Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
Kerti ötletek
  2019-03-29 21:59:04, péntek
 
 

KERTI ÖTLETEKTavaszi - nyári idő, 28-30°C szikrázó napsütés. Hétvége van, sokáig aludtál, kipihent vagy és feltöltődött, ma pont nincs nagyon házimunka, ez a nap a pihenésé. A kedvenc, legkényelmesebb hétvégi melegítőd van rajtad, meglátod, hogy milyen szépen süt a nap,csinálsz magadnak egy laza kávét és kiülsz a nyitott teraszra, abba a nagyon kényelmes


kerti székbe.
Elégedetten csodálod a kertedet, a frissen vágott pázsit zöldell, harmatos. Minden növény, virág egységben van a kerttel, minden részlet a kerti tavon keresztül a kis szökőkútig a béke szigete, a megtestesült harmónia. Igazán elfejted minden bajod ebben a megnyugtató környezetben.

Nem tudok betelni a kerttel...Élvezem, hogy kinyílt az életterünk, örülök annak, hogy idén már lesz néhány szem
őszibarackunk, örülök az egy szem diónknak a kis diófánkon, örülök annak, hogy a
gyerekek reggelente szemezgetik az epret és a málnát, örülök a nyíló rózsáimnak és
az illatozó violáknak, levenduláknak, és boldogan és büszkén hozom be a kertből a
napi 3-4 szem saját, édes paradicsomunkat. Szeretem nézni, ahogy a vadszőlő indái
egyre sűrűbben ölelik át az esőcsatorna csövét, élvezem a természet közelségét!

Az élet álmok nélkül olyan, mint a kert virágok nélkül...

A virágok a természet legcsodálatosabb teremtményei, Isten legédesebb teremtménye, melybe elfelejtett lelket lehelni. A legkisebb virág is csodálatos örömet tud szerezni szépségével, az illatával pedig lelkünket bársonyba csomagolja.

Amikor a dolgok jól alakulnak, és a helyes irányban haladsz, az örömöd minden egyes
pillanattal egyre növekszik - mintha egy csodálatos kert felé igyekeznél. Minél közelebb érsz, a levegő annál frissebb, üdébb, illatosabb.

Ez lesz az ismertetőjele, hogy jó irányba haladsz.

Azt mondják: "Aki a virágot szereti - rossz ember nem lehet"!

Ezzel kapcsolatosan biztosan vannak egymástól eltérő vélemények - pro és kontra - de amiben biztos vagyok:

Az alábbi képek és ötletek videóklipek, nagyon kellemes zenei aláfestéssel, kellemes időtöltésnek fognak bizonyulni!

Lehet ugyanis a kertünk bármilyen szépen megtervezett, ha nem csempészünk bele egyedi apróságokat, sosem fogjuk igazán a magunkénak érezni. Merítsünk ötleteket és alakítsuk kedvünk szerint - így biztosan benne lesz a mi egyéniségünk is.

Kinőtte a gyerek a triciklit? Akkor mostantól virágtartó lesz! És még sok annyi minden más...!
 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Csodakert a sivatagban
  2018-12-30 20:15:03, vasárnap
 
 


CSODAKERT A SIVATAGBAN

Dubai Csoda Kert - a világ legnagyobb virágoskertje


Valentin napon, február 14-én nyitották meg Dubai egyik külterületi részén a Miracle Garden - ,,Csodakert" elnevezésű fantasztikus, virágokkal teli parkot, amely egy 67.000 négyzetméteres szabadtéri szórakoztató és pihenő központ első létesítménye a Dubailand területén.

A park egyik szakaszán 1 kilométer hosszú világrekordnak számító virágfal található, valamint rendkívül sokféle, a földet borító különleges, szines virágmotívum és számos szenzációs virágból kialakított térbeli alakzat várja a látogatókat. A kertet a ,,Paradicsom" egy darabjaként is emlegetik, a virágboltívek, a 10 méter magas virágpiramisok és virággal borított veteránautók mellett láthatunk itt szív, csillag és esernyő formájú alakzatokat is .

A park maga 6700 négyzetméternyi területen fekszik, 4 kilométer hosszú úton sétálhatunk körbe és gyönyörködhetünk a beültetett mintegy 45 millió virágban, amelyek közül egyes virágfajtákat most ültettek először az Arab-öböl térségében. A virágok 45 különböző színben pompáznak és a szennyvíz megtisztításával előállított öntözővízzel, csöpögtetéses rendszerrel locsolják őket. A Csodakert megálmodói évente 1 millió látogatóra számítanak, és azt tervezik, hogy évszakonként más és más tematika alapján változtatják majd a virágmotívumokat. A park minden nap reggel 9 órától este 21 óráig tart nyitva május végéig, majd a nyári időszakban szünetel a nyitvatartás és októberben újra megnyitja kapuit.

Link


 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
A leghatékonyabb tápanyag a szobanövények számára
  2018-01-25 15:30:37, csütörtök
 
 


A LEGHATÉKONYABB TÁPANYAG A SZOBANÖVÉNYEK SZÁMÁRA


A leghatékonyabb tápanyag a szobanövények számára, aminek köszönhetően minden növény virágzani kezd!

Minden növény számára fontos, hogy a virágföld tápanyagokban gazdag legyen, de főként akkor, amikor a növény vegetál vagy épen virágzik.

A virágüzletekben több féle tápanyaggal ellátott virágföldet vásárolhatunk, de bizony ez sok esetben elég drága, ezért ma szeretnénk bemutatni nektek egy olyan minden háztartásban megtalálható termék használatát erre a célra, amely csodákat tesz a növényekkel és nagyon olcsó, ez pedig az élesztő.Tápanyag a szobanövények számára

Szükségünk lesz:

10 g élesztőre,
1 evőkanál cukorra,
1 liter meleg vízre.Elkészítés:

Oldjuk fel az élesztőt a vízben a cukorral, majd kavarjuk össze és hagyjuk állni legalább 2 órán keresztül. Az elkészített keveréket hígítsuk fel vízzel 1:5 arányban. Locsoljuk meg a virágokat ezzel a tápanyaggal egyszer egy hónapban őszi és téli időszakban. Tavasszal és ősszel pedig 10 naponta egyszer.Az élesztővel készített tápoldat hatására stimulálódnak a talajban lévő mikroorganizmusok, amelyek nagyon jó hatással vannak a növények gyökereire és a virágokra.Forrás

Link
 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Színkavalkád télen is
  2018-01-09 21:00:37, kedd
 
 SZÍNKAVALKÁD TÉLEN IS
Ciklámen, karácsonyi kaktusz, fokföldi ibolya, mikulásvirág és sorolhatnánk hosszasan a sort...

A ködös, borongós táj, a rövid nappalok és a csupasz fák télen rendkivül hervasztóak. Az otthon azonban jókedvre deríthet, főleg, ha tavaszias hangulatot áraszt. A különböző színű, impozáns virágú szoba növények lakásdísznek sem utolsók.

A rózsaszín, piros, lila, sárga vagy fehér ciklámenek, karácsonyi kaktuszok, fokföldi ibolyák és mikulásvirágok barátságossá varázsolják az otthont. Ahhoz, hogy sokáig virágozzanak, majd elvirágzás után levelükkel díszítsenek, tudni kell, hogy ezek a növények mit szeretnek.CiklámenA ciklámen a talaj közeli nyirkos és szűrt fényben élő, eredetileg erdei aljnövény. Ezért lakásban is hűvös és világos, de nem napos helyre kell tenni. Hosszú életéhez elengedhetetlen a rendszeres locsolás. Ezt cserép alá helyezett tálcával, alulról öntözéssel érdemes elvégezni, miután a növény az előző adagot már felszívta a tálcából - túllocsolás végzetes lehet, ezért mindig csak annyi vizet kell neki adni, hogy a földje nedves legyen. Mivel a ciklámen télen virágzik, ebben az időszakban hasznos a virágzó növényeknek való tápoldat használata. Elvirágzás után, tavasszal pihenni tér, ekkortól minimális vízzel is beéri, de az is jó, ha a kert egy árnyékos részére kerül.Karácsonyi kaktusz
A karácsonyi kaktusz a téli hónapok egyik legszebb szezonális dísze. A lilás-rózsaszínes, esetenként fehér vagy narancssárga virágú növény a 13-20 fokos lakást kedveli, hűvös, világos helyen, a közvetlen napfénytől védve érzi magát a legjobban. Bőségesen kell öntözni, ám soha ne álljon vízben.Fokföldi ibolya
A fokföldi ibolya is kedvelt virágzó szobanövény. Egész évben hozza a virágait, színválasztéka hatalmas: fehér, lila, bíbor, rózsaszín árnyalatokban pompázik. Népszerűsége folyamatosan nő, napjainkban egyre több helyen látni telt virágú és minifajtát is. Virágzáskor hetente egyszer érdemes megfelelő tápoldattal öntözni. Két locsolás között hagyni kell, hogy a földje kicsit kiszáradjon. A meleg, napos szobát kedveli.


Mikulásvirág
A Mikulásvirág a Karácsony előtti hetekben, különösen Mikuláskor nagy népszerűségnek örvend. A növények az ünnep színeiben pompáznak, az adventi hangulat fontos kellékei. A mikulásvirág igen kalandos utat járt be, míg őshazájából eljutott hozzánk. Mexikóból származik. A hegyvidéki területeken termeszthető növény az európai felfedezők előtt ott élő aztékok körében a tisztaság jelképének számított, így igen nagy becsben tartották. A természetes környezetében 3-4 méter magasságot is elérő növény vörös színű felleveleiből az indiánok festéket készítettek.A huszadik század elején Kaliforniában kezdték termeszteni, nemesíteni. Európába az 1920-as években jutott el. Érdekes módon a hatvanas években még vágott virágként volt ismert, ma kizárólag cserepes növényként termesztik. A karácsonyi csillag néven is ismert növény piros és zöld leveleivel, csillag alakú, apró virágaival nagyon is illik a karácsonyi ünnepkörbe. Érzékeny a hidegre, nem szereti a huzatot, a hőingadozást és a túl meleget, 20 fok feletti hőmérsékleten a levelei gyorsan száradnak és lepotyognak. Radiátortól távol, ablakban, előtérben, folyosón vagy a lakás egy kevésbé fűtött helyiségében, 15-18 fokon érzi jól magát. Fényigényes, sötét vagy félárnyékos helyen hamar elpusztul. Szereti a vizet, ugyanakkor nem viseli el a túlöntözést. Legjobb, ha a földjét nem hagyjuk kiszáradni, mindig nedvesen tartjuk, de ne álljon alatta víz. A hőmérséklet függvényében változik a vízigénye, melegebb lakásban gyakoribb öntözést igényel.Dáma Lovag Erdős Anna: CIKLÁMEN VIRÁG AZ ŐSZI AVARBAN


Őszi avar teríti a földet
Ragyog a nap,sétálni megyek
Velem van a magány
Hű társam, nem hagy engemet

Levél szőnyeg közül kis virág virít
Felém nyitja lila szirmait
Oly kedves, oly hívogató
Szívet lelket boldogító

Mint ,ha mondaná a világnak
Ő ellen szegül az elmúlásnak
Ő dacol a köddel,széllel
Kinyílik a kövek közt is, életre kel a fénnyel

Ahogy nézem, szívem melegség önti el
Nem szakítom le, szívem ünnepel
Egy kis lila virág örömöt ad nekem
Magányom már el is feledem

S megyek utamon, még szellővel int felém
Hogy találkoztunk, boldog voltam én
Szirmaival győzött az őszi elmúlás felett
Megörvendeztette szomorú szívemetKarácsonyi kaktuszom
december végén csodálom,
születésnek szent ünnepén
egy régi élet véget ért,
hiába megyek már haza
üresen áll a szobája,
mosolyát többé nem látom,
szívemben él ő, úgy sajnálom,
szemének tekintetét nem látom,
könnycsepp gördül le pillámon,
hideg föld takarja porait,
nem nyújtja felém kezeit.


/Menda - Pieris.hu - interaktív művészeti portálSzilágyi Anita: MIKULÁSVIRÁG


Csilingelő csengőhintó
Patkó roppanó, rén vágtató
Hókristályos harmatgömb
Mirha, tömjén, aranytömb

Fehér fenyvesekben menyasszonyok
Kékes jégormában rí havasi gyopár
Holdsugár fénykörében andalgó csillagok
Havas úton lelenc remény poroszkál

Távoli fények lámpásai hívogatnak
Útvesztőim ködhomályai eloszlanak
Zord óráim vesszőit virgácsozza Mikulás
Koromlelkű krampusz ördögűző pikulás

Püspököm puttonyába rejtem kérelmem
Vetítsd titkom terítőjére, Kedvesem
Szemem sziluettje, mozdulata, árnyjátéka
Ne sajogjon szentestén szívem tájéka

Vállam ráncívén töredéked tapintata
Kandallóm tűzében réved advent áhítata
Bús menedékemben ünneplő mikulásvirág
Csendes békességben felenged a világ

]


 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
EU támogatási lehetőségek kisgazdáknak
  2017-06-24 23:00:19, szombat
 
 
EU TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉGEK KISGAZDÁKNAK


Az Agrárkamara elnöke által ajánlott alábbi kézikönyv innen tölthető le, bízom benne, hogy lesznek olyan gazdák, akik haszonnal olvassák, ötletekhez jutnak belőle.


A VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM (2014-2020) BEMUTATÁSA

Link

 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Add már Uram az esőt!
  2017-05-30 21:00:33, kedd
 
 ADD MÁR URAM AZ ESŐT!
Szomjas a föld és éhesek a fák
Add már, Uram, az esőt!
Sárga a zöld és száraz a világ
Add már, Uram, az esőt!

Kókad a búza, meghal a virág
Add már, Uram, az esőt!
Hozd el a csúnya időt
Add már, Uram, az esőt!

Bámul az égre a fiú meg a lány
Add már, Uram, az esőt!
Bőg a sok állat eledel után
Add már, Uram, az esőt!

Könnyeik öntözik csak a legelőt
Add már, Uram, az esőt!
Fújd el a gonosz időt
Add már, Uram, az esőt!

Add már, óóóó, ah-ooh!
Add már,
Add már,
Add már,
Add már, add már,
ohohohoho....
Ná-ná-ná-ná-ná...
Oh, oh

Szomjas a föld és alig-alig él


Add már, Uram, az esőt!
Roppan a fű és törik a levél
Add már, Uram, az esőt!

Ó, ha ez így megy, oda a kenyér
Add már, Uram, az esőt!
Enyhítsd meg a levegőt
Add már, Uram, az esőt!

Éjszínű felleget közelít a szél
Hoz már az Uram esőt!
Telnek a vödrök és csobog a remény
Ad már az Uram esőt!

Emberek éneke az egekig ér
Add már, Uram, az esőt!
Add már, Uram, az esőt!

Add már!
Uram!
Az esőt!


LinkBrutális nyárra számíthatunk, készüljön fel mindenki!

Link

Link


Hogy mennyire igaz és aktuális ez a dal, azt az ország sok részén tapasztalhatjuk. Sajnos a médiában látott néhány meteorológiai jelenség, és a vele járó csapadék az ország sok helyét elkerülte. Nálunk pl hónapok óta jelentősebb csapadék nem volt, a búzatáblák és gyümölcsfák bizony kókadoznak a csapadék hiány miatt, veszélyben az idei gabonaellátás is. Évente rendszeresen mérem a csapadék mennyiséget, az év első 5 hónapjában eddig kb. 100 mm csapadék hullott, a tavalyi és előtte levő évek 350-400 mm-es átlagával szemben. Ilyen száraz, tikkasztó tavasz még nem volt!!!Mai aktuális felhőtérkép

Link
METEOROLÓGIAI ELŐREJELZÉS
2017.05.30. 19:05


Vége a tikkasztó szárazságnak, végre leszakad az ég


17 megyére és a fővárosra is figyelmeztetést adott ki szerdára a meteorológiai szolgálat, felhőszakadás veszélye miatt, öt megyében pedig heves zivatarokra is figyelmeztetnek.

Kedd este debütál majd az enyhet adó zivatar az északi, északkeleti határ közelében, hogy szerdán kora délelőtt az északi országrészben, majd később az ország középső, sőt déli harmadán is leszakadjon az ég, nagyobb mennyiségű csapadékkal, viharos széllökésekkel, és jégesővel örvendeztetve meg mindenkit, aki szereti.

A szelek kedvelői az intenzív gócokban akár 90 kilométer/órát meghaladó széllökéseket élvezhetnek. A felhőszakadás rajongói a következő helyeken várhatják az égi áldást:

Budapestre és Pest megye,
Baranya,
Bács-Kiskun,
Borsod-Abaúj-Zemplén,
Fejér,
Győr-Moson-Sopron,
Hajdú-Bihar,
Heves,
Jász-Nagykun-Szolnok,
Komárom-Esztergom,
Nógrád,
Somogy,
Szabolcs-Szatmár-Bereg,
Tolna,
Vas,
Veszprém
Zala megye.

Ezekre a megyékre elsőfokú figyelmeztetést is kiadtak, mert 25-30 milliméternél több csapadék is hullhat.

A Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek sem búslakodhatnak, a heves zivatar veszélye miatt szintén elsőfokú figyelmeztetést kaptak.

Felmerül a kérdés, hány fok lesz a viharban? Nos az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet 13-18, a legmagasabb 28-33 Celsius-fok között alakul majd.


Aktuális Időkép

Link
A képpel ellentétben azért én most E S Ő S T A V A S Z I N A P O T K Í V Á N O K !

 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Oltás, szemzés
  2017-03-01 18:46:13, szerda
 
 
OLTÁS, SZEMZÉS - nemcsak kertbarátoknak!


Alig néhány napja odakint még reménytelenül hideg volt, zúzmarás volt minden és napot alig láttunk. Az egyetlen biztató jel, hogy amikor néhány napja beléptem a virágboltba - hideg ide vagy oda - megcsapott a tavaszillat, az a semmivel sem összekeverhető, mámorító csoda. Tulipán, jácint, nárcisz illatkeverék, harsányan pompázó színek. Miután hosszasan élveztem a váratlan találkozást, az eladó érdeklődött, hogy akkor most választok, vagy gondolkodok, de csak annyit tudtam mondani, hogy egyiket sem, egyelőre élvezem ezt az illatáradatot. Egyre többször emlegetjük, hogy "helló tavasz, várunk!" De most már úgy látszik, csak néhány nap és újra itt a tavasz.

Szép tavaszi napok jönnek, 20-25°C, szikrázó napsütés. Szépen süt majd a nap, kiülhetsz a nyitott teraszra, abba a nagyon kényelmes kerti székbe.

Elégedetten csodálod a kertedet, a frissen vágott pázsit zöldell, harmatos. Minden növény, virág egységben van a kerttel, minden részlet a kerti tavon keresztül a kis szökőkútig a béke szigete, a megtestesült harmónia. Igazán elfejted minden bajod ebben a megnyugtató környezetben. Kipihent vagy és feltöltődött.

Nem tudsz betelni a kerttel...

Élvezed, hogy kinyílt az élettered, örülsz annak, hogy idén már lesz néhány szem őszibarack a fán, örülsz az egy szem diónak a kis diófádon, örülsz annak, hogy a gyerekek reggelente szemezgetik az epret és a málnát, örülsz a nyíló rózsáidnak és az illatozó violáknak, levenduláknak, és boldogan és büszkén hozod be a kertből a napi 3-4 szem saját, édes paradicsomot.

Tavasszal végre langyos a szél, a levegő megtelik a föld és a nyíló virágok illatának a keverékével, ez maga az élet illata. Ilyenkor az ember nyújtózik egyet és vérében érzi, menni kell, közelről kiélvezni a felengedett föld jótékony leheletét.Engedjünk a kikelet csábításának, vegyük nyakunkba a kertet, segítsünk növényeinknek is kiszabadulni a tél fogságából.

Talán sokaknál kevésbé ismert az oltás és szemzés ismerete, így az alábbiakban kizárólag ennek igyekszem eleget tenni. A szemzés viszonylag könnyen elsajátítható, gyakran alkalmazott ivartalan szaporítási módszer. Az oltás és a szemzés precíz végrehajtása a magasabb szintű kertészeti gyakorlatok közé tartozik. Az éles kacor kezeléséhez ugyanis már kevés az elméleti tudás, ügyességre, bátorságra is szükség van.

A néphit Gyümölcsoltó Boldogasszony napját, március 25-ét tekinti alkalmasnak a gyümölcsfák oltására és szemzéséreFÁS NÖVÉNYEK OLTÁSA
/ Egy film, amiből többet tanulhatsz, mint akárhány leírásból, nem feleslegesen tudományos, viszont alapos, részletes, átfogó. Az egyetlen igazán hasznos oltásról szóló kisfilm. A videó bemutatja az oltási szemzési módokat, és azok gyakorlati megvalósítását./

Link
SZEMZÉS A GYÜMÖLCSÖSKERTBEN


A szemzés viszonylag könnyen elsajátítható, gyakran alkalmazott ivartalan szaporítási módszer. Ennél egy meghatározott kis szövetcsoportot ültetünk át a kiszemelt alanyba. Ezt követően a sejtek gyorsan osztódva minden szempontból az anyanövény tulajdonságaival megegyező növényegyedet hoznak létre.

Tudnunk kell, hogy csak származásilag és rendszertanilag egymáshoz közel álló gyümölcsfajok szövetei forrnak össze. A kajszi például szemezhető vörös és besztercei szilvára, mirobalánra, sőt kökényre is. Az őszibaracknak egyaránt jó alanya az édes és a keserű mandula.
Célszerű szemzésre felhasználni a vadalma- és a vadkörtemagoncot, valamint a meggyből kikelt magoncokat is. A szemzés nagy előnye, hogy sikertelenség esetén megismételhető. A szemzést július közepétől szeptember közepéig végezzük. Az ilyenkor végzett szemzést alvószemzésnek nevezzük, mivel az alanyba ültetett szemek megerednek ugyan, de nem hajtanak ki, alva maradnak a következő tavaszig. A magoncok a művelet előtt némi előkészítést igényelnek.

A szemet a gyökérnyakba célszerű berakni, ezért az alanynak ezt a részét kell az esetleges oldalhajtásoktól és levelektől megtisztogatni. Az eredés annál jobb lesz, minél életerősebb az alany. Ha élénk a nedvkeringés, az alany héja könnyen felválik, és a szem zavar nélkül behelyezhető. A nedvkeringést száraz időben öntözéssel serkentjük. Az idősebb fák koronahajtásait is beszemezhetjük.

A szemzéshez szemzőhajtást használunk. Ezt félfás állapotban szedjük. Azt, hogy megfelelő-e a hajtás érettsége, ki kell próbálni - hajlításra kissé roppannia kell és a levelek hónaljában lévő szemeknek már jól kell látszaniuk. A teljes hosszúságú hajtás középső harmadáról kell a szemet venni. Az első és felső fejletlen szemek ugyanis nem alkalmasak erre a célra. A leszedett hajtásról a leveleket úgy vágjuk le, hogy körülbelül 1 cm-es csonkjuk a hajtáson maradjon. Ha több szemzőhajtást is szedünk, akkor azokat burkoljuk nedves újságpapírba, a köteget pedig műanyag zacskóba téve védjük a kiszáradástól.

Hűtőszekrényben a szemzőhajtások akár egy hétig is károsodás nélkül tárolhatók. A szemzés csak jó éles, tiszta késsel végezve lehet eredményes. Az előkészített alanyon először egy T alakú bemetszést készítünk, majd kétoldalt a héjat felhajtjuk. Ezután a szemzőhajtást bal kézbe fogjuk, úgy, hogy a hajtás csúcsa felénk essen, és egyetlen biztos késhúzással kimetszünk egy szempajzsot. A szemet tehát úgy vágjuk le, hogy felette és alatta legalább egy-egy centiméteres héj maradjon, s a szem alatt lévő farész hártya vékonyságú legyen. Nem szabad a vágást részletekben végezni, mert akkor a szem nem ered meg. A szempajzsot úgy toljuk a T alakú nyílásba, hogy maga a szem a T vízszintes szára alá kerüljön.

Minél gyorsabban végezzük el a műveletet, annál biztosabb lesz az eredés. A szem behelyezése után kötözőanyaggal simán és szorosan az egész sebfelületet bekötözzük. Kötözőanyagként műanyag zacskóból vágott 1 cm széles szalagot is használhatunk. A kötözés célja az, hogy a sebfelület kiszáradását megakadályozzuk. Arról, hogy sikerült-e a szemzés, 6-8 nap múlva győződhetünk meg. Ha a levélnyél csonkja könnyed nyomásra leválik és a szem már kissé duzzad, a szemzés sikerült Ha azonban a levélnyél barnul és a szemre rászárad, akkor a munkánk nem volt sikeres. A megeredt szemzés alanya ősszel tovább vastagodik. Hogy a kötés az alanyba ne vágjon be, a megeredt szemzések kötését vágjuk fel. A megeredt alvószemzés tavasszal, a nedvkeringés indulásakor kihajt.T SZEMZÉS, CHIP szemzés


Fás növények szaporításánál a szemzést használják a legnagyobb arányban, mivel gyors és egyszerű módszer. Rendkívül eredményes, a legnagyobb szaporítási arányt adja. A szemzéshez egy, vagy két éves alanycsemetéket neveljünk, de idősebb fák hajtásaiba, egy - két éves vesszőibe is lehet szemezni.

Akkor szemezzünk, amikor az alany adja a héját, vagyis április közepétől szeptember közepéig. Június elején már az azévi hajtásokon is találunk érett nyári rügyeket. A tavaszi, nyár eleji szemek még abban az évben kihajtanak, ők a hajtószemek. Minél későbbi a szemzés, annál rövidebb a hajtás vegetációs ideje, és egyre gyengébb a hajtás-növekedés. A túl kései hajtások már nem biztos, hogy beérnek, és a fagyérzékeny fajok könnyen elfagynak. Június elmúltával már hajtószemzést nem érdemes elvégezni (pl. rózsa, őszibarack), esetükben ajánlatos az alvószemzés.


Hónap . . . . . . . Szemzés . . . . . . . . Kihajtás . . . . . . . . . . Nemes rügy származás

Március . . . . . rügylapozás .. . . . . . hajtó szemzés . . . . . hűtőben tárolt
Április . . . . . . . chip szemzés . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .oltóvessző

Május . . . . . . . rügylapozás, . . . . . . hajtó szemzés . . . . . . szemzőhajtás
Június . . . . . . . . chip szemzés
. . . . . . . . . . . . . T szemzés

Július . . . . . . . . T szemzés . . . . . . . . hajtó-, alvó szemzés. . szemzőhajtás
Augusztus . . . . Ablakos szemzés
. . . . . . . . . . . . . Sípolás
. . . . . . . . . . . . . Vesszős szemzés

Szeptember . . .chip szemzés . . . . . . . alvó szemzés . . . . . . .szemzőhajtás


Lássuk képekben hogyan is történik mindez

T SZEMZÉS KÉPEKBEN:A T szárának vízszintes, függőleges megvágása, háncslapok szétnyitása:
Szempajzs kivágása:
Szempajzs metszfelülete, szempajzs becsúsztatása a résbe:
Szempajzs becsúsztatva, kötözés:

Bármelyik oltási módot választjuk, a szerszámokat fertőtlenítsük, mielőtt megkezdenék a munkát. Egy esetleges fertőzés tönkre teheti a munkánkat, és a nehezen beszerzett "nemes"-t kidobhatjuk. A fertőtlenítésre alkalmas a háztartásban található fertőtlenítőszerek bármelyike.


CHIP SZEMZÉS KÉPEKBEN


Előnye, hogy bármikor végezhető, függetlenül, hogy az alany adja-e a héját.


Az alanyon ejtett vágás oldalnézetből és szemből és a szempajzs:
Szempajzs
Szempajzs beillesztése, kötözése, a kötözött és már kihajtott szem


Pajzsos, ablakos szemzés

LinkZöldoltás

LinkRózsa szemzése

Link


Forrás:

Link


 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Hóvirág
  2017-02-25 21:00:28, szombat
 
 HÓVIRÁGBenedek Elek: DAL A HÓVIRÁGRÓL


Kedves virágom vagy te, hóvirág,
Gyermekkorom legszebb virága vagy.
Édes öröm szívemnek nézni rád:
Virulsz, bár dajkád a hó és a fagy.

Mikor a földet hó borítja még,
Nevetve bújsz ki: Ihol, itt vagyok!
A nap alant jár, szomorú az ég,
De a te arcod örömtől ragyog.

Nem pompázol tarka színekbe te,
Egy a te színed: Egyszerű fehér.
Ám a tavasz első lehelete,
Legelső csókja téged ér.

Te vagy a kikeletnek hírnöke,
A természetnek első mosolya:
Veled mozdul a föld kemény röge
S szólal meg a víg pásztorfurulya.

A furulyaszó... mintha hallanám...
Pedig de rég volt, Istenem, de rég!
Ott vagyok megint a pásztortanyán,
S terelgetem báránykák seregét.

Volt kis botocskám, cifrán faragott,
Kicsi tarisznyám, benne lágy cipó,
S ha egy-egy bárány el-elmaradott,
Hajrá! Szaladtam, mint a kis csikó.

Legjobb barátom János bácsi volt,
A vén juhász, - derék egy cimbora! -
Pipára tüzet kovából csiholt...
Oh, múlt időknek kedves pásztora!

Öreg legény volt, szépen furulyált,
A hóvirág kedves virága volt.
Ment, mendegélt s mindegyre meg-megállt:
,,Né, mennyi gyócsé!" s lassan lehajolt.

Óh, hóvirágos szépséges napok!
Te vén juhász! Te bájos hóvirág!
Ti hóvirágos pörge kalapok!
Jaj, milyen szép volt akkor a világ!Bojtorján - Drosztmér István: HÓVIRÁG


Dalszöveg

Elmúlt régen a nyár és jöttek az esők
Lehullt a lomb és sárgállott a föld
Az erdő kopár, süvít az őszi szél
Nem sokára megérkezik a tél

A csupasz fák alatt alszik egy virág
Míg változik felette a világ
És egy napon esni kezd a hó
Fehér párnája lágyan csillogó

Refr.:
Kis virág, csak aludj csendesen
Várd ki, míg a tél elpihen
S, ha az olvadó hó elűzi álmodat
Bújj elő és nyisd ki szirmodat

Mikor megroskad a hó, s olvadni kezd
Minden árok hólevet ereszt
Téli terhük lerázzák a fák
S rád köszön a nyíló hóvirág

Refr.:
Kis virág ...


Bojtorján - Hóvirág

Link
Bornemissza Endre: HÓVIRÁG-KÖSZÖNTŐ


Köszöntelek, hóvirág,
telet űző kisvirág.
Hópadkára könyökölsz,
hófehérben tündökölsz.
Figyeled, kék-e az ég,
s szól-e már a nyitnikék?
Érzed azt, hogy nyitni kell,
föld mélyéről jött a jel:
készülődik valami:
a tavasz szívdobogását
föld szagából, szél szavából,
a levegő illatából
érezni és hallani.


Hóvirág köszöntő - Pánsíp zenével

Link
Dömötör Ilona: HÓVIRÁG


Már újra van virág.
Gyöngécske, hófehér.
Parányi, reszkető,
de elmegy már a tél.

Deres kövek közül
kibújt az új remény,
piciny hajnalharang
gyötrelmek éjjelén.
Fagyos hetek után
jött, mint a gyógyulás.
Azt mondja: lesz öröm,
lehet megújulás.

Lélek, ne csüggedezz!
Hallgass el, rút panasz!
Él még a szeretet.
Van Isten. Lesz tavasz.


Dömötör Ilona - Hóvirág

Link
Gazdag Erzsi: HÓVIRÁG


Jó,hogy látlak hóvirág
Megkérdezem tőled:
Mi hírt hoztál, mit üzensz
Erdőnek, mezőnek?
Szedd a lábad szaporán,
Vidd a hírt, madárka.
Útra kelt már a tavasz,
Itt lesz nemsokára.Gazdag Erzsi: A HÓVIRÁG ÉNEKE


Kinyílott a hóvirág,
Vidámabb lett a világ ...
Itt a tavasz, megy a tél,
Kis magban a csíra kél.
Szikrázik a napsugár,
Nyakát nyújtja a gúnár,
Táncot jár a víz fodra,
Tavaszi szél forgatja.
Itt a tavasz, gyerekek,
Kacagnak a verebek.Gárdonyi Géza: A HÓVIRÁG... A TAVASZ SZENVEDŐJE


A föld meg füvetlen, barna, szomorú. Dombok szakadékaiban, az árkokban, a bokrok között még ott hevernek a zülledező tél fehér rongyai.
Az erdő mintha a mesebeli szörnyetegek holt országa volna. Álló halottak vázai. Egy bükk, mint egy átváltozott kéményseprő, aki az égnek terjeszti óriás girbe-görbe karjait, s mintha minden hajaszála egy-egy galyacskává meredt volna, valami gyilkos borzalomtól, amit soha meg nem tud senki. Egy bokor meg valami éktelen nagy sündisznó lehetett. Egy cserfa meg valami óriás aggember, aki mielőtt meghalt volna, föl az égbe fohászkodott, - és úgy maradt. Óriás halottak!
Mintha a Halál sokallta volna, hogy egyenkint vágja le őket, csak feléjök lehelt...
Sehol egy bogár, sehol egy lepke, sehol semmi élet. Kietlen halotti letaroltság minden felé. Csak a varjak élnek és kerengnek a holt világ fölött, s kiáltják olykor gyászosan:
- Kár, kár! S tovaszállanak.
A fák között csend marad. Imitt-amott lomha szél kószál, és megfordít olykor az avar tetején egy-egy elszáradt falevelet.
S ím ebben a csöndes holt világban egy csoport apró fehér virágot pillantok meg egy kis földsüppedék oldalán. Egy csoport friss virágot, amint üde-fehéren állanak kis kétleveles zöld ruhájokban, egy fahéjszínű öklömnyi rög mellett. Hóvirágok! A föld első szülöttei!
Szinte megdöbbenek, hogy őket meglátom.
- Hát van mégis élet? van remény a földben? Van már aki elhiszi, hogy tavaszodik!
Én szép kicsi gyönge virágaim, mért jöttetek elő ilyen korán? A nap még érőtelen. A fák még holt vázak. A bogarak még dermedten alszanak a mélyben. A gólya még bizalmatlanul nézi túl a tengeren a napot. Nincs még ibolya, nincs madárének, csak a szél botorkál a holt virágok kórói között.
Elgondolkodva nézem a bájos kis virágcsoportot.
Milyen különös, hogy van élet öntudat nélkül és van vágyakozás érzékek nélkül! Mert mi más erő, ha nem a vágy készti a kis hóvirágokat, hogy fölemeljék a fejükre nehezedő rögét és kibújjanak a szabadba, a tündöklő kék égboltozat alá. Mi más, ha nem a vágy, hogy melengetődzenek a verőfényben, mint ahogy az ember, a beteg ember, aki egész télen át a szobában feküdt.A virág meg az ember. Milyen különböző teremtései az Istennek! És az érzésük egy.
Ki tudja micsoda türelmetlenség van már mindenfelé a föld alatt, ahol a tél hidegétől elgyötörten milliárd különféle élet bágyadoz. Talán a virágok, meg a bogarak is úgy vannak odalenn, mint az ember a szobában. Amint elzajlottak a januári hóförgetegek s beáll a hóolvadás csöndje, odalenn a föld alatt is egyre sóhajtják:
- Jöjj el jöjj meleg napsugár, bújjatok elő füvek, falevelek! Gyertek haza ti komoly szép gólyák, ti vidám szép fecskék! Legyen újra napfény, élet, dal, pompa és szerelem mindenfelé az ég alatt.De a tavasz nem jön madárszárnyon. Valami szünet van a tél meg a tavasz között, valami szünet, aminek neve nincsen.
Mintha gondolkodna a tél, hogy engedjen-e, vagy hogy örök ura maradjon a világnak? Mintha gondolkodna a tavasz, hogy érdemes-e újra teleszórni virággal a földet.Vagy talán a mindenség ura gondolkodik? Tehát szünet van.
A trombitás angyal az Úr előtt áll a trombitájával. Szünet van, s a szünetben templomi csönd és aggodalom. Minden érzi, hogy már nincs tél, és hogy még nincs tavasz. S talán minden arra gondol, hogy hátha megállott az idő, s nem mozdul többé soha.
Csak a kis hóvirág, ez a kis fehér teremtés nem bírja már tovább várni a tavaszt a föld alatt. Csak ez az egy bízik, reménykedik.
S már előre künn várja a tavaszt, várja dideregve.
A kis virágcsoport olyan nekem, mintha csupa anyátlan kisgyerek volna, - a fekete föld kisgyerekei. Hiszen az emberfaj szülöttei is mind ilyen öntudatlanul jönnek a világra.
- Élni és élni! Ez az egyetlen törekvés.
- Miért?
Nem kérdi azt a világra érkezett. Az az erő, amely életre fakasztotta őt, csak fejlődni kíván, fejlődni akárhogyan is! Mohón szívja magába a meleget, meg a táplálékot.- Csak élni, és élni ahogyan lehet!
De íme mindenütt dermedt érzéketlenség: kietlen pusztaság a földön. Hideg részvétlenség a kéklő magasságban.Csak nézem, nézem az öt kis hóvirágot, amint sápadtan, elhagyottan, lecsüggedt fővel állanak az érzéketlen rög mellett. Ahogy a szél át-átsuhan rajtok, föl-fölremegnek, és fázó fehér arcukat mintha be akarnák takarni kis zöld köntösükkel.Gyurcsó István: FEHÉR RUHÁS HÓVIRÁG


Csingiling, csingiling,
enyém most a szó,
lehet körülöttem
akármennyi hó.

Én vagyok az első
tavaszi virág,
játszik a szél, játszik,
köszönt a világ.Halász István: A HÓVIRÁG


Hófehér hóvirág int felém.
Az ablakon át nézem én.
A környékre a várt tavasz
jönne már, de a táj még havas.

A hóvirág a hó alól kacsintgat.
A dühtől tobzódó szél mindent ringat,

megcsavar, megráz és rögtön tovább zúg.
Szinte sehol nincs egy szélmentes zug.

A hóvirág minderre meghitt, szép vigaszt nyújt.
Szelíden bólint. Neki mindegy a szél hogy fúj.
Csak ring, ring csendesen, szolidan, szelíden.
Szerintem a tavasz e virággal így üzen.Helen Bereg: NAPSUGÁR SÍMOGAT


Ereszről csepegő jégcsapba fagyott tél
Szunnyadó tavasznak halk ébresztőt zenél.
Föld szomja beissza a jeges cseppeket,
Vékony hótakarón éled a természet.

Hűvös, szürke hajnal, a talajt köd lepi,
A Napot zúzmara csillaga köszönti.
Felmelegszik délre a levegő lassan,
Napsugár simogat, faágon rügy pattan.

Avar télszőnyegén hóvirág fehérlik,
Harangján szél csendül, felhallik az égig.
Még el sem hervadt már nyílik a pipitér,
Ibolya, kikerics, szivárvány lesz a rét.

Szántók barázdáján zöldül már a határ,
Árvalányhaj selyme ég pipacs pirosán.
Hónap hónap után lombkoronát növeszt,
Szárba szökken a mag, virágból gyümölcs lesz.

Szeretlek kikelet, szépséged varázslat
Csupasz gallyra pompás menyasszonyruhát adsz.
Felpezsdíted szívem, melegség járja át,
Szerelemre virul, mint réten a virág.Káldi Géza: HÓVIRÁG


Foltokban már olvad a hó a hegyen,
Az avarból virág bújik szerényen.
Fehér harangját lehajtva földre néz.
Dárdás levele vigyázza testőrként.
Pici hagymából fejlődve díszeleg,
Takarítja maga elől a telet.
A hóvirág jelez: tavasz közelít,
Érkezése téli tájat megszépít.
Te kis virág milyen nagyon bátor vagy!
Jössz akkor is mikor kemény még a fagy!
Legyőzöd a rideg-hideg világot,
Megelőzöl minden büszke virágot.Káldi János: HÓVIRÁG


Itt-ott látsz még hóruhát,
S már nyílik a hóvirág.

Csoda-fehér, egyszerű,
Szárra nőtt kis csengettyű.

Szinte már a hó alól,
Szüntelen a szava szól.

Mit csilingel? Mit csörög?
Búcsúzót a tél fölött.Kányádi Sándor: HÓFOLTOS MÉG A HATÁR


Hófoltos még a határ
s a dombok oldala.
Szunnyadoz még a kökény
s galagonya.

Alszik még a rengeteg
s a kertekben a fák,
de nyitogatja fehér
szemét a hóvirág.

S az ibolya is ébredez
a sombokor alatt:
költögetik a szelíd
napsugarak.

Az ibolyatő fölött
a sombokor pedig
álmában már színarany
virágot álmodik.Kányádi Sándor: HÓVIRÁG, HÓVIRÁG


Hóvilág,
holdvilág -
alszik még a
hóvirág.

Félöles,
méteres
paplan alatt
aluszik:

számoljuk ki,
hányat kell még
alunnia
tavaszig.Osvát Erzsébet: HÓVIRÁG


A bokrok, fák még alszanak,
de lám, ott lenn a hó alatt
felébredt már a hóvirág,
kíváncsian kikandikált.
Miért keltél fel, kis bohó?
Még nem tűnt el a jég, a hó!
Fagyos szelek süvítenek,
parányi szirmod lám, remeg.
Sziromruhám bár lágy, fehér,
nem árt nekem se szél, se dér!
Vigyáz reám a kikelet,
Lám, űzi már a zord telet!


Osvát Erzsébet: HÓVIRÁG BIMBÓJA


Egy kis bimbó
kibújt bátran,
széjjelnézett
a világban.
Kék ég várta,
napsugár
és zsibogó
sok madár:
rigók,
varjak,
verebek,
hancúrozó
gyerekek ...
Szellő szirmát
cirógatta
és szólt:
- Nyílj ki,
nőj meg nagyra!Osvát Erzsébet: A HÓVIRÁG MÁR KÉSZEN ÁLL


Bársonyát
bontja
a barka.
A hóvirág is készen áll.
Hófehér
ruhája
rajta.

De hol késik a napsugár?
Jön már,
víg kedvvel
táncolva,
tavaszt ígér a virágnak.
Előbújik
az ibolya,
hisz a kópé napsugárnak.

Kis csacsik, ti!
Nem veszítek
észre:
incselkedik veletek a csalfa.
Felhők mögé
visszafut
az égre.
Nézzétek, hogy borzong már
a barka!Osvát Erzsébet: A MEGSZEPPENT HÓVIRÁG


Megszeppent a
hóvirág,
amikor
kikandikált.
Látja,
pilinkél
a hó,
a földön
hótakaró.
Télapó meg
nincs sehol:
talán szundít
valahol,
és nem vette észre,
hogy a télnek vége?


Osvát Erzsébet: NYÚJTÓZIK A HÓVIRÁG


Nap kergeti
a telet.
Hancúroznak
friss szelek.
Nyelvecskéjével
a fű
tavaszt kóstol:
- Jóízű!
Bimbót bont a
barka már.
A hóvirág?
Ő sem vár.
Hosszú volt a
tél nagyon.
Jót nyújtózik
a napon.Pápai Ildikó: A HÓVIRÁG ÉNEKE


Múlnak már a hidegek,
hamarosan kikelek,
félve kinézegetek,
aludtam már eleget...

Napfény leszek teledben,
halkan járok kedvedben,
mikor nyílok kertedben,
harmat táncol kezedben.

Zöldet hozok arannyal,
esőt, langy fuvallattal,
virágnyelven: szirmokkal
becézgetlek tavasszalSomlyó Zoltán: HÓVIRÁG


Második hó: február van,
hócsillagok a határban;
fényes puska csöve: durr!
Szedd a lábad, róka úr!

Tiszta kék az égi pálya,
füstölg a házak pipája,
talpas szán a hóba vág,
csörg a fán a száraz ág.

Odalenn a rőt berekben,
jég páncélja rengve rebben,
prímet furulyál a szél,
peng a korcsolya-acél.

Havas bundán hosszú öltés:
szürke sávba fut a töltés:
hej, de messzire szalad,
most robog rajt a vonat.

Bakterháznak ablakába
hóvirág van egy nyalábba,
hóvirág... hóvirág...
Hej, de hideg a világ.Szalai Borbála: AZ ELSŐ HÓVIRÁG


- Hallod-e, napocska!
Hol késik meleged?
Nézz csak a naptárba:
Nők napja közeleg!

Hol szedjek anyunak
néhány szál virágot?
Hiába keresek,
egyet sem találok.

Kiskertünk dermedten
alszik a hó alatt,
sarkában tőzike,
hóvirág nem fakad ...

Hallja a napocska,
leheli melegét ...
Reped a hópaplan,
csermely fut szerteszét,

s hó alól álmosan
kidugja buksiját
kiskertünk sarkában
az első hóvirág.

Sebaj, hogy nem nyílt ki!
Beteszem pohárba,
s hófehér szirmait
nőnapra kitárja.Szepesi Attila: VIRÁGMONDÓKA


Hóvirág,
hószőnyegen bújik át.

Ibolya,sűrű erdők mosolya.


Kankalin,
fény a liget árnyain.

Százszorszép,
virágozzál, százszor még!Vidor Miklós: VIRÁGHÍVOGATÓ


Ibolya, ibolya
vén erdőknek fiatal
mosolya!

Hóvirág, hóvirág,
tárd ki nékünk a tavasz
kapuját!

Kikerics, kikerics,
kiderül az ég fölöttünk,
ha te nyitsz!Zelk Zoltán: HÓVIRÁG


Tél eleje, tél közepe:
havas a hegyek teteje,
sehol egy árva virág -
zúzmarás a fán az ág.

Ám télúton egy reggelen,
csoda történik a hegyen:
kibújik a hóvirág,
s megrezzen a fán az ág.

Öröm rezzen ágról ágra:
itt a tavasz nemsokára,
kizöldülnek mind a fák -
Isten hozott, hóvirág!


Zelk Zoltán - Hóvirág

Link
Zelk Zoltán: HÓVIRÁG


Jó, hogy látlak hóvirág
Megkérdezem tőled
Mi hírt hoztál? Mit üzensz
erdőnek, mezőnek?

Szedd a szárnyad szaporán
vidd a hírt madárka
Útra kelt már a tavasz
itt lesz nemsokára.


 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Elképesztő bölcsességek egy idős fától
  2016-10-21 18:30:19, péntek
 
 

ELKÉPESZTŐ BÖLCSESSÉGEK EGY IDŐS FÁTÓL


Olyan elképesztő bölcsességeket osztunk meg most veletek, amiket legfőképpen csak az idős fák tudnak. Érdemes odafigyelni ezekre a szavakra, hiszen hatalma igazság van mögöttük, elgondolkodtató lehet mindenki számára.


Elképesztő bölcsességek egy idős fától


1. Nem tőled függ, milyennek születsz. Mi fák is sokfélék vagyunk. A fűz szomorúnak tűnhet, a tölgy erősnek, a juhar büszkének -- de mindeniknek megvannak saját képességei és mind egyedülálló a maga módján. Tanuld meg használni saját képességeidet, és mindig tanulj újakat.

2. Találd meg belső energiádat és erődet. Mi ezt télen használjuk, amikor a hó és a fagy lenyomja ágainkat.

3. Légy rugalmas. Ha egy fa dacosan állna, letörnének ágai; ezért mindig engedünk a szél erejének, majd megerősödve egyenesedünk vissza.

4. �--rvendj az esőnek. Új sarjakat növeszt, általa pedig a Nap sugarát is jobban értékeled majd.

5. Nincsen csúnya fa, csak szemek, melyek anélkül néznek, hogy látnának.

6. Fejlődj saját ritmusodban, élvezd a növekedésed útjának minden pillanatát. Mi fák, nem nézzük irigykedve a nagyobbat vagy az erősebbet. Minden nap, minden kibomlott levél örömmel tölt el.

7. Vegyél egy keveset mások aggodalmaiból és borúságaiból, alakítsd pozitív energiákká és úgy add vissza nekik. Mint egy lehelet oxigént.

8. Semmi sem tart örökké. Mindig nőnek új ágak és új levelek, ezért nem könnyezünk minden elsárgult levélért, hanem annak örülünk, amink van.

9. Az erős gyökerek azok, amelyek mindig segítenek. Ne felejtsd el, honnan indultál és mit tanultál fejlődésed ösvényén.

10. Néha nehéznek és szomorúnak tűnhet az élet. Ne add fel azokban a pillanatokban sem! Bármilyen kegyetlennek is tűnjön a vihar, a gyökereid erősek és hamarosan újra gyönyörködhetsz a napsugarakban.

11. Légy hálás minden nap. Egy fa sosem feledi ezt. Valahányszor felkel a nap, ha gyerekek játszanak körülötte, ha a madarak magas ágai közt menedékre lelve dalolnak, a fák köszönetképpen kivirágoznak.

12. Hagyd a félelmeid! Ha a fák félnének, csak öreg és fonnyadt leveleik volnának -- de van bátorságuk elengedni őket és másokat fogadni helyettük.

13. Ne aggódj folyton. A nehéz, nyomasztó tél után eljön majd a tavasz. Mindig.

14. Szeress! Nálunk mindenki egyformán méltó a szeretetre. Mindannyiunkban ott van valami, ami egyedivé tesz, fajtól, színtől és gyökerektől függetlenül. Mindenkivel megosztjuk szeretetünket, gyönyörű erdőket, parkokat és tereket formálunk -- melyeket lehet, hogy a gondok szemüvegén keresztül te sem láttál eddig.

15. Nem csak a te valóságod az egyetlen létező -- hallgasd meg mások igazságait is. Egy fa nem állíthatja, hogy ,,Minden levél kizárólag csak zöld lehet!", mert akkor megtagadna megannyi csodálatos fajt, melyek levelei piros, narancs és sok más színben pompázik.

16. Az Univerzum bőséget jelent. Egy fa sosem kérdi, vajon jön még meleg? Vajon túlélem a hideget? Hogyan nőnek majd vissza leveleim? -- tudja, hogy ezeket a dolgokat a természet megadja neki.

17. Csak a jelen pillanat a tiéd. Legyen az boldog vagy fájdalmas, élvezd, mert soha többé nem tér vissza.18. Hagyj fel az olyan gondolatokkal, hogy a dolgok nehezek. A fa nem mondja, hogy Nem tudok kivirágozni. Idén nem akarok teremni. Túl nehéz, fájdalmas és kényelmetlen! Egyszerűen csak megteszi, hittel, könnyedén.

19. Ne várd a boldogságot, csak éld meg! Egyetlen fa sem mondja, hogy boldogabb lenne, ha 5 méterrel arrább állna és 20 centivel magasabb lenne. Azért, mert megértjük, hogy most is boldogok lehetünk, ott ahol vagyunk és azzal, amink van.

20. Mindig fölfele törekedj, de örülj annak, amit most csinálsz. Mindig lesz, amit tanulnod és lesz még, amit megvalósíts, hogy ezáltal nagyobb, erősebb és szebb lehess.

21. Ne másokhoz hasonlítsd magad. Nem számít, ha némely piros levelű fák tetszenek egyes embereknek. Én más faj vagyok, és idén olyan szépek a leveleim, mint még soha -- nyers zöldek.

22. Hagyd, hogy megöleljenek. Így kaphatsz egy darabka szeretetet és energiát, ugyanezt pedig te is továbbíthatod. Vagy bármi mást, amit szeretnél.

23. Az igazi erő a sebezhetőségben rejlik. Ha nem is mindig egyértelmű, de egyetlen fa sem tökéletes. Néha az emberek bántanak, néha megfáradunk az ágainkra telepedő hó alatt, vagy egyszerűen csak meghajlott a törzsünk imitt-amott. Ezeket nem rejtjük el. Merünk sebezhetőek és kopárak lenni.

24. Adj értéket az emberek életének, saját lényed által. Engem örömmel tölt el, ha az emberek megpihennek az árnyékomban. Egy barátom is van, az akác, aki csodálattal figyeli az ágait melankolikusan kémlelő szerelmes párt.

25. Vedd észre, hogy minden levél a zöld más és más árnyalataiban játszik. Ha körülnézel magad körül és látni tudod az apró különbségeket, az életed megváltozik.

26. Csodáld a környezeted. Nekünk is életre kelnek a csodálat levelei, ha egy-egy szép, boldog és bátor embert látunk.

27. Legyen hited! Ha a természet annyira tökéletes és gazdag tud lenni, hogy is fordul meg a fejedben, hogy te más lennél?

28. Bocsáss meg. Ha néha haragszom is az emberekre, amiért rombolják a természetet és eldobják a hulladékot, tudom, hogy erős tudok maradni és ők nem tudnak többet ennél. Mégis, te, mint ember, változtathatsz ezen. Bocsáss meg, majd döntsd el, hogyan tudsz továbbra eszerint cselekedni az életed minden területén.

29. Vállald a felelősséget! Mit oldok meg azzal, ha a tikkasztó nyarat vagy a tél fagyát hibáztatom? Arra koncentrálj csak, amit te is befolyásolni tudsz.

30. Mindig a most a legmegfelelőbb pillanat! Ne várjuk állandóan a megfelelő évszakot, teremtsük meg mi a megfelelő pillanatot. Élj ebben a tudatban és ne halogass. Neked emberként még több lehetőséged van.

31. Hagyd a múltat. Nekem abszurdnak tűnik, hogy egy fa fájlalóan gondoljon vissza 2008 kemény fagyos telére ahelyett, hogy az idei tavasznak örvendezne.

32. Légy mindig önmagad, ne bújj maszkok mögé. Láttál már olyan fát, amelyik más fajnak álcázza magát, csak, hogy szebb legyen? Erre semmi szükség nincsen. Ugyanis olyan embereket kell magadhoz vonzz, akik valódi éneddel rezonálnak.

33. Csak addig légy önző, amíg megkapod az ajándékozás erejét. Ősszel, mikor táncolunk a nagy szélben, az emberek nem szeretnek mellettünk lenni. A viharban félnek, hogy rájuk dőlünk. Hogyha pedig egyenesen állnánk csak a kedvükért, akkor kettétörnénk. Meg kell értened, hogy néha el kell üldöznünk benneteket, hogy később majd mással megajándékozhassunk titeket.

34. Ne bosszankodj másnak a gyengeségén, mert ő a te tükröd. Van egy barátom, aki egy tó mellett áll. Nem igazán tökéletes, horgas a törzse, kevéske levele van és girhesek az ágai. Mindezt pedig látja a tó vizében, de sosem hallottam őt azon panaszkodni, hogy milyen csúnya a tó tükre.

35. Nézz magadba. Mulatságos, ahogyan ti, emberek, olyan kapukat próbáltok nyitogatni, amelyek csak belülről nyílnak. Ha nem úgy fest az életed, ahogyan szeretnéd, akkor nézz magadba, vizsgáld meg addigi meggyőződéseidet. Ha rossz almát terem a fa, nem az almán kell változtatni, hanem a gyökerét kell megöntözni.

36. Nem tudom, mondták-e már neked, hogy mi fák, a tiszta nyári melegben elraktározzuk magunkban az energiát a téli időszakra. Lehet, hogy jó ötlet lenne, ha te is hosszú távra hoznál döntéseket.

37. Bátorkodj csillogtatni értékeidet. Nem fáj az, ha nőnek a leveleink, épp ellenkezőleg. Az egy ünnep.

38. Bármennyire is sötét legyen, nézz fel. Mindig lesznek csillagok, amelyek megvilágosítsák utadat. És soha, soha nem vagy egyedül.

39. Szépítsd meg mások életét anélkül, hogy valamit várnál cserébe. Hallottad már egy fától is, hogy ,,adósom vagy!"?

40. Élvezd a napsütést, de ne maradj mindig a komfortzónában. Ne a széltől várd, hogy előre mozdítson. Úgyis csak saját magad által fejlődhetsz.

41. Merj nagyot kívánni. Sokszor, amikor látjuk az égbolton a Holdat, felé ágaskodunk. Lehet, hogy soha nem foguk odáig érni -- vagy lehet, hogy mégis. Bárhogy is legyen, valami szép vár mindannyiunkra. Nektek is így van: az élet megjutalmazza a bátor embereket.

42. Nem az számít, hány éves vagy, hanem az, hogy mennyi élet van az éveidben. Ugyanígy, a tapasztalat sem az öregségben, hanem a megtanult leckékben rejlik. Bármikor felvirágozhatsz, függetlenül attól, hányadik születésnapodat ünnepled.

43. Ne kérdezgesd, hogy van-e élet a halál után. Az a fontos, hogy mennyi élet volt a halál előtt. Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy élhessünk, és, hogy amíg itt vagyunk titeket megajándékozhassunk.

44. A fáknak nincs szükségük elismerésre és dicséretre ahhoz, hogy szépnek tartsák magukat. Az lenne a csúcs, ha vitatkoznánk egymással és kérnénk más fákat, hogy dicsérjék szépségünket, leveleinket és tökéletes törzsünket. Nézz a tükörbe egyedül és találd meg magadban azt, amit szeretsz. Ne ítéld el magad. Csodálatos vagy!

45. Hallgass zenét. A fák is szeretik a zenét. Ha túl nagy a csend, megcirógatjuk leveleinket a természet hangjaival. Ez örömet és megnyugvást ad. Nyisd ki az ablakod korán reggel és rájössz, miről beszélek.

46. Bármi is történjen, akárhányszor sérülj meg, omolj össze vagy csalódj az életben, ne feledd, hogy nem veszítettél értékedből és elég erős vagy ahhoz, hogy tovább növekedj. Vagy azt akarod mondani, hogy a tavalyi szél miatt meggörbültem kicsit és már én sem vagyok erős és tökéletes?

47. Egy nap megpihent egy fiatal a törzsemhez dőlve. Olvasott. Egyik gondolat magával ragadott: ,,Egy fa minden levelének van egy angyala, aki azt mondja: -- Nőjj! Nőjj!". Milyen szerencsés vagyok! Te elgondolkoztál már azon, milyen angyalok vannak a te életedben?

48. Légy türelmes. Néha évekbe telhet, hogy elérd az áhított magasságot -- de biztos lehetsz benne, hogy megéri várni.

49. Adj. Nem kell arrogánsnak, merevnek és megingathatatlannak tűnni. A tölgy azért olyan erős, mert megosztja energiáját. Segítsd te is azokat az embereket, akik utadba kerülnek.

50. Szeresd az életet. Az élet pedig a legszebb ajándékokat tárja eléd. Még a vihar közepén is feltűnhet egy madár, egy ember... vagy egy hullócsillag.


Forrás:
http://www.agraroldal.hu/ido-fa-bolcsessegei.html


 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Megdöbbentő, mi mindenre jó az ecet a kertben is
  2016-05-12 17:00:20, csütörtök
 
 


MEGDÖBBENTŐ, MI MINDENRE JÓ AZ ECET A KERTBEN IS


Az ecet nagy segítség a takarításban, de a kertben is hasznunkra lehet. Működik gyomirtóként és javíthatjuk vele a talaj PH-értékét, de egyéb trükkökre is képes lehetsz vele.

Nézd, mennyi mindenre használhatod a kertben!

Csigák ellen


Az ecet kiválóan alkalmazható csupasz csigák ellen. Azokon a területeken, ahol a legtöbbet látsz belőlük, locsolj egy kis ecetet, vagy hígítsuk egy kis vízzel, a hatás biztosan nem marad el.


Gyomirtóként


Az ecet, mint sav, alkalmas lehet a gyomok irtására is. Az ecetsav ugyanis elszárítja a gyomok föld felett lévő részét, sok esetben még gyorsabban is hat, mint a glifosat hatóanyagú gyom irtószerek többsége. Vigyázni kell azonban, mivel az évelő növényekre is veszélyt jelent, ezért csak olyan területen alkalmazd, ahol nincsen kultúrnövény, kerüld a virágokkal való érintkezését.


Hangyák ellen


Az ecet az egyik legjobb megoldás lehet a hangyák ellen. Nincs más dolgunk, mint az ismert vonulási területeket, ajtókat, ablakokat bepermetezni ecettel, és már meg is oldottuk a hangyakérdést.


Szerszámok karbantartása


Rozsdás lett az ásó vagy a lapát? Ne ijedj meg, az ecet erre is kiváló megoldást jelent. Igaz, hogy más maró hatású szer is ideális lehet, de az ecetnél olcsóbbat biztosan nem fogsz találni! Nincs más teendő, mint egy éjszakára ecetbe áztatod a szerszámokat, reggelre meg fogsz lepődni, olyanok lesznek, mint újkorukban.


Permetezés


Lemosó permetezésre is lehet használni az ecetet, nagyjából 20 liter vízhez keverj 5 dl liter 20 százalékos ecetet, a rovarkártevők ellen kifejezetten hatásos. Rengetegen kipróbálták már és bevált, de azért ajánlatos egy próbapermetezést végezni.


Macska távoltartására


Hígítsd fel vízzel, majd locsold körbe azt a területet, amit védeni szeretnél. Ezzel a trükkel a homokozótól is távol tarthatod a macskát.


Vágott virág frissen tartása


Szereted a friss virágot az asztalon, de sajnálod, mert olyan hamar elpusztul? Egy liter vízhez adj 2 evőkanál ecetet és 1 teáskanál cukrot. Tedd ebbe a virágokat, sokkal tovább gyönyörködhetsz majd bennük.


Ház körüli praktikák - klf

Link
 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 110 db bejegyzés
Összes: 3826 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 58
  • e Hét: 5376
  • e Hónap: 24004
  • e Év: 141358
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.