Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 130 
Magány
  2018-09-21 06:43:01, péntek
 
  A magány az az állapot, amikor valakiben háború zajlik, belső háború;
az egyedüllét meg az az állapot, amikor valakiben nincs harc,
benne az angyal és az ördög békét kötött.

Csernus Imre

 
 
0 komment , kategória:  Magány  
Magány
  2018-09-21 06:33:33, péntek
 
  Ha az élet magadra hagy, nem véletlenül teszi. Célja van vele,
tanítani akar, segíteni, ugyanis zajban nem hallod meg azt, amit
meg kell hallanod - de aki egyedül van, annak kinyílik a szeme,
az mindent látni fog. Látni fogja a leckéket, az okokat, és a szívét,
a saját szívét.

Oravecz Nóra

 
 
0 komment , kategória:  Magány  
A magányról
  2018-09-20 16:57:30, csütörtök
 
  Először nehéz a magány, mint egy ítélet. Vannak órák, mikor azt hiszed,
nem is lehet elbírni. S talán jó lenne mégis megosztani valakivel, talán
enyhébb lenne ez a mély büntetés, ha megosztanád, akárkivel. De elmúlik,
mert a magány lassan átölel téged is, személy szerint, mint az élet titokzatos
elemei, mint az idő, melyben mindez történik. Egyszerre megérted, hogy
minden időrendben történt: először volt a kíváncsiság, aztán a vágyakozás,
aztán a MUNKA, s végül itt a magány. Már nem akarsz semmit, nem remélsz
új nőt, aki megvigasztal, sem barátot, kinek bölcs beszéde megengeszteli
lelkedet. Minden emberi beszéd hiú, a legbölcsebb is. Minden emberi
érzésben annyi az önzés, a tunya szándék, a finom zsarolás, a tehetetlen
és reménytelen kötöttség! Mikor ezt tudod, mikor már igazán nem remélsz
az emberektől semmit, mikor már nem akarsz egyebet az élettől, csak
meghúzódni valahol egy vacokban, társ, segítség és kényelem nélkül, s
hallgatni a csendet, mely lassan zúgni kezd a te lelkedben is, mint az idő
partjain akkor jogod van elmenni. Mert ehhez jogod van. Minden embernek
joga van egyedül, templomi csendben készülni fel a búcsúra és a halálra.
Még egyszer kiüríteni lelkét, olyan üressé és áhítatossá varázsolni az
emberi lelket, mint az idők kezdetén volt, a gyermekkorban.

Én most jutottam el oda, hogy egyedül vagyok.
De elébb hosszú utat kellett megjárnom.
Sokáig reménykedtem, hogy van valamilyen másféle megoldás.
Hát nincsen.
A végén vagy kevéssel a vége előtt, egyedül kell maradni.

Tudod, egy napon megértettem, hogy senki nem segíthet.
Az ember szeretetre vágyik, de senki nem segít, soha.
Mikor ezt megérti az ember, erős lesz és magányos.

(Márai Sándor)

 
 
0 komment , kategória:  Magány  
Nem szabad
  2018-09-18 07:19:56, kedd
 
  Hallotta távolodni a lépéseket,
hallotta halkulni a zörgést,
és nem fordult arra,
hogy utánanézzen.
Minek?
Nem szabad utánanézni
annak, ami elmegy.
Az időnek, az életnek,
az embereknek.
Nem szabad.
Elmennek úgyis,
ha eljött az idő.
És az ember
egyedül marad.

 
 
0 komment , kategória:  Magány  
Egyedül
  2018-09-16 10:03:32, vasárnap
 
  Ez a világ gyűlöli a szeretetet, mert az gyengéd,
alázatos, megbocsátó és bölcs.
A világ pedig erőszakos, öntelt, a másikon átgázoló,
képtelen megbocsátani és ostoba.
Győzni akar és nem veszíteni. Kapni akar és nem
adni. Inkább gyűlöl, mint szeret.

Müller Péter

 
 
0 komment , kategória:  Magány  
Nem vagy egyedül
  2018-09-16 09:45:37, vasárnap
 
  Jól figyelj most ide, mert ez nagyon fontos: nem vagy egyedül a földön. Nem tudom eléggé hangsúlyozni: nem vagy egyedül. Sajnos, rajtad kívül még sok millió ember él. Nem tudom pontosan mennyi, de nagyon sok. Valamennyi embernek ugyanaz a célja, mint Neked: emberi módon akar élni. Békét és nyugalmat akar. Otthont, vagyis egy szemétdombot, melyen ő a kakas, aki kukorékol. Azonban több a kakas, mint a szemétdomb. És így egymás között meg kell osszátok a dombot és a kukorékolást.

A legtöbb baj közöttetek ebből származik. Mert minden ember körül van egy láthatatlan bűvös kör: az egyéniség köre. Egyiknél kisebb, másiknál nagyobb, de ne hidd, hogy bárkinél is hiányozhat.
És minden kör három részre oszlik, mivel minden ember három részből áll: egy remetéből, egy despotából és egy művészből.

Az emberi társadalom világa ezeknek a láthatatlan köröknek a hihetetlen összezsúfolódását hozta létre. A körök mindenütt érintkeznek, összeütődnek, sőt metszik egymást.

Ügyelj a körülötted élők köreire! Ha lehet, helyezd el úgy köztük a magadét, hogy mások köreit ne érintsd általa. Az összekoccanó körök nyomán mérges váladék keletkezik, a veszekedés. Könnyen haraggá gyűl és gyűlöletté fekélyesedik. A zsúfolt együttélés fertőző baktériumokat termel.

Ha helyszűke miatt nem áll módodban elkerülni az összekoccanást, a Téged szorító körök despota-cikkébe behatolhatsz. Legtöbb embernél ez amúgy is túlságosan nagy helyet foglal el ahhoz képest, hogy elfogadta a civilizáció kényelmeit. (Ilyen úri ösztönökhöz ugyanis csak annak lehet joga, aki úgy él mint a medve, vagy mint az ősember. Maga szerzi meg azt, amire szüksége van és a társadalmi élet gépezetének hasznáról lemond. Aki azonban elfogadta a kényelem játékszabályait, az egyéni szabadságának és despota-énjének úri mivoltáról önként lemondott, olyan mint a kutyává szelídült farkas.)

De senkinek művész-énjét ne bántsd! Apró kis bogarait: hogy szeret heverni ebéd után, cukorral eszi a vajas kenyeret, ébredés után szivarra gyújt az ágyban. Hogy szenvedélyei vannak. Hogy szeret korán kelni. Hogy nem szeret korán kelni. Hogy tíz percenként huzatot csinál, mert nincs elég levegője. Hogy ordít, ha mások huzatot csinálnak. Hogy szereti, ha dicsérik. Hogy nem szereti, ha dicsérik. És még ezer ilyesmi. Ezeket ne bántsd, ha nem okvetlenül szükséges. Ezek teszik kerekké az ember egyéniségét és éppen úgy szüksége van rájuk, mint a sóra.

Legjobban azonban minden emberben a remetét tiszteld. A magányosat, a tartózkodót, a szemérmeset. Minden egyéniség mélyén ez lappang valahol. Néha nagyon mélyen elrejtőzve a felületességek alá. De ott van. S akiben a remetét megbántod: ellenségeddé válik.

És még valamit jegyezz meg jól, mielőtt kukorékolni a szemétdombra kiállasz: előkelő csak az, aki nem szorul másokra. Tudnod kell, hogy itt nem olyan előkelőségre gondolok, amit ruha vagy hivatal jelent. Itt a belső előkelőségről van szó, az egyetlen igazi előkelőségről. Ha tétlenül nézed, hogy más vágja föl szívességből a fádat, vagy más ássa föl szívességből a kertedet, mert úri tenyered munkával piszkítani átallod: előkelőséged egy-egy darabjáról önként lemondottál. Ha ezt teszed, halkabban kukorékolj és sokkal szerényebben. Teljes hanghoz csak annak van joga az emberi társadalom szemétdombján, aki nem adósa senkinek. Aki az élet megéléséhez nem fogad el könyöradományokat. Ezek az igazán előkelő emberek.

Tanulj tapintatot. A tapintat az együttélés diplomáciája. Ne nyiss ablakot arra, aki fázik, mert náthát kapsz a hidegtől, amit ezáltal benne magaddal szemben dermesztettél. Ha valakin valami csúnyát észlelsz, ne dicsérd azt szépnek, mert megsérted és megalázod ezzel. Ne nevezd "drágám"-nak, "édes"-emnek vagy "szívem"-nek azt, aki számodra se nem drága, se nem édes és akinek a szívedhez semmi köze sincsen. Tanuld meg, hogy a tapintatos ember mindég őszinte. Abban, amit mond és főleg abban, amiről hallgat.

Légy jól nevelt. Igyekezz hozzánevelni magadat az emberek közelségéhez. Csak a neveletlen emberről lehet tudni, hogy mikor van rossz kedve. Fegyelmezd magad. Senkit sem érdekel, hogy milyen hangulattal ébredtél föl reggel és egyedül csak a fogorvosodra tartozik, hogy fáj-e a fogad, vagy sem. Ha okvetlenül érzed, hogy kellemetlenségeket kell mondanod, mert jólneveltséged gyöngébb, mint hangulataid: bújj el valami félreeső helyre és írd le egy papírra mindazt,amit megmondanál. Tedd el, és másnap olvasd el megint. Egy hétig olvassad el minden nap és a hét végén olvassad föl barátaidnak is. Azok nevetni fognak rajta. Te pedig a szégyenkezés által emberré neveled magad.

Igyekezz kulturált lenni. A kultúra nem azt jelenti, hogy fogkeféd van és meg tudod indítani a gramofont. A kulturált ember látni és érezni tudja a szépet és a jót. Bennük és általuk fölülemelkedik állati mivoltán és valóban igyekszik azzá lenni, akit Isten a maga képére teremtett. A kulturált ember uralkodik önmaga fölött és úgy bánik indulataival, mint a házőrző kutyákkal: időnként elengedi őket, de csak a kerítésen belül és csakis olyankor, ha tolvaj kerülgeti kertjét.

Gondolj gyakran arra, hogy nem a társadalmi rendszerek teremtették az embert, hanem Isten. De azt se feledd el, hogy a társadalmi rendszereket nem Isten teremtette, hanem az emberek maguk. Részben uralmi ösztönökből, részben békétlenségből. A civilizációt pedig kimondottan csak kényelemből és lustaságból. Városban élsz, hogy ne legyen sáros a lábad, ha esik az eső. Ne kelljen messzire gyalogolj, ha valamire szükséged van és ne magad főzzed az ebédedet. Tehát ne panaszkodj, ha elüt a villamos, vagy ha kozmás az étel, amit eléd tesz az, aki helyetted elkészítette.

Egyáltalában semmire se panaszkodj. A panaszkodó ember olyan, mint a rossz gyerek, aki megkíván egy játékot, és amikor megkapja, nincsen vele megelégedve. Elébb-utóbb a fenekére vernek.

Ha kifogásaid vannak az emberi közösség ellen: fordíts neki hátat. Vonulj föl a hegyek tetejére, építs kunyhót magadnak, készítsd magad a lábbelidet, varrd magad a ruháidat. Ha az emberi társadalomtól semmit el nem fogadsz, szidhatod kedved szerint. De amíg veled született lustaságod előnyeit élvezi, addig hátrányait is tűrd el szótlanul.

Wass Albert

 
 
0 komment , kategória:  Magány  
Várakozás
  2018-09-16 06:01:31, vasárnap
 
  Tornay András

Van valami nagyon rejtélyes a várakozásban.
Várni, amit ismersz, s kutatni az ismeretlent
Számot adni a veszteségekről, s győzelmekről
Szemlélni a tovatűnőt, csodálni az örökkévalót.
A szépség mulandó. A mulandóság szép.
Feldíszítem magam.
Szavakkal, szándékokkal, szívvel, szeretettel.
Várok. Elrejtőzve. Az első igazi találkozásra.

 
 
0 komment , kategória:  Magány  
Egyedül
  2018-09-15 17:19:25, szombat
 
  Régen azt gondoltam, hogy a legrosszabb,
ami történhet velem, ha egyedül maradok.
De ez nem igaz. Az a legrosszabb, ha
olyanokkal vagyok körülvéve,
akik között egyedül érzem magam.

 
 
0 komment , kategória:  Magány  
Magány
  2018-09-12 06:21:08, szerda
 
  A boldogságot és a szomorúságot is egyformán adja az élet,
a baj csak az, hogy a szomorúságot tálcán kínálja, a boldogságért
meg harcolni kell.

 
 
0 komment , kategória:  Magány  
Magányod falát
  2018-03-06 07:15:46, kedd
 
  Magányod falát csakis belülről lehet áttörni. Senki kívülről bemenni nem tud hozzád,
ha nem nyitsz ajtót neki. A legnagyobb szeretettel sem. A legnagyobb szerelemmel
sem. Egyik ember a másikat önmagától nem tudja megváltani. Segíteni lehet, várni
lehet, remélni lehet, dörömbölni lehet, kaparni kívülről a falat lehet, enyhíteni is lehet
jósággal, odaadással, áldozattal és megértéssel a másik kagylóba zárt életét, de ha
nem képes kitörni, nem lesz igazi találkozás. A kitörés pedig nem azt jelenti, hogy
utat török a másikhoz, hanem hogy önmagamat megszeretem. Jó viszonyba kerülök
a saját halhatatlan lelkemmel, és akkor nincs is szükség kitörésre - a fal leomlik.
A zárt kagyló kinyílik. Egyszer csak kiderül, hogy nincs fal, nincs kagyló, én
teremtettem meg az önvédelmi mágiámmal. Néha szükség van rá, de milyen
boldogság kijönni belőle, és rádöbbenni arra, hogy szeretetre méltók vagyunk.

Müller Péter


 
 
0 komment , kategória:  Magány  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 130 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 4567 db bejegyzés
Összes: 21879 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 915
  • e Hét: 12988
  • e Hónap: 38392
  • e Év: 619093
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.