Regisztráció  Belépés
cilamami.blog.xfree.hu
A lélek varázslatos gyógyítója a szép szó. /Szokratész/ Polyák Miklósné
1951.06.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 197 
Sült töklekvár
  2011-10-17 22:13:01, hétfő
 
 
Sült töklekvár

Hozzávalók:
kb. 2 kg-os sütőtök
500 g cukor
1 citrom leve
fél kiskanál őrölt fahéj
fél kiskanál őrölt szegfűszeg

A tököket megmosom, kettévágom és forró sütőben illatosra-édesre sütöm őket. A kikapart tökbelsőt egy nagy fazékban a cukor hozzáadásával lábosba teszem, és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett elkezdem főzni. Fél óra elteltével pürésítem, majd hozzáadom a fűszereket és a lédús citrom levével (a mennyiségeket azonban mindenki a saját ízlése szerint változtathatja) További 20-25 percig főzöm. Nem szívesen, de a biztonság kedvéért teszek bele picike Na-benzoátot, majd üvegekbe töltöm és a fejükre állítva 2 napra dunsztba teszem őket.




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Sütőtökös muffin
  2011-10-17 22:11:11, hétfő
 
  Sütőtökös muffin
Hozzávalók 12 db muffinhoz:

15 dkg liszt
1 csipet só
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg

1 nagyobb tojás
12 dkg cukor
5 dkg (!) étolaj
17 dkg sütőtökpüré (sült tök egyszerűen hozzákeverve)
kb. 60 ml tej vagy kefir (vagy vegyesen)

darabolt dió
csokidarabkák
aszalt gyümölcsdarabok
Összekeverjük a szárazanyagokat, majd a 2. blokkban lévő nedves anyagokat is. A két tál tartalmát összeöntötjük, majd diót és csokidarabokat keverjük bele, és lazán összedolgozzuk. Ha a massza nem lenne könnyen keverhető, lehet még tejet (vagy joghurtot vagy tejfölt) tenni hozzá.
A muffintepsibe papírformákat tesszük, majd belekanalazzuk a masszát. 190 fokos előmelegített sütőben 16-18 perc alatt elkészült (ha a tetejét megnyomva rugalmas lesz, de alaktartó marad).




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Sütőtöktorta
  2011-10-17 22:09:26, hétfő
 
 
Sütőtöktorta

Hozzávalók:
10 dkg háztartási keksz,
10 dkg dió,
3 tojásfehérje,
12 dkg barna cukor,
margarin és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez

A töltelékhez:
1 kg sütőtök ,
2 evőkanál tej,
2 dl barna cukor,
2 tojás,
fél-fél mokkáskanál só, őrölt bors, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg,
3 cl whisky

A tetejére: tejszínhab
A sütőtököt megmossuk, félbehasítjuk, magjait kikaparjuk. Héjastul nagyobb kockákra vágjuk, tepsire rakjuk és sütőben, közepes lángon megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. Közben a kekszet meg a diót ledaráljuk. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük, a cukrot is beledolgozzuk. A kekszet és a diót beleszórjuk, majd egy kikent, morzsával megszórt formába öntjük. Sütőben nagy lángon(220 fokon, légkeveréses sütőben 200 fokon) 15 percig sütjük. Ezalatt a megsült tököt a héjából kikaparjuk és áttörjük. Az így kapott tökpürének kb. 5 dl-nek kell lennie, amihez a tejet, a cukrot, a kissé felvert tojásokat, a fűszereket, meg a whiskyt is hozzáadjuk. A masszát az elősütött tésztára öntjük, megszórjuk kevés barna cukorral, majd közepes lángon (170 fokon, légkeveréses sütőben155 fokon) 45 percig sütjük. Tálalás előtt tejszínhabbal díszítjük.




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Sütőtökös piskótatekercs
  2011-10-17 22:07:32, hétfő
 
  Sütőtökös piskótatekercs

Hozzávalók kb. 20 szelethez:
15 dkg vaj,
10 dkg cukor,
1 narancs reszelt héja,
4 tojás,
20 dkg sütőtökpüré,
20 dkg liszt,
1 teáskanál sütőpor

A töltelék:
40 dkg tejszínkrémsajt (mascarpone)
10 dkg cukor,
1 tasak vaníliáscukor

A vajat habosra keverjük a cukorral és a narancshéjjal. Tovább keverjük, közben egyenként hozzáadjuk a 4 tojás sárgáját, aztán kanalanként a sütőtökpürét is. A lisztben elkeverjük a sütőport, és azt is a krémhez forgatjuk A fehérjékből kemény habot verünk egy csipet sóval és laza mozdulatokkal a masszába vegyítjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. A tésztát rácsra borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, meghintjük porcukorral, hogy ne ragadjon a ráfektetett konyharuhára, és feltekerjük.
A krémsajtot kikeverjük a cukorral meg a vaníliás cukorral. A kihűlt piskótát óvatosan kigöngyöljük, rákenjük a krémet, és óvatosan, de szorosan feltekerjük. Hűtőbe tesszük.
A Sütótökpüréhez legjobb, ha sült tököt használunk. tisztán, héja nélkül mérjük ki a mennyiséget, és ha kihűlt, csak akkor adjuk hozzá a vajas masszához. Amennyiben száraznak találjuk a pürét, kevés narancslével lazítsunk az állagán.




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Sütőtökkrémes
  2011-10-17 22:02:23, hétfő
 
  Sütőtökkrémes

Hozzávalók:
a piskótához:
4 tojás
30 dkg porcukor
1 dl kávé
20 dkg finomliszt
10 dkg darált dió
1 sütőpor
1 csipetnyi só

a krémhez:
5 dl tejszín
5 púpos evőkanál finomliszt
1 mokkáskanál indiai sáfrány (kurkuma)

20 dkg margarin
20 dkg porcukor
50 dkg sült mézes sütőtök ( 1 evőkanál méz van benne kb.)
0,5 dl rum

a mázhoz:
15 dkg ét tortabevonó csoki
3 evőkanál étolaj

A 4 tojás sárgáját alaposan kikeverem a 30 dkg porcukorral, beleöntöm az 1 dl kávét, majd hozzáadni 20 dkg finomlisztet, a 10 dkg diót, a csomag sütőport. Felverem jó keményre a 4 tojás fehérjét a csipetnyi sóval, és óvatosan hozzákeverem.
Egy 35 x 27 cm-es tepsinek az oldalát kikenem margarinnal, az aljába pedig sütőpapírt helyezek. Beleöntöm a masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 percig sütöm.

Közben a tejszínt a liszttel sűrűre főzöm, és ha langyos, összekeverem a porcukorral kikevert margarinnal, és belekeverem a mézzel sült, már hideg 50 dkg sütőtököt. Hozzákeverem a 0,5 dl rumot. Aztán a krémet rákenem a piskótára.
A tortabevonót gőz felett felolvasztom, a tűzről levéve az étolajat belekeverem, és a krém tetejére simítom. Én színes tortadarával díszítettem
Forró vizes késsel szeletelhető 2-3 óra hideg hűtő után.




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Tökös mákos rétes
  2011-10-17 21:59:45, hétfő
 
 
Tökös mákos rétes

Hozzávalók (20 db-hoz):
0,5 kg teljes kiőrlésű liszt
3 dl tejföl
10 dkg margarin
1,25 kg mák
1,25 kg tök
méz

A teljes kiőrlésű búzalisztet összekeverjük a tejföllel és a margarinnal, jól kidolgozzuk és egy fél órát hideg helyen pihentetjük. A tésztát lisztezett deszkára helyezzük és papír vékonyságúra nyújtjuk (a teljes kiőrlésű liszt sikértartalma kisebb, ezért nem lehet olyan vékonyra húzni, mint a klasszikus rétestésztát, de óvatos mozdulatokkal elég vékonyra nyújtható). A mákot megdaráljuk, hozzáadjuk a reszelt tököt és összekeverjük. A tölteléket a kinyújtott tésztára helyezzük, mézet csurgatunk rá, feltekerjük és 200-220 C fokos sütőben megsütjük.




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Sütőtökös palacsinta dióbundáb
  2011-10-17 21:58:07, hétfő
 
  Sütőtökös palacsinta dióbundában

Hozzávalók (8 palacsintához): 40 dkg sült sütőtök, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, a bundázáshoz: 8-10 dkg liszt, 2 tojás, 5 dkg darált dió , 5 dkg zsemlemorzsa, a sütéshez: olaj

A sült tök húsát kikaparjuk, a mézzel és a citromlével simára keverjük, a palacsintákra kenjük. Két oldalukat középre hajtjuk, felgöngyöljük, majd lisztbe, felvert tojásba és a diós zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. Bő, forró olajban kb. 3 perc alatt mindkét oldalukat aranysárgára sütjük, végül jól lecsöpögtetjük. Tetejükre fahéjas porcukrot is szitálhatunk




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Töltött sertéskaraj sütőtökkel
  2011-10-17 21:55:37, hétfő
 
  Töltött sertéskaraj sütőtökkel

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kicsontozott sertéskaraj, 20 dkg sütőtök, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor, petrezselyem, 4 evőkanál olaj, 10 dkg májpástétom, 1 tojássárgája, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1/2 kávéskanál majoránna

A sütőt 200 C-fokra (gázsütőn 2. fokozat) előmelegítjük. A karajt középen kettévágjuk, szétterítjük, húsverővel enyhén kiklopfoljuk, és mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk.

A sütőtököt megtöröljük, kettévágjuk, magjait kikaparjuk, és a sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, a petrezselymet megmossuk, és apróra vágjuk.

Serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanál olajat. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát és kevergetve üvegesre pirítjuk, majd kihűtjük. A sütőt bekapcsolva hagyjuk. A sütőtököt kivesszük, héjából kikaparjuk a húsát, és villával összetörjük, kissé kihűtjük. A hagymához hozzáadjuk a sütőtökpürét, a májkrémet, a tojássárgáját, a zsemlemorzsát, a majoránnát, sót, borsot, a petrezselymet. Jól összekeverjük, és ezzel a masszával megtöltjük a karajt. A húst felgöngyöljük, és hústűvel megtűzzük. A sütőedényben felforrósítjuk a maradék olajat, és a töltött karajt minden oldaláról nagy lángon megpirítjuk. Kevés vizet öntünk alá, majd alufóliával lefedve a sütőben kb. 45 percig pároljuk. Ezután levesszük a fóliát, és kb. 10- 10 per alatt szép pirosra sütjük. Kivesszük a sütőből, kb. 10 percig pihentetjük, hogy szépen tudjuk szeletelni.




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Sütőtök leves
  2011-10-17 21:53:42, hétfő
 
 
Sütőtök leves

Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 1 nagy krumpli, 1 közepes alma, 1 közepes hagyma, 2-3 ek. méz, 1/2 narancs leve, 2 húsleveskocka
só, bors, szerecsendió, friss kakukkfű, 1 dl tejszín, 5 dkg vaj

190 C-on 45-50 perc alatt puhára sütjük a sütőtököt. Amíg sül, a vajon puhára pároljuk a felaprított hagymát a kakukkfűvel, amikor már megpuhult és átlátszó, 2-3 ek mézzel karamelizáljuk. Felöntjük 1,2 l vízzel, amibe beleteszünk 2 leveskockát, a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát és közepes lángon puhára főzzük. Amikor már puha a krumpli, a levesbe tesszük a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésítjük - ekkor kerül bele a narancslé, só, bors, frissen reszelt szerecsendió, majd 1-1,5 dl tejszín. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálaljuk. Előző este is el lehet készíteni, semmi baja nem lesz másnapra. Gyönyörű, narancssárga, krémes, igazi őszi leves.




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Pikáns sütőtök krémleves
  2011-10-17 21:51:25, hétfő
 
  Pikáns sütőtök krémleves

A sütőtök az őszi zöldségek egyike, amely nagyon finom levesek alapanyaga is lehet. Ilyen a pikáns sütőtök krémleves, amelyben chilivel és gyömbérrel kombinálva egy ízletes levest kapunk, amely remekül felmelegítheti a szervezetünket hideg napokon. Továbbá a három említett alapanyag végett a leves kimondottan egészséges is. Íme a receptje:..

Hozzávalók
2ek olívaolaj
1 hagyma (aprítva)
1 fokhagyma (aprítva)
1ek gyömbér (aprítva)
1 piros chili (magozva, erezve, aprítva)
2 ek aprított koriander
1 babérlevél
1kg sütőtök
6dl zöldségleves
Só, bors
Tálaláshoz: tejszín vagy krémes joghurt

A sütőtököt hámozzuk meg, magtalanítsuk, majd vágjuk fel 2-3cm-es kockákra.

Forró olajban dinszteljük meg az aprított hagymát és fokhagymát. Kb 3-4 perc múlva adjuk hozzá a gyömbért, chilit, babérlevelet, koriandert és a sütőtök darabokat. 3 percig süssük tovább, állandó kevergetés közben.

Öntsük fel a zöldséglevessel, forraljuk fel. A keletkezett habot távolítsuk el egy lapos szűrővel majd alacsony hőmérsékleten, fedő alatt 25 percig rotyogtassuk tovább.

Amikor a sütőtök puha, kapcsoljuk le a tűzhelyt, hagyjuk hűlni néhány percig. Dobjuk el a babérlevelet, majd robotgéppel turmixoljuk krémessé a levest. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint - ha szükséges, melegítsük fel tálalás előtt.
Tálaljuk 1-2 kanál tejszínnel vagy krémes joghurttal.




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 197 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 23 db bejegyzés
e év: 479 db bejegyzés
Összes: 10762 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 486
  • e Hét: 3094
  • e Hónap: 21977
  • e Év: 333355
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.