hatóanyaga a bromelain, amiből a termésen kívül a szár is sokat tartalmaz.

Hatás:

a bromelain segíti a fehérjék tökéletes lebontását, így az ananászlé nemcsak romboló /magas vitamin- és ásványi anyag -tartalom , hanem zsíroldó, emésztést segítő, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, érelmeszesedést gátló.

Alkalmazás:

Az ananászlé fogyasztása a fehérjebontásban való szerepe miatt fogyó- és tisztítókúrák során, elsősorban étkezés után javasolt. A zsíroldó és fehérjebontó hatás mellett csökkenti az éhségérzetet, és ellátja a szervezetet sok fontos vitaminnal és ásványi anyaggal. Ezenkívül emésztési problémák, haspuffadás, májpanaszok, szív- és érrendszeri betegségek, vérnyomás ingadozás, balesetek, műtétek után fellépő ödémák, gyulladások megszüntetésére, daganatos megbetegedések, egyes mozgásszervi panaszok - reuma, köszvény -, fogínysorvadás, különböző fertőzések, allergiák kezelésére naponta 2-3 dl 100%-os ananászlé elfogyasztása javasolt.



 
 
0 komment , kategória:  Zöldség,gyümölcs,fűszernövény  
Grépfrúit
  2011-07-06 22:05:36, szerda
 
  Kémiai alkotórészek:

éterikus olajok, főleg a terméshéjban sok C vitamin, kálium, pektin, flavonoidok.

Hatás:

A frissen csavart grépfrútlé nagyon fontos, jól hasznosuló természetes C vitamin forrás. Erősíti a szervezet védekezőképességét. Csökkenti a vérnyomást, a koleszterin- és inzulinszintet, antioxidáns.

Alkalmazás:

járványos időszakban kezdjük a napot egy pohár frissen csavart grépfrútlével, így felkészítjük a szervezetünket a kórokozók támadásaival szemben. Nátha, torokfájás, légzőszervi hurutok esetén gyorsítja a betegség lefolyását, a minden nap 1- 2 dl friss grépfrútlevet iszunk. A friss lé étkezések előtti fogyasztása elősegíti a fogyást. Már az 1930-as évek óta alkalmazzák a grépfrútlédiétát. Napi 1-2 pohár gyümölcslé csökkenti a hasi elhízást, a magas koleszterin- és inzulinszintet. A magas inzulinszint fokozza az elhízás és a szív-,érrendszeri betegségek kockázatát. A grépfrútlé az inzulinszint optimalizálásával serkenti a fogyást.

A grépfrút magja szintén értékes hatóanyagokat tartalmaz:

bioflavonoidok /naringin, naringinin, heszperidid, stb/ glikozidok, C-vitamin, fehérjék.

A grépfrútmag bioflavonoidjai erős antioxidánsok /sejtvédők/, melyek fokozzák a C- vitamin hatását, illetve a bomlást gátolják. A mag kivonatának kúraszerű fogyasztása lassítja az öregedéssel járó, kóros elváltozások kialakulását. Csökkenti a hajszálerek törékenységét és átjárhatóságát. Trombózisgátló. Értágító, csökkenti az érelmeszesedést, kedvezően befolyásolja a zsír- és koleszterinszintet. Erős antimikrobás hatású. A grépfrútmag kb. 800 baktérium- és vírustörzs, 100 gombafaj és egysejtű élősködő növekedését, szaporodását gátolja, de a fiziológiás baktériumflórákat nem károsítja. Gyomor-, és bélpanaszoknál étvágy- és emésztésjavító. Jó eredménnyel alkalmazható hasmenés és a candidafajok ellen /bélgombásodás/ - helyreállítja a normál bélflórát-, húgyúti gyulladások, hüvelygyulladás, húgy-, ivarrendszeri fertőzések kezelősére. Ezenkívül kiváló szer légúti hurutok, nátha, köhögés, rekedtség, ellen.


Külsőleg:

szemölcs, herpesz, szőrtüszőgyulladás, sebek, bőrkiütés, gombás fertőzések, ekcéma esetén ecsetelőként használjuk.

Szájüregi gyulladások, fekélyek, szájpenész, fogszuvasodás, fogkő, fogágygyulladás ellen öblögetőszerként napi gyakorisággal.

Fejbőrproblémák, korpásodás, túlzott zsírosodás esetén 1-2 csepp grépfrútmag kivonatot kevernek a samponba.




 
 
0 komment , kategória:  Zöldség,gyümölcs,fűszernövény  
A cseresznye jótékony hatásai
  2011-06-24 16:54:15, péntek
 
  Közel-keletről származik, hazánkba a török hódítás idején jutott el. A görögök az istenek eledelének tekintették, Kínában és Japánban pedig - főleg virága - a tavasz, az ifjúság, a megújulás jelképe. A cseresznye több fajtája ismeretes, piros, rózsaszín, fehér, stb. Nálunk az egyik legnemesebb és legismertebb a badacsonyi cseresznye, mely Hungarikumnak számít.

Jótékony hatása

Gazdag A-, B-, C- vitaminban. Tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kobaltot és nagymértékben vasat. Alkotóelemeinek köszönhetően tisztítja a szervezetet, jót tesz az ízületeknek és a cukorbetegségben szenvedőknek. Kitűnő vértisztító, hiszen 78-82%-a víz. Segít megtisztítani a vért, aminek következtében enyhül, vagy elmúlik a fájdalom.

Színes karotinoidjai (béta-karotin, lutein és zeaxantin), antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, ennél fogva hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hat. Napi negyed kiló cseresznye fogyasztása már kimutathatóan csökkenti a vér húgysav-szintjét, és az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában tulajdonítanak neki. A piros húsú gyümölcsök, így a cseresznye is, fontos szerepet töltenek be a rákos megbetegedések megelőzésében.






Gyógyító mag

A cseresznye összes részét felhasználják gyógyító célokra. Termését gyógynövényként tartják számon. Szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek. A cseresznye magja széttörve fogyasztják. Ám ezzel nem ár óvatosabbnak lenni, hiszen már jól tudjuk, hogy az összes gyümölcs magjában B17 vitamin található. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B-17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését. Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban.

Ám fontos tudni, hogy a B-17 ciántartalmú vegyület! A B-17 felszívódik a szervezetbe, ott egy enzim hatására felbomlik, majd benzaldehid és cián szabadul fel belőle. Ez az enzim sokkal nagyobb mennyiségben van jelen a rákos sejtekben, mint az egészségesekben. A ciánt viszont további enzimek segítségével köti a sejt különböző kéntartalmú aminosavakhoz. Ez a második enzim viszont hiányzik a rákos sejtekből. Tehát a rákos sejt felbontja az egyébként ártalmatlan vegyületet két olyan molekulává, ami viszont el is pusztítja. Az egészséges sejtek viszont védettek, sőt tápanyagként használják fel a B-17 vitamint.


Fogyókúrára is hatékony

Egy marék cseresznyének 100 grammjának az energiatartalma 65-70 kcal, mintegy 264-295 kJ. Alig van benne zsír (0,3 g) és fehérje, viszont 13 grammnyi szénhidrát, 1,3 g növényi rost van benne. A cseresznye gyorsan emészthető, sőt az emésztési folyamatokat is gyorsítja, ezért alkalmas fogyókúrás célokra. Mindenképpen a főétkezés előtt egy órával 200-250 gramm cseresznyét kell elfogyasztani, mert akkor lesz hatékony. Eheted éhgyomorra, vagy étkezések után desszert gyanánt. Délután három óra után már nem ajánlatos fogyasztani, mert megterhelő az emésztőrendszer számára.

Ennivaló fülbevaló

Gyorsan romlik, ezért feldolgozásáig lapos ládában, hűvös helyen ajánlott tárolni. A cseresznye főzéssel is tartósítható. Sok értékes növényi rostot tartalmaz, de a vitaminoknak már csak töredékét találjuk meg benne. Befőttnek, lekvárnak, édességnek csakis leszárazva, kimagozva használjuk fel.



 
 
0 komment , kategória:  Zöldség,gyümölcs,fűszernövény  
4 tavaszi vitaminbomba
  2011-06-21 21:40:26, kedd
 
  Tavasszal nagy szükség van a vitaminokra, hogy elkerüld a fáradtságot, és feltöltődj a téli vitaminhiány után. Ismerd meg a legjobb recepteket!
A tavaszi fáradtság és a betegeskedés sokakat érint, hiszen a szervezet a hosszú téli hónapok után hiányt szenved vitaminokban.



És ez akkor sem kerülhető el mindig, ha tablettás vitaminokat szedsz, hiszen azok közel sem olyan hatékonyak, mint például a friss gyümölcsök, zöldségek. De nincs nagy baj, hiszen tavasszal megjelennek a frissen kapható finomságok, melyek telis-tele vannak fontos és nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és egy jól összeállított étrenddel könnyedén kiküszöbölhető a tavaszi energiahiány.

Készítsd el receptjeinket, melyek csak olyan hozzávalókat tartalmaznak, melyek segítenek szervezetednek a tavaszi fáradtság leküzdésében.

SÁRGARÉPA


A sárgarépa legfontosabb bioanyaga a béta-karotin. Az összes zöldség és gyümölcs közül ebben van a legtöbb, mely azért fontos, mert szerepet játszik a szervezet védelmében, részt vesz a szabadgyökök károsító hatásának megakadályozásában, amelyek többek között felelősek bizonyos rákos megbetegedések és az érelmeszesedés kialakulásáért. Magas rosttartalma segíti az emésztés egyensúlyát és rendszerességét megtartani. Vízkötő képessége, gélképző hatása pedig az epesavak és a toxikus anyagok megkötéséért felelős.





TÖK

http://www.edenkert.hu/wellness/4-tavaszi-vitaminbomba---fogyj-tisztulj-toltodj-f el-/1611/2/4-tavaszi-vitaminbomba---fogyj-tisztulj-toltodj-fel-_2.jpg

Hozzávalók:

* 15 dkg sárgarépa
* 15 dkg tök
* 1 fej vöröshagyma
* Fél piros chili paprika
* 1 db gyömbér
* 1 kávéskanál currypor
* ½ liter zöldségleves
* 1 evőkanál napraforgóolaj
* koriander



Vágd apróra a sárgarépát és a tököt, a fej vöröshagymát, a chilit és a gyömbért. Tedd a curryt az olajba és hevítsd fel, majd az összevágott hozzávalókat párold meg rajta. Öntsd fel a levessel, majd főzd 5 percig. Turmixold össze és szórd meg egy kis korianderrel.



NARANCS

Ruténtartalmának köszönhetően gyógyítja a vérereket, nyugtatja az idegeket. A benne lévő nobelitin csökkenti a vér sűrűségét és csomósodását. A C- és A-vitamin megelőzhetik a meghűléses betegségeket, jótékonyan hatnak a légzőszervi nyálkahártyákra is. A narancsban lévő ásványok csökkentik a vérnyomást is.


Savtartalma serkenti a gyomor és a belek működését, megkönnyíti a hasnyálmirigy munkáját. Rendszeres fogyasztásával megszüntethető a székrekedés. Bioflavont is tartalmaz, így vírus- és baktériumölő is. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint erősíti az immunrendszert, de tökéletes kiegészítője a rákos betegségek kezelésének is.






SPENÓT

Magas antioxidánstartalma miatt nagy szerepe van a szervezet egészségének megőrzésében, de sok luteint és természetes karotinoidot is tartalmaz. Ez az anyag csökkenti az öregedés velejárójaként jelentkező sárgafolt-elfajulást, amely vakságot okozhat. Vastartalma jótékonyan hat a vér összetételére, rendszeres fogyasztásával elkerülhető a vérszegénység.





Narancsos, spenótos saláta

Hozzávalók:

* 10 dkg apróra vágott spenót
* 1 narancs, feldarabolva
* 20 g darabolt dió
* 1 evőkanál almaecet
* 4 evőkanál narancslé
* 1 evőkanál dióolaj
* só, bors
* cukor



Keverd össze a spenótot, az almát és a darabolt diót. Az almaecethez add hozzá a narancslét és a dióolajat. Ízesítsd cukorral, sóval és borssal ízlés szerint, majd öntsd a salátára.

Forrás: http://www.edenkert.hu/elet-mod/wellness/tavaszi-vitaminbomba-sargarepa-spenot-na rancs-tok/1611/




 
 
0 komment , kategória:  Zöldség,gyümölcs,fűszernövény  
Ribizli
  2011-06-21 21:29:29, kedd
 
  A ribizli, népies nevén ribiszke vagy piszke, piros bogyókat termő bokra sok házi kertben is népszerű növény. Egyre elterjedtebb és sok helyütt kapható már a fekete ribiszke is, valamint a piros ribizli fehér változata. Ribizlit enni ugyan kissé kényelmetlen és időigényes, ám beltartalmi értékei és sokoldalú gyógyhatása miatt igencsak megéri!



A ribizli gyógyhatásai:

* rákmegelőző,
* emésztésjavító,
* Fogyasztó hatású, A legjobb természetes vízhajtó szer a petrezselyemlevélhez és a gyermekláncfűhöz hasonlóan.
* A fekete ribizli első zsenge leveleiből (frissen és szárított formában) készített tea a megfázás, influenza klasszikus népi gyógymódja
* Jó hatású magas vérnyomás és veseproblémák esetén is.
* Általános tisztító, méregtelenítő és lázcsillapító hatású gyümölcs, a nyári meghűlések kezelésére ideális mind a gyümölcs, mind a belőle préselt lé fogyasztása, természetesen cukor nélkül.
* Igen jó lázcsillapító, magas láz esetén (39 Celsius fok fölött) hidegvizes borogatással együtt tartós hatást hoz, mivel-a szervezet megtisztításában is segít, nemcsak a lázat nyomja le. Nyelv- és torokszárazság ellen is kiváló, elősegíti a nyálképződést.
* Magolajának használatával meggyógyíthatóak olyan bőrbetegségek, mint például a heves viszketéssel járó neurodermatitisz, illetve a ribizliolaj a száraz bőrt is táplálja, nyugtatja.
* A ribizli sok élettanilag értékes savat tartalmaz, széklethajtó, rothadásgátló
* Kolitiszes megbetegedéseknél segítség lehet, bár az elején inkább csak a kipréselt levét ajánlatos fogyasztani.
* Az orsógiliszta kiirtható a ribizlivel, ezért is szeretik a gyermekek, akikben gyakran megtelepszenek ezek a férgek.
* Különösen magas gyógyhatású a fekete ribizli. Fogyaszthatjuk köszvény, vízkór; húgyúti panaszok, vérsavasodás és nemi problémák esetén.
* A sárgaságot egyedül képes leküzdeni.
* Vörös változata a csontok és a fogak felépítését segíti; skorbut-ellenes hatású.
* Fogyaszthatjuk bátran a magját is, mivel a bél-perisztaltikára nagy hatást fejt ki, a bélmozgást megindítja.

Mindig frissen vegyük és fogyasszuk, mert kényes, törékeny gyümölcs és nem tartható el sokáig. A dobozban előrecsomagolt áru helyett kérjük inkább frissen a saját dobozunkba a piacon, így jobban elkerülhetjük a hamar bekövetkező penészedést, romlást.
 
 
0 komment , kategória:  Zöldség,gyümölcs,fűszernövény  
Szerecsendió
  2011-06-18 22:10:21, szombat
 
  leírás

Dél-Ázsiában őshonos különleges, frissítő ízű fűszernövény. Finom ízt ad a sajtos, spenótos, karfiolos ételeknek, a besamelmártásnak, burgonyapürének és néhány süteményben is használhatjuk. Az intenzívebb ízhatás érdekében célszerű egészben (nem őrlemény formájában) vásárolni a szerecsendiót és frissen reszelni az ételbe.



mikor vegyem?

Bármikor.

hogyan tároljam?

Légmentesen lezárva, fénytől védve.
 
 
0 komment , kategória:  Zöldség,gyümölcs,fűszernövény  
Őszibarack
  2011-06-18 22:02:12, szombat
 
  leírás

Őshazája Kína, a jelenleg is termesztett fajták pedig Olaszországból, Oroszországból, Kínából, az USA tagállamaiból és Kanadából származnak. Az őszibarack termesztése nálunk a 16. században indult meg, de akkor még csak a főúri kertekben és szinte kizárólag a délre néző falak előtt nevelték. Gyümölcse drága csemegének számított. Az őszibarackból kiváló befőttet, dzsemet is lehet készíteni, mártásnak és pácoláshoz is kiváló, mégis a legtöbbet frissen fogyasztjuk el.
Közepes pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető.



mikor vegyem?

Nyár közepétől szeptember végéig.

hogyan tároljam?

Hűtőszekrény gyümölcsös rekeszében néhány napig eláll.
 
 
0 komment , kategória:  Zöldség,gyümölcs,fűszernövény  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 110 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 5560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 96
  • e Hét: 275
  • e Hónap: 1259
  • e Év: 198729
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.