Regisztráció  Belépés
macoka65.blog.xfree.hu
Igazán attól fáj az ütés, kitől simogatást várnál, s nem adhatod vissza, mert rögtön belehalnál. Radnóti Miklós Véber Tiborné
1965.11.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
Bodza
  2012-05-15 10:31:23, kedd
 
  Bodzalikőr

35 bodzavirág
... 3 liter víz
50 g citromsav
24 órán át áztatni,majd leszűrni (Levesszűrőn) hozzáadni 1 kg cukrot 3 üveg kukorica pálinkát(doppelkorn)..kb 1,2 liter vagy gyümölcspálinka,jól elkeverni hogy a cukor elolvadjon benne azonnal iható,ha áll meg jobb íze lesz:)


Bodzapezsgő nyárra- NAGYON FINOM!!!

Bodzapezsgő nyárra: a legjobb dolog, amit valaha csináltam, az a bodzapezsgő. Ma tettem üvegekbe, de megkóstoltuk, és még melegen is olyan finom!!!! Hihetetlen számomra! Egyetlenegy probléma van vele, hogy egyelőre nincsen adatom arról, vajon mennyi ideig fog elállni, de majd utólag azt is beírom. (Ha megnézed nagyban a képet, látszik, hogy milyen buborékos)
...Akkor jöjjön a recept 5 l-es üvegbe: ugye ez nem szirup lesz, mint a többi szörpöm, hanem sima ital, úgyhogy kevesebb bodza kell bele.
Hozzávalók: elég 8-10 virág bodza, 1 kg cukor, 25 g citromsav, 1 kávéskanál élesztő.
Bodzapezsgő elkészítése: beletesszük az üvegbe a virágot, a citromsavat, cukrot, élesztőt, és beleengedünk a csapból annyi hideg vizet, hogy tele legyen, és felkeverjük. Lefedjük, és hagyjuk állni 7-8 napig. Közben 2x megkevertem, csak óvatosan, nehogy kifusson. Nem fog nagyon habzani, nem rohad meg, hanem nagyon finom diszkrét pezsgőillata lesz. 8 nap után kivettem belőle a virágot, átszűrtem egy másik 5 l-es üvegbe, majd üvegekbe töltöttem (még egyszer átszűrve sima szűrőn).

Bodzaszörp

Hozzávalók 3 db 5l-es üveghez: 8 kg cukor, 9 db citrom, 60g citromsav, 3 kiskanál natrium-benzoát.(konzervans)
... Tudom, hogy minden recept azt írja, hogy néhány virág kell egy üvegbe, de NEM! Töménytelen mennyiségű virág kell egy üvegbe. A férjem és a gyerekek szoktak "bodzavadászatra" menni, és legalább 2-3 szatyor bodzát hoznak a 3 üveghez. Annyi kell is bele.
Elkészítése: Egy fazékban karamellizálok 2 kg cukrot, majd ráöntök 3l vizet. Nem kell aggódni, ha hirtelen összeugrik a karamell, majd lassan felolvad. Ezt felforralom. Egy másik fazékban 7l vízhez adok 6kg cukrot, és ezt is felforralom. Amikor kész, akkor összeöntöm a 2 levet. Amíg picit lehűl, addig megmosom a bodzát (nem kell agyon áztatni és mosni!), levágom a virágokat a száráról, majd beleteszem az üvegekbe, úgy, hogy legalább félig legyen minden üveg. Belekarikázom a citromot, beleteszem a citromsavat, a nátrium-benzoátot(konzervansot). Amikor langyosra hűlt a szirup, ráöntöm a bodzára, majd lefedem, és 4 napig így tárolom. 4 nap után leszűröm szűrőn és gézen is, és üvegekbe töltöm. 20 db fél literes üveg kell hozzá.
Tipp: kb. 1/6 arányban kell higítani, mert nem olyan tömény, mint a bolti műbodza szörpök!
 
 
0 komment , kategória:  Italok,bólék,szörpök  
Diólikőr
  2012-05-15 10:19:43, kedd
 
  A cím egy kis magyarázatra szorul. Nem pálinka, hiszen a diónak nincs érdemleges cukortartalma, így hát pálinkát se lehet főzni belőle. Műfaját tekintve tehát ez bizony likőr, még ha Apám pálinka erősségűre is csinálta.

25 db zöld dió félbe vágva
10 szem meggy, egész magostul
2,5 g szegfűszeg
2,5 g fahéj
2 g narancshéj
2 g citromhéj
0,5 g kálmos gyökér
1 g szerecsendióvirág
1 g vanília
pici csipet egész ánizs
1,25 l finomszesz

Mindez egy nagy uborkásüvegben ázik 3-4 hétig, rázogatva. A zöld diótól csúnyán fekete lesz a bőrünk, amit alig lehet lemosni. Célszerű néhány diót betenni egy nylon zacskóba, és a húsklopfolóval összetörni. Így csak a zacskó lesz maszatos, azt meg a végén kidobhatjuk.

25 dkg cukor
0,5 l víz
2 g citromhéj
Ezekből szirupot főzünk. Az alkoholt leszűrjük, a szirupot és 1,25 l vizet hozzáöntjük. A cukor mennyiségét lehet csökkenteni, és kóstolgatással pótolni ízlás szerinti édességűre. Túl sok cukrot ne rakjunk bele, hadd maradjon keserűlikőr, ami gyomorerősítőként is megállja a helyét.

További hetekig érleljük, de ilyenkor már nem fér el egy nagy uborkás üvegben!
 
 
1 komment , kategória:  Italok,bólék,szörpök  
Gyomorkeserű házilag
  2012-05-15 10:18:12, kedd
 
  7 dl tisztaszesz - ha nincs lehet vodka vagy más semleges ízű ital, pl. almapálinka, csak ezt vegyük majd figyelembe a hígításakor.
Áztassunk bele 2 - 2 dkg szárított gyógyfüvet az alábbiakból:
fehér üröm
ezerjófű
kálmos gyökér
édeskömény mag
angelika gyökér
izsóp
diólevél
koriander mag
kakukkfű
cickafark
vérontófű
friss gyömbér szeletekre vágva
Tegyük nagyobbacska csavarkupakos üvegbe és jól zárjuk le. Legalább egy hétig tartsuk a konyhaasztalon, és ha arra járunk, rázzuk fel. Kávéfilteren szűrjük le, öntsünk 5 dl vizet a gyógyfüvekre, majd azt is szűrjük bele.
15 - 20 dkg cukorból, 0,5 dl vízzel főzzünk karamellt, és töltsük a likőrbe. Egészítsük ki vízzel 2 literre és kóstoljuk meg. Ízlés szerint édesíthetjük és hígíthatjuk, de 30 % alkohol tartalom alá ne nagyon hígítsuk. Ennél a kóstolásnál még nagyon karcos, nyers az íze, ez idővel simulni fog. Hagyjuk állni néhány hétig, hadd érjen
 
 
0 komment , kategória:  Italok,bólék,szörpök  
Jagermaister házilag
  2012-05-15 10:16:49, kedd
 
 


1 l pálinka (lehetőleg alma, de legalábbis valami jellegtelen ízű)
1 kg cukor (...karamellizálva)
1/4 marék citromfű
1/4 marék fehér üröm
1/4 tasak boróka
1/4 tasak kálmosgyökér
2 db citrom (cikkekre vágva)
1/4 marék csalán
1/4 marék cickafark
12 db zöld dió (cikkekre vágva, aki nem szereti a keserűségét, tegyen bele kevesebbet)
2,5 dkg köménymag
1 dkg csillagánizs
1 dkg fehér gyömbér
2,5 dkg darabos fahéj
2,5 dkg szegfűszeg

Összerakjuk, legalább 2 hétig (de inkább 4-ig) napon érleljük, időnként megkeverjük. Leszűrve üvegekbe töltjük. Jót tesz neki, ha még érlelődhet egy ideig.
 
 
0 komment , kategória:  Italok,bólék,szörpök  
Bodzaszörp
  2012-04-28 18:57:32, szombat
 
  A bodzavirágokat száraz napon szedjük le, lehetőleg késsel vagy ollóval (kevesebb virágpor hullik ki belőle), a közutaktól távol. Mossuk meg alaposan a virágokat, mert gyakran rovarok látogatják meg őket.

Amire szükséged lesz:

- Rengeteg bodzavirág, kb 100 fej (ha tudod számolni..)
- 5 kg cukor
- 8 citrom felszeletelve
- 8 lime felszeletelve
- 5 liter forró víz
- 150g citromsav

Elkészítése:

1. Helyezzük a virágokat, citrom- és limeszeleteket egy nagy, hőálló üvegedénybe, egyenletesen szórjuk bele a cukrot és öntsük le a forró vízzel.

2. Hagyjuk kihűlni és tegyük az ablakpárkányra 3 napig, lazán lefedve (de nem légmentesen lezárva, csak annyira, hogy a rovarok ne menjenek bele).

3. A harmadik napon szűrjük le a levét egy finom szűrőn keresztül, tegyük egy nagy fazékba, forraljuk fel, adjuk hozzá a citromsavat, keverjük el és főzzük 10 percig.

4. Öntsük tiszta üvegekbe, zárjuk le és tartsuk hűtőben. Vízzel felhigítva, citromszeletekkel, esetleg jégkockával tálaljuk!



 
 
0 komment , kategória:  Italok,bólék,szörpök  
Gyógyfüves likőr
  2012-04-21 21:23:12, szombat
 
 
2 narancs
1 csokor friss menta levele
1 csokor friss citromfű levele
Néhány zsálya levél
15 dkg barna nádcukor
5 dl vodka

A jól megsikált narancsok héját krumpli hámozóval vágtam le. A megmosott fűszernövények leveleit a narancshéjjal együtt üvegbe dugtam, hozzáadtam a vodkát, melyben előzőleg jól elkavartam a barna cukrot. Ettől lett rögtön barna színű a likőr.
Szintén 3 hétig érlelendő, mint a mentalikőr, naponta szükséges felrázni is! 21 nap múlva szép üvegbe szűrjük le
 
 
0 komment , kategória:  Italok,bólék,szörpök  
Bonbonmeggy
  2012-04-02 16:53:17, hétfő
 
  1 liter vörös bor
1liter meggy szörp
1 liter tiszta szesz
1 mandula, és meggy kivonat,ezeket össze keverjük,és indulhat,a szüli nap és névnap.
 
 
0 komment , kategória:  Italok,bólék,szörpök  
Narancsszörp
  2011-08-29 16:42:02, hétfő
 
  Narancsszörp recept

Elkészítés:

Felfőzünk 4 l vizet 40 dkg cukorral és 1 db citrompótlóval, majd kihűtjük. Közben puhára főzünk 4-4 sárgarépát és narancsot, átturmixoljuk. A két levet összeöntjük.
 
 
0 komment , kategória:  Italok,bólék,szörpök  
Menta és citromfű szörp
  2011-08-29 16:24:16, hétfő
 
  Mentaszörp és citromfűszörp

Mentaszörp

A menta nagyon illatos és hasznos növény. Emésztésjavító és görcsoldó hatású, gyomorerősítőként is használatos. Csillapítja a köhögést. A belőle nyert illóolajat eredményesen használhatjuk inhalálásra megfázás esetén.
Hozzávalók:

2 l víz
2 citrom
2 jó nagy marék mentalevél
5 dkg citromsav
1,80 dkg fruktóz (vagy 2 kg cukor)
2 l vízbe beáztattam a megmosott mentaleveleket, majd beleraktam a felkarikázott citromot, és állni hagytam egy napig. Ekkor beletettem a fruktózt és a citromsavat, felforraltam, majd 15 percig forraltam. Ezután leszűrtem a szörpöt, beletöltöttem a kimosott üvegekbe, majd meleg takarók közé, szárazdunsztba raktam kihűlni.

Citromfűszörp

A citromfű rendkívül sokoldalú gyógynövény. Idegerősítő és szívnyugtató, virusölő, emésztést elősegítő, étvágyjavító, izzasztó, lázcsillapító és görcsoldó hatással rendelkezik. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés és hányinger esetén is alkalmazható. Illóolaját külsőleg reumás panaszokra is használják.

A szörpöt ugyanúgy készítettem, mint a mentaszörpöt.

Hozzávalók:
2 l víz
2 óriási marék citromfűlevél
2 citrom
5 dkg citromsav
1,80 kg fruktóz (vagy 2 kg cukor)

2 l vízbe beáztattam a megmosott citromfűleveleket, beletettem a citromkarikákat, és ázni hagytam egy napig. Ekkor beletettem a fruktózt és a citromsavat, felforraltam, majd 15 percig forraltam. Ezután leszűrtem a szörpöt, beletöltöttem a kimosott üvegekbe, majd meleg takarók közé, szárazdunsztba raktam kihűlni.
 
 
0 komment , kategória:  Italok,bólék,szörpök  
Régi magyar receptek-teák
  2011-01-10 18:45:29, hétfő
 
  Théa

Végy annyi valódi sinai tehát, mellyet néha hollandi, és muszka theának is elneveznek, a'mennyit három ujjad között tarthatsz, forrald le valami három kanál forró vízzel, hadd állni úgy egy keveset, öntsd le ezt a' vizet, 's önts rá valami hat findzsa forró tiszta vizet, hadd álljon úgy egy pár minútomig, míg megüllepedik, és szűrd le findzsákba. Ha akarod, még másodszor is tölthetsz rá forró vizet, és még abból is nyerhetsz elég jó theát. - Ha éjjel iszod, csak igen keveset, p. o. csak egy kanállal egy findzsára kell hozzá adnod, még pedig a legjobb sűrű édes téjszinből, czukrot pedig minél többet, kivált ha szereted az édeset.
(Legújabb, legbővebb és leghasznosabb pesti szakácskönyv. Pest, 1834.)

Orosz thee

Egy icze tejet a' tűzhöz tesznek; mihelyt fő, a' legfinomabb theebül egy thees kanálnyit vetnek bele, 's kiforrni hagyják. Most átszűrik, megczukrozzák, ismét felforralják, tojás szikével összehabarják és csészében feladják.
(Németh Susanna, Nemzeti szakácsné. Kassán, 1836.)

Hollandiai thét készíteni

Ha azon földi epernek, melly a' hegyek 'tetején 's oldalain, nem pedig aljban terem, leveleit szobában megszárítod, 's skatulyára rakod, ollyan théd lesz, melly a' hollandi thével vetekedhetik.
(Fáy András, Hasznos házi jegyzetek. Pest, 1926.)

Punts közönséges módon készítve

Dörzsölj el négy tzitrom'haját két font tzúkorral, tedd a' tzúkrot egy leveses tálba, az eldörzsöltet pedig egy finom szőrszitára, fatsarj bele tizenkét lat tzitrom levet, önts reá hat ittze forró vizet, mellybe fél lat thea meg volt forrázva, azután önts hozzá egy butellia jó arakot, tedd a'tálat jól befedve gyenge pártűzre, mikor pedig már fejér tajték kezd a' szélin lenni, vedd le a' tűzről 's töltsd punts pohárba.
(Czifrai István, Magyar nemzeti szakács könyv. Pesten, 1829.)

Barbarász

Vegyits fel 1/2 meszszely jó erős Theát, fél meszszely tejjel, habarj fel hat tojás-sárgáját egy kevés hideg - tejjel, keverd el a' forró - tejjel, adj hozzá szirupot hogy elég édes legyen, és add fel jó melegen findzsákban.
(Zelena Ferencz, Minden háznál használható Közönséges és legújjabb Nemzeti Szakács-Könyv, Kassán, 1830.)

 
 
0 komment , kategória:  Italok,bólék,szörpök  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 43
  • e Hét: 8276
  • e Hónap: 22785
  • e Év: 157928
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Online Póker, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2010 TVN.HU Kft.