Regisztráció  Belépés
cilamami.blog.xfree.hu
A lélek varázslatos gyógyítója a szép szó. /Szokratész/ Polyák Miklósné
1951.06.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Sűtőtök az ősz slágere
  2011-10-17 21:43:24, hétfő
 
 



Talán nem is gondolnánk, hogy a sütőtök fogyasztása egészségünk megőrzése szempontjából is igen fontos. Ugyanis magas cukortartalma mellett többféle vitamint, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz. Szénhidrát tartalma körülbelül a burgonyáéval megegyező.
A sütőtökben lévő karotinoidok és C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezet számára.
Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása.
A sütőtökben lévő kálium elősegíti a vér tisztítását.
A vitamin tartalma miatt, ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre.
Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok valamint az allergikus tüsszögés és köhögés.
Sütőtök fogyasztásával csökkenthetjük az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
A tökmagolajat remekül alkalmazhatjuk hólyagmegbetegedések esetén.




 
 
0 komment , kategória:  Zöldségek-gyümölcsök  
Őszibarack
  2011-08-22 21:54:17, hétfő
 
 



Kevesen tudják, hogy finom ízén kívül a baracknak számos jótékony hatása van. Egyrészt magas a vitamintartalma, másrész pedig kiváló kozmetikum- és nem utolsó sorban rendkívüli finomság.

Eredeti hazája Kína északi és középső területein van, ahonnan a "selyemúton" hozták el először Perzsiába, majd Görögországon keresztül a Római Birodalomba. Tudományos neve (Prunus persica) és különböző nyelveken köznyelvi nevei is perzsiai származtatásának emlékét őrzik. Európában először mediterrán kolostorkertek különleges növénye volt, majd a kereszténység terjedésével párhuzamosan lett kedvelt egyre több országban. A barack belső magja mérgező amygdalint tartalmaz. Éretlen magos gyümölcsét, levelét, gyökerét és gyantáját gyógynövényként is hasznosították, a fejfájás és köszvény javulását várták tőle.
Nálunk a XVI. századtól jelent meg, s kezdték termeszteni. Igazi népszerűségét a szőlők filoxéra-járványának köszönheti, amikor a parlagon maradt területeket őszibarackossá alakították. Elterjedési területe nagyjából megegyezik a szőlőével, a meleg, enyhe telű területeket kedveli. A kajszibaracktól megkülönböztetendő egyszerűen csak baracknak hívták, s csak az augusztus-szeptemberi érésű magvaváló fajták elterjedésével ragadt rá az "őszi" jelző. A legtöbb őszibarackot azonban ma ismét nyár derekán szüreteljük, sőt egészen korai, júniusban puhára érő fajták is vannak.






Az őszibarack 100 grammja - némely fajtájának pont ekkora a gyümölcse - mintegy 0,7 g fehérjét, 0,1 g zsírt és 9 g szénhidrátot tartalmaz. 100 g gyümölcshús mintegy 40 kalóriával gazdagítja szervezetünket, tehát nem hizlaló étel. Nagy része, 85-90%-a víz. Ettől oltja úgy a szomjat. Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból. Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti; csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak. A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti, megakadályozza a székrekedést, ami idegen helyen, nyaraláskor segíthet. A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el.
Ásványi anyagai közül viszonylag magas, 200 milligrammnyi káliumtartalma jelentős, 9 mg magnézium, 8 mg kálium rejlik benne. Különösen a nyári forróságban, amikor a szívbetegekre nehéz napok várnak, napi 2-3 barack sokat segíthet. A benne lévő kálium és nátrium ugyanis 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére.






Az őszibaracknak magas az A- és C-vitamin, magnézium- és kalcium, illetve a boron tartalma. A borontartalmával emeli a férfi és a női hormon szintet. A vitaminoknak köszönhetően kitűnő antioxidáns, főleg, hogy nem szűkölködik szelénben sem, így hormonkiegyenlítőként is segítségünkre lehet, különösen változó korban levő nőknél. Magas niazin ( B3 vitamin)-, magnézium-, szelén-, és cinktartalma javítja a közérzetet és segít leküzdeni az idegességet.
A kozmetikai ipar már régóta tisztába van jótékony hatásával, és ki is használja a természet adta lehetőségeket. Sűrűn alkalmazzák pattanásos bőrre, bőrbetegségek megelőzésére. Kiváló arcpakolásra, frissíti, rugalmasabbá alakítja a bőrt, a száraz bőrt regenerálja. Használatával a bőr jobban ellenáll a napfénynek, a sebes bőrfelület hamarabb gyógyul.

Arcpakolás száraz bőrre

Hozzávalók:1 darab őszibarack és 2-3 evőkanál méz.

Az őszibarackot villával összenyomjuk, majd mézzel kikeverjük, és így visszük fel az arcra. A megismételt pakolások után érezhetően ápoltabb, finomabb és frisebb lesz az arcbőr.






A friss, nyers őszibaracknál finomabb gyümölcsöt nehéz találni. Nehogy a sok finom termés kárba vesszen, finom lekvár és befőtt is készíthető belőle. A nem teljesen érett gyümölcsöknek nem lehet vékonyan lehúzni a bőrét. Forró, forrásban lévő vízbe mártva azonban már lehúzható. A befőtthöz és lekvárhoz kevés citromhéjat reszelve, illetve néhány csepp citromot hozzáadva megelőzhetjük, hogy a barack megbarnuljon.
Süteményekben kevésbé kedvelt, mint a kajszibarack, inkább sárga, s ezért dekoratívabb változatait használjuk gyümölcstortákba, gyümölcssalátákba. Ilyenkor is érdemes kevés citrommal meglocsolni a barackot barnulás ellen.
Nem csak édességek készítésére alkalmas. A vékony barackszeletek jól illenek fűszeres sajttal készült szendvicsekre. Paradicsomos zöldsalátákba vagy hagymás krumplisalátába is tehetünk vékony barackcsíkokat. Sült szárnyashúsok mellé pedig barackhúsból, kakukkfűvel, kevés fehérborral és balzsamecettel készített mártást adhatunk.
A hűtő legalsó fiókjában az érett barackot nyugodtan eltarthatjuk 2-3 napig. Fogyasztás előtt pár órával viszont célszerű előszedni onnan. Nem csak az érzékeny fogak miatt, a szobahőmérsékletű gyümölcsnek sokkal jobb az aromája. Csak közvetlenül a fogyasztás előtt érdemes megmosni, különben a gyümölcsöt érő nedvesség kedvező feltételeket teremt a rothasztó gombáknak és egyéb mikroorganizmusoknak.




 
 
0 komment , kategória:  Zöldségek-gyümölcsök  
A szőlő
  2010-07-28 21:48:33, szerda
 
 



A szőlő fő kémiai alkotórészei: flavonoidok, penicillin, polifenolok, szénhidrátok (szőlőcukor), szerves növényi savak, aminosavak, nyomelemek, ásványi anyagok (nátrium, kálium, kálcium, fluor, foszfor, magnézium, vas), vitaminok (A, B1, B2, B6, E, C)

A szőlőfürtökből préselt lé hatása hasonló a belőle készült borokéhoz. A magyar borok közül kiemelkedő a Tokaji aszú gyógyereje. A borok királyának köszönheti gyógyulását Nagy Frigyes király, illetve a súlyos műtéten átesett V. György is. A modern sebfertőtlenítő szerek feltalálása előtt borral tisztították a sebeket, kezelték a lázas betegeket, illetve járványok idején erősítőszerként, a járványterjedése ellen is használták. Az 1934-től 1954-ig hatályban lévő IV. Magyar gyógyszerkönyv a gyógyszerek között említi a tokaji bort, gyógyszertárakban is kapható volt. A Vinum Tokajense Passum javallata: ,,Lábadozó, gyenge, vérszegény betegeknek naponta 3-4 pohárkával, mint roboráns, valamint fertőző betegségeknél, meghűlésnél, influenzánál jó lázcsökkentő."

A szőlőlé hatása: magas természetes szőlő- és gyümölcscukor tartalma lévén ideális energiaforrás, a szervezet gyorsan lebontja és gyorsan hasznosítja ezeket az egyszerű cukrokat. Erős antioxidáns, védi a fehérjéket és a sejtek genetikai állományát, illetve segít a károsodott sejtek regenerálásában. Méregtelenítő hatású, ,,tisztítókúrák" kedvelt módszere a szőlőkúra. Víz- és hashajtó, javítja az emésztést, segíti a gyomor-, epe-, májműködést, étvágyjavító. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, véd a fertőzésektől, roboráló, immunerősítő, antiallergén. Védi a bőrben a kollagén- és elasztin szálakat. Csökkenti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát, szabályozza a koleszterinszintet. Csökkenti a vérszérum lipidszintjét, erősíti az erek falát, késlelteti az érszűkület kialakulását, mérsékli a vérlemezkék tapadóképességét így gátolja a vérrögképződést. A polifenol képes átjutni az agyvérgáton, ezáltal az agysejteket is védi a károsító hatásoktól. A fenolos vegyületek a szőlőmagban és a kocsányban halmozódnak fel, ezek határozzák meg a borok ízét és aromáját.)

Alkalmazás
Tisztítókúrák során hetente egyszer érdemes szőlőnapot tartani. Ezen a napon kb. 1,5 l szőlőlevet kell elfogyasztani a nap folyamán egyenletesen elosztva. A szőlő levén kívül csak ásványvíz vagy méregtelenítő hatású tea (pl. zöld tea) fogyasztható más táplálék nem. Így tehermentesítjük az emésztőrendszerünket, ezáltal egész szervezetünk kitisztul, felpezsdül. Naponta 2-3 dl friss szőlőlé ajánlott - a szokásos napi étrend mellett - leromlott fizikai állapotú, erőtlen betegeknek. Magas kalória- és vitamintartalma, valamint étvágyfokozó hatása a daganatos, ill. a műtéten átesett egyének erőnlétét fokozza. A szőlőből készített szőlőcukor sportolók és szellemi munkát végzők ideális tápanyaga. Gyors hasznosulása lévén szinte azonnal teljesítménynövekedést eredményez.

A szőlő magjában és héjában koncentrált formában vannak jelen a fenolos vegyületek, a flavonoidok, resverstrol, az A- és C- vitaminok. A szőlő magja és héja ezért erősebb hatású, mint a szőlőlé. A szőlőmag fogyasztása erősen ajánlott érbetegségek, szív- és érrendszeri elváltozások (aranyér, visszér), érelmeszesedés, trombózis, agyvérzés kezelésére, illetve csökkenthető a betegségek kialakulásának veszélye. Daganatos megbetegedések esetén is hatékony. Javasolt szemgyulladás ellen - főleg azok számára, akik sokat ülnek számítógép előtt. Folyamatos szőlőmagfogyasztás hatására csökken a szem gyulladása, nő az alkalmazkodó- és látólépessége, illetve gátolható a sárgafoltsorvadás és a szürke hályog kialakulása. Kötőszöveti betegségeket gyógyít, mert védi, erősíti a bőrben a kollagént. Ezenkívül enyhíti a cukorbetegség következtében kialakult idegkárosodás következményeit (végtagzsibbadás) is.




 
 
0 komment , kategória:  Zöldségek-gyümölcsök  
Paradicsom szezon
  2010-07-16 22:32:00, péntek
 
 



Kémiai alkotórészek:

A paradicsom, több mint 1000 különböző firokemikáliát tartalmaz. Közülük kiemelkedő: vitaminok (főleg C,A), likopin, nyomelemek (kén), ásványi sók (kálium, foszfor,szilícium), antocián (növényi festékanyag), növényi savak (Pkumarinsav, klorogénsav -gátolják a nitrózaminok sejten belüli kialakulását), solamin, flavonoidok, cukor.

Hatás

A nyers, érett gyümölcs és gyümölcslé vér- és vesetisztító, gyulladáscsökkentő, keringést serkentő, érelmeszesedés gátló. Koleszterint csökkentő és vörös festékanyaga révén antioxidáns, véd az UV-sugaraktól. Gátolja a daganatos sejtek képződését, növekedését. Megelőzi a májbetegségeket, kezdődő májproblémáknál megszünteti a fájdalmakat. Nőknek változókor idején különösen ajánlott, csökkenti a hormonális változásokkal járó panaszokat.

Alkalmazás: Napi 3-4 dl paradicsomlé a fogyó- és salaktalanító kúrák könnyen elkészíthető itala. Kitűnő üdítő és tápláló folyadék minden korosztály számára.

Külsőleg: Paradicsomkarikákkal gennyes pattanásokat, keléseket borogatnak, gyorsan csillapítja a gyulladást, ,,kiszívja", fertőtleníti a beteg területet.

Főzés- sütés során a vitaminok nagy része elbomlik, de egyes hatóanyagai, mint pl. a likopin, zsíradék jelenlétében jobban hasznosulnak, mint a nyers paradicsomé.






A nyers paradicsomot ma már rendszeresen fogyasztjuk. Gyakran kerül az asztalra paradicsomsaláta: a felszeletelt paradicsomra ételecetből, étolajból, sóból és cukorból készült salátalevet (dresszing) öntünk, és abban hagyjuk állni fel-egy óra hosszat. Igen kiváló ízt ad a paradicsomsalátának, ha apróra vágott bazsalikomlevéllel szórjuk meg.

Tápláló és mégsem hizlaló étel a töltött paradicsom, amely úgy készül, hogy a kivájt nyers paradicsomot tojáskrémmel, liptói túróval, körözöttel vagy húspástétommal töltjük meg.

A hagyományos ételek közül a mindennapiak közé tartozik a paradicsomos burgonya és a paradicsomos káposzta. Nélkülözhetetlen hozzávalója a lecsónak is.
A friss paradicsomból kiváló, üdítő ivólé is készülhet házilag. Ez jól lehűtve, jégkockával szervírozva egyike a legkellemesebb kánikulai italoknak. Úgy készül, hogy a kinyert léhez ízlés szerint kevés konyhasót és cukrot keverünk, majd citromlével, majoránnával, bazsalikommal, esetleg rozmaringgal ízesítjük

 
 
0 komment , kategória:  Zöldségek-gyümölcsök  
Málna
  2010-06-27 00:27:54, vasárnap
 
 






A málna közkedvelt gyümölcseink egyike, a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó cserje, hegyvidékeken vadon termő, de hazánkban sokfelé termesztett növény. Nálunk a piros színű honos, de emellett ismert a sárga is, aminek íze természetesen olyan, mint piros társának.
A málna népies neve: ,,himpér", a német Himbeere szóból ered, ami boldogasszony csipkéjét jelenti.
Levelei 3-5, ritkán 7 tagúak, felül simák, alul gyapjasak, szélük fűrészfogas. Májustól augusztusig virágzik. A virágok fehérek, laza fürtökben állnak. Vörös, csonthéjas bogyókból álló terméscsoportja 30-40 nap alatt fejlődik ki és érik be, a szederrelellentétben leválik a vackáról.
Rendkívüli hatása van szervezetünkre, mert sok benne az ásványi anyag és magas a C-vitamin tartalma. A nép gyógyászat levelét teaként is felhasználja cukorbaj, vese és hólyagbántalmaknál. Izzasztó hatása is van, valamint számos teakeverék összetevője. Meghűléses betegségre használható a szárított málnalevél és bogyó főzet is.. A várandós kismamák szívesen fogyasztják teáját a terhesség utolsó heteiben, mivel ellazítja a kismedence tájékának izomzatát, aminek következtében szüléskor az tágulékonyabb lesz.
A málnaszörp és a gyümölcs frissen fogyasztva is jótékony hatású az egészségre. Vértisztító hatásai közé tartozik, a vércukorszint csökkentése, a magas vérnyomás csökkentése, a vér körforgásának serkentése, a menstruációs zavarok megszüntetése, a szívműködés szabályozása stb. Megemlítendő a málnalekvár jótékony hatása is.
Mint minden bogyós gyümölcsnek, így a málnának is van allergiakeltő hatása, mely az arra érzékenyeknél nem várt reakciókat válthat ki. Ezek a tünetek különfélék lehetnek, a legjellemzőbb a viszkető bőrkiütés, amit csalánkiütésnek hívunk, de előfordulhat szénanátha jellegű, valamint asztmaszerű panasz is. Ezen tünetek jelentkezésekor természetesen abba kell hagyni a gyümölcsfogyasztását, illetve az immunrendszer harmonizálásával csökkenthetjük a panaszokat. A legfontosabbak ehhez a C-vitamin, az antioxidánsok, valamint az Omega-3 zsírsavak.

A málna nagy mennyiségben és egészséges arányban tartalmaz cukrot és savakat, valamint C, P és B9 vitamint. Vízigényes, alacsony hőigényű faj. A téli hideg önmagában nem károsítja, csak az erős hőingadozás. Mint erdőszéli aljnövény, a gyengén savanyú erdőtalajokat kedveli. A Nagymarosi fajta ízletességének köszönhetően házikertjeinkben még mindig a legelterjedtebb, bár gömb alakú termése apró és keveset terem. A Fertődi zamatos vesszőfoltosságra nem fogékony, fagyasztásra az egyik legkiválóbb fajta, mert alakját felengedés után is megtartja. A Malling Exploit nagy méretű, bőtermő, de nem túl jó ízű ipari málna. A Resa vagy másik nevén Lucana elhúzódva érő és szeptemberi másodtermést is bőven adó jóízű fajta. A Willamette vesszőfoltosságra nem fogékony, igen magas színanyagtartalmú, de frissen kevésbé ízletes konzervipari fajta. Az Autumn Bliss vagy Blissy a sarjon termő málnák csoportjába tartozik, melyek az azévi gyökérsarjaikon is teremnek. Folyamatosan érik, mivel nyári és őszi termése összefolyik. Nagy méretű, piacos, fogyasztásra is kiváló, de íze csak közepesnek mondható. Ősszel tarra kell vágni és megtrágyázni, fölé pedig kb. 1 méter magasságban 1 méter széles ún. szegfűhálót húzni, mely megtartja a belenövő sarjakat. A Fertődi kétszertermő friss fogyasztásra kitűnő sarjon termő változat. A Fertődi bőtermő a málna és a szeder hibridje, különleges fűszeres-savanykás ízű, nagyon bőtermő, de fagyérzékeny, vírusfertőzésre és a málna vesszőszúnyog fertőzésére igen fogékony fajta
 
 
0 komment , kategória:  Zöldségek-gyümölcsök  
Ribizli
  2010-06-27 00:15:43, vasárnap
 
 



ribizli gyümölcs

Nagyon korai érésű, általában június vége felé teljes érésben van.
Friss fogyasztásra, mélyhűtésre és feldolgozásra egyaránt javasolható.
Bogyói nagyméretűek, középpirosak, gömbölyűek, lazán állnak a fürtön. íze kellemesen savas és zamatos. Bokra erős növekedésű. Nagyon bőtermő.
Bogyója erősen tapad a fürthöz, éretten sem pereg. Öntözetlen körülmények között is kiegyenlítetten és jól terem.
Rendszeres ritkító-felújító metszést igényel, hogy a fürtök elaprózódását elkerüljük.

Helyét a kertben lehetőleg napos, szellős helyen válasszuk ki.
A ribiszkének a középkötött vagy kissé laza, gyengén savanyú és tápanyagban gazdag talaj felel meg.
A növények 10 cm-rel mélyebbre kerüljenek a talajba, mint a faiskolában voltak.
Tőtávolság bokornál 1,2-1,5 m,
magastörzsű növénynél 1 m.






A ribiszke (ribizli) nagy mennyiségű vitamint, cukrot, savat és ásványi sót tartalmaz (a fekete ribiszke 3-5-ször több vitamint).Virágzáskor a fagy károsíthatja, viszont nem szereti a túl meleg déli lejtőket sem. A fekete ribiszke a hűvösebb, páradúsabb környezetet kedveli és talaj iránt is igényesebb. Érés előtt és július végén igénylik a legtöbb vizet, ekkor érdemes öntözni. A piros ribiszke méltán legelterjedtebb fajtája a rendkívül alkalmazkodóképes, öntözés nélkül is jól termő Jonkheer van Tets. Kései, nagy fürtű, kiváló ízű, de igényes fajta a Rondom. Hasonló tulajdonságú, de koraibb a Red Lake. A Blanka sárgásfehér színű, igényes, de kiváló gyümölcsű. A fekete ribiszke fajták közül válasszuk a gombabetegségeknek ellenálló, hatalmas, savas gyümölcsű, kevésbé jellegzetes ízű Titaniat, vagy az erősen fajra jellemző ízű Fertődi 1-et.
 
 
0 komment , kategória:  Zöldségek-gyümölcsök  
Zöldbab
  2010-06-26 23:43:18, szombat
 
 



A zöldbab (Phasaolus vulgaris) - népies nevén a paszuly vagy a fuszulyka - a hüvelyesek (Leguminosae) családjába tartozik, akárcsak a borsó vagy a lencse.
Őshazája Mexikó, ahol az indiánok ősidők óta fogyasztották. Európába először a XVI. századba került át, de csak később lett népszerű az öreg földrész konyháiban.
A babnak számos változata ismert, alapvetően két csoportra oszthatjuk őket: bokor- és karóbabra. (A bokorbabról m2-enként 1,5-2,5 kg, a karóbabról m2-enként 2,5-4,0 kg hüvelytermést takaríthatunk be.) Mindkettőt termelik zöldfogyasztásra és szárazbabnak is.
A hazai lakosság inkább a sárgahüvelyű bokorbabot fogyasztja, pedig a zöld is éppen olyan ízletes. Ezzel szemben Nyugat-Európában inkább a zöld hüvelyű babfajtákat termesztik és fogyasztják.
A fiatal babot hüvelyes formában, érést követően pedig szárazbabként fogyasztjuk. Zsenge korában nyomásra könnyen törik, hüvelye szálkamentes, húsos, a magvak fejletlenek és nedvdúsak. A zöldbaboknak sokféle betegsége és kártevője ismeretes, például a zsizsik. A zsizsikesedést úgy tudjuk leginkább elkerülni, ha a termés hűvös helyen tároljuk, sok háztartásban például a mélyhűtőbe teszik.

Kezdetben a babnak inkább csak a magját fogyasztották, mert laktató hatásúnak bizonyult és sokáig eltartható volt, de a friss zöldbabból változatos ételek egész sora készíthető.
A reformkonyha egyre népszerűbbé tette a zöldbabot. Sokak kedvenc étele a sós vízben megpárolt zöldbab tejföllel, sajttal vagy dressinggel ízesítve. Nyári hónapokban közkedvelt a friss gyenge zöldbabból készített hideg saláta. A hagyományőrző konyhákban ízletes levest (sűrítéssel és sűrítés nélkül), zöldbabos lecsót és főzeléket készítenek belőle.
Sokan kedvelik a gőzben főzött zöldbabot, vajjal, vagy különböző mártásokkal (pl. sajtmártás) leöntve. Igen ízletes a bacon-szalonnába tekert zöldbab olívaolajban kisütve. Ne feledjük, hogy a zöldbab kiváló alapanyaga a különböző összeállítású salátáknak is.
A konzervipar a zöldbabot gyorsfagyasztással, szárítással és hőkezeléssel tartósítja.




 
 
0 komment , kategória:  Zöldségek-gyümölcsök  
Zsenge borsó, cukorborsó,
  2010-06-01 00:27:56, kedd
 
 
Zsenge borsó, cukorborsó, zöldborsó

Édes, zsenge, ropogós. Nyersen és főzve is finom, és nem csak levesnek és főzeléknek készíthető. Érdekességek és receptek a borsók körül.






A borsó az egyik legősibb kultúrnövény, régészeti leletek szerint már Kr. e. 6000 évvel is termesztették. Több mint 250 fajtája létezik. Nálunk legismertebb a zsenge borsó, és mostanában kezd népszerű lenni a cukorborsó, mely - mint azt neve is sejteti - a legédesebbet valamennyi közül.



A zöldborsó sajnos igen rövid ideig tartható el. Pár napig héjában, hűtőszekrényben eláll, de jól fagyasztható is - természetesen ekkor már pucolva, blansírozva érdemes elrakni!






A zsenge borsó hüvelyét felpattintjuk, és a ki zöld golyókat kivesszük, és azokat használjuk fel. Levesekhez az ép hüvelyekből szokás néhány darabot belefőzni, majd tálalás előtt kidobni.







A cukorborsó (nemzetközi neve: mange-tout, ami arra utal, hogy az egészet meg lehet enni) hüvelye igen zsenge, fogyasztható, ezért csak "szálkátlanítják", és a két végét levágják.




A zöldborsó puhára főzése - a látszat ellenére - nagy figyelmet igénylő feladat, ugyanis, hogy egy ideig puhulnak a szemek, majd elkezdenek keményedni. Ennek megelőzésének egyik módja, ha lobogó vízben egy szál mentával főzzük puhára a szemeket.
 
 
0 komment , kategória:  Zöldségek-gyümölcsök  
Fekete bodza
  2010-05-26 21:21:37, szerda
 
 



Népies nevei. Bocfa, bodzabokor, bodzafa, csete, gyepűbodza.

Leírása. Bokorrá vagy kis fává növő, évelő növény. Őshonos. Szára és hajtása belül üreges. Az üreget fehér bél tölti ki (szárából a gyerekek kócpuskát készítenek). A fiatal hajtások kérge zöld, később szürkésbarna, papírszerű, alatta zöld, rostos réteg található. Levelei 5-7 páratlan számú levélkéből állnak. Virágzata sárgásfehér, 10-20 cm átmérőjű, lapos tányérra emlékeztet. Május végétől júliusig virágzik. Termése feketeibolya színű, vörös levű.

Összetéveszthetősége. A földibodzával és a fürtös bodzával lehet összetéveszteni.
A földibodzánál a kellemetlen illatú, talajszint feletti rész minden évben elpusztul, ezért fás hajtást, szárat egyáltalán nem találunk. A fürtös bodzát termése és a szár bélszövete különbözteti meg a fekete bodzától. A fürtös bodzának vörös bogyótermése van és barna bélszövet tölti ki a szár üregét.

Előfordulása. Kertekben, utak mentén, szemétlerakó-, törmelékes helyeken, réteken, bozótosokban, nitrogénben gazdag akácosokban, rontott erdőkben.

Felhasználása. Szörp, alkoholos ital, méz, leves, színezőanyag, savanyúság, ecet készíthető belőle. Virágja sütve is fogyasztható. A hagyományos angol ketchup egyik fő alkotórésze. Az idős bodzahajtásokon néha egy gombafaj él (Hirneola auriculajudae), ami Kínában, Japánban kedvelt élelmiszer. Szörp készítéséhez csak teljesen érett, kocsány nélküli bogyókat használjunk fel. Jól keverhetők almával, birsalmával, és szilvával. Fontos, hogy a bogyókat felhasználás előtt magtalanítsuk, mivel a magvak gyengén mérgezőek. Vigyázat, nemcsak a magvak, hanem a levelek, az éretlen bogyók, a friss kéreg sambunigrin glikozidatartalma miatt mérgező. Görcsöket, hányingert okoz.

Gyűjtési ideje. Június-július a virággyűjtés ideje. Száraz időt válasszunk. Augusztus-szeptemberben a teljes érésben lévő bogyókat gyűjtsük.




 
 
0 komment , kategória:  Zöldségek-gyümölcsök  
Borsikafű fűszernövény
  2010-05-26 00:49:22, szerda
 
 



Borsikafű

A borsikafű - más néven csombor vagy hurkafű (Satureja hortensis) - a régi magyar ételek alapvető fűszere.

Alacsony, bokros, egyéves növény, apró lila virágokkal, és szürkészöld keskeny, hosszúkás levelekkel. Lilásrózsaszín virágait júliustól szeptemberig hozza, kedvező termőhelyen, (napos, meleg helyen) virágos hajtásait akár kétszer is begyűjthetjük. A levágott friss növénytömeget - szellős helyen kiterítve - azonnal szárítani kell.

Érzékeny gyomrúaknak borsikafű

A levél magas illóolaj-tartalmú - ezt használjuk fűszerként. Német nyelvterületen Bohnenkraut-nak ("babfűszer") nevezik, ez egyik fő felhasználási területére utal. Bab, borsó, burgonya, káposzta és általában zöldségételek ízesítésére használhatjuk. Kedvelt nyári főzelékünk, a csomboros káposzta nélkülözhetetlen alkotóeleme. Külön értéke, hogy azok is fogyaszthatják, akik egészségi okokból erős fűszerektől tartózkodni kényszerülnek - borspótlásra is ajánlják.

Gyógyhatása emésztést-elősegítő, fogyasztó és enyhén vérnyomásemelő hatású. A füveskönyvek szerint a friss, szétmorzsolt hajtások enyhítik a rovarcsípések okozta fájdalmat.

Termesztése házilag megoldható, a legegyszerűbb jó kertészetben palántát venni, és az erkélyen ápolni.

Az élelmiszerboltokban kapható őrölt, szárított változathoz képest összehasonlíthatatlanul jobb a házi, de saját híján a gyógynövényboltban beszerzett borsikafű-tea (nem filteres) frissen morzsolva is sokkal finomabb ételek ízesítésére.
 
 
0 komment , kategória:  Zöldségek-gyümölcsök  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 481 db bejegyzés
Összes: 10764 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 122
  • e Hét: 5808
  • e Hónap: 24691
  • e Év: 336069
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.