Regisztráció  Belépés
moncsika77.blog.xfree.hu
Ne sírj azért, mert valami befejeződött, hanem nevess, mert úgy történt! Drimmer Mónika
1977.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Főzött tartár
  2010-05-23 18:07:56, vasárnap
 
  Hozzávalók:
2 egész tojás
2 evőkanál mustár
2-3 dl 20 %-os tejföl
olaj
só, bors
folyékony édesítő


Elkészítés:
Összekeverem a tojásokat a tejföllel, a mustárral, a sóval és a borssal, majd egy kis lábasban nagyon alacsony hőfokon kevergetve sűrűre főzöm (rottyanásig). Vigyázni kell, nehogy túlfőzzük, és a tojás összecsomósodjon benne! Egy-két kevés olajat keverek hozzá, és egy pár csepp folyékony édesítőszert. Hogy mennyi kell bele, kóstolással ellenőrzöm. Cukorral is édesíthető, de akkor az elején tegyünk hozzá 1 csapott evőkanállal.

Megjegyzés: az eredeti majonézhez nagyon sok olaj kell, ráadásul nyers benne a tojás, így főleg nyáron nem szívesen készítek majonézes ételeket. Ebben jóval kevesebb a kalória, így a diéta alatt sem kell teljesen nélkülözni a majonézes ételeket. Jó mártásalapnak, majonézes salátaöntetnek. Pl. nagyon finom vele a tojássaláta is, csak főtt tojással össze kell keverni, és fűszerezni kedvünkre (hagyma, snidling, fokhagyma, curry, bors, stb., ízlés szerint).
 
 
0 komment , kategória:  Mártások  
Tormamártás
  2010-03-29 19:14:44, hétfő
 
  hozzávalók:
10 dkg vaj
2 ek finomliszt
5 dl tejszín (vagy tej)

1 kis üveges torma (kb. 10 dkg)
kevés cukor
1 ek citromlé

Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk és a lisztet megfuttatjuk rajta. (Vigyázzunk, hogy ne piroljon meg!)
Beleöntjük a tejszínt (vagy tejet) és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
Beletesszük a tormát, sózzuk, cukrozzuk.
Frissen facsart citromlével ízesítjük.
 
 
0 komment , kategória:  Mártások  
Zöldmártás
  2010-03-27 21:06:23, szombat
 
  Hozzávalók:
4 gerezd fokhagyma
1dl fehérbor (száraz)
2 ek olívaolaj
2 ek petrezselyemzöld (friss, aprított)
2 ek snidling
2 ek citromfű (friss)
2 ek almaecet
1 ek mustár (ajánlott a dijoni)
1 db főtt tojás

őrölt feketebors
cukor

Elkészítés:
Aprítsuk finomra a fokhagymát.
Keverjük össze a fehérbort az olajjal, a felaprított zöldfűszerekkel, a fokhagymával, az ecettel és a mustárral.
Vágjuk apró kockákra a tojást és keverjük a mártáshoz.
Ízesítsük a mártást sóval, borssal, cukorral.
 
 
0 komment , kategória:  Mártások  
Ketchupos majonézmártás
  2010-03-27 21:04:11, szombat
 
  Hozzávalók:
10 dkg majonéz
2 ek ketchup
1 ek natúr joghurt

Cayenne bors
cukor
1 teáskanál konyak

Elkészítés:
Keverjük össze a majonézt a joghurttal, a ketchuppal, ízesítsük sóval, cayenne-i borssal és cukorral.
Keverjük hozzá tálalás előtt a konyakot.
 
 
0 komment , kategória:  Mártások  
Tejszínes-gombás szósz
  2010-03-27 20:59:09, szombat
 
  Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
kb. 3/4 kg csiperke gomba
1 nagyobb doboz főzőtejszín

fehérbors

Elkészítés:
A vöröshagymát nem kockázom, hanem apró lyukú sajtreszelőn reszelem le a lábasba, és kevés oliva olajon megdinsztelem. Ezután rádobom a megtisztított, felaprított gombát, kicsit megsózom, és alaposan átpárolom fedő alatt.
Ha a gomba megpuhult, felöntöm a főzőtejszínnel, sózom, ízlés szerint adok hozzá fehérborsot, és összefőzöm. Ha túl híg tejszínt sikerül vennem, akkor kevés liszttel megszórom a szószom tetejét, és azzal is összefőzöm, hogy kicsit sűrűbb legyen.
Ha kész, kifőzött tésztára kanalazom, megszórom reszelt parmezánnal, és kész.
 
 
0 komment , kategória:  Mártások  
Mazsolamártás
  2010-03-27 20:51:58, szombat
 
  Hozzávalók:
3 dkg vaj
1 ek liszt
2 dl húsleves
3 dl vörösbor
10 dkg mazsola
citromhéj
narancshéj
1 kk cukor

Elkészítés:
A vajon megfuttatom a lisztet. A húslevessel felengedem, vörösbort öntök rá. Beleteszem a megmosott mazsolát, egy-egy darab narancs és citromhéjat, a cukrot. Kb. 10 percig főzöm. Ne legyen sűrű, levessel, vagy borral lehet pótolni a levet.
 
 
0 komment , kategória:  Mártások  
Sajt mártás
  2010-03-27 20:39:30, szombat
 
  Hozzávalók:
1db tojás
1evőkanál liszt
1/2 liter tej
3dkg vaj
10dkg reszelt sajt
ízlés szerint só,szerecsendió,fehér bors

Elkészítés:
A tojást és a lisztet összekeverem habverővel majd felengedjük a tejjel.Beletesszük a vajat is majd gőz fölött állandóan kevergetve sűrűre főzzük.Az végén tesszük bele a reszelt sajtot és a fűszereket.
 
 
0 komment , kategória:  Mártások  
Pizzaszósz
  2010-03-16 20:05:54, kedd
 
  Hozzávalók:
1 kis doboz paradicsompüré
1 kis doboz ketchup
1 kid doboz olívaolaj
1 ek. cukor
1 ek. citromlé
1 kk. worcestershire szósz
1 kk. szójaszósz
1 kk. pirospaprika
3-5 gerezd fokhagyma
1 kk. kakukkfű
1 kk. majoránna
1 kk. rozmaring
1 mk. só
1 mk. bors
1 mk. őrölt kömény


Elkészítés:
A paradicsompürét egy kis tálba teszem, a dobozában kimérem az olajat és a ketchupöt, hozzáadom a fűszerek kivételével a többi ízesítetőt és a reszelt vagy préselt fokhagymát. A kakukkfüvet, majoránnát, sót, borsot és a köményt egy mozsárban finomra zúzom, és a szószhoz keverem.
Ez a mennyiség kb. 2 tepsi nagyságú pizzához elég. Én e felét felhasználtam egy pizzához, a másik felét meg csavaros üvegben a hűtőben tartom. Hetekig is eláll. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, érdemes adagonként lefagyasztani.
 
 
0 komment , kategória:  Mártások  
Uborkaszósz
  2010-03-16 20:04:12, kedd
 
  Egy darab kígyóuborkát lereszelek, sűrű joghurttal összekeverem, sózom, borsozom, és egy kevés római köménnyel (ha nincs, hagyományos őrölt kömény is jó) és egy kevés mentával fűszerezem. Ennél a menta nem dominál. Így éppen csak egy kevés kell bele (én az időközben elkészült mentaszószból kevertem bele egy kicsit.) A római köménnyel is vigyázzunk, mert nagyon intenzív az íze.  
 
0 komment , kategória:  Mártások  
Sajtkrémes gombaszósz
  2010-03-16 20:02:48, kedd
 
  Hozzávalók:
30 dkg gomba
1 közepes hagyma
1 púpos ek. liszt
tej
1 tömlős sajtkrém
ételízesítő
petrezselyem
bors

A hagymát apróra vágom és kevés olajon elkezdem pirítani. Hozzáadom a felszeletelt gombát és megpárolom. Közben ételízesítővel fűszerezem. Ha a levét elfőtte megszórom a liszttel. Pár percig kevergetem, majd felöntöm annyi tejjel, hogy mártás sűrűségű legyen. Több részletben öntöm hozzá a tejet, nehogy nagyon híg legyen. Belenyomom a tömlős sajtot, borsozom és összefőzöm.
Megjegyzés: most sonkás sajtot használtam hozzá, de jó a natúr is, meg a zöldfűszeres is. Ezt a szószt nem csak a rántott sajthoz, hanem más ételekhez is használhatom, pl. sült húshoz, rizzsel összekeverve gombás rizs lehet belőle, de összeturmixolva akár mártogatós szósz is.
 
 
0 komment , kategória:  Mártások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 4149 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 42
  • e Hét: 42
  • e Hónap: 2265
  • e Év: 49474
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.