Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 190 
Ellenállhatatlan Norvégia
  2019-02-13 19:45:15, szerda
 
 ELLENÁLLHATATLAN NORVÉGIA


Norvégiát szolid egyszerűséggel a legek országának nevezik. Hogy miért? Lássuk csak:


1. Az ENSZ rangsorolása szerint Norvégiában a legmagasabb az életszínvonal (vizsgált tényezők: 81 év várható élettartam, 58 810 dollár éves átlagjövedelem, átlagosan 12,6 iskolaév), és itt a legmagasabb az átlagfizetés.

2. Európában itt van a leghosszabb tengerpart: 53 ezer km.

3. A 8 km Eiksund alagút a világ legmélyebb tenger alatti alagútja (287 m).

4. Oslo Európa legdrágább városa és legtisztább fővárosa.

5. A Lofoten-szigeteknél található 40 km hosszan és 3 km szélességben a világ legnagyobb mélytengeri korallzátonya (300-400 méteres mélységben).

6. Norvégiában találod Európa legészakibb pontját, legnagyobb gleccsermezőit, legmélyebb tavát, leghosszabb vízesését, és itt élvezhetjük egyfolytában a leghosszabb ideig a fehér éjszakákat: 76 napon keresztül!

7. A világ leghosszabb közúti alagútját is itt találjuk (24,5 km).

8. A világ legerősebb ár-apály áramlatát is Norvégia vallhatja magáénak (42 km/h a tengerszoroson átzúduló víz sebessége).

9. A világ harmadik leghosszabb (204 m) és második legmélyebb (1300 m) fjordja a Sognefjord.

10. Európában Norvégiában a legdrágább a cigaretta és az alkohol.

11. Európában itt gyártják a legtöbb hajót.


Link
1. Lofoten-szigetek

2. Flam-völgy
3. Flydalsjuvet, Geiranger
4. Latefossen vízesés
5. Reinebringen-hegy
6. Vízesés a Geiranger Fjord fölött
7. Lila virágok a Lofoten-szigeteken
8. Halászfalu a Lofoten-szigeteken.
9. Skjeggedal-hegység
10. Voringfossen-vízesés
11. Atlanterhavsveien (Atlanti út)

Trollok nyomában, Norvégia

LinkTop 10 legkülönlegesebb tengerpart

Link
 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Hunok egy Svájci vőlgyben
  2019-01-31 17:45:33, csütörtök
 
 HUNOK EGY SVÁJCI VÖLGYBEN


Kalandozó hunok leszármazottjait rejti egy svájci völgy

Évszázadok óta terjed a pletyka, amely szerint menekülő hunok kis csoportja talált menedéket a svájci Alpokban. Val d'Anniviers lakói közül többen büszkék állítólagos hun származásukra, és sok tudós szerint is különböznek a környékbeli hegylakóktól, ami már Rousseau-nak is feltűnt.

451-et írunk. A hunok sorra aratják győzelmeiket Európa-szerte, és már a fél kontinenst uralmuk alatt tartják. Hatalmuk csúcspontján vannak, de ambícióik töretlenek, és korábbi szövetségesük, a Nyugatrómai Birodalom ellen fordulnak. Catalaunumnál csapnak össze a rómaiakkal és szövetségeseikkel, a hatalmas csatát a népvándorlás korának legjelentősebbjeként tartják számon. A rendkívül véres összecsapás után Attila seregei visszaindulnak a Tisza mellékéhez, a birodalom központjához.

A főseregről azonban több hun csapattöredék is leszakad, akiket üldözőbe vettek a római vezér, Aetius csapatai. Pár tucat vagy néhány száz leszakadt harcos hosszas bolyongás után az Alpokban, a Rhone völgyében talál menedéket, 2-3 ezer méteres hegyek között. A rendkívül nehezen megközelíthető völgy szinte teljesen elzárja őket a külvilágtól, és évszázadokon át elszigeteltségben élnek. Leszármazottaik azóta is itt élnek, kultúrájuk, népművészetük vagy éppen élettani jellemzőik is a hun felmenőkre utalnak.


A svájci hun völgy


Legalábbis így gondolta ezt több helyi és magyar kutató, akiknek nézetei elsősorban a kevésbé mérsékelt jobboldali médiumokban kaptak publicitást. A legismertebb közülük Kiszely István antropológus volt, aki 1996-ban írta meg tanulmányát A svájci ,,hun völgy" címmel. Kiszely meglehetősen ellentmondásos kutató, 1990-ben ő állította, hogy azonosította Petőfi Sándor csontvázát Szibériában, de a csontvázat más kutatók nőinek vélték. Később a Jobbik által létrehozott Attila Király Népfőiskola vezetője lett, amíg ki nem derült, hogy a szocializmusban 18 éven át jelentett bencés papokról, szerzetesekről vagy éppen saját rokonairól.

A svájci hunok völgyéről már a XVII. században is készültek leírások, amelyekről Kiszely is említést tett. A genfi székesegyház kántora, Mark Theodor Bourrit 1781-ben azt írta az Alpokról szóló könyvében, hogy ,,egy hun töredék keresett menedéket a völgyben, és kezdetben igen primitív körülmények között, nagy nehezen tornázta fel magát egy igen életrevaló néppé". Bourrit szerint a völgy, Val d'Anniviers lakói még akkor is konokul ragaszkodtak pogány hitükhöz, amikor a környék lakói már régen megkeresztelkedtek.


Így néz ki a Val d'AnniviersForrás: Wikipedia

,,Majdnem mindnyájan világoskék vagy szürke, zöldesbe játszó szemekkel, szőke vagy barna hajjal, széles csontos homlokkal, kissé kinyomuló járomcsonttal bírnak. Orruk közönséges, álluk széles, s nyakuk erős és vállaik kiemelkedők, de átlag alacsony termetűek. (...) A lakosoknak nagy hajlamuk van a kóborlásra" - jelent meg 1881-ben Horváth Mihály emigráns magyar lelkész beszámolója, aki 1853-ban látogatott a völgybe.

A Val d'Anniviers lakóiról még a genfi születésű Jean-Jacques Rousseau is írt, aki külön kiemeli a vendégszeretetüket, amely a környező népekre nem nagyon jellemző. Különlegesen szorgalmasnak, nagy szerénységükben is rendkívül szimpatikusnak látta a völgy lakóit. Hasonló jellemzéseket írt róluk több odatévedő svájci vagy német szerzetes, utazó is.Rovásírás és halottkultusz


A rokonságot kutatók szerint alátámasztja a teóriát, hogy a völgyben sok településnek van magyaros neve: Grimentz (Grimenc), Vissoie (Viszoj), Ayer (Ajer), Luc (Luk), Pinsec (Penszék), Moyoux (Major). Istállóajtók szemöldökfáján több olyan jelet találtak, amely az ősmagyar rovásírásra emlékeztet, és a halottkultuszból is ezt szűrték le. Kiszely írásában megemlíti, hogy a lakosoktól vett vérminták alapján egy japán professzor, Hideo Matsumato szerint az ,,őslakosok egy része belső-ázsiai markerű, azaz vérsavójuk olyan speciális immunanyag-megosztást mutat, amely Európa népeire nem jellemző"

Itt azért meg kell jegyezni, hogy az elfogadott hivatalos történészi álláspont szerint a magyaroknak és a hunoknak csak a történeti hagyomány - régi krónikaírók elképzelései - szerint volt közük egymáshoz. Az újabb megközelítések is legfeljebb annyit engednek meg, hogy a magyarok valamelyik későbbi hun törzsszövetségnek voltak a tagjai.

"A véleményem szerint vannak annak nyomai, hogy ázsiai származású emberek élnek itt, de erre nincs semmilyen bizonyíték Mark Theodor Bourrit írásán kívül" - írta az Origónak a témával évtizedek óta foglalkozó, a völgyből származó Bernard Savioz. Először a '40-es évek elején hallott nomád pásztorkodó bátyjától családjuk hun eredetéről, azóta kutatja a témát, már könyvet is írt belőle.

,,Szerintem teljesen elképzelhető, hogy a nagy népmozgás következtében hunok maradtak volna Nyugat-Európában, bár nincs erről véleményem. Egy kutatás mindenesetre érdekes lenne" - írta nekünk egy, a környéken élő szállodatulajdonos. Szerinte nem nagyon beszélnek a témáról, de páran láthatóan büszkék az állítólagos hun származásukra.

Bernard Savioz azt írta, hogy a völgyben sokan hisznek, sokan nem a hun származásban. Jelenleg az itt élők ázsiai származásáról próbál bizonyítékokat gyűjteni, mert szerinte ez lehet a legjobb bizonyíték. Kiszelyvel többször is találkozott a 80-as években, de arról nincs tudomása, hogy bárki kutatná a témát. Az Origo is próbált beszélni több magyar kutatóval, régésszel, de sem az MTA-ban, sem az ELTE-n, sem különböző múzeumokban nem találtunk olyan tudóst, aki foglalkozott volna a hunok völgyével.Kiszely István: a svájci “Hun-völgy"

LinkHunok egy Svájci völgyben

LinkHunok a svájci Alpokban

LinkCSEKE GÁBOR: Mit rejteget a svájci "Hun Völgy"?

LinkA hunok titkos története teljes film

Link


 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Extrém helyek a nagyvilágban
  2019-01-10 19:30:09, csütörtök
 
 EXTRÉM HÁZAK - EXTRÉM KÖRÜLMÉNYEK


Ezeket az abszolút lehetetlen helyen épült házakat nem is tudjuk hova tenni


Mindenkinek szüksége van valamiféle hajlékra az életben, ám nem mindenki elégszik meg a városi vagy akár a vidéki életformával. Egyesek olyan mértékben elszigetelten szeretnének élni, amennyire csak lehetséges. Ennek érdekében pedig bármire képesek; még arra is, hogy olyan helyen építsenek házat maguknak, ahová egyébként senki nem teszi a lábát.Ez az egészen extrém házikó a Drina folyó közepén áll, 1968 óta.

Ez pedig az Egyesült Államokat Kanadától elhatároló Szent Lőrinc-folyó egyik kis szigetén található és még saját kis strandja is van.

Ez a varsói mikro-otthon két épület közé ékelődött be és a legszélesebb pontján is csak 92 centiméter.

Ezeket az Észak-Angliában (egyébként tiltakozásból) épített faházakat minden gyerkőc megirigyelheti, aki vágyakozott már ilyesmire valaha.

Ennek a kanadai faháznak már pár fokkal modernebb a megjelenése, látszik rajta, hogy egy 26 éves szoftverfejlesztő készítette magának.

Ez a két Kínában, 2011-ben épült házikó egy gyárépület tetején csücsül, és mivel méretük meghaladta az engedélyezettet, így elméletileg illegálisak.

Ebben a majd' 4000 méteres magasságban található házikóban a Matterhorn hegygerincein túrázók nyugodtan megpihenhetnek - már ha nincs tériszonyuk.

Meg aztán persze olyan is előfordul, hogy a megváltozott körülmények tesznek érdekessé egy házat, mint például abban az esetben, ha a lakók nem hajlandóak elköltözni egy építési területről.

Tirolban pedig fejtetőre állt a világ!

Nem messze hozzánk, van egy hely Tirolban, ahol minden fordítva van, mint megszoktuk: ez a fejtetőn álló ház (Haus steht Kopf). Több ilyen épület is van a Földön, de hozzánk legközelebb Innsbruck mellett láthatunk ilyet. Egy átlagos ház, benne nappali, konyha, hálószoba, gyerekszoba, fürdőszoba, garázs, csak épp minden fejjel lefelé.
Furcsa látvány, az ember könnyen elbizonytalanodik, merre van a fenn és merre a lenn. A fejtetőn álló házat végigjárva igazán vicces fotók készíthetők. 2 éve voltunk ott!
A fejtetőn álló házat Innsbruck és Kufstein között, Terfens településen találjuk.


Házak lehetetlen helyeken

Link8 különleges hely, ahol az extrém körülmények ellenére is élnek emberek

LinkA 20 legszebb hely, amit látnod kell, mielőtt meghalsz

LinkA világ egyik legmagányosabb helye

Link 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Álomfalva(k)
  2018-12-13 17:00:28, csütörtök
 
 


ÁLOMFALVA(K)


Bármennyi előnye is van annak, ha valaki nagyvárosban lakik, mégis a legtöbben elkívánkoznak a nyüzsgés és rohanás világából. Hiába, hogy közel az orvos, az iskola, a bolt, a színház, ha távol a jó levegő, a meghitt környezet, a természet csendje. Körülnéztem a nagyvilágban, hogy hová is lenne érdemes menekülnie a metropoliszok megcsömörlött lakóinak, és alább bemutatok két vidéket, ahol garantáltan békére lelne meggyötört lelkük.
Az egyik mesébe illően szép vidéket - Cotswoldsot - az angliai Bath környékén találjuk. Idilli angol falvaknak otthont adó elbűvölő táj.Így is nevezik őket: Cotswolds falvak. Legjellegzetesebbek közülük: Bibury, Bourton-on-the-Water, Burford, Castle Combe, Chipping Norton, Cirencester, Moreton-in-Marsh és Stow-on-the-Wold.Képeslapokra kívánkozó angol vidéki cottage-ok (házikók), a szivárvány minden színében pompázó virágoskertek, csendesen csordogáló patakok, kis kőhidak, hangulatos, romantikus utcácskák és dimbes-dombos tájkép jellemzik e vidéket.Ez a hamisítatlan, vidéki Anglia! 1966-ban a területet kiemelkedő természeti szépségű régióvá nyilvánították.Szépsége és nyugalma okán igen sok tehetős ember vásárol magának ingatlant errefelé.A másik mesebeli hely a Lettországban található Amatciems, mely tulajdonképpen egy természetvédelmi rezervátum.Az emberek itt összhangban élnek a természettel, ami annyit jelent, hogy a lakóházak csak természetes anyagokból készülhetnek.Helyüket pontosan megtervezik, így a házak nem épülhetnek közel egymáshoz, és nincsenek itt betonozott utak sem.Az épületek összkomfortosak, csatornázottak, árammal ellátottak. Nincsenek azonban kerítések és távvezetékek, semmi olyan, ami megbontaná a táj harmóniáját.A lett fővárostól 80 km-re fekvő területnek immár 20.000 lakója van, és a közösséget számos nemzet tagjai alkotják.Egy itteni ház mintegy 200.000 eurót kóstál. Ennek ismeretében máris lehet kezdeni a számolgatást, hogy kinek-kinek mennyit kell még dolgoznia ahhoz, hogy ,,Álomfalva" lakója lehessen, és házikójának lépcsőjéről ebben a látványban a gyönyörködhessen:

Kollát Gyula

LinkBiciklivel álomfalván

LinkMenjünk falura!

Link
 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Európa a Duna hosszában
  2018-12-11 17:00:31, kedd
 
 

EUROPA A DUNA HOSSZÁBAN


A Duna a második leghosszabb folyam Európában (a Volga után). Németországban, a Fekete-erdőben /60 km-re északra Konstanz városától,amely a Boden-i tó partján fekszik/ ered két kis patakocska, a Breg és a Brigach összefolyásával Donaueschingennél, és innen már a Büszke Duna nevet viselve délkeleti irányban 2850 kilométert tesz meg a Fekete-tengerig. Magyarország egész területe e folyam vízgyűjtőjén terül el, itteni főágának hossza 417 km, ezért az ország vízrajzának meghatározó alkotóeleme. Sok országnak képezi természetes határát, vagy folyik ott keresztül : Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Bulgária, Románia, Moldávia és Ukrajna.


A Duna, Európa gyöngyszeme 1.rész

LinkA Duna, Európa gyöngyszeme 2.rész

LinkSlidePlayer

LinkSzép estét Budapest - Szép estét Magyarország! 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
A világ legszebb városai
  2018-11-14 21:29:56, szerda
 
 A VILÁG LEGSZEBB VÁROSAI


BEST BIG CITIES


1. Tokyo, Japan


2. Kyoto, Japan


3. Melbourne, Australia


4. Vienna, Austria


5. Hamburg, Germany


6. Sydney, Australia


7. Singapore


8. Paris, France


9. Barcelona, Spain


10. Vancouver, B.C., Canada


11. Madrid, Spain


12. Osaka, Japan


13. London, England


14. Budapest, Hungary

Pest, Buda és Óbuda egyesülésével 1873. november 17-én jött létre a mai Budapest, azaz november 17-én 145 éves a világ egyik leggyönyörűbb városa. Budapest ma óriási fejlődés kapujában áll, a következő évtizedben a város történetének legsikeresebb korszakát élheti meg.


15. Amsterdam, Netherlands


16. Seoul, South Korea


17. Istanbul, Turkey


18. Athens, Greece


19. Rome, Italy


20. Dublin, IrelandBEST SMALL CITIES


1. San Miguel de Allende, Mexico


2. Salzburg, Austria


3. Lucerne, Switzerland


4. Basel, Switzerland


5. Cologne, Germany


6. Florence, Italy


7. Jerusalem, Israel


8. Porto, Portugal


9. Venice, Italy


10. Edinburgh, Scotland


11. Stockholm, Sweden


12. Zurich, Switzerland


13. Seville, Spain


14. Victoria, B.C., Canada


15. Chiang Mai, Thailand


16. Prague, Czech Republic


17. Bruges, Belgium


18. Québec City, Canada


19. San Juan, Puerto Rico


20. Auckland, New Zealand


Link


 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
15 meseszép kisváros,ahová egyszer az életben el kell utazni
  2018-11-14 19:30:15, szerda
 
 


15 MESESZÉP KISVÁROS, AHOVÁ EGYSZER AZ ÉLETBEN EL KELL UTAZNI


A Bored Pandán találtunk egy gyűjtést, mely nagyjából fel is frissítette a bakancslistánkat egy újabb adag hellyel, amit látni kell az életben.

Mutatunk 15 helyszínt, te meg tervezheted az utazást.


Bilbury, Nagy-Britannia:

Fotó: boredpanda.com

Arbelobello, Olaszország:

Fotó: boredpanda.com

Portmerion, Észak-Wales:

Fotó: boredpanda.com

Valldal, Norvégia:

Fotó: boredpanda.com

Egy kisváros a franciaországi Provence-ban:

Fotó: boredpanda.com

Village De Penne, Franciaország:

Fotó: boredpanda.com

Monemvasia, Görögország:

Fotó: boredpanda.com

Rothenburg, Németország:

Fotó: boredpanda.com

La Petite-Pierre, Franciaország:

Fotó: boredpanda.com

Egy eldugott hegyi falu Kínában:

Fotó: boredpanda.com

Hallstatt, Ausztria:

Fotó: boredpanda.com

Gasadalur, Feröer-szigetek:

Fotó: boredpanda.com

Hamnoy, Norvégia:

Fotó: boredpanda.com

Manarola, Olaszország:

Fotó: boredpanda.com

Eugisheim, Franciaország:

Fotó: boredpanda.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Erődként magasodnak a turistacsalogató várak Észak-Magyarors
  2018-09-13 22:29:52, csütörtök
 
  Címfotó: Drexler Szilárd - A Somoskői vár és a Salgói vár


ERŐDKÉNT MAGASODNAK A TURISTACSALOGATÓ VÁRAK ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON


Ezeket a régi erődítményeket bejárva gondolatban visszakanyarodunk a régmúlt számos eseményéhez.


Észak-Magyarország gyönyörű tájai ősszel is vonzóak a természetjárók számára. Ha pedig már ott járunk, mindenképpen érdemes ,,bekukkantani" a hegyvonulatokon, dombokon magasodó várakra. Ezekből gyűjtöttünk csokorba ötöt, melyek egész évben várják a turistákat.


Salgói vár


Salgótarján egyik legmagasabban fekvő nevezetessége a várostól északra, a Salgóbánya település feletti 625 méter magas sziklacsúcson emelkedik. A várrom és környéke természetvédelmi terület. A várromról csodálatos körpanoráma nyílik a környező hegyekre és településekre, kedvező időjárás esetén a Magas-Tátra csipkés gerince is látható Salgó várából.


Fotó: Drexler SzilárdFotó: Drexler Szilárd

Egri vár


Az Egri vár a hevesi megyeszékhely nagy történelmi múltra visszatekintő építménye. A 14. századi krónikákban Szent János evangélista váraként említik. A hozzá fűződő 1552-es ostrom, és ennek regénybe foglalása tette világhírűvé és időtlenné, amikor várvédők Dobó István kapitány parancsnoksága alatt az Oszmán Birodalom túlerőben lévő hadát megfutamították.


Foto MTVA - Faludi ImreFotó: MTI - Komka Péter

Siroki vár


A Mátra legnagyobb, legjelentősebb várromja egy meredek vulkáni csúcson magasodik. A nemrégiben felújított vár hazánk egyben legvadregényesebb várromja, hisz nem csak a pazar kilátást nyújtó várfalak közt, hanem a hegy gyomrába vájt bonyolult alagútrendszerben is lehet kalandozni. A Siroki vár romjaiban is lenyűgöző látvány, mely előtt ma is csodálattal áll meg az idegen.


Fotó: MTVA - Lehotka LászlóFotó: MTVA - Lehotka László

Diósgyőri vár


A Miskolc egyik legnagyobb turisztikai látványosságának számító Diósgyőri vár több mint ezer éves történelemmel büszkélkedhet, hisz a honfoglaló magyarok már egy korábbi időkből származó, mészkődombra emelt földvárra leltek az akkor még mocsaras vidéken. A vár ma Borsod-Abaúj-Zemplén megye elsőszámú turisztikai vonzereje, egész évben számos rendezvénnyel, fesztivállal és kiállítással várja a látogatókat.


Fotó: MTI - Kaszás TamásFotó: MTI - Vajda János

Somoskői vár


A szlovák-magyar határon magasodó Somoskői várból csodás kilátás nyílik a környék településeire, melyek a világ első, határon átnyúló geoparkjához tartoznak. A várhegytől rövid séta után eljuthatunk a somoskői bazaltorgonákhoz, melyek a területen lejátszódó, egykori vulkanizmus gyönyörű bizonyítékai. A vár alatt található a Petőfi Emlékkunyhó Petőfi Sándor 1845. június 12-i, Somoskőben tett látogatásának emlékét őrzi.


Fotó: MTI - H. Szabó SándorFotó: Facebook/Kókai Károly
 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Ide érkezik a legtöbb turista Európában
  2018-08-25 11:15:56, szombat
 
 
IDE ÉRKEZIK A LEGTÖBB TURISTA EURÓPÁBAN - Térképen a legnagyobb nyertesek
2018. augusztus 25. 10:40


A nemzetközi turisták száma évről-évre folyamatosan növekszik, a Világbank adatai szerint 2016-ban 1,25 milliárd ember utazott turisztikai céllal külföldre. A legtöbben továbbra is európai úti célokat választanak, az összes utazás fele érintette Európát. Ezt követte Ázsia 25 százalék körüli részesedéssel, majd Amerika 16-tal. Afrikát és a Közel-Keletet viszont csak minden huszadik turista választotta. Az alábbiakban arra voltunk kíváncsiak, hogy melyek a nemzetközi turizmus legfőbb célországai.


A Tripadvisor nemrég közzétette saját felmérését, amelyben a turisták által leginkább kedvelt 25 európai turisztikai helyszín szerepel. A lista elején Párizs, majd London és Róma áll, de a régiónkból bekerült Budapest mellett Krakkó és Prága is. Ennek ismeretében érdemes megnézni, hogy az európai országok közül hova, mennyi turista érkezik.

Ide érkezik a legtöbb turista Európában - Térképen a legnagyobb nyertesek
Nemzetközi turisták száma 2016-ban (millió fő), Forrás: Jakubmarian.com
A térképen jól látszik, hogy az abszolút győztes Franciaország, ami egyébként nemcsak Európában, hanem világviszonylatban is vezeti a listát. Az oda érkező több mint 82 millió turista az ország népességénél is nagyobb szám. A felmérésbe azokat a turistákat számolták, akik legalább egy éjszakát az adott országban töltöttek. Az európai listán a második helyre Spanyolország került, amit viszont az Egyesült Államok minimálisan meg tudott előzni. A világon a negyedik legtöbb külföldi Kínába érkezik, az ötödik helyen pedig az európai bronzérmes, Olaszország található.

A világ top 10-es listájára felkerült még az Egyesült Királyság, Németország, Mexikó, Thaiföld és Törökország. Érdemes azonban figyelembe venni az adott ország lakosságszámát is, az egy főre jutó turisták számában a kisebb népességű országok tarolnak. A nagyon kis népességű Andorrát leszámítva, az élen Izland, Ausztria és Horvátország áll, de Montenegró, Ciprus, Észtország és Görögország is előkelő helyen szerepel.

Ide érkezik a legtöbb turista Európában - Térképen a legnagyobb nyertesek
Klikk a képre!
Nemzetközi turisták száma a népesség arányában (fő), Forrás: Jakubmarian.com
Ami Magyarországot illeti, az egy főre jutó turisták számában a környező országokhoz hasonló mutatói vannak. Népességarányosan Romániához, Lengyelországhoz hasonlóak a számok, amit azonban tovább lehetne súlyozni a vendégéjszakák számával, vagyis azzal, hogy az átlagos turista hány éjszakát tölt az országban, valamint azzal, hogy az ide érkező turisták átlagosan mennyi pénzt költenek el itt tartózkodásuk alatt. Az biztos, hogy a nemzetközi turizmus a következő években is folytathatja növekedését, amiből az infrastruktúra megfelelő fejlesztésével Magyarország is jelentősen profitálhat.


Link


 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Sok csoda, amit nem ismersz
  2018-08-14 13:30:23, kedd
 
 SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ


India


MIANMAR


Libia

Görögország

10Sri Lanka

Lengyelország

Fülöp szigetek


Törökország

Spanyolország


 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
     1/20 oldal   Bejegyzések száma: 190 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 110 db bejegyzés
Összes: 3826 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 208
  • e Hét: 1903
  • e Hónap: 26858
  • e Év: 144212
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.