|
1/21 oldal
|
Bejegyzések száma: 200
|
|
|
|
2021-03-01 11:48:17, hétfő
|
|
|
Hozzávalói:
1 kisebb fej karfiol
1 sárgarépa
1 kis fej vöröshagyma
1 petrezselyemgyökér
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 csokor friss petrezselyem
ízlés szerint tengeri só,
őrölt bors és sáfrány
Elkészítése:
A zöldségeket készítsük elő: hámozzuk és mossuk meg, majd vágjuk azokat
kisebb darabokra. Az olívaolajon dinszteljük meg a hagymát, majd adjuk
hozzá a zöldségeket. Pároljuk azokat 5-10 percig. Vágjuk össze fűszernövény
ollóval a zöldpetrezselymet, a felét adjuk a leveshez. Amikor a leves főni kezd,
ízesítsük a fűszerekkel. Tálaláskor adjuk hozzá a maradék zöldpetrezselyem
másik felét is.

|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
2021-02-08 07:21:31, hétfő
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
1 konyhakész csirke (kb. 1,25 kg),
3-4 fej fokhagyma,
1,5 dl fehérbor,
4 ek olívaolaj,
2 tk szárított kakukkfű, Cayenne-bors (vagy enyhén csípős pirospaprikapor),
35 dkg cukkini,
1 citrom,
25 dkg koktélparadicsom,
só,
bors
Elkészítése:
1. A csirkét 8 darabra vágjuk. A fokhagymát - fél fej kivételével - gerezdekre osztjuk,
de nem hámozzuk meg. A csirkét az összes fokhagymával együtt tepsibe fektetjük.
A bort összekeverjük az olajjal és a kakukkfűvel, majd sóval és Cayenne-borssal
ízesítjük. A csirkére locsoljuk, és előmelegített sütőben, 200 fokon 25 percig sütjük.
Közben többször meglocsoljuk a pecsenyelével.
2. A cukkinit feldaraboljuk, a citromot cikkekre osztjuk, és mindkettőt a hús mellé
tesszük. Ugyanazon a hőfokon további 10-15 percig sütjük, majd a paradicsomot
is a tepsibe szórjuk, és sóval, borssal ízesítjük. Kb. 10 perc alatt készre sütjük.
A héjból kinyomott fokhagymát kenyérre kenve tálalhatjuk, ami akár előételként
is remek.
Elkészítési idő kb. 1 óra, kb. 2260 kJ (540 kcal) / adag.

|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
2021-02-03 15:40:30, szerda
|
|
|
Hozzávalók:
12 szelet sertéscomb
12 szeletelt bacon
4 zsemle
4 tojás
1 fej vöröshagyma
só
bors
delikát
sertés fűszerkeverék
zsír
perezselyemzöld
zsemlemorzsa
Elkészítése:
A húst kiklopfolom, majd megsózom és elkészítem a tölteléket.
A vöröshagymát apróra vágom és olajon megdinsztelem.
4 zsemlét beáztatok, fűszerezem (só, bors, delikát), össze
keverem a zsemlemorzsával, a tojásokkal, az apróra vágott
petrezselyem levéllel, és a megdinsztelt vöröshagymával.
Jól összedolgozom, majd a megtöltöm vele a kiklopfolt húsokat.
Rudakat formázok belőlük, beletekerem bacon szalonnába és
tepsibe teszem. Öntök rá egy kevés olajat és vizet, majd
megszórom sertés fűszerkeverékkel. Lefedem fóliával és addig
sütöm, amíg puha nem lesz. Amikor megpuhult leveszem a fóliát
és megpirítom.

|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
2021-01-23 06:58:01, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
4 db egész csirkecomb
4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 db citrom
2 dl húslevesalaplé
1/2 csokor petrezselyemzöld
libazsír
frissen őrölt bors
só
Elkészítése:
A megtisztított csirkecombokat a forgónál kettévágjuk, majd a húsokat
tepsibe tesszük. Elrendezzük mellettük a megtisztított fokhagyma
gerezdeket, a cikkekre szelt vöröshagymát, és a felkarikázott citromot.
Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Kevés olvasztott libazsírral
meglocsoljuk, majd az alaplét is ráöntjük.
180 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütjük. Akkor jó, ha a csirke
húsa megpuhult, a bőre pedig ropogósra sült. Előmelegített tányérokra
szedjük, és forrón tálaljuk, petrezselyem lecsipkedett leveleivel
megszórva.

|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
2021-01-03 08:33:55, vasárnap
|
|
|
Hozzávalók:
125 g lencse
50 g szalonna (füstölt)
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
250 g marhalábszár
1.5 evőkanál fűszerpaprika
2 teáskanál só
3 csipet fehér
bors (őrölt)
1 teáskanál köménymag (őrölt)
2 db babérlevél
0.5 db paradicsom
0.5 db TV paprika
0.5 csokor petrezselyemzöld
1 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
2 csapott teáskanál ételízesítő
1800 ml víz
Elkészítés:
A lencsét a főzés előtti este hideg vízbe áztatjuk.
Az apró kockára vágott szalonnát elkezdjük sütni.
Addig hevítjük, amíg ki nem olvad a zsírja.
Ha esetleg szárazabb és kevés zsiradékot enged,
akkor pótolhatjuk egy kevés sertés zsírral.
Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a
reszelt fokhagymát, majd együtt sütjük tovább.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt
köménnyel.
A szalonnás hagymához adjuk a kockára vágott húst,
majd addig pirítjuk, amíg el nem fő a leve és a hús ki
nem fehéredik.
Az edényt lehúzzuk a tűzről, majd a húsra szórjuk a
pirospaprikát. Felöntjük kb. 300 ml hideg vízzel, majd
alaposan összekeverjük. Beletesszük a paradicsomot,
a paprikát és a babérlevelet, majd elkezdjük főzni.
Kb. fél óra főzés után hozzáadjuk a karikára vágott
répát és fehérrépát, majd felöntjük a maradék vízzel.
Ízlés szerint adunk hozzá ételízesítőt, majd beletesszük
a petrezselymet.
Újabb fél óra főzés után a leveshez adjuk a lencsét és
puhára főzzük.

|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
2020-12-31 07:41:20, csütörtök
|
|
|
Kolbásszal töltött egybesült vagdalt,
pulyka húsból, libazsírban sütve.
1/2 kg darált pulykahús
1 tojás
Pici főtt rizs,
Só,
bors
paprika,
kömény
1 fej hagyma
Fokhagyma
Libazsír
Kolbász
Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk, bele töltjük a kolbászt,
formára igazítjuk és tálba téve megsütjük, tetejére
szalonna darabokat lehet tenni.

|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
2020-12-07 16:07:39, hétfő
|
|
|
HOZZÁVALÓK
70 dkg marhanyak
40 dkg szárazbab
1 ek zsír
1 szál sárgarépa
1 szelet karalábé
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 db zöldpaprika
1 szem paradicsom
1 csap ek pirospaprika
1 egész babérlevél
kevés majoránna
őrölt bors
só
1 mk kömény
kevés ételízesítő
ELKÉSZÍTÉS
Forró zsiradékon megpirítjuk a finomra aprított vöröshagymát, rajta megfuttatjuk
a zúzott fokhagymát és a köményt, a felkockázott marhahúst rátesszük, pár percig
dinszteljük, amíg a hús kifehéredik. A tűzről lehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával
elkeverjük, és felengedjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
Amíg a leves felforr, a beáztatott babot előfőzzük: bő vízben, a forrástól számított
5 perc múlva a puffasztó levét leöntjük, a forró babot a forró leveshez adjuk.
(Hideg vízhez ne adjuk, mert a forró bab megedződik, és nehezebben puhul meg.)
Ha kell, vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje.
A levest fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, babérral, és takarékon főzzük
tovább. Amikor félpuha a hús, belerakjuk a zöldséget, a zöldséglevél-csokrot, az
egész paprikát, a paradicsomot, és további vizet adunk hozzá, sóval, fűszerekkel
utánaízesítjük, majd takarékon puhára főzzük.
A főzés ideje alatt a tojásból, a lisztből, egy csipet sóval, egy kis tálban kemény
(levestészta keménységű) tésztát gyúrunk, kicsit pihentetjük, majd enyhén
lisztezett tálcára csipegetjük.
Amikor a hús és a bab puha, a csipetkét is beleadjuk, és pár perc alatt készre
főzzük.
Tálalás előtt a főtt zöldséglevél csokrot, zöldpaprikát, paradicsomot eltávolítjuk
a levesből.

|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
1/21 oldal
|
Bejegyzések száma: 200
|
|
|
|
2021. Március
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | 31 | |
| |
|
|
ma: |
2 db bejegyzés |
e hónap: |
15 db bejegyzés |
e év: |
256 db bejegyzés |
Összes: |
30338 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 645
- e Hét: 3290
- e Hónap: 2451
- e Év: 109478
|
|
|