Regisztráció  Belépés
aranyag.blog.xfree.hu
A világ olyan körülötted, amilyenné magad alakítod. Klári mami
2010.11.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 80 
Hókifli
  2014-04-13 20:44:40, vasárnap
 
  Finom,omlós kínálós sütike!

Hozzávalók
1 Ráma margarin,
1 kis doboz tejföl,
40 dkg liszt
csipet só
Elkészítése

A tésztát összeállítjuk a fenti alapanyagokból, majd ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval “köröket" gyártunk, majd sütésálló lekvárt vagy mák, dió stb..tölteléket teszünk a közepére. Ráhajtjuk az egyik felét a másikra és az oldalát lenyomkodjuk. Zsírozott tepsiben rövid ideig sütjük. A kifliket nem kell lekenni semmivel és akkor kész, ha nagyobbak és “csörgősek" lettek .
hókifli

A teteje nem lesz barna és még melegen vaníliás porcukorral megszórjuk.



 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Csirkemájas rizottó
  2014-03-27 07:04:44, csütörtök
 
  A dietetikus véleménye

A barna rizs fogyasztása még nem került be a hazai használatba, bár már egyre többen vásárolják. Ezt a receptet ajánlom mindenkinek, érdemes kipróbálni!

Hozzávalók
15 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
1 kis csomag zöldborsó
2 adag barnarizs
tengeri só
édesnemes paprika
barnacukor

ReceptkönyvbeMegfőztem!

Elkészítés
Az apróra vágott hagymát üvegesre párolom egy kis vajon, majd beleteszem a szintén apróra vágott csirkemájat, és megszórom 1 csapott kiskanál pirospaprikával, felöntöm 2 dl vízzel. Közben felteszem főni a rizst, ha nem előfőzött, akkor több idő kell neki, és teszek bele egy kiskanál sót. Majd a zöldborsót is elkezdem párolni, egy kevés vajon, és vízen, egy kis kanál sóval. Közben a máj már megpuhult, és ízlés szerint sózzuk. A zöldborsóra pedig a végén teszek egy teáskanál cukrot, és megszórom apróra vágott petrezselyemmel. Ha minden kész, összeöntöm, és tálalásra kész. Jó étvágyat kívánok hozzá!


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Lusta lángos
  2014-02-08 18:25:53, szombat
 
 
Lusta lángos

Tökéletes ropogós, nem zsíros, alig érezni az élesztőt, pillanatok alatt megsül az olajban, szinte hozzá sem ér és már kész is.

Hozzávalók:
3 dkg élesztő, fél liter tej, 1 kg liszt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál só

Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel, a tejföllel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük.


Ezután a tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és tetszés szerint formára kiszaggatjuk. Forró olajban, frissen annyit sütünk ki belőle, amennyi éppen elfogy. A maradékot kiolajozott zacskóba téve, 1 héten keresztül akkor sütünk belőle, amikor akarunk. Hűtőben (nem a fagyasztóban) tároljuk.
Sajttal, fokhagymával, tejföllel megszórva nagyon finom.




 
 
3 komment , kategória:  Receptek  
Nudli készítése
  2014-01-30 11:39:22, csütörtök
 
  Sokan nem szeretnek maguk nudlit készíteni, pedig nem egy ördöngösség, feltéve, ha néhány "titkot" ismerünk. Én most a legegyszerűbbet készítettem, mákos nudlit, de természetesen bárhogy folytathatjuk a kifőzése után.
Az első szabály a krumpli-liszt arány. 1 kg tisztított krumplihoz 25 dkg lisztet vegyünk, ehhez adunk még 1 tojást.
A második szabály: használjunk réteslisztet.
Harmadik szabály: a nudlit mindig összeállítás után rögtön főzzük meg, a krumplis tészta ugyanis minél többet áll, annál nyálkásabbá, folyósabbá válik.
Negyedik szabály: egyszerre 2 adagnál többet ne főzzünk ki. A kész nudlikat szűrőkanállal szedjük szűrőbe, és a vízbe mehet az újabb 2 adag.
Ötödik szabály: a szűrőbe szedett nudlit hagyjuk állni egy kicsit mozgatás nélkül. A frissen főtt nudli ugyanis nagyon puha, és a rázogatással deformálódik, a külseje szétmállik. 2-3 perc után lehet átönteni egy tálba, mert ekkorra rugalmassá válik, és egy kis zsiradékkal meglocsolni (vaj, oliva a további rávaló függvényében), és a rávalóval megszórni.
Ha marad elkészült nudlink, akkor alacsony fokozatú mikrózással pár óra múlva langyosra melegítsük.
Ha így járunk el, akkor egy jól kezelhető, nem ragadós tésztát kapunk, amely kifőzés után formás és vajpuha.



Hozzávalók:
1 kg hámozott krumpli
250 g rétesliszt
1 tojás
2 csipet só
zsiradék






Elkészítés:
A krumplit kockára vágom és só nélküli vízben puhára főzöm. A vizet leöntöm róla, és forrón krumplinyomón áttöröm. Hagyom langyosra hűlni. Ha kézmeleg, rászórom a lisztet, csipet sót, elkeverem, majd a közepébe ütöm a tojást, és fakanállal egyneművé keverem. Nem kell dagasztani, csak könnyedén keverni.







A tésztából vastag rudakat sodrok. Egy nagy lábosban vizet teszek fel forrni.








Egy-egy rudat egy vágódeszkán késsel eldarabolok, ...






...majd a darabokat legörgetem, lesodrom a gyúrólapra. Ez gyorsan megy, nem kell formázgatni, a lesodrással szép duci nudlikat kapok.








Ha az összes kész, és a víz is felforrt, akkor kifőzöm őket, több részletben. Ezt a mennyiséget kb. 3 részletben érdemes kifőzni. A nudlikat a lobogó vízbe rakom, és felforrástól számítva 1-2 percig főzöm.
Egy szűrőlapáttal az odakészített, tányérra rakott szűrőbe szedem őket, és hagyom állni.







Nem kell leöblíteni, és nem szabad rázogatni, keverni. A gőzölgéssel a forró nudliról a víz elpárolog, a nudli hűl és rugalmassá válik.
Ezután kifőzöm a második adagot is. A szűrőből a nudlit egy tálba átöntöm, evőkanálnyi olvasztott vajjal (oliva olajjal) meglocsolom (és én most mákkal megszórtam).







Kiszedem a szűrőre a második adagot is, állni hagyom, utána főzöm a harmadikat. A szűrőből kiöntöm a tálba, vajjal meglocsolom, és így tovább, amíg az utolsó is kész. S aztán tálalom




 
 
2 komment , kategória:  Receptek  
Ételízesítő házilag
  2014-01-26 19:43:11, vasárnap
 
  Manapság már a delikát és a vegeta sem az, ami régen volt. Arányaiban nézve már túl sok benne a só, tele van tartósítókkal, ízfokozókkal, színezékekkel és egyéb vegyi anyagokkal . Mondhatni, majdnem hogy csak szemét, és mégis háztartások millióiban használják még ma is (néha mi is), holott egy jó fajta ételízesítőt magunk is könnyedén elkészíthetünk házilag. Ha valaki ez ügyben böngészik a világhálón, akkor számtalan receptet találhat. Mindegyik más valamiben. Van ahol az összetevők változóak, van ahol az arányok mások. Van, ahol szárított változatot mutatnak be, van ahol sósat. Mi most nem szárítottuk ki, mert bérlakás lévén nincs erre alkalmas helyünk. Az arányokat jómagam találtam ki, de természetesen ettől egyéni ízlés alapján el lehet térni. A feleségemmel ketten készítettük el, és a zöldségek megpucolásától az üvegekbe töltésik mindössze két-két és fél órába tellett, azonban legalább jövő őszig - ha nem tovább - megvan az ételízesítőnk, amiben csak zöldségek és só van. Azt hiszem, ennyit megért...

Hozzávalók az ételízesítőhöz:
- 10-12 db sárgarépa
- 10-12 db fehérrépa
- 3 db karalábé
- 3 db zeller
- 3 db paradicsom
- 4 db paprika (kápia, kaliforniai, tölteni való, stb. - vegyesen a legjobb)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 30 dkg kelbimbó
- 30 dkg karfiol
- 30 dkg káposzta
- 2 csomag petrezselyem zöld
- 2 csomag zeller zöld
- natúr só

Ételízesítő elkészítése:

A paradicsomokat merítsük forró vízbe, majd hámozzuk meg. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd vágjuk akkora darabokra, hogy a turmixgép elbírjon velük. Aki akarja, húsdarálóval is ledarálhatja a zöldségeket, én a turmixgépet választottam. Aprítsuk fel vele a zöldségeket, majd az őrleményt mérjük meg, és annak súlyával arányosan adjunk hozzá sót 5:1 arányban, azaz minden kiló őrleményhez 20 dkg sót. Nekem a végére (sóval együtt) 3 kiló ételízesítőm lett, ami három darab 800 ml-es üveget töltött meg. Ezzel a mennyiséggel jó ideig elleszünk. :-)
Tartósítószert felesleges hozzáadni, mert a só tartósít. csak be kell tenni a spájzba, és amikor kell, elő kell venni. Nem kell hűtőben sem tartani. Teljesen természetes, és nem csak só, ízfokozó és tartósító van benne, mint a bolti ételízesítőkben.
Forrás:osszesrecept.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Kijevi krémes
  2014-01-14 04:56:04, kedd
 
  Kijevi krémes

Hozzávalók

40 dkg liszt
15 dkg cukor
2-3 ek tejföl
20 dkg Rama
4 tojássárgája
1 sütőpor
Habhoz4 tojásfehérje
15 dkg cukor
25 dkg darált dió
Krémhez2 cs vaníliás puding
1/2 liter tej
25 dkg Rama
25 dkg kristálycukor

Elkészítés

1. A lisztet a cukorral, a tejföllel, a Ramával, és a tojássárgával, valamint a sütőporral összegyúrjuk, majd 3 részre osztjuk.
2. A tésztát egyenként kisodorjuk, majd a diós habbal megkenjük, és megsütjük.
3. A vaníliás pudingot a tejjel összefőzzük, majd a Ramát a kristálycukorral kikeverjük.
4. Ha kihűlt a puding, összekeverjük a két masszát, majd a 3 lap közé töltjük az így kapott krémet.

 
 
4 komment , kategória:  Receptek  
A tökéletes hókifli
  2013-12-12 09:15:58, csütörtök
 
  Na ezt ki kell próbálni !!!

A tökéletes hókifli

Péksüteményes sorozatunk átvált karácsonyi üzemmódba: a hókifli igazi karácsonyi sütemény, amit napokkal, sőt, egy-két héttel az ünnep előtt elkészíthetnek, mivel minden dobozban töltött nappal csak finomabb lesz. Így készül a tökéletes hókifli.

A hókifli a finom hájas tésztás édességekhez hasonlóan az az ünnepi, függőséget okozó téli sütemény, amiből sosem lehet eleget készíteni és enni. Hókifli néven többféle receptet találunk, de mindegyiknél megegyezik a befejező művelet: még forrón vaníliás porcukorba kell hempergetni a kisült kifliket. Ezek lehetnek töltöttek (lekvárral, dió-, mák-, gesztenyetöltelékkel) vagy egyszerű, valamilyen magliszttel dúsított tésztájú kiflikék. Nálunk a töltöttek vannak előnyben.


Elég szép és nagyon finom
A titok: a zsír összeköt

A hókiflinél és más, sok zsiradékkal készülő süteményeknél az a tapasztalatunk, hogy nem a liszt, nem a cukor, de még a tojás sem, hanem a zsiradék jellege határozza meg a végeredményt. A kizárólag vajjal készült omlós tészták egyszerű, lágy, igazán jóízű süteményeket eredményeznek. Az igazi nagyi-élményt viszont a zsír adja, amitől csodálatosan porhanyós, puha lesz a sütemény, sokaknak viszont a zsír állatias íze (tudják, azok a bizonyos animális jegyek) túl erőteljes. Így a legjobb megoldás, ha fele-fele arányban használunk vajat és zsírt: tökéletesen kiegészítik egymást, nem csak jó íze, de szuper állaga is lesz a tésztánknak.


A töltelék

A töltelék sokféle lehet, a lekvároshoz érdemes sűrű, tömör lekvárt választani, a túlságosan híg fajták kiflitekergetéshez nem, kínszenvedésre viszont tökéletesen alkalmasak. A sűrű szilvalekvárral, barackdzsemmel vagy a ribizlilekvárral könnyű dolgozni. A hókifli készülhet főzött töltelékekkel, a bejglinél megismert dió- és máktöltelékek itt is használhatók.

A hempergetés

Nagyon egyszerű, de hasznos trükk, ha a vaníliás porcukrot is házilag készítjük, egészen más íze van, mint a vanillincukorral összekevert porcukornak. Ha vaníliarudat használnak, tegyék félre a felhasított, mag nélküli rudat, állítsák 30 dkg por- vagy kristálycukorba. Újabb rudakkal és cukorral lehet felfrissíteni és utántölteni a készletet.

A tökéletes hókifli

Elkészítési idő: nettó 1 óra, bruttó 2 óra

Alapanyagok:

50 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg zsír
1 ek cukor
1 dl tejföl
2 dkg élesztő
egy csipet só
kevés tej
5 dkg átszitált porcukor
vaníliás cukor
lekvár (barack, szilva, meggy), dió- vagy máktöltelék
Kevés langyos tejben (kb. 1 dl) egy csipet cukorral felfuttatom az élesztőt. A lisztet elmorzsolom a vajjal és a zsírral, hozzáadom a sót, tejfölt, cukrot és végül a felfuttatott élesztőt. Sima tésztát dagasztok belőle, meleg helyen egy órát kelesztem.




Amikor a duplájára kelt, diónyi darabokat szaggatok a tésztából.



Vékonyra nyújtom



A felső részére egy mokkáskanálnyi tölteléket teszek.




Ráhajtom a tésztát.



Feltekerem, és kiflit formázok belőle.


200 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt világosra sütöm.

Még forrón vaníliás porcukorba forgatom. A jó hókiflinek idő kell, ezért másnap, sőt harmadnap az igazi. Jól zárható dobozban akár 2 hétig is eláll, de a bennünk lévő empirista azt mondja, érdemes egyből dupla adagot készíteni, hogy kitartson karácsonyig.
 
 
1 komment , kategória:  Receptek  
sodort rétes
  2013-11-29 08:24:35, péntek
 
 
Sodrott rétes recept

Hozzávalók

30 dkg sima liszt,
pici só,
1 egész tojás,
1 pohár tejföl,
Rátét

10 dkg liszt
10 dkg zsír vagy sütőmargarin
Elkészítése


A hozzávalókat összedolgozzuk. Fél centi vastagra kisodorjuk nyújtófával. - a 10 dkg lisztet kikeverjük a 10 dkg langyos zsírral - majd ezzel a masszával megkenjük a kinyújtott tésztát. A hosszanti szélétől feltekerjük, mint a beiglit és a hűtőbe tesszük, (el is maradhat), hogy megdermedjen benne a zsír vagy a sütőmargarin.

A tekercset 4 részre vágjuk és egyenként vékony lappá nyújtjuk. Közepére tesszük a tölteléket, tejföllel meglocsoljuk és feltekerjük.

Kizsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk, tetejét olajjal és tejföllel megkenjük. A sütőt felmelegítjük 180 fokra (légkeverés), és kb 30-35 perc alatt aranysárgára sütjük.

Bármivel tölthetjük. Túrós mazsolás, darás meggyes, stb
Nagyon egyszerű és gyors. Kezdő háziasszonyoknak is ajánlom, sikerrel járnak.





 
 
1 komment , kategória:  Receptek  
Anyós torta
  2013-11-25 09:01:42, hétfő
 
 
Hozzávalók

A krémhez
500 ml tej
2 tojássárgája
40 g liszt
60 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál kakaópor

Az összeállításhoz
200 g babapiskóta
150 ml tej
1 kávéskanál cukor
50 ml rum
50 g mazsola

A tetejére
200 ml tejszín
20 g cukor
csokoládédara

A krémhez 100 ml tejjel csomómentesre keverjük a cukrot, a tojássárgáját, a lisztet és a vaníliát.
A maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a tojásos részt, és folyamatosan kevergetve besűrítjük. Langyosra hűtjük.
Az összeállításhoz felforrósítjuk a tejet, a cukrot és a rumot.
A babapiskóta felét egyenként belemártjuk a rumos tejbe és egy tál aljába rakjuk őket.
Fele mennyiségű krémet simítunk rá, majd megszórjuk mazsolával.
Megismételjük a rétegezést, de előtte a maradék krémbe keverjük a kakaóport.
A tejszínből a cukorral kemény habot verünk és egyenlően elosztjuk a desszert tetején, végül meghintjük csokoládédarával.
3-4 órán át hűtőben tartjuk, ezalatt teljesen átpuhul a piskóta és kellően összeérnek az ízek.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Vasutas szelet
  2013-11-23 14:25:56, szombat
 
  ]Hozzávalók
4 tojás,
50 dkg cukor
10 dkg zsír
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 dl tejet.
kakaó
baracklekvár

Elkészítése
4 tojássárgáját 25 dkg cukorral és 10 dkg zsírral habosra keverunk. Adunk hozzá 30 dkg lisztet, amiben 1 csomag sütőport kevertünk el, majd 2 dl tejet. A tésztát kétfelé vesszük, felébe kakaót teszünk, és a zsírozott, lisztezett tepsibe kanállal adagolva, felváltva halmokat ra­kunk. Ha megsült, tetejét megkenjük baracklekvárral, és arra tesszük a gőz fölött felvert 4 tojásfehérjéből, 25 dkg cukorból készült habot. A habhoz csepegtessünk néhány csepp citromlevet.
vasutasszelet

Jó étvágyat!



 
 
1 komment , kategória:  Receptek  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 80 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 64 db bejegyzés
e év: 408 db bejegyzés
Összes: 5458 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 507
  • e Hét: 507
  • e Hónap: 30559
  • e Év: 221294
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Online Póker, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2010 TVN.HU Kft.