Belépés
gigi55.blog.xfree.hu
"Szelíd legyél, derűs és hallgatag és bölcs mosollyal tűrd, ha bántanak legyél folyó, ha támad majd a tél páncélod lesz, kemény és hófehér." Kerepesi Jánosné
1963.06.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Újévi hiedelmek és babonák
  2010-12-30 19:44:13, csütörtök
 
  Január.1
Ma egyen lencsét, de ne vigye ki a szemetet!
Léteznek újévi fogadalmak, újévi szokások és babonák, amelyek egy részét sokan következetesen alkalmazzák. Mások csak úgy gondolják, hogy alkalmazzák, hiszen sokak csak hallomásból ismerik ezeket a szokásokat, s gyakran épp az ellenkezőjét cselekszik annak, amit a népi hiedelem előír az új év első napjára.
A legtöbb szilveszteri szokás és babona az időjóslással volt kapcsolatos. Például ha az újév első napján sütött a nap, akkor a hiedelmek szerint egész évben szép időre lehetett számítani. Mások úgy tartották, hogy ha csillagos az ég, akkor rövid lesz a tél, megint mások hittek abban, hogy amennyiben újév éjjelén piros a hajnal, akkor szeles lesz az esztendő.

Aztán ott a hagymakalendárium! Ez a "kalendárium" úgy készült, hogy 12 gerezd fokhagymába sót kellett tenni, s amelyik gerezd reggelre nedves lett, az annak megfelelő hónapban esős vagy éppen havas lesz az idő, sok csapadékra lehet számítani.

Számos módszer létezik, amellyel a néphit szerint megtudható, a lányok kiben találják meg a nagy "Ő"-t.

Íme az egyik: Az óév és az újév éjjelén házilag gyúrt gombócokba belegyúrták a lányok a kiszemelt férfiúk neveit, s amelyik gombóc elsőként jött fel a víz felszínére, az abban található férfi volt a szerencsés választott.

Sok helyen a lányok ólmot olvasztottak, majd hideg vízbe csepegtetve azt lesték, milyen betűt formáz a vízbe cseppenő fém, így megtudhatták a leendő férj nevének kezdőbetűjét. Megint máshol a leányzók férfinadrágot tettek a párnájuk alá, s ekkor megálmodták, ki lesz a párjuk.

A szilveszter esti és újévi étkezésnek is számtalan jósló étel szerepel a listáján. Sok helyen a szemes termésekből és a hüvelyesekből készült ételeknek volt nagy a jelentősége, ilyenek voltak például a rizs, a köles, a bab vagy a lencse. A hagyomány szerint ezek az apró magvak a pénz bőségét jelentik, így szokás volt ezekből ételt készíteni.

Sok háznál a lencsefőzelékbe még mandulaszemet is belefőztek, s az a lány, akinek ezt kimerték, még abban az évben férjet talál.

Híres újévi fogás a malacsült. A hiedelmek szerint ugyanis a malac befelé túr, így a szerencsét nem ki a házból, hanem be a házba túrja. Nem úgy, mint a csirke, ami kifelé kaparná azt a házból, így ez az étel nem javasolt újévkor.

Ami a házimunkát illeti, tilos a mosás, a teregetés, és nem ajánlatos kivinni a szemetet sem, mert a szerencsét is kiönthetjük a házból.

A hallal csínján kell bánni. A folyó menti vidékeken ugyan szerencsét hozhat, mert ahány pikkely, annyi pénz, viszont máshol úgy tartják, hogy a hallal elúszik az ember szerencséje.

Nézzük az újévi látogatókat! Állítólag, ha újév első napján az első látogató asszony vagy lány, az bizony szerencsétlenséget jelent. Viszont ha férfi csenget be elsőnek azon a napon, az éppen az ellenkezőjét jelentheti, mégpedig szerencsét.

A babona szerint az újévi cselekedeteknek hatásuk van az egész évre, ezért jobb, ha tartózkodunk a veszekedéstől, a házi csatározásoktól. E két napon nem szabad pénzt kölcsönadni, orvost hívni vagy orvoshoz menni, sőt, sok helyen le sem szabad feküdni nap közben, mert akkor egész évben betegeskedhetünk - legalábbis a néphit és a babona szerint.
 
 
0 komment , kategória:  Babonák,hiedelmek  
Újévi hiedelmek és babonák
  2010-12-30 19:13:01, csütörtök
 
 
Itt az ideje megismerni az újévvel kapcsolatos szokásokat. Léteznek újévi fogadalmak, újévi szokások és babonák... Sokan kíváncsiak vagyunk, régen az emberek miben hittek, s mi segített nekik abban, hogy megtudják, mit is várhatnak az új esztendôben! Amellett, hogy sokan tesznek szilveszter éjjelén fogadalmakat a következô évre vonatkozóan, melyeket vagy sikerül betartaniuk vagy nem, fontos megemlíteni néhány érdekes babonát.

A legtöbb szilveszteri szokás és babona az idôjóslással volt kapcsolatos. Hogy miért volt így? Nagyon egyszerû a válasz. Azoknak, akiknek megélhetést a föld jelentette, azoknak nem is csoda, hogy a gondolataik nagy részét ez tette ki, hiszen ezen múlt az, hogy lesz-e betevô falat az asztalon vagy sem, bôséges vagy szegényes évre számíthatnak-e. Például ha az újév elsô napján sütött a nap, akkor a hiedelmek szerint egész évben szép idôre lehetett számítani. Mások úgy tartották, hogy ha csillagos az ég, akkor rövid lesz a tél, megint mások hittek abban, hogy amennyiben újév éjjelén piros a hajnal, akkor szeles lesz az esztendô. Aztán ott volt a hagymakalendárium! Hogy mi is az? A következôrôl van szó! Ez a ,,kalendárium" úgy készült, hogy 12 gerezd fokhagymába sót kellett tenni, s amelyik gerezd reggelre nedves lett, akkor az annak megfelelô hónapban esôs vagy éppen havas lesz az idô, sok csapadékra lehet számítani. Melyik lány ne lenne kíváncsi, hogy vajon ki lesz a nagy Ô, kinek a személyében találja meg majd jövendôbelijét. Számos módszer volt arra, hogy ezt megtudhassák. Nézzük például az elsôt! Az óév és az újév éjjelén házilag gyúrt gombócokba belegyúrták a lányok a kiszemelt férfiúk neveit, s amelyik gombóc elsôként jött fel a víz felszínére, az abban található férfi volt a szerencsés választott. Természetesen nem fôzték bele az olyan fiúk nevét a gombócokba, akik amúgy sem tetszettek, így nem kellett azon a kellemetlenségen keresztülmenniük, hogy kikosarazzák az illetôt. Ezek a szokások vidékünkön inkább a Luca naphoz kapcsolódnak. De nem elégedtek meg ezzel az egy módszerrel, volt még bôven. Sok helyen a lányok ólmot olvasztottak, majd hideg vízbe csepegtetve azt lesték, milyen betût formáz a vízbe cseppenô fém, így megtudhatták a leendô férj nevének kezdôbetûjét. Megint máshol a leányzók férfinadrágot tettek a párnájuk alá, s ekkor megálmodták, ki lesz a párjuk.

A szilveszter esti és újévi étkezésnek is számtalan jósló étel szerepel a listáján. Sok helyen a szemes termésekbôl és a hüvelyesekbôl készült ételeknek volt nagy a jelentôsége, ilyenek voltak például a rizs, a köles, a bab vagy a lencse. A hagyomány szerint ezek az apró magvak a pénz bôségét jelentik, így szokás volt ezekbôl ételt készíteni. Sok háznál még a lencsefôzelékbe mandulaszemet is belefôztek, s az a lány, akinek ezt kimerték, még abban az évben férjet talál. S persze minél kevesebben ültek az asztalhoz fôzeléket enni, annál nagyobb volt az esélye annak, hogy valakinek a tányérjába kerüljön a csodás mag.

Híres újévi fogás a malacsült. A hiedelmek szerint ugyanis a malac befelé túr, így a szerencsét nem ki a házból, hanem be a házba túrja. Nem úgy, mint a csirke, ami kifelé kaparná azt a házból, így ez az étel nem javasolt újévkor. Aztán ott van például a hal. Ezzel bizony jobb óvatosnak lenni. A folyó menti vidékeken ugyan szerencsét hozhat, mert ahány pikkely, annyi pénz, viszont máshol úgy tartják, hogy a hallal elúszik az ember szerencséje.

Az újévi látogatóknak is jelentése van! Állítólag, ha újév elsô napján az elsô látogató asszony vagy lány, az bizony szerencsétlenséget jelent, viszont ha férfi csenget be elsônek azon a napon, az éppen az ellenkezôjét jelentheti, mégpedig szerencsét. Az újév napján végzett cselekvések egész évben ismétlôdni fognak. Ezért is volt az, hogy az emberek igyekeztek ilyenkor kellemes dolgot cselekedni, tartózkodtak a veszekedéstôl és nem is feküdtek le napközben, nehogy betegesek legyenek.

De vajon mit jelenthet a nagy trombitaszó, csattogás, durrogás, mely a mai napig betölti az utcákat szilveszter éjszakáján? A nagy zajkeltéssel egyesek szerint el lehet üldözni a gonosz és rossz szellemeket, valamint az óévet, és egy igen egyszerû magyarázat szerint ez csupán a jókedv és a vidámság jele.


 
 
0 komment , kategória:  Babonák,hiedelmek  
újévi babonák...
  2010-12-30 19:09:47, csütörtök
 
  Az újévi szokások az idők folyamán nem változtak; még mindig úgy tartják az év első napja döntő szerepet játszik abban, milyen szerencsénk lesz az új évben. Nézzük, mit tegyünk és mit ne tegyünk az új év első napján:

* Ne faljunk fel mindent szilveszterkor, és akkor az új esztendőben sem fogunk semmiben hiányt szenvedni. Tehát, hagyj ételt a hűtőben, és a kamrában.

* Nem szabad baromfihúst enni, mert a baromfi hátrakaparja a szerencsénket! (csirke, tyúj, pulyka, kacsa kerülendő étel!)

* Óvatosan a hallal, mivel folyó menti vidékeken - ezek szerint Budapesten, vagy Szegeden is - szerencsét hoz (ahány pikkely, annyi pénz), máshol viszont baljós állat, hiszen vele elúszik a háziak szerencséje.

* Nyújtsuk hosszúra a rétest! A boldogságot és az életet többféle rétessel is hosszúra lehet nyújtani. Minél gazdagabb, bővebben adagolt a töltelék a rétesben, annál bővebben méri a boldogságot az ég az új esztendőben.

* Vágjunk fel egész kenyeret is, hogy mindig legyen a családnak kenyere.

* Semmit ne vigyünk ki a házból! A hagyomány szerint "elszáll a tehén haszna", ám ha nincs tehetnünk, akkor is "elszáll a hasznunk". Tehát ezen a napon nem szabad sem kölcsönadni, sem kölcsönvenni semmit.

* Főzzünk mandulaszemet vagy más apróságot főztek a lencsefőzelékbe, és az a leányzó vagy legény, aki ezt megtalálta, a babona szerint férjhez ment, vagy megnősült a következő esztendőben.

* Együnk sok lencsét, és így az év során soha nem ürül ki a pénztárcánk. A lencsét egyes vidékeken babbal, vagy más szemes terménnyel helyettesítik.

* Süssünk pogácsát, és Szilveszterkor érmét is süssünk bele. Aki a szerencsepénzt megtalálja, annak bőséges lesz a következő éve. Fontos, hogy a pogácsának még éjfél előtt el kell fogynia, különben az egész a viszájára fordul!

* Az óév és újév közötti éjszakán arra is fény derülhet, ki lesz életünk párja. A népszokás szerint nem kellett hozzá más, mint néhány házilag gyúrt gombóc, amibe gondosan belerejtették a papírra írt legkülönfélébb férfineveket. Amelyik gombóc főzéskor elsőnek feljött a víz felszínére, az tartalmazza a jövendőbeli nevét.

* Ne veszekedjünk! Újév első napján igyekezzünk tartózkodni a veszekedéstől, házi viszálykodástól, mert különben az egész évet veszekedéssel fogjuk tölteni.

* Mosakodjunk friss vízben! Kora reggel mosakodjunk friss vízben, hogy egészségesek maradjunk. "Aki reggel a kútról elsőnek meri vizet, elviszi az aranyvizet, és egész évben szerencsés lesz."

* Ha tehetjük, ezen a napon ne hívjunk orvost, és ne is menjünk orvoshoz, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet.

* A szemét ma jó helyen van, ott, ahol van. Tilos kivinni a szemetet, mert kidobjuk vele a szerencsénket!

* Szerencsét hoz, ha megtöltjük az összes félig teli/üres konyhai tartónkat. (kávétartó, cukortartó, sótartó, bors tartó, lisztes edény, zsíros bödön, stb...) Ha ezek teli vannak, egész évben bőséget élünk, de ha üresek, vagy alig van bennük, akkor szükséget szenvedünk ezekben a dolgokban.

* A szerelmesek, házasulandók külön figyeltek, hogy a mézes bödön teli legyen, illetve hogy legyen méz a háznál, ugyanis ha a szerelmesek megkenik ajkukat mézzel, és éjfélkor úgy váltanak csókot, akkor édes és hosszú lesz a szerelmük, házasságuk. Ezt a babonát akár ma is ki lehet próbálni.

* Egyes vidékeken a gyermekek száját is mézzel kenték meg ezen a napon, hogy édes beszédű, kedves emberré váljon, hogy sok édességet ehessen az esztendőben, na meg persze a praktikus parszti ész nem hagyta figyelmen kívül, hogy az a módszer a száj kicserepesedése ellen is kitűnő.

* Ne együnk pulykát, mert mérget hozunk a házhoz.

Újév napjához rengeteg szokás, babona kapcsolódik, de sokan tesznek újévi fogadalmat is ezen a napon


 
 
0 komment , kategória:  Babonák,hiedelmek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 1216 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 61
  • e Hét: 133
  • e Hónap: 911
  • e Év: 92594
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.