Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/49 oldal   Bejegyzések száma: 480 
Hasznosak a kertben
  2019-05-24 19:53:37, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Állatok lábnyomai
  2019-05-24 19:46:29, péntek
 
 



 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Téli madáretetés - jó tudni
  2019-05-24 19:43:59, péntek
 
 



Nagyobb olvasható a kép : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Poloskák ellen
  2019-05-18 21:25:24, szombat
 
  Megint eljött az évnek az a szaka, amikor az embert az őrületbe kergetik az apró, zöld rovarok, akik a hideg elvonultával előbújnak, és akárcsak ősszel, ellepik az ablakokat, szúnyoghálókat, valamint a leglehetetlenebb helyeken jelennek meg a lakásban.

A poloskák elterjedését egyesek szerint a nemzetközi árukereskedelem okozta. A 2000-es évek óta több fajuk is elszaporodott Magyarországon, és az enyhe teleknek köszönhetően nem csökken a számuk. Ha ez még nem lenne elég, ezt a kellemetlen szagú bogarat nemcsak az ember nem szereti összenyomni, a madarak sem nagyon lakmároznak belőle, így hazánkban nincs természetes ellensége.

Mit lehet tenni a poloskák ellen?Akárhonnan jött is a poloska, az egyértelműnek látszik, hogy úgy tervezi, marad. Nem véletlenül készült el két évvel ezelőtt az úgynevezett büdösbogár-térkép, mely azt mutatja, az adott pillanatban az ország egyes pontjain mekkora az invázió. Ez alapján a nagyvárosok szinte mind érintettek, de Pest megye majdnem egészében kritikus a helyzet. Ezért is fontos lépni az ügyben.

Több humánusabb módszer is létezik a poloskák távol tartására. Sokan esküsznek rá, hogy a poloskák utálják a vöröshagyma szagát, ezért megoldásként a fokhagyma vagy a vöröshagyma levét ajánlják, amivel le lehet spriccelni a nyílászárók és a falrepedések környékét, de még a növényeket is a konyhakertben, hogy távol tartsd vele a bogarakat.

Hasonló házi praktika a mindenre jó szódabikarbónás-ecetes víz, amivel szintén permetezést kell végezni az ajtón, ablakon. Ennél a módszernél egy szórófejes flakonnyi vízre, egy teáskanál szódabikarbónára és egy teáskanál ecetre lesz szükséged.

A többi trükk a fényt hívja segítségül, amihez a poloskák vonzódnak.
Az állatbarátabb megoldás egy műanyag flakont ragaszt egy lámpa elé, melyen így összegyűlnek a poloskák, hogy aztán egyszerre lehessen kiebrudalni őket a szabadba.

A kevésbé kegyes változat a lámpafényt egy teletöltött vizestál felszínére irányítja, ami visszatükrözi azt, a poloskák pedig így a vízbe repülnek, és megfulladnak. Utóbbi esetben figyelembe kell venni azt is, hogy a lámpafényt és a világos, csillogó felületeket nemcsak a poloskák szeretik, hanem más rovarok is, melyek így hasonlóan rosszul járhatnak.

Sokak szerint működik a rovarirtó spray is a szemtelen vendégekkel szemben, azonban sokszor nem hat azonnal, így a poloskák lassan szenvednek ki, ami kegyetlen megoldás, másrészről még sokáig bosszantanak a zizegésükkel.
Mivel a poloskák igazából nem csípnek, és kellemetlen szagukat is csak akkor eresztik ki, ha összenyomják őket, a legegyszerűbb megoldás a hálós befogás, így gyorsan és azonnal ki lehet őket penderíteni a házból, vagy meg lehet szabadulni tőlük.

A kertekben és gazdaságokban egyelőre a legjobb megoldás ezek ellen a szívós kis bogarak ellen a rovarölő szeres permetezés, ez azonban károsíthatja a faunát, speciálisan poloskák elleni permetezőszer pedig egyelőre sajnos nem létezik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Bölcs ötlet
  2019-04-11 23:09:59, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A vanillin nem vanilia!
  2019-04-08 21:52:23, hétfő
 
  A vanillin és az etilvanillin mesterségesen előállított vegyületek, ezek vannak a bolti "vaníliás" cukrokban. A vaníliarúd pedig egy orchideafajta termése, az ezzel ízesített cukor a valódi vaníliás cukor.

Mi a különbség vanília és vanillin között?


Mi a vanília?

A vanília a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozó mexikói eredetű kúszónövény, a vaníliacserje gyümölcse. Közép-Amerikában és Mexikóban őshonos, ma már Madagaszkáron, a Comore-szigeteken és Réunion szigetén termesztik, innen származik a legjobb minőségűnek tartott bourbon vanília.

A vaníliarúd egy orchideaféle hosszúkás, csőszerű toktermése, amely virága sárgásfehér vagy zöldes színű, meglehetősen kicsi, beporzásukat a természetben kolibrik végzik.

A vanília a világ egyik legdrágább fűszere, nem véletlenül, hiszen az ültetvényeken termesztett vaníliát kézzel, bambuszpálcikával porozzák be. A beporzás után 6-8 hónap alatt fejlődnek ki a rúd alakú toktermések, amelyeket szintén kézzel, féléretten gyűjtenek be. A még zöld termést blansírozzák, majd fermentálják, végül szárítják, ami az erjedés alatt változik barnásfeketévé és akkor alakul ki jellegzetes aromája is. A tárolásra is kényes, légmentes helyen kell tartani, mivel könnyen kiszárad, úgy pedig nehezebb felhasználni, és még az aromájából is veszít.

A középkortól az orvostudomány potencianövelőként tartotta számon, ma már inkább aromaterápiás kezeléseknél használják. Kellemes, édeskés illata miatt a kozmetikai ipar kedvelt alapanyaga, rengeteg parfüm, testápoló, szappan tartalmazza.

Az igazi vaníliával vagy jó minőségű kivonattal, esszenciával (nem aromával) ízesített étel tele van apró fekete pöttyökkel, ezek a vaníliarúd kikapart magjai. Minden magára valamit adó cukrászda vaníliafagylaltja tartalmaz ilyen pöttyöket, ha nem találnak benne, akkor aromát, vanillint, legrosszabb esetben port használtak.

Ha vaníliát vásárolnak jó, ha tudják, azokkal könnyű és gazdaságos dolgozni, amelyek enyhén megnyomva húsos, kissé puha érzetet keltenek. Ezeket a terméseket könnyű felvágni, a magok pedig szaftosan-ragadósan kaparhatóak ki a belsejéből. Ha a késen vannak a magok, ne próbálják kézzel leszedni róla, mivel az ujjakról sokkal nehezebben jön le, -minden kis redőbe beülnek- és kár azokért a magokért, egy másik késsel/kanállal egyszerűbb.

A felhasított, magoktól megszabadított rudat semmiképp se dobják ki: ha a recept úgy írja, főzzék az ételhez, ha nem tudják belefőzni állítsák bele 20-30 dkg cukorba, tegyék száraz, hűvös helyre és készen van a házi vaníliás cukor.

Esszenciát is lehet készíteni házilag: ehhez 10-15 felvágott (de nem kikapart belsejű) vaníliarudat 1 üveg jó minőségű vodkába teszek, pár hónapra elrakom, néha felrázom. Sötét folyadék lesz belőle, ami önmagában ihatatlan, viszont egy életre elég ez az esszencia, pár csepp is elég belőle.

Az üzletben kapható Bourbon vaníliás cukor, valamikor látott vanília rudakat, de magvacskákat semmiképp...csak illatosították vele a cukrot. Ez nem éppen az ami kellene legyen valójában, de legalább nem mesterséges illatanyag.

Az édesiparban sajnos a sokkal elterjedtebb, mesterségesen előállított vanillinnal helyettesítik, amely ugyan megtalálható a vaníliában is, szintetikusan viszont olcsóbb előállítani eugenolból.

Mi is tulajdonképpen a vanillin?

A vanillin fontos alapanyag az illatszeriparban. Az élelmiszeriparban ízesítő adalékanyagként alkalmazzák a vanília pótlására. A gyógyszeriparban is felhasználják. (Erdey-Grúz Tibor: Vegyszerismeret, Bruckner Győző: Szerves kémia, II/1-es kötet ).

A vanillin, vagy metil-vanillin, egy aromás aldehid. Aldehid, éter és fenol funkciós csoportokat tartalmaz. A vanília fő illatanyaga. A szintetikus vanillint ízesítőként alkalmazzák ételekben, italokban és gyógyszerekben. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Vanillinum néven hivatalos.

Színtelen vagy sárgás színű, vaníliaszagú kristályos vegyület. Kristályai tű alakúak. Vízben rosszul oldódik, etanol, dietil-éter, kloroform és glicerin jól oldja.

A vanillin a természetben a növényvilágban igen elterjedt. A növények azonban csak kis mennyiségben tartalmazzák. A vanília (Vanilia planifolia) hüvelytermésében is csak 2-3%-nyi mennyiségben található. Emellett előfordul még számos orchideaféleségben, a perubalzsamban, a bükkfa és a hársfa kérgében, a burgonya virágában, illetve növényi gyantákban. A vanillin egyik szintézise eugenolból indul ki. Ezt először alkoholos kálium-hidroxid oldattal izoeugenollá alakítják. Ezt oxidációnak vetik alá, ekkor az oldalláncában található kétszeres kötés felhasad és vanillinné alakul.

Egy mondatban pedig: A vaníliás rudacskák a legjobbak, ha pedig választani kell a vaníliás cukor és a vanillin cukor között, akkor a legjobb ha a vaníliás cukrot választjuk még akkor is ha sokkal drágább mint a vanillin cukros változat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Alacsony cukortartalmú gyümölcsök
  2019-04-05 22:47:44, péntek
 
  Minden gyümölcs tartalmaz cukrot, habár némelyik kevesebbet, mint a másik. Azok az emberek, akik odafigyelnek a cukorbevitelükre, gyakran lemondanak a szénsavas üdítőkről, a csokoládéról, a süteményről és az egyéb édességekről, de nem gondolnak a gyümölcsökre. Természetesen a gyümölcs egy nagyon jó módja annak, hogy megőrizzük az egészségünket, de egyes gyümölcsök - például a banán vagy a mangó - nagyon sok cukrot tartalmaznak.

Most olyan gyümölcsökről olvashat, amelyek csak kevés cukrot tartalmaznak. Az alacsony cukortartalmú gyümölcsök biztosítják szervezetünk számára a rostot, a vitaminokat és az ásványi anyagokat.

Az eper sok más bogyós gyümölcshöz hasonlóan csak kevés cukrot, ezzel szemben sok értékes rostot tartalmaz. Jó forrása a C-vitaminnak is, amely egy antioxidáns vitamin.

Egy közepes méretű őszibarack mindössze 13 gramm cukrot tartalmaz.

A szeder, hasonlóan az eperhez rostban gazdag, kevés cukorral. A szeder nagyon jó antioxidáns-forrásnak számít. Érdekes megjegyezni, hogy az áfonya körülbelül kétszer annyi cukrot tartalmaz, mint a szeder.

A citrusfélék közül a citrom is nagyon egészséges, csak minimális cukrot tartalmaz, ellenben sok rost van benne. C-vitamin-szükségletünket is kielégíthetjük, ha citromot fogyasztunk. Citrom hozzáadásával készíthetünk finom italokat, de a salátánkat is megízesíthetjük vele.

Egy szelet mézdinnye körülbelül 11 gramm cukrot tartalmaz. Likopinban gazdag, de van benne C-vitamin, vas és kálium is. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok nemcsak az immunrendszer, hanem a szív- és érrendszer egészségét is védik.

A narancs is nagyon jó forrása a C-vitaminnak. A téli időszakban az immunrendszerünket támogathatjuk meg a fogyasztásával. A bolti gyümölcslevekben sok a cukor, így ha valaki ital formájában szereti a narancsot, jól teszi, ha otthon frissen facsar magának.

A grépfrút nem arról híres, hogy nagyon édes lenne. Ez a keserű gyümölcs is egy nagyon jó választás, ha valaki alacsony cukortartalmú gyümölcsöt szeretne fogyasztani.

Az avokádó szinte alig tartalmaz cukrot, így bátran be lehet illeszteni a cukormentes diétába.

A gyümölcsöknek a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás részét kell képeznie, hiszen ezek a gyümölcsök segítik a testsúlycsökkenést, illetve az egészséges testsúly fenntartását. A gyümölcsök által megkapjuk a rostok mellett az alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat. A gyümölcsök ráadásul csökkentik a rák és más betegségek kialakulásának kockázatát is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Amarillisz hajtatása
  2019-04-01 21:39:15, hétfő
 
 



Az adventi időszak és a karácsony legszebb élő dísze a virágzó amarillisz. Nevelése és virágoztatása egy állandó körforgás. Célszerű a téli időszakra időzíteni, hogy csodálatos óriási virágaival pótolja a meleg évszakok gazdag virágválasztékának hiányát.

Azt tartják, hogy programozható a hajtatása, viszont azt tapasztaltam, hogyha megadjuk neki a természetes életmódot, akkor van egy saját az évszakokhoz igazodó programja, és eszerint a virágzása pont a téli időszakra esik. Ez akkor történik így ha tavasz végén a fagyok elmúltával kiültetjük a kertbe.
Kezdjük a körforgás folyamatát azzal ahogyan leggyakrabban történik, azaz vásárolunk egy vagy néhány amarillisz hagymát. Általában szeptember végén, októberben árusítják, és a csomagoláson lévő piktogramok megmutatják hogyan ültessük el. Fontos momentum, hogy a hagyma egy harmada a föld felett legyen a beültetésnél. Eddig minden egyszerű, ugyan már erre az időszakra is van néhány praktikus tanácsom. Először válasszunk nagyobb és súlyosabb cserepet, mert a magasra növő virágoktól a könnyű cserép felborulhat. A virágoztatáshoz nem kell túl sok föld, ezért a felborulás kérdése valamilyen nagyobb kaspóval is megoldható, amelyben ráadásul szépen mutatnak majd a virágok. Mielőtt elültetjük a hagymákat áztassuk mezei zsurló, vagy kamilla főzetbe, ezzel megelőzhető a hagymák későbbi penészedése, gombásodása. Ezután beültetjük a kiválasztott cserépbe. A virágföldet lazíthatjuk balti tőzeggel, és apró kaviccsal, ezt szoktam tenni a cserép aljába is, megakadályozva vele az esetleges vízpangást.

A szép nagy virágok kifejlődésének titka az öntözésben rejlik.

Egyszer megöntözzük a földet a beültetéskor, majd a cserepet meleg sötét helyre állítjuk, (ilyenkor egy papírzacskót is tehetünk a hagymára, ez biztosítja hogy erős virágszárak fognak kifejlődni) és csak a vaskos virágszár 10-15 cm es kifejlődése után kezdjük el a növény rendszeres, heti kétszeri öntözését, és tápanyaggal való ellátását. Erről a nyári időszakban se feledkezzünk meg hiszen ekkor erősödik meg a hagyma az újabb virágok kineveléséhez.
A hagyma elültetése és a virágzás között ideális esetben nyolc hét telik el. Viszont az újonnan vásárolt hagymák esetében ez függ attól, mikor kezdték el a növény pihentetését, és sokkal korábban is virágzásnak indulhatnak.

A kiültetett növények szeptemberre önmaguktól is visszahúzódnak. Ezt programozhatjuk azzal, hogy abbahagyjuk a növény öntözését, ekkor a levelek fokozatosan lesárgulnak, elszáradnak, a hagymát kivesszük a földből, gyökereit óvatosan lerázzuk és száraz hűvös helyen hagyjuk pihenni legalább két hónapig.

Amikor már sokféle amarilliszünk van, két három hetente elültetve őket egész télen díszíteni fogják a lakást.
A virágzás általában két hétig tart. Minél nagyobb a virághagyma annál több virágszárat növeszt, eleinte egy-három, majd két három év múlva akár öt virág is kifejlődhet egy növényen. A virágzás időszakát meghosszabbíthatjuk, ha éjszakára kitesszük hűvös, de mindenképpen fagymentes helyre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Neved Japánul :-)
  2019-03-21 19:26:52, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Kéz ÁBC
  2019-03-21 19:25:16, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/49 oldal   Bejegyzések száma: 480 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 147 db bejegyzés
e év: 959 db bejegyzés
Összes: 36872 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 510
  • e Hét: 8697
  • e Hónap: 35196
  • e Év: 304990
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.