Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/81 oldal   Bejegyzések száma: 805 
A stressz magnéziumhiányt és memóriavesztést is okozhat
  2024-03-12 22:07:21, kedd
 
  Amikor stresszesek vagyunk, akkor a mellékvesék stresszhormont, mégpedig kortizolt szabadítanak fel. A stressz nagyon sokféle tünetet okozhat.

A stressz fizikai tünetei közé tartoznak a hangulatingadozások, a koncentrálási nehézség, a csökkent nemi vágy, az álmatlanság, a fejfájás, a magas vércukorszint, az izzadás, az olyan emésztőrendszeri problémák, mint például gyomorégés, hányinger, savas reflux. A stressz fizikai tünete lehet még a magas pulzusszám, a légszomj és a mellkasi fájdalom.

A stressz negatívan hat a szervezetre és nagyon sokféle egészségi problémát vonhat maga után. A stressz szorongást okoz, ami a vérnyomás emelkedését idézi elő. A magas vérnyomás pedig fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait.

A stresszhormonok a gondolkodásra is kihatnak, ugyanis hatással vannak az agyban lévő szinapszisokra, amelyek közrejátszanak az új információk megtanulásában és eltárolásában. Ha nem vagyunk stresszesek, sokkal jobb memóriának örvendünk.

A stressznek még a párválasztásban is nagy a szerepe. Kutatások igazolják, hogy ha valaki stresszes, ideges, akkor mások kevésbé látják őt vonzónak, nem mellesleg a stressz még a libidóra is negatívan hat. A nőknél termékenységi problémákat okoz a stressz, illetve szabálytalan menstruációs ciklushoz is vezethet.

A stressz idővel teljesen kimeríti a szervezet vitamin- és ásványianyag-raktárait, elsősorban a magnézium szintje válik nagyon alacsonnyá. Ezen kívül a stressz izomgörcsöket, székrekedést és mentális problémákat is okozhat. A magnézium pótlása azonban segíthet a stressz csökkentésében, megszüntetésében.

A stressz okozhat enyhe hajhullást is, azonban a krónikus stressz következtében kialakulhat az Alopecia areata nevű betegség, amely nagyfokú hajhullással járhat együtt.

A stresszt nagyon fontos kezelni, csökkenteni, hiszen az állandóan jelenlévő stressz nagyon sok és komoly egészségi problémát és betegséget okozhat. Mit tehetünk? Figyeljük meg, hogy esetünkben mi is vált kis stresszt, és próbáljuk meg ezeket a szituációkat elkerülni. Nagyon fontos a mélylégzés-technika elsajátítása. Az egészséges szokások kialakítása is segíthet a stressz tüneteinek csökkentésében, és ha semmi sem segít, kérjük szakember segítségét!

Szorongás és stressz enyhítésére nagyon sokféle gyógytea létezik, de mi magunk is készíthetünk egy nagyszerű teakeveréket, mutatunk is egy receptet.

Levendulás szorongásoldó teakeverék hozzávalói:
1 evőkanál zöld tea,
1 evőkanál szárított levendulavirág,
1 evőkanál kamillavirág,
1 evőkanál citromfű.

Elkészítése:
Nincs is más dolgunk, mint a gyógynövényeket egy befőttesüvegbe tenni, alaposan összekeverni, és egy jól záródó kupakot helyezni az üvegre.
Hogyan használjuk?
Forraljunk fel 2 dl vizet, közben tegyünk egy teáskanálnyi gyógynövénykeveréket a csészébe. Öntsünk rá forró vizet, hagyjuk állni, majd szűrjük le, és fogyaszthatjuk is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A lábunk is öregszik
  2024-03-11 22:32:56, hétfő
 
  A lábunk is öregszik: időskori láb- és lábujjbetegségek

A címbéli mondattal senki nem mond semmi újat, hiszen nyilvánvaló, hogy nemcsak a szerveink, a sejtjeink és az agyunk megy át az öregedési folyamatokon, a végtagjainkon is megtapasztalhatjuk, hogy bizony azok is öregszenek. Mint ahogy a kézfejünk is ráncosodik, úgy a lábunk is öregszik, és már nem lesz olyan hetvenéves korunkban, mint ifjan. Mutatunk is néhány jelet, tünetet és elváltozást, amely azt mutatja, hogy a fiatalságunk elmúlt, és a testi változások esetünkben is elkezdődtek, illetve olyan tápanyagokat is felsorolunk, amelyek az egészségesebb öregedést teszik lehetővé.

A kor előrehaladtával az anyagcsere is lelassul, és ez bizony zsírpárnák kialakulásához vezethet. Az egyetlen testrészünk talán, ahol egyre kevesebb lehet a zsír, ahogy idősebbek leszünk, a lábunk. Ez azért probléma, mivel minél kevesebb zsírpárna van például a talpunkon, annál nehezebb lehet a járás, és annál inkább megtapasztaljuk a lábfejet, talpat és sarkat érintő fájdalmat. A cipőbe helyezett megfelelő talpbetét és természetesen a kényelmes cipő sokat segíthet a lábfájdalom megelőzésében.

A rendszeres lábápolás ellenére a sarok kirepedezhet, ami nagy fájdalommal is együtt járhat. Az érett bőr kevesebb elasztint és olajat termel, emiatt a láb bőre is szárazabbá és kevésbé rugalmassá válik. A túlsúly csak tovább súlyosbítja a problémákat. Azonban ha rendszeresen eltávolítjuk a sarkunkról az elhalt hámréteget, és mindennap bekenjük sarokpuhító krémmel a lábunkat, akkor ez a probléma pillanatok alatt a múlté lehet.

A plantar fasciitis nevű betegség nem mást jelent, mint gyulladást, illetve a talpon végighúzódó izomköteg húzódását, túlnyújtását. Ebből a problémából más gondok is adódhatnak: sarokkinövés, sarokfájdalom, boltozati fájdalom. Ez a betegség sok minden miatt kialakulhat: terhesség, lúdtalp, fokozott fizikai aktivitás, túlsúly, nem megfelelő lábbeli viselése. A pihenés, a jeges borogatás és az izmok rendszeres, ám kíméletes nyújtása segíthet a tünetek csökkentésében.

A benőtt köröm bármely életkorban gondot okozhat, azonban idősebb korban az egyik leggyakoribb lábprobléma. A fokozott izzadás, a túlsúly, a cukorbetegség növeli a kockázatokat. A szűk cipő viselése, illetve a nem megfelelő körömvágási technika miatt alakul ki ez a probléma. Körömgombásodás is állhat a háttérben. A gyógypedikűrös nagyon hatékonyan tudja megszüntetni a benőtt körmöt. Súlyosabb esetben sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

A 65 év feletti emberek jelentős hányada szenved az ízületi porckopástól. Ez a betegség a porc lebomlását jelenti. Ilyenkor a csont dörzsölődik a csonton, ami nagy fájdalmat okozhat. Terápiákkal, kiegészítőkkel és esetenként műtéti beavatkozásokkal csökkenthető és megszüntethető a fájdalom.

Az Achilles-ín-gyulladás is gyakori probléma idősebb korban. Ilyenkor a lábban lévő inak begyulladnak, mivel a lábban is csökken a váráramlás. Az Achilles-ín-gyulladás nemcsak a sarok, hanem a boka fájdalmát is okozhatja. A jegelés, a pihentetés és a gyógyszerek jelentősen segíthetnek a tünetek csökkentésében.

A cukorbetegség károsíthatja az idegeket. A láb bizsereghet, zsibbadhat, de szúró érzést is érezhetünk. Lábfekély is kialakulhat, ami a cukorbetegség egyik fő szövődménye.

Az ízületi gyulladás egyik fájdalmas formája a köszvény. Elsősorban a férfiakat sújtja ez a betegség. A húgysav ilyenkor kristályként rakódik le a szervezetben. A köszvény nevű betegség általában a nagylábujjakat érinti. A köszvényes lábujj merevvé válik, megduzzadhat és fájhat is. A tünetek csökkentése érdekében javasolt a rendszeres vízfogyasztás. Ételek és italok, amelyeket kerüljünk, ha köszvényünk van: alkohol, cukros, zsíros ételek, vörös hús, kagyló.

A kalapácsujj azt jelenti, amikor is egy rendellenes görbület van a nagylábujj középső ízületeiben. Azonban nemcsak a nagylábujjat, több más lábujjat is érinthet ez a betegség.

Idősebb korban a lábujjakban bekövetkező stressztörések is sokkal gyakoribbak. A nők esetében a menopauzával járó hormonváltozások csökkenthetik a csontsűrűséget, aminek hatására gyakoribbá válhatnak a csonttörések. A csontjainkat testmozgással, megfelelő étrenddel és kiegészítők szedésével erősíthetjük meg.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Mi állhat a keserű szájíz hátterében?
  2024-03-09 21:19:45, szombat
 
  Önmagában a keserű szájíz is kellemetlen leheletet okoz. De mi is lehet az oka, ha valaki folyton keserű szájízt tapasztal, és sehogy sem tud tőle megszabadulni? Ennek jártunk most utána.

A keserű szájíz hátterében sokféle betegség és egészségi probléma, illetve életmódbeli szokás állhat. A refluxbetegség is kiváltója lehet ennek a problémának, ilyenkor ugyanis a gyomorsav egy része a nyelőcsőbe áramlik vissza, ami oka lehet a rossz szájíz kialakulásának. Ez a betegség gyakran okoz még íz- és szagérzékelési zavarokat is. A savas reflux tehát keserű és savas szájízt hagy maga után. A reflux okozhat még gyomorégést, felső hasi fájdalmat, hányingert és rekedtséget is. A kezelési módhoz tartozik a savas ételek elkerülése, egyszerre kisebb ételadagok fogyasztása és az ideális testsúly elérése.

Egyes gyógyszerek is megváltoztathatják a szájízt. Ide tartoznak az antibiotikumok, a magas vérnyomásra, a szívbetegségekre vagy a pajzsmirigybetegségre szedett gyógyszerek. A gyulladáscsökkentők és az antihisztaminok is okai lehetnek a keserű szájíz kialakulásának. A kalcium, a vas, a D-vitamin és a multivitaminok mind-mind okozhatnak kellemetlen, fémes ízt a szájban.

A probléma kialakulásában nagy szerepe lehet a nem megfelelő szájhigiéniának, az ínybetegségnek, a szájfekélynek, a szájüregi gombás fertőzéseknek, például a szájpenésznek.

A krónikus betegségek is befolyásolhatják a szájban a rossz ízérzékelést, ilyen például a vesebetegség, a cukorbetegség, a pajzsmirigybetegség, de még a felső légúti fertőzések, például az arcüreggyulladás is okozhat ilyen vagy ehhez hasonló panaszokat.

A rossz szájíznek tápanyaghiány is állhat a hátterében. Amennyiben nincs elegendő A-vitamin, cink és B12-vitamin a szervezetünkben, úgy kialakulhat ez a probléma.

A menopauza sok változást magával hozhat. A szájüregi nyálkahártya is vékonyodik, sokan tapasztalnak égő érzést a szájüregben, illetve a kellemetlen ízérzékelés is lehet az egyik velejárója a menopauzának.

Ha a szorongás és a stressz szintje magas a szervezetben, ez stimulálhatja a testben fellépő válaszokat, amelyek szintén megváltoztathatják a szájízünket. A szorongás szájszárazságot is okoz, ami kellemetlen lehelettel párosul. Az ízlelőbimbók közvetlenül kapcsolódnak az agy idegeihez. Az idegeket befolyásoló és a megváltozott ízt okozó állapotok közé tartoznak az agydaganatok, a demencia, az epilepszia.

Mindenképpen ki kell derítenünk, hogy esetünkben mi is okozza a problémát, hiszen a keserű szájíz hátterében állhatnak banális, de komolyabb okok is. Minél hamarabb derül fény az okra, annál hamarabb orvosolni tudjuk ezt a problémát, és meg is könnyebbülünk, ha kiderül, hogy nincs semmi komoly bajunk.

Addig is sokat tehetünk a probléma orvoslásának érdekében. Tartsuk fenn a megfelelő szájhigiéniát. Csökkentsük azoknak az ételeknek és italoknak a fogyasztását, amelyek keserű szájízt okozhatnak, például ilyen a vörös hús, a kávé és a tea is.

A tápanyagokban gazdag ételek is sokat segíthetnek a probléma kiküszöbölésében, például a gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A hízás, a stressz és a harag kapcsolata
  2024-03-03 20:15:45, vasárnap
 
  A mai világban azt vehetjük észre, hogy egyre több a frusztrált, dühös és stresszes ember. Ennek természetesen sok oka lehet, és ezek az érzelmek akár természetes válaszok is lehetnek különböző helyzetekre, azonban az örökké haragos és dühös ember könnyebben megbetegszik, mint az a személy, aki nem ad teret ezeknek a negatív érzelmeknek. A harag és a stressz akár még súlygyarapodást is okozhat - legalábbis egy tanulmány szerint.

A stressz nem más, mint egy pszichés és fiziológiai reakció, amikor valamilyen fenyegetettséget, veszélyt tapasztalunk. Ennek hatására stresszhormonok, azaz kortizolhormon termelődik és árasztja el a szervezetet. Kortizolra ugyan szükség van vészhelyzetben, azonban ha mindig stresszesek vagyunk, akkor ennek a hormonnak sosem csökken a szintje, és ez kiváltója lehet a krónikus betegségek kialakulásának. A magas kortizolszint pedig már oka lehet a súlygyarapodásnak, a hízásnak.

Hogyan okozhat hízást a stressz? A stressz befolyásolja az étkezési szokásainkat, ugyanis egy-egy stresszes helyzetben főleg a magas kalóriatartalmú, cukros, édes és zsírosabb ételeket kívánjuk. Ez a hatás annak is köszönhető, hogy a kortizol kapcsolatba lép az agy jutalmazó központjával, és amikor megemelkedik a kortizolszint, akkor egész egyszerűen az egészségtelen ételeket kívánjuk és részesítjük előnyben az étkezéseink alkalmával. Azonban ezek az ételek nemcsak súlygyarapodást okoznak, de még alapvető tápanyagokat, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat sem tartalmaznak.

A megemelkedett kortizolszint sok másra is hatással van, többek között arra is, hogy a szervezetünk hogyan és miként tárolja a zsírt. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a krónikus stressz megnöveli a zsigeri zsír mennyiségét, amely elsősorban a hasi részen rakódik le. A hasi zsír azonban sokféle betegség okozója lehet, ilyen például a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek. A kortizol még a vércukor zsírként történő tárolását is elősegíti, ami szintén elhízáshoz vezethet.

A stressz az alvási szokásokat is megzavarhatja. Az alvásnak nemcsak a mennyisége, de a minősége is megváltozhat. Ha nem alszunk eleget, felborul a ghrelin- és a leptinhormonok egyensúlya, ami viszont fokozott éhségérzethez és csökkent teltségérzethez vezethet, nem mellesleg ennek hatására is a kalóriadús táplálékokat fogjuk előnyben részesíteni.

A stressz és a harag nem ugyanaz, mégis gyakran együtt járnak. A harag szintén kiválthat fiziológiai válaszokat a szervezetben, amelyek ugyancsak elhízást eredményezhetnek. A harag következménye is lehet az érzelmi evés. A haragos ember gyakrabban fogyaszt magasabb kalóriatartalmú ételeket, amelyek átmenetileg ugyan enyhülést nyújthatnak, azonban súlygyarapodást okoznak.

A harag olyan hormonok felszabadulását idézi elő, mint az adrenalin és a noradneralin, amelyek felkészítik a testet a cselekvésre. Ezek a hormonok rövidtávon ugyan, de befolyásolják az étvágyat és az anyagcserét is. A krónikus harag azonban tartós hormonális egyensúlyhiányhoz vezethet, amely hízást eredményez. A stresszhormonok megzavarják a normális anyagcsere-folyamatot is, ami zsírfelhalmozódáshoz vezethet.

A stressz és a harag kezelésében segítenek a stresszoldó technikák, az egészséges megküzdési stratégiák kidolgozása és a megfelelő alvás. Ha másként nem megy, mindenképpen szakember segítségét szükséges igénybe venni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A stroke jelei
  2024-02-20 22:32:42, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A fülcsengés okai
  2024-02-20 22:31:23, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Miért nem egészséges gyakran gyorsétteremben étkezni?
  2024-02-18 22:11:58, vasárnap
 
  Amennyiben csak évente egy-két alkalommal megyünk gyorsétterembe, akkor nincs mitől tartanunk. Hiszen az évente elfogyasztott 3-4 hamburgertől, sült krumplitól vagy egyéb gyorséttermi tápláléktól még nem lesz semmi bajunk. Azonban ha hetente vagy ennél gyakrabban látogatunk meg ilyen helyeket és ott ételeket is fogyasztunk, akkor bizony el kell gondolkodnunk azon, hogy változtatunk az életmódunkon.

Igaz, hogy gyorsétterembe járni kényelmes, hiszen így sok-sok otthoni teendőt - főzés, mosogatás, főzés utáni takarítás és rendrakás - megspórolhatunk, de tegyük fel magunknak a kérdést, hogy milyen áron? A gyorsétteremben kapható táplálékok ugyanis sok zsírt, kalóriát és szénhidrátot tartalmaznak, amelyek súlygyarapodást és elhízást okoznak. Az elhízás pedig sok krónikus és egyéb betegséget okozhat, mint például szívbetegség, cukorbetegség, ízületi gyulladás.

A só nem ördögtől való fűszer, mértékkel fogyasztva szüksége van rá a szervezetünknek. Azonban a gyorsétteremben kapható ételekbe túl sok só kerül, egyrészt hogy minél ízletesebbek legyenek, másrészt hogy ne romoljanak meg olyan gyorsan. A túl sok só nem veszélytelen, hiszen megemeli a vérnyomást, és még az ereket is károsítja, ez pedig fokozza a szívelégtelenség, a szívinfarktus és a stroke kockázatait.

A gyorséttermi ételek magas szénhidráttartalommal is bírnak. Ezeket a szénhidrátokat a szervezet cukrokká bontja, ami drasztikusan is megemelheti a vércukorszintet, ami viszont károsítja a hasnyálmirigyet, az inzulint előállító szervet, ez pedig fokozza a 2-es típusú cukorbetegség kockázatait.

Lehet, hogy a gyorsétteremben elfogyasztott ételek finomak és ízletesek, de az emésztőrendszerünk nem biztos, hogy kedvelni fogja ezeket. A sült krumpli és a hasonló ételek puffadást okozhatnak, de még székrekedés is kialakulhat. Ezek az ételek rostszegények, márpedig rost nélkül az emésztésünk renyhül, ez pedig nem tesz jót sem az emésztésnek, sem pedig az emésztésért felelős szerveknek.

A naponta elfogyasztott ételek és italok nemcsak a fizikai egészségünket határozzák meg, de hatással vannak a mentális egészségünkre is. A gyorséttermi ételek nem tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek viszont nagyon hasznosak lehetnek a hangulat fokozásában, azaz a jó mentális funkciók fenntartásában. A gyorséttermi ételek és a feldolgozott táplálékok fokozzák a depresszió kockázatait, ezt ma már kutatási eredmények igazolják.

Mint említettük, a gyorséttermi ételek vércukorszint-ingadozást eredményeznek. A vércukorszint először nagyon megemelkedik, majd hirtelen lecsökken. Ezek a ,,kiugrások" viszont nemcsak cukorbetegséget generálnak, de még fáradtságot, kimerültséget is okoznak.

A ftalátok olyan szintetikus anyagok, amelyek szinte minden műanyagban megtalálhatók. Ilyen műanyagokból iszunk a gyorséttermekben. Az eddigi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a ftalátok termékenységi problémákat okozhatnak, gyerekeknél pedig viselkedési és tanulási rendellenességeket generálhatnak.

Az erősen feldolgozott gyorséttermi ételek csak nagyon nehezen emészthetőek. Olyan is előfordulhat, hogy egyes összetevőket a szervezet nem tud lebontani, így ezek a vastagbélben zsírsavakká alakulnak, ami pedig hasmenést okozhat.

A gyorsétteremben általában üdítőitalokat is fogyasztanak az emberek. Ezek magas szénhidrát- és cukortartalommal rendelkeznek, továbbá megnövelik a savak mennyiségét a szájüregben, ez pedig negatívan hat a fogzománcra, illetve növeli a fogszuvasodás és az ínybetegségek kockázatait.

A gyorséttermi ételek elhízást okoznak, így extra teher nehezedik az ízületekre és a csontokra, ami pedig növeli az ízületi betegségek és a csonttörések kockázatait.

A gyorséttermi ételek gazdag forrásai a telített és a transzzsíroknak, amelyek plakkokat képeznek az agyban. Ez nemcsak demenciát okoz, hanem megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatait is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A kézremegés mögött sok minden meghúzódhat
  2024-02-18 21:29:19, vasárnap
 
  Amikor meglátunk valakit és látjuk, hogy remeg a keze, első gondolatunk az lehet, hogy az illető bizonyára Parkinson-kórban szenved. Pedig ez korántsem biztos, hiszen a kézremegés hátterében sok minden meghúzódhat. Mutatjuk is az okokat, hogy miért is remeghet a kezünk és azt is, hogy milyen megoldások léteznek a probléma orvoslására.

A kézremegés egy olyan önkéntelen mozgás, amelynek számtalan oka lehet, ilyenek például a neurológiai rendellenességek. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a fentebb említett Parkinson-kórt is. A kézremegés egy betegségnek is lehet a ,,mellékhatása", ilyen betegség például a pajzsmirigy-túlműködés. Gyógyszerek mellékhatása is lehet ez, remegést válthatnak ki például az asztmára vagy az epilepsziára szedett gyógyszerek. De akkor is kialakulhat kézremegés, ha valaki szélsőséges érzelmet, például félelmet vagy izgalmat tapasztal meg.

A remegésnek többféle típusa is létezik. A nyugalmi remegés azt jelenti, hogy az illetőnek nyugalmi helyzetben is szembe kell néznie ezzel a problémával. A remegés másik típusa mozgás során jelentkezik csak. Ezen kívül létezik még a funkcionális remegés is, amikor mind nyugalmi, mind cselekvő állapotban - mozgás, tevékenység végzése közben - is jelentkezik.

Amennyiben a remegést nem valami komoly betegség váltja ki, hanem valamilyen szélsőséges állapot az oka, akkor ki lehet próbálni olyan módszereket, amelyekkel nagyon jól kontrollálható a remegés, de akár teljesen meg is szűnhet ez a probléma.

Amennyiben sokat stresszelünk, idegeskedünk, izgulunk, akkor adrenalin szabadul fel a szervezetben, ami súlyosbítja a kézremegés problémáját. Nagyon lényeges, hogy valamilyen módon irányítani tudjuk a bennünket ért stresszt, vagy ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor valamilyen módon levezessük azt.

A testmozgás szinte mindenre egy csodaszer. Ha sokat remeg a kezünk, akkor kérjük egy gyógytornász segítségét, aki megtanít nekünk olyan tornagyakorlatokat, amelyekkel sokat javulhat az állapotunk, illetve amely mozgásformák segíthetnek kontrollálni a kézremegésünket.

A dohányzás és az alkoholfogyasztás negatívan hat az agy működésére, és ez is oka lehet a kéz remegésének. Ha azonban felhagyunk ezekkel a káros szokásokkal, akkor a kézremegés is megszűnhet.

Az életmódváltás is hozhat pozitív változást az életünkbe. Ha csökkentjük az olyan serkentőszerek fogyasztását, mint a koffein vagy a cukor, szintén megoldódhatnak a problémáink, már ami a kéz remegését illeti.

Kéz- és csuklógyakorlatokat is végezhetünk, amelyek segíthetnek enyhíteni a kéz remegését. Vegyünk mindkét kezünkbe egy stresszlabdát, amelyet szorítsunk a markunkban 15 másodpercig, majd hagyjunk egy kis szünetet, és 10-szer ismételjük meg a gyakorlatot.

Naponta több alkalommal is mozgassuk meg körkörösen a csuklónkat, mert ezzel segítjük megelőzni az ízületi folyadék felhalmozódását, ezzel is csökkentve a remegést.

Az olyan relaxációs technikák, mint a meditáció, a jóga, segíthetnek csökkenteni a stresszt, és pozitívan befolyásolják a kéz állapotát, még a remegést is megszüntethetik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A magnéziumhiány figyelmeztető jelei
  2024-02-09 21:14:36, péntek
 
  Nagyon sok ember még mindig nem érti a magnézium fontosságát, holott tisztában vannak például a kalcium- és a vaspótlás lényegességével is. Ennek ellenére a megfelelő magnézium szint nagyon fontos az agy, a szív- és izomfunkciók működéséhez, valamint a szilícium-dioxiddal, a D- és K-vitaminokkal együtt elősegíti a csontok egészségét is.

A magnéziumhiány gyakoribb, mint gondolnád. Íme a figyelmeztető jelek, amelyek utalhatnak ennek a nagyon fontos ásványnak a hiányára. Ha ezek valamelyiké tapasztalod magadon, azonnal kezdj el jó minőségű magnézium kiegészítőt fogyasztani, hogy megfelelő ütemben pótolhasd szervezetedben a magnéziumot.

1. Fülcsengés vagy hallásvesztés
A fülzúgás, vagy a konstans, magas fülcsengés a magnéziumhiány gyakori tünete, akárcsak a hallásvesztés. Nagyon sok tanulmány foglalkozik a fül egészségével és az ezzel kapcsolatban álló megfelelő magnézium szinttel. Az elegendő mennyiségű magnézium megakadályozza a szabad gyökök kialakulását, amik akár halláskárosodáshoz is vezethetnek.

2. Izomgörcsök vagy remegés
A magnézium alapvető az izmok megfelelő működéséhez. Magnézium nélkül a test görcsös állapotba kerülhet, hiszen hiányzik az izmok nyugalmához szükséges ásványi anyag. Ezért fogyaszt sok nő magnézium kiegészítőt és ezért található meg annyi alvássegítő készítményben is. A megfelelő mennyiségű magnézium hiánya izomgörcshöz és izomrángáshoz vagy alvás közbeni lábgörcshöz vezethet. Ezt talán már Te is tapasztaltad. Igen kellemetlen élmény fájdalmas lábgörcsölésre ébredni hajnalban.

3. Depresszió
A magnéziumhiány és a depresszió közötti kapcsolatot évszázadokkal ezelőtt megértették, amikor az orvosok mentális rendellenességek kezelésére használták a magnéziumot. A modern tudományok támogatták ezt a nézőpontot. Egy horvátországi pszichiátriai kórházban végzett tanulmány szerint nagyon sok öngyilkos hajlammal rendelkező páciensnek volt alacsony a magnézium szintje. Ezek alapján elmondható, hogy a magnézium remek antidepresszánsnak bizonyul.

4. Rendellenes szívfunkció
Ahogyan arról korábban szó volt, az alacsony magnéziumszint hatással lehet az izmokra az egész testben, beleértve a szívizmokat is. Az elégtelen magnézium-ellátás szívritmuszavart okozhat, ilyenkor a szív képtelen rendesen verni és szívroham és stroke is lehet a következménye.

5. Vesekő
Sok ember hiszi azt, hogy a vesekövet a kalciumtöbblet okozza, de valójában a magnézium hiánya a bűnös. A magnézium megelőzi ezeknek a köveknek a kialakulását azzal, hogy gátolja a kalcium és az oxalát kötődését - ez a két összetevő alkotja ugyanis a vesekövet. A vesekő nagyon kínzó fájdalmat tud okozni, szóval nem árt tudni, hogy a megfelelő magnéziumpótlás képes megelőzni őket!

Ha a felsorolt tünetek közül bármelyiket tapasztalod, fogyassz több napraforgót, tökmagot, mandulát, fekete babot, kesudiót és spenótot stb. mert ezek mind természetes magnéziumforrások.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Koleszterin és a fejfájás
  2024-02-09 20:40:00, péntek
 
  Mi köze a magas koleszterinnek a fejfájáshoz?

A legutóbbi kutatások is azt bizonyítják, hogy bizony a magas koleszterinszint igenis veszélyes. Nemcsak szív- és érrendszeri problémákat, de makacs fejfájást is okozhat. De nézzük is, mi a koleszterin, és hogyan is okozhat fejfájást?

A koleszterin egy olyan anyag a szervezetben, amelynek számos szerepe és feladata van. Segít a szervezetnek a hormonok termelésében és szabályozza az anyagcserét. A magas koleszterinszint számos egészségi problémához vezethet, például oka lehet a szívroham és a stroke, de még a fejfájás kialakulásának is.

A koleszterin egy viaszos anyag. Kétféle koleszterin létezik: alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) és nagy sűrűségű lipoprotein (HDL). Az LDL-koleszterin felhalmozódhat az artériák falában, ez a zsírlerakódás megkeményíti és merevvé teszi az artériákat. Az artériák beszűkülnek, ez pedig megnehezíti a vér áramlását. Ilyenkor vérrög keletkezhet, ami pedig oka lehet a szívroham és a stroke létrejöttének. A HDL az úgynevezett jó koleszterin, amely segít az extra koleszterin felvételében és visszaszállítja azt a májba. Ha alacsony a HDL-koleszterin szintje a szervezetben, akkor a felesleges koleszterin nem tud kiürülni, azaz felhalmozódik és egészségi károkat okozhat. Az LDL-koleszterint mindenképpen alacsonyan, míg a HDL-koleszterint mindenképpen magasabb szinten kell tartanunk.

Az eddigi vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a magas koleszterinszinttel rendelkező emberek gyakran szenvednek fejfájás miatt. A magas koleszterinszint kockázati tényezői között szerepel a szegényes étrend és táplálkozás, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a testmozgás hiánya, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a stressz. A magas koleszterin akkor is okozhat fejfájást, ha eközben még sok cukrot is fogyasztunk. A cukor ugyanis vércukorszint-emelkedéshez vezet, ami viszont fejfájást generál.

Nem konkrétan a magas koleszterinszint okoz szédülést, hanem voltaképpen a magas koleszterinszint miatt kialakult szívroham és stroke tünete lehet a szédülés. Szédülhetünk magas cukortartalmú ételek fogyasztását követően is, illetve dohányzás és alkoholfogyasztás után is.

A fejfájás kezelésének leghatékonyabb módja a kiváltó ok kezelése. A fejfájás számtalan állapot tünete, ezért néha nehéz lehet meghatározni a pontos okát. A fejfájás gyakori oka és kockázati tényezője lehet a kiszáradás, az alváshiány, az alvási apnoe, a megfázás, az influenza, az étkezések kihagyása, az alkoholfogyasztás, a stressz, a magas vérnyomás, a túl sok számítógép és tévé előtt eltöltött idő.

A magas koleszterinszint csökkentésében sok minden a segítségünkre lehet, például a rendszeres mozgás. A testmozgás ugyanis segít lebontani a koleszterin zsíros lerakódásait, amelyek eltömítik az artériákat, ez pedig növelheti a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét.

A szívegészséges étrend is segíthet a magas koleszterinszint csökkentésében. A zöldségek és a gyümölcsök segíthetnek a szervezetnek a HDL termelésében. A cukor, a telített zsír és a transzzsír viszont megnövelik az LDL-koleszterin-szintet, ami stroke-hoz és szívinfarktushoz vezethet.

Az elhízás a magas koleszterinszint kockázati tényezője. Az ideális testsúlyt elérhetjük egészséges táplálkozással, stresszkezeléssel és rendszeres testmozgással.

A dohányzás szintén megnehezíti az LDL-koleszterin-szint csökkenését, hiszen zsírlerakódásokat okoz az artériákban. Az alkohol is megemeli a koleszterinszintet és még fejfájást is okozhat, illetve súlyosbíthatja azt.

A stressz növeli a kortizolszintet, ami viszont megnöveli az LDL-koleszterin-szintet, emellett fejfájást is okozhat. A jóga, a meditáció és a mélylégzés-technika segíthet a stressz csökkentésében és a fejfájás megszüntetésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/81 oldal   Bejegyzések száma: 805 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 415 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 452
  • e Hét: 1415
  • e Hónap: 14406
  • e Év: 190281
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.