Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 236 
A körömelváltozásokról
  2019-05-24 19:58:57, péntek
 
  A körmök a szervezet általános állapotáról adnak képet, érdemes a legkisebb elváltozásokat is figyelemmel kísérni.

Az egészséges köröm sima, halvány rózsaszín, erős. Egy kreatin nevű fehérje az építőanyaga, és átlagosan 1mm-t nő hetente.

A szervezet fontossági sorrendet tart a tápanyagok elosztásánál, mivel a köröm nem létfontosságú szerv, ezért utolsók között kapja az éltető tápanyagokat. Szinte azonnal jelzi, ha az ellátás rosszabbodik.

Általában a hüvelyujjat érinti a vékony, kanálforma kialakulása, de lehet a köröm halvány, repedezett is, amely vas- és cinkhiányra utal.

Széles csíkok vagy redők a szelén hiányát mutatják.

Elfeketedett körmök (ha ütés nem történt) a túl sok szelén jelenlétét feltételezik.
Korábban azt hitték, hogy a gyenge körmök problémája orvosolható kalciummal, de az igazság az, hogy a körömben kis mennyiségben található ez az ásványi anyag. A fehér foltok inkább korábbi, kisebb sérülésre utalnak, amely a körömágyat érte, vagy ritkán cinkhiány áll mögötte.

A körömágygyulladás a felsértett körömágyba jutó baktériumoknak köszönhető (pl. szakszerűtlen körömápolás következtében). Fertőtlenítőt tartalmazó (jód, teafaolaj) dunsztkötéssel néhány nap alatt elmúlik, de a köröm sérült maradhat a továbbiakban. Megelőzhető, ha a manikűrnél óvatosabbak vagyunk, illetve utána fertőtlenítő folyadékkal áttöröljük a körömágyat.

Kékes árnyalatú köröm rossz keringésre utal, komolyabb esetben keringési betegségek is állhatnak a háttérben. Ezért szokták műtétnél figyelni a körmök állapotát, mert így az oxigénellátás mértékét láthatja az altatóorvos.

Néhány betegség következményeként a körmök hajlamosabbak a fertőzésekre, ilyen lehet a cukorbetegség és néhány hiánybetegség.

Érdemes nyomon kísérni körmeink állapotát, mert sok, hasznos információt hordoznak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Szokások, amelyek károsítják a vesét
  2019-05-18 21:28:55, szombat
 
  A veséinkre nagy szükség van. Ez a szerv szűri a vért, termeli a hormonokat, szívja fel az ásványi anyagokat, savakat semlegesít és eltávolítja a szervezetből a toxinokat. Akadnak azonban olyan szokások, amelyek lassan, évek alatt tönkretehetik a vesét. Ezért nagyon fontos, hogy vigyázzunk rá.

Hamar megbetegedhet, ha nem iszunk elegendő folyadékot. Ugyanis egyik fő feladata a méreganyagok kivonása és a vér szűrése. Ha túl keveset iszunk, a salakanyagok felhalmozódnak és károkat okoznak a vese működésében.

A szervezetnek ahhoz, hogy megfelelően működjön, szüksége van sóra. A legtöbb ember azonban túl sok sót fogyaszt, ami megemeli a vérnyomást és ez megterhelő a vesék számára.

A vizelet-visszatartás is okozhat gondot. Ez veseelégtelenséget, vesekövek kialakulását és inkontinenciát generálhat.

A kutatások azt igazolják, hogy a túl sok cukorfogyasztás sem egészséges, mert fehérje jelenik meg a vizeletben. A vizeletben megjelenő fehérje azt mutatja, hogy a vese képtelen megfelelően ellátni a feladatát.

A friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás elengedhetetlen a jó egészségi állapot és a jó vesefunkció szempontjából. A táplálkozási hiányosság növeli a veseelégtelenség és a vesekövek kialakulásának a kockázatát.

A fehérje, különösen a nagy mennyiségű vörös hús fogyasztása, növeli a vesék metabolikus terhelését. Ha sok fehérjét fogyasztunk, a veséknek keményebben kell dolgozniuk, és ez idővel szervi károsodást, illetve diszfunkcionális működést okozhat.

Már sokszor hallottuk, hogy mennyire fontos az éjszakai pihenés. A krónikus alváshiány sok betegséghez kapcsolódik, és a vesebetegség is szerepel a listán. Az éjszaka folyamán a testünk kijavítja a sérült működési folyamatokat és szöveteket, így elegendő ideje van gyógyulni és regenerálódni.

Csakúgy mint a só, a koffein is megemeli a vérnyomást; a nagy mennyiségű alkohol toxin, méreg a szervezet számára, amely nemcsak a májra, de a vesére is óriási terhet ró.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Inzulin rezisztencia
  2019-03-14 13:16:30, csütörtök
 
  Az emberiség egy jelentős részének szervezete rezisztens az inzulinnal szemben, tehát testében az inzulin nem képes lebontani a cukrot.
Az inzulinnak az a feladata, hogy a glükózt a sejtekhez szállítsa, ezzel energiát biztosítva számukra. Ha valaki rezisztens az inzulinnal szemben, akkor szervezete egyre több és több inzulint juttat a véráramba (tehát egyszerre van jelen az inzulin rezisztencia és a hiperinzulinizmus!), hogy megpróbálja kompenzálni az alacsony hatásfokot.

Ilyenkor a szervezet úgy működik, mint az az autó, amelyikben egyszerre nyomják teljes erővel a gázpedált és a féket is. Nincs az a kocsi, ami ezt sokáig kibírná és ugyan így van ezzel az ember is.

Ezzel persze a szervezet nem csak a problémát nem tudja megoldani, hanem újabb problémákat generál. Olyan állapotok kialakulási esélyét növeli meg, mint a szívbetegség, bizonyos rák típusok (vastagbél rák, emlő rák), magas vérnyomás, abdominális elhízás, cukorbetegség, policisztás ovárium szindróma (POS), stb.

Mi lehet a módja annak, hogy a szervezet inzulin érzékenységét növeljük és párhuzamosan csökkentsük a felsorolt súlyos betegségek kialakulásának rizikóját?

Az elsődleges és legfontosabb tényező az életmód, azon belül is a táplálkozási szokások gyors változtatása. A legjobb módszer a szervezet inzulin érzékenységének növelésére az étkezési szokások megváltoztatása. A magas cukor tartalmú, magas feldolgozottságú, nem természetes ételek, valamint a fehér lisztből készült, alacsony tápértékű ételek rendkívüli mértékben megnövelik az inzulintermelést.

A fehér lisztből készült étkek helyett a magas rost tartalmú, teljes kiőrlésű ételeket kell előnyben részesíteni. Összességében az alacsony glikémiás indexű és glikémiás telítettségű táplálékokat kell fogyasztani, melyek nem generálnak magas inzulin szintet. Ez azért nagyon fontos, mert vannak olyan táplálékok, amiknek a vércukor emelő hatása csekély (pl. tej), ugyanakkor aránytalanul magas inzulin választ provokálnak, mert a glikémiás telítettségük magas. A zöldségek és gyümölcsök többségének azonban a glikémiás telítettsége alacsony, tehát ezért nagyon fontosak a zöldségek, gyümölcsök, a többszörösen (halolaj) és egyszeresen telítetlen zsírsavak (mogyoró, mandula, olíva olaj, magvak) rendszeres fogyasztása. A zsíros húsok helyett a sovány húsokat és a növényi fehérje forrásokat kell választani (kendermag, borsó, stb.).

A magas rosttartalmú, alacsony zsírtartalmú ételek képesek a leginkább csökkenteni az inzulin rezisztenciát. De itt is inkább a zöldségekben és csírákban fellelhető rostokra gondolok és nem a kiérlelt gabonák rostjaira, amik nagy mennyiségben tartalmaznak számunkra idegen és gyakran allergizáló, emészthetetlen fehérjéket (ilyenek pl. a glutén vagy a hüvelyeseknél a lektinek). Ezeket, ha lehet, kerüljük el.

A rendszeres mozgás, fizikai aktivitás szintén jelentősen képes csökkenteni az inzulin rezisztenciát. Az a legjobb, ha az aerob mozgást (pl. séta, futás, kocogás) az erősítő gyakorlatokkal kombináljuk (pl. súlyzózás). Az izomépítéshez ugyanis cukor égetésre van szükség, ami csökkenti a vércukor szintet, segíti a fogyást, és növeli az inzulin érzékenységet.

A rendszeres, napi 7-8 óra pihentető alvás, a különböző meditációs gyakorlatok, a stressz kerülése csökkenti a kortizol szintet, ami szintén csökkenti az inzulin rezisztenciát.

A fent leírt lépésekkel nagyon sokat tehetünk egészségünkért, a lényeg, hogy életmódunk szerves részeként építsük be őket mindennapjainkba. A Super Greens és a köré épített komplex rendszer (kendermag protein, klorofill, Himalája só, klorofill cseppek, omega e-ssentials) megteremtik annak bázisát, amire az új, megváltozott étrend alapozható (minden nap zöld főzelékek, turmixok, pl. avokádó, sok nyers, főtt, sült, párolt zöldség, hetente kétszer tengeri hal, legalább napi 2-3 l víz elfogyasztása, a tea, kávé, alkohol, üdítők kerülése, mert e nélkül a legjobb táplálék kiegészítő komplex sem ér semmit).

Fogadjuk el, hogy azért, mert ma sok-sok millióan azt esszük, amit eszünk és azt isszuk, amit iszunk az nem azt jelenti, hogy ez a normális a szervezetünk számára. Az, hogy a korábban olyan ritka infarktus és stroke mára első számú tömeggyilkossá vált a rosszindulatú daganatokkal karöltve, ennek okai éppen itt keresendők.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Dr Papp Lajos : az erekről
  2019-01-25 14:20:36, péntek
 
  Dr. Papp Lajos: milliók fognak meghalni a hazugság miatt :

"Mi orvosok a sok képzés, a hatalmas tudás felhalmozódása és a hatalom miatt gyakran meglehetősen nagy egóval rendelkezünk, ami nagyon megnehezíti, hogy bevalljuk, ha tévedünk."

Dr. Papp Lajos magyar szívsebész szerint milliók halnak meg, mert a szívbetegségek nem azért alakulnak ki, amit az orvosok mondanak. Azt elismeri, hogy a dohányzás nagyon káros, de szerinte az az emberek tudatos döntése, hogy mérgezik magukat, ám van más is, amiről nem tudnak.

'Mi orvosok a sok képzés, a hatalmas tudás felhalmozódása és a hatalom miatt gyakran meglehetősen nagy egóval rendelkezünk, ami nagyon megnehezíti, hogy bevalljuk, ha tévedünk. Én most mindenki előtt készséggel elismerem, hogy tévedésben éltem.'

Az orvos több mint 25 éves tapasztalattal háta mögött, rengeteg szívműtét után ismerte el, hogy nem jól gondolkodott.

'Évekig osztottam más prominens orvosok véleményét. A szakirodalom folyamatosan a döntéshozók véleményét szajkózza, mely szerint minden szívbetegség a megemelkedett koleszterin szint következménye. Az elfogadott terápia pedig koleszterin csökkentő gyógyszerek felírása, és az előírt diéta, amely szigorúan korlátozza a zsírbevitelt. Az ezektől eltérő javaslatokat eretnekségnek ítélték. Pedig látjuk, ez nem működik! Ezek az ajánlások sem erkölcsileg, sem tudományosan nem védhetők. Néhány évvel ezelőtt kiderült, hogy a szívbetegség valódi oka az érfalak gyulladása.

Ha az érfalak nincsenek begyulladva, a koleszterin nem tud felhalmozódni az erekben, nincs szívroham és nincs stroke. Gyulladás nélkül a koleszterin szabadon áramlik a testben, és kiürül. Ez a gyulladás okozza a koleszterin lerakódását. A gyulladás a szervezet természetes védekezéseként alakul ki az idegen anyagok: a baktériumok, toxinok vagy vírusok megjelenésekor.

Ha a szervezetben állandóan jelen vannak ezek a toxinok vagy élelmiszerek, az krónikus gyulladást okoz. Ennek oka a sok feldolgozott, egészségtelen élelmiszer és a környezet szennyezés, ( cukor, liszt és az összes belőlük készült termékek), valamint a szója, a kukorica és a napraforgó, és az ezekből készült olajok. Ezek az ételek folyamatosan irritálják a szervezetet, amely képtelen meggyógyulni, a krónikus gyulladás pedig szívbetegséghez, sztrókhoz vezet.

Az orvos szerint, ha egészséges lapanyagokból, otthon készült ételeket ennénk, kerülnénk az étolajat, cukrot, lisztes, kukoricás termékeket, a szervezet magát gyógyítaná. Míg ha továbbra is mérgezzük az ereket, akkor hiába a sok gyógyszer és a zsírszegény diéta, elkerülhetetlen a szívbetegség kialakulása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Cukorbetegség, lúgosítás
  2019-01-13 19:23:40, vasárnap
 
  A cukorbetegség, legyen az I-es vagy éppen II-es típusú, a vér cukor szintjének kóros megnövekedését jelenti, melynek az oka, hogy szervezetünk képtelen előállítani vagy megfelelően felhasználni az inzulint.
A cukorbetegség mára sajnos népbetegséggé vált modern világunkban, a lakosság 6-8%-át érinti ez a rendkívül alattomos betegség. Világszerte több, mint 300 millió cukorbeteg él, a cukorbetegségből eredő halálozás pedig dobogós helyen szerepel.

A cukorbetegség egy valódi csendes gyilkos, hiszen hosszú ideig nem okoz látványos tüneteket, utána azonban annál brutálisabb lefolyású. A cukorbetegség legtragikusabb végkifejletei a munkaképtelenné válás, szívbetegség, vesebetegség kialakulása, idegrendszeri károsodás, vakság és a halál. Sok esetben a betegség már évek óta zajlik, mire végre diagnosztizálják.

Cukorbetegeknél

- 25-ször gyakrabban alakul ki üszkösödés
- 11-szer gyakrabban alakul ki szív koszorúér betegség
- 5,5-szer gyakrabban alakul ki agyvérzés

mint egészséges embereknél.

Ráadásul, ha egy cukorbeteg korábban már elszenvedett infarktust, akkor az ő rizikója egy újabb infarktus elszenvedésére 10-30-szor nagyobb!!

A cukorbetegek kb. 90%-a II-es típusú cukorbeteg, és 80%-uk elhízott. A II-es típusú cukorbetegség korábban gyermekeknél elvétve fordult csak elő, szinte ismeretlen volt, azonban mára számuk aggasztóan megemelkedett.

dr. Robert Young hosszú éveken keresztül vizsgálta a cukorbetegség mögött rejlő okokat és az alábbi megállapításokra jutott:

1. a cukorbetegség kialakulásának egyik fő oka, hogy testünk sejtjei számára negatívan változik a külső környezet, a szervezet sav-bázis egyensúlya megváltozik
2. a lúgosítás következtében csökkenhet a testsúly, a koleszterin és a vércukorszint
3. a megfelelő diéta kialakítása során csökkenteni kell a fehérjebevitelt
4. ezzel párhuzamosan kimagaslóan fontos szerepe van a diétában a zöld ételeknek és italoknak, az egészséges olajoknak és zsíroknak és a megfelelő mennyiségű és minőségű sóknak

A cukorbetegség típusai

Az I-es típus a gyermekkorra jellemző, valószínű, hogy maga a szervezet pusztítja el a hasnyálmirigy szigetsejtjeit, ezáltal teljes inzulin hiány lép fel. Az inzulin pótlása nélkülözhetetlen, nélküle pár hét leforgása alatt meghal a beteg. Főleg tehát gyermekkorban jellemző ennek a típusnak a kialakulása.

A 1,5 LADA típus lényegében az egyes típus felnőttkori formája, ezért a betegek itt is nagyon hamar maguk mögött hagyják a tablettákat (mert hatástalanok), és mivel ebben az esetben is arról van szó, hogy a betegnek nincs inzulinja, ezért inzulinkezelésre szorul élete végéig.

A II-es típusnál más a helyzet. Itt van inzulin, csak az inzulin nem hat megfelelően, mert részleges inzulin rezisztencia (érzéketlenség) alakul ki. A hasnyálmirigy ezt mind több és több inzulintermeléssel próbálja ellensúlyozni, ami végül is a szigetsejtek kimerüléséhez vezet, ezért a végén itt is fellép az inzulin hiánya, és a beteg előbb vagy utóbb inzulinra szorulhat.

Ha hemoglobin A1c tartósan 7% felett van, diéta és tabletták mellett, akkor az inzulinkezelést el kell kezdeni, mert csak ezzel akadályozható meg a betegség gyors romlása, a kis és nagy erek, valamint a perifériás idegek pusztulása. Ezt az értéket negyedévente ellenőriztetni kell.

A cukorbetegség soha el nem múlik, de megfelelő életmód és étrend mellett kialakulása késleltethető, ideális esetben akár egy szép hosszú életet is le lehet élni anélkül, hogy a betegség kialakulna, noha a hajlamunk adott rá.

Erre jó példa az Amerikai pima indián törzs, ahol korábban ez a betegség nem létezett, de mióta ,,civilizálódtak", elhíztak a betegség gyakorisága náluk meghaladja a 90%-ot. Van olyan elemzés is miszerint, ha pl. az USA-ban az ,,elhízás járvány" így folytatódik, 2050-re minden felnőtt amerikai cukorbeteg lesz.

A pocakra történő elhízás az egyik legfőbb mutatója annak, hogy a beteg a cukorbetegség kapujában van, még akkor is, ha még a vércukor értékei normálisak. A has legnagyobb körfogata magasságtól függetlenül férfiaknál nem haladhatja meg a 92cm-t, míg nőknél a 88cm-t. Ezt könnyen ellenőrizhetjük akár minden héten. Ez legyen a mércénk, ne a testsúly misztifikálása.

Tehát egészséges táplálkozás, sok zöldség, és nem olyan sok gyümölcs, mivel a gyümölcsök fruktóz tartalma igen magas, sok köztük erősen diabetogén. Sok testmozgás, bő folyadék fogyasztás, jó minőségű zsírsavak korlátozott bevitele a betegség elkerülésének a legjobb receptje. A lúgosító Super Greens egyszerre biztosítja a bő folyadék fogyasztás mellett a megfelelő zöldség és egyéb zöld növény bevitelét, amit még kiegészíthetünk omega 3-6-9 esszenciális zsírsavakat tartalmazó kapszula napi egyszeri bevitelével is.

Látványos eredményeket érhetünk el már pár hét alatt, de ha abbahagyjuk, akkor a visszaesésé törvényszerűen be fog következni, mert a cukorbetegség progresszív, magától soha nem javul, ha nem teszünk ellene, akkor mindig romlik.
Forrás :Link

A leggyakoribb anyagcserezavar a cukorbetegség. Amikor a cukorbetegség kialakul, már gyakorlatilag a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek a fele véglegesen elpusztult.
Van olyan álláspont, és ez ma az elfogadott, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei nem osztódnak, egy bizonyos mennyiségű ilyen sejttel (béta sejtek) jövünk a világra és ezzel kell gazdálkodnunk.

Persze az nagyon nem mindegy, hogy a megfogyatkozott béta sejteknek egy 60kg-os, egy 80kg-os vagy egy 120kg-os ember inzulin szükségletét kell biztosítaniuk.

A cukorbetegségnek vannak elő alakjai, az IFG (Impaired Fasting Glucose - emelkedett éhgyomri vércukorszint) és az IGT (Impaired Glucose Tolerance). Az előbbi esetben még csak az éhhomi vércukor értéke kórós, a cukorterhelés után egy órával és két órával mért értékek normálisak, míg ennél már előrehaladottabb forma az IGT, amikor a cukorterhelés után midig kóros értékeket kapunk. Mindez persze a II-es típusú cukorbetegségre vonatkozik.

A cukorbetegek életkilátásait és életminőségét a betegség szövődményei határozzák meg. Ha jól van kezelve a beteg, a szövődmények gyakorisága 43%-kal csökkenthető, de teljesen nem védhető ki.

Mik is ezek a szövődmények?

1. kis erek betegségei: ezek felelősek a szem ideghártyájának degenerációjáért, ami sokszor vakságot okoz, és a vese különböző betegségeiért is

2. nagy ér szövődmények: infarktus, stroke

3. neuropathiák: nem gyógyuló, többnyire a lábon kialakuló, fájdalommal nem vagy alig járó fekélyek, valamint a vegetatív idegrendszer érintettsége miatt a hirtelen szívhalál esélyének megnövekedése

Mit tehetünk tehát?

Ha a cukorbeteg túlsúlyos, akkor fogynia kell. A kalória bevitel mérséklése ebben az esetben sokkal fontosabb, mint a szénhidrát bevitel ,,méricskélése".

A has körfogat normál határon belüli értéke minden körülmények között elérendő cél: férfiak 92cm, nők 88cm.

Rendszeres, könnyű fizikai tréning, lehetőleg séták, gondos lábápolás, nagyon kényelmes, puha talpú cipők viselése.

A neuropathia jól reagál a B vitamin komplexre, főleg annak zsíroldékony formájára, de vigyázat, a B vitaminok az étvágyat növelik, ami elhízott cukorbetegeknél egyáltalán nem kívánatos. Ezért célszerű a B komplex mellé olyan étrend kiegészítőt fogyasztania, ami az étvágyat csökkenti, ezáltal a nem kívánt testsúlygyarapodás elkerülhető.

Mivel a cukorbetegségben nem csak szénhidrát anyagcserezavar van, hanem zsíranyagcsere zavar is megfigyelhető, ezért nagyon hasznos az omega 3-6-9 zsírsav kombinációk rendszeres fogyasztása is.

A cukrok a fehérjéket is megtámadják (elcukrosodnak a fehérjék), ennek következménye az ebben a betegségben oly gyakori szürke hályog kialakulása is. Ezt a folyamatot elsősorban a normálishoz közeli vércukor elérésével lehet fékezni, de jótékony hatású lehet a C-vitamin, a citrus flavonoidok bőséges fogyasztása is (1000mg C-vitamin, 100mg citrus flavonoid naponta).

Törekedni kell arra, hogy hemoglobin A1C értéke 7% körül legyen. Az ennél alacsonyabb szint sem kívánatos, mert sajnos kiderült, hogy ebben az esetben is az össz halálozás fokozódik. Ez azért érdekes, mert a hemoglobin A1C a nem cukorbeteg egyénekben is létezik és az értéke kb. 6% körül van. Úgy tűnik, a 7-7,5% HbA1C a cukorbetegeknél a legideálisabb érték.

A betegségre való hajlam öröklődik, méghozzá erősen, kb. 90% esély van arra, hogy kettes típusú cukorbeteg szülők gyermekei is ,,elkapják" ezt a betegséget.

Tehát a megelőzést már gyermekkorban el kell kezdeni, ami elsősorban az egészséges táplálkozással (sok zöldség, közepes mennyiségű gyümölcs, könnyű, fehér húsok fogyasztása és hal), az édes ,,kalória bombák" kerülésével, rendszeres sportolással, normális testsúly elérésével és megtartásával lehetséges.

És hogy milyen korán kell a prevenciót elkezdeni gyermekkorban? Már a nagy súlyú, 4kg körüli újszülöttek csoportja is komolyan veszélyeztetett ezzel a betegséggel szemben!
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Köszvény és a fruktóz !
  2019-01-13 17:43:02, vasárnap
 
 



Azoknál a nőknél, akik rendszeresen fogyasztanak magas fruktóz tartalmú italokat, 74%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki köszvény, mint azoknál a nőknél, akik nem fogyasztják az ilyen üdítőket.
Forrás: JAMA, Journal of the American Medical Association, Boston University School of Medicine

A köszvény az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb arányban fordul elő, ami párhuzamba hozható a fruktóz tartalmú üdítőitalok elterjedésével.

1977-ben még 100 000 emberre 16 köszvény beteg jutott, 1996-ban ez a szám már 42 volt. A tanulmány szerzője szerint a fruktózban gazdag üdítők növelik a szérum húgysav szintet, ami a köszvény legfőbb rizikófaktora.

A tanulmány a Nurses' Health Study keretében történt 1984 és 2006 között. 78 906 nőt vizsgáltak, akiknél korábban nem fordult elő köszvényre utaló tünet. Majd ezt követően vizsgálták az ápolónők fruktóz fogyasztását és a köszvény kialakulásának valószínűségét.

A kutatás egyértelmű kapcsolatot mutatott a fruktózzal édesített üdítőitalok és a köszvény kialakulási valószínűsége között.

A megfigyelés alatt (22 év) összesen 778 esetben alakult ki köszvény. Napi egy édesített üdítő 74%-kal növelte meg a köszvény kialakulási esélyét. Napi 2 édesített üdítő már közel 2,5-szeresére növeli a rizikót.

A narancslé fogyasztás esetében szintén kirajzolódott a magasabb rizikófaktor. Napi 1 pohár narancslé 41%-kal, míg 2 pohár narancslé 140%-kal növeli a köszvény valószínűségét.

Köszvényes roham során a húgysav feldúsul a vérben, majd egy bizonyos szint felett kicsapódik az ízületekben és ezek az éles húgysav kristályok okozzák az éles fájdalmat és a gyulladást. Normális esetben a húgysav a vesék kiválasztását követően a vizelettel távozik a szervezetből. Ha azonban túl sok húgysav keletkezik a szervezetben vagy a vesék nem működnek megfelelően, akkor a húgysav felhalmozódik a szervezetben.

Férfiak esetében a köszvény kialakulása gyakoribb.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a sejtszintű lúgosítás Super Greens lúgosító itallal vagy Green Magmával a köszvényes panaszokat csökkentette.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Érdemes megfontolni
  2019-01-12 22:40:28, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Inzulin rezisztencia
  2019-01-07 11:03:30, hétfő
 
  Az emberiség egy jelentős részének szervezete rezisztens az inzulinnal szemben, tehát testében az inzulin nem képes lebontani a cukrot.
Az inzulinnak az a feladata, hogy a glükózt a sejtekhez szállítsa, ezzel energiát biztosítva számukra. Ha valaki rezisztens az inzulinnal szemben, akkor szervezete egyre több és több inzulint juttat a véráramba (tehát egyszerre van jelen az inzulin rezisztencia és a hiperinzulinizmus!), hogy megpróbálja kompenzálni az alacsony hatásfokot.

Ilyenkor a szervezet úgy működik, mint az az autó, amelyikben egyszerre nyomják teljes erővel a gázpedált és a féket is. Nincs az a kocsi, ami ezt sokáig kibírná és ugyan így van ezzel az ember is.

Ezzel persze a szervezet nem csak a problémát nem tudja megoldani, hanem újabb problémákat generál. Olyan állapotok kialakulási esélyét növeli meg, mint a szívbetegség, bizonyos rák típusok (vastagbél rák, emlő rák), magas vérnyomás, abdominális elhízás, cukorbetegség, policisztás ovárium szindróma (POS), stb.

Mi lehet a módja annak, hogy a szervezet inzulin érzékenységét növeljük és párhuzamosan csökkentsük a felsorolt súlyos betegségek kialakulásának rizikóját?

Az elsődleges és legfontosabb tényező az életmód, azon belül is a táplálkozási szokások gyors változtatása. A legjobb módszer a szervezet inzulin érzékenységének növelésére az étkezési szokások megváltoztatása. A magas cukor tartalmú, magas feldolgozottságú, nem természetes ételek, valamint a fehér lisztből készült, alacsony tápértékű ételek rendkívüli mértékben megnövelik az inzulintermelést.

A fehér lisztből készült étkek helyett a magas rost tartalmú, teljes kiőrlésű ételeket kell előnyben részesíteni. Összességében az alacsony glikémiás indexű és glikémiás telítettségű táplálékokat kell fogyasztani, melyek nem generálnak magas inzulin szintet. Ez azért nagyon fontos, mert vannak olyan táplálékok, amiknek a vércukor emelő hatása csekély (pl. tej), ugyanakkor aránytalanul magas inzulin választ provokálnak, mert a glikémiás telítettségük magas. A zöldségek és gyümölcsök többségének azonban a glikémiás telítettsége alacsony, tehát ezért nagyon fontosak a zöldségek, gyümölcsök, a többszörösen (halolaj) és egyszeresen telítetlen zsírsavak (mogyoró, mandula, olíva olaj, magvak) rendszeres fogyasztása. A zsíros húsok helyett a sovány húsokat és a növényi fehérje forrásokat kell választani (kendermag, borsó, stb.).

A magas rosttartalmú, alacsony zsírtartalmú ételek képesek a leginkább csökkenteni az inzulin rezisztenciát. De itt is inkább a zöldségekben és csírákban fellelhető rostokra gondolok és nem a kiérlelt gabonák rostjaira, amik nagy mennyiségben tartalmaznak számunkra idegen és gyakran allergizáló, emészthetetlen fehérjéket (ilyenek pl. a glutén vagy a hüvelyeseknél a lektinek). Ezeket, ha lehet, kerüljük el.

A rendszeres mozgás, fizikai aktivitás szintén jelentősen képes csökkenteni az inzulin rezisztenciát. Az a legjobb, ha az aerob mozgást (pl. séta, futás, kocogás) az erősítő gyakorlatokkal kombináljuk (pl. súlyzózás). Az izomépítéshez ugyanis cukor égetésre van szükség, ami csökkenti a vércukor szintet, segíti a fogyást, és növeli az inzulin érzékenységet.

A rendszeres, napi 7-8 óra pihentető alvás, a különböző meditációs gyakorlatok, a stressz kerülése csökkenti a kortizol szintet, ami szintén csökkenti az inzulin rezisztenciát.

A fent leírt lépésekkel nagyon sokat tehetünk egészségünkért, a lényeg, hogy életmódunk szerves részeként építsük be őket mindennapjainkba. A Super Greens és a köré épített komplex rendszer (kendermag protein, klorofill, Himalája só, klorofill cseppek, omega e-ssentials) megteremtik annak bázisát, amire az új, megváltozott étrend alapozható (minden nap zöld főzelékek, turmixok, pl. avokadó, sok nyers, főtt, sült, párolt zöldség, hetente kétszer tengeri hal, legalább napi 2-3 l víz elfogyasztása, a tea, kávé, alkohol, üdítők kerülése, mert e nélkül a legjobb táplálék kiegészítő komplex sem ér semmit).

Fogadjuk el, hogy azért, mert ma sok-sok millióan azt esszük, amit eszünk és azt isszuk, amit iszunk az nem azt jelenti, hogy ez a normális a szervezetünk számára. Az, hogy a korábban olyan ritka infarktus és stroke mára első számú tömeggyilkossá vált a rosszindulatú daganatokkal karöltve, ennek okai éppen itt keresendők.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
C-vitamin hiány jelei
  2019-01-07 10:43:27, hétfő
 
  A C-vitamin hiány legismertebb következménye a skorbut nevű betegség, mely egyszerre érinti az izmok és csontok egészségét, az immunrendszert, valamint érzelmi állapotunkat.

Egyes kutatók szerint a skorbut a túlzott acidózis, azaz a szervezet elsavasodásának eredménye. A rendkívül súlyos, az esetek többségében halálos betegség a tengerészek körében fordult elő a 18. századot megelőzően.

A betegség az utóbbi időben újra felütötte a fejét a táplálkozási gondokkal küzdő tinédzsereknél (bulímia, anorexia, stb.). Időseknél és alkoholistáknál is előfordulhat a betegség a C-vitamin elégtelen felszívódása miatt, de okozhatják gyógyszerek is. Azoknál a csecsemőknél, akiket nem szoptatnak, szintén skorbuthoz hasonló tünetek fordulhatnak elő. A legtöbb bébiételben található hozzáadott C-vitamin.

A legtöbb állat képes saját maga előállítani a szervezete számára szükséges mennyiségű C-vitamint, így gyorsabban tudnak felépülni a betegségekből és sérülésekből. Az emberből és még néhány állatból azonban hiányzik az a gén, mely a C-vitain előállításához nélkülözhetetlen.

Mik a skorbut korai jelei?

1, Krónikusan alacsony energiaszint, depresszió, a csontok meggyengülése.
2, Vérző íny, gyenge fogak, fogszuvasodás. A C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagén felépüléséhez.
3, Gyors hangulatváltozás.
4, Könnyen kialakuló sérülések, horzsolások, lassan gyógyuló sebek.
5, Krónikus végtag és/vagy ízületi fájdalom.
6, Vérszegénység, az immunrendszer meggyengülése (elkapunk minden náthát).

A skorbut már napi 80 mg C-vitaminnal megelőzhető, de ez nem azt jelenti, hogy ennyi az ember napi C-vitamin szükséglete. Mikor az ősember átment a szavannán és a dzsungelen, a dzsungel is átment benne táplálék formájában, Szent Györgyi Albert szerint. Ez pedig a számítások szerint napi 2000-4000 mg C-vitamin elfogyasztását jelentette.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A "C" vitamin hiányáról
  2019-01-07 09:56:06, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 236 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 147 db bejegyzés
e év: 959 db bejegyzés
Összes: 36872 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 566
  • e Hét: 8753
  • e Hónap: 35252
  • e Év: 305046
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.