Belépés
csalogany13.blog.xfree.hu
Te rongyos élet.... Huszák Erika
1952.02.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Külömbözö képek 71
  2015-06-24 10:40:24, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:   Viselkedés az asztalnál  
Távozás az étteremből
  2010-01-27 20:43:46, szerda
 
 A számla fizetése után a férfi öltözik fel először, és ő segíti rá a nőre a kabátot. Kifelé menet a nőt engedjük előre és maradjunk hátvédnek az esetleges hátulról jövő támadások miatt. Ez a szokás még a középkorból származik, amikor a vendégfogadókban és a kocsmákban afféle helyehulya legények tanyáztak, és puszta szórakozásból széklábbal, csontokkal vagy borosüvegekkel dobálóztak. Találat esetén az utazó lovag vagy késsel vagy ólommal dobott vissza. Ha két férfi és egy nő távozik az étteremből, a férfiak vegyék közre a nőt és úgy haladjanak a kijárat felé. Az eszkortálás így dupla védelmet nyújt a nőnek.
 
 
0 komment , kategória:   Viselkedés az asztalnál  
A névjegykártya átadása
  2010-01-27 20:42:07, szerda
 
 Sok étteremben bevett szokás, hogy a tulajdonos személyesen szolgálja fel a búcsúkoktélt, kikíséri a vendégeket, közben megköszöni, hogy eljöttek az étterembe és megtisztelték a házat jelenlétükkel. Egyben kéri a vendégeket, hogy máskor is jöjjenek el ebédelni vagy vacsorázni.

Ilyenkor sor kerülhet az ismerkedésre és az ezzel járó névjegykártya cserére.

Hogyan adjuk át a névjegykártyát?

A bal és a jobb kezünket enyhén szorítsuk ökölbe, úgy, hogy a hüvelykujj felfelé nézzen. A névjegykártyát a széleinél fogjuk a kinyújtott hüvelyk és a behajlított mutatóujjunk között. A karjainkat tartsuk magunk előtt és a könyökünket szorítsuk az oldalukhoz. Vigyázzunk, hogy a névjegykártya felirata a beszélgető partner felől legyen olvasható. Ezután nyújtsuk át a névjegykártyát és a mozdulattal egyszerre hajoljunk meg. Meghajlás közben a lábfejünket és a térdünket tegyük össze és merev lábbal, csípőből hajoljunk. A névjegykártyát hasonlóképpen vesszük át meghajlással kísérve.
 
 
0 komment , kategória:   Viselkedés az asztalnál  
A borravaló
  2010-01-27 20:24:28, szerda
 
 A borravalónak már a nevében is benne van, hogy borra való, tehát azért adják, hogy a pincér tudjon magának egy pohár, esetleg egy kancsó bort venni majd, a vendég egészségére ürítve a poharat, ily módon pihenje ki a munka fáradalmait. Tehát a borravaló egyfajta kis figyelmesség, köszönet azért a figyelemért, gondosságért, amellyel a megfizetett szolgáltatást végezték.

A borravaló tehát kialakulása idején nem a mindennapi megélhetés fedezését szolgálta, hanem az életet kellemesebbé tevő ajándék szerepét töltötte be. Olyan emberek adtak borravalót, akik jövedelmükből ezt vígan megtehették, és egy ital árával honorálták a többletszolgáltatást. Manapság a legtöbb étteremben a borravalót már eleve belekalkulálják az árakba, és feltüntetik az étlapon, hogy az árak 10%-felszolgálási díjat tartalmaznak. Ez esetben nem kell borravalót adni, de ne feledjük, hogy a borravalót a megkülönböztetett figyelmességért, a kifogástalan kiszolgálásért adják, ezért ha úgy érezzük, hogy meg vagyunk elégedve a pincér munkájával, ragaszkodjunk a hagyományokhoz és adjunk borravalót.

Vigyázat! A borravaló-adás nem azt jelenti, hogy a tárcánkban levő összes aprópénzt a pincér markába nyomjuk. Minimum egy ital árát adjuk, de a számla 10%-a is megfelel. Ennél többet adni nagyképűség és erőfitogtatás.

A borravalót minden titkolózás, szégyenkezés vagy lebecsmérlő magatartás nélkül adjuk át a pincérnek, lehetőleg a kezébe adva a pénzt és nem a zsebébe gyömöszölve. De hagyhatjuk az asztalon is a pénzt, vagy elszámolás közben közöljük a pincérrel, hogy mennyitől számoljon.

Amerikában szokás a tányér alá is pénzt tenni, ez mindig a rámoló pincértanulóé vagy segédpincéré. A tényleges service-t végző pincér vagy a fizetőpincér külön kapja a borravalót.

Japánban a borravaló a kissé érthetetlen és fölösleges dolgok közé tartozik. Nem ismerik és nem tudják, hogy mit kezdjenek vele. A japánok nem várnak külön elismerést, a munkát kötelességből és felelősségtudatból végzik. A napi bevételért keményen megdolgoznak, és mint látjuk eredményesen. 
 
0 komment , kategória:   Viselkedés az asztalnál  
A számla fizetése
  2010-01-27 20:21:15, szerda
 
 Étteremben a számla kiegyenlítése mindig a férfi feladata, kötelessége. Még abban az esetben is a férfi fizeti a számlát, ha előzőleg a nővel úgy állapodtak meg, hogy mindenki fizeti a saját részét. Nem illik helyben az asztalnál osztani, hogy ki mennyi fogyasztott, és a pincérek szeme előtt tenni-venni a pénzt. Később is el lehet számolni. Abban az esetben, ha a férfinak nincs pénze vagy ha a nő volt a meghívó fél, a férfi fizeti a számlát. Ilyenkor a nő titokban jutassa el a pénzt a férfihoz.

A számla fizetése előtt nem illetlenség azt áttanulmányozni, és felhívni a pincér figyelmét a tévedésekre. Ehhez mindenkinek joga van. A pincér is ember, és ő is tévedhet.

Társaságban mindenki fizesse a saját számláját. Ha barátaink meghívnak, illik visszahívni őket és a meghívást viszonozni.

Japánban mindig a társaság legidősebb tagja, a rangidős fizeti a számlát, függetlenül attól, hogy a többiek mit fogyasztottak. Cégeknél a tulajdonos, az igazgató vagy a menedzser fizet. Távozáskor az asztaltársaság mindig felsorakozik az étterem előtt - meghajolnak és kórusban megköszönik a szíves vendéglátást. Egyben megígérik, hogy a közeljövőben szorgalmasabban fognak dolgozni, és elismerik a rangidős felsőbbrendűségét. Vagyis állandóan a rendelkezésére állnak, szívességeket tesznek neki, kiszolgálják és engedelmeskednek az utasításainak. Cserébe a rangidős megosztja a tapasztalatait a fiatalabbakkal, értékes tanácsokkal látja el őket és egyengeti szakmai pályafutásukat.
 
 
0 komment , kategória:   Viselkedés az asztalnál  
Fizetni szeretnék
  2010-01-13 01:41:09, szerda
 
  A számla fizetésénél a következő jelzéseket használhatjuk:

1. Ha a pincér látótávolságban van, és épp ránk figyel, intsünk neki a jobb kezünkkel. A kezünket tartsuk magunk előtt, az ujjakat nyújtsuk ki, a hüvelyket enyhén hajlítsuk be és végezzünk egy olyan mozdulatot, mintha valamit elvágnánk magunk előtt vagy tenyéréllel rácsapnánk. Ebből a pincér megérti, hogy szeretnénk, ha az asztalhoz jönne. Azután nyújtsuk magunk elé a bal tenyerünket, és a jobb kezünkkel író mozdulatokat utánozva jelezzük: a számlát kérjük.

2. Egy másik nagyon egyszerű technika, ha feltartjuk a jobb kezünket, az öklünket összeszorítjuk, csupán a hüvelyk- és a mutatóujjunkat hagyjuk kinyújtva. Ezeket egymáshoz dörzsöljük olyasféle mozdulattal, mintha pénzt számolnánk. Jelentése: fizetni szeretnénk.
 
 
0 komment , kategória:   Viselkedés az asztalnál  
Kérek bort
  2010-01-13 01:40:01, szerda
 
  Amikor az étteremben az étel mellé bort is rendeltünk, és étkezés közben azt szeretnénk, hogy a pincér bolt töltsön az időközben kiürült poharunkba, fogjuk meg a poharat a száránál fogva, emeljük fel az asztalról és mutassuk meg a pincérnek. Így jelezzük hogy megittuk a bort, kiürült a poharunk és szeretnénk, ha töltene.  
 
0 komment , kategória:   Viselkedés az asztalnál  
Még egy sört kérek
  2010-01-13 01:38:56, szerda
 
  A kiskocsmákban, sörcsarnokokban, vendéglőkben, de akár az éttermekben is gyakran megtörténik, hogy miután barátaink körében elfogyasztottuk a sörünket, ismét rendelni szeretnénk az egész társaságnak. Ez esetben emeljük fel a jobb kezünket, szorítsuk ökölbe és nyújtsuk ki a mutatóujjunkat, majd rajzoljunk egy kört a levegőbe. Ez azt jelenti, hogy még egy kört kérünk. Vagyis ugyanazt az italt mindenkinek. Ezt a technikát gyakran alkalmazzák azok, akik megitták a mások által rendelt sört majd viszonozni szeretnék a meghívást és a következő kört ők szeretnék fizetni.  
 
0 komment , kategória:   Viselkedés az asztalnál  
Kérek egy sört
  2010-01-13 01:37:44, szerda
 
  A legtöbb kocsmában vagy vendéglőben a törzsvendégek feltartják a jobb kezük mutatóujját és így kérik a sört. Külföldön is hasonló a helyzet. Az idegen nyelvekkel hadilábon álló turista feltartja a mutató ujját, ez azt jelenti, hogy: - Ein Bier bitte!

Ha a mutatóujjunk mellett feltartjuk a hüvelykujjunkat is, az már két sört jelent, ha a közbelső ujjunkat is feltartjuk a másik kettő mellett, akkor az három sört jelent és így tovább.

A részeges asztalos esetében, aki a jobb keze hüvelyk- és kisujját tartotta fel, ez nem áll, mert nem két sört kért, hanem ötöt. Ugyanis a maradék három ujját valamikor levágta a körfűrész, de az asztalos már megszokásból is mindig a jobb kezét nyújtotta fel az öt sörért, nem véve figyelembe, hogy három ujja hiányzik.

Kínában a feltartott hüvelykujj és mutatóujj nyolcat jelent, ezért ne lepődjünk meg, ha két sör helyett nyolcat hoznak ki. A részeges asztalos maradék hüvelyk- és kisujja pedig hatot jelent.

Tudni kell, hogy Kínában az áralkunál az egyértelműség miatt a számoknál a gesztikuláció igénybevétele rendkívül elterjedt. A kéztartások az írásjeleket utánozzák. Ezért a söröket (pi-csjo) így kérjük:

1. A kezet ökölbe szorítjuk és a mutatóujjunkat kinyújtva felemeljük.

2. A kezet ökölbe szorítjuk, a mutató- és középsőujjunkat kinyújtjuk és felmutatjuk.

3. A mutatóujjunkat a tenyerünkbe hajtjuk, a hüvelykünkkel leszorítjuk és a többi három ujjunkat felmutatjuk. Vagy a kisujjunkat és a hüvelykujjunkat behajtjuk és a maradék hármat kinyújtva felmutatjuk.

4. A hüvelykujjunkat a tenyerünkbe szorítjuk, a többi négy ujjunkat pedig felmutatjuk.

5. Az ujjainkat széttárva felemeljük a tenyerünket.

6. A kezet ökölbe szorítjuk, majd a kisujjat és a hüvelykujjat kinyújtjuk (olasz autós jelzés: - Te, ökör!)

7. A hüvelyk-, mutató- és középső ujjunkat kinyújtva összecsippentjük, a kisujj és a gyűrűsujj a tenyérbe simul.

8. A hüvelyk- és mutatóujjunkat széttárjuk, a többi ujj a tenyérbe simul.

9. A kéz ökölben, a mutatóujjunkat kinyújtjuk és begörbítjük.

10. Két kezünk mutatóujját egymáson keresztezzük vagy a kezünket ökölbe szorítjuk.
 
 
0 komment , kategória:   Viselkedés az asztalnál  
Nagyon finom az étel
  2010-01-13 01:36:25, szerda
 
  Mivelhogy evés közben nem illik tele szájjal beszélni, de azért az első falatok megízlelése után szeretnénk véleményt nyilvánítani és valamilyen módon visszajeleznénk az asztalunk mellett várakozó szakácsnak, pincérnek vagy tulajdonosnak, anélkül hogy beszélnénk, a következő módon adhatjuk tudomására a környezetünknek, hogy ízlik az étel:

1. Elismerően bólintunk.

2. Meghajlunk az asztal fölött a mellettünk álló szakács vagy pincér felé, aki az ételt szervírozta.

3. Amerikai módra összecsippentjük a jobb kezünk begörbített hüvelyk- és mutatóujját és O.K.-t jelzünk. Azonban nem árt vigyázni, mert amúgy ez a jelzés majdnem mindenütt a világban okét jelent, de azért vannak kivételek. Olaszországban lyukat jelent, vagyis véleményünk szerint az illető egy senki, Franciaországban szemétgödör a jelentése, Japánban befele fordított tenyérrel pénzt jelent, míg Brazíliában és Törökországban szexuális kapcsolatteremtésre való felszólítás. Ezért fontos az elővigyázatosság és a körültekintő magatartás.

4. Ez a jelzés a világ összes ínyencének egyezményes jele. Mindig azt jelenti: - Az étel mennyei! Csippentsük össze bal kezünk mind az öt ujját és emeljük a szánkhoz. Aztán leheljünk egy pihekönnyű puszit az ujjaink végére és ezzel egyidőben nyissuk szét az ujjainkat majd mozdítsuk kissé előre a kezünket.

A legajánlatosabb az utolsó jelzést használni. Előnye, hogy nemzetközi és mindenütt megértik.
 
 
0 komment , kategória:   Viselkedés az asztalnál  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16200 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 140
  • e Hét: 717
  • e Hónap: 3541
  • e Év: 3541
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.