Belépés
peterimajoridozsahe.blog.xfree.hu
Bármilyen sportról is legyen szó, az izgalommal teli várakozás majdnem olyan fontos, mint maga az esemény Bob C... Péteri majori Dózsa Horgász Egyesület
1969.06.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 50 
Töltött pontyszeletek
  2010-02-23 10:18:28, kedd
 
  Töltött pontyszeletek
Mátyás Pince recept

Hozzávalók 4 személyre:
8 db 12 cm hosszú és 7 cm széles filézett pontyszelet, 15 dkg halikra, 15 dkg haltej, 10 dkg vaj, 25 dkg margarin 1 kis fej vöröshagyma, 2 tojás, 4 szelet bacon szalonna, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 halászlékocka, 10 dkg liszt, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 csapott evőkanál só, 1 kávéskanál törött bors, 1 kg burgonya, 1 csomó petrezselyem zöld.

Elkészítése:A halszeleteket megsózzuk. Ebből négy szeletet törött borssal meghintünk, paprikás lisztben megforgatunk, és serpenyőben mindkét oldalán megsütjük. Félre tesszük.
Elkészítjük a tölteléket: két szelet bacon szalonnát egyszer egy centiméteres kockákra vágunk, a halászlében megfőtt halikrát és haltejet lehártyázzuk és ugyancsak 1x1 cm-es kockákra vágjuk. A héjától megtisztított magtalanított paradicsomot és jól megmosott zöldpaprikát szintén 1x1 centiméteres kockákra vágjuk, Majd belekeverjük az apróra vágott hagymát, 15 dkg margarinnal 10 percig lassú tűzön pirítjuk. Végül a két tojást jó habosra felverjük, összekeverjük a fenti anyagokkal, sózzuk, törött borssal meghintjük, és állandó keverés közben lágy rántottává sütjük.
A tepsit margarinnal kikenjük, bele tesszük a félig sült 4 pontyszeletet és egyenlően ráhelyezzük a tölteléket, majd a megmaradt 4 pontyszelettel betakarjuk, tetejére teszünk két szelet félbe vágott bacon szalonnát. A felolvasztott vajjal meglocsoljuk, és forró sütőben pirosra sütjük.
A burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk, és serpenyőben megsütjük. Forrón tálaljuk az átszűrt és külön tálkában elhelyezett ugyancsak forró pecsenyelével.
 
 
0 komment , kategória:  halételek  
Rántott ponty kelbimbóágyon
  2010-02-23 10:17:07, kedd
 
  Rántott pontyszeletek kelbimbóágyon

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók: 4 személyre

1 kg kelbimbó, 2 fej vöröshagyma, 8 pontyszelet, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál reszelt parmezánsajt, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 2-3 evőkanál olaj, citromlé, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 2 dl tejszín, ½ kávéskanál kakukkfű, só, a díszítéshez zöldfűszerek és citromszeletek.

Elkészítés:

A megtisztított kelbimbót megmossuk, esetleg félbevágjuk, és forrásban lévő sós vízben 15 percig főzzük.
A megtisztított vöröshagymát apróra kockázzuk. A kakukkfüvet megmossuk és felaprítjuk.
A konyhakész halszeleteket a szokásos módon panírozzuk, de a zsemlemorzsába előzetesen belekeverjük a reszelt parmezánsajtot. Megforrósított olajon a halszeletek mindkét oldalát aranysárgára sütjük, végül megsózzuk, citromlével meglocsoljuk. A felhevített vajon a hagymát üvegesre pároljuk majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett kelbimbót, a tejszínt meg a kakukkfüvet. Nagy lángon 2-3 perc alatt besűrítjük, majd megfűszerezzük.
A rántott halat és a kelbimbót tálra tesszük, zöldfűszerekkel és citromszeletekkel díszítjük.
Sós burgonya illik hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  halételek  
Ponty rostélyon, törökösen
  2010-02-23 10:15:43, kedd
 
  PONTY ROSTÉLYON TÖRÖKÖSEN

Hozzávalók: 1200-1500 g ponty, fél csésze olaj, 2 csomó vegyes zöldség, zeller fokhagyma, 1 citrom, 1 friss paradicsom, paradicsompüré, kakukkfű, rozmaringlevél, babérlevél, turbolyalevél, só, bors.

A pontyszeleteket megsózzuk, borsozzuk, és citromlevet, vágott hagymát, zúzott fokhagymát, kakukkfüvet, turbolyalevelet rozmaringlevelet, babérlevelet és citromhéjat téve rá, sütés előtt 1-2 órára előfűszerezzük. Olajon finom metéltre vágott vegyeszöldséget, zellert, fokhagymát pirítunk és megsózva, borsozva, paradicsompürét téve hozzá mártás sűrűsségűre forraljuk be, majd kis kockára vágott friss paradicsomot kevés olajban pirítva hozzákeverünk, és felforraljuk. A marinált halszeleteket beolajozzuk és előhevített rostélyon megsütjük tálaljuk. A mártást külön adjuk hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  halételek  
Plakija román módra
  2010-02-23 10:14:11, kedd
 
  PLAKIJA ROMÁN MÓDRA

Hozzávalók: 1200-1500 g ponty, 260 gr zeller, 300 g sárgarépa, 400 g hagyma, 5 evőkanál olaj, 250 gr. dió, fokhagyma, só bors, citrom, babérlevél.

A megsózott ponty hasüregébe tesszük a diógerezdeket és meglocsoljuk a testét citromlével. A finomra vágott fokhagymát és a karikára vágott hagymát olajban üvegesre pároljuk, rátesszük a csíkokra vágott sárgarépát, a reszelt zellert, sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük a babérlevelet, 1 dl vizet és 15 percig pároljuk. Az elkészült zöldség felével kibélelünk egy tűzálló tálat, rátesszük a halat, betakarjuk a zöldség másik felével és 35-40 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  halételek  
Köményes ponty vajon
  2010-02-23 10:13:00, kedd
 
  Köményes ponty vajon sütve

600 gr megtisztított ponty, só, 80 gr vaj, köménymag

A pontyot megtisztítjuk, belső részeit eltávolítjuk, megmossuk, konyharuhával megtörülgetjük és a gerincét eltávolítjuk. Besózzuk, őrölt köménnyel fűszerezzük és forró vajban mindkét oldalát pirosra sütjük. A sült halat burgonyapürével tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  halételek  
hagymás ponty roston
  2010-02-23 10:11:23, kedd
 
  Hagymás ponty roston sütve

600 gr megtisztított ponty, só, törött bors, 40 gr hagyma, 1 evőkanál vágott zöldpetrezselyem, olaj, zöldpaprika, paradicsom, citrom

A megtisztított, kibelezett, megmosott halat konyharuhával szárazra töröljük. Gerincét eltávolítjuk, felszeleteljük, és minden darab külső oldalát beirdaljuk. A húst besózzuk, és megszórjuk törött borssal. A hagymát megreszeljük és összekeverjük a vágott zöldpetrezselyemmel meg egy kevés olajjal. Ezzel a keverékkel megkenjük a haldarabokat, és megtöltjük vele a bevágásokat is. Az elkészített halszeleteket rárakjuk a grillező forró rostjára, olajjal meglocsolgatjuk és mindkét oldalukat 3 percig grillezzük. A kész halat tálra rakjuk, zöldpaprikával, paradicsommal, meg negyedekre vágott citromszeletekkel díszítjük és kenyérrel tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  halételek  
Törpeharcsa boros mártásban
  2010-02-21 12:00:30, vasárnap
 
  Törpeharcsa fehérborban

Hozzávalók: 1,2 kg törpeharcsa-törzs, 5 dkg vöröshagyma, 15 dkg gomba, 8 dkg liszt, 0,5 dl konyak, 1 csokor petrezselyem zöldje, 10 dkg zsír, 2 dl fehérbor, 5 dkg vaj, fokhagyma, őrölt bors, só.

A megtisztított törpeharcsák fejét levágjuk, megsózzuk, lisztbe mártjuk, majd forró zsírban megsütjük. Zsírjában apróra vagdalt vöröshagymát pirítunk, reszelt gombát, vagdalt zöldpetrezselymet, zúzott fokhagymát adunk hozzá. Sóval ízesítjük, őrölt borssal fűszerezzük, felöntjük fehérborral és a konyakkal. A fűszeres alaplét felforraljuk, beletesszük a megsütött halakat, és lefedve, sütőben megpároljuk. Amikor megpuhultak, kivesszük. Párolólevüket liszttel elkevert vajjal besűrítjük. A mártást felforraljuk, és az előzőleg tálra, vagy tányérokra helyezett halakat bevonjuk vele.

 
 
0 komment , kategória:  halételek  
Olajos hal sk
  2010-02-21 11:51:53, vasárnap
 
  ........ egy recept egy sokáig tárolható és igen ízletes és pikáns és kiadós apróhalból készülő halételről.

Íme a saját készítésű........



OLAJOS HAL

Hozzávalók: A pácléhez:
• 2-3 kg-nyi tisztított, konyhakész törpeharcsa-törzs, de lehet közte más apróbb hal is, 2-3 evőkanálnyi só,
• 1 evőkanálnyi VEGETA,
• 1-2 fej fokhagyma összezúzva,
• 1 evőkanálnyi citromlé,
• 1 deci fehérbor
• 1 babérlevél
a főzéshez:
• Egy nagyobb, a halmennyiséget és a levét befogadó serpenyő, vagy lábas,
• ½ liternyi étolaj, (oliva még jobb)
• 6-8 dl víz,
• 2 dl fehérbor,
• 2-3 babérlevél,
• 3 szem szegfűbors,
• 2 teáskanálnyi szemes bors,
• 1 fej karikára vágott vöröshagyma,
• 1 fej karikára vágott lila hagyma,
• 1-2 érett, húsos zöldpaprika, hosszában cikkekre vágva.

Elkészítése: A konyhakész tisztított halat a pácolás kellékeivel jól összevegyítjük, majd egy zárható edénybe helyezve 24 órára a hűtőbe tesszük. Időnként jól megforgatjuk, összerázzuk.
Másnap a főzéshez szükséges serpenyőbe, vagy lábasba elhelyezünk egy rizsfőzéshez használatos aprólyukú alátétet (erre azért van szükség, hogy a hal ne ragadjon ill. ne süljön az edény aljához a 4-5 órás lassú főzés közben. Ugyanis a halat megkeverni, mozgatni nem szabad, mert összetörik!). Erre az alátétre ráhelyezzük a fűszereket, beöntjük az olajat, majd egy réteg halat, arra egy réteg hagymát, paprikát, majd ismét a halat, hagymát, paprikát. Végül ráöntjük a vizet és feltesszük főni. Csak lassú tűzön főzzük, s arra ügyeljünk, hogy a lé tetejére feljött olaj a halat mindig ellepje. Ezt víz utána-öntéssel oldjuk meg. Az utolsó főzési óra (ötödik óra ) kezdetén öntsük rá a fehérbort és fél órai főzés után kóstoljuk meg, ekkor sózzuk utána a halat ízlés szerint. A megfőtt olajos halat hagyjuk kihűlni és azután porciózzuk szedőkanállal kiszedve a tároló-dobozokba. A kiszedett halat öntsük le az olajjal (levével) és a tároló-dobozokat lezárás és kihűlés után rakjuk a mélyhűtőbe.

Megjegyzés:
• Ha az elkészítendő olajos halat enyhén füstölt olajos hal ízűre szeretném készíteni, akkor a főzésre feltett hal közé, a főzés utolsó órájában 1-2 doboz SPROTI-t, vagy saját füstölésű halat vegyítek, és együtt főzöm meg.
• A 24 órás előpácolás és öt órás főzés hatására a szálkák és a vékonyabb csontok puhára, veszélytelenné, megrághatóvá főnek.
• Az olajszükséglet racionális kihasználása miatt 2 kg-nál nagyobb mennyiségű halból érdemes olajos halat főzni.
• Patent tetővel ellátott műanyag tároló dobozokban (100-200-250-gr-os) a fagyasztóban kiporciózva -18°C alatt, egy évig is eláll.
 
 
0 komment , kategória:  halételek  
Makói hal
  2010-02-21 11:39:56, vasárnap
 
  Makói hal

Hozzávalók: arasznyi hosszú halak (sügér, kárász, kősüllő, keszeg, törpeharcsa törzsek), liszt, só, őrölt bors, pirospaprika, a sütéshez bőven olaj,

a körethez: 1 kg vöröshagyma,

a mártáshoz: 5 dkg vaj, 1 evőkanál apróra vágott vörös- hagyma, 1 púpozott evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 1 dl tej- föl, só, citromlé, 1 nagy csokor kapor.

A halakat megtisztítjuk, és besózva állni hagyjuk. Ezután mártást főzünk, amelyhez az apróra vágott vöröshagymát a vajon megfonnyasztjuk, a liszttel meghintjük, és kevergetve fehéredésig sütjük. A tejszínnel felengedjük, kevergetve felforraljuk, majd a tejföllel simára keverjük. Megsózzuk, pár csepp citromlével pikánsra savanyítjuk, és a legvégén a finomra vágott kaprot is beleszórjuk. Ezzel még egyszer felforraljuk, és tálalásig melegen tartjuk.

KöRET: a hagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk, liszttel behintjük és bő forró olajban pirosra sütjük. Ezután szűrőlapáttal kiszedjük, és papírtörülközőre terítjük, hogy a fölösleges olajat felitassuk. A halat szintén papírtörülközővel leitatjuk, majd pirospaprikával kevert lisztben megforgatjuk és a hagyma visszamaradt olajában mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Meleg tálra fektetjük, és a sült hagymát az egyik oldalra halmozzuk, a mártást a másikra öntjük.
 
 
0 komment , kategória:  halételek  
Sült keszeg tejfelben
  2010-02-21 11:38:11, vasárnap
 
  Keszeg tejfelesen, fokhagymásan

Hozzávalók 4-6 személyre: 1-1,5 kg keszeg, 10 dkg liszt, 5 dkg paprika, 4-5 dl olaj, 2 doboz tejfel, 1 csapott evőkanálnyi fokhagymakrém, só.

Nagyon ízletes és kívánatos eledel a tejfeles-fokhagymás keszeg. A nagyobb törpeharcsa törzsekből is nagyon jó. Pucolás után fejüket eldobom, uszonyukat rajtuk hagyom, mert ezek is ropogósra pirulnak.
A megtisztított halakat zúzott fokhagyma és só keverékével és 1 evőkanálnyi citromléből készített pácba forgatom és egy éjszakán át a hűtőben pácolom. Sütés előtt rácson lecsurgatom, szikkasztom. Aztán paprikás lisztben megforgatom, tepsiben vagy nagy serpenyőben, olajban ropogósra sütöm. Ezután kisebb tepsiben egymás mellett szorosan élükre állítom, fokhagymakrémmel felvert tejfellel leöntöm, és sütőben vagy szabadtűz fölött néhány percig melegítem. Felséges eledel.
 
 
0 komment , kategória:  halételek  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 50 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 141 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10
  • e Hét: 10
  • e Hónap: 526
  • e Év: 12768
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.