Regisztráció  Belépés
sarkanyciklon.blog.xfree.hu
"Szólj, gondolj, tégy jót, s minden szó, gondolat és tett tiszta tükörként fog visszamosolyogni Rád." sarkany melitta
1976.12.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
házi praktikák
  2009-09-29 07:07:31, kedd
 
 
HÁZI PRAKTIKÁK

Ezeknek a tanácsoknak nem az céljuk, hogy kuruzslókat neveljünk, vagy az orvosi munkát feleslegessé tegyük, hanem csakis azokat az intézkedéseket említjük, melyeket az orvos megérkezéséig eszközölhetünk. Mintegy elsősegélynyújtásként, amikor még az orvosi segítség nem áll rendelkezésünkre.

Aphthae (hólyagos szájgyulladás)

Gyermekeknél és felnőtteknél gyakori. Fertőző. Folyékony étrend, író, aludttej, túró csökkenti a gyulladást. Gyakran öblögessük a szájat hideg zsálya- vagy hideg áfonyateával. Székletrendezés, hidegvíz-kúra.


Ájulás

Fektessük az ájultat laposra, és a beteg fejét helyezzük mélyebbre, hogyha az arcszíne sápadt. A halántékokat ecetes vízzel mossuk meg, és dörzsöljük be kámforos szesszel. A szív tájékát erősen dörzsöljük be ecetes vízzel.


Általános izomsorvadás

Ezt az idült betegséget kedvezően befolyásoljuk rendszeresen végzett vízkúrával, masszázzsal és tornagyakorlatokkal. A kezelés orvosi ellenőrzést igényel.


Bevont nyelv

Lázas betegeknél és emésztési zavarnál jelenik meg. Gyakran öblítsük ki szánkat zsályateával. Ha savtúltengés van, úgy azt kell kezelnünk. Székletrendezés.


Bélgörcs

Bélgörcsnél ágynyugalom. Forró borogatás.
Igyunk kamilla-, kömény- vagy fodormentateát. Veszélytelen, ha emellett a széklet és bélgáz eltávozik. Ha bélgörcsnél sem széklet, sem pedig bélgáz nem távozik, számításba jönnek a következők: epekőbántalom, vesebaj, bélszűkület, bélcsavarodás, vakbélgyulladás és sérvkizáródás. Azonnal hívjunk orvost! Ha a bélgörcs csak emésztési zavar következtében lépett fel, úgy a görcs megszüntetése után hashajtót adjunk a betegnek. Egy-két napig koplaltassuk.


Bőrfarkas

A bőr tuberkulotikus megbetegedése. Rendszerint az orron és az arcon lép fel csomós kiütés alakjában, mely később szétesik és az orrot elpusztítja. A fénykezelés mellett az agyagos borogatás igen jó. Emellett végezzünk erősítő- és edzőkúrát.


Bőrviszketés

Legtöbbször cukorbajnál, vesebajnál, idült bélrenyheségnél és előrehaladott korban, mint öregségi tünet jelentkezik. A vér összetétele megváltozott, a vér vastartalma több, a mirigyek működése hiányos. A szappant kerüljük. Végezzünk alapos vértisztító kúrát, térjünk át természetes táplálkozásra, és használjunk vízkúrát. Ezek adják a legtöbb eredményt. Kerüljük az alkoholt, a fűszereket, a teát és a szemeskávét. Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldfőzeléket, tejet, túrót és aludttejet. Célszerű, ha hetenként egy-két tej- vagy gyümölcsnapot tartunk. Légfürdő! Télen nagyon jó a narancskúra (esetleg szőlőkúra). Fekvőkúrát vezessünk be a szabadban, ezáltal az idegrendszer megerősödik. Külsőleg a viszketés ellen mossuk le testünket hideg ecetes vízzel, és a bőrt dörzsöljük be fenyőkivonatos sósborszesszel vagy citrommal.

Csalánkiütés

Egyes embereknél túlérzékenység következtében, rák, hal, földieper stb. elfogyasztása után csalánkiütés jelenik meg a testen. De idült gyomor- és bélhurutnál, bélrenyheségnél, anyagcsere-bántalomnál és nőbetegségnél is felléphet. Kezelés: hashajtótea, diéta, ecetes-vizes lemosás (kétharmad víz, egyharmad ecet).


Égési seb

Olajba vagy tejfölbe mártott vagy tiszta zsírral vagy vajjal bekent ruhácskát tegyünk az égett sebre; szórjuk meg liszttel vagy keményítővel, és légmentesen kössük le. A kisebb égési hólyagot nem tanácsos kinyitni, a nagyobbakat ellenben lángban izzított tűvel kiszúrhatjuk. A hideg víz fokozza a fájdalmat, a langyos ellenben csökkenti.


Éjjeli izzadás

Este igyunk egy csésze zsályateát. Állapítsuk meg az éjjeli izzadás okát. Tüdőbetegek este lefekvés előtt dörzsöljék le magukat ecetes vízzel.


Étvágytalanság

Ezerjófűből és fehér ürömből készítsünk teát, melyből naponta többször igyunk hidegen egy-egy kortyot. Reggel és ebéd után egy órával tegyünk a gyomorra hideg-vizes borogatást. A borogatás 1/2 óráig maradjon fenn. Ha az étvágytalanság oka diétahiány vagy emésztési zavar, időközönként koplaljunk, egy-egy étkezést hagyjunk el.


Fagydaganat

A friss fagydaganatot eleinte hideg vízzel és hóval dörzsöljük, és csak utána térünk át a forró kéz- vagy lábfürdőre. Régi fagydaganatok ellen legjobb a forróvíz-kezelés. Naponta vegyünk többször 40oC-os forró kéz- és lábfürdőt. A közönséges víz helyett alkalmazhatunk szénavirág-, burgonya- vagy zellerfőzetet is. Különösen bevált a tölgyfakéreg főzete. Dicsérik még a megreszelt hagymás és az agyagos borogatást. Ha a fagydaganat felfakad, úgy hideg kamillás borogatást használjunk.


Felböfögés

Bőséges gázképződés következtében lép fel. Reggel az ágyban és étkezés után egy óra múlva tegyünk a hasra hideg-vizes borogatást. Fehér üröm, rebarbara, ánizs, kömény és boróka egyenlő mennyiségéből készítsünk finomport, és ebből minden étkezés után vegyünk be egy kávéskanálnyit. Az étkezést egyszerűsítsük le, kerüljük a puffasztó, erjedést előidéző, zsíros és édes ételeket. Savanyú felböfögésnél a fent jelzett por helyett igyunk reggel éhgyomorra és este egy csésze kamilla és boróka egyenlő mennyiségéből készült teát. Az eredmény meglepő!


Felfekvés

A szövetek elhalása azokon a helyeken, melyek huzamosabb ideig nyomás alatt vannak (sarkok, keresztcsont, stb.) Ezeket a helyeket gyakran mossuk le sósborszesszel. Gyakran tegyünk fel kamillateás borogatást. Ha lehetséges, gyakran vétessünk hideg ülőfürdőt.


Feltöredezett kezek

Forró kamillateás kézfürdő, este a kezeket kenjük be tejkrémmel.


Fogápolás

A fogápolás az általános egészségügy rendkívül fontos fejezete. Itt nem az a lényeg, hogy milyen szájvizet vagy fogpasztát használunk, hanem inkább az a fontos, hogy a fogakat az ételmaradéktól tisztítsuk meg. A fogápolás fontos eszköze a fogkefe és a fogvájó. A fog tisztításához alkálikus szájvizet vagy fogpasztát használjunk. A legolcsóbb a közönséges konyhasós szájvíz ( egy pohár vízhez tegyünk egy késhegynyi sót). Használhatunk finomabb porított krétát is, melyhez tegyünk néhány csepp fodormenta olajat. A fogakat naponta legalább kétszer kell tisztítani, reggel és este. Évente egyszer nézessük meg fogainkat fogorvossal.


Fülfájdalom

6-8 percig tartó kamillateás gőzölés. A fájó fülbe cseppentsünk néhány csepp meleg glicerint. Forró lábfürdő.


Görcsök

Általános görcshajlam kezelésénél törekedjünk az egyszerű vegetáriánus kosztra. Forró borogatást tegyünk a hasra. Itassunk közönséges cickafark-, kamilla-, fodormenta- vagy kereklevelű harmatfűteát. Görcsös rohamnál ne törekedjünk arra, hogy a roham idejét megrövidítsük. A fű dolog az, hogy a beteget úgy helyezzük el, hogy meg ne sérüljön. A feje alá tegyünk párnát. A ruházatot lazítsuk meg, és a fejre tegyünk hideg-vizes borogatást. Görcsösen összehúzódott végtagokat ne egyenesítsünk ki, mert törést okozhatunk. Nyelvharapásnál kendőbe burkolt kanálnyelet vezessünk be óvatosan a szájba.


Gutaütés (agyvérzés)

A beteg hirtelen elveszti eszméletét, és legtöbbször az egyik oldala megbénul. Agyvérzés következtében lép fel. Fektessük le a beteget. Később folyékony, esetleg pépes koszt. Etetésnél legyünk óvatosak, nehogy a beteg félrenyeljen. A fejre ne tegyünk jégtömlőt, csak hideg-vizes borogatást. A fülek mögé rakjunk föl piócákat. A bénulás ellen igen jó a rendszeres Kneipp-kúra.


Gyermekek éjjeli felijedése

Ha eltekintünk az ideges alaptól, legtöbbször túl bő vacsorázás után jelenik meg. Egyszerű, könnyű vacsora. Elalvás előtt meleg kamillateát adjunk a gyermekeknek. Az ágyban tegyünk a hasra 1/2-1 órára hideg-vizes borogatást (e fölé gyapjútakarót tegyünk). Ha a gyermek időközben elalszik, a borogatás egész éjszaka fennmaradhat.

Gyermek-ekcéma

Gyakran már az első élethónapokban fellép a hajas fejbőrön és az arcon nedvedző ekcéma. A tejet a csecsemőknél hagyjuk el és nyáklevest adjunk. A kiütéses területre tegyünk hideg kamillateás borogatást. A kamillateás borogatás egy óráig marad fenn, és naponta többször megismételjük.


Gyomorgörcs

Gyakran összetévesztik az epegörcsökkel. A gyomorgörcs ellen nagyon jó a forró szénavirág- vagy kamillavirág-borogatás. Igyunk meleg kamillateát, melyhez hozzátehetünk 10 csepp köményolajat. Hívjunk orvost, hogy a görcs okát megállapítsuk.


Hajhullás

Egyes fertőző betegségeknél - tífusz, orbánc - igen gyakori, de ilyenkor a hajhullás átmeneti, mert egy-két hónap múlva a haj újból kinő. A maradandó hajhullás legtöbbször öröklött alapon jön létre. Ezen esetben fokozott szellemi munka, lelki ingerültség, helytelen életmód és célszerűtlen táplálkozás a hajgyökerek táplálkozási zavarát idézi elő. Hajhullásnál arra törekedjünk, hogy a fejbőrt naponta megmossuk hideg vízben, utána pedig élénken dörzsöljük azt. Az egyik híres szakember, Lassar tanár (Berlin), évekkel ezelőtt a következőket mondta: "A legjobb hajnövesztő szer a tiszta hideg víz." Ha a hajas fejbőr túl száraz, úgy időnkét olajozzuk be egy kissé. Aki hajlamos a hajhullásra, az hajadonfővel járkáljon, csak kerülje a forró napot. Ügyeljünk az általános testápolásra és a helyes étrendre (sok főzelék, gyümölcs). Székletről gondoskodjunk, kerüljük az alkoholt és fűszeres ételek fogyasztását. Légfürdő!


Hányás

A hasra tegyünk fél órára forró szénavirág-borogatást. Belsőleg: igyunk feketeteát vagy kamilla- és közönséges cickafarkteát, vagy pedig szárított áfonyából készítsünk teát. Vörösborban főzött áfonya is jó. Kerüljük a tejet és tejes ételeket.


Házi gyógyszertárak

Tartsunk otthon vattát, kötszert és ragtapaszt. Hőmérő egy háznál sem hiányozhat. Teák közül a következőket tartsuk: kamilla, hársfavirág, mezei macskagyökér, borsmenta, szárított áfonya, mezei zsurló, fehér ürömzsálya és boróka. Ezeket évenként kell újítani.


Hideg kezek

Váltakozó kézfürdő (1 percig 40 C-os forró, majd 1/2 percig hideg vízbe mártsuk be kezeinket). Ezt naponta többször megismételjük. 1-2 hét múlva naponta használjunk hideg kézfürdőt vagy alkarfürdőt.


Homloküreg-gyulladás

Nátha következtében lép fel, amikor a gyulladás az orrőrből ráterjed a homloküregre, mely az orrgyökér fölött a szemöldökök között fekszik. A beteg fejfájásról panaszkodik. A homloküreg kifejezetten nyomás-érzékeny. Ha a homloküreg elgennyed, a nyomásérzékenység és a fájdalom fokozódik.


Orrhurut

Száraz orrhurutnál naponta kétszer-háromszor öblítsük ki orrunkat hideg mezeizsurló-teával.


Reszkető bénulás
(paralysis agitans)

A 45. életév után kezdődik. Legelőször is a betegek úgy érzik kezüket, mintha elhaltak volna. Az ujjakban zsibbadás és bizsergés jelenik meg. A beteg hangulata nyomott. Az ujjakban, a kezekben és a karokban sajátos, remegő mozgást látunk. Lelki felindultság, testi túlerőltetés fokozza a kezek remegését. A kezelése a vitustánc kezelésével megegyezik: enyhe vízkúra az alkarokra, ecetes vizes borogatás. Masszázs (különösen a vibrációs masszázs).


Sántítás

Legtöbbször csípőizületi bántalmaknál lép fel. Egészen más az időszakos sántítás. Ez az alsó végtag rossz vérkeringése (érelmeszesedés) következtében fejlődik ki. Járásnál a beteg heves fájdalmat érez az alszárakban, egy időre kénytelen megállni, és csak azután folytathatja az útját. Bevált az alszárzuhany, lábfürdő, hideg vizes láb- és alszárpakolás. Általában véve itt a Kneipp-kúra kitűnő és biztos.


Sebgyógyítás

A hideg kamillateás vagy árnikatinktúra borogatás. A sebet nem mossuk ki. A végleges sebellátást bízzuk az orvosra (idegen testek eltávolítása, varrás, stb.),


Sokfoltú keményedés
(sclerózis multiplex)

Az agy és a gerincagy megbetegedése. Oka ismeretlen. A vérbajhoz semmi köze. Ennél a betegségnél a beteg kezei szándékos mozgásnál remegnek, nyugalomban azonban a remegés megszűnik. A beszéd akadozó. A járás bizonytalan. Állásnál csukott szem mellett a beteg szédül. A betegség lefolyása idült, évtizedekig is eltart. Ésszerű vízkúra kedvező hatást vált ki ennél a betegségnél, minthogy ezáltal az egész idegrendszert megerősítjük.


Szájszag

Okai: rossz, odvas fogak, foghúsgyulladás, garathurut, gyomorbaj (rendellenes erjedés a gyomorban és a belekben). Gondos száj- és fogápolás. A gyomorzavarnál naponta többször rágjunk borókát. A bélműködést szabályozzuk. Könnyen emészthető ételeket fogyasszunk.


Szemölcsök

A szemölcs tulajdonképpen bőrnövedék, melynek kezelése és eltüntetése még ma sincs tisztázva (hidegbefolyás, szuggesztió általi eltűnés, fertőzés). A vérehulló fecskefű frissen kinyomott nedvével gyakran érintsük meg a szemölcsöket. Ajánljuk erre a célra a citrom nedvét és a hagyma nedvét is. Használják ezeken kívül a tiszta ecetet, a pokolkőt és a salétromsavat.


Szédülés

Hirtelen szédülés és fülzúgás lepi meg a beteget. A szédülés legtöbbször olyan erős, hogy a beteg elesik. A beteg hány, az arca sápadt, az érverés csökken. Ennél a betegségnél a beteg gyakran nagyothall. A belső fül betegsége. A legjobb gyógyszer a rendszeres vízkúra. Vérlevezető eljárások: egész lemosás, zuhany, váltakozó lábfürdők, alszárpakolás.


Szívdobogás

A szívtájékra tegyünk fel hideg vizes borogatást. különösen bevált a hideg karfürdő. Nappal mezei macskagyökér-cseppek, este mezei macskagyökér-tea.


Tályog

Gennyes szövetgyulladás. Gennyokozó bacilusok idézik elő. A genny fertőző. A gennyedés lefolyását gyorsíthatjuk, ha a beteg területre gyakran teszünk forró lenmag-lisztes vagy görögszénás borogatást. Ezek helyett nyers, reszelt burgonyából is készíthetünk pépes borogatást. Több egymás mellett fekvő tályogból fejlődik ki a karbunkulus. A vizeletet ellenőriztessük. A gennyes váladék tökéletes ürülése után a hátramaradó seb begyógyulását hideg kamillateás borogatással gyógyíthatjuk


Végbélviszketés

Naponta többször tegyünk fel 1-1 órára agyagborogatást, utána kamillateás lemosást végezzünk. Különösen bevált: hetenként többször 14-18 C-os ülőfürdő. A fürdési idő 10 másodperc.


Zsírtüsző-gyulladás

A bőr faggyúmirigyeinek kivezető nyílásai eldugulnak. Forró vizes borogatást tegyünk fel. Éjjelre tegyünk az arcra lisztből és mézből készült híg teát, utána óvatosan nyomjuk ki a fölös faggyút.


BOGUMIL GYÓGYTEÁK

A gyógytea receptek Balogh Gyula Bogumil szabadalmai alaján készített BOGUMIL-teák receptjeivel azonosak.


A gyógyteák tárolása

A recept alapján megvásárolt gyógytea-drogokat szárazon összekeverjük, majd egy vászonzacskóban - a falba vert szegre felakasztva - száraz helyen tároljuk. Használatkor a bekevert drogokból a megadott mennyiséget a csészébe vagy forró vízbe mérjük. A teát általában 2-3 percig forraljuk, majd lefedve 1 óra hosszat ázni hagyjuk. Utána lehűtve, ízesítés nélkül fogyasztjuk. 1 liter tea készítéséhez 2-3 evőkanál keveréket adunk.


TEÁK

Epetea

1 bodzavirág, 1 citromfű, 1 borsmenta,
2 apróbojtorján, 1 gyermekláncfű gyökér,
1 koriandermag, 1 mustármag.


Elhízás elleni tea

3 kukoricabajusz, 1 csalánlevél, 2 gyermekláncfű gyökér, 1 kutyabenge kéreg,
1 bodzagyökér, 1 bodzavirág.


Vérnyomáscsökkentő tea

1 babhéj, 1 kecskeruta, 1 bodzavirág,
1 macskagyökér,1 aranyvesszőfű,
1 csalánlevél.


Nyugtató tea

1 macskagyökér, 1 vadárvácska, 1 citromfű, 1 bodzavirág, 1 kömény, 1 koriander,
1 bazsalikom.


Hashajtó tea

1 kutyabengekéreg, 1 sédkenderfű,
1 bodzavirág, 1 rebarbaragyökér, 1 gyermekláncfű, 1 hársfavirág.


Vércukorcsökkentő tea

2 kecskerutafű, 1 babhéj, 1 berkenyebogyó, 1 áfonyalevél, virág vagy bogyó, 1 kökényvirág, 1 szederlevél.


Sámson hajregeneráló készítése

1 liter 40%-os alkoholban 30 deka tormát, 10 deka bojtorjángyökeret, 10 deka csalánlevelet 15 napig érlelünk. A készítményt naponta összerázzuk, 15 nap után leöntjük a szüretet.


GYÓGYKENőCSÖK KÉSZÍTÉSE

Pipom-pápom kenőcs

Égésekre, fagyásokra, reumatikus és ízületi bántalmakra a következőképpen készítünk kenőcsöt:

Alapanyag: feketenyárfarügy
A feketenyárfarügyet mindig január-február hónapban gyűjtjük be. A kiszáradt rügyeket feldolgozáskor a következőképpen készítjük: 1 kg sertészsírban kb. 35-40 dkg nyárfarügyet kisütünk. A zsír kioldja a rügy hatóanyagát, és illatos, zöld színű alapkenőcsöt nyerünk. Ezt a pipom-pápom kenőcsöt dolgozzuk fel a továbbiakban.


Reumakenőcs

100 gramm reumakenőcs készítése
20 gramm pipom-pápom, 2 g kámforszesz, 2 g metil-szalicilát. Kiegészítve 100 g-ra Unguentum-Non-Ionikum kenőcsanyaggal.


Visszérkenőcs

A visszérkenőcs alapanyaga a vadgesztenye. A friss, érett vadgesztenyegumót megfőzzük, majd szitán áttörve sütőben kiszárítjuk. Utána a drogot kávéőrlőn ledaráljuk, és a felhasználásig vászonzacskóban tároljuk.
100 g visszérkenőcs készítése
20 g vadgesztenyepor, 10 g alumen,
kiegészítve Unguentum-Non-Ionikummal.


Bogumil házipatikája

Receptek
Az összetételt evőkanálra adom meg. Tehát a drog előtt szereplő szám a fél liter vízbe belemért evőkanálnyi drog keverék mennyiségét jelzi.

Asztmás köhögés ellen

1 ökörfarkkoró, 1 zsálya,
1 vöröshagymalevél porrá törve,
1 százszorszépvirág,
Ízesítés akácmézzel.


EMÉSZTÉSI ZAVAROKRA

Tormás borbolyabor

Megszünteti a bél emésztéspanaszait és a gyomor telítettségét.
50 g ledarált tormát, 10 dkg mustármagot, 2 dkg koriandermagot fél liter vörösborban felfőzünk, és hagyjuk kihűlni.
A langyos főzetbe 30 g sóskaborbolya-drogot áztatunk, s elkeverünk benne 3 dkg mézet. Ezután ledugaszoljuk és hűvös helyen tároljuk.
Fogyasztása: étkezés előtt fél dl.


Gyomorégés ellen

1 kg mézben 10 dkg akácvirág szárít-mányt, 5 dkg bodzavirág szárítmányt,
10 dkg mustármagot és 2 dkg koriandermagot áztatunk.
Étkezés előtt 1 kávéskanállal fogyasztunk.
Hasmenés elleni tea
1 borsmenta, 1 csalántea, 1/2 édeskömény, 1 útifű, 1 tölgyfakéreg, 1 fűzfakéreg.


BőRBAJOKRA

Csalánkiütésre

1 olívaolaj, 1 ecetes víz, 2 citromos víz.
A viszketés helyét bedörzsöljük. Ugyanez vonatkozik a szúnyogcsípésre is.


Fagyás ellen

Nyúlhájban kifőzött feketenyárfarügy kenőcsbe hagymalevelet porrá törve belekeverek. Ezzel kenem a fagyos részt.
Hólyagok gyógyítása
10 g árnikatinktúrát elkeverünk
10 dkg glicerinolajban.
Ezzel borogatjuk a hólyagot.


Pattanásos bőr kezelése

Ivókúra
1 nyírfalevél, 1 bodzalevél, 2 martilapu,
1 cickafark, 1 csalán.
A teát 2 hétig reggel és este isszuk.
Külsőleg
Ecetes tormát élesztővel összeturmixolunk, és 10 perces pakolást készítünk naponta egyszer.
Sebgyógyító tea
Iglicegyökér, fűzfakéreg tea 1:1 arányban megfőzve.


Bőrgyulladás

A fürdővízbe két marék konyhasót, gólyaorr- és fűzfakéreg-teát adunk.
Pikkelysömör esetében
3 marék sót és 3 g szalicilt adunk a fürdővízhez.
Vigyázzunk, hogy szájba ne kerüljön, szemhez ne érjen. A szalicil felpuhítja, és szünteti a pikkelyek kialakulását.
Szemölcs ellen
Vérehullató fecskefű tinktúra.

Vágott sebek elsősegélynyújtása
Friss tojásfehérjével bekenni


Fejfájás, migrén

Orbáncfű levendulaolajba áztatva. A szőrlettel bedörzsöljük a tarkót.
Sósborszeszben áztatott majoránna tinktúra. Szintén a tarkót és a halántékot dörzsöljük be vele.


Fülfájás

1. ősi módszer, még a nagyanyámtól tanultam:
Fokhagymát ledarálunk, s apróra vágott petrezselyemmel összegyúrjuk. Ezt a masszát nyomjuk be a fülbe. Az erős antibiotikum megöli a gennykeltő kórokozókat.
2. Tormát és fokhagymát lereszelünk 1:1 arányban.
Fekete nadálytőt porrá törünk. A levet eresztett torma- és fokhagyma-masszához hozzákeverem a nadálytő-port. Kocsonyás anyagot kapok, mellyel a fület betapasztom. A bajt azonnal szünteti.


Fogfájás

Lyukas vagy gyullad gyökerű, fájós fogat célszerű az előbb említett keverékkel betapasztani. A fájdalom megszűnik.


Rovarcsípés


Muskátlilevél, torma, petrezselyem, kakukkfű
Méhcsípésnél
Só- és cukormasszával borítjuk be a csípést. Ez megakadályozza a feldagadást. Ugyanez az eljárás száj és torok esetén is az ödéma kialakulásának elhárítására.


Horkolás megszüntetése

A horkolás a legjobban akkor szüntethető meg, ha a horkoló ágyának lábait megemeljük, és ágyastól eltávolítjuk a szobából.


Influenza

1 hagymahéj, 1 hársfavirág, 1 citrom,
1 torma


Lábgombásodás

mezei zsurló, gólyaorr, vérehullató fecskefű, diólevél, farkasalmalevél, arány: 1:1
A gombásodás napi kétszeri borogatással 5-6 nap alatt megszűnik


Légcsőhurut

Fokhagyma, torma, hagyma
Az apróra vágott fokhagymát, reszelt tormát és vöröshagymát a mellkasra tesszük, és száraz ruhával lekötjük.
Fürdő
eukaliptusz, kamilla, borsmenta, zsálya, só.
Ajánlatos ebből a keverékből inhalálni is.
Gyerekeknek
mustármagfürdő ajánlott.
Tea
1 ánizs, 2 ökörfarkkoró, 1 mályvagyökér,
1 lándzsás útif?, 2 édesgyökér.
Meghülés
1 csalánlevél, 2 csipkebogyó, 1 bodzavirág, 1 martilapu, 1 hársfavirág, 2 zsálya,
1 cickafark, 3 méz, 1 citrom leve

Női betegségek


Fehérfolyás

mezei zsurló, kamilla
1 liter főzetet adunk 5 l vízhez. Ebben kell egy hétig naponta ötször ülőfürdőt venni.


Menstruációs fájdalom esetében

1 mezei zsurló, 1 csalán, 1 édeskömény,
2 kamilla, 1 levendula, 1 cickafark
A teát óránként kell kortyolgatni.


Túl erős vérzés ellen

1 libapimpó, 1 orbáncfű, 2 pásztortáska
A menstruáció előtt 3-4 nappal naponta 3 csésze fogyasztható

Változó kor

Macskagyökér fürdőbe két kanál brómot teszünk.


Orrvérzés elállítása

Mezei zsurló, csalán, ecetes víz főzetébe mártott vattát dugunk az orrlyukba.


Slejmos köhögés ellen

1 cékla vagy 1 fekete retek levét centrifugázzuk ki, mézzel keverjük össze.
Naponta 8-10 alkalommal 1-1 kis mokkáskanállal fogyasszunk.


Nyelvlepedék megszűntetése

1 mezei zsurló, 1 zsálya, 4 aludttej
A fenti keverékkel többszöri szájöblítést végzünk.


Torok- és mandulagyulladás

Árnikatinktura, ecet vagy citrom, só, víz, kendő
Árnikatinktúrával vagy gyümölcsecettel kevert vizes borogatást - melyhez egy kiskanál sót adunk - teszünk a torokra.


Hagymaborogatás

Sütőben pirítsunk meg öt darab hagymát. Készítsünk belőle pépet. Ezt kenjük vászonkendőre, s borogassuk vele a nyakat, torkot. 8 óránként cseréljük.
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG  
Túlsúlyos gyerek
  2009-09-27 08:47:48, vasárnap
 
  Nem könnyű minden esetben ellenőrizni, mit eszik egész nap a gyermek, főleg ha iskolában étkezik. Csakhogy otthon is hibázunk. Ennek oka egyrészt az időhiány, másrészt, hogy túl sok a csábítás.
1. Már a legkisebbek is túl sok kövér és rántott ételt esznek, amelyek sok állati eredetű zsírt tartalmaznak. A kevésbé zsíros alapanyagokat-ételeket is elrontjuk azzal, hogy kirántva vagy erősen tejfölös mártással készítjük. A zsír legfeljebb táplálékuk 30%-át tegye ki, és csak a harmada legyen állati eredetű.
2. A másik hiba, hogy túl sok cukrot fogyasztanak - ételekben, nassolás közben, üdítőkben. Otthon és az iskolai étkezdében gyakran van az étlapon édes főétel: bukta, rizskoch, császármorzsa, öntött kifli, fánk. S ráadás: a fagyi és a tejszínhab.
3. Manapság, főként nagyvárosokban, a legnagyobb veszély a gyermekek körében népszerű gyorsbüfék választéka: hamburger, pizza, hasábburgonya, virsli, sült kolbász, rántott sajt.
4. Füstöltáru: tízóraira is legtöbbször szalámit, kolbászt kapnak, pedig ezekben rengeteg az állati zsír, a só és a tartósítószer.

Mi okozza a túlsúlyt?
- Rossz napi beosztás: Nagyon sok gyermek nem reggelizik, nem tízóraizik, aztán délben otthon vagy az iskolai étkezdében farkaséhesen mindent megeszik. Vannak, akik maguk vásárolják az ebédet - kiflit, kekszet, majonézes salátát. Este jól belaknak, s utána leülnek a tévéhez egy halom burgonyszirommal és más ropogtatnivalóval.
- Kevés mozgás: Iskolába gépjárművel utaznak, otthon pedig a számítógépnél, tévénél ülnek.
- Cukros üdítők: Kóla, szörpök, édesített gyümölcslevek.

Hogyan szabaduljunk meg a kilóktól?
Az elhízás kezelése bonyolult dolog, és szükséges hozzá az egész család segítsége.
- Legyen az étrend olyan, hogy a gyermek ne érezze az egészséges változást (zsírszegény sajt zsíros helyett, csirke, hal disznó- és marhahús helyett stb.)
- Rendszeresen étkezzen, naponta ötször, utoljára legalább 2 órával lefekvés előtt.
- Óvakodjunk a magas kalóriatartalmú, egészségtelen élelmiszerektől: burgonyaszirom, fánkok, tejszínes fagylalt, majonéz, zsíros és füstölt hús, zsíros tejtermékek, tejszín stb.
- Gondoskodjunk róla, hogy eleget mozogjon. Fusson, járjon, kerékpározzon, ússzon.

 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG  
Gyakori vizelés
  2009-09-27 08:06:20, vasárnap
 
  A vizelés bonyolult, több szervrendszert érintő folyamat, amelyhez a veséken, hólyagon és húgycsövön kívül a gát izomzata és az idegrendszer szükséges. E jól koordinált mechanizmus bármely részének megbetegedése vizeletürítési vagy -tartási zavart okozhat. A vizelési panaszok nagyon sokfélék lehetnek. Egyikük a gyakori vizelés vagy pollakisuria, melynek különféle okai lehetnek. Sürgető, parancsoló jellegű vizelési inger és gyakori vizeletürítés az úgynevezett hiperaktív hólyag szindróma vezető tünete. A betegség - pontos okai nem ismertek - lényege a hólyagnyálkahártya ingerlékenységének növekedése. Előfordulhat nőknél változókor idején, amikor megbillen a hormonháztartás egyensúlya. Ismétlődő vizelési ingert a hólyagra gyakorolt állandó nyomás is kiválthat, amelyet nőknél például a hüvelyfal süllyedése okoz, idősebb férfiaknál pedig a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás. Nőknél hozzájárulhatnak a kismedencei műtétek, továbbá a pszichikai izgalom, a fokozott kávé- vagy alkoholfogyasztás, továbbá egyes gyógyszerek is okozhatnak mellékhatásként gyakori vizelést. A szomjúságérzéssel párosuló nagy mennyiségű ürítés hátterében a cukorbetegség egyik formája lehet. A tünet oka lehet a hólyag beidegződésének megzavarása, gerincproblémák vagy akár a központi idegrendszer károsodása is. Más nehézségek megjelenése, mint a csípő vizelési érzés és a hólyagtáji fájdalom utalhat alsó húgyúti gyulladásra. A vizelet elakadása a prosztata megbetegedéseire jellemző. A görcsös, fájdalmas ürítés, kismennyiségű, esetleg véres vizelet a vesekő beékelődésére utalhat. Az éjjeli vizelés (nycturia) szívelégtelenség jele lehet.
Ismeretlen eredetű gyakori vizelés esetén orvoshoz kell fordulni. Mivel minden betegség legeredményesebb kezelése az oki terápia, fontos a vizelettartási zavart kiváltó probléma megállapítása. Látogasson el körzeti orvosához, aki először is kórtörténetet vesz fel, majd a fizikális vizsgálat következik. Férfiaknál ennek el nem hanyagolható része a rektális digitális vizsgálat, amellyel a prosztata-megnagyobbodását észlelheti az orvos. A helyes diagnózis felállításához fontos a laboratóriumi vizsgálat is. Elsősorban vizeletmintát kell ilyen esetben alávetni különféle teszteknek, ezért vizelési panaszok jelentkezésekor vigyünk magunkkal orvosunkhoz jól kimosott üvegben vizeletet. A mintát az első reggeli ürítésből vegyük, méghozzá az úgynevezett középsugárból. Ez azt jelenti, hogy az első cseppeket engedjük a vécékagylóba, hogy elkerüljük a hüvely- vagy a fitymaváladék vizeletbe való jutását. Ne felejtsünk el mintavétel előtt alulról alaposan megmosakodni. A vizsgálatok eredménye alapján háziorvosa meghatározza a megfelelő kezelést, vagy további szakorvosi (urológiai, nőgyógyászati vagy neurológiai) kivizsgálást ajánl. A kezelés a tünetet kiváltó betegségtől függ. Az ellátás első lépése a panaszokat kiváltó okok megszüntetése. Ide tartozik a folyadék- és gyógyszerfogyasztás korrigálása, a változókor során kialakuló zavarok ösztrogén hormonnal való kezelése, a hüvelyfalsüllyedés, prosztatamegnagyobbodás sebészeti ellátása, cukorbetegség esetén a cukorháztartás diétával, gyógyszerekkel vagy inzulinnal való szabályozása. Egyszerűbb húgyúti fertőzések esetén elegendő a 3-5 napos antibiotikumos kúra, bonyolult esetben ezt a tenyésztési vizsgálat eredménye alapján változtatja meg orvosa. A hiperaktív hólyag esetében segíthet a vizeléssel kapcsolatos szokások pszichoterápiás (viselkedésterápia) kezeléssel való megváltoztatása, a gátizmokat erősítő úgynevezett intimtorna, egyes esetekben a gyógyszerek is.

Megelőzés
A vizelési problémák kialakulásának megelőzéséhez magunk is hozzájárulhatunk. A fokozott higiénián kívül esetenként az életmód megváltoztatása is szükséges. Folyadékot fogyasszunk megfelelő mértékben. Lefekvés előtt egy-két órával már ne igyunk sokat. Kerüljük a hólyagot irritáló anyagokat, például a koffeint és az alkoholt. Hagyjuk abba a dohányzást. Próbáljuk csökkenteni súlyfeleslegünket, és mozogjunk rendszeresen.

 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG  
Fűben-fában orvosság
  2009-09-26 21:21:13, szombat
 
  Citromfű: Egyszerre nyugtat és élénkít. Gyulladáscsökkentő hatása miatt hatásos pattanások ellen is. Vírusölő, görcsoldó, idegerősítő. Külsőleg herpesz kezelésére is alkalmas.

Csalán: Vaspótló, vértisztító, vizelethajtó, emésztést serkentő. Tartalmaz vitaminokat, flavanoidokat, klorofillt, vasat, kalciumot és káliumot.Eukaliptusz: Elpusztítja a vírusokat, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Hatásos influenza és más légúti megbetegedések kezelésében.Hárs: Köhögéscsillapító, köptető, immunrendszer erősítő, vértisztító, nyugtató, idegcsillapító. A hajat simává varázsolja.


tillwe - Just another flower - Creative Commons: Nevezd meg! - Így add tovább! 2.0

Kakukkfű: Frissít, fertőtlenít, javítja a vérkeringést. Görcsoldó, szélhajtó, serkenti az emésztést, csillapítja a rovarcsípések okozta viszketést.Kamilla: Ellazít, megnyugtat. Gyulladáscsökkentő, erősíti az immunrendszert, gyógyítja a sebeket, enyhíti a köhögést. Hatásos az afták ellen is és jót tesz a hajnak is.Körömvirág: Fertőtlenítő hatású, csökkenti a gyulladást, görcsoldó. Hatásos a napégés kellemetlen tüneteire, sebgyógyításra, zúzódásokra.Levendula: Idegnyugtató, fertőtlenítő, emésztést segítő. Jó álmatlanságra, rovarcsípésekre és fejfájásra. Enyhíti az izomfájdalmakat, segíti a sebgyógyulást,Rozmaring: Frissíti az agyműködést, étvágygerjesztő, görcsoldó, baktériumölő.Orvosi Zsálya: Gyulladáscsökkentő, emésztést segítő.

 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG  
Étkezz a csillagjegyed szerint
  2009-09-24 20:06:00, csütörtök
 
  Az asztrológia sokszor bizonyította be: az élet minden területén képes hasznos segítséget nyújtani. Most a táplálkozás területére kalandozunk, az általános egészséghez, így a fogyáshoz és szépséghez adunk csillagjegyek szerint tanácsokat.

A horoszkópban senki sem hisz, valahogy mégis mindenki hisz benne... Ez többnyire attól függ, jók-e az előrejelzések vagy sem. Persze a magazinok általános prognózisai nem is vehetők túl komolyan, hisz az asztrológia személyre szabott, aprólékos számításokat igénylő műfaj - senki sem tisztán kos vagy szűz. Ám léteznek olyan útmutatások, amelyek nagy eséllyel megállják a helyüket, ilyenek például a csillagjegyekre vonatkozó étrend javaslatok. Ha tudod, mi a domináns jegyed, összeállításunkból kikeresheted, milyen ételeket fogyassz, hogy megőrizd egészséged.
Kos
Március 21.-április 20.

A Kosok aktív emberek, sok energiára van szükségük a mindennapokban. Ezt az energiát elsősorban fehérjéből nyerhetik. Számukra mégsem elsősorban a húst javasoljuk fehérjeforrásként. Jobb, ha az izommunkához szükséges tápanyagokat főként magokból, hüvelyes zöldségekből és tejtermékekből veszik fel.
A reggel induljon frissen facsart gyümölcslével. A jegy szülötteinek fontos tudniuk: mivel rájuk a tűz energia jellemző, minden túlzás - túl sok fűszer, túl intenzív ízek - csak tovább fokozza ezt a tüzességet. Rohanó tempójukhoz képest, több időt kell szánniuk az étkezésekre, mert könnyen túlterhelik az emésztőrendszerüket. Javasolt kímélő élelmiszerek: különféle paprikák, zeller, spárga, jégsaláta, cukkini, burgonya, friss fűszernövények.
Bika
Április 21.- május 20.

A Bikák az élvezetek rabjai, így az étkezés központi szerepet tölt be az életükben. Lassan esznek, és sokat. Hogy könnyebben kontrollálhassák az adagokat, előételként érdemes valamilyen laktató, ám egészséges fogást választaniuk, amilyen például egy zöldségleves vagy egy enyhén olajos, citromos friss saláta. A zsíros, nehéz ételeket inkább hagyják a hétvégékre. Ilyenkor is kompenzálják a laktató vacsorát valamilyen könnyű reggelivel, például gyümölccsel.
Fűszerként különösen hasznos lehet számukra a gyömbér, mert gyorsítja az anyagcserét. Ugyanez vonatkozik a keserű és a csípős ízű alapanyagokra.
Ikrek
Május 21.-június 21.

A jegy szülöttei hajlamosak elfelejtkezni a rendszerességről, így sokszor csak akkor veszik észre, hogy kihagytak egy étkezést, mikor már kopog a szemük az éhségtől. Az farkaséhség pedig nem jó tanácsadó, a gyors szénhidrátforrások, mint a fehér kenyér vagy az édesség, nem tesznek jót a nagy vitaminszükségletű Ikreknek. Ilyen esetekre a gyümölcsök közül válasszanak, inkább egy alma és egy banán, mint egy szelet süti. Az Ikrek levegő jegy, hajlamos a felhők között járni. ,,Földelésként" olyan ételeket fogyasszon, melyek föld közelben teremnek: például gabonákat, rizst, zöldséges ételeket, húst, tojást. Vitamin- és ásványi anyag igényüket olajos magvakkal pótolhatják. Esténként kortyoljanak el egy nyugtató hatású gyógyteát.
Rák
Június 22.-július 22.

A rák szereti, ha étkezés közben egyszerre több érzékszervét is elbűvölik. Fontosak az illatok, a színek, a tálalás, a környezet. Így jó esélyük van arra, hogy egészségesen táplálkozzanak, és kisebb adagokkal is beérjék, hiszen megadják a módját az étkezéseknek. Az egyetlen rizikófaktor az, hogy a rák nagyon érzelmes és sérülékeny, bánatát pedig hajlamos evésbe fojtani. Ilyenkor jó szolgálatot tehetnek bizonyos fűszerek - szegfűszeg, kurkuma, édeskömény -, illetve egy forróvizes kúra.

kapcsolódó anyagok

Csillagjegyek színei - ki illik hozzád?

Csillagjegyek a szerelemben

A bolygók és a lakberendezés
Igaz bizarrul hangzik, és idő kell hozzá, hogy az ember megszokja, de a nap folyamán rendszeresen kortyolgatott meleg víz nagyon jó tesz az emésztőrendszernek. Sose közvetlenül evés előtt vagy után igyon, mert azzal csak felhígítja az emésztőenzimeket. Várjon vele félórát étkezés után. Helyezze a hangsúlyt a gyümölcslevekre és gyümölcssalátákra.
Oroszlán
Július 23.-augusztus 22.

Nem meglepő, hogy az Oroszlánok igazi húsevők. Szükségük is van az állati fehérjéből nyert energiára, mert gyakran feszültek, túl sokat vállalnak. Épp ezért kell odafigyelniük az állati eredetű és a növényi táplálék helyes arányára. A hús ugyanis erősen savasít, és sajnos épp így hat a szervezetre az állandó stressz is. A jegy szülöttei kezdjék az étkezést zöldségekkel, melyeket keserű fűszernövényekkel ízesítettek - pl. koriander, bazsalikom - mert ezek kordában tartják a gyomorsav termelődést. Jót tesz a cékla - lehet csak a levét is inni - és a joghurt, az aloe vera lé, és a galagonya tea.levét is inni - és a joghurt, az aloe vera lé, és a galagonya tea.

Szűz
Augusztus 23.-szeptember 22.

A Szüzek - a Rákokhoz hasonlóan - akkor élvezik igazán az étkezést, ha minden együtt van: hangulatos környezet, szépen terített asztal, és nagy műgonddal készített ételek. A Szűz azonban általában azzal is tisztában van, milyen ételek tesznek jót neki, így körültekintően választ. Szereti tudni, hogy ami a tányérjára kerül, hogyan készült. Fogyasszanak sok főzeléket, zöldséglevest, rakott ételeket. Salátákra vagy sütéshez, főzéshez próbálják ki a szőlőmag olajat, tápanyagokban gazdag, és magas hőfokon sem ég meg. Íze azonban teljesen jellegtelen, így engedelmesen idomul a kömény, a szerecsendió és a paprika őrlemény aromájához, mely fűszerek jól hatnak a Szüzekre. Ami a desszerteket illeti, inkább a friss gyümölcsből készült édességeket válasszák, pl. saját készítésű gyümölcsjoghurt, kompót, túrókrém. A gyömbérből vagy édesköményből főzött teák vigyáznak a gyomor-, és a bélflóra egyensúlyára.
Mérleg
Szeptember 23.-október 22.

A tipikus Mérleg mindig az egyensúly megtartására törekszik, mégis hajlamos elszakadni a valóságtól. Élete döntések sorozata, ám amint sikerült meghozni egy döntést, elbizonytalanodik, hogy jól választott-e. Hogy a mindennapok feladataihoz megerősítse testét és lelkét étrendjében szerepeljen sok gabona - rizs, tönkölybúza, zab - szárított és friss gyümölcsök, müzli.
A fűszerekkel csínján bánjon, az intenzív ízek, különösen a csípős ételek izgatják a szervezetét, és ingerlik az amúgy is kiszáradásra hajlamos nyálkahártyát. Édesítésre mézet vagy juharszirupot használjon.
Skorpió
Október 23.-november 22.

Végletes egyéniség, drámai felhangokkal. Mindenáron igyekszik érvényesíteni az akaratát, és ehhez rendelkezik is a megfelelő kitartással. Mindez feltételezi, hogy magas fordulatszámon pörög, ami idővel vérnyomás problémákhoz vezethet. Így javasolt sok gyömbért fogyasztania, használja ezt a fűszert minél változatosabban, minél több ételhez. Segít a méregtelenítésben is, márpedig a Skorpió hajlamos sokat mérgelődni, nehezen dolgozza fel sérelmeit. Étkezéseit könnyen jellemezheti egyhangúság, és ilyenkor a lehető legegyszerűbb megoldást választja, valamit, ami félkész, és sok kalóriát tartalmaz. Mindenképpen figyeljen oda a változatosságra. Jót tesz neki a rizs, az olyan egészségesen tápláló ételek, mint az avokádó, és a kókusz. Paprika, retek, alma, körte - ne hiányozzanak a napi menüből! Igyanak sok citromos vizet, joghurtot, fogyasszanak savanyúságokat.
Nyilas
November 23.-december 21.

Szereti a friss gyümölcsöket, és a nyers zöldségeket, és ezek tényleg jót tesznek neki. Mivel könnyen hízásnak indul, célszerű is zsírszegényen táplálkoznia. Ha mégis bevisz némi plusz kalóriát, még nincs nagy baj, mert a Nyilas annyira mozgékony, olyan tevékeny, hogy aktív időszakaiban elégeti a felesleges zsírt. Javaslatunk, hogy vegye fel étlapjára a káposztát, a zellert és a spárgát, a húsok közül inkább a halakat és a csirkét, a gabonák közül a kölest. Itala legyen a zöld tea.
Bak
December 22.-január 20.

Sokszor megfeledkezik arról, hogy vigyáznia kéne magára. Nem kíméli a szervezetét, nagy munkabírású, miközben elhanyagolja a pihenést. Reggeli előtt félórával igyon egy pohár meleg, citromos vizet, aminek csodálatos a tisztító hatása. Erre keringési rendszere miatt is szüksége van, mely általában lassú, így folyamatos “karbantartást" igényel. A Bak számára a hideg étel nem a legjobb választás. Legalább napi kétszer egyen meleget, de a legjobb, ha már a reggelt is frissen főzött zabkásával indítja. Reggeli italába tegyen fahéjat, ami gyorsan átmelegíti majd. Használjon sok szegfűszeget, a zöldségek közül sárgarépát, sütőtököt, cukkinit. A lencse is ideális étele.
Vízöntő
Január 21.-február 19.

A Vízöntő szeretetteljes lényéből fakad, hogy sokat ad a környezetének. Szívesen dolgozik másokért, és nem vár hálát. Így gyakran csak egy váratlan betegség vagy a teljes kimerültség ébreszti rá, hogy a leadott energiákat valahogy pótolni is kellett volna. Ha nem az utolsó utáni pillanatban kezd odafigyelni a napi 3-5-szöri rendszeres étkezésre, melynek része a sok hüvelyes, fehér hús, dió, török mogyoró, mandula, napraforgó-, szezám-, és tökmag, elkerülheti a kényszerpihenőket. Idényben minden mennyiségben jöhet a szőlő, a körte, a cseresznye és a szilva. Egész évben a burgonya, spárga, és a sárgarépa. A Vízöntő nyitott, kísérletező típus: próbáljon ki minél több különleges ételt, illetve nemzeti konyhát.
Halak
Február 20.-március 20.

Nem egy reformer, a járt utakat szereti. Ragaszkodik ahhoz a néhány ételhez, amit szeret, de az egész étkezés téma nem hozza lázba. Mégis jobb volna, ha pizza helyett sült húst és salátát választana, a csoki helyett pedig kompótot. Mivel úgyis szereti a házikosztot, a pörkölt és a töltöttkáposzta mellől pártoljon át a főzelékekhez. A fűszereznél a jelszó: kevés só, erős, hangsúlyos ízek! Igyon sok-sok herbateát, főleg emésztésjavítókat.
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG  
Halálos szexbetegségek
  2009-09-24 19:48:48, csütörtök
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 107 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 16
  • e Hét: 182
  • e Hónap: 650
  • e Év: 3859
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.