Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/107 oldal   Bejegyzések száma: 1062 
Ételek a jó látásért
  2020-06-23 22:29:58, kedd
 
  Ebben a tekintetben valószínűleg a legismertebb étel a sárgarépa. Ez azonban nem az egyetlen univerzális eszköz, amelyet a konyhában kell lennie. A szemét más összetevők is segítik, amelyeket nyersen kell használni, vagy rendszeresen hozzá kell adnia a főzéshez. És ez hét közülük.

Fekete ribizli
Kiváló antioxidáns forrás. Vitamin-összetételük szintén erősíti a látást. Különösen segítik az öregedéssel kapcsolatos problémákat. A szemed hosszabb ideig jó állapotban lesz. Különösen friss gyümölcsöket kell használni. Egyes bioboltokban apró szemű olajok vannak. Még hatékonyabb, egész évben használható.

Dió
Ebben a tekintetben a legmegfelelőbb a kesudió és a mandula. Nagyon értékesek az E-vitaminnak köszönhetően, amely erősíti látásunkat. Ugyanilyen fontosak az omega-3 zsírsavak, amelyek viszont megakadályozzák a szem kiszáradását. Manapság ez egy nagyon gyakori probléma, amelyet a nagy szennyezések okoznak a városokban.

Tojássárgája
Segít a degeneratív szembetegségek kezelésében. Ez lelassítja és hosszabb ideig tartja a szemét jó állapotban. Ennek oka a lutein, amelyet egyre inkább talál a sárgája. A felszívódás és felhasználhatóság javítása érdekében össze kell kevernie kókuszdióval vagy olívaolajjal. Ezért hőkezeléshez használja ezt a két alapanyagot kiegészítésként.

Levél zöldség
A lutein egyre inkább tartalmaz leveles zöldségeket. Például a spenót 7,9 mg-ot tartalmaz 100 grammnál. Ezeket a salátákat mindig olívaolajjal kell kombinálnia, hogy javítsák azok emészthetőségét. Ön is támogatja a lutein feldolgozását. Naponta egy adag ilyen zöldséget kell enni.

Hal
A szemét jelenleg különféle elektronikus segédeszközök használják. Folyamatosan nézünk tévét, táblagépen, laptopon vagy mobilon dolgozunk. Nagyon sok olyan ételt kell enni, amelyekben magas az omega-3 zsírsavtartalom, hogy lendületet adjon a szemének. Ide tartoznak a különféle halak, amelyeket sütéssel vagy párolással készíthet. Kerülje a sütést.

Citrusfélék
A C-vitamin ebben az esetben nagy szerepet játszik, ilyen formában sokkal előnyösebb, mint mesterséges helyettesítők szedése. A C-vitamin segít megelőzni a szürkehályogot. Ebben az esetben azonban nem helyénvaló csak a gyümölcslé fogyasztása, jobb, ha egész gyümölcsöt fogyaszt, ezért inkább a grépfrút és a narancsot részesíti előnyben.

Hüvelyes növények
Ezek cinket tartalmaznak, hogy segítsék a lencse védelmét. Ezenkívül megakadályozza más degeneratív betegségeket. Segít megakadályozni a látáskárosodást idős korban, és bizonyos esetekben a számítógép hosszú munkája által okozott szemfájdalmakkal küzd.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Májtisztítás
  2020-06-22 21:58:39, hétfő
 
  Erősen ajánlott ételek a máj támogatásához
- Sötétzöld, leveles zöldségek, például a spenót, a kelkáposzta, az amerikai kelkáposzta, a fehérrépa zöldje, a káposzta vagy a brokkoli.
- Keserű ételek, például a pitypang zöldje, a mustár zöldje és a keserű dinnye
- Gyümölcs és zöldséglevek. Zöldalmalé, grapefruitlé,répalé és búzafűlé mind jó hatással vannak a májra.
- Tengeri zöldségek, például wakame,kombu és hijiki

Ajánlott gyógynövények a máj tisztítására és méregtelenítésére

-Pitypang
- Fokhagyma
- Oregánó
- Kurkuma
- Édesgyökér
- Csalán
- Fodros lórom
- Fekete retek
- Csüdfüvek

Óvja meg máját és mája megóvja önt. Az egészséges máj egészséges koleszterinszintet jelent, egyensúlyban lévő hormonokat és tiszta bőrt. A következő 3 receptet egyszerű elkészíteni és rendkívül jó hatással vannak a májra.

1. Színes zöldség és gyümölcslé
- 1 kaliforniai paprika
- 3 répa
- 1 kígyóuborka
- egy citrom fele
- 1 alma

Készítsen levet ezekből a hozzávalókból és fogyassza el minél előbb.

2. Zöld teás citrus csavar
-Egy kis bögre lehűtött zöldtea
- Egy fél citrom leve
- Egy banán

Az összetevőket össze kell turmixolni. A banán segít megszabadulni a méreganyagoktól és nehézfémektől a szervezetben, ami elengedhetetlen a máj tisztításakor.

3. Kurkumás májtisztító ital
- Egy fél teáskanál kurkuma
- Egy kis darab gyömbér
- Egy fél citrom leve
- Egy fél bögre víz

A kurkuma segíti a máj anyagcseréjét. Citrommal együtt a tisztítóhatás még jobb. Az ital segíti az emésztést is és segít fenntartani az egészséges vércukorszintet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Cinkhiány – okok, tünetek, megelőzés
  2020-06-18 22:15:13, csütörtök
 
  Kezdetben inkább diffúz panaszok emlékeztetnek a cinkhiányra. Ha csak csekély mértékű a szervezetben ennek a nyomelemnek a hiánya, különböző reakciók fordulhatnak elő. Az immunrendszer gyengülésével összefüggésben például gyakrabban lépnek fel megfázásos megbetegedések, mint máskor. Ha a hiány hosszabb időn keresztül fennáll, és ezt az állapotot nem ellensúlyozzuk, különféle súlyosabb tünetek következhetnek be.

Az okok felismerése
Az egyoldalú táplálkozás és a rendszeres alkoholfogyasztás cinkhiányt vonhat maga után. Részben azonban örökletes zavar is megállapítható a cinkanyagcserében. Hashajtó vagy fogamzásgátló tabletták gyakori szedése ugyancsak hiányt eredményezhet. Ráadásul az idősebbeknek, gyerekeknek és a várandósoknak magasabb a cinkszükségletük. Maga a stressz is meghatározó lehet a cinkhiány kialakulásában. Az egészségtelen táplálkozás, amely főleg gyorsételekből áll, egy további tényező, amire figyelni kell.

A tünetek értelmezése
A túl kevés cinkbevitelre a szervezet különböző panaszok fellépésével reagál. A fokozott hajhullás, de a rosszul gyógyuló sebek is lehetnek jelek. Halmozottan fordulhatnak elő fertőzések és gyulladások. Általában különféle bőrproblémákért tehető felelőssé a cinkhiány, de depresszív hangulatoknál is szóba kerülhet, valamint ugyanez érvényes az akaratlan súlycsökkenésre. Ha ezek közül valamelyik tünet fellép, esetleg több is, valószínűleg a szervezetben kialakult cinkhiány lesz az ok.

A cinkhiány célzott kezelése
Cink elsősorban a halban, húsban és a tejtermékekben található. A legmagasabb cinkarány a belsőségekre jellemző. Ezek bevonásával a kiegyensúlyozott táplálkozás az ember cinkszükségletét alapvetően fedezi. Azonban ez nem mindig lehetséges. Stresszes szituációkban, vagy amikor diétát folytatunk, hasznos lehet a szervezetbe táplálékkiegészítő formájában cinket juttatni. Az idősebbek, valamint a vegetáriánusok is ezen a módon kerülhetik el a cinkhiányt, mivel sem a gyümölcsben, sem a zöldségben nincs jelen magas arányban ez a létfontosságú nyomelem. Jóllehet a gabonák és a hüvelyesek elfogadható cinkmennyiséggel rendelkeznek, a nehéz oldhatósága miatt ennek csak kis részét képes hasznosítani a szervezet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Fügelevél szörp
  2020-06-15 21:23:45, hétfő
 
 



Gyorsan kész, nagyon zöld és már az első korty szerelem. Sokak szerint tisztán füge íze van, de akad, aki kókuszt érez benne. Egy biztos: ez a szörp eszméletlen finom!

Igen, ez a szörp nem virágból vagy gyümölcsből, hanem a füge leveléből készül! Összeállítása rendkívül egyszerű, egyáltalán nem kell vele pepecselni. A végeredmény pedig varázslatosan finom, egyedi ízvilágú, élénkzöld, hűsítő szörp. Az interneten lévő befőző csoportok forgalmából egyértelműen látszik, hogy igencsak megmozgatta a magyar háziasszonyok fantáziáját az egyelőre újnak számító nyári üdítő. Rengetegen elkészítették a trendi italt, a legtöbben lelkendeznek róla. Íze sokakat a fügére vagy a kókuszra emlékeztet, van, aki szerint egyszerűen csak zöld fű aromája van. Egy biztos: nagy kánikulában jéggel-citrommal igen jól esik elkortyolgatni egy nagy pohárral belőle.




FÜGEFALEVÉL SZÖRP

Hozzávalók:

5 fügefalevél
7 dl víz
36 dkg cukor
15 g citromsav
+ 1 citrom

Így készül:

A hozzávalókból főzzünk szirupot. Hűtsük le. Csavarjuk bele 1 citrom levét és 5 megmosott fügefalevéllel turmixoljuk össze. Szűrjük üvegbe, hűtőben tartva egy hétig szörpként fogyasztható. Vízzel hígítva nagyon finom nyári üdítő italt kapunk.

A nyár ajándéka
Ezt a szörpöt mindig frissen készítsük, nem érdemes forralással és dunsztolással tartósítani, ugyanis a hő hatására elveszíti varázslatosan szép zöld színét. Szerencsére egész nyáron készíthető, mivel a fügenövénynek csak a levele kell hozzá.

A fügelevél a cukorbetegség gyógyításáról legismertebb, de sok egyéb felhasználási lehetősége is van. Alkalmazható hörghurut, genitális szemölcsök, májzsugorodás, magas vérnyomás, bőrproblémák és fekélyek kezelésére is.

A fügelevél antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkezik, fügelevél kivonat alkalmazása mellett kevesebb inzulin beadására lehet szükség. A cukorbetegnek ébredés után, a reggelivel együtt elfogyasztva a leghatékonyabb.

A fügelevél csodálatos hatását számos egészségügyi probléma esetén segítségül hívhatjuk:

Hörghurut: Tegyünk 2-3 fügelevelet és egy kevés piloncillot (mexikói cukor) fél liter vízbe és forraljuk 15 percen át. Távolítsuk el a leveleket és igyuk meg a teát.

Szív-és érrendszeri, illetve daganatos betegségek: Mindennap fogyasszunk friss fügeteát és egy kevés gyümölcsöt is.

Genitális szemölcsök: Használjuk a fügelevél nedvét az érintett területeken.

Aranyér: A már említett módon főzzünk fügelevél teát, hagyjuk kihűlni, majd alkalmazzuk az érintett területeken, vagy készítsünk belőle ülőfürdőt.

Májzsugorodás: Alaposan mossunk meg négy fügelevelet, zúzzuk össze egy cukorkával, öntsük fel egy pohár vízzel és naponta kétszer fogyasszuk.

Magas vérnyomás: Készítsünk teát három fügelevélből és fogyasszuk naponta.

Gombás fejbőrfertőzés, szemölcsök, kelések: Használjuk a fügelevél nedvét az érintett területeken.

Övsömör: 3-4 fügelevélből készítsünk teát, hagyjuk kihűlni és távolítsuk el a leveleket. Nedvesítsünk be a folyadékkal be egy kendőt és mossuk át az érintett területeket.

Fekély: Rágjunk el két fügelevelet naponta. Előrehaladott fekély esetén ezt reggel, éhgyomorra tegyük.

Rossz szájszag: Kellemesebb lesz a lehelet, ha rendszeresen rágcsálunk fügefalevelet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
"A" vitamin a jó látásért és a növekedésért
  2020-06-10 16:59:25, szerda
 
  Az A-vitamin a létfontosságú vitaminok egyike, amelyről az emberi szervezet nem mondhat le. Retinolként is ismert, és számos feladatot lát el a szervezetben.

Az A-vitamin nagyon fontos a színlátáshoz, de a világos és a sötét megkülönböztetéséért is felelős. Általánosságban elmondható, hogy a retinol az egész látási folyamathoz elengedhetetlen. E funkció mellett az A-vitaminnak még további fontos feladatai vannak. Ide tartozik pl. minden belső és külső membrán védelme a szervezetben. A vörösvértestek képzéséhez is nélkülözhetetlen, ezen kívül a retinol nagyon fontos a növekedéshez.

Funkciója az anyagcserében ugyancsak létfontosságú. A csontanyagcsere is jelentős mértékben profitál a retinolból, mert a vitamin nem elhanyagolható szerepet játszik a csont növekedésében és felépítésében. Ezen kívül az A-vitamin közvetlenül és jelentős mértékben részt vesz a csonttörések gyógyulásában.

Bizonyos hormonoknak, pl. az ösztrogénnek és a tesztoszteronnak retinolra van szükségük a szintézisükhöz. Az embriók fejlődésében is lényeges szerepet játszik az A-vitamin, illetve az A-vitamin-sav. A vitaminsav leginkább az idegsejtek képződésében vesz részt. Mivel az A-vitamin védi a belső és külső membránokat, hozzájárul a fertőzések elleni védelemhez is.

Az A-vitamin-szükséglet függ az életkortól és a nemtől, de az életvitelt, illetve az életkörülményeket is számításba kell venni a szükséglet megállapításakor. Az A-vitamin optimális mennyisége naponta 0,8 és 1,0 mg között van. Legjobb, ha a férfiak inkább a felső határt veszik figyelembe, mert nekik némileg több A-vitaminra van szükségük.

Az A-vitamin hőérzékeny, egy része a hosszú főzéstől, a fénytől és a levegőtől megsemmisül. Ezért az A-vitamint tartalmazó élelmiszereket csak rövid ideig főzzük vagy süssük. Ezen kívül ezeket az ételeket legjobb, ha hűtőszekrényben tároljuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Étrend és életmód a hormonegyensúly kialakításában
  2020-06-06 19:20:04, szombat
 
 



Az endometriózis egyre több nőt érint világszerte. Ebben szerepe lehet a nem megfelelő étrendnek, de a helytelen életmód is oka lehet ennek a betegségnek.

Az endometriózis számtalan tünetet okozhat. Ez a fájdalmas betegség a ciklustól teljesen független. Ha valaki endometriózisban szenved, megtapasztalhatja a bőséges vérzést, a szabálytalan ciklust, a hátfájást, a bélproblémákat, például az IBS-t, de lehetnek húgyúti és meddőségi gondjai is az illető hölgynek.

Az endometriózisnak nincs ismert oka, de sok hozzáértő szerint a környezeti mérgek is okozhatnak hormonális problémákat.

Az endometriózis egy nőgyógyászati kórkép, ahol a méh nyálkahártyája nemcsak a méh belső üregében, hanem a méh üregén kívül is megtalálható. Leggyakrabban a hashártya érintett. Az endometriózis szó a latin endometrium szóból származik, amely a méh belső felszínét borító szövet elnevezése. A méhnyálkahártya nagyon érzékeny a hormonális változásokra. A hormonális hatástól függően a méhnyálkahártya a menstruációs ciklus során vagy felépül, vagy leválik. Az endometriózis kezelésében vagy gyógyszereket, általában hormonkészítményeket alkalmaznak az orvosok, de gyakran előfordul sebészi beavatkozás is.

Sok orvos hisz abban, hogy a környezeti toxinok lehetnek az okai az endometriózis kialakulásának. A női szervezetben hosszabb ideig fennálló ösztrogénhatás nemcsak ezt a betegséget okozhatja, hanem szerepet játszhat a méh, a mell, a petefészekrák, az elhízás, a migrén, a premenstruációs szindróma és a meddőség kialakulásában, illetve progressziójában.

Nagyon fontos, hogy aki ebben a betegségben szenved, változtasson az étrendjén. Részesítse előnyben a zöldségeket és a gyümölcsöket, a dióféléket, magvakat és a hüvelyeseket. Minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasszon. Ne vásároljon olyan terméket, amelynek műanyag csomagolása van. Ne igyon műanyag palackból és ne melegítsen a mikrohullámú sütőben műanyag edényben.

Az ebben a betegségben szenvedő személy ne használjon olyan terméket, amelyben valószínűsíthető, hogy ftalát van. Kerülje az olyan termékek fogyasztását, amelyek vélhetően valamilyen nehézfémet tartalmaznak, például a halakat.

Korlátozza a finomított szénhidrátokat, a koffeint, a cukrot, a tartósítószereket, az adalékanyagokat és a vörös húsokat. Maradjon fizikailag aktív. Hormongyógyszerek helyett támaszkodjon a gyógynövényekre és bízzon azok erejében. Számos gyógynövény képes csillapítani az endometriózis tüneteit. Például az orbáncfű, az áfonya, a kankalin, a borsmenta, a poloskavész, a fehér fűzfa, a vörös málna, a wild yam.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Paradicsomszósz az egészségünkért
  2020-06-06 18:54:34, szombat
 
 



A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomszósz javítja a probiotikumok aktivitását a bélben. Minden étel, amely táplál, funkcionálisnak számít. Ezek az ételek csökkentik a krónikus betegségek kockázatát, vagy más módon optimalizálhatják az egészséget. És azok az élelmiszerek, amelyek valamilyen előnnyel járnak szervezetünk számára, illetve javítani tudják az egészségi állapotunkat, mindenképpen funkcionálisnak tekinthetők.

A probiotikus ételek - például bizonyos típusú joghurtok, kefirek - ebbe a kategóriába tartoznak, mivel a bélben lévő jó baktériumok számát növelik, ami számos szempontból hozzájárul egészségi állapotunk javulásához.

A paradicsom egészséges tápláléknak számít, mivel többek között likopint - egy antioxidáns pigmentet - tartalmaz, amely segít megóvni a sejteket a káros tényezőktől. A kutatások azt sugallják, hogy a paradicsom probiotikus tulajdonsággal rendelkezik, vagyis növelheti a bélben lévő jó baktériumok aktivitását.

Ebben a vizsgálatban a kutatók in vitro kísérleteket végeztek annak megértése érdekében, hogy a Lactobacillus reuteri - az egészséges bélflóráért felelős bakteriális faj - kölcsönhatásba lép-e a paradicsomszószban lévő likopinnel, és a főzési folyamat befolyásolja-e ezt a kölcsönhatást.

A probiotikus törzs életképességét a kutatók egyedül az emésztési folyamaton keresztül értékelték, amikor a növényi eredetű antioxidánsok jelen voltak, illetve megfigyelték a probiotikus törzs hatását az antioxidánsokra kifejtett változásokra.

A kutatók megállapították, hogy a paradicsomszószban jelenlévő antioxidánsok fokozzák a Lactobacillus reuteri pozitív hatását. Ezen kívül kijelentették, hogy a főtt paradicsomszósz ez esetben hatékonyabbnak bizonyult, mint a nyers.

A főtt paradicsomszószban jelenlévő likopin megőrizte antioxidáns-tartalmát az emésztési folyamat során, így az könnyedén felszívódhatott. Ez a vizsgálat lehetővé teszi az élelmiszeripar számára, hogy olyan funkcionális élelmiszereket hozzanak létre, amelyek holisztikusan hozzájárulhatnak az egészségünk megőrzéséhez.

A likopin emellett védelmet jelent a szem számára az oxidatív stresszel szemben, így ez az egyik legerősebb szemvitamin, amelyet csak fogyaszthatunk. Kutatások igazolják, hogy a likopin rendszeres fogyasztása késleltetni tudja, vagy meg tudja akadályozni a szürkehályog kialakulását. De rendszeres fogyasztásával a makuladegeneráció kialakulását is megelőzhetjük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Fokhagyma gyógyhatásairól
  2020-06-04 22:06:52, csütörtök
 
 



A nyers fokhagymában gazdag étrend védelmet nyújthat a bakteriális, vírusos és gombás fertőzések ellen.
Pár tudnivaló errő a csodatevő fűszernövényről, beleértve pár tippet, trükköt és a megfelelő felhasználási módot:

- A fokhagyma nagyon alacsony kalóriatartalmú, egy gerezd ( körülbelül 3 grammos) mindössze 4 kalóriát tartalmaz .
- A fokhagyma igen gazdag forrás az immunrendszer számára szükséges B6 vitaminban.
- A fokhagyma jód szintje magas, ennek köszönhetően bizonyítottan hatásos a pajzsmirigy túlműködéses állapot kezelésében.
- A fokhagyma C-vitaminban gazdag, ami azért jó, mert a skorbutot hatásosan lehet kezelni a C-vitaminnal.
- A fokhagyma szabályozza a vércukorszintet, mivel emeli a vér inzulinszintjét.
- A fokhagyma gátolja több rákfajta kialakulását, beleértve a prosztata rákot, a mellrákot, a vastagbél rákot, a gyomorrákot és a hólyagrákot.
- A fokhagyma elősegíti a hajnövekedését és megelőzi a hajhullást.

A nyers fokhagymából készült természetes olaj a fejbe masszírova egy hatékony gyógymód a hajhullás megelőzésére. Oliva olajjal vagy mandula olajjal keverve pedig még hatásosabb lehet.

- A fokhagyma hatékonyan riasztja el a szúnyogokat és egyéb bogarakat.

Egy népszerű és egyszerű módszer a szúnyogok távoltatására a fokhagymával az, hogy a szúnyogok által kedvelt helyeket be kell hinteni szárított, darált fokhagymával. Az eredmény perceken belül észrevehető.

- Kutatások bizonyítják, hogy a fokhagyma segít a babáknak a gyarapodásban a méhen belül, tehát ezzel megelőzi azt, hogy a gyermekek alacsony súllyal szülessenek.
- Ha herpesszel küzd masszírozzon mézzel elkevert fokhagymát az érintett területre, hogy megszabaduljon tőle, ez egy igen egyszerű és gazdaságos megoldás ez ellen az idegesítő probléma ellen.
- Ajánlott a fokhagyma olaj alkalmazása a szemölcsökön, ez eredményezheti a szemölcs elszáradását és leválását a bőrről. Egy másik hatásos módszer lehet, ha egy szelet fokhagymát a szemölcsre ragaszt és rajta hagyja egy napig, majd ezt megismétli 3 napot keresztül és problémája megoldódik.
- A fokhagymának nincs szüksége arra, hogy a hűtőgépben tárolják, mivel kedveli a levegő keringését és a hűtőben való tartása hatással lehet a fokhagymát körülvevú ételekre.
- A fokhagyma 300 fajtája ismert, ezekből a legtöbb már 5000 éve jelen van a földön.
- A fokhagymának saját napja is van. Április 19. a Nemzetközi Fokhagyma Nap.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Tippek: céklából készülő ételek
  2020-05-31 12:58:24, vasárnap
 
 



A céklából készülhet leves, saláta és köret is

A cékla tele van nélkülözhetetlen vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi vegyületekkel. Ha csak tehetjük, illesszük be az étrendünkbe, mert nagyon egészséges zöldségről van szó.

A cékla mint a tápanyagok tárháza
A cékla rendkívül gazdag tápanyagokban, így rendszeresen fogyasztva sokat tehetünk vele egészségünk megőrzéséért. A cékla gazdag forrása a C-vitaminnak, a folátnak, a B6-vitaminnak, a magnéziumnak, a káliumnak, a foszfornak, a mangánnak és a vasnak. Ezen kívül szervetlen nitrátokban is gazdag, amelyek nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkeznek.

Az egyik legjobb vérnyomásszabályzó
A céklának kitüntetett szerepe van a vérnyomás szabályozásában. Ez azért nagyon lényeges tulajdonság, mert mai stresszes világunkban nagyon sokan küzdenek magas vérnyomással. A magas vérnyomás az oka a szívbetegeségek és a stroke kialakulásának, melyek gyakran tragikus kimenetelűek. A cékla nitrátokban gazdag, ezek vérnyomáscsökkentő hatással rendelkeznek, ezért kitüntetett szerepük van a stroke, a szívelégtelenség és a hirtelen szívhalál kockázatainak csökkentésében.

Az emésztésre is kedvezően hat
A cékla élelmi rostokban gazdag, a rostok fogyasztása pedig elengedhetetlen az egészséges táplálkozáshoz. A rostban gazdag táplálkozás nem csak a székletürítést könnyíti meg, de elősegíti a bélflóra egyensúlyának a helyreállítását is. A cékla rendszeres fogyasztásával nemcsak a székrekedést kerülhetjük el, hanem a gyulladásos bélbetegségeket is.

A rostos táplálékok rendszeres fogyasztását összefüggésbe hozták a krónikus betegségek kockázatainak csökkenésével is. Ilyen krónikus betegség a vastagbéldaganat, a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség.

Korianderes céklasaláta hozzávalói:
2-4 cékla megfőzve
egy csészényi megfőzött (puhára párolt) csicseriborsó
1 csokor bármilyen saláta apróra tépkedve
1 csokor frissen szedett petrezselyem
2 evőkanál hidegen sajtolt olaj
Fél teáskanál őrölt koriandermag
Fél teáskanál őrölt vagy egész köménymag

Elkészítése:
Első lépésként főzzük meg a céklát, majd vágjuk kisebb darabokra. A borsót is pároljuk meg roppanósan puhára. Majd mossuk meg a salátát és tépkedjük apró darabokra. A petrezselymet és a koriandert is vágjuk kicsire. Keverjük el a hidegen sajtolt olajban a fűszereket, és minden hozzávalót keverjünk össze.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Miért káros, ha teljesen elkerüljük a zsírt?
  2020-05-31 12:46:34, vasárnap
 
  Év végén gyakran teszünk különféle fogadalmakat: leszokunk a dohányzásról, elkezdjük az egészséges életmódot, életmódot váltunk, többet pihenünk, többet spórolunk, egészségesebb ételeket veszünk magunkhoz. Sokan úgy gondolják, hogy az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy a zsírt teljesen ki kell hagynunk. Ez azonban nem egészen így van. A zsír is nagyon fontos része a táplálkozási piramisnak. Ím, az okok, hogy miért ne iktassuk ki a zsírt teljesen az étrendünkből.

Az alacsony zsírtartalmú diéták
Néhány évtizede sokféle divatos diétatrend érte el országunkat. Sokan vagy teljesen kiiktatták a zsírt az étrendjükből, vagy nagyon keveset fogyasztottak abból. A mai kutatások azt igazolják, hogy a zsírmentes diéta nem csökkenti sem a szív- és érendszeri, sem pedig a rákos megbetegedések kialakulásának az esélyét. A szakemberek szerint igazából nem a zsír mennyiségén, hanem annak minőségén van a hangsúly. Az egészséges zsírokat kell előtérbe helyezni, hiszen ezek már pozitívan hatnak az egészségre. Úgy mint az avokádóolaj vagy az extraszűz olívaolaj. Ha a telített zsírokat ezekkel a telítetlen zsírokkal helyettesítjük, akkor nemcsak a fentebb említett két betegség, hanem a cukorbetegség kialakulásának a kockázata is csökken.

Különféle zsírok, olajok egy asztalon.
Év végén gyakran teszünk különféle fogadalmakat: leszokunk a dohányzásról, elkezdjük az egészséges életmódot, életmódot váltunk, többet pihenünk, többet spórolunk, egészségesebb ételeket veszünk magunkhoz. Sokan úgy gondolják, hogy az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy a zsírt teljesen ki kell hagynunk. Ez azonban nem egészen így van. A zsír is nagyon fontos része a táplálkozási piramisnak. Ím, az okok, hogy miért ne iktassuk ki a zsírt teljesen az étrendünkből.

Az alacsony zsírtartalmú diéták
Néhány évtizede sokféle divatos diétatrend érte el országunkat. Sokan vagy teljesen kiiktatták a zsírt az étrendjükből, vagy nagyon keveset fogyasztottak abból. A mai kutatások azt igazolják, hogy a zsírmentes diéta nem csökkenti sem a szív- és érendszeri, sem pedig a rákos megbetegedések kialakulásának az esélyét. A szakemberek szerint igazából nem a zsír mennyiségén, hanem annak minőségén van a hangsúly. Az egészséges zsírokat kell előtérbe helyezni, hiszen ezek már pozitívan hatnak az egészségre. Úgy mint az avokádóolaj vagy az extraszűz olívaolaj. Ha a telített zsírokat ezekkel a telítetlen zsírokkal helyettesítjük, akkor nemcsak a fentebb említett két betegség, hanem a cukorbetegség kialakulásának a kockázata is csökken.

A zsírban oldódó vitaminok
Ha nem fogyasztunk elegendő zsírt, akkor a zsírban oldódó vitaminok nem tudnak kellőképpen hasznosulni. Zsírban oldódó vitaminok közé tartozik az A-, D-, E- és a K-vitamin. Mi történik, ha nem jutunk hozzá ezekhez a vitaminokhoz? Az alábbi betegségek alakulhatnak ki: csökkent immunfunkció, bőrprobléma, vakság, szívbetegség, demencia, vérzékenység, vérszegénység.

A mediterrán étrend a legjobb
Ha szeretne egészségesen táplálkozni, akkor a legjobb megoldás a mediterrán étrend, ami magába foglalja a halat, a zöldségeket, a gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket és természetesen az extraszűz olívaolajat is. Az olívaolaj rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségeket, de kisebb az esélye a rákos megbetegedésnek, a gyulladás kialakulásának, és még az immunfunkciók is sokat javulhatnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/107 oldal   Bejegyzések száma: 1062 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 98 db bejegyzés
e év: 1235 db bejegyzés
Összes: 38589 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 446
  • e Hét: 5327
  • e Hónap: 35122
  • e Év: 463504
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.