Belépés
gigi55.blog.xfree.hu
"Szelíd legyél, derűs és hallgatag és bölcs mosollyal tűrd, ha bántanak legyél folyó, ha támad majd a tél páncélod lesz, kemény és hófehér." Kerepesi Jánosné
1963.06.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Tanácsok a menopausa időszakár
  2010-08-21 13:11:56, szombat
 
  Érdemes a korábbinál is több gondot fordítani a táplálkozásra, a ,,mit és mennyit" kérdésére. A csontritkulás felgyorsulása miatt több kalciumra ás magnéziumra van ilyenkor szükség. Fokozottan javasolt a táplálék-kiegészítők fogyasztása.
A rendszeres testmozgás javítja az általános közérzetet, valamint az egészséges önbizalom megőrzéséhez is hozzájárul. A rendszeres testmozgás megakadályozza a szükségtelen testsúlygyarapodást és javítja a vérkeringést. Kevésbé teherbírók számára alternatíva lehet az intenzív gyaloglás (minimum napi fél óra).
A bőr szárazabbá válása miatt érdemes igénybevenni a testápoló krémeket, ha eddig ez nem volt gyakorlat. Az intim testtájak tisztítására víz és kímélő pH semleges tusfürdő, intim mosakodó a legjobb. A lúgos szerek a hüvelybe kerülve tönkretehetik a természetes baktériumflórát, ezáltal a utatnyitva a fertőzéseknek.
A gátizom edzése a vizelettartási problémák megelőzése mellett az örömteli szexuális élet megtartását is szolgálják. A probléma első jele, hogy lépcsőzéskor, majd köhögéskor-, tüsszentéskor akaratlanul néhány csepp vizelet elcseppen. Egyszerű gyakorlatokkal javíthatunk a gátizom és a hüvelyizom edzettségén.

A klimax nem csak a nőket érinti, hanem a férfiakat is. A férfi klimax enyhébb tünetekkel és időben elhúzódóbban zajlik, sokkal kevésbé szembetűnőek a változások. A férfi klimax hátterében szintén a nemi hormon szint csökkenése áll, azonban ebben az esetben nem ösztrogén, hanem tesztoszteron a főszereplő.
 
 
0 komment , kategória:  Változókor  
Menopauza...
  2010-08-21 11:36:07, szombat
 
 

Menopauzának a női menstruációs ciklus megszűnését hívjuk. Ez általában ötvenéves kor körül következik be. Ezt követően a nők nem fertilisek. Mivel a menopauza nem betegség, nem is előzhető meg, azonban az ezzel járó hormonális változások következményei igen.

Az egyik legfontosabb ilyen állapot a csontritkulás. E mellett az ösztrogén védő hatásának megszűnése miatt a szív és érrendszeri betegségek rizikója is megnő.

Tünetek:

A menopauza időszaka sok kellemetlen kísérő jelenséggel járhat. Ilyenek a hőhullámok, az izzadás, csökkent libidó, hüvelyi szárazság. Egyesek depressziót, szorongást vagy álmatlanságot is megtapasztalnak.
Mik okozhatják a menopauzát?

A menopauza folyamata nem ismert minden lépésében. Lényege, hogy megszűnik a petefészkek ösztrogén termelése, és elmarad a tüszőérés is.

Ebből következően a progeszteron termelés is leáll (melyet korábban a tüsző maradványából kialakuló sárgatest termelt). Mindezek hiányában a méhnyálkahártya ciklikus felépülése is elmarad, így megszűnik a menses is.

A étrend-kiegészítők hatása

A szója hatásánál már említettünk annak fitoösztrogénjeit. Ezeket étrend-kiegészítőkben is meg lehet találni. A fitoösztrogének az izoflavonoidok családjába tartoznak. Fontosabb képviselőik a hesperidin, a genistein és a daidzein. Hatásuk az ösztrogén receptorokon kettős.

Egyrészt van töredék ösztrogén hatásuk, mely ösztrogén hiányban fontos, másrészt túlzott ösztrogén hatás esetén viszont kiegyenlítik annak hatását. Épp ezért menstruációs zavarokban is hatásosak. Ez a kiegyensúlyozó hatás egyébként a progeszteron hatást erősíti.

A progeszteron szintén női nemi hormon, az ösztrogén párja. A progeszteron is jótékony hatású lehet, de a pozitív hatást csak krémekkel sikerült elérni, illetve újabb kutatások szerint a mikroionizált progeszteron is jó hatású, de ez nálunk még nem elérhető.

Mindezek mellett a flavonoidokkal kombinált C-vitamin készítményekkel és nagyobb dózisú (800NE) E-vitaminnal is pozitív megfigyeléseket írtak le placebó kontrollált vizsgálatokban.

Nyomelemek közül a bór az, aminek része van az ösztrogén anyagcserében. Ennek nem egyéni alkalmazása, mint inkább kombinált multivitaminokban történő bevitele célszerű.

Gyógynövények közül a rövidágú poloskavész (black cohosh, Cimicifuga racemosa), az orbáncfű (St. John's Worth, Hypericum perforatum), az igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra), a kék lucerna (alfafa, Medicago sativa), a fehér here (Trifolium pratense), a közönséges bojtorján (Arctium lappa), a dong quai (Angelica sinensis), wild yam (Dioscorea villosa), a szúrós gyöngyajak (mothersworth, Leonurus cardiaca) azok, melyek segítenek a tünetek enyhítésében.

A zsálya a fokozott izzadás gátlásában segít, még az ázsiai ginseng és a rhodiola rosea a szorongás csökkentését segíti elő.

Tanácsok: Mit tehet még menopauza esetén

Az orvosi gyakorlatban mesterséges hormonkészítményekkel csökkentik mind a tüneteket, mind a hormonhatás elmaradásának következményeit. Ezek ismertetése nem célunk, főleg azért sem, mert a szakma is vitatkozik azon, hogy hosszú távon mit okoznak pozitív és negatív értelemben is.

A hőhullámok és hangulatingadozások tekintetében sok ismert természetes anyag van, melyek hozzájárulhatnak a tünetek enyhítéséhez. A következmények megelőzéséről a kórképeknek megfelelő további írásainkban tájékozódhatnak. A két legfontosabbat innen is elérhetik: csontritkulás, érelmeszesedés.

A hőhullámok gyakorisága sokkal alacsonyabb azoknál a hölgyeknél, akik rendszeres testmozgást végeznek. A sportolás különben is fontos számos következményes betegség megelőzése céljából is.

A dohányzás szintén növeli a hőhullámok megjelenésének kockázatát, ezért a nikotin közvetlen értágító hatása lehet a felelős, bár a dohánymentes időszakokban jelentkező gyakori hőhullámokat ez nem befolyásolja.

Érdekes megfigyelés, hogy a doházó nők gyakrabban fogadják el a hormon kiegészítő terápiákat, mint nem dohányzó sorstársaik. Ennek is az lehet az oka, hogy ők rosszabbul élik meg ezen időszak tüneteit.

A táplálkozás tekintetében a szója fogyasztással kapcsolatban figyeltek meg pozitív hatásokat. Ebben a tekintetben a fermentált szója a hatékonyabb. A szójában többfajta ösztrogén hatású anyag van (fitoösztrogének), melyek hatása tört része ugyan az ösztrogénének, de hatásuk mégis igen pozitív. Az olyan társadalmakban, ahol a szójafogyasztás gyakoribb, a hőhullámok gyakorisága alacsonyabb.

Egy átfogó vizsgálatban napi 60mg szója fehérje fogyasztása 4 hét alatt 33%-kal, 12 hét alatt pedig 46%-kal csökkent a hőhullámok gyakorisága. Egy másik vizsgálatban 120mg szója izoflavon fogyasztásának hatékonysága egyenértékű volt az ösztrogén terápiával. Épp ezért javasolt szója készítmények pl: tofu vagy szójatej fogyasztása.

A szójaszószban alig van fitoösztrogén a feldolgozási művelet következtében, így az nem hatékony. Ellenben a másik fontos fitoösztrogén forrás a lenmag, bár nyákképző tulajdonsága miatt csak speciális feldolgozás után válik igazán hatékonnyá.
 
 
0 komment , kategória:  Változókor  
Változókor,változó csontok....
  2010-07-26 12:38:28, hétfő
 
  A menopauza ősidőktől ismert természetes jelenség a hölgyeknél. Nem más, mint a menstruáció megszűnése, a termékenység elmúlása a csökkenő ösztrogén-termelés következtében. A változó kort azonban számos egészségügyi probléma kísérheti.

Ezek egyike a csontritkulás, amely az ebben az időszakban felgyorsuló csonttömeg-vesztés következménye. Ebben a korban drasztikusan megnövekszik a kalcium-igény, amelyet egyrészt a táplálkozásunk átalakításával, másrészt annak kiegészítésével fedezhetünk. (tippünk: kalciumszükségletét könnyen ellenőrizheti Kalciumszükséglet-kalkulátorunk segítségével!)

Mi változik a változó korban?
A menopauza idején a női szervezet nagyobb mérvű hormonális változásokon megy keresztül. Leginkább abban nyilvánul meg, hogy a női nemi hormonok (ösztrögén és progeszteron) termelődése lassul, mennyiségileg is csökken, extrém esetekben egészen minimális szintre áll be. A szervezet bonyolult vegykonyhájában azonban szinte minden mindennel összefügg, így a női hormonok a csontépítés és lebontás folyamatába is beleszólnak.

Nincs ez másképp a férfiaknál sem, az ő nemi hormonjaik is hasonlóan végzik munkájukat, mégis kevesebbszer találkozhatunk oszteoporózisos férfival. Ennek több oka is van, ezek közül csak ez egyik az, hogy a tesztoszteron (az egyik nemi hormon) szintje náluk kevésbé csökken a férfiklimax után (bármilyen meglepő, ők sem mentesek a hormonális változásoktól), és így csontjaik is kevésbé szenvedik meg ezt az időszakot. A nők csonttömeg-vesztése ekkor, a menopauza után körülbelül tíz évig viszonylag nagy mértékű, utána viszont a csontszövet mintegy hozzászokik az ösztrogénhiányos állapothoz, és a csontvesztés folyamata a férfiakéhoz hasonló szintre lassul, de sajnos nem szűnik meg.

Az ösztrogének változókori hiánya esetén a csontfalósejtek tevékenysége nyomán a csonttömeg-vesztés, a csontszövet lebontása fokozódik. A progeszteron a csontfalósejtek és a csontépítősejtek (ezek a sejtek végzik a csontszövet folyamatos átépítését) munkájának koordinálásában is szerepet játszik, ezért hiánya esetén szintén megváltozik a csontanyagcsere. Kijelenthető tehát, hogy a menopauza a csontritkulás szempontjából az egyik legjelentősebb kockázati tényezők közé tartozik - az egészségtelen táplálkozás és életmód mellett.
Miért találkozunk egyre gyakrabban a csontritkulás problémájával?
Jogosan merülhet fel a kérdés kedves olvasónkban, hogy létezett-e ez a probléma korábban is, vagy csak mostanában került a figyelem középpontjába? A válasz egyszerű: az orvostudomány fejlődése magával hozta az átlagéletkor növekedését is, emiatt egyre több nő érhette meg a menopauza időszakát.

Korábban - a XIX. században vagy a múlt század elején - sokkal kevesebb hölgytársunk érhetett el ebbe a korba, amikor a csontritkulás tünetei is megjelennek. Tehát nem csak "divattéma" a menopauza és a csontritkulás összefüggése, hanem jelenlegi életmódunk komoly következménye. Sok vizsgálatot is folytattak ennek megismerésére, hiszen nem is törvényszerű, hogy minden idősebb hölgynek gondjai legyenek a csontjai egészségével is, és vannak olyan példák is, amikor családon belüli öröklődést mutatnak.

Ezek alapján úgy tűnik, a csontritkulás kialakulását nagymértékben meghatározza, hogy mikor csökken le a szervezetben az ösztrogénszint, mennyire gyorsul fel a csonttömeg-vesztés és mennyi ideig tart - és az is kimutatható, hogy ezek nagyrészt örökletesen is meghatározottak. Érdemes tehát fokozottan ügyelni csontjaikra és táplálkozásukra azoknak, akiknek családjában felmenő ágon valamikor már előfordult hasonló betegség - sajnos, többségük érintett lehet.
Még fiatal vagyok, mit tehetek?
A csontok tömegének növekedéséhez és megtartásához a mozgás és a nemi hormonok jelenléte elengedhetetlen. Az még nem teljesen tisztázott, hogy melyik életkorban milyen mechanizmusok közvetítésével érvényesül jobban az egyik vagy másik hatás. A kamaszkori csontépülés nemi hormonoktól független folyamatai kevésbé ismertek, de feltételezhető, hogy ebben az időszakban a mechanikai behatások meghatározóbbak a csontépítésben, mint a hormonálisak. Ez előrevetíti azt, hogy fiatal korban inkább a mozgásra, idősebb korban a táplálkozásra, a menopauza korában pedig a hormonháztartás egyensúlyára és az elvesztett kalcium pótlására kell fokozott figyelmet fordítani.

Felmérések, vizsgálatok szerint táplálkozásunk általában egyetlen életkorban sem képes megfelelő mennyiségű kalciumot biztosítani. A legfrissebb hazai viszgálatok szerint a magyar nők az ajánlott 1.000 mg helyett csak 655 mg kalciumot fogyasztanak naponta, tehát a szükséglet egyharmada hiányzik!

Emiatt is ajánlható, hogy már fiatal korban is fordítsunk nagy gondot ezek megfelelő pótlására, például kalciumtartalmú készítmények segítségével. Ezek közül azokat a megbízható, régóta piacon lévő márkákat válasszuk, amelyek mögött jelentős tapasztalat halmozódott fel és emiatt is megbízhatónak számítanak. Ezzel sok későbbi problémának elejét vehetjük.
Hormonpótlás
A hormonpótló kezelések ma a menopauza elfogadott terápiájának fontos részét képezik. Céljuk az életminőség javítása, a kapcsolódó panaszok csökkentése vagy teljes megszüntetése mellett a csontritkulás megelőzése is. A kezelés során gyakorlatilag a szervezetből hiányzó, lecsökkent termelődésű hormonokat próbálják meg kívülről, tabletta vagy injekció formájában pótolni.

Természetesen nem veszélytelen terápia - éppen manapság kaptak szárnyra ezzel kapcsolatos kétkedések - de hatékonysága nem kérdőjelezhető meg. Tapasztalatok azt mutatják, hogy a hormonpótló kezelésben részesülő hölgyek megfelelő táplálkozás mellett jelentősen kisebb veszélynek vannak kitéve. Felmérések szerint sokkal megbízhatóbb módszernek tűnik a kalciumbevitel és az ösztrogénkezelés, illetve valamilyen hormonpótlás kombinációja. A kérdés eldöntése azonban nyilvánvalóan orvos feladata, a hormonpótlás a veszélyeztetett nőknél mindenképpen mérlegelendő. A megfelelő kombinációban alkalmazott (a kalcium és D-vitamin pótlására is különös tekintettel lévő) hormonpótlás egyaránt alkalmas a csontritkulás megelőzésére és a már kialakult állapot javítására.
Csontvédő táplálkozás a változó korban
Szükségszerű-e változtatni megszokott táplálkozási szokásainkon a menopauza korában? Ha eddig is csontjaink egészségét szem előtt tartva táplálkoztunk, akkor nem, de ha nem így tettünk, akkor sincs még véglegesen késő, hogy változtassunk. Érdemes tudnunk, hogy a megváltozott anyagcsere-folyamatok miatt ahhoz, hogy a táplálékból ugyanannyi kalciumot tudjon fölvenni a szervezet, és megtartani a csontok számára, a menopauza időszakában mintegy 1200-1500 mg kalciumot kell tartalmaznia napi étrendünknek.

A jól megtervezett és betartott hormonpótló-kezelés valamivel csökkenti ezt az értéket, ilyenkor elegendő lehet 1000 mg kalciumbevitel is. Érdemes elolvasni a témához csatlakozó, a táplálkozással foglalkozó cikkünket is, melyben részletes információkkal is szolgálunk erre vonatkozóan.

Honnan tudhatom meg, fennáll-e nálam a kockázat?
Érdemes először átgondolni a családi kórtörténetet: előfordult-e valaha csontritkulással kapcsolatos probléma (gyakori törések, csontrepedések, combnyak-törés) a család többi tagjánál. Mindenképpen érdemes tanácsot, vizsgálatot kérni a kezelőorvostól, aki kivizsgálhatja, fellépett-e kalciumürítés vagy csonttömeg-vesztés Önnél. Az országban több helyen működnek menopauza-szakambulanciák és csontsűrűségmérő-központok, melyek címeit szintén megtalálhatja nálunk
 
 
0 komment , kategória:  Változókor  
Klimax jelei-ez már a változók
  2010-07-07 20:39:59, szerda
 
  Klimax jelei-ez már a változókor lenne?

A klimax egy görög eredetű szó, amely a változó korra, mint kritikus időszakra utal. Klimax időszakának az ötven év körüli nők élettani fázisát nevezzük. Fő jellemzője a menstruáció elmaradása. A közfelfogás szerint a menopauza akkor köszönt be, ha már egy éve nem jelentkezett a havi vérzés. A petefészkek működésének megszüntetése vagy sebészi eltávolítása valamilyen rendellenesség miatt, korai és mesterséges menopauzát von maga után.
Nehéz megmondani, hány hónapig tartanak ezek a rendellenességek. Minden egyes nő különböző ideig él ebben az átmeneti korban. Általában néhány hónapot azonban igénybe vesz. A legtöbb nőnél néhány hónapi menstruációs rendellenesség után ismét visszazökken minden a rendes kerékvágásba, majd egy idő múlva megint rendszertelenné válik a ciklus, míg végül teljesen elmaradnak a menstruációk. Előfordul az is, hogy semmi változás sincs a menstruációk rendjében, hanem egyik hónapról a másikra beáll a klimax. Ez azonban kivételesen fordul csak elő és a legtöbbször a klimax ilyen hirtelen bekövetkezését valamilyen erős érzelem, ellenszenv vagy valamilyen nagy gond váltja ki.
Az itt leírt zavarok korántsem jelentkeznek együttesen vagy akár mindenkinél. Van olyan nő, aki egyet sem észlel közülük, míg másoknál is csak egy-kettő fordul elő. De bármennyire kellemetlenek is ezek a zavarok, sohasem súlyosak és mindig csak átmenetileg jelentkeznek, tehát hosszabb-rövidebb idő múlva maguktól megszűnnek.
Általában a rendellenességek már egy-két, sőt néha három-öt évvel a végleges menopauza előtt megkezdődhet.
Klimax tünetei lehetnek

* hőhullám
* kpirulás
* izzadás
* szapora szívverés, szívdobogás
* hónapokon át tartó rendszertelen menstruáció
* egyéb vérzési rendellenesség
* vizeletvisszatartási problémák
* meszesedés
* hirtelen nagy súlygyarapodás
* hüvelyszárazság
* ingerlékenység, labilitás
* koncentráció zavar
* alvászavar
* szédülés, fülzúgás
* szembántalmak megjelenése, erősödése: szem szárazság, kötőhártya gyulladás, látás romlása
* bőr- és hajszárazság


Fizikai tünetek

A leggyakoribb kellemetlenség a hőhullám, a kipirulás, izzadás, a szapora szívdobogás és a gyakori fejfájás. A hőhullám akár erős izzadás formájában is jelentkezhet (gyakran éjszaka is) és akár rövid ideig lázba átcsapó hőemelkedés is kísérheti.

A menopauza alatt csökken a csontállomány. Ennek oka a csontszövetben található építő és lebontó sejtek működésének egyensúlya.

A magas ösztrogénszint eleinte védelmet nyújt az érelmeszesedéssel szemben. A klimax lezárultával viszont a védelem megszűnik, ekkor sok nő meg is hízik. A hirtelen hízás viszont növeli a vér koleszterinszintjét, s fokozza a szívkoszorúér betegségeinek kialakulását is.

A klimax során a nemi szervekre is külön gondot kell fordítsunk, hiszen a petefészek és az emlők is jelentős átalakuláson mennek át. A hüvelyszárazság ellen érdemes síkosítókrémet használni közösüléskor. Ezzel egyidejűleg, a hüvely PH értéke is megváltozik, ezért indokolt lehet rendszeres intim higiéniás szerek használata.

Lelki tünetek

A klimaxos nők ingerlékenyebbek, sokszor labilissá is válnak. Gyakran romlik a koncentrációképesség, ami többek között az alvászavarnak is köszönhető. Az "öregedésből" fakadó önértékelési zavarok kihatással vannak a menopauzás nők kapcsolataira is.

Lehet-e és hogyan készülhetünk fel a klimax, azaz a változó korra? Mit tehetünk a testi tünetek ellen, hogyan őrizhetjük meg fiatalságunkat, fittségünket egy megváltozott hormonális korszakban? Hogyan tegyük túl magunkat a változáson, miként élhetjük meg jól új életünket?

Ezekre a kérdésekre és még sok minden másra keressük a válaszokat következő összeállításunkban!
 
 
0 komment , kategória:  Változókor  
Menopauza (változókor)
  2010-07-07 15:03:49, szerda
 
  Mi a menopauza (változókor)?A menopauza természetes esemény, amely minden nő életében bekövetkezik. A menopauza kifejezés a szabályos havivérzés végleges megszűnését jelenti. A középkorú nők menstruációs vérzése előbb szabálytalanná válik (az addig 28 napos ciklus lerövidül a vérzéses időszak megnyúlik), végül teljesen megszűnik. Az ez után következő időszakot nevezzük a változás korának, más néven a klimaktériumnak. Életkori időpontja egyénenként változik, legáltalánosabban 45-55 éves korban kező;dik. A 45 éves kor előtt beálló változókort korai menopauzának nevezzük. Ez az időzak sokszor életminőségbeli változást jelent a hölgyek számára. A tünetek sokszor megelőzhetik az utolsó vérzést, és azt követően évekig is eltarthatnak. Jelenleg csaknem kétmillió változókorú n&őél hazánkban.
A menopauza oka a petefészek működésének csökkenése, illetve megszűnése.
Hirtelen lecsökken a döntően a petefészkek által termelt női nemi hormon, az ösztrogén mennyisége, vagyis hormonhiányos állapot alakul ki. Ez az állapot számtalan kellemetlen tünettel jár.
A változókor tünetei:
Korai tünetek:
Közismert tény, hogy a változókor sok kellemetlenséget okoz a nő;knek. Ma már azt is tudjuk, hogy ilyenkor bizonyos betegségek kockázata is megnövekszik.
A klasszikus klimaxos panaszok röviddel az utolsó menstruációt követően vagy azt megelőzően jelentkeznek, ezért korai tüneteknek is nevezzük őket. Tíz nő közül nyolc szenved a következő - leggyakoribb - tünetek valamelyikétő;l: hő;hullámok, éjszakai izzadás, álmatlanság, ingerlékenység. Gyakori még a szívdobogásérzés, az ízületi és izomfájdalmak. Előfordul a nemi vágy csökkenése. Sok nő számol be a pszichés tünetekről (depresszió, szorongás, emlékezetzavarok, önértékelés zavara).
Középtávú tünetek:
A tünetek az utolsó mensest követő3-5 évben jelentkeznek. A nemi vágy csökkenése még kifejezettebb, kialakul a hüvelyszárazság, a húgy-ivarszervi nyálkahártyák sorvadnak, vizeletcsepegés, visszatérő húgyúti gyulladások jelentkezhetnek. A bőr és a haj szárazzá, a körmök töredezetté válnak.
Késői szövődmények:
A változókori csontritkulás az utolsó menstruációt követően 5-10 év múlva alakulhat ki a menopauza hormonhiányának következményeként. A betegségre a csonttömeg fogyása, a csontszerkezet károsodása, illetve a csontok törékenysége jellemző. A csontritkulást ,,néma járványnak" vagy lappangó kórnak is szokták nevezni, mivel panaszokat legtöbbször csak a csonttörés okoz. A csontok s&ű;rűségének lassú, fokozatos csökkenése természetes folyamat, amely 40 éves kortól kezdődik el, de ez a csontvesztés egyes esetekben gyorsabb lehet. Ha valaki hosszabb ideig ágyban fekvőbeteg, illetve egészségi állapota vagy kora miatt kevesebbet mozog, a csontritkulás kockázata megnövekszik. Az ösztrogén hormon csökkent szintje a változókorban növeli a csontritkulás kockázatát, mert felgyorsítja a csontvesztést. A változás korában a leggyakrabban a csigolyatörések fordulnak elő. Az esetek nagy részében csak a fokozódó háti görbület, a testmagasság csökkenése hívja fel a figyelmet a korábban lezajlott csigolyatörésre. Gyakori még a hosszú csöves csontok törése
(pl. eleséskor védekezően kinyújtott alkaron keletkezőcsuklótáji törések), illetve az idősebb korban jelentkező combnyaktörések. Magyarországon becslések szerint közel 1 millióra tehető a csontritkulásban szenvedő betegek száma (2/3-a nő1/3-a férfi). A csontritkulás talaján bekövetkező; csonttörések az 50 év feletti nők több, mint 40%-át érintik.
A menopauza ösztrogénhiányos állapota kockázati tényező a szív- és érrendszeri megbetegedések (pl. infarktus) kialakulásában is.
Mit tehet Ön?
A kockázati tényezők ellensúlyozásával a csonttörések száma akár 40%-kal is csökkenthető. Kezelés szempontjából ne várjon a csonttörés bekövetkezéséig! Törekedjen az alábbiak megvalósítására:
- Kiemelten figyeljen oda a táplálkozására, fogyasszon kalciumban gazdag ételeket! Biztosítsa a szükséges mennyiségű D-vitamint a megfelelő táplálkozással és napozással!
- Mozogjon rendszeresen!
- Kerülje az élvezeti szerek használatát!
Napi kalciumszükséglet: 1500 mg
Kalciumban gazdag ételek:

Tejtermékek: 120-600 mg/100 g
Brokkoli: 105 mg/100 g
Kelkáposzta: 57 mg/100 g
Szója: 200 mg/100 g
Banán: 110 mg/100 g
Savanyúkáposzta: 48 mg/100 g
Bab: 106 mg/100 g

A menopauzális hormonpótlás:
A hormonpótlásnak nincs hagyománya Magyarországon, pedig az elmúlt tíz évben nagyon sokféle korszerű készítmény jelent meg a hazai piacon. A hormonpótló gyógyszerek eladási adatainak elemzésébő;l kiderül, hogy az utóbbi években a kezdeti fellendülés után az eladott készítmények forgalma megtorpanni látszik. Miből adódik ez a visszaesés? A nők félelme a ráktól, a kisző;rösödéstől, az elhízástól? A mai 50-60 éves korosztály az 1960-as évek végén volt abban az életkorban, amikor megjelentek hazánkban a magas hormontartalmú, sok mellékhatással bíró fogamzásgátló szerek. Óhatatlan, hogy ezek a betegek, ha csak meghallják is a ,,hormon" szót, idegenkednek a kezeléstől, pedig az elmúlt 30-40 év alatt már sok ellentmondás tisztázódott. A fogamzásgátlásnak és hormonpótlásnak sem a célja, sem az eszköze nem egyezik meg, a készítmények sem cserélhetőek fel egymással. A fogamzásgátlás célja a peteérés biztonságos megakadályozása, a menopauzás hormonterápia pedig a hiányzó hormonszinteket pótolja.
Jelenlegi ismereteink szerint a bevitt hormondózisok csökkentésével igyekszünk a mellékhatásokat minimálisra csökkenteni úgy, hogy a jótékony hatások megmaradhassanak. Nagyon fontos a gyógyszert alkotó hormonok pontos, korszerű kiválasztása is. A beteg tájékoztatása nem kerülhető el, hiszen a hormonpótlás - úgymond - nem kötelező de szabadon választható, a beteggel egyetértésben szabad csak végezni. Azt viszont tudni kell, hogy a választás kettős: vagy nem használunk semmi segítséget, ekkor megmaradnak a tünetek, vagy ha használunk valamilyen készítményt, akkor minimális kockázatot is vállalunk. A kockázat csökkentéséhez viszont elengedhetetlen, hogy a beteg a kezelést csak megfelelő kivizsgálás után és e vizsgálatok bizonyos időközönkénti megismétlésével alkalmazza.
Vizsgálatok:

- nőgyógyászati szűrés (évenként megismételve)
- nőgyógyászati ultrahangvizsgálat (szükség szerint ismételve)
- mammográfia (az emlőröntgenvizsgálata) (évenként megismételve)
- laborvizsgálatok (félévente-évente)
- csontsűrűségmérés (szükség szerint ismételve).

Összefoglalás:
A hormonkezelés szükségessége elsősorban a tünetek eő;sségétőc;l függ, és egyénenként változhat. Ha panaszai vannak, ne szenvedjen tőlük csendben, gondoljon arra is, hogy a csontritkulás hosszú ideig nem okoz panaszokat, mégis veszélyes állapot alakulhat ki a súlyos csontritkulás miatt. Keresse fel a helyi menopauza-szakrendelést, vagy nőgyógyász szakorvosát, kérjen tanácsot a lehetséges kezelési módokról, melyek segítenek a panaszai enyhítésében és a késői szövődmények kivédésében


A menopauza utáni hormonkezelés növeli az agyvérzés kockázatát
Fokozódik az agyvérzés kockázata azoknál a nőknél, akik a havi vérzés megszűnése után hormonkezelést kapnak. A kockázat nem függ az életkortól.
A menopauza utáni hormonkezelés növeli az agyvérzés kockázatát

Az Archives of Internal Medicine című orvosi folyóiratban publikált vizsgálat szerint 39 százalékkal nagyobb az agyvérzésösztrogén női nemi hormont szednek, mint azoknál, akik nem kapnak ilyen kezelést. rizikója azoknál, akik
Akik ösztrogént és progesztint szednek kombinálva, azoknál az agyvérzés kockázata 27 százalékkal nő. A progesztin a menstruáció és a terhesség szabályozásában jelenlévő progeszteron hormon szintetikus változata.
A kutatók azt találták, hogy az agyvérzésmenopauzához közel vagy akár 10 évvel a vérzés megszűnése után. De fiatalabb nőknél a kockázat alacsonyabb, mint időseknél, és feltételezik, hogy idő;seknél is lehet csökkenteni a veszélyt a hormonadag kockázata akkor is magas, ha a nő fiatal korában kezdi szedni a hormonokat vagy a mérséklésével és a kezelés lerövidítésével.
Az orvosok nem találtak egyértelmű; kockázatnövekedést azoknál, akik 5 évnél rövidebb ideig, és fiatalabb korukban szedtek hormont. De ennek az is lehet az oka, hogy ilyen esetek ritkábbak.
A kutatók több mint 120 ezer 30 és 55 év közötti nő; adatait elemezték az 1976 és 2004 közötti idő;szakban. Ebben a tanulmányban szerepeltek elő;ször olyan nő;k is, akik több évvel a havi vérzés megszűnése után kezdték a hormonkezelést.A nő;i test/html/img/Content/body_naked_dv825029.jpg
Nőként csak úgy hozhatunk felelő;sségteljes és helyes döntéseket családtervezési és szexuális kérdésekrő;l, ha megértjük a saját testünk mű;ködését.A szexuális érettség éveiben a nemi hormonok kulcsszerepet játszanak a szaporodás és a nemi működés szabályozásában. Ebbő;l a fejezetbő;l megérthetjük, milyen összetett módon kapcsolódik egymáshoz a szaporodás, a szexualitás és a hormonális szabályozás.

A női nemi szervek/html/img/Content/reproductive_system.gif

A női nemi szervek (ivarszervek) két csoportba oszthatóak: ezek a külsőc; és belső nemi szervek.
Belső nemi szervek:

1.
Petefészek


1.
Petevezeték


1.
Méh (uterus)


1.
Hüvely (vagina)


Külső; nemi szervek:

*
Nagyajkak


*
Csikló (klitorisz)


A külső nemi szerveknek további fontos szerepe van a szexuális ingerek felfogásában és az orgazmus kiváltásában.
A szervezet hormonális egyensúlya/html/img/Content/hands_52_029P.jpg
A hormonrendszer olyan, mint egy szimfónikus zenekar, ahol a vonósoknak, a fúvósoknak és az ütősöknek tökéletes összhangban, a kotta szerint kell játszaniuk, hogy a szimfónia teljes szépségében szólaljon meg. A nagyzenekarhoz hasonlóan, a kifogástalan működéséhez a hormonrendszerben is kulcsfontosságú a pontos idő;zítés.

Mivel a tudomány mára már feltérképezte a hormonális szabályozás részleteit, a modern fogamzásgátló módszereknek és készítményeknek köszönhetően minden nő felszabadultan, a nemkívánt terhességtő;l való félelem nélkül élvezheti a szexuális élet örömeit.
/html/img/Content/climodien_pic_3.jpg

A változókor, más néven menopauza vagy klimaktérium, nem rendellenesség, hanem az élet természetes velejárója, amely nagyjából ötvenéves kor körül minden nő életében bekövetkezik. Ezt a változást szinte mindenki különböző;képpen éli meg: vannak, akik női mivoltuk csorbulásának érzik, mások pedig új erőt és önbizalmat merítenek belőle.
Minden változókorba lép&ő; nő;nek fokozott figyelmet kell fordítania egészsége megő;rzésére, hiszen a menopauza során fellépő hormonális változások kellemetlen tüneteiken túl egyes rendellenességek és betegségek kialakulásának esélyét is megnövelik.
 
 
0 komment , kategória:  Változókor  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 1216 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 22
  • e Hét: 917
  • e Hónap: 3222
  • e Év: 90713
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.