Belépés
herkelner.blog.xfree.hu
-- "Mindannyiunknak hatalmunkban áll boldogságot adni.Egy nyitott fület,egy figyelmes szemet,egy kinyújtott kezet:" . János
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Rokkant nyugdíjas elhalálozása uán nem jár...
  2012-02-20 09:56:07, hétfő
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG-PATIKA  
Epebajok-nem kell mindíg műtét
  2011-12-12 20:52:54, hétfő
 
  Az epekövesség gyakran okoz görcsöket, hasfájást a betegnek. Sokáig panaszmentes is maradhat, sőt a jellemző tünetek még mintegy húszféle betegségre utalhatnak. A korábbi módszerrel végzett epeműtétet, a köves epehólyag hagyományos eltávolítását egy újabb technika váltotta fel: a laparoszkópos epeműtét.

Ha egy betegnél jellegzetesen jobb oldali felhasi fájdalmak, görcsök jelentkeznek és a hasi ultrahangvizsgálat epeköve(ke)t mutat, az orvos gyakran úgy véli: megtaláltuk a betegségét! A sebész pedig elvégzi az amúgy pár napos bennfekvéssel járó hastükrözéses (laparoszkópiás) epeműtétet. Az esetek egy részében azonban az operáció nem oldja meg a problémát: más betegség is felléphet, amit ,,epeműtét utáni tünetegyüttes"-nek hívnak.

Mi lehet ezek hátterében?

Az epehólyag feladata az epe tárolása és annak bélbe juttatása, ahol elősegíti az emésztést. Az epe a májban termelődik, az ott lévő epeutakból egy vezetékrendszeren keresztül kerül az epehólyagba. Az epehólyag kiiktatható, de az epeváladékra, amely az emésztőrendszer egyik fontos tényezője, feltétlenül szüksége van a szervezetnek. Ha az epeváladék összetétele megváltozik (ennek oka lehet anyagcserezavar, hízás, rossz táplálkozási szokások), kövek keletkeznek - főleg az epehólyagban -, de nem ritkán az epeutakban is. Ez utóbbiak egy része nehezen diagnosztizálható ultrahang, vagy egyéb képalkotó vizsgálattal.

Az epehólyag eltávolítása

Az ,,egyszerű" epeműtét a köves epehólyag eltávolítását jelenti. Ha az epeutakban is kő van, a műtét hosszabb, komplikáltabb.

A hagyományos epeműtéti eljárást - amikor a jobb bordaív alatti metszésből tárták fel a hasüreget és keresték meg az epehólyagot - a laparoszkópos epeműtét váltotta fel. 1988-ban vezették be az eljárást, amelynek során a hasfalon három kicsiny bemetszést ejtenek. Az egyik nyíláson videokamerát vezetnek, a másik két bemeneten a sebész kezét ,,meghosszabbító" speciális eszközöket vezetik át. A sebész keze ebben az esetben tehát nem kerül a hasüregbe, hanem az epehólyagot e gondosan kidolgozott műszerek távolítják el, és a megmaradt kis csonkra egy fémklipet helyeznek.

A műtét 30-40 percig tart - altatásban végzik. Alig látható műtéti heggel jár, és a beteg általában néhány nap múlva hazamehet. Az esetek öt százalékában nem távolítható el ilyen módon az epehólyag, ekkor vissza kell térni a hagyományos módszerhez.

Ha az epekő a fő epevezetékbe ékelődik, az epehólyagműtét előtt egy videokamerával ellátott gyomor-nyombél tükröző eszközzel (endoszkóppal), szájon át a nyombélbe, majd onnan az epeutakba vezetett szonda segítségével eltávolítható. Így elkerülhető a komplikáltabb, nagyobb terheléssel járó műtét, amelynek során megnyitják az epevezetéket.

A betegnek nem kell különösebben felkészülnie a műtétre; egy nappal az operáció előtt koplalnia kell. Ami még fontos: a beavatkozás előtt tisztázni kell, nem áll-e fenn hasonló panaszt okozó egyéb betegség, például gyomorfekély vagy béldaganat.

És, ha más a bűnös?

Epeműtét, azaz az epehólyag eltávolítása után az epe közvetlenül az epevezetéken át ürül a nyombélbe, így az emésztés zavartalan marad. Mi történik azonban, ha nem az eltávolított epehólyag a ,,bűnös"? Hiszen a felnőtt lakosság mintegy 15 százalékánál észlelhető epekövesség, ám ez sokáig panasz- és tünetmentes.

A köves epehólyag begyulladhat, fala jelentősen megduzzadhat, sőt át is fúródhat. Máskor az epehólyagban lévő kövek okozhatnak ürülési zavart, de lehet a panaszok oka epehólyagnyaki nyomás, szűkület is. Ezek azok az esetek, amelyekben egyértelműen szükséges az epeműtét.

Maga az epeműtét elnevezés egyébként megtévesztő, hiszen a beavatkozást követően az epeelválasztás, illetve az epeutak megmaradnak, csak a köves, gyulladt epehólyagot távolítják el.

Egyéb epés jellegű tünetek az irodalom szerint e betegek 20-40 százalékánál állhatnak fenn. Meglepő lehet a laikus beteg számára, és egyben fontos figyelmeztetés a kivizsgáló orvosnak, hogy legalább húsz olyan betegség, illetve betegségcsoport van, amely hasonló panaszt okozhat! Nem egyszerű tehát az epebetegségek diagnosztikája, hiszen mind a görcsöket, mind az epeelzáródást jelző sárgaságot számos betegség okozhatja még.

A kezelőorvosnak mindezeket végig kell gondolnia, mielőtt műtétre bocsátja betegét.

Jobb bordaív alatti fájdalmak

Az epe eredetű fájdalmakon kívül egyes májbetegségekben a májtok feszülése is okozhat jobb bordaív alatti panaszokat. Sokféle oka lehet az életveszélyes hashártyagyulladásnak, amely ugyancsak jelentkezhet jobb oldali hasi fájdalom formájában. Bármely gyulladás, vagy daganatos folyamat is előidézheti. Görcsös fájdalom léphet fel, ha a hasi tumor megreped, ha gyulladásos folyadékszaporulat (tályog) kelet-kezik. Hirtelen májnagyobbodás (májgyulladás, májsejtelhalás, heveny zsírmáj) is nagyon fájdalmas lehet. A hevenyen fellépő jobbszívfél-terhelés okozta pangás epegörcs jellegű panaszok formájában is jelentkezhet. A máj elsődleges, vagy áttéti daganatai lassan nőnek, és csak kései stádiumban válnak fájdalmassá, rendszerint akkor, ha nagy kiterjedésűek.

Felső hasi görcsök

A leggyakoribb felhasi panaszok eredhetnek a nyelőcsőből, gyomorból, nyombélből, vastagbélből, májból, az epeutakból vagy hasnyálmirigyből. Számításba kell venni a szívinfarktust, a tüdő-mellhártya, vagy a mozgásszervi, illetve az idegrendszeri betegségeket is. Sajnos előfordulhat, hogy hátsó fali szívinfarktusnál epegörcsre gondolnak, egy ilyen tévedés azonban a beteg életébe kerülhet!

Nincs más régió a szervezetben, amelynek fájdalmát ennyiféle kórkép idézheti elő. Az epeúti és epehólyag okozta fájdalom először hólyagfeszüléssel, vagy az epeúti kimenetnél lévő kis izomgyűrű görcsével jár, amelynek tünete inkább a felhas középső részének fájdalma. Később az epehólyag gyulladása már a jobb bordaív alatti régióban okoz panaszokat.
Epe műtött betegek epeúti kövesség, vagy epeúti működési zavar (úgynevezett diszkinézis) okozta görcsei is középen jelentkeznek. Valószínű, hogy ezekben az esetekben a beteg panaszainak eredendően is ez utóbbi volt az oka, és nem az epekövesség.

Az élet folyamán hegesedés, szűkület léphet fel az epevezeték kimeneténél, amelynek kezelése kezdetben gyógyszeres, később endoszkópos vagy műtéti lehet.

Felhasi fájdalmat gyakran okozhat fekélybetegség (gyomor- és nyombélfekély) is. Ez a fájdalom olykor görcsös, máskor tompa, de jelentkezhet gyomorégés, vagy nyomásérzékenység formájában is. A fekélybetegségnek további súlyos szövődményei lehetnek. A gyomor átfúródása (ilyenkor tulajdonképpen kilyukad a gyomorfal) drámai tüneteket, diffúz hasi görcsöket okozhat. Ha a savas gyomortartalom felfelé, a rekeszizom felé szivárog, ez váll-, ha lefelé, akkor alhasi fájdalommal járhat. Jellemző és nagyon fontos tünet a hasi izomzat megfeszülése (izomvédekezés), de ez nem mindig jelentkezik, és el kell különíteni az akaratlagos védekezéstől, amelyet egy puffadt bélkacs nyomása is okozhat. A végleges diagnózis előtt nem szabad görcsoldó injekciót adni, mert elfedheti e tüneteket.

Rátapadás, bélelzáródás

Kevesen tudják, hogy az epehólyag vagy egy gyomor-nyombél fekély nemcsak átfúródhat, hanem rá is tapadhat egy környező szervre, ezt penetrációnak nevezzük. Az epehólyag leggyakrabban a bélbe, a nyombél hátsó falának fekélye a hasnyálmirigybe penetrál, ilyenkor a fájdalom jellege megváltozik.

Az epekövek ürülhetnek a bélbe, és bélelzáródást is okozhatnak.

A rekeszizomsérv okozta fájdalmak lehetnek görcsösek, a felhas közepe felé sugározva. Nagy görcs esetén a sérv kizáródhat, a sérvben lévő gyomorrészlet rossz esetben megcsavarodhat.

Az epehólyag-gyulladás hasnyálmirigy-gyulladással is együtt járhat, mivel mind az epe-, mind a hasnyálmirigy-vezeték végül egy közös nyíláson át közlekedik a nyombéllel.

A hasnyálmirigy okozta hátba sugárzó fájdalom felülésre, előredőlésre, járásra csökken. Heveny gyulladásnál bármely hasi régió, a mellkas, a bal mellhártya régió érzékeny lehet, és sokszor a legerősebb fájdalomcsillapítást igényli. A hasnyálmirigy daganatai is elzárhatják az epevezetéket; ekkor ,,fájdalommentes sárgaság" léphet fel, akárcsak egyéb epeúti daganatoknál.

A hasi diszkomfort (bizonytalan hasi érzékenység), a puffadás okának kivizsgálása függ a kísérő tünetektől és a beteg életkorától, a panaszok fennállásának idejétől. Hirtelen fellépő panaszok idősebbeknél fogyással, étvágytalansággal, székletben rejtett, vagy látható vérzéssel komolyabb szervi okokra utalnak.

A funkcionális panaszok nehezebben bizonyíthatók. Ha levegőt fújnak a vékony- vagy a vastagbélbe, az fokozott érzékenység esetén típusos tüneteket okoz. Vannak szakirodalmi adatok arról, miként reagálnak az önkéntes egészségesek és a sok gázról, puffadásról panaszkodó betegek, ha argon gázt juttatnak a vékonybélbe, és a végbélben mérik a gáztartalom távozását. Megállapították, hogy a távozott gázok mennyisége azonos a két csoportban, de csak a betegek jeleztek fájdalmat a gáz bejuttatásakor.

Segít a diéta

A puffadás, hasi feszülés, diszkomfort tüneti kezelése nem könnyű. Ha kimutatható valamilyen alapprobléma (például epekövesség vagy a tejcukorbontó enzim hiánya), annak megoldása sikerélményt nyújt. A tejcukormentes diéta látványosan megszünteti a panaszokat.

Ha a gondot a belek összehúzódási zavara okozza, gyógyszeres kezelés javallott. Székletrendezés, diéta (gázképző hüvelyesek kerülése, zsírszegény étrend, durva rostok, epekímélő étrend), gáztalanító gyógyszerek adása is hatásos lehet.

Epebetegségek és hasnyálmirigy-betegség esetén szóba jön epehajtó és enzimtartalmú gyógyszerek adása - a puffadó betegek egy része ezeket anélkül is szedi, hogy komoly emésztési zavara lenne. A pszichés problémák (pánik szindróma, szorongás, depresszió) szakellátása is eredményre vezethet.

Dr. Székely György
Fővárosi Szent János Kórház I. Belgyógyászati és Gasztroenterológiai Osztály

Forrás: Medical Tribune Egészséglap 2006/4, a kiadó engedélyével


****Link****
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG-PATIKA  
Gyökérfélék jótékony hatása.
  2011-07-07 20:55:00, csütörtök
 
  Gyökérfélék


Sárgarépa (Daucus carota)
A sárgarépa az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk. Több változatát termelték ki szerte a világban. A legjobb az, amelynek szép narancs színe van, az tartalmaz ugyanis legtöbb karotint, az A vitamin, elő-vitaminját. Táplálékunk szerves része. Fogyasztjuk főve, illetve párolva, vagy salátakeverékhez, de leghatásosabb nyersen a kicentrifugázott leve.

Tápértéke:
A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat. A legtöbb benne az A vitamin elő vitaminja, amely vízben nem oldódik, tehát csak abban az esetben tudja szervezetünk hasznosítani maradéktalanul, ha zsírok, főleg esszenciális zsír társaságában, fogyasztjuk.

Gyógyhatása:
A gyermekkor első zöldség léje. A baba cumisüvegből tejjel vegyítve fogyaszthatja, természetesen egy év kor felett. Még korábbra tekintve, a terhes anyának is ajánlatos a sárgarépa lé fogyasztása, valamint a szoptatós kismamának. Hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Számos más zöldségféle kiegészítőjeként használjuk, illetve azért, hogy javítsa az ízt. Általános gyógyhatását a nagymennyiségű kálium s egyéb tartalma teszi lehetővé, a vér savtalanítását segíti elő. Ezért nehéz különválasztani egyedi hatásokra. Gyógyítása láncszerű, amilyen csak a betegség lehet. Az éhséget jól csillapítja, így hatásosan lehet használni a fogyókúrázóknak, vagy azoknak akik megszokásból rágnak valamit.

Máj tisztítás:
A vér savtalanítása elsősorban a máj működését segíti elő. Ha a máj tisztulása megindult, a gyógyulás egész láncolatát vonja maga után. A máj leterhelése láthatóan a bőr állapotán nyilvánul meg. A nehéz fémek raktározása is a máj feladata. De ha le van terhelve a máj, a fémek a sejtek közé is bejuthatnak. A sárgarépa, és más klorofilles zöldség segít kivonni ezeket a fémeket, amelyek sok esetben a légzés által is bejuthatnak a szervezetünkbe.

Bőrkiütés:
Azt is mondhatjuk, hogy a bőrkiütés valamilyen formája legtöbbször a máj gyengülő működésére vezethető vissza. Legyen az hosszantartó pikkelysömör, egyszerű gyomorrontás, vagy a mérgező fémek felszaporodása a májban, aminek következtében megváltozik a bőr színe. Ugyanez a helyzet, ha a táplálkozásunkban van a hiba, az elégtelen emésztésben, vagy ha a vérben felszaporodó sav okozza a panaszt. Ha ezt a problémát leküzdjük, bőrünk egyenletes tónust kap, amihez hozzájárulnak a sárgarépa B vitaminjai is.

Rák:
Általánosságban a gyulladás az, amelyre gyógyítólag hat a sárgarépa-lé, s ide tartozik a fertőzés is. A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra. Kísérletekkel bebizonyították, azt is, hogy azok számára akik sokat dohányoznak az A vitamin szedése meghosszabbítja az életet. Csak azok kapnak enyhülést, akik az A vitamint a természetes alakban, illetve az elővitaminban fogyasztják. A dohányosoknak ugyan nincs sok mentségük, de ha könnyíteni akarnak a jövő kilátásukon legjobb, ha naponta elfogyasztanak egy pohár friss sárgarépa-lét. Természetesen ez sem lehet mindenkinél garancia.

Emésztés, hasnyálmirigy:
Az emésztésben a sárgarépa-lé hatékonyan vesz részt, tisztítja a beleket, és serkenti a mellékvesék munkáját, s ezáltal a hasnyálmirigy működését is.

Izületi gyulladás:
Bármelyik fajtája az önpusztító betegségeknek sikeresen gyógyítható sárgarépa lével, mert savtalanítja a vért. Az arthritis támadhat a csuklókban, izmokban, vesében stb. A sárgarépa összetétele ideális, ezeknek a betegségeknek a leküzdésére.

Látási zavarok:
Nem szabad megfeledkeznünk a látási zavarokról. Enyhítésére, megszüntetésére, fogyasszunk sárgarépa-lét. Segít a szürkületi vakság legyőzésében, stb.

Elkészítési mód:
Az egyik legkellemesebb zöldség italunk. Ezért gyakran használjuk más zöldséggel keverve, vagy azért, hogy enyhítse annak tömény hatását. Így például a káposzta-félékkel jó kombinációt ad a vértisztító hatásával, úgy a látási zavarok leküzdésére, mint a vesebántalmak gyógyítására. Arról se feledkezzünk meg, hogy a karotin, az A vitamin nem oldódik vízben, tehát a jobb felszívódásához ajánlatos, a búzacsíra olaj, vagy más esszenciális zsír fogyasztása.

Petrezselyem (Petroselium bortense)
A petrezselyem számos fajtája ismert a világban. Azt használjuk, amelyik vidékünkön leginkább megterem, A legismertebb két különböző fajtája, az egyszerű levelű, és a bodor levelű. Számunkra a különbség csak az lehet, hogy a bodor levelű vaskosabb, nedvdúsabb, így azok akik centrifugázzák a zöld levelet, hamarább megtelik a poharuk. Ha gyökerét is felhasználjuk, jobb a helyzet. A petrezselyemben az a jó, hogy a nyári idény elmúlta után még sokáig élvezhetjük, mert aránylag jól tűri a tárolást, valamint ha néhány szálat a földbe hagyunk, sokáig van friss zöldünk, és tavasszal szintén korán hozzájutunk. A petrezselyem az a növényünk, amely szinte minden nap az asztalra kerül valamelyik ételünkben. Ha ezt betartjuk, nincs gondunk a vastartalommal, amire a testünknek szüksége van. Az alábbi táblázatból láthatjuk, milyen értékes zöldségünk a petrezselyem. Igaz, nem fogyasztunk belőle sokat, de mindennap ott van asztalunkon, hogy pótolja a szervezetben a fellépő hiányt.

Gyógyhatása:
Lúgosító hatása van a savas vérre.

Allergia:
A petrezselyem egyik legerősebb, legtartalmasabb zöldségfélénk. Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására, és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Hat a hörgők tisztítására, valamint csökkenti a rájuk ható ingereket. Nagyon hatásos az allergiás tüsszögés ellen.

Vízhólyag és vesetisztító:
Erős vízhajtó és vizelethajtó, ezért a terhes nőknek nagyban fogyasztani nem szabad. Tisztítja a vízhólyagot és a veséket, valamint serkentőleg hat a vesék működésére. Ezt elsősorban nagymennyiségű káliumtartalmának köszönhetjük. Serkenti természetes szex hormonok képződését a szervezetben, és ezzel elősegíti a normális menstruációs ciklust, valamint csökkenti a menstruációs fájdalmakat és normalizálja a folyást. Ezt vastartalma biztosítja, amire különösen akkor van szükség, amikor erős a vérzés.

Hat a látás- és optikai idegekre:
Vitamin és ásványi összetétele folytán pozitívan hat a látás és a látással kapcsolatos idegekre. A benne lévő nagy mennyiségű A vitaminnak köszönhetjük, hogy csökkenti a szürkületi vakságot, valamint javítja a látást.

Tisztító hatása van:
Szintén kálium tartalmának köszönhetjük, hogy a petrezselyem tisztítja az emésztő rendszert, valamint serkenti a máj munkáját. Mint tudjuk, a májnak nagyon sok feladata van, köztük az egyik, a szervezetbe jutó mérgek azonnali tárolása. De ha a máj már túl van terhelve, a szervezetbe jutó mérgek elterjedése ellen nem történik semmi. A petrezselyem segít a szervezet tisztításában, különösen higanyszennyezés esetén ajánlatos a kúraszerű fogyasztása.

Cukorbaj előtt:
Azoknak, akik a szürke zónába jutnak, illetve jelöltek a cukorbajra, ajánlatos egy időre kúraszerűen fogyasztani a petrezselymet. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítik megszüntetni az inzulin érzékenységet, illetve késleltei a cukorbaj kialakulását. Ezt egyébként a kalcium felvétellel is elérjük, mert segíti a sejtek mozgásának szabályozását. A kalcium megtalálható a többi sötétzöld színű zöldségekben is. Természetesen a cukorbaj megelőzéséhez a táplálékozásunkkal is be kell segíteni azzal, hogy kerüljük a fehér cukor használatát, hogy segítsünk a szervezetben visszaállítani a rendet.

Serkenti az immunrendszer munkáját:
Azok aki huzamosabb időn keresztül gyógyszeren vannak, számos mellékhatás alakulhat ki, ami az immunrendszer munkáját gátolja. Nagy csapás továbbá az immunrendszerre a védőoltás is, bármelyik legyen az. Ha az immunrendszer meggyengül, a körülöttünk levő baktériumok munkája testünkben megkezdődik. Számos jele van az immunrendszer hanyatlásának, amit főleg táplálékunkkal segíthetünk visszaállítani. A petrezselyem az egyik legnagyobb tára a vitaminoknak és ásványoknak. Kúraszerű fogyasztással fokozzuk a test ellenálló lépességét, bármely betegséggel szemben.

Serkenti az étvágyat:
Különösen kisgyereknél jelenthet gondot az étvágy, amit a rossz étkezési szokásokkal alakíthatunk ki. A kicsi általában nem kap elegendő nyers gyümölcsöt, de még inkább nyers zöldséget. Holott a főtt sárgarépánál sokkal táplálóbb a nyers sárgarépa-lé. És ha a kicsi megszokja az ízeket, később is jobban elfogadja a zöldségféléket, akár főve, akár nyersen. Igaz, abban az esetben nem jelentene gondot az étvágytalanság. A petrezselyem nemcsak kitűnő étvágygerjesztő a gyerekek számára, de nagyon tápláló is.

Vérszaporító:
A petrezselyemben sok a vas. Ha megfigyeljük a kimutatást láthatjuk, hogy tíz dg petrezselyem 8 mcg vasat tartalmaz. Ezt nem lehet összehasonlítani a pótló pirulákkal, mert a természetes környezetből illetve a táplálékunkból a felszívódás sokkal nagyobb. A szervezetünknek nagy szüksége van vasra a vérképződéshez valamint az oxigén felszívódáshoz. A petrezselyem továbbá olyan agyagot tartalmaz, amely elősegíti a vérkötődést.

Használhatjuk továbbá:
Bőrproblémákra Atherosclerosisra, stb.

Elkészítési mód:
A petrezselymet semmi képpen sem fogyaszthatjuk tisztán. Nagyon erős növény ahhoz, hogy hígítás nélkül érvényesüljön a szervezetünkben illetve hogy ne károsítsa azt. Ne feledjük, a sok nem jelenti azt is hogy jobb. A leghatásosabb nyersen fogyasztani, a kicentrifugázott levét, felhígítva bármely más zöldség lével, így sárgarépával is lehet. Hatékony a petrezselyem lé fokhagymával, de akkor is hígítani kell, mert mindkettő igen tömör összetételű. Nyersen a tisztított petrezselymet ajánlatos belekeverni a salátába, a levelet szintén. És ha a hús mellé dísznek petrezselyem zöldjét adnak, vegyük komolyan a kínálást, mert a klorofilles zöldségféle gátolja a testben a rákkelő anyagok felszívódását, amiben a sült hús ugyancsak bővelkedik.

Zeller (Apium graveolens)
A zeller Dél-Európából terjedt el. A görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért. Ma többféle változata ismert és termesztett. A zellergumó éppoly hasznos, mint a felső része, a különbség annyi, hogy a felső rész húsos levélszárat inkább nyersen fogyasztjuk.

Tápértéke:
A zeller egyik megkülönböztető tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Van benne továbbá kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium, A, B, C vitaminok és nyomelemek.

Gyógyhatása:
A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A vér sav és lúg tartalmának összhangja akkor bomlik meg, ha a táplálékunk hosszabb ideig többnyire fehérje, tömény keményítő, vagy tömény szénhidrát, illetve a közönséges fehér vagy barna cukor. A zeller-lé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát. Ha ez nem történik meg, egész sor tünet jelentkezhet vagy betegség, alakulhat ki.

Pikkelysömör, ekcéma:
A túlzott érzékenység egyik következménye lehet a bőrkiütés, ami a máj munkájának hanyatlását jelzi. Ha módosítjuk a savas végtermékű táplálékunkat, s több zöldségfélét fogyasztunk a bőrkiütések hamar eltűnnek. Valamivel makacsabb a pikkelysömör, de egyik legjobb ellenszere, a zeller-lé kúra.

Allergiára:
Az allergia mind gyakoribb és mind kellemetlenebbé váló tünete annak, hogy táplálkozásunkkal valami nincs rendben. Az allergia, túlzott érzékenység kialakulásához hozzájárul:
- Ha táplálékunkban huzamosabb ideig fő szerepet kapnak a tömény keményítőt tartalmazó ételek,
- A túlzott cukorfogyasztás bármilyen édesség formájában,
- Mindennemű tartósítószer. Azok is, amelyek a közért polcain vannak, vagy azok, amelyeket a gyorstalpalókban használnak a krumpli vagy más zöldségféle bepermetezésére, hogy ne barnuljon meg használat előtt.
- A kenyérsütéshez felhasznált vegyszerek, hogy szemre tetszetős legyen, hogy megtartsa frissességét.
Ezeknek közvetlen hatása nincs a szervezetre, de a fejlett országokban szinte minden harmadik gyerek valamilyen allergiában szenved. A zellerben található szerves nátrium és a többi só is hatásos eszköz az allergia leküzdésére.


Hörgők és tüdő-tisztító:
A nátrium fontos elem a szervezetben levő széndioxid kiküszöbölésére, kirekesztésére. A szerves só hiánya a tüdő működésének gyengüléséhez vezethet, illetve a hörgők érzékenységéhez, különösen akkor, ha dohányfüst is terheli a tüdőt.

Idegnyugtató, hiperaktivitás ellen:
A zellerben tökéletes egyensúlyban vannak a szerves sók és a vitaminok, amihez még hozzájárulnak a növényhormonok és az esszenciális olaj, ami a zellernek jellegzetes illatot kölcsönöz. Ennek az olajnak különleges hatása lehet az idegrendszer szabályozására, nyugtatására. A hiperaktivitás a gyerekeknél jelentkezik, ami a szervezetbe jutó vegyi anyagok következménye és hatása: Az mellékvese hormon túltermelés, a pajzsmirigy túlzott aktiválódása stb. Tüneteket azok az élelem-adalékok válthatnak ki, amelyek az allergiát: ételszínesítők, ételízesítők, italok, cukorkák, vegyszeres gyógyszerek, stb. A gyermekgyógyász véleménye szerint, ehhez hozzájárul a vér savtartalmának emelkedése. Az ok elhárításával, ásványokban gazdag italt juttatva a gyermek szervezetébe, megszűnik az okozat. S ilyen ital a zeller-lé is.

Vérmérgezés ellen:
Rozsdás szegbe lépve vagy ha a vágott sebbe föld jut, ha tehát a test megsérül és a nyílt seben keresztül ellenséges bacilusok hatolnak a szervezetbe, vérmérgezés keletkezhet. A bejutó baktériumok jobban megerősödnek, ha a vér savtartalma nagyobb. A zellerrel gyorsan és hatékonyan egyensúlyba hozható a vér sav-lúg tartalma.

Vízhajtó:
A zeller azok közé a népi gyógyszerek közé tartozik, a petrezselyemmel együtt, amelyek erős vizelethajtónak számítanak. Egyesek szerint a vesehomokot, vagy a követ is ki tudja hajtani, ha a továbbiakban rendszeresen használjuk, nem kell többé félnünk a vesehomoktól.

Étvágycsökkentő:
Ha a zeller-lébe egy kávéskanál mézet teszünk és lassan kortyolgatjuk el ebéd előtt, csökken az étvágyunk. Ugyanezt az összetételt lefekvés előtt is fogyaszthatjuk, nyugalmas alvásban lesz részünk.

Gyógyszer a hőség ellen:
A nagy hőség könnyebben elviselhető, ha reggel és délután fél-fél pohár zellerlét fogyasztunk, vízzel hígítva. Ez hozzájárul a test háztartásának sóval való jobb ellátásához, ami az izzadás során megcsappanhat a testben.

Sűrűvérűség ellen:
A nátrium fontos szerepet játszik a test működési folyamatában. Az egyik tulajdonsága, hogy jelenlétével válik folyékonnyá a vér, megakadályozva a kásásodását, sűrűsödését. A nyirok rendszerben is megtaláljuk a szerves nátriumot. Ha a testben minden rendben van, a sejt terméke, amit a nyirok gyűjt be, csupán sós nedv. Ha ez nem így van, sürgősen máj ás vértisztításra van szükség.

Elkészítési mód:
A zeller lé magában nagyon erős a májnak, ezért minden esetben vagy vízzel felhígítva, vagy sárgarépa lével, esetleg más lével fogyasszuk. A kombinációra különösen akkor ügyeljünk, ha valamilyen betegséget szeretnénk kúrálni vele. Mindig fő étkezések között fogyasszuk. Állapotos kismamáknak csökkentett mennyiségű ajánlatos, tekintettel az erős vízhajtó tulajdonságára.

Retek (Raphanus savitus)
A retek az egyik legigénytelenebb csemege zöldségünk. Nem kíván sokat, csak talajt és vizet. A jó földet nagyon meghálálja, mert emelkedik ásványtartalma. Sok fajtáját termelik, de legismertebb a kis piros retek, ami különlegessé teszi szendvicsünket.

Tápértéke:
A retek legnagyobb értéke a benne levő kén, ami a testünk fehérjét tartalmazó részében jelen van. A test maga nem tudja előállítani, táplálékból jutunk hozzá.

Tartalmaz:
Az ásványi sók csak szerény mennyiségben képviseltetik magukat, mégis mivel a téli vitamin- és ásvány-ínség után fogyasztjuk, a szervezet szinte teljes egészében hasznosítja azokat.

Gyógyhatása:
A reteknek nagyon jó gyógyhatása van, de nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, mert ha túlságosan tömören fogyasztjuk a retek-lét, károsíthatjuk az emésztési szerveket. Azok, akik gyomor vagy bélgyulladásban szenvednek, nem fogyaszthatnak nagyobb mennyiségben reteklét.

Emésztést serkentő:
A retket nem hiába kedveljük a salátánkban. Egyesek szerint naponta kellene belőle fogyasztani kettőt-hármat. Ez nemcsak a test általános egészség fenntartását szolgálná, de azoknak, akik emésztési zavarokkal küzdenek jó, ha serkenteni tudják az emésztést. Ugyancsak az idősebb korosztály velejárója a belekben felhalmozódó szél. A retek szélhajtónak is megfelel.

Eldugult légutak:
A megfázás következtében eldugulnak a légutak. Ez nagyon kellemetlen lehet, különösen a gyerekeknél. A retek fogyasztása segít kitisztítani a légutakat. Ha a retket nem hajlandó elfogyasztani, a reteklét rácsepegtetjük valamilyen ételre és úgy is beadhatjuk. Reteksziruppal is könnyebbíthetünk az eldugult légutakon.

Szamárköhögés:
A szamárköhögés nem egyszer járványszerű betegség. A baj az, hogy nem tudunk sokat tenni ellene. Ha végképp tanácstalanok vagyunk, próbálkozzunk meg a reteksziruppal, amit méz és retek-lé keverékéből kapunk. Egyébként megfázásos betegségekre nem adhatunk édességet, inkább savanyú italt, cukor nélkül.

Túlterhelt máj:
A túlterhelt máj, amikor valóban nem tudunk mit kezdeni, mert úgy érezzük semmi sem segít. Ha a máj annyira túl van terhelve, hogy nem tudja fogadni a vér tisztítását, ez a faladat a vesékre hárul, amelyeknek nagyon korlátolt a képességük, hamar felmondhatják a szolgálatot. A legjobb tehát a gyógyítást a májjal kezdeni, amikor még a veséket is megmenthetjük. A májnak egyébként több gyógyszert is találhatunk a táplálékaink között, de a májzsírosodásra legjobb a fekete retek. És abból is a retek-lé kúraszerű alkalmazása, legalább hat héten keresztül.

Epekő és epegyulladás:
Az epére gyógyítólag hat a retek. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is. Az epe ugyanis az elfogyasztott zsiradékkal kerül kapcsolatba. A felhalmozódott mennyiség idővel irritálja az epét, ekkor kezdünk valamit érezni az oldalunkon, a máj mellett. Ilyenkor legjobb, ha étkezésünkbe bekapcsoljuk a retket is. Ha epekő vagy epehomok van, legjobb ha hathetes retek-lé kúrát kezdünk.

Elkészítési mód:
A retket, az eddigi szokásainktól eltérően, jobban is bekapcsolhatjuk az étrendünkbe. S ha egy talpalatnyi kertecskénk is van, adjunk helyet a reteknek, mert nagyon hálás csemege. Felhasználhatjuk nyersen salátákhoz, de párolhatjuk is más zöldséggel az egész növényt. Pároláshoz és a centrifugázáshoz és más esetben is az egész növényt használjuk, mert a felső része is gyógyhatású, tele van klorofillal. Általában kalcium és más ásványok is előfordulnak e növények zöld részében. Ha reteklét fogyasztunk, vigyázzunk, mert erős hatása van, föl kell hígítani akár vízzel, akár más zöldség-lével. Kezdjük két-három evőkanálnyi retek lével naponta kétszer, háromszor és ezt a mennyiséget emelhetjük, attól függően, hogy érezzük magunkat. Az adagolás mindig az egyén tűrőképességétől függ, de ebben az esetben se, vigyük túlzásba. Tartsuk be az arany középutat, naponta ne fogyasszunk három fél csészénél többet.

Cékla répa (Beta vulgaris)
Kétéves növény, főleg a Földközi tenger vidéken, és Közép-Európában honos, de ma megtalálható szerte a világban. A Görögök kedvelt itala volt, azt tartották róla, hogy a vért hűsíti. Hasonló célból használták a rómaiak is, lázas megbetegedés esetén.Három féle répát ismerünk. A takarmányrépa fehéres színű. A cukorrépa kisebb, magas cukortartalommal. Az emberi étkezésben kisebb szerepe van. A céklarépa akkor jó, ha felényi mint az öklünk. A céklarépát főleg gyökeréért termelik, de felhasználható az egész növény táplálkozásra és gyógyítás céljából. Gyökere húsos, levecses, sötét lila színű. Fölhasználása az étkezésben szerteágazó, de a legjobb, ha nyersen saláták keverékének használjuk.

Tápértéke:
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, ként, A, B és C vitaminokat. A cékla értéke a sötét színű levében van, amely betanint tartalmaz, azaz kén-cukor komplexet. A cékla a köztudatban mint vérszaporító ismert. Ha azonban megvizsgáljuk vastartalmát, arra következtethetünk, hogy más növényekhez viszonyítva semmivel sem tartalmaz több vasat. S ez az állítás mégsem változtat a tényeken. A cékla ugyanis az a zöldségféle, amelyből a test legjobban tudja hasznosítani a vasat. A vér vörös vérsejtjei tudják leginkább alkalmazni. A cékla nátrium tartalma magas, a kalcium tartalma azonban alacsony. Ez a tulajdonsága akkor érvényesül a test számára pozitívan, ha főzve, vagy konzervként fogyasztjuk. A kalcium alacsony és a nátrium magas tartalma következtében, a szervetlenné vált kalcium kevésbé ártalmas a vérerek és az arthritisz szempontjából. Mint tudjuk, a szervetlen kalcium jócskán hozzájárul a vérerek keményítéséhez, a vénák kidudorodásához, a visszér kialakulásához. Ha azonban idős korban időnként céklakúra alá vetjük magunkat, megelőzi, illetve kiküszöböli a gyűjtőerek falainak megkeményedését.Kálium tartalma hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, míg a cholin kitűnő tisztító anyag a májnak, a vesének és a húgyhólyagnak, és serkentőleg hat a test nyirokmirigyeinek munkájára.

Gyógyhatása:
A sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb gyógyító a zöldségek között. Gyakran szerepel más zöldség-lével, így a sárgarépával vagy uborkával. Hatása nyersen nagyobb, az igazi, ha nyersen fogyasztjuk.

Erősítő hatású
Cholin tartalma hat az emésztésre, a gyomor és a belek egyenletes működésére. Ajánlatos azoknak fogyasztani, akik valamilyen hosszantartó betegségből lábadoznak. Ha a lét centrifugázzuk, ne dobjuk el a cékla fölső részét, mert zöldje kitűnő kalcium forrás lehet, de csak nyersen.

Májtisztító:
A cékla lé kombinálva sárgarépa lével kitűnő májtisztító. A tisztításban főleg a zsírtalanítást végezi a májban. Ajánlatos különösen eleinte több sárgarépát, mint céklát használni, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat.

Menstruációs zavarok esetén:
Naponta két három alkalommal egy-egy pohár cékla lé ajánlatos azoknak akik menstruációs zavarokkal küzdenek, amit gyógyszerek helytelen adagolása, vagy mellékhatása, illetve szintetikus hormon adagolása okozhat a szervezetbe. Érezhető a segítség azoknál a nőknél, akik panasszal lépnek a változó korba.

Rákellenes hatású:
Egy magyar orvos hosszú kutatás után, melyet állatokon végzett, arra az eredményre jutott, hogy a cékla hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatokkal szemben. Az adagolás után a daganat eltűnik az állatok testéből. A tüdőrákos betegeken alkalmazta kísérleteinek eredményét, sikerrel. A kísérletek során az is kitűnt, hogy hatalmas mennyiségű céklalét a máj nem képes feldolgozni, ezért ajánlatos a telített lét vízzel hígítani, vagy más lével együtt fogyasztani, naponta háromszor egy-egy deciliter céklalét fogyaszthatunk.

Alkoholizmus:
A túlzott alkoholfogyasztás függőséget alakít ki az embereknél. A károsodás az idegsejtekre és más szervekre is hat. Az alkoholizmus gyógyítása hasonlóan történik mint a koffein mérgezés gyógyítása. A kioldott, vagy a fel nem szívódott nyomelemeket vitaminokat ásványokat pótolni kell a szervezetben, hogy megszűnjön a hiányérzet. Legjobb, ha ásványokkal teli zöldséglét fogyaszt a beteg, így sárgarépa lét céklával keverve, paradicsomlét, stb.

Kábítószer fogyasztóknak:
A gyógyszer, vagy kábítószer túlzott használata megviseli a szervezetet, függetlenül attól, milyen korban van a fogyasztó. A kábítószer, hasonlóan az alkoholhoz, ugyanolyan elváltozásokat okoz a személyiségben és a szervezetben. Hat a tüdőre, szívre, májra, vesékre, gyakorlatilag az egész szervezetre. A cékla lé az a táplálék, amely újjáépíti a vért, a benne levő, könnyen oldódó cukor és a nagymennyiségű ásványok a vérrel együtt eljutnak a beteg szervezetbe. Az emésztő szervekre való hatása teszi lehetővé azt, hogy a cékla rendkívül jótékony hatással van a lábadozó betegekre.

Elkészítési mód:
A céklánál legjobb, ha centrifugával választjuk el a levét a rostos résztől. Betegség esetén naponta három fél borospohárral ajánlatos, megelőzésre kétszer, háromszor hetente. Minden alkalommal ajánlatos hígítani vízzel, vagy sárgarépa lével, illetve uborka lével. A levelét is felhasználhatjuk. Azok számára, akik több céklát akarnak fogyasztani a gyógyító hatásáért, elmondhatjuk, hogy fogyaszthatják por alakban is, vízbe, vagy valamely más zöldség lébe keverve.

Vizitorma (Nastutium officiale)
A vizitorma, főleg vizenyős területeken él, de a több mint száz fajtája közül számos megtalálható a kertekben is, ez a zsázsa. A vizitorma túlságosan értékes gyógynövény, ahhoz hogy kihagyjuk, s ma már bevonult a konyhába is. Salátákhoz használjuk leveleit és zsenge hajtásait. A zsázsa az a növény, amelyik megérdemli a helyet a kertünkben.

Tápértéke:
Rendkívül magas a kalcium tartalma, az A vitamin tartalma stb. Ha hozzájutunk vagy megvan a kertünkben, jó ha tudjuk, mire is használhatjuk fel, gyógyítás szempontjából. Ha rászokunk arra, hogy zöldséglét fogyasztunk naponta jó ha hozzáadjuk italunkhoz egy keveset a leveléből.

Gyógyhatása:
A zsázsa folyékony kén. Rengeteg az A vitamin benne, kitűnő szer a legmegátalkodottabb gyulladásokkal szemben is, amihez alaposan hozzásegíti magas antibiotikum tartalma.

Tüdőbetegség ,TBC, tüdőgyulladás, tüdőtisztító:
A zsázsának rendkívül magas az antibiotikum tartalma. Ennek köszönhető, valamint a magas A vitamin tartalmának, hogy a legjobb gyógyszer a gyulladásokra. Ha figyelembe vesszük azt, hogy milyen magas a szerves kén tartalma, nem kell azon csodálkoznunk, hogy még a tbc-t is képes kigyógyítani ez a zöldség-lé. Megtisztítja továbbá a tüdő hörgőit és a többi légutakat. Keverhetjük más zöldség lével, és ne feledjük azt, hogy a mennyiség emelésével nem biztos, hogy jót teszünk a gyógyulásunknak.

Érrendszeri betegségek:
Az érrendszeri betegségek a helytelen táplálkozás következményeként alakulnak ki. A véredények falai elveszítik rugalmasságukat a lerakodás következtében. A kapilláris erek eldugulnak az agyban, a szemben és a vesékben. Emelkedik a vérnyomás. Rosszabbodik a helyzet a szív környékén is. A zsázsa- lével más zöldség-lé keverésével hozzájárulhatunk ahhoz, hogy csökkenjen a vérnyomást, tisztítsuk a vért és véredényeket. Nemcsak az érelmeszesedést gyógyíthatjuk, de más érrendszeri betegségeket is.

Rákbetegség:
Azok a zöldségfélék, amelyek sok ként tartalmaznak, természetileg rákellenes gyógyítást végeznek a szervezetünkben. Ezt a cysteine és methionine kén aminó savak teszik lehetővé, mert, létfontosságúak a test számára. Ezeket az aminosavakat a test nem tudja előállítani, a kén tartalmú ételeinkből jutunk hozzájuk. Mivel testünk minden sejtje tartalmaz ként, a nem elégséges ellátás következtében válhatnak sebezhetővé az oxigén szabadgyökök számára a sejtek. A test védelméhez hozzájárulnak az A, C és E vitaminok is, amelyek szintén megtalálhatók a zsázsában, illetve közeli rokonában, a vizitormában.

Alacsony vérnyomás
Kevés élelem hat az alacsony vérnyomásra, a zöld leveles zöldségfélék között találunk néhányat, amiben van elegendő cukor is és elég sót is tartalmaz, hogy a magas vérnyomást csökkentse, az alacsonyt pedig fölemelje legalább az elfogadható határig. A zsázsa is ilyen zöldségünk, különösen nyári melegben ajánlatos figyelembe venni ezt a tulajdonságát.

Tisztítja és erősíti a vért:
A tavaszi nagytakarításból a zsázsa is alaposan kiveheti a részét. A többi legkorábbi növényekkel, így salátalével, spenót lével, valamint a gyermekláncfű levele összegyűjtése után a kicentrifugázott lé megszabadítja a vért az összes salaktól és lendületet ad az egész szervezet megújulásának. Ezeket a friss leveleket mindennapi salátánknak is elfogadhatjuk, hogy frissen tartsa a vért, amíg a többi zöldségféle fogyasztására rá nem térhetünk.

Aranyér:
Aranyér bántalmakra, de különösen a vérzés csillapítására használjunk zsázsalét, fehérrépa és spenót zöldje kicentrifugázott levével. A bennük levő nagy kalcium tartalom, vas és vitamin tartalom mind a gyógyulást szolgálja.

Belső elválasztású mirigyek:
A vizitorma hatalmas mennyiségű ként tartalmaz, valamint annyi jódot, hogy a két elem keveréke kitűnő támogatást nyújtson a belső elválasztású mirigyek működéséhez. Ha valakinek baja van a pajzsmirigy működésével, legjobb ha egy időre kúraszerűen fogyasztja a vizitorma levelének levét, más zöldség-lé társaságában.

Emésztő rendszer, epe és máj, tisztítja a beleket:
Ha az étkezéssel fogyasztunk zsázsalét, könnyebb lesz az emésztésünk, mert elősegíti a gyomor és a belek munkáját ehhez K vitamin tartalma is hozzásegíti, amely négy féle fehérje megemésztésében nyújt segítséget. Hat továbbá a máj működésére és az epekiválasztásra. Közvetetten hat a koleszterin csökkentésére is, valamint megtisztítja a beleket a jelenlevő nemkívánatos baktériumoktól, bélférgektől.

Asztma, allergia, tüsszögés:
A zsázsában minden megvan ahhoz, hogy megtisztítsa a vért, az egész szervezetet, természetes antibiotikumot is tartalmaz. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy megszabaduljunk allergikus rohamainktól, tüsszögéstől és köhögéstől. A vitamin tartalmának köszönhetjük többek között, hogy az asztmatikus rohamok csökkentéséhez is lényegesen hozzájárul.

Fájdalmas vizelés, kőképzés megelőzése:
A fájdalmas vizelésnek több oka lehet. Homok és kőképződés a vesékben megelőzhető, ha zsázsa vagy vizitorma levét összekeverjük fehér répa levével. Ezzel a lével ugyancsak gyógyítható a fájdalmas vizelés, a húgyutak baktériumos fertőzése is, ami általában nemi betegségekkel jár.

Immunrendszer:
Ha néha egy-két zsázsa levelet teszünk a csokorba, gyűjtő utunk során a kertben, hogy elkészítsük a napi zöld italunkat, csupán ezzel a mozdulatunkkal meg tudjuk előzni a szokásos vírusos vagy baktérium-támadás következtében kialakuló meghűlést. Ezt azzal érjük el, hogy fokozatosan ellenállóvá tesszük szervezetünket, azaz éberen tartjuk immunrendszerünket a zsázsa-lével, mely rengeteg természetes antibiotikumot tartalmaz.

Elkészítési mód:
A zsázsa és a vizitorma leveleit használjuk fel gyógyulásokra vagy egészségünk megtartása érdekében. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, keverhetjük fehérrépával, tormával vagy más zöldégfélével. Vigyázzunk, mikor mely zöldségfélét használhatjuk. Erőset nem fogyaszthat az, aki valamilyen belső gyulladásban szenved. A betegség megelőzéseként naponta fogyaszthatunk zsázsa levelet a salátánkhoz vagy a zöld italunk összetételében. Centrifugázzuk a zöldet, vagy lemezvágóban pépesítjük, az ízlésünkre van bízva. A zsázsát is használhatjuk a többi zöldségfélével forró vajban megfuttatva fehérje, vagy keményítő étel mellé.


***Link***
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG-PATIKA  
Nem alkoholos eredetű zsírmáj.
  2011-07-07 16:47:25, csütörtök
 
 
Nem alkoholos eredetű zsírmáj

A nem alkoholos zsírmáj a lakosság széles körét érintô betegség. Kialakulásában az inzulin rezisztencia és az oxidatív stressz játszik döntô szerepet. Gyakran tünetmentesen zajlik. A betegség diagnosztizálásában igen fontos szerepe van a májbiopsziának. A NASL a betegségek széles skáláját foglalja magában a steatosistól a steatohepatitisen és a májsejtek duzzadásán keresztül a májcirrhosis kialakulásáig.

A nem alkoholos steatohepatitis a NASL egy csoportját képviseli, melynél a zsírfelhalmozódás mellett hepatitises jelek is láthatók. A betegség kezelésében az anyagcsere eltérések kezelése és az ideális testsúly elérése a cél. A gyógyszeres kezelés ma még nem megoldott. Leginkább az ursodeoxycholsav és az antioxidans kezelés javasolt, de a gyógyszerek hatása a betegség lefolyására nem tisztázott.

Bevezetés

A nem alkoholos eredetű zsírmájnak (NASL) nevezzük azokat az eseteket, amelyekben a hisztológiai vizsgálat az alkoholos májbetegséghez hasonló eltéréseket mutat, de a betegek anamnézisében alkoholfogyasztás nem szerepelt22,30. A NASL a betegségek széles spektrumát foglalja magában az egyszerű steatosistól, a steatohepatitisen keresztül a májfibrosis, májzsugor kialakulásáig. A nem alkoholos steatohepatitis a NASL egy csoportját képviseli, melynél a zsírfelhalmozódás mellett hepatitises jelek is láthatók. A NASL klinikai jelentôségét az adja, hogy elôfordulása számottevô és májcirrhosis, májelégtelenség kialakulásához vezethet4. A nem alkoholos eredetű zsírmájat el kell különíteni a másodlagos steatosisoktól, melyek pathogenesisükben és kórlefolyásukban eltérnek a primer betegségtôl. Ez utóbbi kialakulásában az inzulin rezisztencia, a kövérség, a 2. típusú diabetes és a hyperlipidaemia játszik fontos szerepet. A szekunder okok között anyagcsere-betegségek, gyógyszerek, táplálkozási eltérések, fertôzések szerepelhetnek

Epidemiológia

A nem-alkoholos zsírmáj (NASL) a lakosság 10-24%-nál , míg a nem alkoholos steatohepatitis (NASH), a lakosság 2-3%-nál fordul elô a világ különbözô területein4,15. Leggyakrabban középkorú nôkben derül ki. Gyermekek 2,6%-ában észlelhetô31. Gyakrabban találkozunk NASL kialakulásával kövéreknél, 2. típusú diabetesben és hyperlipidaemia esetén. A NASH olyan anyagcsere-betegségek hepatikus megjelenése, melyekre az obesitas, hyperinsulinaemia, a perifériás inzulinrezisztencia, a cukorbetegség és a hypertriglyceridaemia jellemzô28. A kövér egyének 30-100%-ban, a 2. típusú diabeteses betegek 10-75%-nál, míg hyperlipidaemia esetén 20-92%-ban fordulhat elô4. Túlsúlyos egyénekben jelentôsen nô a NASL prevalenciája, mely 27kg/m2 -nél nagyobb test-tömeg indexet jelent23. A betegség progresszióját fokozhatja a testsúly hirtelen csökkentése, melynek során májelégtelenség alakulhat ki8.

Pathogenesis

A betegség pathomechanizmusa részleteiben még nem tisztázott, de kialakulásában fontos szerepe van a májban zajló lipidperoxidációnak, a Kuppfer sejtek és a mitochondriumok működési zavarának, valamint az ATP-hiánynak25. A betegség kialakulásával kapcsolatos elképzelések közül a "két-csapás" (two-hit) teória a legelfogadottabb. Az elsô lépést a zsír felszaporodása jelenti a máj parenchymában, mely obesitas, 2. típusú diabetes, hyperlipidaemia esetén egyaránt elôfordulhat. A második "csapás" a megnövekedett oxidatív stressz állapot10. A lipidek elsôsorban trigliceridek formájában rakódnak le a májban. A zsírok felszaporodásának pontos oka nem ismert, de fontos szerepet játszik a lipidek hepatikus metabolizmusának megváltozása, mely az inzulin rezisztencia következménye. Az inzulin rezisztencia a lipolysisen és a hyperinsulinaemián keresztül vezet a májban a zsír lerakódásához4. A lipolysis következtében nô a keringô zsírsavak mennyisége, fokozódik ezek felvétele a májba. A mitochondriumokban zajló ß-oxidáció túlterheltsége vezet a zsírsavak felszaporodásához a hepatocytákban. A zsírsavak menynyiségének megnövekedése fokozza az oxidatív stressz kialakulását. A keletkezett szabadgyökök indukálják a

lipidperoxidációt (LPO), melynek hatására a sejtmembrán, a mitochondriumok károsodása, sejthalál jön létre. A jelentôs mennyiségben termelôdô szabadgyökök az antioxidáns védekezô rendszer kimerülését eredményezik.

Diagnosztika

Klinikai kép

A NASL legtöbbször tünetmentes, ritkán gyengeséget, fáradtságot, rossz közérzetet, jobb bordaív alatti fájdalmat, hasi diszkomfort érzést okoz. Fizikális vizsgálattal legtöbbször megnagyobbodott, puha, lekerekített, nem nyomásérzékeny májat tapintunk. Májcirrhosis kialakulásakor a májzsugor jellegzetes klinikai tüneteit figyelhetjük meg.

Laboratóriumi eltérések

A betegség gyakran véletlenül, rutin laboratóriumi vizsgálat során kerül felismerésre. Mérsékelten emelkedett transzamináz értékek jellemzik. Az aszpartát-aminotranszferáz (AST) és az alanin-aminotranszferáz (ALT) értékek hányadosa NASL-ban kisebb egynél, míg az alkoholos májbetegségekben nagyobb. Ezek az eltérések, valamint az emelkedett gamma-glutamil-transzferáz (GGT) és a magas mean corpuscular volumen (MCV) segít az alkohol okozta májkárosodástól történô elkülönítésben. Fontos adat az is, hogy az AST érték fibrosisban is nô, így NASL esetén az AST/ALT arány növekedése a betegség progresszióját mutathatja. Az alkalikus foszfatáz aktivitás ritkán haladja meg a normális szint kétszeresét. A máj kiválasztó és szintetizáló funkciójának zavarát jelzô laboratóriumi értékek csak májcirrhosis kialakulása esetén változnak, így az esetek többségében a szérum bilirubin, a prothrombin, a szérum albumin szintje normális tartományban található. Hypersplenia esetén pancytopenia alakul ki. A betegek közel felében igazolható diabetes mellitus, 20-80%-nál hypertriglyceridaemia28. Fokozott szérum ferritin érték és növekedett transzferrin szaturáció a betegek 25-50%-ban igazolható14. A jelentôs vas lerakódás a májban fokozza a betegség progresszióját, a fibrosis, cirrhosis kialakulását.

Májbiopszia végzésének indikációja

Májbiopszia végzése indokolt, ha a steatosisra utaló jelek mellett a necro-inflammatorikus enzimek kórosak. A szövettani vizsgálat egyéb májbetegségek kizárásához, a fibrosis súlyosságának megítéléséhez és a betegség prognózisának meghatározásához szükséges. Nem javasolt a májbiopszia olyan esetekben, amikor a fizikális jelek, az ultrahang vizsgálat steatosisra utal, de az enzimértékek nem mutatnak eltérést. Bár normális transzamináz értékek mellett is lehet progresszív betegség, de ez ritka. Ilyen esetekben a májbiopszia végzése ellen szól a betegség jó prognózisa és a szövettani mintavétel rizikója, szövôdményei.

Szövettani kép

A NASL a szövettani kép alapján nehezen különíthetô el az alkoholos májbetegségektôl. A nem alkoholos zsírmájra a nagycseppes elzsírosodás, a lobuláris kevert sejtes gyulladás, a hepatocyták megduzzadása, necrosisa, Manory-testek jelenléte és perisinusoidális fibrosis jellemzô. A szövettani minta vételekor az esetek 66%-ában találtak valamilyen fokú fibrosist, de cirrhosist csak az esetek 14%-ában igazoltak3-5,7,13,18,21-24,26,27,29.

Képalkotó eljárások

Hasi ultrahang vizsgálat az elzsírosodott májat fokozott echogenitásúnak látja a vese parenchymális részéhez képest. Komputer tomográfia (CT) az elzsírosodott máj parenchymát alacsony denzitásúnak írja le. A steatosis legtöbbször diffúzan jelentkezik, de ritkán fokális formában is elôfordulhat9, mely metastasis

képét utánozhatja. Ilyen esetben az MRI képes elkülöníteni a normál májban elôforduló gócos elzsírosodást a "focal sparing"-tól, mely az elzsírosodott májban levô normális májszövet11,12.

A NASL diagnosztikus kritériumai

A nem alkoholos zsírmájnak három fô diagnosztikus kritériuma van26:

1. steatohepatitis szövettani igazolása

2. minimális vagy kis mennyiségű alkoholfogyasztás (kevesebb, mint 40 g/hét)

3. vírus hepatitisek és egyéb eredetű májbetegségek kizárása

Kórlefolyás, prognózis

Retrospektív tanulmányok eredményeire alapozva a NASL lefolyásának négy stádiumát különböztetjük meg: 1. steatosis; 2. steatohepatitis; 3. steatosis a máj sejtek megduzzadásával; 4. fibrosis, Mallory-testek jelenléte23.

Vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a betegek 28%-ánál fordult elô progresszió, 59%-nál a betegség nem változott, míg 13%-nál javulás észlelhetô17,21,26,27,29. A fentiek alapján megállapítható, hogy a legtöbb esetben a NASL általában jó prognózisú betegség, de az esetek kisebb részében májzsugor és annak szövôdményei fejlôdhetnek ki. A steatosis együttes elôfordulása egyéb májbetegségekkel, mint például hepatitis C vírus fertôzéssel, fokozza a betegség progresszióját2,9. A fibrosis, májcirrhosis kialakulásának kockázati tényezôje lehet a 45 évesnél idôsebb életkor, az obesitas, a 2.típusú diabetes mellitus és az AST/ALT> 1.

Kezelés

A NASL kezelése ma még nem megoldott kérdés. A terápia alapja a betegek életmódjának megváltoztatása, mely magába foglalja az egészséges étkezést és a rendszeres testmozgást. A betegeket fel kell világosítani és meg kell gyôzni a változtatás szükségességérôl. Együttműködés hiányában az eredmény nem lesz tartós. A hosszú távú hatás eléréséhez fontos a rendszeres kontroll, a betegek gondozása. A kövérek esetében az ideális testsúly elérése és fenntartása a cél. A hirtelen testsúlycsökkenés azonban a NASL progresszióját, májelégtelenséget eredményezhet. Fogyókúra során a testsúly lassú csökkentése tanácsolt. Diabetes mellitusban és hyperlipidaemiaban az anyagcsere betegség kezelése, a vércukor és vérzsír szintjének normális tartományban tartása ajánlott6.

Az ursodeoxycholsav (UDCA) membránstabilizáló, citoprotektív és immunológiai hatással bíró nem toxikus epesav. Három tanulmány vizsgálta hatását a NASL kezelésében. 24 beteg esetében napi 13-15mg/kg dózis mellett a májenzimek szignifikáns javulását, a steatosis mértékének csökkenését tapasztalták19. Próbálkozások történtek betainnel, mely a methionin metabolikus ciklusának komponense, növeli az S-adenosylmethionin szintjét. 20 g napi dózisban egy év után javította a transzamináz értékeket, csökkentette a steatosis fokát, a necroinflammatio mértékét1.

Az N..acetylcystein a glutathion elôanyaga, amely emeli a glutathion szintjét és ezáltal csökkenti az oxidatív stressz állapotát a májban. Napi 1 g dózisban három hónapos kezelés kedvezô hatású a NASL kezelésében16.

Az E vitamin antioxidáns hatása révén védi a membránokat a lipidperoxidációval szemben17. Egy kisebb betegszámot magában foglaló vizsgálat során gyermekek kezelésében eredményesen alkalmazták20.

A fent említett gyógyszerek kedvezô hatásúnak bizonyultak a NASL kezelésében, csökkentették a májenzim értékeket és a steatosis mértékét, de a betegség lefolyására kifejtett hosszú távú hatásuk megítélése további vizsgálatokat igényel.


***Link***
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG-PATIKA  
Árnika kívül-belül.
  2011-05-02 09:07:01, hétfő
 
 

Hogyan használhatjuk a hegyi árnikát külsőleg, és homeopátiás hígításban belsőleg - egyszerre?

Szövetregeneráló hatása miatt a gyógynövényt (Hegyi árnika, Arnica montana L. -Compositae), a virágot, évszázadok óta használják. Külsőleg gyulladáscsökkentő hatása van, sebösszehúzó. Már a mesékben is árnikafőzettel kezeli a királyfi sebeit a jó boszorkány. Hatóanyagai többek közt: illóolajok, flavonoidok, karotinoidok, keserűanyagok.

Külsőleg árnika tartalmú kenőcsök formájában használjuk (ÁRNIGÉL).
Link

Belsőleg gyógynövényként nem alkalmazható, homeopátiás hígításban azonban igen. Ebben a formában a gyógynövénynél tapasztalt hatások nemcsak hogy megőrződnek, hanem tartósabbak is lesznek, és még további testi és lelki tünet enyhítésével is bővülnek!

Sérüléskor mindig adjunk ARNICAT! Mindegy, hogy milyen a sérülés, a test sokkos állapotba kerül, és az ARNICA ezt a sokkot azonnal képes oldani!

A homeopátiás elsősegély-csomag legfontosabb szere!

Mikor adhatjuk?
-***Link***-
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG-PATIKA  
Arnica montana
  2011-05-02 08:57:33, hétfő
 
  Homeopátiás elsősegély sportolóknak ( NEM CSAK SPORTOLÓKNAK)

- ***Link***-

Tartalom: ( A FENTI LINK TARTALMAZZA)

SPORTSÉRÜLÉSEK

A homeopátiáról röviden, A homeopátiás szerek szedésének szabályai

Homeopátiás elsősegély táska (leggyakrabban alkalmazott szerek)

A regeneráció szöveti sói

Sérülések kezelése homeopátiával

SEBEK, HORZSOLÁSOK

IZOMSZAKADÁS, TÖRÉS

RÁNDULÁS, IZOMHÚZÓDÁS

FICAM

CSONTLEVÁLÁS, PORCLEVÁLÁS

VÉRÖMLENY, BEVÉRZÉS, ZÚZÓDÁS

IZOMGÖRCS

IDEGSÉRÜLÉS, ESZMÉLETVESZTÉS

SZEMSÉRÜLÉSEK, LÁTÁSZAVAROK

FÜLSÉRÜLÉSEK, ORRSÉRÜLÉS, FEJSÉRÜLÉS

IMMUNERŐSÍTÉS

SPORTOLÓK ÉRZELMI PROBLÉMÁINAK HOMEOPÁTIÁS KEZELÉSE

Komplex készítmény a stressz és az álmatlanság kezelésére - SEDATIF PC


A homeopátiás szerek szedésének szabályai

A homeopátiás szerek a száj nyálkahártyájáról szívódnak fel, ezért a golyókat vagy tablettákat el kell szopogatni. A monokomponensű, tubusban vagy üvegben forgalmazott szerekből általában 5 golyót kell bevenni. A golyócskák bevétele után és előtt fél óráig nem tanácsos enni, inni, fogat mosni és dohányozni, hogy a nyálkahártya tiszta legyen. A mentol, kámfor és egyéb illóolajok, a kávé, a tea és egyes fűszerek szűkítik a száj ereit, így csökkentik a szerek hatását. A golyók bevétele előtt és után legalább egy óráig ne kávézzunk, és a kúra alatt kerüljük az illóolajok használatát. Mivel a fogkrémek legtöbbször tartalmaznak illóolajat, válasszunk speciális, homeopátiás kezelés mellé ajánlott fogápoló szereket.


 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG-PATIKA  
Béltisztító.
  2011-02-16 16:39:31, szerda
 
  Béltisztító

,,Csak egyetlen betegség van: a mérgek és savak, melyek egyensúlyvesztést okoznak!
A gyógyítás is egy: a mérgeket és savakat eltávolítani!"


. . . . . . . . . . .A belekben található az immunrendszer 70%-a. A belek egyensúlya, a bélflóra egyensúly meghatározó az egészségünk szempontjából. A bélflórát alkotó mikroorganizmusok egyensúlya könnyen borul, ha nem mozgunk, nem iszunk eleget, nem eszünk jól (az étkezés ritmusa, rágás) és jót (teljes értékű és könnyen emészthető). A minket érő stressz okozza a legtöbb problémát, mivel az agy, az idegrendszer és az emésztőrendszer szoros kapcsolatban van egymással. Ha sokat és rendszeresen szorongunk, mérgelődünk, bánkodunk ...akkor a bélflóra egyensúlya csak idő kérdése mikor billen ki.
A bélflóra egyensúlya könnyen felborul az antibiotikumok szedése, kemoterápia és radiológiai kezelés hatására is.
Béltisztító, ha borul az egyensúly


. . . . . . . . . . . . . .A béltisztító kúra évente egyszer mindenkinek javasolt. Az életmódunk azonban a béltisztító kúra gyakoriságát és annak időtartamát (hosszát) mindig felülírja. A belek egyensúlyának kibillenése mindig szabad utat enged a káros baktériumok vagy gombák elszaporodásának. Elindul a küzdelem a táplálékért, mert a savas közegben megerősödnek a káros mikroorganizmusok, a jótékony baktériumok rovására. A csatározás, az egyensúly megbomlása betegségekhez vezet, melynek jelei: az ellenálló képesség csökkenése, fáradtság, emésztési zavarok, felszívódási problémák, bőrproblémák (psoriasis, acne, ekcéma) és esetlegesen allergiás reakciók is kialakulhatnak.
A béltisztító kúra során a bélsár és a bélgáz kiűzése a cél és a bélflóra egyensúlyi állapotának visszaállítása, azaz a bifidusz és acidophillus törzsek szaporítása.
Béltisztító kúra

,,A halál a belekben lakozik vagyis az vagy amit megeszel!"
A béltisztítók, belső szappanok a beleknek. A belekben ugyanolyan kosz képződik, nap mint nap, mint amit fürdéssel a testünkről külsőleg hordunk le. Ha nem fürdünk a káros mikroorganizmusok betegségeket idéznek elő. Amíg az ember külsőleg naponta mosakodik, addig a belső tisztításra már nem fektet hangsúlyt.

Hogyan keletkezik a bélsár?


. . . . . . . . . . . .Egyrészt nem minden anyagot tudunk hasznosítani, hiszen egyre több a természetellenes anyagok jelenléte a szervezetben. Tovább nehezíti a táplálékok tökéletes lebontását, ha az emésztés nem a szájban kezdődik. Vagyis minden falatot szép lassan és alaposan meg kellene rágni. Az alapos rágással elkerülhető a táplálék rothadása. A minőségi táplálkozással kihagyható a természetellenes anyagok bevitele. De még a könnyen emészthető, vegyes kiegyensúlyozott táplálkozás is kevés, ha nem teszünk eleget a napi folyadékbevitelnek és nincs jelen az életünkben a rendszeres mozgás. A stressz hatására a szervezet emésztése lelassul. Az emésztés rengeteg energiát igényel, és a szervezet ,,orvosának" az emésztésben résztvevő ,,munkaerőket" át kell helyeztetnie a stressz okozta egyensúlyszabályzókhoz, ezt pedig csak úgy tudja megoldani, hogy az emésztést lassítja. A lassú emésztés vége a rothadás, a rothadási salakanyag pedig a vastagbél falára lerakódva, szinte "megkövesedve" bennünk marad (40 éves korunkra ez a lerakódott salakanyag a több kg-ot is elérheti!).

Majd jönnek a tápanyagfelszívódási problémák, amik meg tüneteket fognak előidézni, ha a tüneteket a has alaki változásait nem vesszük komolyan, akkor jönnek a betegségek. Az élősködő paraziták, férgek, gombák, baktériumok betegségeket előidéző bélproblémáink, mint az (irritábilis bélszindróma IBS), diverticulosis, gyomorfekély, bélgyulladás, puffadás, gázosodás okozói. Részletesebben Lásd a bélműködés zavarai link alatt.

A Lipo+ béltisztító összetétele:


. . . . . . . . . .FOS (gyümölcs-oligoszacharid)
papaya
Lipo +ananász szár
articsóka
máriatövis
kamilla
citromfű
komló
ánizs
édeskömény
gyömbérgyökér
fahéj
édeskömény
12 gyógynövény és egy prebiotikum koncentrátuma, palackba zárva.


***Link***
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG-PATIKA  
Bélbetegségek.
  2011-02-16 16:18:03, szerda
 
  Bélbetegségek, a Bélműködés zavarai

A bélműködés zavarai szinte minden embert érint, kortól és nemtől függetlenül. A rossz bélműködés főként a rossz táplálkozás, a stressz és a mozgáshiány miatt alakul ki.
A krónikus béIrenyheség valóságos ,,civilizációs járvány", mely számos betegséget megalapoz.
Béltisztító segítségével normalizálható a bélműködés, a bélflóra, és a védőerő növelhető.

Sokan azért döntenek a bél méregtelenítése mellett, mert a bélsár és a bélgáz megváltoztatja a has alakját, mert az évek és évtizedek alatt felszaporodott káros visszamaradt anyagoktól és salakanyagoktól a has kicsúcsosodik, kikerekedik rosszabb esetben nyomásra érzékennyé válik. A béltisztítás visszaadja a has lapos formáját.

Kerülni kell a hashajtózást!
A béltisztítás eredményességét beöntéssel fokozhatja.

Bélműködés zavarai
Bélbetegségek - Bélgyulladás (idült)

Crohn-betegség és colitis ulcerosa.


. . . . . . . . . . .Az elnevezés több, egymással rokonságban álló rendellenességet takar. Jellemzője a vastag- és/vagy vékonybél idült és fájdalmas gyulladása. A tünetek étrendváltással, béltisztítással, majd a bélflóra megtáplálásával enyhíthetők, életmódváltással meg is szüntethetők.

A korai tünetek között említendő a székrekedés és a gyakori székelési inger, miközben csupán kis mennyiségű vér vagy nyálka ürül. A későbbi tünetek közé tartozik a véres széklet ürítésével járó idült hasi fájdalom, a hőemelkedés, a rossz közérzet, az ízületi gyulladás, a szájfájás, a homályos látás, az ízületi fájdalom, az étvágytalanság, a kimerültség és a fogyás.
Egy évtized elteltével fokozódik a vastagbél- és végbélrák kialakulásának valószínűsége.
A tünetek súlyossága az idő múlásával változhat. Egy súlyos roham során émelygés, hányás, kiszáradás, erős verejtékezés, étvágytalanság, magas láz és erős szívdobogás jelentkezhet.

Az orvost azonnal fel kell keresni, ha a széklet fekete vagy véres, illetve fájdalmas, nyálkás hasmenése van. Amennyiben erős fájdalmat érez és a fájdalom a has jobb alsó részén jelentkezik, az vakbélgyulladás jele is lehet.

A két leggyakoribb idült bélgyulladás-típus a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa, amelyek sokszor a húszas-harmincas éveikben járó embereknél alakulnak ki.

Jellemző, hogy az emésztőrendszer egy szakaszán vagy egészén idült gyulladás jelentkezik, a bélfal kifekélyesedik. A gyulladási rohamokat hetekig vagy évekig tartó átmeneti javulások követhetik.

A szakemberek nem tudják pontosan, mi a bélgyulladás oka, de öröklött hajlam mindenképpen szerepet játszik benne. A betegek több mint egyharmadánál a rokonság más tagjainál is előfordul idült bélgyulladás. A betegség sokszor fertőzés, stressz, idegesség kapcsán jelentkezik először. A feltételezések szerint a rohamokat az immunrendszer rendellenessége és bizonyos ételekkel szembeni érzékenység is kiválthatja.

A bélgyulladás akadályozza a tápanyagok felszívódását, ezért lényeges a rendszeres béltisztítás.
A betegeknél gyakori a magnézium, a B12- és egyéb B-vitamin-, valamint folsav hiány.

Béltisztítást alkalmazva javíthatunk a betegek állapotán, a gyógynövények csökkentik a gyulladást, védik és gyógyítják az emésztőrendszert. A prebiotikum (FOS) segíti helyreállítani a bélflóra egyensúlyát.
A lenmagolajban lévő esszenciális zsírsavak (ómega-3 zsírsav) szintén segítik a gyulladás csökkentését.

A görcsök megelőzésére tegyen a hasára meleg pakolást vagy meleg
Vizes üveget. Csökkentse a stresszt jógával, meditációval és rendszeres testmozgással.

Tudtad?
Elképzelhető, hogy a nikotintapasz segíthet a colitis ulcerosa kezelésében. A Mayo Klinika vizsgálata szerint 31, nagy dózisú nikotintapasszal négy hétig kezelt beteg közül 12-nek az állapota jelentősen javult. Ugyanakkor a 33 placebo tapaszt viselő személyből csupán 3 mutatott némi javulást. Általános mellékhatásként azonban szédülést, émelygést és bőrkiütést tapasztaltak. További vizsgálatokra van szükség.
Bélbetegségek - Diverticulosis


Ez a betegség nem jár feltétlenül együtt a korral, legalább annyira a helytelen életmód, mint a mozgáshiány és kevés rost fogyasztása, mint az évek múlása okozza. Béltisztítással és néhány útmutatás betartásával enyhülhetnek a panaszok.
A Diverticulosis sokáig tünetmentes, később puffadás, bélgáz termelődés, hányinger és szorulás váltakozik hasmenéssel. A Divertkulitis okozta hasi fájdalom, sokszor a bal oldali alsó hasfalon (ellentétben a vakbélgyulladással, ami a jobb oldalon fáj) jelentkezik.

Ne hanyagoljuk el a Diverticulosis, mert ha a diverticulum kiszakad az hashártyagyulladást idéz elő.

A diverticulosisban, a vastagbél belső nyálkahártyája helyenként átnyomul az őt körülvevő izomrétegen, és kesztyűujjszerűen kitüremkedik. A tágulatok mérete a borsószemtől a diónyi nagyságig terjed. A betegség gyakran tünetmentes. Ha azonban valamelyik kitüremkedés begyullad, súlyosabb betegség, diverticulitis alakul ki.

A diverticulosis elsősorban a rostszegény táplálkozás következménye. A rosthiány miatt a vastagbélnek a bélsár továbbítására intenzívebb munkát kell végeznie, jobban össze kell húzódnia, emiatt préselődhet át a bélfalon a nyálkahártya. A széklet lassabb mozgása miatt a táplálékrészecskéknek több idejük van, hogy a kitüremkedésekben megrekedjenek és fertőzést, gyulladást okozzanak. A testmozgás hiánya szintén előidézheti a fenti tünetek kialakulását. A betegségre való hajlam a családban öröklődik.

Béltisztító alkalmazása (és az étrend megváltoztatása) segíthet a megelőzésben és a tünetek enyhítésében. A béltisztító elejét veszi a szorulásnak és tisztán tartja a kitüremkedéseket, meggátolva a fertőzést.
A béltisztító Lipo+ -ban található FOS prebiotikum, különösen fontos akkor, ha valamilyen betegség ellen antibiotikumokat szed.

A természetes emésztést elősegítő növények, megnyugtatják a fertőzött kitüremkedéseket. A Lipo+k össszetevői gyulladáscsökkentő, a bélgörcsöket enyhítő, nyugtató hatást gyakorol az emésztőrendszerre.

A FOS nevű prebiotikum növeli a belekben a hasznos baktériumok számát, és javítja a bélbetegségben szenvedők bélműködését.
Ötletek a jó bélműködésért

Fogyasszon nagyon sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes gabonaszemet tartalmazó élelmiszereket, hogy biztosítsa napi 20-30 g rostfelvételét.
Mindennap igyon meg legalább 2 liter vizet vagy más folyadékot. Szénsavmentes vizéhez töltsön a Lipo+ béltisztító koncentrátumból, igya egész nap egyenlő arányban elosztva.


. . . . .A Harvard Egyetem kutatói egy 40 és 70 év közötti 43000 férfira kiterjedő vizsgálat során azt találták, hogy a diverticulosis elsősorban azoknál alakul ki, akik kevés rostot tartalmazó ételeket fogyasztanak

Tudta?

A diverticulosis Afrika bizonyos területein és más fejlődő országokban - ahol a magas rosttartalmú táplálkozás és a rendszeres testmozgás az életmódból következően általános - csaknem ismeretlen betegség.

Több vizsgálat eredménye azt igazolja, hogy a rendszeres béltisztítás, a bélgázok és bélsár ürítése sokáig megakadályozhatja a tünetek visszatérését.

A diverticulitisre hajlamos embereket gyakran figyelmeztetik, hogy ne fogyasszanak magokat (még olyan aprókat sem, mint amilyenek az eperben vannak), mert azok elakadhatnak a vastagbél kis kitüremkedéseiben (diverticulum), és gyulladást okozhatnak. A vizsgálatok eredményei szerint azonban emiatt nem kell aggódnia.


A székrekedés megakadályozására tornázzon rendszeresen. Székrekedésére használjon természetes hashajtókat, például szilva tablettát vagy planta laxot, ne alkalmazzon hosszú távon szenna alapú étrend-kiegészítőt.

Bélbetegségek - Fekélybetegség

A gyomor és a bél belső felületét burkoló nyálkahártya fájdalmas és nemegyszer életveszélyes felmaródásai hagyományos gyógyszerekkel sok esetben gyorsan és hatékonyan kezelhetők. A gyógyulásban segíthetnek a természetes táplálékkiegészítők is.

A fekélybetegségnek tipikus tünetei vannak, mint a maró, sajgó fájdalom a gyomorban, közvetlenül étkezés előtt és órákkal utána; a fájdalom gyakran a gyomorégéshez hasonló, és emésztési zavarok, hányinger, hányás, fogyás is kísérheti.

A Lipo+ kivonatában a gyógynövények kivonatai a fekélyes bélbetegségek kiegészítő terápiájához ajánlott.

A peptikus fekély a gyomor vagy - a vékonybél részét képező - nyom- bél belsejét borító nyálkahártya kráterszerű sérülése. Normális körülmények között a gyomorban lévő mirigyek emésztést elősegítő anyagokat választanak ki, köztük savakat és a pepszin nevű enzimet. Az emésztőnedvek maró hatásától a gyomorfal-nyálkahártyát a gyomorban és a nyombélben termelődő nyálka védi. Fekély esetén a nyálka nem tudja megvédeni az alatta lévő szöveteket, és az emésztőnedvek megtámadják a gyomor- vagy a nyombélnyálkahártyát.

A fekélybetegség hátterében, a gyomor- és nyombélfekély legfőbb okozója a feszült, ideges életmód és a zsíros, fűszeres étrend áll. Ez okozza a bélflóra kibillent egyensúlyát, ami ez esetben a Helicobacter pylori nevű baktériumnak ad helyet, mert a védekezésben lyuk támadt.

Ha az emésztőrendszer megfertőződik, a nyálkahártya meggyengül, s már kis mennyiségű emésztőnedv is kimarhatja. A fekély megjelenése után másodlagos tényezőként a stressz, a nem megfelelő étrend, az alkohol, koffein és dohányzás tovább súlyosbítja a betegséget. A fekélyes megbetegedések kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak - a betegség gyakran öröklődik családon belül -‚ de a nem szteroid gyulladás gátló gyógyszerek (ún. NSAID-ok) tartós szedése is előidézheti.

Fekély esetén, miután vérvizsgálat kimutatta a H. pylori jelenlétét, a kezelőorvos antibiotikumokat és egyéb gyógyszereket ír fel. Sok helyen a diagnózist gyomortükrözéssel és szövettani vizsgálattal állítják fel. Ám a baktérium jelenlététől függetlenül, a gazdag és növényi összetevőjű Lipo+ béltisztító, gyorsítja a gyógyulás folyamatát. A Lipo+ összetevői az emésztőrendszer nyálkahártyasejtjeinek táplálásával és az irritált nyálkahártya nyugtatásával hat és segíti elő a gyógyulást. A fájdalom rendszerint már egy héten belül csökken, jóllehet a fekély gyógyulása két hónapig is eltarthat.

További segítő lehet még az antioxidánsokban gazdag gránátalma ital, amely védi a gyomor és a vékonybél nyálkahártyáját, és így elősegíti a fekély gyógyulását. A C-vitamin közvetlenül gátolja a H. pylori baktérium szaporodását.

Állítson össze rostban gazdag étrendet, s kerülje az olyan élelmiszereket, amelyek gyomorpanaszokat váltanak ki önnél.
Tartózkodjon a szeszes italoktól, kávétól, koffeintartalmú üdítőitaloktól, savas gyümölcslevektől mindezek irritálhatják az emésztőszerveket borító nyálkahártyát.
Ne dohányozzon! A dohányzás késlelteti a gyomor- és nyombélfekélyek gyógyulását.

Tudta?

A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák a káposztalét fekélybetegség kezelésére. Valóban érdemes megpróbálkozni vele, a káposzta ugyanis bőségesen tartalmazza a gyógyító hatású glutamin aminosavat és a C-vitamint.

Az antibiotikum terápia a leghatásosabb a fekélyek többségét okozó baktérium, a H. pyiori ellen. A természetes táplálékkiegészítők azonban az egyéb hagyományos gyógyszerek mellett biztonságos gyógymódot jelentenek.

Bélbetegségek - Irritábilis bél szindróma (IBS)

Bár a betegség tünetei nagyon is valóságosak, a vizsgálatok sokszor nem mutatnak szervi elváltozást. Az orvosok ma már többet tudnak e kellemetlen betegségről, amely a felnőtt lakosság jelentős hányadát érinti.

Az IBS a hasmenés, székrekedés vagy ezek váltakozása (rendszerint étkezés után) hónapokon keresztül. Fokozott bélgáz képződés és haspuffadás is jelen lehet.
Az IBS-T hasi görcsök kísérhetik, amelyeket gyakran valamilyen bélmozgás enyhít, a széklet nyálkás lehet.

A Lipo+ összetevői megelőzhetik a görcsös fájdalmat.

A táplálék haladását az emésztőrendszerben rendes körülmények között a bélfal ritmikus összehúzódása váltja ki, amit perisztaltikának neveznek. Irritábilis bél szindróma (IBS) esetén a bél görcsösen összehúzódik, mozgása rendezetlenné válik, és a béltartalom vagy túl gyorsan, vagy túl lassan mozog, aminek az eredménye hasi fájdalom, hasmenés vagy székrekedés. A betegséget régebben bélgörcsnek tartották.

Az évek során számtalan feltételezés született a betegség okára vonatkozóan, de egyiket sem sikerült bizonyítani. Felvetődött mint kóroki tényező a fertőzés, a túlzott antibiotikum használat, a tejcukor-érzékenység vagy ételallergia (például búzával vagy brokkolival szemben). Egyesek szerint az IBS-ben szenvedők testének simaizom-szövetei túlérzékenyek. Mások szerint a betegséget a bélnyálkahártya gyulladása okozza. Ugyanakkor szinte minden esetben megfigyelhető, hogy a stressz fokozza az IBS tüneteit. Mivel senki sem tudja, hogy pontosan mi borítja fel a bél- működés normális menetét, az orvosok az IBS-t a hasonló tüneteket okozó betegségek, például a divertikulitisz vagy az idült bélgyulladás kizárásával diagnosztizálják.

A béltisztító táplálékkiegészítők sok esetben hatékonyan enyhítik az IBS tüneteit.
Kezelése: a rendszeres béltisztítással szabályozzuk az emésztést, megkötjük a bélcsatornában lévő vizet, és növeljük a széklet tömegét, illetve egyben puhítjuk is azt. Ezáltal a görcsök erejét csökkenti.

A FOS nevű prebiotikum táplálja a a belekben élő hasznos baktériumokat, amelyek segítenek a táplálék megemésztésében, vitamint termelnek, és gátolják a betegséget okozó káros baktériumok korlátlan elszaporodását. A FOS (fructo-oligoszacharid) a hasznos baktériumok számára fontos tápanyag.

Egyen több rostos ételt: gyümölcsöt, zöldséget, gabonaféléket és babot. Ugyanakkor tartsa be a fokozatosság elvét, hogy ne puffadjon fel a hasa és elkerülje a túlzott bélgázképződést.

Nagy mennyiségű rostos étel, mint a csíramagok fogyasztása segíti az IBS gyógyítását és enyhíti a tüneteket. Csíráztass!

Kerülje a koffeint, az alkoholt és a zsíros ételeket. Csökkentse a stresszt. Segíthetnek a relaxációs technikák. Végezzen naponta legalább 20 perc testmozgást; ez segíti a belek normális mozgását, és csökkenti a stresszt. Orvosa segítségével kezdjen diétát, hogy kizárásos alapon megállapítsa, melyik étel okozza a problémát. Töröljön az étrendjéből bizonyos ételeket, majd többhetes lépésekkel ismét kezdje elfogyasztani azokat; így kiderítheti, hogy okoz-e önnél valamelyikük tüneteket.

Meggyőződésem, hogy bárki legyőzheti az IBS-t! Számtalan lehetőség van, amelyekről az emberek nem is tudnak. Végül is ki törődjön veled a leginkább, ha nem te magad.

Tudtad?

A tejcukor-érzékenység IBS-szerű tüneteket válthat ki, sőt egyeseknél a tejfogyasztás is előidézheti az IBS-t. A tejcukor (laktóz) lebontási képessége gyakran csökken az életkorral, mert idősebb korban a bélrendszerben csökken a laktáz nevű enzim mennyisége. Annak eldöntésére, hogy önnél is tejcukor-érzékenység okozza-e a tüneteket, igyon meg éhgyomorra két pohár zsírszegény tejet.

Ha négy órán belül fokozott bélgáz képződés, hasmenés, fájdalom vagy has puffadás jelentkezik, akkor ismételje meg a kísérletet laktóz mentes tejjel. Ha most nem jelentkeznek a tünetek, akkor valószínűleg tejcukor érzékeny, ezért óvatosan kell bánnia a tejtermékekkel.Link
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG-PATIKA  
Méregtelenítés.
  2011-02-16 15:52:41, szerda
 
  Puridren MÉREGTELENÍTŐ-LÚGOSÍTÓ GYÓGYNÖVÉNY FŐZET

MÉG BŐVEBBEN: http://www.meregtelenites-lugositas.com/

OÉTI: 3963/2008

. . . . . . . . . . . . . .Puridren: Sav-bázis egyensúly. Bázikus hatást gyakorol a testre. A Puridren, 12 méregtelenítő gyógynövénye és a 12 méregtelenítő gyógynövény adta magas klorofill tartalom lúgosító hatása évekkel fiatalít meg. Visszaadja azt az energiát, ami természetes létünk és amire legtöbben nem is emlékeznek, mert utoljára gyermekkorukban találkoztak vele. Ebben a főzetben minden benne van, amire szükségünk van ahhoz, hogy hatékonyan segíthessünk a testünknek, és eredményesen savtalanítsuk. Igyunk meg naponta 25 ml Puridren koncentrátumot, tiszta vizel, vagy gyógyteával hígítva. Az első adagot lehetőleg reggel éhgyomorra, és olyan jó lesz a közérzetünk, hogy már soha többé nem akarunk lemondani erről az érzésről. További ajándéknak tekinthetjük azt a körülményt, hogy ez a főzet az életünket is meghosszabbítja, és megkímél minket számos betegségtől. Délig megfeszített iramban dolgoznak a kiválasztó szerveink, ezért délelőtt egy liter bázikus Puridren folyadékot kell magunkhoz vennünk ahhoz, hogy hatékonyan támogassuk a savak kimosódását.
A Puridren fogyasztók nagyon kellemes javulásról számolnak be. Néhány nap alatt mindörökre elmúlik a szédülés vagy a fejben érzett nyomás, amely gyakran évekig kínozta az embert. Tisztább lesz a gondolkodás,és gyakran jelentős mértékben javul a memória, szintén pár nap leforgása alatt. A depresszió helyébe oldott derű lép. Megint könnyebbé, szabadabbá, biztosabbá válnak a mozdulatok, az ember gyakran fényévekkel jobban néz ki, mint annak előtte, és jóval fiatalabbnak is érzi magát.

Egy alapos savtalanítás lelki és testi egészséghez vezet, és rájöhetünk arra, hogy tulajdonképpen ez a természetes állapotunk. A test alapos savtalanítása képezi gyógyulásunk alapját abban az esetben is, ha orvosi kezelés alatt állunk, mert csak megfelelő közegben fejlődhetnek egészséges sejtek. Ha tökéletes sav-bázis egyensúlyt alakítottunk ki, úgy érezzük magunkat, mintha újjászülettünk volna.
Ez olyan egészségmegőrző módszer, amelyet mindenki alkalmazhat.

5 lépés:
1. vegyél 1.5 L szénsavmentes vizet vagy gyógyteát
2. önts hozzá egy kupak (25ml) Puridren főzetet
3. idd meg egész nap egyenlő arányban elosztva
4. ne ijedj meg, ha vastagabb, bűzösebb és színesebb lesz a vizeleted
5. a méregtelenítés elindult, az újjászületésed kezdetét vette

EZ a TERMÉK, a DM ÜZLETEIBEN IS MEGVÁSÁROLHATÓ!


A Puridren 12 gyógynövény koncentrátuma, a test totális méregtelenítője.
Ez a zöld színű folyadék, a salak- és méreganyagokat vizeleten keresztül üríti a szervezetből. A vizelet ezért vastagabb, színesebb és büdösebb lesz.
A Puridren beindítja a test öngyógyító folyamatait, megteremti a test lélek szellem harmóniáját, méregtelenítő és lúgosító munkáján keresztül.
Összetevők: gyermekláncfű, articsóka, kurkuma, bojtorjángyökér, zsálya, csalán, boróka, édesgyökér, fahéj, gyömbér, édeskömény és ánizs tartalmú táplálék kiegészítő, melyeket hagyományosan tisztító hatásukért használnak.
(súlyfelesleg, puffadás, fénytelen bőr, fáradtság)

A NÖVÉNYEK EGYÜTTES HATÁSA AZ EGÉSZ TEST JÓLÉTÉÉRT!
Méregtelenítéssel, tisztítással a megfelelő kiválasztó szervek (tüdő, vese, máj, belek) működését serkentjük.

Nettó súly: 500 ml
Adagolás: naponta 25 ml 1,5 l szénsavmentes vízben feloldva.
A minimum kúra időtartama 2 üveg = 40 nap.

Az életkor, az életmód, életvitel (dohányzás, alkohol, stressz, rendszertelen vagy egyoldalú táplálkozás, gyógyszeres kezelés, betegségek pl. daganat) mind- mind befolyásolják a kúra időtartamát. Ha pl. valaki napi 16 órát dolgozik, láncdohányos, nem figyel oda a helyes táplálkozásra ( nem, vagy rendszertelenül étkezik) akkor a kúra időtartama kitolódik. Ilyen esetben a minimum kúra legalább 4 üveg = 80 nap. A kúra meghatározása mindig személyre szabottan a fentiek figyelembevételével történik.
A kúrák minimum időtartama 40 nap, maximum időtartama 120 nap. Utána 4-6 hét szünet.

A termék ára: 4.999 Ft


***Link***

Tudtad?

A Puridren magas klorofill tartalma segít elengedni a felpufferolt savakat, azaz lúgosít.
A gyógynövények hatóanyagaikkal minden egyes szervet célba vesznek és elvégzik a méregtelenítést. Az átmosott szervek turbó üzemmódra kapcsolnak és beindítják a szervrendszerek munkáját. A test újjászületik, nő a szellemi és fizikai teherbírás.

. . . . .A szervezetben 75 Trillió sejt épül fel. Hasonló méretű és formájú sejtek szöveteket alkotnak. Két vagy több szövetből pedig szervek lesznek. A szervrendszerek pedig a szervek és szövetek csoportja, amelyek testfunkciókat látnak el. A Puridren minden szervet méregtelenít, lúgosít és így hat a szervrendszerek működésére.
Napi fél perc befektetéssel (tölts az ásványvizedbe egy kupakkal a Puridren főzetből, és kortyold egész nap) egészségesebben, fittebben, szebben, karcsúbban!


MÉREGTELENÍTÉS LÚGOSÍTÁS CIKKEK


Allergia :A természetgyógyász nem az allergént hibáztatja. Az allergia okát a beteg szervezetében találjuk meg. Az allergiások száma megdöbbentő növekedést mutat, már az orvostudomány is kezdi elismerni, hogy az allergia oka nem az allergén. Az allergia gyógyítható A rengeteg allergiás köszönheti ezt a környezeti szennyezettségnek, a mindennapos stressz (és minden testi, szellemi és lelki egyensúlyvesztés) okozta sav és méreganyag lerakódásnak betegségét. Persze minden...


Öregedés :Savtalanítás a fiatalság forrása! A fiatalság nem akadály Nem kellenek a ráncok, a súlyfelesleg, a betegségek? Fiatalos külsőt és teljesítményt szeretnél? Rendelkezésre áll egy csodaszer, méregtelenítéssel és lúgosítással évekkel meghosszabbíthatod az életed, úgy, hogy azt életed végéig jó minőségben éld le azt külsőleg és belsőleg egyaránt. Irigykedve nézzük még ma is a hozzánk nyugatabbról érkező nyugdíjas párokat, akik fiatalos külsővel és lendülettel...

IBS Irritábilis bélszindróma (IBS) : Bár a betegség tünetei nagyon is valóságosak, a vizsgálatok sokszor nem mutatnak szervi elváltozást. Az orvosok ma már többet tudnak e kellemetlen betegségről, amely a felnőtt lakosság jelentős hányadát érinti. Tünetek Hasmenés, székrekedés vagy ezek váltakozása (rendszerint étkezés után) hónapokon keresztül. Hasi görcsök, amelyeket gyakran valamilyen bélmozgás enyhít. Nyálka a székletben. Fokozott bélgáz képződés, has...

Belek panaszai : Ragyogó Külső - Tiszta Belső Salakosodás Az elsalakosodott bélfalak akadályozzák a megfelelő tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-ellátást. A belek tisztátlansága, a savak és méreganyagok jelenléte, megcsúfítja a külsőt és hosszú távon betegségeket okozhat. Ki gondolná, hogy a szép bőr egyik titka az egészséges belek? Ha bőre idő előtt öregedik, ha tiniknek kijáró pattanások lepik el, állandóan puffad és rossz a közérzete, itt az ideje a méregtelenítésnek...

Depresszió :Az orvostudomány mindig a tünetet kezeli, míg a természetgyógyászat a tünetek okait keresi. “Csupán egyetlen betegség létezik. Minden betegség a test túlsavasodása, amely elsősorban a felborult életmódnak, gondolkodásnak és étkezésnek köszönhető." Depresszió nincs Depresszió nincs, amikor testünk egyensúlyban van. A kiegyensúlyozott szervezet jól érzi magát és jól gondolkodik. A kiegyensúlyozott test-lélek és szellem megküzd a kihívásokkal és egészségben,...

Elhízás : Lefogyni igenis egyszerű! A rendszeres méregtelenítés és lúgosítás felfalja a zsírsejteket. Miért van mégis ennyi elhízott ember? Mert természetellenesen bánunk a testünkkel. Az elhízásnak két oka lehet: tudatlanság és hanyagság. Mindkettő bármikor megszüntethető. Amit mindenki tud, de senki nem tart be. Teljes értékűt enni, többször keveset, lassan, jól megrágni, inni és inni, mozogni... Ellensúlyozás-Egyensúly Keveset eszem, mégis hízom! Narancsbőröm...

Candida Gomba. Barát vagy ellenség? Rajtunk múlik, hogy barát vagy ellenség! Erős immunrendszer mellett nincs a kártékony gombáknak esélye. Az erős immunrendszer titka pedig nem más, mint a testi és lelki egyensúly. A gombák velünk élnek, a Candida bennünk él, tehát barát. Ellenséggé mi tesszük, amikor a számára kedvező savas közeget biztosítjuk neki, hogy kedvére szaporodjon és betegségeket okozzon. A Candida gomba esetében XXI. századi betegségről szoktak beszélni,...

Méregtelenítés, elhízás, rák . A szentségtelen hármas! A méregtelenítés mikor halaszthatatlan? Az elhízás klasszikus okai számos médiából ismertek: mozgásszegény életmód és helytelen táplálkozás, a méregtelenítés hiánya. Ezek a tényezők járulnak hozzá az egyre nagyobb elhízás- járványhoz. Az elhízásnak nagyon alattomos, veszélyes következménye lehet: sokkal veszélyeztetettebbek azok az emberek a rákos megbetegedések szempontjából, akik elhízottak, és nincs jelen életükben a méregtelenítés....

Méregtelenítés, lúgosítás tiszta víz és tiszta tudat Milyen vizet igyunk a méregtelenítéshez? Ahhoz, hogy megértsük, miért fontos a tiszta, vegyszermentes víz fogyasztása a méregtelenítéshez, először meg kell értenünk azt, hogy mi az összefüggés a tiszta víz és a tiszta tudat fogalma között. Bár abszolút tiszta víz nem létezik, a laboratóriumi munkákhoz használt vizet kivéve, ugyanúgy ahogy 100%-osan tiszta tudat sem létezik. A tiszta víz az aranynál, sőt a gyémántnál is sokkal értékesebb legalábbis az egészség...

Méregtelenítés, nehézfémek Miért fontos a nehézfém méregtelenítés? Sajnálatos módon szennyezett világban és szennyezett környezetben élünk. Az emberi testben felhalmozódnak ennek következményeként olyan méreganyagok is, mint az ólom, a higany, a kadmium. A szervezetnek időnként nehézfém - méregtelenítésre van szüksége, hogy megszabaduljon ezektől. Ezek a fémek nagyon ártalmasak az emberi szervezet számára, és nem bölcs dolog figyelmen kívül hagyni jelenlétüket a szervezetben....
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG-PATIKA  
hypercholesterinaemia
  2010-12-15 15:18:32, szerda
 
  Az ischaemiás szívbetegség lipid rizikófaktorai

Dr. Audikovszky Mária
Szent Imre Kórház

Az elmúlt évtizedekben elsősorban a hypercholesterinaemiáról gyültek össze adatok, mint az ischaemiás szívbetegség ISZB elsőrendü önálló rizikófaktoráról. Ugyanakkor az is ismertté vált a Framingham Study adatai alapján, hogy az infarktusos betegek 35 százalékának az ideális 5,2 mmol/l alatt van a koleszterinszintje. A lipidek vonatkozásában más rizikótényezők is gyanúba kerültek, és mind több lipid lipoprotein frakcióról bizonyították be, hogy független pozitív korrelációban van az ISZB keletkezésével. Grundy szerint a szívinfarktus keletkezéséért a lipidek vonatkozásában csak az esetek felében felelős a hypercholesterinaemia, az esetek másik felében az atherogen dyslipidaemia és egyéb lipoprotein rizikófaktorok. Napjainkra már legalább tíz olyan tényezőt találni, melyet az ISZB keletkezésében számításba kell vennünk, fel kell derítenünk és lehetőség szerint kezelnünk is kell. Ezek a kockázati tényezők a következők:

1. Hypercholesterinaemia

Nagy epidemiológiai vizsgálatok, elsősorban a Framingham és a Seven Countries Study bizonyították, hogy minél magasabb egy népesség telített zsírfogyasztása, annál magasabb a koleszterinszintje és annál gyakoribb az ISZB előfordulása. A hét országra szóló tanulmány során a magas telített zsírfogyasztású Észak-Európai országokban 6,0 mmol/l körüli, vagy azt meghaladó átlagos koleszterinszintek voltak a 70-es években, miközben a vizsgálatban résztvevő mediterrán országokban az átlag koleszterinszint — alacsony telített és magasabb egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírfogyasztás mellett 4,0 - 5,0 mmol/l között volt. Ugyanakkor az ISZB morbiditás és mortalitás sokkal magasabb volt az északi, mint a mediterrán országokban, mint Japánban.

A 80-as években sorozatban végeztek olyan intervenciós vizsgálatokat, melyekkel a koleszterinszint diétás és gyógyszeres csökkentésével próbálták az ISZB kockázatot is csökkenteni. Egy ezekből készült, 48 nagy vizsgálatot összefoglaló metaanalyzis szerint számszerüen is megbecsülhető a koleszterinszint csökkentésének a hatása. Eszerint minden 10 százalékos koleszterinszint csökkentésre 70 éves korban 20 százalék ISZB kockázatcsökkenés, 60 éves korban 30 százalék, 50 éves korban 40 százalék és 40 éves korban 50 százalék csökkenés várható. Ezekben a vizsgálatokban azonban elsősorban a cardiovascularis halálozás csökkent szignifikánsan, az összmortalitás szignifikánsan nem, vagy alig, illetve nem egyértelmüen változott.
A 80-as években folytak olyan nagyobb intervenciós vizsgálatok, melyeknek elsődleges végpontja már az összmortalitás volt.

A Scandinavian Simvastatin Survival Study során öt és fél éven át elért 25 százalékos koleszterinszint-csökkenés nemcsak a cardiovascularis mortalitás 42 százalékos csökkenéséhez vezetett, hanem az összes okból bekövetkezett halálozás is 30 százalékkal csökkent, tehát a túlélés is nőtt. Ezek az adatok a nyolc évig tartó utánkövetés során is fennmaradtak, sőt megerősödtek. Ez a vizsgálat a lipid teória egyik döntő bizonyítékának számíhat, miszerint a koleszteirnszint csökkentése az ISZB kockázatot szignifikánsan csökkenti és mindez biztonsággal, veszélytelenül végezhető.

A 4S vizsgálat secunder prevencióban elért eredményeit az utóbbi években a primer prevencióban is sikerült igazolni. A WOSCOP Study során primer hypercholesterinaemiás, egyébként tünetmentes és szívkoszorúér-betegséget nem mutató betegekben a cardiovascularis mortalitás 32, az összmortalitás 22 százalékkal csökkent.

Az utolsó évtizedben 17 nagy coronarographiás vizsgálatból 16 bizonyította, hogy ha nagyrészt infarktuson átesett betegekben drasztikus koleszterinszint- csökkentés történt, a vizsgálatok néhány éve alatt a különböző gyógyszerekkel(főleg statinokkal, de bezafibráttal, fenofibráttal is), vagy vegetáriánus diétával vagy ileo-bypass mütéttel kezelt egyénekben a coronariasclerosis progressiója lelassult, sőt az esetek 30 százalékában regressió is kialakult. Még ennél is nagyobb mértékü javulás mutatkozott a főleg gyógyszeres csoportban kezeltek között az új cardiovascularis események alakulásában, melyek a gyógyszerek koleszterinszint-csökkentő hatáson túli egyéb hatásaira, az atherogenesis folyamatra kifejtett kedvező hatására voltak visszavezethetők.

Újabban olyan érdekes vizsgálati eredményekről is beszámoltak, melyek során egy gyógyszeres lipidcsökkentő beavatkozás az adott coronariasclerosis betegekben a szívsebészeti beavatkozásokat is felülmúlta. A PTCA utáni új cardiovascularis események megelőzésében a közelmúltban a fluvastatinnal (FLARE) mutattak ki jelentős eredményeket. Még nagyobb jelentőségünek tünik az a vizsgálat, mely szerint 341 olyan koszorúérbetegnél, akiknek cardiológiai indikáció szerint mindezideig PTCA volt a helyes szakmai eljárás, alternatív kezelést vezettek be: a betegek felénél történt csak PTCA, a másik felét napi 80 mg atorvastatinnal kezelték. A statinnal kezeltek között a vizsgálat 18 hónapja után 36 százalékkal kevesebb volt az új cardiovascularis események száma, mint a PTCA-nak alávetettek között.

A fentiek alapján a hypercholesterinaemia kezelési irányelveiben ,,a minél alacsonyabb (koleszterinszint), annál jobb" elv került előtérbe, egyedül talán a CARE Study-ban mutatkozott meg az, hogy 3,25 mmol/l-nél mélyebbre már nem érdemes csökkenteni az LDL-koleszterin-szintet, míg az amerikai és európai illetékes társaságok állásfoglalásai a 2,6 mmol/l-es koleszterinszint elérését tüzték ki célul. Ezekben az ajánlásokban a határértékeket és célértékeket elsősorban az LDL-koleszterinre vonatkoztatják, mely azonban átlagos triglicerid és HDL-koleszterin-szint mellett egyenes korrelációba hozható az összkoleszterinszinttel. Ilyen esetben úgy becsülhető, hogy :

3,4 mmol/l-es LDL-koleszterin-szint = 5,2 mmol/l-es totál koleszterinszinttel, 4,1 mmol/l-es LDL-koleszterin = 6,5 mmol/l totál koleszterinszinttel és

4,9 mmol/l -es LDL-koleszterin = 7,8 mmol/l totál koleszterin értékkel.

A mindennapi gyakorlat számára ezek a megfelelőségek felhasználhatók, hiszen hazánkban az orvosi körökben a koleszterinszint sokkal inkább ismert, mint az LDL-koleszterin. Ezért a hazai Lipid Konszenzus Konferenciákon az LDL-koleszterin-szintet is figyelembe véve, de a Brit Hyperlipidaemia Társaság ajánlásaira alapozva az összkoleszterinszintet állítva a gyakorlat fókuszába, a következő irányelveket fogalmazták meg (1.táblázat). Ha már ischaemiás szívbetegség áll fenn, akkor diéta után — melytől a koleszterinszintnek maximálisan 10-20 százalék csökkenése várható - amennyiben a koleszterinszint >5,2 mmol/l, gyógyszeres kezelés jön szóba.

Ha szívbetegség nincs, de legalább két rizikófaktor jelen van, akkor 6,5 mmol/l-es koleszterinszint felett kell gyógyszert adnunk. Ha pedig csak izolált tünetmentes hypercholesterinaemiáról van szó, akkor férfiaknál 7,8 mmol/l felett mindig, nőknél pedig csak a menopausa után adjunk gyógyszert.

A hypercholesterinaemia kezelésében első választandó szerek a statinok, ezek közül elsőként a lovastatin (Mevacor) került hazánkban forgalomba, melyet az erősebb hatású simvastatin (Zocor) követett, mely a jelenleg forgalomba levők között a legnagyobb mértékben csökkenti a koleszterinszintet. A szintetikus statinok közül a fluvastatin (Lescol) jelent meg hazánkban, melytől kevesebb mellékhatás várható, és ezért fibrátokkal való kombinációban is bátrabban alkalmazható. Hazánkban még nincsenek forgalomban olyan statinok, mint a főleg az USA-ban elterjedt atorvastatin, melynek hatásspektrumát még csak növeli, hogy a trigliceridszintet is erőteljesen csökkenti, vagy a cerivastatin, mely tizedmilligrammnyi dózisokban is hatásos, vagy a pravastatin, mely sok nemzetközi vizsgálatban bizonyította hatékonyságát. Az izolált II/a. típusú hypercholesterinaemia kezelésében a fibrátok csak másodsorban jönnek szóba, mintegy 15 százalékkal csökkenthetik ilyenkor a koleszterinszintet.

2. A triglicerid

Az elmúlt évtizedben, különösen a Framingham és a Stockholm Prospektiv Study jóvoltából és egy közel 60000-es beteganyagot felölelő metaanalyzis során bizonyítható volt, hogy a triglicerid még a HDL-koleszterintől is független rizikófaktora az ischaemiás szívbetegségnek. Minden 1,0 mmol/l-es trigliceridszint emelkedés az ISZB kockázatot 17 illetve 37 százalékkal növeli. A triglicerid önálló rizikó szerepét bizonyította a PROCAM Study. Ebben a legnagyobb kockázatú betegek azok a magas atherogen indexü betegek voltak, akiknek a trigliceridszintjük meghaladta a 2,3 mmol/l-t.

A szérum triglicerid normális felső határát 2,3 mmol/l-nek, 200 mgszázaléknak tekintjük. Ez a felső határ mostanában átértékelésre vár, hiszen kiderült, hogy az atherogen small, dense LDL molekulák felszaporodása szorosan összefügg a trigliceridszinttel és ez a felszaporodás már 1,7 mmol/l-es trigliceridszintnél megkezdődik.

A triglicerid rizikó szerepét növelik gyakori kapcsolatai egyéb rizikófaktorokkal, így ismert negatív korrelációja a HDL-koleszterinnel, s a kettőnek együtt gyakori kombinációja a metabolikus négyesfogat többi tagjával, az abdominalis típusú elhízással, a hypertoniával, a glukóz intoleranciával, egyáltalán a metabolikus szindrómával.

A trigliceridszint csökkentésében hazánkban a fibrátok az első választandó gyógyszerek, melyek közül a jó compliancét biztosító napi egyszeri adagolású bezafibrát (Bezalip retard), fenofibrát (Lipidil), s egy új harmadik generációs fibrát a ciprofibrát (Lipanor) kerültek előtérbe. Ugyanakkor egy másik fibrátnak, a gemfibrozilnak (Gevilon, Innogem), nagy intervenciós vizsgálatokban mutattak ki fontos, kedvező cardiovascularis hatását.

A hypertrigliceridaemia diétával sokkal jobban befolyásolható, mint a hypercholesterinaemia, ha azonban endogén hypertrigliceridaemiáról vagy familiáris kombinált hyperlipidaemia részeként előforduló hypertrigliceridaemiáról van szó, akkor a gyógyszeres kezelés méginkább előtérbe kerül. A trigliceridszint a kiindulási értéktől függően igen drasztikusan csökkenthető, különösen az V. típusú hyperlipoproteinaemiában, ahol tizes nagyságrendü trigliceridszintek fordulhatnak elő.

A hypertrigliceridaemia adjuvans kezelésében az általában elhízott és csökkent glukóz toleranciás betegek között segítséget adhat a zsírfelszívódást gátló orlistát (Xenical) illetve az inzulin érzékenységet javító metformin (Merckformin) is. Amennyiben a hypertrigliceridaemia diabetessel kapcsolódik, akkor a hypertonia kezelésére az első választandó szerként a1 blokkoló doxazosin (Cardura) jöhet szóba, mely az inzulin érzékenységen kívül a lipid szinteket is javíthatja, bár nem helyettesítheti a lipidcsökkentő kezelést.

A hypertrigliceridaemiával kapcsolatban kevesebb olyan vizsgálat zajlott eddig, mely a trigliceridszint csökkentésével együttjáró ISZB kockázat, sőt az összmortalitás csökkenését bizonyította volna. Az előbbire gemfibrozillal, bezafibráttal, fenofibráttal vannak bizonyos kedvező adatok, és feltehetőleg csak idő kérdése — ismerve a fibrátok kedvező, a lipidcsökkentésen is túlmutató hatásmechanizmusát ¾, hogy az ilyen bizonyítékok is összegyüljenek.3. HDL-koleszterin

Amióta az 1948 óta folyó neves Framingham Study-ban HDL-koleszterin meghatározás is történik, azóta kimutatták, hogy 8x gyakoribb az ISZB olyanok között, akiknek a védőfaktor szintje 0,9 mmol/l alatt van, mint akiknek az ideális 1,6 mmol/l fölött. Egy norvégiai tanulmányban a Thromso Study-ban pedig azt mutatták ki, hogy egy vizsgálat kezdetekor észlelt alacsony HDL-koleszterin-szint 3x jobb előrejelzője volt egy később keletkező infarktusnak, mint a többi lipidparaméter. A PROCAM, MRFIT Study alapján megállapítható, hogy minden 0,3 mmol/l HDL-koleszterin-szint emelkedés az ISZB rizikót 20-30 százalékkal csökkenti. Vannak olyan vizsgálatok folyamatban, melyek azt vizsgálják, hogy a HDL-koleszterinszint izolált emelése a cardiovascularis eseményeket is képes-e csökkenteni, pl. olyan betegeknél, akiknek lipidparaméterei normálisak, csak a HDL-koleszterin-szintjük alacsony. A folyamatban lévő vizsgálatok közül, egy a gemfibrozillal már befejeződött, mely kedvező cardiovascularis eredményeket hozott (VA-HIT).

A HDL-koleszterin kóros értéke férfiaknál <0,9 mmol/l, nőknél <1,16 mmol/l. az ideális érték 1,4-1,6 mmol/l között van.4. Atherogen index

Többféle atherogen index van forgalomban,

*

szérum koleszterin/HDL-koleszterin,
*

LDL-koleszterin/HDL-koleszterin,
*

HDL-koleszterin/LDL-koleszterin.

A leghasználatosabb az összkoleszterin/HDL-koleszterin-szint, melynek hányados értékét 5,0 mmol/l fölött tartjuk emelkedettnek. A koleszterin lerakódása az érfalban nem csak a kínálattól, a vér koleszterin tartalmától, hanem a HDL molekulák számától is függ, mely elegendő koncentrációja esetén képes a koleszterin lerakódását az érfalban megakadályozni, sőt a már lerakódott koleszterint az érfalból felvenni és kiválasztási helyére, a májba elszállítani.5. LDL-koleszterin

Az LDL az atherogen lipoprotein, mely szállítja azt a koleszterint, amely az érfalba kerülhet. Az LDL-koleszterin mérése a gyakorlatban nehézséget jelent, ezért a Friedewald képlet alapján számoljuk, mely szerint az:

LDL-koleszterin=összkoleszterin -HDL-koleszterin -triglicerid/ 2,2.
Ez a képlet azonban csak 4,5 mmol/l-es triglicerid érték alatt használható.

Az LDL-koleszterin felső határértékének a 3,4 mmol/l-t tekinthetjük, 4,1 mmol/l fölött mérsékelten, 4,9 mmol/l fölött erősen nő a rizikó. Az LDL-koleszterin-szintet elsősorban statinokkal lehet lényegesen csökkenteni, még nagyobb mértékben, mint a totál koleszterinszintet. A fibrátok hatása az LDL-koleszterin-szintre esetenként és fibrátonként is változó: mérsékelten csökkenthetik az LDL-koleszterin-szintet, de az esetek 20 százalékában az LDL-koleszterin-szint emelkedése is előfordulhat, mely miatt ennek menetközbeni kontrollja javasolt fibrát kezelés alatt. A Friedewald képletből egyébként matematikailag is következhet, hogy minél nagyobb mértékü a trigliceridszint-csökkentés, annál magasabb maradhat az LDL-koleszterin-szint.

Ugyanakkor az USA Nemzeti Koleszterin Educatios Program illetve az Európai Atherosclerosis Társaság ajánlásaiban az elsődleges cél az LDL-koleszterin-szint csökkentése, ISZB jelenléte esetén 2,6 mmol/l-re, egyéb esetekben a 3,4 mmol/l-es érték alá.

6. Small, dense LDL-molekula

Az LDL-ről kiderült, hogy nem egy homogen molekula, hanem felbontások révén több különböző sürüségü és nagyságú alkotórészre is bontható. Ezen subfrakciók közül az úgynevezett small, dense LDL molekulák az atherogének, melyeket LDL-B patternek, vagy LDL-III-nak is nevezhetünk. Ezek a small, dense LDL molekulák nem a szokványos LDL receptorokra terelődnek, hanem az úgynevezett scavanger receptoron át direkt egyenesen az érfalba juthatnak, könnyen oxidálódnak, glykolizálódnak, így az atherosclerosis kialakulásában nagy szerepet játszanak. Tulajdonképpen a konkrét atherogén lipoprotein molekula ez a small, dense LDL molekula, melynek aránya az össz LDL molekulákhoz viszonyítva egészségesekben 10, egyesek szerint maximum 30 százalék, diabetesben ugyanakkor 41 százalékban, metabolikus szindrómában 82 százalékban, ISZB-ben egyesek 91 százalékban mutatták ki felszaporodását.

A lipidcsökkentő gyógyszerek közül a statinok a small, dense LDL koncentrációt általában nem befolyásolják, a fibrátok viszont csökkenthetik. Magunk ciprofibráttal kezelt metabolikus szindrómás betegekben azt találtuk, hogy a small, dense LDL molekulák jelenlétének arányára utaló ApoB/LDL-koleszterin hányados a vizsgálat három hónapja alatt 0,53 -ról 0,38-ra csökkent, mely a small, dense LDL koncentráció csökkentésére utal. Ennek abszolút mértékét gradiens ultracentrifuga vizsgálattal pontosabban is mérni lehet.

7. Lp/a

Az Lp/a-nak kisebb a gyakorlati jelentősége, tekintettel arra, hogy nehezen befolyásolható, miután genetikusan erősen meghatározott. Normál szintje 25 mgszázalék alatt van. Hazánkban Császár, Karádi és Romics vizsgálataiból vannak adataink az Lp/a-ról. A hazai lakosság mintegy 7 százalékának magasabb a Lp/a szintje, miközben hyperlipoproteinaemiások, de különösen ISZB-sek között sokkal magasabb arányban fordul elő. Negatív lipid status esetén coronariabetegekben mindeképpen indokolt az Lp/a meghatározása. Ösztrogen és nikotinsav terápiával szignifikáns Lp/a csökkenéseket sikerült kimutatni.

Magas Lp/a szint esetén különösen indokolt a lipid összetételében hozzá hasonló LDL-koleszterin-szint csökkentése.

8. Atherogen dyslipidaemia

Az atherogen dyslipidaemia fogalmát az USA National Cholesterol Education Program vezetője, Grundy professzor vezette be, melyre a hypertrigliceridaemia, alacsony HDL-koleszterin-szint, borderline total koleszterinszint és a small, dense LDL molekulák felszaporodása jellemző. Ez a minta általában együtt fordul elő, gyakrabban, mint az izolált hypertrigliceridaemia vagy az izolált alacsony HDL-koleszterin-szint. Ugyanakkor hordozza a hypertrigliceridaemia és az alacsony HDL-koleszterin-szint fentiekben vázolt önálló rizikó jelentőségét.

9. Atherogen lipoprotein profil (ALP)

A fentebb ismertetett atherogen dyslipidaemia egy szélesebb körre kiterjesztett formája, melyhez még a postprandialis lipaemiát, az inzulin rezisztenciát, a small, dense HDL-III molekulák felszaporodását és peroxidációs jelenségeket is hozzákapcsolnak.

10. Lipid triász

Kétségtelen, hogy az egyes lipidfrakciók izolált felszaporodásának önálló rizikó szerepe van, de logikus, és ezt a PROCAM és a Framingham Study-ban is igazolták, hogy a legnagyobb rizikója azoknak van, akiknek mind a három lipid paraméterük kórosan eltér, tehát hypercholesterinaemiájuk, hypertrigliceridaemiájuk és alacsony védőfaktor (HDL-koleszterin) szintjük van. A Gotto által Lipid Triad -nek nevezett Lipid triász sokszor metabolikus szindróma vagy metabolikus összefüggések része, kezelésében &#8212; miután megjelenési formája gyakran II/b-s hyperlipoproteinaemia &#8212; statin, fibrát monoterápia, eredménytelenség esetén statin-fibrát kombináció is szóba jön.

Irodalomjegyzék:

1. Assmann G, Schulte H: Ergebnisse und Folgerungen aus der Prospectiven Cardiovascularen Münster (PROCAM)-Studie (Monographie) Pauscientia Verlag. Zürich, 1986.

2. Austin MA, Hokanson JE, Brunzel JD: Characterisation of low density lipoprotein subclasses: Methodologic approaches and clinical relevance.

Curr. Opin. Lipidologia. 1994. 5/6:395.

3. Betterindge DJ, dodson PM, Durrington PN. et al: Management of hyperlipidaemia: guidelines of the British Hyperlipidaemia Association.

Postgrad Med. J. 1993. 69. 359.

4. Carlson L, Böttiger LE: Ischaemic heart disease in relation to fasting values of plasma triglicerids and cholesterol. Stockholm Prospektive Study.

Lancet 1972. 1. 863.

5. Császár A, Romics L és mtsai: A lipoprotein (a) plasma koncentrációja és isoformjainak megoszlása egy egészséges hazai populációban.

Orv.Hetil. 1990. 131. 2071.

6. Gordon T, Castelli W, Hjörtland MC et al: High density lipoprotein as a protective factor against coronary heart disease. The Framingham Study.

Ann. Int. Med. 1977. 87. 393.

7. Grundy SM.: Nutrition and atherogenic dyslipidemia. Xth International Symp. on Atherosclerosis, Montreal, 9-14. Oct. 1994. (Abstr.)

Atherosclerosis. 1994. 109/1, 2. 88.

8. Kannel WB, Castelli WP, Gordon T et al: Serum cholesterol, lipoproteins, and the risk of coronary heart disease. The Framingham Study.

Ann.Int.med. 1971. 74. 1.

9. Keys, A (ed): Coronary heart disease in seven countries. Summary.

circulation 1970. 41. Suppl. l. 186.

10. Law MR, Wald NJ, Wu T et al: Systematic underestimation of association between serum cholesterol concentration and ischaemic heart disease in observational studies: data from the BUPA Study.

Brit.Med.J. 1994. 308. 363.

11. Pados Gy: A hyperlipoproteinaemiák gyógyszeres kezelésének indikációi és lehetőségei.

Gyógyszerpiac. 1994. 3. 22.

12. Romics L, Szollár L, Zajkás G és mtsai: Az atherosclerosissal összefüggő zsíranyagcserezavarok kezelésére.

Orv.Hetil. 1993. 134/5. 227.

13. Romics L, Pados Gy: Zsíranyagcsere-zavarok klinikai jelentősége és kezelése.

Medintel Kiadó 1995.

14. Sack FM, Pfeffer Ma, Moye LA, et al: The effect of pravastatin on coronary events after myocardial infarction in patients with average cholesterol levels.

N.Engl.J.Med. 1996. 335. 1001.

15. Scandinavian Simvastatin Survival Study Group: Randomised trial of cholesterol lowering in 4444 patients with coronary heart disease: the Scandinavian Simvastatin Survival Study (4S) Lancet 1994. 344. 1383.

16. Shepherd J, Cobbe SM, Ford I, et al: Prevention of coronary heart disease with pravastatin in men with hypercholesterolemia.

N.Engl.J.Med. 1995. 333. 1301.

17. Serruys DP*, Foley G*, Jackson G,U et al: A randomized placebo-controlled trial of fluvastatin for prevention of restenosis after successful coronary balloon angioplasty.

European Heart Journal. (1999) 20. 58-69.

***Link***
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG-PATIKA  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 91 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 33
  • e Hónap: 99
  • e Év: 99
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.