Belépés
gyongy66.blog.xfree.hu
"Beszélj figyelmesen! Vetélytársaiddal óvatosságból, a többiekkel illemtudásból. Kimondani mindig ráérsz egy szót, de visszavonni nem. /Baltasar Gracian/ G-né Margit
1966.07.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Borzas Kata
  2009-05-03 23:29:49, vasárnap
 
 
Borzas Kata


Tészta: 40 dkg liszt,15 dkg zsír, 15 dkg cukor, 3 tojás sárgája, ½ csomag sütőpor, kevés tejföl.

Keményre gyúrni. 1/3 át félretenni.

Töltelék: 3 tojás fehérje, 15 dkg cukor, 3 evőkanál híg baracklekvár, 20 dkg darált dió.

Elkészítés: Zsírral kikent tepsibe helyezzük a tészta kinyújtott nagyobbik részét,

rásimítjuk a tölteléket majd a félretett tészta darabot ráreszeljük és sütjük.

--------------------------------------------------------------------------------- -------------------

Borzas Kata még egyszer
Hozzávalók:

a tésztához: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 cs. sütőpor, 15 dkg cukor, 2 evőkanál kakaópor (nem cukrozott), 1 tojássárgája, 1 cs. vaníliás cukor, 2 evőkanál tejföl

a töltelékhez: 75 dkg túró, cukor (ízlés szerint), 1 cs. vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 4 tojásfehérjéből felvert hab, aki szereti tehet bele mazsolát vagy egyéb gyümölcsöt (friss vagy aszalt)

Elkészítése:
A tésztát összegyúrjuk, hűtőben tartjuk 1 napig.
Másnap a tészta felét zsiradékkal (margarin, zsír vagy vaj - ízlés szerint) kikent, lisztezett tepsibe reszeljük nagy lyukú reszelőn.
Rátesszük a tölteléket, majd ráreszeljük a tészta másik felét.
Úgy sütjük meg, mint a linzert.



 
 
0 komment , kategória:  Receptek-édességek  
Burítós
  2009-05-03 23:26:15, vasárnap
 
  Burítós

Elkészítés: 6 tojásból sima piskóta és 6 tojásból egy kakaós.
5 dkg mazsolát forró vízben megpuhítunk.

2 evőkanál rumot 2 ½ dl tejben elkeverünk.
A piskótát meglocsoljuk, de csak egy kicsit.

15 dkg rámát 20 dkg cukorral kikeverünk és hozzáadjuk a 10 dkg darált diót és a 2 evőkanál rumot ½ dl tejet.
Habosra keverjük, beletesszük a lecsepegtetett mazsolát.
Megkenjük az első piskótát, ráhelyezzük a másikat, meglocsoljuk a maradék rumos tejjel, megkenjük a többi krémmel.
Fóliával lefedve 1 napra hűtőbe tesszük.
Tálaláskor tejszínhabbal rétegezzük és egy kupolát készítünk, amit teljesen bevonunk habbal, majd megszórjuk reszelt csokoládéval.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-édességek  
Kókuszos mini muffin
  2009-05-03 22:54:45, vasárnap
 
  Kókuszos mini muffin

A tésztához: 18 dkg liszt, 1 púpos kk sütőpor, 1 csipet só, 5 dkg puha vaj, 15 dkg cukor, 2 ek méz, 1 tojás, 1 dl tej, 1 vaníliás cukor
A csokimáz: 10 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 2 ek kakaópor, 0, 5 dl tej, esetleg 2 ek kókusz likőr vagy rum + 15 dkg kókusz reszelék a hempergetéshez

Külön tálba tesszük a lisztet a sóval és a sütőporral. A vajat, a cukrot, a mézet, a vaníliás cukrot és a tojást egy másik tálban robotgéppel összekeverjük, majd lassan hozzáadagoljuk a lisztes keveréket és a tejet. Alaposan összedolgozzuk.

Sütjük a kb 175 fokos előmelegített sütőben. Utána kiborítjuk rácsra, és 5 percet hagyjuk hűlni.
Elkészítjük a csoki mázat. A vajat, a porcukrot, a kakaóport, a tejet és a likőrt összefőzzük. Kihűtjük.
A muffinokat belemártjuk a mázba, majd a kókuszreszelékbe. Hagyjuk, had dermedjen meg rajta a máz, aztán már fogyasztható is.

--------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------

Gyors puncs mignon-muffin

A tésztához: 2-3 ek tej, 2 ek kakaópor, 20 dkg liszt, 1 kk sütőpor, 20 dkg puha vaj, 20 dkg cukor, 1 kk puncs aroma, 4 tojás
A rumos mazsolához: 10 dkg mazsola, 0, 5 dl rum
A sziruphoz: 0, 5 dl 100%-os narancslé, kb 1-2 ek rum
A mázhoz: 1 tojás fehérje, 20-25 dkg porcukor, 0, 5 kk puncs aroma, néhány csepp piros ételfesték
Díszítés: cukrozott narancshéj

A mazsolát a rummal gyorsan felforraljuk, majd hagyjuk hűlni.
A lisztet összevegyítjük a sütőporral és a kakaó porral egy tálban.
A vajat a cukorral és az aromával alaposan habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, aztán lassú fokozatra kapcsolva hozzákeverjük a lisztet, majd a tejet is beleforgatjuk fakanállal.
A kész tésztát muffin formákba osztjuk és rászórjuk a rumos mazsolát. Kicsit bele is nyomkodhatjuk.
Kb 20 perc alatt megsütjük. Miután kivesszük, és kicsit megszurkáljuk őket. A szirupot elkészítjük és meglocsolgatjuk őket. Majd félretesszük.

A mázhoz a tojásfehérjéből habot verünk, aztán hozzákeverjük a puncs aromát és annyi porcukrot, hogy jó sűrű legyen. Egy kis ételfestékkel is lehet még javítani a színén.
Habsipkákat készítünk a kihűlt muffinokra és egy kocka cukrozott narancshéjat, teszünk rá.


 
 
2 komment , kategória:  Receptek-édességek  
Nápolyis-csokis szelet
  2009-05-01 16:05:40, péntek
 
 
Nápolyis-csokis

1 cs. nápolyi
40 dkg ráma
5 cs. csokipuding
40 dkg cukor
2 tojás
3 ek. kakaó
A rámát a tojással és a cukorral felmelegítjük, majd a tűzről levéve belekeverjük a kakót és a pudingport. Langyosan a lapokra kenjük. 1 napig állni hagyjuk.

Nápolyi töltelék 1

2 dl tejet, 20 dkg rámával, 30 dkg cukorral 5 percig forralunk. Beleteszünk 2 ek. kakaót, 25 dkg kekszet és egy kevés rumot.

Nápolyi töltelék 2

40 dkg cukrot, 1 rámát, 10 dkg mazsolát, 3 dl tejet, 3 ek. kakaót, 30 dkg darált kekszet és 10 dkg darált diót felfőzni. A kekszet és a diót akkor tesszük bele, ha egyet rottyant.

Bármelyik krémet is választjuk, kicsi hűlés után, megkenjük az ostyalapokat vele.
Hűtőbe tesszük, de nehezéket, kell rárakni, hogy síma maradjon az ostya. (én márványlapot szoktam rátenni)

nagyon finom, gyors, olcsó, egyszerű édesség, még sütni sem kell!
Tőlem nagyon sokszor kéri a három gyerekem, sőt a párom is!!!



 
 
0 komment , kategória:  Receptek-édességek  
Boci szelet ,nagyon finom
  2009-04-07 19:48:12, kedd
 
  BOCI SZELET


Hozzávalók:

- 11 evőkanál kristálycukor,
- 11 evőkanál étolaj,
- 15 evőkanál tej,
- 15 evőkanál liszt,
- 2 evőkanál kakaópor,
- 4 tojás,
- 1 csomag sütőpor


- 1/2 kg túró
- 4 evőkanál búzadara
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalókat.
A legvégén a habbá vert tojásfehérjét. Zsírozott, lisztezett közepes nagyságú tepsibe tesszük.

Fél kg túrót elkeverünk 4 evőkanál grízzel, egy egész tojással 20 dkg kristálycukorral
és 1 csomag vaníliás cukorral. Kiskanállal gombócokban a tepsiben lévő tésztára rakjuk. Ami természetesen belesüllyed, és sütés után ha kihűlt felvágva tarka lesz, mint a boci.

Nagyon guszta és finom!



 
 
3 komment , kategória:  Receptek-édességek  
Zserbógolyók
  2009-03-14 20:51:37, szombat
 
  Zserbógolyók

Így készül

Húsz deka aszalt sárgabarackot aprítógépben egészen pici darabokra, szinte krémszerűre vagdalunk,
vagy ha nincs aprítónk, akkor a kelyhes turmix is megteszi.
A botmixer nem jó, mert a kése alá ragadhat az egész.
Tálba tesszük és kézzel annyi finomra darált diót gyúrunk hozzá, hogy formázható, kicsit száraz masszát kapjunk.
Vízfürdő felett kevergetve felolvasztunk tíz deka étcsokoládét - legalább 60 százalékos kakaótartalmút - vagy ugyanennyi tortabevonót.
Adunk hozzá egy mokkáskanálnyi semleges ízű olajat és elkeverjük benne. Ez azért szükséges, mert bár így lassabban dermed majd meg a bevonat, de jobban terül a golyók felületén.





A barackos masszából kicsi vizes kézzel falatnyi golyókat hengergetünk, fogpiszkálóra szúrjuk és egyenként szépen megmártjuk a csokoládéban. (Segítségül használjunk egy kávéskanalat.)
A felesleget lecsöpögtetjük és a fogpiszkálót, rajta a golyóval a kartondobozba, vagy a hungarocell lapba tűzzük.
Így szépen meg tud száradni és, ha ügyesek vagyunk szép gömbölyű lesz mindegyik, nem mászik szét a csokoládé.
A csokoládé dermedéséhez legalább egy éjszakára van szükség, addig rejtsük el a kész zserbógolyókat. Tálalhatjuk a fogpiszkálóval együtt, vagy lehúzogatva róla kistányéron, vagy bonbonierben.




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-édességek  
Banán-split
  2009-02-28 14:30:19, szombat
 
  Ma ezt a desszertet készítettem el 3 gyermekemnek.
Nagyon szeretik, többször is csináltam már.
Vendégvárónak is kitűnő: mert, gyors, egyszerű, látványos és NAGYON finom!!!



Banán-split recept

Sütemények, édességek

Hozzávalók:

1 személyre:

1 db banán,

3 gombóc vaníliafagyi,

tejszínhab,

csokoládészósz (kakaó, víz, cukor),

szeletelt mandula a díszítéshez

Elkészítés:

A banánt hosszában vágjuk ketté és tegyük tányérra. Helyezzük rá a vanília jégkrémet, és szórjuk meg

mandulával. Csokoládészósszal locsoljuk meg és tejszínhabbal díszítsük a desszertet.




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-édességek  
Praliné
  2009-01-03 19:04:12, szombat
 
  Honnan ered a név?

A XVII. században egy konyhasegéd egy párizsi étteremben - állítólag - hámozott mandulával teli tálat ejtett a földre. A főszakács annyira mérges lett, hogy felpofozta, mire amaz dühében még karamellizált cukrot is ráöntött a mandulára. Mindeközben de Plessis-Praslin marsall az étteremben türelmetlenül várt a desszertjére. Ezért jobb híján az időközben kihűlt cukros mandula masszát szervírozták neki. A marsall nagyon lelkes volt, elnevezte Praslin-nak, amelyből a ma is használatos praliné ered.

Milyen hozzávalókra van szükség?

Alapvető hozzávaló a csokoládé, amely lehetőleg tortabevonó csokoládé legyen. Ennek jellegzetessége ugyanis, hogy magasabb a zsírtartalma (vagyis kakaóvaj tartalma), és ezáltal hígabb, folyékonyabb. A kakaótartalom változhat. Minél magasabba kakaótartalmú csokoládéval dolgozunk, annál markánsabb lesz a praliné kakaó íze. Ezzel az olvasztott csokoládéval vonjuk be a tölteléket. Töltelék lehet marcipán, trüffel, mogyoró, mandula, stb. A pralinék készítéséhez használunk továbbá likőröket, porcukrot, vajat, kandírozott narancshéjat, kakaóport, fűszereket, stb.

A praliné készítés folyamata

Először a tölteléket készítjük el, majd ennek készíthetünk esetleg egy burkot, és az egészet olvasztott csokoládéval bevonjuk, ízlés szerint dekoráljuk. Természetesen léteznek egyszerűbb és bonyolultabb fajták is. Az egyszerűhöz elég lehet akár olvasztott csokoládé formába öntése és dekorálása. Erre kiválóan alkalmas például egy szilikon jégkocka tartó. A megszilárdult pralinét kinyomjuk és élvezzük. Vagy, kevés rummal eldolgozott marcipánmasszát golyókká (burgonya alakúvá) formálunk és kakaóban meghempergetjük. Ha már ráéreztünk a pralinékészítés mikéntjére, kezdhetünk egyszerű töltelékkel, pl. trüffel massza, vagy marcipán és ennek olvasztott csokoládéval történő bevonásával. A következő lépés már egy több rétegből álló praliné, vagy látványosan dekorált praliné is lehet.

Praliné tippek:

*
A töltelék (a csokoládéval bevonandó praliné) legyen szobahőmérsékletű, különben megreped a csokoládé bevonat vagy fénytelen lesz.
*
Minél apróbbra daraboljuk a csokoládét, annál hamarabb olvasztható fel.
*
A pralinét tároljuk (karton)dobozban, sötét és száraz helyen, szagoktól védetten. Az egyes rétegeket fóliával, vagy sütőpapírral fedjük le. Tárolhatjuk esetleg hűtőszekrényben is. Lehetőleg napokon belül fogyasszuk el.
*
Fogyasztáskor a praliné ne legyen se túl puha, se túl kemény állagú, azaz tartsuk kb. fél órát a tálalás előtt szobahőmérsékleten.
*
Kezdjük az alapreceptekkel (lásd praliné készítés folyamata) és így haladjunk az egyre nehezebb verziók felé. Ne készítsünk túl nagy adagokat, sőt az elején érdemes akár fél adaggal kezdeni.
*
A tortabevonó csokoládé választék hazánkban sajnos nem túl nagy, speciális üzletekben, cukrászatban is próbálkozhatunk. Esetleg használjunk jó minőségű háztartási csokoládét. Töltelékhez általában megteszik, a bevonáshoz is ha nincs jobb.
*
Ha a fehércsokoládé olvasztásnál nem lesz megfelelő állagú, adjunk hozzá egy kevés olajat vagy kókuszzsírt.
*
A forgatáshoz, bevonáshoz, dekoráláshoz nagyon jól használható legegyszerűbb ,,eszközök" a fanyárs, fogpiszkáló, ujjak.
*
Tálaláshoz, főleg golyó alakú pralinék esetében, használjunk kicsi praliné papírokat.
*
A saját készítésű és szépen csomagolt praliné kiváló ajándék is lehet bármilyen alkalomra.



 
 
0 komment , kategória:  Receptek-édességek  
Trüffelek-bármikor, bárhol, bá
  2009-01-03 18:57:54, szombat
 
  Mi kell hozzá?

Semmiféle különleges segédeszköz nem. Csoki viszont rengeteg. Szerencsére nem csak magas kakaótartalmú, extra minőségű, méregdrága csokoládéból lehet trüffeleket előállítani, viszont készüljünk fel, hogy a preferált típus íze jó eséllyel át fog ütni.Szerencsi Szerecsen, Boci ét, fehér és tej, Tibi és legújabban (= 2007, azóta sajnos megszűnt) a Plusban kapható Goutier, de érdemes másfélékkel is próbálkozni. Egyedül a mezei tortabevonó (pl. 2008-tól az "új összetételű" Party) nem nyerő, mert bizonyos kakaótartalom (kb. 50%) alatt a tábla felolvasztva kezelhetetlen maszattá válik.

A másik lényeges alkotóelem - az ízesítőanyagok mellett - a tejszín, ami természetesen habtejszín (min. 30% zsírtartalmú).

Némelyikhez kell még vaj is, amely ebben az esetben több okból sem helyettesíthető margarinnal.

Hogyan kell?


Többnyire egyszerűen csak össze kell olvasztani az alapanyagokat. Ez történhet mikróban, gőz felett, de a kerámialapos tűzhellyel bíró konyhatündérek kisebb hőálló edénykében (jénai) simán, 1-2-es fokozaton is elvégezhetik ezt. A lényeg, hogy ne hevüljön túl, különben csomósodik vagy odakozmál: amint átmelegedett a tál, és felolvadt az alsó réteg csoki, el lehet zárni a gázt, a többi már a keverés és a meleg edényfal hatására felpuhul. Még jobb, ha a tejszínt melegítjük, és azt öntjük rá a csokira, aztán szépen elkeverjük.

A legmacerásabbnak a formázás tűnhet, de széleskörű tapasztalatom :) alapján elmondhatom, hogy a jó (a.m. tömeggyártásra alkalmas) trüffelmassza.

- könnyen vágható vagy tetszőleges apró formákkal kiszaggatható;

- karalábévájóval kigolyózható;

- szilikonos jégkockatartóban (IKEA Plastis 1, Plastis 2, ugyanaz Ízbolygónál), készen kapható praliné öntőformában, kiürült bonbonos doboz műanyag betétrészében, húsvéti csokinyúl vagy csokimikulás bolti műanyagtálcáján kidermeszthető, és abból kitolható vagy kifordítható;

- - langyosan (csillagcsőrös) nyomózsákból vagy tortadíszítő injekciós egységgel egyenesen mini mignonpapírokba nyomható (a darabosak, mint a grillázsos persze nem, mert eltömíti a habzsák nyílását). Példa chilii és csokinál.




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-édességek  
Gyümölcsös darakrém
  2009-01-03 12:06:29, szombat
 
  Gyümölcsös darakrém


fél liter tej,
# 2 púpozott evőkanál búzadara,
# 30 dkg meggybefőtt levével együtt,
# 2 evőkanál porcukor,
# 1 citrom leve és reszelt héja,
# csipetnyi só,
# a tetejére 2 dl tejszínből vert hab.

Előkészítése: a tejbe belekeverem a búzadarát, megsózom, és a reszelt citromhéjjal ízesítem. A meggyet kimagozom, levét felére forralom. A tejszínből kemény habot verek.

Elkészítése: a darás tejet kis lángon, állandó keverés közben sűrűre főzöm, majd ízlés szerint cukorral, pár csepp citromlével összekeverem. Hagyom kihűlni. Ezután a kimagozott meggyet belekeverem. Kompótostálkákban elosztom. Közvetlenül tálalás előtt a tejszínhabbal feldíszítem és a sűrű meggylével lelocsolom. Jól lehűtve tálalom.




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-édességek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2090 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 55
  • e Hét: 360
  • e Hónap: 1029
  • e Év: 41209
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.