Regisztráció  Belépés
lenke1964.blog.xfree.hu
Három szóban el tudom mondani, mit tanultam az életről: mindig megy tovább. "A világ minden szépségéért sem akarnám elcserélni az egyéniségemet, még a... Varga Lenke
1964.08.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 86 
Merj szembenézni, saját Magaddal!
  2018-02-02 08:36:20, péntek
 
  Merj szembenézni, saját Magaddal! Lásd meg azt, aki valójában vagy. Nézd meg, honnan indultál, és most, hol tartasz. Hinned kell abban, hogy Te egy csodálatos személy vagy. Ne akarj a mások kedvére átalakulni, mert Te így vagy, Önmagad. Játssz az Életben, de ne játssz, az Életeddel! Légy bátor, és merész, de tudd, hol vannak a határaid. Engedd magadhoz az érzéseidet, hagyd a múlt nehézségeit, mert azok, már nem Rád tartoznak. Csak, az igazán értékes dolgokat hagyd meg magad körül. Légy nyitott a valós világra, szeress, tanulj, fejlődj, ne zárd magad a szomorúság, és bűntudat páncéljába. Haladj emelt fővel, és tudatosan, a céljaid felé. Élvezd az Élet minden pillanatát. Élj szívből, szeretetből, tisztán, és becsületesen. Légy harmóniában belső éneddel, így a boldogságod nem engedi, hogy a félelem, és a bánat, beköltözhessen a szívedbe. Bújj elő a páncélodból, de ha kell, védd meg magad. Hagyd, hogy néha sodorjon az Élet árja, engedd, hogy vezessen a szíved, és tedd azt, amiben hiszel. Kívánom, találd meg azokat a Társakat, akik úgy fogadnak el, amilyen vagy, és segítenek újra szeretni, az Életet. Ne feledd! ,,Egy teknős is lehet néha pillangó, ha igaz a barátság!"  
 
0 komment , kategória:  SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS  
A szeretet alapja: Önmagad szeretete
  2018-01-31 08:44:19, szerda
 
  Életedbe fogadd be az újdonságokat. Tudatosan teremts magadnak pozitív élethelyzeteket, és fogadd be a környezeted új lehetőségeit. Legyen erős belső hited, ami segít, hogy boldogulj a világban. Cselekedeteidben légy rugalmas, hallgass meg másokat is. Fogadd a jó szándékot, de határozottan utasítsd el azokat, akik gátolnak, a fejlődésedben. Ne mások utasításai határozzák meg az Életed. Utad során, az esetleges kudarcokból tanuljál. Figyelj a belső tudásodra, és bízz meg benne. Légy magabiztos, és fejlesztd a képességeidet. Az új ismeretek, és új lehetőségek segítenek, hogy könnyebben elérd a céljaidat. Pozitív gondolkodással, a megfelelő emberek lesznek a társaid, az utadon. Ne engedd, hogy a harag, a félelem, a düh, és a bűntudat, újból gyengítse, az önbecsülésedet. Ha felismerted a hibáidat, változtass rajta. Add meg magadnak a lehetőséget arra, hogy fejlődni tudj. Légy igazán megbocsátó, mert így válsz szabaddá. Csak a múlt elengedésével tudsz átlépni, a jelen boldogságába. Kívánom, szeress feltétel nélkül, mosolyod, mindennap sugározza a belső békédet, jóságodat, boldogságodat. Ne feledd! A szeretet alapja: Önmagad szeretete  
 
0 komment , kategória:  SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS  
Aranyosi Ervin: Megfelelés
  2017-11-27 21:17:48, hétfő
 
  Miért akarsz te mindenáron, s mindig megfelelni?
Azt hiszed, hogy ezért fognak téged majd szeretni?
Miért akarsz szerethető rabszolgává válni?
Miért akarsz önmagadból egész mást csinálni?
El ne hidd, ha kedvükben jársz, majd szeretnek téged,
csak az egyéniségedet vesztheted el végleg!
Ne játssz tehát szerepeket, ne bújj másik bőrbe,
becsüld inkább azt az embert, kit látsz a tükörben!
A szeretet nem elvárás, hát hiába várod,
rajtad múlik, szeresd jobbá környező világod!
És ha szeretetet küldesz, az tér vissza hozzád.
jó lenne, ha a másokét te is viszonoznád!
Szeresd magad, s majd meglátod, szeretni fog más is,
éld a saját életedet, s ne legyél banális,
legyél inkább egyéniség, kit mások csodálnak,
s hidd el, ettől az álmaid valósággá válnak.
Légy önmagad, különleges, csodálatos ember,
hidd el nekem, hogy másoknak megfelelned nem kell!
 
 
0 komment , kategória:  SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS  
Önmagunk megismerése
  2017-11-23 11:02:28, csütörtök
 
  Önmagunk megismerése azzal kezdődik, hogy kinyitjuk a kapukat. Meg kell világítanunk lényünk legeldugot-tabb részeit is - mert azok is ugyanúgy hozzánk tartoznak, azok is mi vagyunk.

Aki az önbeteljesítés ösvényére akar lépni, annak mindenképpen érdemes az önismeretnél kezdenie.
1.Az önfelismerési folyamat; önmegismerés
Az énünk olyan, mint egy jéghegy. Kilenctized része a felszín alatt van. Személyiségünk, egónk a jéghegy csú-csa. Az ego miközben sodródik az élet óceánjában, egyre bizalmatlanabb a másik emberrel, a világgal, sőt saját magával szemben is. Az ego démonizálódik, elidegenedik, mert nem tanul veszteségeinek jelentéséből. Az ego állandó konfliktusban van, háborúzik környezetével, verseng társaival, és küzd saját magával. A harc miatt az én erődöt von maga köré. Falai, bezárt kapui elválasztják a bentet a kinttől. Már azt sem tudja néha, mi van benn, és mi van kinn. E zárt rendszerben az elfogadhatatlan érzéseket csak börtönbe zárni lehet. Épp ezek az eldugott, elpalástolt, elítélt érzések betegítik meg az embert.
Önmagunk megismerése azzal kezdődik, hogy kinyitjuk a kapukat. Meg kell világítanunk lényünk legeldugot-tabb részeit is - mert azok is ugyanúgy hozzánk tartoznak, azok is mi vagyunk.
Jelenlegi személyiségünket számtalan, a múltban kialakított, illetve magunkévá tett gondolat, hiedelem és meg-szokás alkotja. Látszat-énünk olyan vágyakból épül fel, amelyek beteljesülésük után sem adnak hozzá értékeinkhez, így emiatt soha nem érezzük magunkat értékesnek.
Ha sikerül megismernünk énünk valódi természetét, soha többé nem lesznek rossz érzéseink magunkkal kapcsolatban. Legyen bármilyen szokásunk, jellemvonásunk, természetünk, e dolgok csupán személyiségünk alkotóelemei: így változékonyak, és nincs közük a bennünk lakozó isteni énhez.
Az ember önmagát csak az őskozmoszba való behelyezettségben értheti meg helyesen. Az Én és a világ egy. Nemcsak mint viszony, hanem mint törvényszerűség is, ami ritmusként szellemi élménnyé válik.
A megismerés eleven kapcsolat a megismerő Én és a megismert mindenség között. Ilyen kapcsolat úgy érhető el, ha az Én és a mindenség rokonságban áll. Csak lényegileg rokon dolgok találnak egymásra.
A megismerés mind a négy lépcsőfokát meg kell másznunk, hogy az önfelismerés tapasztalatával gazdagodjunk.

Az önmegismerés első lépcsőfoka az információgyűjtés önmagunkról. Lássunk neki átvizsgálni önmagunkat, szokásainkat, viselkedésünket, fizikai testünket, másokhoz való viszonyulásunkat, hiszen valódi vágyainkat, céljainkat csak és kizárólag mi tudhatjuk, érezhetjük.
Ahhoz, hogy önmagunkról helyes információkhoz jussunk, fontos az önmagunkra figyelésen kívül az önismeret, az önelfogadás, az identitás kialakítása.

Az önmegismerés második lépcsőfoka a tudás önmagunkról, amikor elkezdünk szemlélődni, gondolkodni a személyiségünkről gyűjtött információkról. Vajon önazonosak vagyunk-e? Vajon azok vagyunk-e, akinek eddig hittük magunkat? Vajon céljaink, vágyaink, álmaink valóban a miénk, nem pedig a környezetünk által ránk ragadt téves vágyakozások csupán?

Az önmegismerés harmadik lépcsőfoka, amikor az önmagunkról megszerzett tudás birtokában elkezdjük a cselekvést; azaz a tudást bölcsességgé érleljük. Személyes értékekeinket felismerve elkezdünk azok szerint élni, így értékeink megtapasztalhatóvá válnak a gyakorlatban véghezvitt tetteinkben is.

A minőségi élet kialakítása, a fent említett dolgok megtétele és gyakorlása elhozza számunkra az önmegismerés negyedik lépcsőfokát, az öntisztelet, az önbecsülés és az önbizalom kialakulását.
Amikor több hidat építünk és kevesebb falat, amikor megtanulunk bízni önmagunkban, másokban és az életben, amikor értékrendünket belső értékeinkhez alakítjuk, amikor az életünk szabályai szerint, és nem mások szerepét játsszuk, amikor a megismerési folyamat részeként elfogadjuk tévedéseinket, visszaeséseinket, kudarcainkat, csalódásainkat, amikor nyitottak vagyunk az újra, pedig kényelmesebbnek tűnne komfortzónánk keretei között maradnunk, amikor visszatérünk énünk eredeti, isteni minőségeihez, a békéhez, a tisztasághoz, a szeretethez, a kegyelemhez és a bölcsességhez, amikor az égből aláhullott emlékezet utat mutat, és elkezdünk emlékezni szellemi identitásunkra, amikor az intuíció teremtő közegében felismerjük azt, hogy nincs véletlen, s létünk sem az, amikor megszabadulunk haszontalan gondolkodásunktól, félelmeinktől, kétségeinktől, aggodalmainktól, amikor megtanuljuk értékelni saját magunkat, életünket, sorsunkat, létezésünket, amikor felfedezzük kiapadhatatlan pszichikai és szellemi erőforrásainkat, akkor tudatosságunk magasabb szintjén feltárul számunkra egy új látásmód, egy jobb, teljesebb, minőségibb élet, ahol önbecsülésünk és önbizalmunk természetes létformánkká válik.
Késmárki László:Önfejlesztő kéztartások Ankh kiadó 2016.
 
 
0 komment , kategória:  SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS  
AZ ÖNISMERET VAJon MI?
  2017-11-23 10:41:06, csütörtök
 
  AZ ÖNISMERET VAJON MI?

Az önismeret útja, olyan mint egy hihetetlen mennyiségben és minőségben szerteágazó autósztráda, rengetek lehajtóval, visszafordító kanyarral, pihenőhellyel és felhívásokkal, akadályokkal, kerülőkkel, földúttal, dugókkal tarkított fantasztikus, megtapasztalásokkal teli utazás önmagad lelki világába.
A legjobb befektetés amit önmagadnak adhatsz. Ez a földi leszületésed egyik célja, hogy ismerd meg önmagad. Látod még az ógörögök is ismerték a legtutibb, örök érvényű receptet a boldog élethez:
ISMERD MEG ÖNMAGAD!

Hogyan fogj hozzá az önismeretnek?
Az önismerettel való foglalkozás általában, (és a legtöbb esetben úgy is van), akkor kezdődik amikor látjuk és tapasztaljuk, hogy az életünk nem olyan, amilyennek lennie kellene! Vagy egy betegség, veszteség, párkapcsolati vagy egyéb kapcsolati konfliktus (szülő-gyermek), késztet arra, hogy elgondolkodj az életed értelmén, az eddig megélt fájdalmaid, döntésed következményein. Kérdezhetnéd, hogyan fogj hozzá, de sok út létezik, előbb-utóbb rátalálsz arra ami neked a legjobban segít majd. Lesznek tévútjaid, érdekes megtapasztalásaid, megszállottságaid, kényszeres tanfolyamról-tanfolyamra járásaid, és egyéb helyekre való vándorlásaid, hogy keresd a válaszokat, önmagadat, ameddig rá nem jössz, hogy mindent amit kívül kerestél ott van bent, önmagadban, a kérdések, és a válaszok is. De ehhez tapasztalnod kell, bejárni az utat amely végül oda vezet a szíved legbelsőbb terébe és hazaérkezel ÖNMAGADBA.

Mindegy hogyan kezdesz neki, a lényeg, hogy ELINDULJ! Ha meghozod a döntést, hogy eleged van a szenvedésből, akkor az Univerzum, a sors, az élet, bárhogy nevezzük is melléd áll, hogy segítse ezt a változást.
A segítség érkezhet egy könyv, egy önismereti tanfolyam, egy videó, film, egy ismerős, baráttal való beszélgetés útján, bármilyen módon, sokszor te magad is meg fogsz lepődni, hogyan nyilvánul meg az életedben a szikronicitás törvénye!
Ha elkezded egyre éhesebb leszel, egyre többet akarsz tudni, tanulni és felismerni. Előbb mindent magadba szívsz, próbálgatod, majd szépen letisztul minden. Néha úgy tűnik még nagyobb káoszba csöppentél mint amiben előtte voltál, de ez látszólagos...mögötte mindig rend van, de te lehet akkor még nem látod, majd visszanézve fogod mondani...AHAM akkor ez azért meg amazért volt....
Fel kell tárnod a tudatalattidat bármilyen módszerrel ami a kezed ügyébe kerül, mert meg kell értened, miért működtetsz olyan viselkedésmintákat, hitrendszereket, hiedelmeket önmagadról és másokról, amikről nem is tudsz, így bevonzod azt amit valójában nem szeretnél.
Egy példa: sorozatba ugyan abba férfi/nő típusba botlasz és mindig az a vége: átvernek, megcsalnak, megbántanak...Amikor eleged lesz ebből, és a barátaidnak való panaszkodásból is amely nem visz előre, sőt még a barátaidat is elveszítheted ezért, akkor elkezdesz kutakodni, olvasni és rájössz, hogy esetleg apu-anyu mintáját követed, ha apud elhagyott akkor olyan pasit/nőt vonzol be az életedbe aki ugyan ezt megcsinálja veled. Ha agresszivitás volt a gyermekkorodban te is olyan párt fogsz bevonzani aki szintén agresszív, vagy pedig te az ,,azért sem leszek olyan mint anyám vagy apám" dacosságodból és haragodból te magad leszel az...vagy elkezded kényszeresen kerülni az agresszív embereket, mert belül te leszel agresszív az elfojtott haragod miatt (a külvilágban meg azt fogod látni mennyi agresszivitás vesz körül), és ha nem tudod feloldani akkor önmagad ellen fordítod, vagy mások ellen, amiért bűntudatod lesz, és generálsz magadnak egy jó kis autoimmun betegséget (asztma, allergia, autoimmun pajzsmirigy probléma, rák stb.) amivel büntetheted magad, azért mert másokat megbántottál, mert azt hiszed ezt érdemled, mert ilyen a sors, mert már a szüleid és a rokonaid is ezt mondták ,,az élet szívás" és hasonló hitrendszerekkel táplálkozott a tudatalattid.
Aztán ott vannak a ,,szegényen de boldogan" vagy a ,,aki nem dolgozik az ne is egyék" és ehhez hasonló programok, vagy az apu, anyu hitrendszerei ,,minden férfi és nő ilyen meg olyan" vagy ,,gyerekem sose nősülj meg...látod belőlem is mi lett" vagy ,,mi csak egy munkás család vagyunk, nekünk több nem jut, ne is erőlködj...belőled sem lesz több" stb...stb...Gondolom mindenkinek ismerősek a családból hozott minták...Ezek többnyire a tudatalattiba bekúsznak, és formálják az életünket, anélkül, hogy tudnánk róla, és amikor felébredünk akkor ezeket elkezdjük feldolgozni és más minőséget adni az életünknek.

TUDATOSSÁ KELL VÁLNOD!

18 éves kor felett nincs mentséges az Önismeret elodázásra, és olyan kifogásokat használni, hogy a gyerekkorom ilyen meg olyan volt, mert a szüleim ilyenek meg olyanok voltak, nem volt lehetőségem....
A felnőtté válás és a tudatosodás útja erről is szól...innentől 100%-os felelősséget vállalni mindazért ami az életünkben történik.
Meg kell ismerned a tudatalattidat! Olvass olyan könyveket amelyek segítenek feltárni ezt, önsegítő könyveket amelyek technikákkal segítenek, menj el tanfolyamokra, előadásokra, szakemberekhez akik segítenek abba, hogy feltárd, szembenézz, és felold azt amit ott találsz és negatívan befolyásolja az életedet...
Teljesen mindegy mi az út, ami odavezet. Én is sok módszerrel ismerkedtem meg, sok utat kipróbáltam, de végül a kvantumszinkronizációt részesítettem előnybe, mert számomra az segíti elő, hogy megértsem miért nincs meg ez vagy az az életemben, pedig látszólag én szeretném elérni. Ez a módszer is többek között segít feldolgozni a tudatalatti mintákat, az érzelmek és a saját szándékaink segítségével. Ha a segítségével kiadok egy szándékot, hogy mit szeretnék megélni, és nem jön pozitív érzelem, akkor biztos lehetek benne, hogy nem a környezetem az akadálya ennek hanem én magam, és a tudat alatti mintáim.

A kvantumszinkronizációról bővebben itt, gyakorlati videót is találtok!
http://a-lelek-kertje.webnode.hu/news/kvantumszinkronizacio-bobe-modra/
Az oldalamon is találtok több meditációt amelyek szintén a tudatalattival dolgozik...

Csak akkor nem használ, ha nem csináljuk!
A tudatalattiba tárolódik szinte életünk, reakcióink, gondolataink közel 90%-a. GONDOLJ BELE!
Úgy működteted az életed, mintha valaki más tervezné el neked! És ezért lássuk be, nem mindig sikerül jól...
Hányszor mondtál valamit, valakinek amin később elgondolkodtál, agyaltál, hogy miért is mondtad? Honnan jött ez? Miért viselkedtél így, holott mást akartál mondani, és őrlődsz, éjszaka meg értelmetlen párbeszédeket folytatsz, hátha más kimenetele lesz a beszélgetésnek, vitának...

EZ A TUDATALATTID BIRODALMA....

Oda van letuszkolva, beraktározva minden ami nincs feldolgozva, mostani vagy előző életbeli lenyomatok is, amik el vannak nyomva de megnyilvánulnak mert megmutatja az életünk alakulása mennyire vagyunk tudatosak rá.
Példa: van egy nő, látszólag rendben van önmagával, mégis olyan férfiakat vonz magához akik foglaltak...miért? Figyeld, hogy működik a tudatalatti: a nő fél, ha facér az illető akkor már lehet belőle kapcsolat, így megint sérülhet, megbánthatják, szenvedhet, és elhagyhatják. De ameddig egy foglalt férfival van viszonya, addig nem kell felvállalni egy párkapcsolattal járó nehézségeket, mert kevés esélyét látja annak hogy a férfi otthagyná a családját...így ha mégis megtörténik, akkor jön a nehéz próbatétel, mert akkor kiderülhet, hogy valójában a nő ezzel nem is tudna megbirkózni...Ez a felszínen olyan szépen el van rejtve, mégis a nő nem tudja, nem érti miért csak ilyen pasikat vonz be...Addig van látszólagos biztonságban ameddig a férfi is a családnál marad...ha pedig ne adj Isten megkapná nem tudna mit kezdjen vele, és a pasi pedig megbánja sokszor, hogy feláldozott mindent. Ez csak egy példa arra, hogy valaki értse, hogy a viselkedése mögött milyen tudat alatti félelmek, indítékok működnek, és itt a nő önbecsüléséről is képet kaphatunk (aki azt gondolja neki csak a másod hegedűs szerep jut, és bünteti önmagát azzal, hogy elhiszi a pasi minden olyan meséjét mely szerint az asszonnyal nincs már semmi, és folytatja az önpusztító viszonyt, szenvedve, féltékenykedve...vádaskodva és követelőzve).
Dolgozz a tudatalattiddal!
Ez az első lépés az önismeret útján, figyeld magad, végezz gyakorlatokat amely által megtudhatod, hogy élsz, gondolkodsz valójában.
Figyeld meg egy napig, vagy egy óráig magad, és írd le mi minden fut át rajtad keresztül! Mit gondolsz, mi a véleményed magadról, hogyan reagálsz a körülötted lévő emberekre? A családodra? A szüleidre?
Nézd meg, hogyan fogalmazol, hányszor használod a NEM-et, hányszor mondod el mi az amit nem szeretnél megtapasztalni ahelyett, hogy arra összpontosítanál amire vágysz napi szinten?
Figyel az érzéseidet amikor kimondod ,,SZERETEM ÉS ELFOGADOM ÖNMAGAM"
Mit érzel? Örömöt? Jókedvet? Szomorúságot, szorongást? Mikor, ki mondta meg neked, hogy ez nem lehetséges? Hogy ez önzőség? Hogy nem érdemled meg? Ki hitette el, hogy nem vagy szerethető, mert ilyen meg olyan vagy? Kinek voltál tükör, az önmagáról alkotott hamis világában? Ki mondta neked, hogy rossz vagy? Hogy nincs semmi szerethető benned? Stb....
Figyeld meg hányszor panaszkodsz, és hányszor használod az ,,igen, de....." ha valaki szeretne segíteni és megoldást, lehetőséget kínálni a problémáidra, a panaszkodásodra. Ilyenkor tudd, hogy játszmázol...nem tudatosan persze, ezek a te ,,szegény én" játszmáid, a ,,mártír" programjaid amiket nem tudatosan futtatsz....tanultad, láttad, magadévá tetted mert azt láttad, figyelmet, energiát kapsz.
A cél, önmagad megismerésén túl a tudatosság és a tudatosodás...ez óhatatlan következménye a változásnak, ezzel nyakon tudod csípni a dolgaidat mielőtt nagyobb galibát vonzanál be az életedbe. Minden időben érkezik hozzád ha ezt az utat választod, és minden téged szolgál majd, még ha látszólag ,,rossz élmények" is.

Milyen lépéseket tehetsz a TUDATOSSÁGODÉRT?
Tudat alattid feltárása
A hozott mintáid feloldása, elengedése
Ismerd meg önmagad
Figyelj a gondolataidra, szándékaidra, megfogalmazásaidra
Nyiss új megtapasztalások felé
Értsd meg a saját motivációidat
Ismerd meg a játszmáidat, működésedet, az önvédő mechanizmusaidat (tanulmányozd a pszichológiát)
Figyeld az életedbe felbukkanó személyeket milyen tükröt (tükör törvénye) tartanak eléd, mire akarnak tanítani
Vedd észre a jeleket, eseményeket amelyek ,,véletlenül" megjelennek az életedben amikor elkezdesz önmagad felé fordulni (ez a szinkronicitás törvénye)
Juss el oda, hogy feloldva, lepakolva a lelki batyuidat, elkezd szeretni, elfogadni és becsülni önmagad, ez tükröződik majd a világodba mert ,,ahogy bent úgy kint" Ajánlott könyvek: Dr. Joseph Murphy : A tudatalattid csodálatos birodalma, Eric Berne: Emberi játszmák, Fritz Riemann: A szorongás fajtái, Dan Millman: A békés harcos újta, Lelkünk útjai I-III, Balogh Béla: A tudatalattid 10 parancsolata, Mérgező szülők, A lélek útja, Az élet legkönnyebb útja (Mabel Katz), Ho'oponopono, Byron Katie, Luise L. Hay, Spirituális takarító ;) stb...stb...

ISMERD MEG ÖNMAGAD!

EZ A BOLDOGSÁGOD ÉS LELKI SZABADSÁGOD ÚTJA!


Olvass tovább: http://a-lelek-kertje.webnode.hu/news/az-onismeret-vajon-mi/
 
 
0 komment , kategória:  SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS  
Önbizalomerősítés
  2017-11-04 07:34:14, szombat
 
  Ha valakinek szüksége van egy kis önbizalomerősítésre, feltétlenül olvassa el ezt a történetet: Egyik órán egy professzor felmutat egy 10 ezer forintos bankjegyet az osztálynak, majd megkérdi a diákokat:
"Ki szeretné ezt a bankjegyet?" Persze minden fiatal felemeli a kezét. Összegyűri a kezében a pénzt, majd újból felteszi a kérdést az osztálynak: "Továbbra is szeretnétek?" A kezek ismét az égbe emelkednek. Majd eldobja a gyűrött bankjegyet, ráugrik és eltapossa. Ezután újból megkérdi:
"Még mindig akarjátok a pénzt?" A diákok újból jelentkeznek egytől egyig.
A professzor ekkor így szól: " Kedves barátaim, ma tanultatok egy nagyon fontos leckét az élettől.
Habár ezt a 10.000 forintost összegyűrtem, rátapostam és eldobtam, ti továbbra is szeretnétek ha a tiétek lenne, mert a bankjegy értéke nem változott, még most is 10.000 forintot ér!
Sokszor az életben ellenkeznek veletek, más emberek visszadobnak és elutasítanak titeket. Azt érzitek, hogy már nem értek semmit, de tudnotok kell, hogy a ti ÉRTÉKETEK nem változik SOHA azoknak az embereknek, akik valóban szeretnek titeket. Még akkor sem, amikor a legrosszabb passzban vagytok, az emberi ÉRTÉKEITEK, TOVÁBBRA IS UGYANANNYIT ÉRNEK."
 
 
0 komment , kategória:  SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS  
Miért kell fejleszteni az önismeretet gyerekeknél?
  2017-07-22 08:23:17, szombat
 
 
A gyerekek nagyon kíváncsiak és nyitottak az élet nagy kérdéseire. Mindig tudnak meglepő kérdéseket feltenni, és ezáltal szeretnék jobban megérteni önmagukat és a körülöttük lévő világot, embereket. Önismeretük ezáltal fejlődik.
Az a gyermek, aki kérdéseire nem kap választ, kevés önismerettel fog rendelkezni. Ő bizonytalan lehet döntéseiben, vagy önmaga számára is érthetetlen módon cselekedhet sokszor.
Amikor fokozódik a gyermek önismerete, fejlődik érzelmi intelligenciája, kommunikációs készsége, társas képességei, s ezáltal nagyobb esélye lesz a boldog, kiegyensúlyozott életre.
Az önismeret fejlesztése elsősorban nem szakember feladata.
Akkor van szükség külső beavatkozásra, ha valamilyen elakadás, krízis meggátolja az egyént az életvezetésben, a hatékony problémamegoldásban!

Hogyan segíthetek szülőként gyermekem önismeretének fejlesztésében?
Nagyon jó, ha a gyermek eljut valamilyen iskolai vagy egyéb önismereti-személyiségfejlesztő csoportba, táborba, de ez önmagában nem elég!
Magzati kortól kezdve segíthetjük szülőként gyermekünk önismeretének kialakulását. A leginkább úgy, ha a kezdetektől hitelesen és őszintén foglalkozunk vele. Életkorának megfelelően válaszolunk a kérdéseire, és nem őrizgetjük például a családi titkokat.
A tabu témák, titkok hosszútávon hozzájárulnak a túlzott mértékű szorongás kialakulásához és fennmaradásához!

Néhány tipp szülőknek:
Beszélgessetek minden nap!
Legyen közös idő, amikor mindenki elmesélheti, mi történt vele, hogyan élte azt meg.
Sétáljatok hetente többször egy órát! Séta közben sokkal könnyebb nehezebb témákról is beszélgetni!
Ne csak arról beszéljetek, hogy mi volt az ebéd, és milyen jegyet kapott!
Az elmélyült beszélgetésekhez idő kell, türelem és figyelem. Ha nem állítod le gyermeked beszámolóját, és nem akarod mindig jó tanácsokkal ellátni, több mindent el fog mondani magáról és mer majd kérdezni is!
Amikor beszélgettek, némítsátok le a telefonokat! Csak egymásra figyeljetek!
Mesélj Te is magadról, a Te gyermekkorodról, szüleidről! Hadd ismerjen meg Téged, és a távolabbi rokonságot is a gyermek! A család(fa) ismerete fontos része önismeretünknek!
Nézegessetek együtt fényképeket, elevenítsetek fel közös emlékeket! Ki hogyan élte meg, ki hogy emlékszik rá?
Kisgyermekkori fotók, babanapló segítségével meséld el neki, hogyan vártátok, hogy született, miért ezt a nevet adtátok neki, milyen baba volt!
Milyen volt az életetek, hol éltetek, mikor ő kicsi volt?
Kire miben hasonlít, kitől mit örökölt - szerinte, szerinted?
Legyetek őszinték egymással!
Beszéljetek érzésekről is! Ezeket a legnehezebb megfogalmazni..
Ne halogassátok a problémák megoldását!


Az önismeret fejlesztése gyermekeknek elengedhetetlen
Látható tehát, hogy nagyon fontos az önismeret fejlesztése gyerekeknek is! Sajnos én azt látom, hogy a szülők sokszor azt sem tudják, miről és hogyan beszélgessenek a gyermekükkel. Egy-egy nehezebb téma - mint például a haláleset, szexualitás, párkapcsolati problémák - kapcsán pedig nagyon tanácstalanok lehetünk, hogy mit mondjunk a gyereknek. Félünk a kérdéseitől, a reakcióitól. Azt szeretnénk, ha a gyermek nem, vagy csak nagyon kicsit sérülne. Pedig ezek az események, és ezek feldolgozása is életünk részei.
Amiről mi szülők nem tudunk beszélni, az a gyermek számára is nehézséget jelent majd!
S ez túlzott mértékű szorongást eredményezhet, melynek feloldása már valóban szakember feladata.
 
 
0 komment , kategória:  SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS  
Probléma fa
  2017-02-06 15:46:05, hétfő
 
 
Történt egyszer, hogy egy férfi a háza építésével bízott meg egy mesterembert.
A munka szépen haladt, a mester valóban ügyesen dolgozott, a ház épült-szépült.
Egy nap váratlan nehézségek léptek fel.
A mesterembernek minden az napra jött össze. Az autó amivel érkezett defektes lett, majd valami hiba miatt nem indult el, majd munka közben áramszünet volt, aztán még az eső is eleredt.
Ezek után a háztulajdonos hazavitte a mesterembert.
Amikor megérkeztek a mesterember behívta a férfit, hogy bemutassa neki a családját. A bejárati ajtó előtt ott állt egy kis fa, s amikor elhaladtak mellette a mesterember megállt pár pillanatra, s mindkét kezével megérintette az ágaik hegyét. Ezután tovább mentek. A mester kinyitotta az ajtót és sugárzó arccal, mosolyogva belépett, megölelte két kisgyermekét és megcsókolta feleségét. Végül a vendéglátás után kikísérte alkalmi sofőrét az autóhoz. Amikor elhaladtak a kisfa mellett a férfi kíváncsian megkérdezte, hogy mi volt az előbbi ,,szertartás" amit az imént látott.
-- Á, igen, ez valóban egy sajátos szertartás - válaszolt mosolyogva.
-- Ez a kisfa a probléma -fám folytatta - tisztában vagyok azzal, hogy nem tudom elkerülni munka közben a problémákat, de egy valami biztos, ezek a gondok nem tartoznak az otthonomra, a feleségemre és a két gyermekemre. Így hát minden este mielőtt belépek a házamba felakasztom erre a fára a problémáimat. Aztán reggel újra felveszem őket. S amikor kijövök reggel és ismét felveszem, már közel sem emlékszem olyan sok bajra, mint amit előző este felakasztottam.
Mennyi vitát, veszekedést, háborúskodást megspórolhatnánk , illetve mennyi családi fészek lehetne békésebb ha mindenkinek lenne egy ilyen ,,probléma-fája" és tényleg kívül hagyná mindazokat a dolgokat amiket feleslegesen sokszor a családjára borít.
 
 
0 komment , kategória:  SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS  
A konfliktusok üzenete
  2017-01-28 18:40:59, szombat
 
 
Ha konfliktusokkal, nehézségekkel találjuk szembe magunkat, ez azt jelenti, hogy az univerzum valamire fel akarja hívni a figyelmünket.
Mintha csak azt mondaná: "Van itt valami, amire rá kell jönnöd, valami olyasmi, amin változtatnod kell!"
Ha figyelsz az apró jelekre is, rá fogsz jönni, miről van szó; ha nem, konfliktusaid elmélyülnek, és egészen addig nem oldódnak meg, amíg meg nem érted az üzenetet. Ha tudod, hogy minden gondod, bajod jelentkezésével az univerzum figyelmeztet valamire, gyors haladást fogsz elérni az önismeretedben.
Ha valami rossz dolog történik, előfordul, hogy méltatlankodni kezdesz: "Miért történik ez éppen velem?" Mindent legjobb tehetségem szerint csinálok és még sincs rendjén semmi. Képtelen vagyok megérteni, miért kerültem ebbe a lehetetlen helyzetbe. "
Ha ilyesmin kapod magad, próbáld meg más szemszögből szemlélni a dolgot, szállj magadba és mondd az univerzumnak:"Tudom, hogy valamire fel akarod hívni a figyelmemet. Segíts megértenem, hogy mi lehet az!"
Ezután ne tépelődj a dolgon, de légy készenlétben, maradj nyitott a válasz fogadására, amely lehet, belülről jövő érzés, vagy hír. Értesülhetsz róla valamelyik barátoddal folytatott beszélgetés során, vagy valami váratlan esemény tudatja veled. Lehet, hogy gyorsan megkapod a választ, de előfordulhat, hogy hosszabb időt kell várnod rá.
Forrás: http://sorsunkutja.blogspot.hu/
 
 
0 komment , kategória:  SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS  
A nagy egóval megáldott emberek
  2017-01-24 09:16:11, kedd
 
  A nagy egóval megáldott emberek olyan életvitelt élnek, melyben saját maguk a központi tényezői cselekvéseiknek és tevékenységeiknek. Mindent úgy alakítanak, hogy saját malmukra hajtsák a vizet. Ez sem elég nekik, mindenki fölé helyezik saját maguk érdekét, másokra nincsenek tekintettel. Elhiszik, hogy mindig csakis ők kerülhetnek ki a legjobban minden helyzetből, és nem félnek tenni is ezért. Mindez nem lenne probléma, de emiatt képesek embertársaikon átgázolni mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül.
Mondhatnánk, hogy az ilyen embereknek van létjogosultságuk a mai világban. Ez igaz is lehetne, de ne feledjük el, hogy a boldogság nem tárgyiasítható, hiába van valakinek meg mindene, amit csak akar, ettől még lehet érzelmileg a legszerencsétlenebb emberek egyike. A táradalom tudatosan felhasználja az emberrel született egót, és megtanítja nekik, hogy ők a legfontosabbak, és az ő boldogságuk. Mindettől csupán pár dolog választja el őket, és meg is mondják nekik, mik azok. Befolyásolják, mikor lehet valaki tökéletes - amiről tudjuk, hogy nem létezik- és megmondják mit vegyenek meg ennek érdekében. Az önző emberek pedig hisznek ennek, és mindent megtesznek, hogy a hiányzó dolgokat beszerezzék, legyen ez tárgy, tulajdonság vagy akármi más. Nagyravágyó terveiknek sosincs vége.
Az önző emberek önmagukért élnek, nem képesek úgymond más bőrébe bújni, nem is akarják átérezni, milyen fájdalmat tudnak okozni másoknak. Mindent elvárnak a többiektől, de ha nekik kell adniuk, inkább kifarolnak. Az empátia egészen addig ismeretlen szó számukra, amíg ugyanezt velük is meg nem teszi egy náluk is önzőbb ember. Gyakran ez sem elég, hogy felnyissa a szemüket, inkább még elszántabbá teszi őket eddigi életformájuk folytatásában.
Meg kell állni, és el kell gondolkodni, mit is érezhet családunk, gyermekünk, ismerőseink. Ettől nem lesz senki sem kevesebb, ki kell törni abból a tudatból, hogy teljesen lényegtelen mi történik, csak ,,nekem" legyen jó! Ha mással is foglalkozunk, akkor nemcsak másokkal teszünk jót, hanem magunknak is, boldogabbak lehetünk ezáltal. Nem lesz szükség haszontalan dolgokra, aminek a megszerzését a társadalom sulykol belénk, nem kell több, mint amink van.

Az önző ember jellemzői:
- nem érdekli senki más véleménye, megy a saját feje után
- meg van róla győződve, hogy tökéletes minden cselekedete
- csak elvesz, és semmit sem ad cserébe
- hisz abban, hogy ő tökéletes, vagy minimális választja el tőle
- a boldogsága érdekében átlép még legközvetlenebb társain is
- mindig benne van a ,,Na majd én megmutatom!" érzés
- lenézi embertársait, nem képes tisztelni a körülötte lévő embereket
- ha érdeke megkívánja, hazudik, félrevezeti a másikat
- csak hiszi azt, hogy a jó ízlés határait ismeri...
 
 
0 komment , kategória:  SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 86 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 229 db bejegyzés
e év: 410 db bejegyzés
Összes: 31140 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2435
  • e Hét: 11127
  • e Hónap: 69702
  • e Év: 262002
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.