Belépés
csalogany13.blog.xfree.hu
Te rongyos élet.... Huszák Erika
1952.02.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 65 
Schankwirtin Kostüm
  2011-03-25 19:21:31, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Italok és Ételek fogyasztásáró  
Page Kostüm
  2011-03-25 19:12:50, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Italok és Ételek fogyasztásáró  
Nyíllövő kosztüm
  2011-01-30 16:39:47, vasárnap
 
  középkor 
 
0 komment , kategória:  Italok és Ételek fogyasztásáró  
Rekeszzománc filigrán- ötvözet
  2010-03-17 23:03:40, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Italok és Ételek fogyasztásáró  
Sajtfondue
  2010-01-27 20:03:28, szerda
 
 A svájciak konyhaművészete már nagyon sok embert elgondolkodtatott, mert a svájci konyha bizonyos értelemben nem is létezik. Svájc 10 kantonból álló államszövetség, mely a német, a francia és az olasz kultúrák találkozásánál alakult ki az évszázadok folyamán, ezért az ország konyhaművészetére különböző idegen konyhák gyakoroltak befolyást. Ebből kifolyólag gasztronómiájuk olyan sokszínű, mint maga Svájc. Sajnos a svájciak, a sok külföldi hatás miatt összezavarodtak és nem tudtak egy igazi nemzeti jellegű konyhát kialakítani, úgyhogy a mondás, hogy Svájcban semmi sem eredeti, találóan alkalmazható a svájci konyhaművészetre.

Konyhaművészetük nem egyéb, mint utánzat, egyszerűen leutánozták nemzetiségeinek, anyaországainak az ételeit, és ezeket valahogy a maguk ízlése szerint alakították, mivel a svájci betegesen irtózik a csípős, sós vagy egzotikus fűszerezéssel készült fogásoktól. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem ehetünk jót Svájcban, vagy hogy nem találkozunk jó ízű ételekkel ebben az országban.

Bár a legfényűzőbb svájci étel is okozhat kellemtelen meglepetéseket, például a rizs recseg az ember foga alatt, a zöldségeket csak félig főzik meg, a hús véres, a felvágottakból hiányzik a só, minden étel túl forró, és egyre nagyobb teret hódítanak a félkész ételek, amelyeket mindenféle porokból összekutyult szószokkal öntenek nyakon.

Azonban az ország földrajzának következtében kicsi közösségekben, eldugott völgyekben fennmaradtak olyan ételek is, amelyek tipikusan svájci, eredetileg paraszti táplálékok. Egyike ezeknek a sajtfondue, az egyik talán leghíresebb svájci eledel, mert minden külföldinek ez ugrik be először, és mert minden külföldit állandóan ezzel etetnek a svájciak.

A sajtfondue valószínűleg úgy jött létre, hogy valamikor réges-régen az egyik pásztor a tűz mellé ejtette a kőkeménnyé száradt régi sajtját, amit a tarisznyában felejtett. A meleg hatására a sajt olvadozni kezdett és finoman illatozott. Később rájöttek, hogy ha az összes maradék keményre száradt sajtot egy nagy üstben felolvasztják, és fűszerekkel, borral és pálinkával ízesítik, sokkal ízletesebb táplálék keletkezik, ami kenyérrel mártogatva egyenesen fölséges. Ezenkívül a fondue készítés és evés olyan, mint egy nagy társasjáték.
 
 
0 komment , kategória:  Italok és Ételek fogyasztásáró  
A sajtok fogyasztása
  2010-01-27 20:00:20, szerda
 
 A sajt fogyasztásánál a legnagyobb gondot az okozza, hogy a sajtot megfelelő borral társítsuk és a legtökéletesebb ízkombinációt biztosító kenyeret vagy gyümölcsöt helyesen válasszuk ki. Egyesek úgy vélik, a hogy sajtok általában csak vörösborokkal társíthatók. Valóban vannak olyan vörösborok, amelyek kiválóan illeszthetők több sajthoz, de sok vörösborban jelen levő csersav a sajt ízét kedvezőtlenül befolyásolja vagy semlegesíti, így a sajt zamata nem élvezhető tökéletesen. Más szakértők szerint a fehérborok sokkal jobban illenek a sajtokhoz, mint a vörösborok, de ezt nem kell túl szigorúan venni, mert a sajtkultúrában nincsenek beskatulyázott szabályok. A jó ízérzék sokat számít, és sokszor az egyéni ízlelésé az utolsó szó. Arra azért mindig vigyázzunk, hogy egy bizonyos tájegységből származó sajthoz próbáljunk ugyanarról a területről származó bort társítani.

A sajttal és a borral fogyasztott kiegészítők, amelyek segítik kialakulni vagy egyenesen fokozzák a sajt ízét, elmaradhatatlanok. Egy sajtpartin a ceremóniát végző sajtpincér automatikusan szolgál fel többféle kenyeret, friss szőlőt, fügét, császárkörtét, sárgadinnyét és diót. Ezenkívül kötelezően kell legyen az asztalon só, bors, őrölt kömény, szerecsendió és vaj.

Míg a francia vagy olasz fehér és kékpenészes sajtokhoz jól illenek a dió, a különféle gyümölcsök és változatos ízesítésű kenyerek, a friss sajtokat, az egyszerű rusztikus sajtokat házikenyérrel, olivabogyóval és friss zöldségfélékkel próbáljuk meg összeházasítani.

Többféle sajt tesztelésekor ajánlatos egy korty vízzel semlegesíteni, hogy elválasszuk az ízeket egymástól és a következő sajt ízét teljességgel élvezhessük.
 
 
0 komment , kategória:  Italok és Ételek fogyasztásáró  
Sajttál
  2010-01-27 19:58:38, szerda
 
 A francia éttermekben és általában a franciás étkezésben nagyon fontos szerepe van a sajtnak. Franciaországban több mint 400 féle sajt létezik, gyakorlatilag az év minden napjára jut egy kipróbálnivaló, felfedezésre váró sajt. Franciaország nem csak a legnagyobb sajttermelő ország, hanem a sajtfogyasztásban is mindenképpen az élen jár. Sőt, napjainkban is állandóan születik egy-egy új sajt. A termelők mindig tudják, hogy miként szerezzenek kellemes meglepetéseket.

A komolyabb francia, német és olasz éttermek említésre méltó sajtkínálattal rendelkeznek, nemritkán 10-15 féle sajt szerepel az étlapokon.

Sokféle vélemény született már arra nézve, hogy egy étkezés során, mikor kerül sor a sajtra. Az általánosan elfogadott nézet szerint a sajtot az ebédnél, a húsétel után és a desszert előtt a legmegfelelőbb tálalni, vacsoránál pedig kötelezően a befejező fogásnak kell lennie. Mind a tradicionális mind a modern éttermek nagy hangsúlyt fektetnek a sajtokra, van ahol külön sajtlap foglalkozik ezzel a témával, és a kínálatban a legjobb francia, olasz, svájci és német sajtok szerepelnek. Szezontól függően a sajtok havonta cserélődnek a sajtlapon, és persze az étterem tulajdonosa igyekszik kipuhatolni, hogy milyen sajtok a legkelendőbbek és a vendégek által a legkedveltebbek.
 
 
0 komment , kategória:  Italok és Ételek fogyasztásáró  
A marhaszelet fogyasztása
  2010-01-27 19:56:14, szerda
 
 Marhaszeletet enni a legkönnyebb, kiválasztani a megfelelő sütési időt már nehezebb, és végül hiba nélkül elkészíteni a legnehezebb. Jó helyeken a pincér mindig megkérdi, hogy a vendég hogyan szeretné, vagyis mennyire süssék meg a marhaszeletet. A nemzetközileg egységes kifejezések, amivel a steak sütési módját jelezni szokták, a következők:

1. Bleu - majdnem nyers steak

2. Saignant - azaz angolosan sütött steak. Ebben az esetben egy minimum 3 cm vastag marhaszeletről van szó, amelynek a külseje kissé barna és belül még véres. Sütési ideje ˝-3 perc, angolul RARE-nek nevezik.

3. A point - félig sütve. Sokak szerint a marhaszelet így a legfinomabb. A hús belseje rózsaszínű, középen egy kis véres maggal. Sütési ideje 4-5 perc mindkét oldalán és MEDIUM néven kérik a vendégek az éttermekben.

4. Bien cuit - jól átsütött módon elkészített steak. Ebben az esetben egy teljesen átsült marhaszeletről beszélhetünk, amelynek csak a közepe rózsaszínű. Ennek a sütési ideje 6 perc mindkét oldalán és WELL DONE névvel illetik.

 
 
0 komment , kategória:  Italok és Ételek fogyasztásáró  
Marhasült
  2010-01-27 19:54:09, szerda
 
 Egyes nemzetek a húsok közül a marhahúst tartják a legjobbnak, és minden gondolatuk a steak körül forog, mint például az angolok, amerikaiak, dél-amerikaiak, mások, így a németek is a borjúhúst részesítik előnyben.

Azt hiszem, minden étteremnek megvan a maga marhahús specialitása, amit többé kevésbé jól készítenek el, vagy legalábbis megpróbálnak jól elkészíteni. Ezek között a leghíresebb mégis a kobe gyu, amely ahhoz képest, hogy Japánból származik, ahol csak 100 éve ismerik a marhahúst, elég hamar világhírű lett és kivívta az ínyencek elismerését. A kobe gyu marhát jelent japánul. A japán éttermekben nagy látványossággal körített igazi specialitás a vendég előtt a márványlapon megsütött marhahús. Erre a célra a kobei vagy a matsuzakai marhahúst használják, amely nemcsak Japánban ínyencfalat, hanem Európában és Amerikában is. A franciaországi nagy éttermek ismerik és kellőképpen értékelik a méregdrága (100 g - 100 USD) kobei marhahúst, ami már-már fogalommá vált. Amerikában nem csak steak-ként lehet kobei marhahúst fogyasztani, hanem kapható a kobe meat hamburger, amely valószínűleg a világ legdrágább hamburgere, mert csak potom 41 dollárba kerül, de ez az ínyenceket egyáltalán nem érdekli.

Lássuk hát, mi a magyarázat, hogy a kobei marhahús világszerte verhetetlen. Japánban vannak speciális farmok, ahol fekete színű szarvasmarha tenyésztésére vannak ráállva, de nem a megszokott minta szerint. Ez a fajta szarvasmarha csak húst produkál, mégpedig a legjobb minőségben. Az állatok válogatott tápszerekből és természetes takarmányból összeállított menüt kapnak, ezen kívül sörrel itatják őket, és naponta több órán át tartó masszázsban részesülnek. Ráadásul a marhák egész nap klasszikus zenét hallgatnak a stressz leküzdése érdekében úgy, hogy semmilyen külső tényező nem befolyásolja a fejlődést és a súlygyarapodást. A masszírozás hatására a zsír beivódik a húsba, és így olyan lesz, mintha szalonnával lenne megtűzdelve. Szép márványozott mintázatú, hihetetlenül porhanyós és ízletes.
 
 
0 komment , kategória:  Italok és Ételek fogyasztásáró  
A rablóhús fogyasztása
  2010-01-27 19:51:17, szerda
 
 Ma már evőeszközök is rendelkezésre állnak, de a rablóhúst kifejezetten a fenti módszer szerint illik elfogyasztani. A nyársat fogjuk a bal kezünkbe, emeljük a szánkhoz, és jobbról balra együk le róla a feltűzött finomságokat. Ez a módszer teljesen normális és megengedett, ellenben azok, akik nem akarják vagy nem tudják igazából a rablók helyébe képzelni magukat, fogyaszthatják evőeszközökkel. Ez megtehető akkor is, ha a nyárson sült specialitások túl forróak és csöpögnek a zsírtól.

1. Fogjuk meg a nyársat a bal kezünkkel és hegyével lefelé támasszuk a tányér aljához. A jobb kezünkben tartott villával egyenként húzzuk le a hús vagy a zöldség darabokat és vigyük a szánkhoz.

2. Az előző eljárás szerint támasszuk a nyárs hegyét a tányér aljához, majd a jobb kezünkben tartott villával húzzuk le az összes megsült húst és zöldségdarabot a nyársról. Ezután tegyük le a nyársat és kényelmesen lássunk hozzá. A villa maradhat a jobb kézben, ez esetben nem szükségeltetik a kés használata, mivelhogy az ételt a szakács már a konyhában kis falatokra vágta, hogy szeletelés nélkül elfogyasztható legyen.
 
 
0 komment , kategória:  Italok és Ételek fogyasztásáró  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 65 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16200 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 211
  • e Hét: 788
  • e Hónap: 3612
  • e Év: 3612
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.