Regisztráció  Belépés
nnpapszi.blog.xfree.hu
Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes. Nagy Lajosné
1953.05.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Kinyitják a kisértetszárnyakat
  2009-09-10 14:58:03, csütörtök
 
  Kinyitják a gödöllői kastély kísértetszárnyait
Link
Düledező falak, megroggyant tető: műemlék csak erős idegzetűeknek!LinkLinkLinkLink"Rövidesen sor kerül ezeknek a szárnyaknak a rehabilitációjára, így remélhetőleg ez az utolsó alkalom, hogy az érdeklődők ebben az elszomorító állapotban láthatják a történelmi tereket" - mondta el a műemlékem.hu-nak a kastély igazgatója. Révész T. Mihály hozzátette: a fejlesztés alapja 1,656 milliárd forint, amelyet tavaly szeptemberben ítéltek meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, s amelyből a kastélypark egy része is megújul.

A Rudolf- és Gizella szárny jó néhány éve funkció nélkül, bezárva áll, így belsejében az egykori pompa, a háború utáni átépítések és az elhanyagoltság egyvelege fogadja a látogatót.


Forrás: Műemlékem.hu
 
 
0 komment , kategória:  Várak,várromok,kastélyok  
Gyula, Almássy-kastély
  2009-08-20 14:08:36, csütörtök
 
  Pusztuló büszkeségeink - elfeledett kastélyok MagyarországonLink
A várkerti Almássy-kastélyt 1725 körül Harruckern János kezdte építtetni barokk stílusban, majd többször bővítették. A kastélyt egy tűzvész után 1803-ban Wenckheim Ferenc építtette az újjá, ekkor kapta második tornyát és kupoláját, portikuszait és ekkor egységesítették a melléképületeket. A toronyhoz földszintes szárnyak csatlakoztak. Az Almássy család 1888-ban költözött ide, 1902-ben a szárnyépületekre is emeletet húztak. A többször átépített, tömeg- és téralakítását tekintve az Alföld területén ritkaságszámba menő kastély a gyulai várral egységes építészeti együttest alkot.

Az épület számos esemény színtere volt, többek között itt "vendégeskedett" 1849-ben Damjanich János Anrep tábornok foglyaként, miután a kastély udvarán fegyverezték le a Világosnál kapitulált honvédtiszteket. Az 1850-es évektől a gyulai születésű Erkel Ferenc tartózkodott gyakran a kastélyban; a legenda szerint itt komponálta a Bánk bánt és a Brankovics című operát. 1861-ben pedig a szárnyait bontogató 17 éves Munkácsy rajzolgatott festőinasként a kastély földszintjén az ősök képeit restauráló Szamossy Elek festő mellett. A kastély kőépülete nem látogatható, de egykori Lovardája a Várfürdő része, és a fürdő parkjából jól megfigyelhetők egyes épületrészletek
A kastély ma kihasználatlanul áll, a főépület teteje beomlott, az oldalszárnyat néhány éve szerkezetkészre felújították. Egy három évvel ezelőtt készült hasznosítási tanulmányban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem javasolta az épülethez való hozzátoldást, ezzel együtt a szállodává alakítást, mert a kiemelten műemléki terület nincs régészetileg feltárva. Ez akár több száz millió forintba is kerülhet, hisz a föld alatt többek között török fürdő és dzsámi is van. Ahhoz, azonban, hogy ott szállodát alakítsanak ki az esetleges befektetők, újabb szárnyat kellene építeni. Ezért a tanulmány szerint kulturális és turisztikai hasznosítás valósulhatna meg.
 
 
0 komment , kategória:  Várak,várromok,kastélyok  
Tata, Esterházy-kastély
  2009-08-20 14:06:18, csütörtök
 
  Pusztuló büszkeségeink - elfeledett kastélyok MagyarországonLink
A tatai Esterházy-kastély 1765 és 1780 között épült, Esterházy Miklós a magyar testőrség kapitányának rezidenciájaként. A kastély több helyiségében eredeti állapotban megmaradtak a kandallók, a kályhák és a díszes gipszstukkók

A kastély jelentős szerepet játszott a történelemben, I. Ferenc osztrák császár és magyar király itt írta alá 1809-ben a napóleoni háborúkat lezáró ún. bécsi vagy schönbrunni békét, 1897-ben Ferenc József és II. Vilmos német császár szállt meg a kastélyban, 1921 októberében pedig itt fogták el az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt és feleségét az I. világháború utáni sikertelen visszatérési kísérletük után.

Az épületben a II. világháború után idegszanatóriumot rendeztek be, ez nem tett jóvátehetetlen károkat az épületben. Az 1990-es évek elején a kórház kiköltözött az épületből, a műemlék-együttes a 2002-ben a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vagyonkezelésébe került. A kastélyban jelenleg felújítási, kutatási munkák folynak, közben nyitva áll a látogatók előtt.

 
 
0 komment , kategória:  Várak,várromok,kastélyok  
Bajna, Sándor-Metternich-kasté
  2009-08-20 14:04:30, csütörtök
 
  Pusztuló büszkeségeink - elfeledett kastélyok MagyarországonLink
A Sándor-Metternich-kastély az 1840-es évek végén az ország egyik legszebb klasszicista kastélya volt, majd hadikórház, szükséglakás, gépállomás, téesz- és pártiroda működött falai között. A 70-es években a Bábolnai Mezőgazdasági Kombinát vendégháznak tervezte helyreállítani a kastélyt, de pénz hiányában ez meghiúsult. A 80-as évek elején a bloomingtoni egyetem akart magyar-amerikai kutató- és diákközpontot létrehozni, de végül visszaléptek. A kastély tetőszerkezetét felújították, azonban az összesen csaknem 3 ezer négyzetméteres épület használatra nem alkalmas, mivel nincs közműhálózata, sem nyílászárói és padlózata. A bajnai kastély tetőfelújítására és statikai megerősítésére az utóbbi években közel 800 millió forintot költöttek, felújították a homlokzatot, azonban a kastélyból gombafertőzés miatt az összes faszerkezetet, így az ablakokat is eltávolították.
 
 
0 komment , kategória:  Várak,várromok,kastélyok  
Füzérradvány, Károlyi-kastély
  2009-08-20 14:01:53, csütörtök
 
  Pusztuló büszkeségeink - elfeledett kastélyok MagyarországonLink
Az elmúlt egy-másfél évtizedben több száz millió forintot fordított az állam a füzérradványi Károlyi-kastély állagának óvására, felújítására. A kastély kulturális rendezvényeknek, művészeti fesztiváloknak ad otthont, évente mintegy 22 ezren keresik fel.

A mai kastély XVI. századi elődjét Réthey Péter építette a XVI. század végén. A kastélyt és a hozzá tartozó birtokot I. Lipót 1686-ban Károlyi Lászlónak adományozta. A XVI. századi eredetű Károlyi-kastélyt Ybl Miklós tervei alapján építették át romantikus-eklektikus stílusban 1860 és 1870 között, pompás termeiben azonban hamisítatlan itáliai reneszánsz fogadja az érkezőket. Magyarország egyik legnagyobb kastélyának több mint 100 hektáros parkja védett. Borsod-Abaúj-Zemplén megye legszebb és legnagyobb parkja a kastéllyal együtt a 30-as évek végén Európa-szerte híres volt, utána feledésbe merült.

 
 
0 komment , kategória:  Várak,várromok,kastélyok  
Fertőrákos, Püspöki palota
  2009-08-20 13:59:53, csütörtök
 
  Pusztuló büszkeségeink - elfeledett kastélyok MagyarországonLink
A fertőrákosi püspöki palota, a győri püspökök XVIII. század derekán épült nyári rezidenciája az utóbbi években látogatható, de az épület sok viszontagságot élt meg az elmúlt évtizedekben. Az államosítását követően a helyi téesz kapta meg, majd az iskola használta, a rendszerváltás előtt pedig egy vállalat akarta üdülővé átalakítani. A rendszerváltás után a katolikus egyház visszaigényelte, ám később a pénzbeli kártérítés mellett döntött; így került állami tulajdonba és az MNG kezelésébe.
 
 
0 komment , kategória:  Várak,várromok,kastélyok  
Acsa, Prónay-kastély
  2009-08-20 13:52:32, csütörtök
 
  Pusztuló büszkeségeink - elfeledett kastélyok MagyarországonLink
A barokk stílusú acsai műemlék kastélyt az enyészet fenyegeti, a tető beázik, a csatornákat ki kellene tisztítani a gyors romlás megállítására, amihez rögtön legalább 5 millió forintra lenne szükség. A jobb sorsra érdemes Prónay-kastély 1735-től épült fel 5 éven át, tornyok, boltívek adják meg a hangulatát, előtte pedig egy díszkút teszi teljessé a képet. A második világháborúban egy ideig hadikórházat rendeztek be a falai között. Jelenleg kihasználatlan, őrző-védő szolgálat vigyáz a megmaradt értékekre.

 
 
0 komment , kategória:  Várak,várromok,kastélyok  
Lovasberény, Cziráky-kastély
  2009-08-20 13:50:02, csütörtök
 
  Pusztuló büszkeségeink - elfeledett kastélyok MagyarországonLink
A Fejér megyei kastélyok közül talán a legrosszabb állapotban a lovasberényi Cziráky-kastély van. Az 1763-1767 között a mai arculatát elnyert, egykor gyönyörű díszparkkal körülvett épületegyüttes gyakorlatilag 1945 óta lakatlan. Egy ideig néhány helyiségében a helyi termelőszövetkezet irodái működtek, majd 1999-ben vagyonkezelési szerződés alapján a Cziráky Kastély Műemléki Alapítvány készített terveket a hasznosítására. Az akkori elképzelések szerint különleges szolgáltatásokat nyújtó, családias kastélyszállót, gasztronómiai zarándokhelyet, természetgyógyászati központot rendeztek volna be, s otthonra találtak volna a kastélyban a kulturális és művészeti rendezvények is.

Az alapítvány elkészítette a felújításhoz szükséges tudományos dokumentációkat, s saját forrásból jelentős összeget költött a kápolna, illetve a kastély helyreállítására. A megkezdett munkát azonban néhány év múlva kénytelen volt abbahagyni. Azóta bár voltak érdeklődők, nem sikerült gazdát találni a hasznosításra. Becslések szerint legalább 6-7 milliárd forintba kerülne a kastély helyreállítása, ahol a felújítás után a helybeliek számára munkalehetőséget teremtve, akár szállodát, szanatóriumot, vadászhotelt is be lehetne rendezni.
 
 
0 komment , kategória:  Várak,várromok,kastélyok  
Soponya, Zichy-kastély
  2009-08-20 13:47:42, csütörtök
 
  Pusztuló büszkeségeink - elfeledett kastélyok MagyarországonLink
1999 - az addig itt működő gyermekváros megszüntetése - óta lakatlan a soponyai Zichy-kastély. Bár az épületet őrzik, félő, hogy a bezártságot előbb-utóbb állagának romlásával sínyli meg az 1771 és 1773 között emelt, majd a 19. században Pollack Mihály tervei alapján átépített műemlék - vélekedik a község független polgármestere. Hollósi László szerint szükség volna a mielőbbi hasznosításra, hiszen jelenleg csak az őrzés-védésre több millió forintot költ évente a műemléket fenntartó szervezet. A község azért is szeretné, ha értő, kezelő gazdája lenne az épületegyüttesnek, mert a hasznosítás munkahelyeket teremtene a foglalkoztatási lehetőségekben igencsak szegény vidéken.
 
 
0 komment , kategória:  Várak,várromok,kastélyok  
Dég, Festetics-kastély
  2009-08-20 13:44:05, csütörtök
 
  Pusztuló büszkeségeink - elfeledett kastélyok MagyarországonLink
Részben látogatható az ország egyik legszebb klasszicista stílusú kastélya, a Pollack Mihály tervei alapján 1810- 1815 között emelt, 34 hektáros angolparkkal körülvett dégi Festetics-kastély. Az épületegyüttes földszintjén rendbe hoztak, kiállításra alkalmassá tettek több termet, ahol tavaly az egykori birtokos család, a rezidencia és a hazai szabadkőművesség történetét bemutató tárlatot nyitottak. Megkezdték az elbozótosodott park fokozatos helyreállítását is.

A kastély teljes helyreállítása mintegy 6,5 milliárd forintba kerülne és az épületnek "kulturális közfunkciót" szántak, a melléképületekben szálláslehetőséggel, továbbá konferencia teremmel, étteremmel, kávézóval. Szabadkainé Petróczki Márta polgármester szerint a falunak fontos lenne az építészeti örökség gyöngyszemének számító kastély felújítása, hasznosítása, azzal ugyanis munkalehetőséget is teremtenének az ott élőknek.
 
 
0 komment , kategória:  Várak,várromok,kastélyok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 9783 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 236
  • e Hét: 1344
  • e Hónap: 5670
  • e Év: 130240
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.