Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 178 
Gulyásleves
  2019-03-17 07:37:00, vasárnap
 
  Hozzávalók:

70 dkg lapocka
2 közepes méretű vöröshagyma
4-5 darab kisebb krumpli
4-5 közepes sárgarépa
2 fehérrépa
1 közepes fej zeller
1 teáskanálnyi őrölt kömény
1 tv paprika
1-2 közepes paradicsom
4-5 gerezd fokhagyma
1 evőkanálnyi pirospaprika
1 csokor friss petrezselyem
só, frissen őrölt bors
1-2 babérlevél
zsiradék
Elkészítés ideje:
Két és fél óra.

Elkészítés menete:

A húst tisztítsd meg jó alaposan, és vágd nagyjából egységes méretű kockákra, majd tedd félre. A zöldségeket tisztítsd meg, darabold fel, a hagymát kockákra, a többit ízlés és hangulat szerint. Vegyél elő egy szép nagy leveseslábast, tedd bele a zsiradékot - a legízesebb akkor lesz, ha sertészsírból készíted -, majd fonnyaszd meg rajta a hagymát. Amikor szép üveges, öntsd fel egy deci vízzel, és keverd hozzá a pirospaprikát.

Ha elfőtt a víz, add hozzá a húst a kömény társaságában, és pirítsd fehéredésig. Ha elérte ezt az állapotot, akkor add hozzá a paprikát, a paradicsomot és a babérlevelet, majd fedd le, és hagyd főni.

Amikor már nagyjából megpuhult a hús, akkor add hozzá a többi zöldséget, a fokhagyma és a petrezselyem kivételével, és annak függvényében, hogy mennyire szeretnél sűrű levest, két-három liter vízzel öntsd fel az egészet, és főzd így további 25-30 percig. Amikor ez letelt, reszeld bele a fokhagymát, darabold bele a petrezselymet, főzd fedő alatt további tíz percig.

Frissen főzött házi csipetkével az igazi, ha pedig szereted a csípős ízeket, azzal is nyugodtan gazdagíthatod. Melegítve is zseniális fogás!






 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 1.  
Kovászos káposzta
  2019-01-20 11:19:24, vasárnap
 
  Hozzávalók:
kb. 3 kg-os káposzta
2 L víz
3 evőkanál só
4-6 gerezd fokhagyma
pár szem bors
2-5 db csilipaprika (szárított is jó)
3 db babérlevél
2-3 db száraz kenyérszelet

A vizet felforraltam a sóval és kihűtöttem. A káposztát leszeltem, gyalultam.
Egy 5 L-s tisztított, fertőtlenített üvegbe beletettem a káposztát, közé a fűszereket,
majd a tetejét lefedtem a kenyérszeletekkel és ezen keresztül rátöltöttem a sós-vizet.
Az üveg tetejére lefordított tányért helyeztem, alá pedig egy peremes tálat és 5-6 napig szobahőmérsékleten érleltem.
Nem mozgattam közben, óvatosan ízlelhettem hogy elég savanyú-e.
Ha elég savanyúnak érezzük, óvatosan kivehető a kenyérdarabkák és leszűrhető
a káposzta. Hideg helyen, üvegben tárolható.
A káposztalevet se öntsük ki, mivel tele van vitaminokkal, és egészséges. A káposztát,
mint a savanyú káposztát ugyan úgy felhasználható. Kolozsvári káposzta, paradicsomos
káposzta, szendvicsekhez, stb.

Tipp: A kenyérdarabokat tüllbe téve megakadályozhatjuk, hogy szétessenek a káposztán.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 1.  
Petrezselymes burgonya
  2019-01-19 14:55:25, szombat
 
  Hozzávalók

60 dkg burgonya
2 tk só
2 ek olívaolaj
1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk,
majd sós vízben félpuhára főzzük. A petrezselyemzöldet felaprítjuk.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és egy fél perc alatt átpirítjuk
rajta a petrezselymet. Hozzáadjuk a burgonyát, alaposan összekeverjük,
és pár percig pirítjuk együtt.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 1.  
Így lesz omlós szaftos a csirkemell
  2018-12-27 06:49:05, csütörtök
 
  Állítólag a szakácsok azért szeretik a csirkemellet, mert olyan nekik, mint a festőnek az üres vászon. Bármi megtörténhet vele, bármi kisülhet belőle. Csak egy valami nem eshet meg, hogy száraz maradjon. Mert alapállásból az. És sokak szerint, jellegtelen, egyhangú, íztelen hús, legyen bármilyen divatos, hála a folytonos fogyókúrázóknak. Most eloszlatjuk ezeket a tévhiteket.

Kétségtelen, hogy a csirkemell meglehetősen sovány húsféle, de éppen ezért - a vegán kivül - minden étrendbe beilleszthető, kiváló tápértékkel bír. S igen, fogyókúra idején is bátran fogyaszthatjuk, hiszen mindössze 1-2 gramm zsírt, viszont 20-25 g fehérjét tartalmaz.

FILÉZVE, FRISSEN VAGY MÉLYHŰTVE?

Mint minden húst a legjobb frissen elkészíteni, de a fagyasztást is nagyon jól bírja. Jobb viszont, ha nem eleve mélyhűtött húst vásárolunk, hanem frisset és magunk fagyasztjuk le.

Érdemes a mélyhűtőben tartalékolni belőle, mert a csirkemelles receptek nagy többsége rövid idő alatt elkészíthető. Fagyasztás előtt szabadítsuk meg az ínaktól, tisztítsuk le a húst, kenjük be vékonyan olajjal, és fóliába csomagolva tegyük a mélyhűtőbe. Így kevésbé szárad ki.

A bőrös-csontos változat leginkább párolva vagy sütve jó. A bőr alatt jól megférnek a különböző változatos töltelékek. A bőr pedig megóvja a húst kiszáradástól is. Később eldönthetjük, hogy a húst megszabadítjuk a bőrétől, vagy pedig ropogósra sütve elfogyasztjuk.

A filézett, csont és bőr nélküli csirkemellet szintén elkészíthetjük egészben, kisebb darabokra, akár csíkokra szelve, klopfolva. Természetesen az elkészítést már eleve meghatározza a recept.

ÍGY MARAD SZAFTOS A CSIRKEMELL

A végeredmény csak az elkészítés módjától függ.

A legtöbbször a hús azért szárad ki, mert egyszerűen túlsütjük.

Akár frissen vásárolt, akár mélyhűtött hússal dolgozzunk, a felesleges nedvességet mindig itassuk le papírtörlővel, mert akkor nem képződik egy vékony, kopogós-ropogós réteg.

A hűtőből kivett húst sose tegyük rögtön a forró olajba, mert a nagy hőmérsékletkülönbség sem tesz jót a végeredménynek. Várjuk meg, amíg szobahőmérsékletű lesz.

Ha sütjük, csak egyszer fordítsuk meg, és akkor se szúrjunk bele késsel, villával, mert elillan a szaftja, hanem húscsipesszel fordítsuk meg.

Sokkal szaftosabb és finomabb is lesz a csirkemell, ha sütéskor az olaj mellett legalább fele részben vajat használunk.

Ha sütés után, a tálalás előtt 5-8 percre letakarjuk fóliával, akkor is sokkal szaftosabb lesz a hús, mivel gyakorlatilag egy kicsit gőzfürdőzik, az ízek jobban átjárják.

A 6%-os sóoldat használata is egyszerű és minden esetben bevált módszer. 1 liter vízhez 6 dkg sót adunk, ebbe tesszük feldolgozás előtt a csirkemellet legalább 2-3 órára, de akár egy éjszakára is. Adhatunk hozzá frissen facsart narancslevet - isteni ízt ad a húsnak, de akár kevés fehér bort, konyakot - attól függően, milyen ízvilágot képvisel a kiszemelt recept. A sóoldatból kivéve papírtörlővel leszárítjuk, majd a recept szerint elkészítjük.

A csirkemellnek nincs jellegzetes íze, így nagyon jól pácolható. A közismert fokhagymás tejes pácon kívül a következő pontban adunk pár ötletet adunk a pácoláshoz. A pác lehetőleg lepje el a csirkehúst, és legalább egy - de ha lehet több - órát mártózzon benne hús.

WHISKYS-MUSTÁROS PÁC

4 evőkanálnyi az alábbi hozzávalókból:

whisky

mustár

barna cukor vagy méz

olívaolaj

2 szál zöldhagyma, vékonyra karikázva

SÓS-VIZES-FŰSZERES PÁCLÉ

egy evőkanál só

egy evőkanál cukor

fél citrom leve

2 gerezd fokhagyma

fűszerek ízlés szerint: szemesbors, csili, zöldfűszerek, koriandermag, kömény stb.

annyi víz, amennyi éppen ellepi a húst

KELETI JOGHURTOS PÁC

2,5 dl natúr joghurt

1 gerezd fokhagyma

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál római kömény

1 teáskanál csilipor



MENNYEI CSIRKEMELL

4 csirkemellfilé

2 evőkanál

2 evőkanál vaj

2 teáskanál dijoni mustár

2 evőkanál konyak

egy narancs frissen facsart leve

1 nagy csokor petrezselyem, apróra vágva

2 dl tejszín

2 teáskanál finomliszt

csipet frissen őrölt fekete bors

A csirkemellet enyhén klopfoljuk, majd az olaj és vaj keverékén hirtelen megsütjük. (oldalanként kb. 3-4 perc). A húst kivesszük a serpenyőből, fóliával letakarjuk. A tejszínben simára keverjük a lisztet. A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót a petrezselymen kívül, lassú tűzön simára keverjük. Amikor a szósz sima, hozzáadjuk a petrezselymet is, majd a húsra öntjük.

Mazsolás rizs illik hozzá.

SPENÓTOS-FETA SAJTOS CSIRKEMELL TEKERCS

4 szelet csirkemell filé

15 dkg lehetőleg friss spenót

10 dkg feta sajt

6 dkg krémsajt

2 evőkanál olaj

4 szelet bacon

só, frissen őrölt fekete bors

A friss spenótot egy percre forró vízbe dobjuk, majd lecsepegtetjük.

A csirkemellet 3-4 mm vékonyra klopfoljuk. Megkenjük krémsajttal, meghintjük spenóttal, majd rámorzsoljuk a feta sajtot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A csirkemellet felgöngyöljük, majd rátekerünk minden darabra egy-egy szelet bacont, és megtűzzük fogpiszkálóval. Meglocsoljuk olívaolajjal és 200 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

PAPLANOS CSIRKE

4 szelet csirkemell

4 szelet prágai sonka

25 dkg gomba

1 közepes fej lilahagyma

4 gerezd fokhagyma

1 csomag leveles tészta

1 tojás

1 csokor apróra vágott petrezselyem

só, frissen őrölt fekete bors

liszt a szóráshoz

2 evőkanál olaj

2 evőkanál vaj

A csirkemellet papírtörlővel szárítsuk le, majd grillserpenyőben egy kevés olaj-vaj keverékén süssük meg mindkét oldalán. Szedjük tányérra és fedjük le fóliával.

A maradék zsiradékra dobjuk ré a felkockázott hagymát, apróra vágott gombát és a zúzott fokhagymát, és addig pároljuk, amíg elfő a leve. ekkor hozzákeverjük a fűszereket.

A csirkemellre ráhalmozzuk a gombás ragut, és feltekerjük, majd köré tekerünk egy-egy szelet sonkát.

A leveles tésztát négy akkora részre vágjuk, hogy körbeérje majd a göngyölegeket. Megszurkáljuk villával, hogy a gőz távozni tudjon. Betekerjük a göngyölegeket a tésztába, minden oldalról lezárjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással.

Sütőpapírral bélelt sütőtálba rakjuk, és előmelegített, 220 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 1.  
Karácsonyi gesztenyés pulyka
  2018-12-25 05:48:40, kedd
 
  A gesztenyés pulyka egy jellegzetesen angolszász karácsonyi fogás,
de az utóbbi időben a magyar karácsonyi asztalokon is gyakran jelenik
meg. Nem is baj ez hisz pulykánk van, gesztenyénk van, miért ne lehetne
gesztenyés pulykánk is?! Általában egész bébi pulykából készítik, de
egyszerűbb változata, ha pulykamellből készítjük el. Ebben az esetben
csak arra kell vigyázni, hogy ne száradjon ki! Ebben a receptben kétféle
szalonnát is használok, de helyettesíthető a füstölt zsírszalonna liba bőrös
vagy testhájjal, a bacon pedig valamilyen szárnyas bőrrel pl. libanyak, vagy
a pulyka felső combjáról illetve a melléről leszedett bőr. Ha bőrrel borítjuk
be a sültet, figyeljünk rá hogy a bőrt varrjuk össze vagy hústűvel tűzzük
meg mert különben összeugrik és elszakad.

Hozzávalók

4 adagra
200 g gesztenye (párolt, pucolt)
100 g zsírszalonna
1 fej vöröshagyma
10 g gyömbér (friss, hámozott)
1 db zsemle (szikkadt)
150 ml 2,8%-os tej

feketebors (őrölt)
szerecsendió (őrölt)
400 g pulykamellfilé
250 g pulyka felsőcomb - darált
130 g szalonna, bacon (nyers)
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)





Elkészítés 320 perc

A gesztenyét hideg vízben megmossuk, héját bevágjuk X alakban,
és puhára főzzük (kb. 40 perc).

A szalonnát szeletekre, csíkokra majd kockákra vágjuk.
A hagymát is apróra vágjuk.

Egy serpenyőben kis lángon a szalonnát üvegesre pirítjuk, majd
hozzáadjuk a hagymát és együtt kb. 30 percig kis lángon pirítjuk.
A szalonna nem sülhet ropogósra. Ezután félretesszük.

Közben a gyömbért szeleteljük, csíkokra vágjuk, majd apró
kockákra vágjuk. Szóval aprítsuk finomra.

A zsemlét a tejbe beáztatjuk.

A gesztenyét meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk.

A töltelékhez összekeverjük a darált pulykahúst, a szalonnával
összepirított hagymát, a kinyomkodott zsemlét, a gyömbért,
a fűszereket, sót, a gesztenyét és kézzel kb. 5 percig keverjük,
majd 2 órára hűtőbe tesszük.

A pulykamell szeleteket folpack alatt vékonyra klopfoljuk.

Két réteg olajjal megkent alufóliára fektetjük a bacon szeleteket,
erre tesszük a hús szeleteket.

A tölteléket keresztbe a húsra halmozzuk és a húst a fóliával
együtt óvatosan feltekerjük.

Az alufólia mindkét végét megcsavarjuk, ezzel formázzuk a
roládot.

Egy tepsibe tesszük a húst és aláöntünk 150 ml vizet.
Előmelegített 180 C-os sütőben 30-40 percig sütjük.

Kicsomagoljuk az alufóliából és 20-30 perc alatt pirosra sütjük.
Az elpárolgott vizet pótoljuk és sütés közben a sültet locsolgatjuk vele.

Ha elkészült mielőtt felvágnánk, langyos helyen 15 percig pihentetjük.
Burgonyapürével, kompóttal, bogyós gyümölcs lekvárral tálaljuk.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 1.  
Mindennapi kenyerünk
  2018-12-23 16:11:30, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 1.  
Ananászos csípős nyárs
  2018-12-23 11:52:15, vasárnap
 
  Hozzávalók

3-4 adag
1 db csirkemellfilé
565 g konzerv ananász
15 dkg húsos szalonna
3-4 ek méz
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
ízlés szerint chili
ízlés szerint chilis-mézes fűszerkeverék
szükség szerint étolaj

Elkészítés 40 perc

A csirkemellet felkockázzuk és a fűszerekkel bepácoljuk.

A csirkemellet és az ananászt, húsos szalonnát felváltva saslik-pálcára húzzuk.

Serpenyőben olajat hevítünk és közepes lángon pirosra sütjük.

Ha megpirult, meglocsoljuk kevés mézzel.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 1.  
Sült csirke
  2018-12-23 08:07:31, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 1.  
Óda a töltött káposztához
  2018-12-23 07:55:19, vasárnap
 
  Üdv a káposztának, melynek benne apraja-nagyja,
És a két szép állatnak, mely a húsát beleadja.
Áldottak, akik az ételüket eléjük rakták,
És a hentesek, akik szépen be is csomagolták.

Hála annak, aki husit darált,
S kidobta a mócsingot, ha talált.
Belerakott vörös- és fokhagymát,
Kakukkfüvet, finom Majorannát,
Ízesített borssal, paprikával, sóval,
Összegyúrta aztán némi rizzsel, - szóval
Megadta néki azt a keverőtálban,
Amitől összefut majd a nyál a szájban.

Csapta aztán a bal, majd jobb tenyerébe,
És belegöngyölte káposztalevélbe.
Azt pedig hamarost magába fogadta
A tűzön rotyogó savanyú káposzta.
Gondos kéz helyezte azután a tálba,
Ízesítésül még tejfölt rakott rája.
És áldott a kéz, mely asztalunkra hozta,
Hogy vérré válj bennünk ó, töltött káposzta.
Elmúlásod miatt - ezt szavunkra mondjuk -
El nem múló bánatunkat, Sörbe, borba fojtjuk.

Csuhaj Tibor





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 1.  
Töltött hús
  2018-12-23 07:20:13, vasárnap
 
  Hozzávalók:

- 80 dkg csont nélküli karaj
- 30 dkg darált hús
- 1 csokor zöldhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- fél zsemle
- só
- bors
- pirospaprika
- olaj.

Elkészítés:

A húst felszeletelem kiklopfolom sózom borsozom. A darált húshoz hozzáadom
a beáztatott és kinyomkodott zsemlét , fokhagymát, a tojást, sóval, borssal piros
paprikával ízesítem, majd hozzáadom az apróra vágott zöldhagymát és
petrezselyemzöldet.

Ezzel megtöltöm a karajszeleteket, felcsavarom, fogvájóval megtűzöm.
A tepsiben sütőpapírt teszek ráhelyezem a húsokat
150 fokon 1 órát sütöm.





 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia 1.  
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 178 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 190 db bejegyzés
e év: 2157 db bejegyzés
Összes: 24786 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 552
  • e Hét: 5177
  • e Hónap: 28323
  • e Év: 158394
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.