|
1/21 oldal
|
Bejegyzések száma: 200
|
|
|
|
2023-09-05 15:20:22, kedd
|
|
|
A csirkemell több ezer elkészítési módja közül az egyik személyes
kedvencem a ropogós és aranybarna csirketócsni. A csirkemellet nem
darálom, hanem próbálom a lehető legapróbbra vágni. A húst a tojást,
a liszt és a majonéz fogja össze. A masszát forró olajon kisütjük, és
mikor rápakoltuk a serpenyőre, kis korongokat formázunk. A húsos
keveréket a vöröshagyma feldobja, a kész tócsni pedig burgonya
pürével és salátával nagyon laktató.
csirkemell,
vöröshagyma,
só,
bors,
tojás,
majonéz,
liszt
A hozzávalók mennyisége szándékosan nincs feltüntetve, ugyanis
mindenki akkora adagot készít, amekkorát szeretne. Általában egy
csirkemellre fél hagymát, egy tojást, egy evőkanál majonézt és egy
evőkanál lisztet lehet számolni.
A csirkemellet apróra vágjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát,
sózzuk és borsozzuk.
Alaposan elkeverjük, és akár egy éjszakán át pihentetjük.
A tojást a majonézzel és liszttel elkeverjük, hozzáadjuk a húshoz és
eldolgozzuk.
A masszából kanállal kis adagokat veszünk ki, amit forró olajon
minden oldalról megsütünk.
Salátával, burgonyapürével tálalhatjuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
2022-01-18 07:00:35, kedd
|
|
|
Hozzávalók:
- 4-5 közepes szem burgonya
- 3-4 db babérlevél
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 3-4 evőkanál olaj
- 1-2 mokkáskanál pirospaprika
- só
- 1 evőkanál 10 %-os ecet
- esetleg 1 mokkáskanál cukor
1. A burgonyát meghámozom, felkarikázom (4-5 mm-es karikákra).
Annyi vízben teszem fel főni, amennyi kétszeresen ellepi. Megsózom,
beledobok néhány babérlevelet, és puhára főzöm.
2. Amíg fő, elkészítem a rántást. Forró olajba beledobom a lisztet,
picit megpirítom, de ne barnuljon meg. Beleszórom a pirospaprikát
és elkeverem. Ebbe teszem a tejfölt. Csomómentesre keverem és
apránként hozzákeverek 2 dl vizet.
3. Ha a krumpli puhára főtt, szűrőn át hozzáöntöm a rántást és
miután felfő, még 6-8 percig főzöm, vigyázva, hogy ki ne fusson.
Közben belekeverem az ecetet. Ha szükséges, utána sózom.
Ha úgy érzem, hogy egy picit lágyítani kell az ízét, akkor
belekeverek egy mokkáskanálnyi cukrot. De nehogy édes legyen
a leves! És ha nem érezzük szükségét, akkor el is maradhat.
Hogy hizlaló is legyen, nagyon friss, puha bélű, ropogós héjú
kenyeret is együnk hozzá.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
2021-12-03 09:10:05, péntek
|
|
|
Hozzávalók:
1 csirkemell filé
15 dkg friss spenót
12 dkg lm natúr krémsajt
2 gerezd fokhagyma
10 dkg lm reszelt sajt
Ízlés szerint só,
frissen őrölt tarka bors,
őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A spenótot kevés olívaolajon megfonnyasztom, hozzáadom a
felszeletelt fokhagymát, azzal is átpirítom és leveszem a tűzhelyről.
A krémsajtot kikeverem a fűszerekkel és a megfonnyasztott spenóttal.
A csirkemellet bevagdosom, beletöltöm a krémsajtos tölteléket,
megszórom a reszelt sajttal és 180 fokra előmelegített sütőben,
légkeveréses fokozaton 30 perc alatt készre sütöm.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
2021-03-01 11:48:17, hétfő
|
|
|
Hozzávalói:
1 kisebb fej karfiol
1 sárgarépa
1 kis fej vöröshagyma
1 petrezselyemgyökér
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 csokor friss petrezselyem
ízlés szerint tengeri só,
őrölt bors és sáfrány
Elkészítése:
A zöldségeket készítsük elő: hámozzuk és mossuk meg, majd vágjuk azokat
kisebb darabokra. Az olívaolajon dinszteljük meg a hagymát, majd adjuk
hozzá a zöldségeket. Pároljuk azokat 5-10 percig. Vágjuk össze fűszernövény
ollóval a zöldpetrezselymet, a felét adjuk a leveshez. Amikor a leves főni kezd,
ízesítsük a fűszerekkel. Tálaláskor adjuk hozzá a maradék zöldpetrezselyem
másik felét is.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
2021-02-09 06:27:26, kedd
|
|
|
KÁNYÁDI SÁNDOR: Február hónapja
Február hónapja
azért olyan kurta,
fogyatékján már a
kolbász meg a hurka.
Márpedig a télnek,
azt mindenki tudja,
nemcsak kívül, bévül
is kell a jó bunda.
Addig tart tehát, míg
akad a padláson,
minek jó étvággyal
a nyakára hágjon.
De ha már se gömböc,
se kolbász, se hurka,
február hónapja
magát összehúzza.
Mintsem hogy tengődjék
spenóton, salátán,
inkább egy-két nappal
hamarabb odébbáll.
Fölül az utolsó
ródlira, szánkóra,
nehogy még a hó is
kifogyjon alóla.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
2021-02-08 07:21:31, hétfő
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
1 konyhakész csirke (kb. 1,25 kg),
3-4 fej fokhagyma,
1,5 dl fehérbor,
4 ek olívaolaj,
2 tk szárított kakukkfű, Cayenne-bors (vagy enyhén csípős pirospaprikapor),
35 dkg cukkini,
1 citrom,
25 dkg koktélparadicsom,
só,
bors
Elkészítése:
1. A csirkét 8 darabra vágjuk. A fokhagymát - fél fej kivételével - gerezdekre osztjuk,
de nem hámozzuk meg. A csirkét az összes fokhagymával együtt tepsibe fektetjük.
A bort összekeverjük az olajjal és a kakukkfűvel, majd sóval és Cayenne-borssal
ízesítjük. A csirkére locsoljuk, és előmelegített sütőben, 200 fokon 25 percig sütjük.
Közben többször meglocsoljuk a pecsenyelével.
2. A cukkinit feldaraboljuk, a citromot cikkekre osztjuk, és mindkettőt a hús mellé
tesszük. Ugyanazon a hőfokon további 10-15 percig sütjük, majd a paradicsomot
is a tepsibe szórjuk, és sóval, borssal ízesítjük. Kb. 10 perc alatt készre sütjük.
A héjból kinyomott fokhagymát kenyérre kenve tálalhatjuk, ami akár előételként
is remek.
Elkészítési idő kb. 1 óra, kb. 2260 kJ (540 kcal) / adag.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
2021-02-03 15:40:30, szerda
|
|
|
Hozzávalók:
12 szelet sertéscomb
12 szeletelt bacon
4 zsemle
4 tojás
1 fej vöröshagyma
só
bors
delikát
sertés fűszerkeverék
zsír
perezselyemzöld
zsemlemorzsa
Elkészítése:
A húst kiklopfolom, majd megsózom és elkészítem a tölteléket.
A vöröshagymát apróra vágom és olajon megdinsztelem.
4 zsemlét beáztatok, fűszerezem (só, bors, delikát), össze
keverem a zsemlemorzsával, a tojásokkal, az apróra vágott
petrezselyem levéllel, és a megdinsztelt vöröshagymával.
Jól összedolgozom, majd a megtöltöm vele a kiklopfolt húsokat.
Rudakat formázok belőlük, beletekerem bacon szalonnába és
tepsibe teszem. Öntök rá egy kevés olajat és vizet, majd
megszórom sertés fűszerkeverékkel. Lefedem fóliával és addig
sütöm, amíg puha nem lesz. Amikor megpuhult leveszem a fóliát
és megpirítom.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
2021-01-23 06:58:01, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
4 db egész csirkecomb
4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 db citrom
2 dl húslevesalaplé
1/2 csokor petrezselyemzöld
libazsír
frissen őrölt bors
só
Elkészítése:
A megtisztított csirkecombokat a forgónál kettévágjuk, majd a húsokat
tepsibe tesszük. Elrendezzük mellettük a megtisztított fokhagyma
gerezdeket, a cikkekre szelt vöröshagymát, és a felkarikázott citromot.
Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Kevés olvasztott libazsírral
meglocsoljuk, majd az alaplét is ráöntjük.
180 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütjük. Akkor jó, ha a csirke
húsa megpuhult, a bőre pedig ropogósra sült. Előmelegített tányérokra
szedjük, és forrón tálaljuk, petrezselyem lecsipkedett leveleivel
megszórva.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
1/21 oldal
|
Bejegyzések száma: 200
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
1 db bejegyzés |
e hónap: |
75 db bejegyzés |
e év: |
582 db bejegyzés |
Összes: |
34593 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4199
- e Hét: 11770
- e Hónap: 34037
- e Év: 166591
|
|
|