Belépés
kisa622.blog.xfree.hu
Egyszárnyú angyalok vagyunk, csak úgy repülhetünk, ha összekapaszkodunk! Kiss Anedra Kira
1962.06.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 86 
Fejfájás, migrén esetén
  2010-02-03 15:28:18, szerda
 
 

Citromfű

Nagyon hatékony fejfájás illetve migrén ellen. Különféle fejfájás ellen keverékekben elterjedten alkalmazzák.

Levendula

Kiválóan alkalmas a migrén és az ideges fejfájások leküzdésére. Fejfájás estén pihentesse a fejét rövid ideig levendulaolajjal bepermetezett párnán.

Fehérfűzfa-kéreg

Jótékony hatását Kínában már több ezer éve kihasznál­ják. A fehérfűzfa-kéreg hatásosan enyhíti a fejfájást és a he­veny izomfájdalmat, de más idült fájdalmak (hát- és nyakfájás) kezelésé­re is alkalmas.

Cickafark

Az időjárási front által előidézett fejfájás, migrénes rohamot gyakran, már egyetlen csésze cickafarktea elfogyasztása is hatásos lehet.
 
 
1 komment , kategória:  Egészség  
A C-vitamin
  2010-01-15 22:21:44, péntek
 
 
A cukorbetegeknek különösen nagy szükségük van a C-vitaminra?

Feltétlenül. Egy tanulmány során, amelyben nem inzulinfüggő cukorbetegek vettek részt, a húsz kísérleti alany napi 1000 mg C-vitamint vagy placebót kapott, négy hónapon át. Azoknál a bete­geknél, akik C-vitamint kaptak, nagymértékű ja­vulás mutatkozott mind a cukor-, mind a zsír­anyagcserében. Ugyancsak kimutatható volt, hogy a vérben csökkent az inzulinszint, ami azt jelzi, hogy az inzulin hatása fokozódott.

A cukorbetegeknél megfigyelhető, hogy a szabad gyökök a szervezetükben fokozott mér­tékben vannak jelen, míg az antioxidánsok szintje alacsonyabb. A fokozottabb C-vitamin-bevitel csökkentheti a szabad gyököknek a sejtekre néz­ve roncsoló hatását, ugyanakkor fokozhatja az in­zulin működését. A cukorbetegek ezenkívül fo­kozott mértékben vannak kitéve a szívbetegsé­geknek, az LDL fokozott oxidáló hatása miatt. A C-vitaminnal tehát megelőzhető, hogy az LDL tönkretegye az artériákat. Már láttuk, hogy a C-vitamin segít a koleszterinszint alacsonyan tar- páciensek betegségükön kívül még skorbutban is szenvednek - a C-vitamin hiánybetegségében. 1000 mg C-vitamint rendelt el a betegeknek na­ponta, mire azok tíz nap alatt teljesen felgyógyul­tak. Mivel nem minden beteg szenved skorbut­ban, akinek egyébként ízületi gyulladása van, ez a megfigyelés kiemeli a C-vitamin fontosságát az egészséges ízületek, a gyulladás csökkentése és az oxidációs stressz megszüntetése szempontjából.


Segíthet a C-vitamin a máj méregtelenítésében?

A C-vitamin kiemelkedően fontos a máj detoxikáló képessége szempontjából, amely segít­ségére van a szervezetnek abban, hogy megsza­badulhasson az idegen, szintetikus anyagoktól, például a drogoktól (gyógyszerektől), a rákkeltő anyagoktól, a szennyeződésektől és más mérgek­től - mivel a C-vitaminnak a máj méregtelenítő folyamatában -, amely megelőzi, hogy a káros anyagok a szervezetet roncsolhassák - kritikus szerepe van az egészség megőrzésében. A kutatá­sok azt is bizonyították, hogy ha a szervezet foko­zott mértékben van kitéve a mérgező anyagok­nak, akkor C-vitamin-szükséglete is megnő. Az olyan drogok szedése esetén, mint például az orális fogamzásgátlók, a kortizon vagy a prednizolon, a szervezetünk fokozott mértékben igényli a C-vitamin bevitelét.


Segíthet a C-vitamin az epehólyag-megbetegedések esetén?

Az epehólyag problémái Amerikában az egyik legelterjedtebb megbetegedések közé tar­toznak. A becslések szerint körülbelül 20 millió amerikai szenved ilyen betegségekben. Kialaku­lásának legfőbb tényezői közé tartozik a nagy súlyfelesleg, a folyamatos fogyókúra, a magas al­kohol- és koffeinfogyasztás. Ha az epehólyag már nagyon rossz állapotban van, akkor műtétileg el­távolítják.

Az epehólyag tárolja az epét, amelyet a máj választ ki, hogy segítségével az elfogyasztott zsír emészthetővé váljék. Az epehólyag megbetege­dése fájdalmat, kényelmetlen érzést és a zsír fel­szaporodását okozhatja. Egy nemrég megjelent tanulmányban, amelyben Joel Simon, a San Fran-ciscó-i University of California doktora írja le ta­pasztalatait, 2744 nő táplálkozási szokásait vizs­gálták. A kísérlet lényege az volt, hogy megtud­ják, jótékony hatással van-e a vitamin jellegű táp­anyagok bevitele a az epehólyag-betegségekre. A kutatók azt tapasztalták, hogy azok a nők, aki nagy dózisban szedték a C-vitamint - és különö­sen azok, akik tabletta formájában, tehát kiegé­szítésként -, 26 százalékkal kisebb arányban be­tegedtek meg, és 23 százalékkal csökkent az esé­lye epehólyaguk eltávolításának, mint azoknak, akik alacsony dózisban szedték a vitamint.

Mindezen túl, a C-vitamin-kiegészítés követ­keztében a glutation szintje emelkedik a szerve­zetben, ami az inzulin normális működésének egyik eleme. A kutatások bebizonyították, hogy a glutation elegendő termelődése nyomán az inzu­linszint is normalizálódik, ami viszont helyreál­lítja a vércukor- és glükózszintet. Ha cukorbetegek vagyunk, jó, ha észben tart­juk, hogy a C-vitamin esetleg hamis eredményt ad a reggeli vizelettesztnél a glükózszintről. Ezért ilyenkor a C-vitamint rsaV a mérés után vf-.gyiik be.


A C-vitamin táplálékon kívüli bevitele tényleg olyan jó, mint ahogy azt az emberek állítják?

Mindenképpen! A vitamin rendkívül fontos szerepet játszik az immunrendszer és az idegsej­tek működésében, a kollagéntefmelődésben, az energia-utánpótlásban, a bőr és a csontok állaganak megőrzésben. Ezenkívül erőteljes antioxi-dáns, amely megvédi a sejteket a szabad gyökök. pusztító hatásától, illetve az oxidálódástól. Bizonyított, hogy a nagyobb mennyiségű C-vitaminbevitel, különösen, ha táplálékkiegészítésként történik, megelőzi a rák számos fajtájának, a szívbetegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a nátha vagy az influenza, a hályog, vágyy akár az asztma és az allergia kialakulását. A kutatások azt is bebizonyították, hogy a C-vitamin az előbb felsorolt rendellenességek kialakulása után is jótékony hatással van a szervezetre.

A C-vitamin az öregedést lassító hatásáról is ismert. Magától az öregedési folyamattól is védi a szervezetet, és az olyan hatásoktól, amelyek siet­tetik ezt, például a környezetszennyezés, a kü­lönböző toxikus anyagok és az érzelmi stressz.


A kutatások valóban bebizonyították, hogy a C-vitamin lassítja az öregedést?

Igen. Az egyik kutatás, amelyet Dr. James E. Enstrom végzett az UCLA-n, azt vizsgálta, hogy milyen kapcsolat van a hosszú élet, az életkilátá­sok és a C-vitamin szedése között. Dr. Enstrom tíz éven át figyelt 11 348 embert, akik C-vitamint szedtek. Két csoportra osztotta a vizsgált szemé­lyeket. Az egyikbe az alacsony dózist szedők tar­toztak, akik naponta 50 mg-nál kevesebb C-vitamint szedtek, a másikba azok, akik táplálékukat legalább 50 mg plusz C-vitaminnal egészítették ki. Az eredmények azt mutatták, hogy a magas dózist szedők csoportjában 40 százalékkal ala­csonyabb volt a halálozási ráta, a halál okát nem tekintve, mint az alacsony dózist fogyasztók ese­tében. Ezenkívül a magas dózist szedők között 45 százalékkal alacsonyabb volt a szívvel kapcsolatos megbetegedések aránya, mint a kevesebb mennyiséget szedők körében. A két csoport közötti különbség még hangsúlyosabb lett, amikor kide­rült, hogy azoknál, akik naponta 150 mg feletti mennyiséget szednek a C-vitaminból, a szívbetegségek okozta elhalálozás kétharmadára csökkent.


Mi is az a szabad gyök?

A szabad gyök olyan atom vagy atomcsoport, amelynek legalább egy párosítatlan elektronja van. Az elektron olyan negatív töltésű részecske, amely általában párokat alkot, kémiailag stabil kötést hozva létre. így aztán, ha egy elektron pár nélküli, akkor a stabilizálódás érdekében keres magának egy másik atomot vagy molekulát. Ám eközben a másik atom vagy molekula átalakul. A szabad gyökök károsak, mert nagyon könnyen reakcióba lépnek más vegyületekkel. Ha a szabad gyökök túl gyakran aktivizálódnak, akkor lép életbe a hógolyó effektus, amely oxidációs stresszt okoz a szervezetnek.

A szabad gyökök ilyenformán növelik a be­tegségek kialakulásának esélyét. Ha például a szabad gyökök a napfény hatására aktivizálód­nak, akkor könnyen bőrrák vagy hályog alakulhat ki. A környezetszennyezés megtámadhatja a tü-^őt vagy más szerveket, tönkreteheti a különböző mirigyeket, például a pajzsmirigyet, vagy károsít-i hatja a petefészkeket, ahogy a beleket is. A jő; egészség megőrzéséhez tehát elengedhetetlen a szabad gyökök ellenőrzése. Ezt pedig az elegendő mennyiségű antioxidáns bevitelével tehetjük meg.


Hogy alakul ki az oxidációs stressz?

Az oxidációs stressz akkor következik be, ha a szabad gyökök legyőzik az oxidáció ellen küzdő rendszerünket, egyszóval az antioxidánsok nem tudják lekötni a szabad gyököket a szervezetünk­ben. Egy ilyen oxidációs stressz akár hatvan degeneratív betegség okozója lehet, beleértve a szívbetegségeket, a hályogot, a rákot, az ízületi gyulladást és a vesebetegségeket. Ezenkívül az öregedés jelei is gyorsabban mutatkoznak.

Ha túl sok zsíros étel szerepel étrendünkben, vagy túl sok súlyfeleslegünk van, az oxidációs stressz nagyobb eséllyel alakul ki szervezetünk­ben, mivel a szív nagyon könnyen esik a szabad gyökök áldozatául. Ezért van az, hogy az elhízott emberek nagyobb kockázatnak vannak kitéve rákfajta, a szívbetegségek és a cukorbe­tegség tekintetében. De más tényezők is, például a szennyező anyagok, vegyszerek, permetező sze­rek gyengíthetik szervezetünk ellenálló képessé­gét az oxidációs stresszel szemben. Szerencsére az antioxidansok segítenek bennünket az oxidá­ciós stressz elleni küzdelemben.


Mit is jelent pontosan az, hogy antioxidáns?

Az antioxidáns olyan vegyület, amely meg­akadályozza az oxidációs stressz kialakulását az­zal, hogy semlegesíti a szabad gyököket, mielőtt még kárt okozhatnának a szervezet alkotóele­meiben, testünk sok antioxidánst képes hasznosí­tani, beleértve a C- és az E-vitamint, a béta-karo­tint, és sok olyat, amit saját maga állít elő. De az antioxidansok közül sokat táplálkozás útján vagy tabletta formájában kell bejuttatnunk szerveze­tünkbe, mert testünk nem képes önállóan meg­termelni.

A gyümölcsök és zöldségek tele vannak antioxidánsokkal, és jelentős mennyiségű C-vitamint is tartalmaznak. Ezért van az, hogy a gyümölcs­ben és zöldségben gazdag étrend olyan hatásos eszköz sok betegség megelőzésére. Sajnos sok ember csak nagyon keveset fogyaszt ezekből a táplálékokból.


Hogyan tud a C-vitamin megküzdeni az oxidációs stresszel?

Egy tanulmány, amely az American Journal of Clinical Nutritionben látott napvilágot, bemutat­ta, hogy a C-vitamin 400 mg-os napi fogyasztása egy éven keresztül, 13 százalékkal csökkenti az oxidációs stressz mértékét. A C-vitamin ezen kí­vül más antioxidansokat, például az E-vitamint is védi a szabad gyökökkel szemben. Mivel az E- és az A-vitamin zsírban oldódó, ezért fogékonyab­bak a szabad gyökök okozta károsodásra. A C-vi­tamin megvédi ezeket a vitaminokat, így azok ak­tívak maradhatnak. Ugyanez a tanulmány bizo­nyította, hogy ha az E-vitamint C-vitaminnal adagolják, akkor az oxidációs stressz csökkenése 25 százalékos, ugyanakkor az E-vitamin önmagá­ban nem ért el komoly eredményeket. Mivel a C-vitamin antioxidáns-hatása ennyire erőteljes, és a többi antioxidáns is tőle függ, fő antioxidánsnak tartjuk.

a jó egészség legfontosabb forrá­sa, szedése a legjobb módszer az olyan be­tegségek megelőzésére, mint például a rák vagy a szívproblémák. A C-vitamin ellenállóvá teszi szervezetünket a fertőzésekkel szemben - és emellett még a fájdalmat is csillapítja bizonyos gyulladásos betegségeknél, például az ízületi gyulladás esetében. Mivel az emberi szervezet már több millió évvel ezelőtt elveszítette azon képességét, hogy e nélkülözhetetlen tápanyagot elő tudja állítani, nekünk kell bevinnünk, táplál­kozás útján.


Tartalmazzák-e ételeink valóban a szüksé­ges mennyiséget ebből a fontos vitaminból?

Nem valószínű. Bár a C-vitamin megtalálható a gyü­mölcsökben és a zöldségekben, a legtöbb ember nem fogyaszt annyit ezekből a táplálékokból, (mindennap legalább ötször ajánlott ennek a táplálékcsoportnak a fogyasztása) hogy fedezze a megfelelő mennyiséget. Illetve a másik ok a feldolgozás. A hámozás - mielőtt a zöldsé­geket konzerválnák, illetve lefagyasztanák - a C-vitamin-tartalom hatvan százalékát eltávolítja az adott növényből. A fagyasztás, bár jobb, mint ha hámozással is párosul, ugyancsak 25 százalékos C-vitamin-veszteséget okoz. Sajnos a főzésnek is hasonló a hatása. Mire egy tál főtt borsó az asz­talunkra kerül, akár friss volt, akár fagyasztott vagy konzervált, az eredeti C-vitamin-tartalmá­nak csak kis hányadát találhatjuk benne. A friss zöldségek pedig majdnem egész vitaminkészletü­ket elveszítik, ha néhány napon át szobahőmér­sékleten tároljuk őketA betakarítás ugyancsak drámaian csökkenti a C-vitamin mennyiségét a terményben. Az alma két-három hónapos tárolása betakarítás után akár kétharmaddal redukálhatja a gyümölcs C-vi­tamin-tartalmát. 100 g friss burgonya ősszel még átlagosan 30 mg C-vitamint tartalmaz, míg ta­vasszal ez a mennyiség már csak 8 mg, és meglehet, hogy nyáron már nyomát sem találhatjuk C-vitaminnak Ezért olyan fontos, hogy táplálkozásunkat kiegészítsük a C-vitamin külön bevitelével. Ha így teszünk, biztosan egészségesebbnek érezzük majd magun­kat; kevésbé leszünk fáradékonyak, csökkentjük a rák, a szívbetegségek vagy az ízületi gyulladás ki­alakulásának kockázatát.

Természetes forrásai: zöldségfélében. répa, a petrezselyem, az édes paprika, a káposzta, a karfiol, a snidling, a karalábé, a narancsvelő, a citromvelő, a mustármag, a cékla, a papaya, a spenót, az eper és a vízitorma.

A minimálisan javasolt napi mennyiség C-vi­taminból szigorúan 60 mg. Ez a különösen ala­csony dózis arra elég, hogy megelőzzük a skorbutot - ami a C-vitamin hiánybetegsége, de kevés az egészség és a jó közérzet biztosítására. Ezt az alacsony dózist a II. világháború idején vezették be, hogy megelőzzék a katonák komoly hiánybe­tegségét. Azóta már tanulmányok százai mutat­ták be, hogy ha ezen a 60 mg-on felül jut a szer­vezet a vitaminhoz, úgy nagyon sok betegség tü­nete megelőzhető, kezelhető és csökkenthető. Erőteljes antioxidáns, amely megvédi a sejteket a szabad gyökök pusztító hatásától, illetve az oxidálódástól. Bizonyított, hogy a nagyobb mennyiségű C-vitaminbevitel, úgy 500 mg, vagy akár még több bevitele különösen, ha táplálékkiegészítésként történik, megelőzi a rák számos fajtájának, a szívbetegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a nátha vagy az influenza, a hályog, vagy akár az asztma és az allergia kialakulását. A kutatások azt is bebizonyították, hogy a C-vitamin az előbb felsorolt rendellenességek kialakulása után is jótékony hatással van a szervezetre.


Vannak olyan állatok, amelyek képesek szervezetükben előállítani a C-vitamint.

Az állatok jelentős hányada képes arra, hogy előállítsa a C-vitamint, de vannak, amelyek csak a tápanyaggal juthatnak hozzá - mint például a tengerimalac, a gyümölcsevő denevér vagy az ember. A legtöbb állat egy állandó szinten ter­meli a C-vitamint - 1,8 g és 13 g között napon­ta és ez a mennyiség stressz hatására növek­szik. Ez az állandó mennyiség jóval több a szük­séges 60 mg-nál. Akár azt is mondhatnánk, hogy biológiai értelemben a természet megrövidítette az emberi lényt a C-vitamin tekintetében, és ezt csak mesterséges pótlással ellensúlyozhatjuk.

Az 1960-as években Irwin Stone vegyész, a C-vitamin szakértőjének elmélete szerint az em­ber elődei, és az emberszabású főemlősök az evolúció során körülbelül 25 millió évvel ezelőtt veszítették el azon képességüket, hogy szerveze­tükben C-vitamint termeljenek. Következtetés­képpen a C-vitamint táplálkozás útján kell ma­gunkhoz vennünk. Az amerikai kardiológusok találkozóján ahol a megjelent or­vosok kétharmada állította, hogy alkalmazza az antioxidáns-pótlást. Sok táplálkozáskutató is ál­lást foglalt az antioxidáns-bevitel mellett - főleg C-vitamin formájában - állandó napi adagolás­ban.

Huszonöt éves kutatáson alapul Dr. Anthony J. Verlangieri, a University of Mississippi School of Pharmacy professzorának, az elmélete, aki szerint mindenkinek szüksége van antioxidáns-pótlásra, amibe beleérti a napi 4000 mg C- ! vitamin fogyasztását az étrenddel együttvéve. Egyetért azzal, hogy csak mítosz az az állítás, mi­szerint minden vitamint, amire csak szükségünk van, a táplálkozás útján magunkhoz vehetünk, és rámutat, hogy a C-vitamin-pótlás semmiféle mér­gezőhatással vagy mellékhatással nem jár. Sok táplálkozáskutató, ugyancsak az emelt C-vi­tamin-bevitelt javasolja a különböző betegségek kialakulásának megakadályozása érdekében.

Bár még mindig vannak olyanok, aki állítják, hogy a plusz C-vitamin semmit sem jelent, csak ,,drága" vizeletet, az ilyen hiedelmek ellentmon­danak a tudományos kutatásoknak. Való igaz, hogy a C-vitamin egy része kiválasztódik, de a ta­nulmányok azt is igazolni látszanak, hogy közben nagyon jó eséllyel véd a húgyutak, illetve a húgy­hólyag rákosodása ellen.

Semmilyen anyag nem szívódik fel 100 szá­zalékosan. Testünk táplálékunknak csak nagyon kis hányadát hasznosítja. Ugyanez a helyzet akkor is, ha nagy dózisban fo­gyasztjuk a C-vitamint; egy része a vizelettel tá­vozik szervezetünkből. Ezzel együtt az elfogyasz­tott 1000 mg C-vitaminból még mindig többet hasznosítunk, mint az ételünkkel elfogyasztott 10 mg-ból. A genetika és a környezet ugyancsak a C-vitamin kiegészítésének hasznosságát támasztja alá. Lehet azonban, hogy míg valaki kevesebb C-vitaminnal is képes elérni és megőrizni egészsé­gét, másnak nagyobb dózisra lehet szüksége


úgy biztosít védelmet a rákkal szemben, hogy sakkban tartja a szabad gyököket, és serkenti az immunrendszer működését. Na- ponta kerülünk kontaktusba mérgező anyagokkal - ott vannak a levegőben, amit beszívunk, az ételben, amit megeszünk, és a vízben, amit meg­iszunk. A C-vitamin segít kiküszöbölni a komo­lyabb oxidációs stresszt és az immunrendszer gyengülését, amit a környezetszennyezés könnyen előidézhet. A C-vitamin ugyancsak elősegíti a kollagén képződését, amely segíthet ,,befalazni" illetve korlátozni a rákos tumorok kifejlődését.

A C-vitamin a kemoterápia és a sugárterápia okozta mérgezéses állapot ellen is véd, amely a hagyományos gyógymódokban részesülő pácien­sek körében készült túlélési rátán is kimutatható. A humán klinikai tanulmányok azt mutatják, hogy a C-vitamin nem avatkozik bele a gyógyítási folyamatba, de segíti annak hatékonyságát azzal, hogy az ép, egészséges sejteket megvédi a ráktól és a sugár-, illetve kemoterápia roncsoló hatásá­tól.


A C-vitamin a rák meghatározott fajtáival szemben hatékony?

Igen. A kutatások szerint a C-vitamin külö­nösen hatásos a gyomor, a vastagbél, a húgyhó­lyag, a mell, a hasnyálmirigy, a prosztata, a tüdő, a nyelőcső, és a méhnyak rákosodásával szemben, ahogy a leukémiával és a non-Hodgkin-limfo-mával is. A C-vitamin helyi és orális alkalmazása is javasolt a bőrrák ellen, és a mostani állás sze­rint a még rákosodás előtti fázisban lévő bőr el­változásainak gyógyítására is.


Biztonságos a C-vitamin szedése a kemoterápia időszakában?

Bár ez a téma állandó vita tárgyát képezi, jszámos klinikai tanulmány állítja, hogy a C-vita-min-kiegészítés biztonságos kemoterápiás kezelés-alatt is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a túl­élési esély megnövekszik akkor is, ha a C-vita­mint egyedül, vagy más antioxidánssal kombinál­va alkalmazzák a kemoterápia időszakában. Ezenkívül az is bebizonyosodni látszik, hogy e vi­tamin felerősíti számos kemoterápiás gyógyszer hatását, mint például a tamoxifenét, a cisz-platináét és a DTIC-ét. A C-vitamin alkalmazása során a kemoterápiás anyagok roncsoló hatása is enyhébb, így például az Adriamycin adása eseté­ben, ezzel együtt semlegesíti a drogok rákkeltő hatását is. Bár a kórházi előírások szerint a ke­moterápia alatt álló pácienseknek 500 mg C-vita­mint kellene kapniuk naponta, sajnos ez a gya­korlatban csak nagyon ritkán valósul meg.


Lehetséges, hogy a C-vitamin elősegíti a rák növekedését?

Elterjedt néhány olyan elmélet, amely a Memóriái Kettering Cancer Centertől származik, hogy a C-vitamin esetleg felelős lehet a rákos sej­tek növekedéséért. Ezt az állítást soha nem pub­likálták egyetlen tudományos folyóiratban sem; és ugyanúgy soha egyetlen onkológus vagy tumorspecialista sem adott hitelt az effajta állítá­soknak, vagy vette a fáradságot, hogy felülvizs­gálja a dolgot. Charles B. Simoné doktor, a Na­tional Cancer Institute onkológusa több alka­lommal is cáfolta ezt a feltevést. Ő is, ahogy sok más gyakorló és kutató orvos megkérdőjelezte az adatok hitelességét, hiszen annak ellentmond az ember- és az állatgyógyászat, ahogy ezek az eredmények napvilágot is láttak a folyóiratokban.


A C-vitamin-kiegészítés ugyanolyan hatékonyan véd a rákkal szemben, mint a táplálékkal bevitt C-vitamin?

Határozottan igen. A tabletta formájában le­nyelt C-vitaminnak ugyanaz az összetétele, mint az ételünkben található vitaminnak. Dr. Gladys adott. Három hónap elteltével a C-vitamin­kúrában részesültek vérében a koleszterinszint 13 százalékkal csökkent. A placebo csoportba tarto­zók koleszterinszintje jelentéktelen mértékben csökkent. A legdrámaibb változás C-vitamin ha­tására azoknál volt tapasztalható, akik koleszte­rinszintje a legmagasabb volt a kísérlet előtt. A következő, 1982-ben végzett kísérletében Dr. Ginter kétszáznyolcvan férfit és nőt osztott tizennégy csoportba, kezdeti koleszterinszintjük­nek megfelelően. A C-vitamin-kiegészítés hatását a 200 mg/deciliter koleszterinszinttel rendelkező csoportban azonban, ahol ez a szint átlagosan 350 mg/deciliter volt, a koleszterinszint körülbe­lül 20 százalékkal csökkent a vérben. Mindez azt mutatja, hogy a C-vitamin csakis csökkentheti a felszökött koleszterinszintet.

Elkéstem a C-vitamin szedésével, ha már rákos vagyok?

Sohasem túl késő megtapasztalni a C-vitamin jótékony hatását. Dr. Linus Pauling, Dr. Ewan Cameron és Dr. Abram Hoffer úttörő felfedezé­se bebizonyította, hogy a tűréshatárig bevitt C-vi­tamin-mennyiség drámai mértékben meghosz-szabbította a már előrehaladott állapotban lévő rákos betegek életét. Ahogy sok más haladó gon­dolkodású orvos, ők hárman is magas dózisban adták a C-vitamint a betegeknek, ami egyben sa­rokkő is volt a gyógyítási protokollban. Dr. Pau­ling már jócskán benne volt a kilencvenes évei­ben, ráadásul prosztatarákja volt, élete mégis hosszú volt, hiszen a sok C-vitaminnal (18 g na­ponta!) sikeresen küzdött a rák ellen. 1976-ban, egy úttörő kutatás során Ewan Cameron és Dr. Linus Pauling 100 előrehaladott rákban szenvedő beteget tanulmányozott, akik nem részesültek sem sugár-, sem kemoterápiá­ban. A vizsgálat végén kiderült, hogy azok a be­tegek, akik C-vitamin-kiegészítést kaptak, átlago­san négyszer annyi ideig éltek, mint azok, akik nem. Volt olyan beteg is, aki hússzor annyi ideig élt, mint mások.

Dr. Cameron, aki egy nagy skót kórház sebé­szeként dolgozik, napi 10 g C-vitamint rendelt el rákos betegek százainál. Úgy találta, hogy a C-vi­tamin nagymértékű javulást hozott mind klinikai értelemben, mind a betegek közérzetének javulá­sa tekintetében. Ezenkívül enyhítette a fájdalmat és javította az általános túlélési Statisztikát is. Dr. Cameron egy enzimre összpontosított, amelyet egyfajta rosszindulatú, rákos daganat termel. Ez az enzim a hialuronidáz, amely a szövetek kollagénjét roncsolja. A támadás során elgyengíti a szövet külső részét annyira, hogy a rákos sejteket bejuttathassa. A doktor megfigyelte, hogy a C-vi­tamin gátolja ezt a folyamatot és felépíti a kolla­gént, miközben az immunrendszert is erősíti. 1990-ben egy következő tanulmány, amelyet Dr. Ahram Hoffer és Linus Pauling végeztek, olyan rákbetegek magas dózisú (napi 12 g) C-vi-taminos kezelését kísérte figyelemmel, akiknek a betegsége a műtétek, a kemo- és sugárterápia ellenére is tovább fejlődött. A páciensek más tápanyagokat is kaptak nagy dózisban ezzel egy időben, így például 1,3 és 3 g között niacint, 250 mg B6 vitamint és más B-vitaminokat, 800 NE E-vitamint, 30 000 NE béta-karotint és 200-tól 500 mg szelént. A kísérletben részt vett negyven olyan beteg, akik között volt mellrákos, petefé­szekrákos, méhrákos, méhnyakrákos, és hatvan­egy másik, akiknek más típusú rákjuk volt; ők mindannyian a kiegészített étrendben részesül­tek. Természetesen volt egy kontrollcsoport is, amelybe harmincegy olyan beteg tartozott, akik nem kaptak ezekből az anyagokból. Ez utóbbi csoportban a leghosszabb túlélési idő 5,7 hónap volt. Abban a csoportban, ahol alkalmazták a ki-egészítő kúrát, az arra jól reagáló betegek, ami 80 százalékos arányban teljesült, átlag 122 hónappal élték túl mell-, petefészek-,méh-, illetve méhnyakrákos megbetegedésüket. A többi, más, ráktípussal kezelt beteg 72 hónappal élte túl megbetegedését. Még abban a húsz százalékot kHtevő csoportban is, ahol a betegek csak gyengén reagáltak a kezelésre, a túlélési idő legalább kétszerese volt a diétában nem részesülőkkel összeg hasonlítva.


A C-vitamin valóban hatásosabb védelmet nyújt a bőrrákkal szemben, mint a fényvisszaverő készítmények?

A fényvisszaverők megvédenék a Nap káros sugaraitól; ám nemrég, 1998. június 6-án napvilá­got látott egy cikk a Science Newsban, amely szerint a naptejek nem óvnak meg a melano-mától, illetve a bőrráktól. A C-vitamin helyi al­kalmazása megelőzi, hogy immunrendszerünket elnyomhassa, és hogy oxidációs stresszt okozhas­son a bőrünk felszínét érő sugárzás. Számtalan, állatokon és embereken végzett tanulmány be­mutatja, hogy a C-vitamin helyi alkalmazása na­gyon jó védelmet nyújt a bőrrák ellen, és nagyon biztonságosan lehet mellette kiegészítőként használni a fényvisszaverőket. A C-vitamin helyi alkalmazására megfelelő készítményeket, például a smink alá való krémeket már nagyon sok bőr-ápolással foglalkozó cég készít. A C-vitamin orá­lis, illetve helyi alkalmazása napi szinten nagyon fontos eleme lehet a bőrrák elkerülésének.


A dohányosoknak és a passzív dohányosoknak több C-vitaminra van szükségük?

A cigarettafüst benzopirént tartalmaz, amely iciálisan erős rákkeltő anyag. Az állatkísér­letek során a rág­csálókat, amelyek közvetlen kontaktusba kerültek a cigarettafüsttel, és ugyanúgy azokat is, amelyek passzív ,,dohányosként" részesültek a füstben lévő benzopirén hatásával. Ezenkívül a dohányosoknak általában is több C-vitaminra van szükségük másoknál. Bár az egészség védelmére az a legjobb, ha leszokunk a dohányzásról, a C-vitamin jelent némi védelmet a dohányosoknak és környeze­tüknek.


Fontos szerepet játszik mind a férfi, mind a női nemzőképességben. E vitamin megvédi a spermiumokat az oxidációs stresszel szemben, amelyet a levegőben, a vízben és az ételben található szennyező anyagok okoznak. A számítások szerint minden évben 0,5-1 százalék­kal nő a terméketlen nők száma. Számos tanul­mány bemutatja, hogy a férfiak napi 200 mg-tól 1000 mg-ig történő C-vitamin-pótlásának hatásá­ra a spermiumok száma növekszik, az abnormális spermiumok száma pedig a normálisra csökken, mozgékonyságuk fokozódik, míg más tekintetben vett abnormalitásuk is javulni látszik. Mindez azt mutatja, hogy a C-vitamin kritikus fontosságú az; egészségtelen spermiumok normális szint alatti tartásában.

A nőknél a petefészek az, ahol a C-vitamin ai legnagyobb mennyiségben felhalmozódhat, ést ezért hiánya is itt okozhatja a legnagyobb rendel-\ lenességet. A C-vitamin ezenkívül a hormonter­melődéssel is összefüggésben van, amely a nő ter­mékenységéért felelős. Amikor a nőket 400 mg napi C-vitamin-bevitellel próbálták kezelni, ak­kor az ovuláció okozta clomiphen termelődése fokozódott. A fogamzás során a szervezet nagy mennyiségben használ fel C-vitamint, és ugyan­csak sokra van szükség a magzati membránok ki­alakulásához. A C-vitaminnak tehát a nők termékenységére is pozitív hatása van.


Fontos a C-vitamin az egészséges hormonális működéshez?

Igen. A C-vitamin nagyon fontos az ösztro-gén, a progeszteron és a tesztoszteron hormon termelődéséhez. Ezenkívül a növekedési hormon szintézisében is szerepe van, ami az immunmű­ködést, a sejtek fejlődését és a szervezet egyéb működéseit is támogatja. A növekedési hormon vitamin azokra is jótékony hatással volt, akik rendszeresen fogyasztottak alkoholt. Ezeknél a nőknél a C-vitamin 50 százalékkal csökkentette az epehólyag megbetegedésének kockázatát, és 62 százalékkal csökkent az esélyük arra, hogy holyagjukat el kell távolítani. Pedig még mindig az öregedés legjobb ellenszere. A C-vitamin segíthet az idősödő szervezetnek, hogy növekedési hormonszintjét egy állandó és megfelelő szinten tarthassa, amely így kifejtheti fiatalító hatását.


A kutatók szerint a C-vitamin szedése biz­tonságos és hatásos módja az idős korban jelent-kező hályog és a homályos latas megelőzésének.A szemlencsék nagyon érzékenyen reagálnak az oxidációs stresszre, egyrészt az öregedési fo­lyamat, másrészt a Nap sugárzása és a környezet­szennyezés miatt. A University of Maryland School of Medicine Baltimorban végzett állatkí­sérletei során azt tapasztalták, hogy a magas C-vi­tamin-koncentráció a szem cseppfolyós, illetve szövetes részeiben megvédi a szemet az oxidációs stressztől. A humán gyógyászatban végzett kísér­letek során megfigyelhető volt, hogy legalább na­pi 400 mg C-vitamin-bevitel jelentősen csökkenti a hályog kialakulásának kockázatát. Úgy tűnik tehát, hogy a megelőzés módszere igencsak egy­szerű: szedjünk C-vitamint. A C-vitamin hályogra gyakorolt hosszú távú hatását még vizsgálják.


Fontos a C-vitamin a csontok szempontjából?

Igen. A C-vitamin alapvető jelentőségű a! hialuronsav képződése szempontjából - amely; vegyület a csontok szerkezetét tartja épen azzal,! hogy hajlékonnyá, rugalmassá teszi őket. A C-vi-; tamin ugyanúgy fontos az ízületek és a kötőszö­vetek szempontjából, amely ugyancsak jelentős szerepet játszik a csontváz egészségének megőr­zésében.Segíthet rajtam a C-vitamin, ha ízületi gyulladásom van?

Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a C-vitamin jótékony hatású az ízületi gyul­ladásokkal kapcsolatban. ízületi gyulladás esetén az oxidációs stressz a felelős a fájdalomért és a gyulladásért. Amint azt már láttuk, a C-vitamin jelentősen csökkenti az oxidációs stressz mérté­két. Ezenkívül ugyancsak felelős a kollagén és a kötőszövet szerkezetének épen tartásáért, a hibák orvoslásáért. Egy francia orvos, Dr. Jean Leone megjelent tudományos cikkében közzétette két páciens ke­zelése során szerzett tapasztalatait, akik ízületi gyulladásban szenvedtek. Azt vette észre, hogy ost, hogy már megértettük, milyen sokat tehet a C-vitamin az egészségünkért, az is nagyon fonto^Thögylíelyesefr tos tápanyagot. A kereskedelemben nagyon sok­féle C-vitamin kapható tabletta formájában, és igazán egyéni ízlésünkre van bízva a választás. Mégis nagyon fontos, hogy felvilágosult vásárló­ként keressük az üzletekben a C-vitamint, és he­lyesen szedjük, ahogy bármely más vitamin jelle­gű anyagot is.

Való igaz, hogy a C-vitamin egy része kiválasztódik, de a ta­nulmányok azt is igazolni látszanak, hogy közben nagyon jó eséllyel véd a húgyutak, illetve a húgy­hólyag rákosodása ellen. Semmilyen anyag nem szívódik fel 100 szá­zalékosan. Testünk valójában az elfogyasztott tápláléknak csak nagyon kis hányadát hasznosítja. Ugyanez a helyzet akkor is, ha nagy dózisban fo­gyasztjuk a C-vitamint; egy része a vizelettel tá­vozik szervezetünkből. Ezzel együtt 'az elfogyasz­tott 1000 mg C-vitaminból még mindig többet hasznosítunk, mint az ételünkkel elfogyasztott 10 mg-ból. A genetika és a környezet ugyancsak a C-vitamin kiegészítésének hasznosságát támasztja alá. Lehet azonban, hogy míg valaki kevesebb C-vitaminnal is képes elérni és megőrizni egészsé­gét, másnak nagyobb dózisra lehet szüksége.


Okozhat a C vitamin vesekövet?

Több kutatás is bemutatott sok olyan egész­séges felnőtt embert, akinél a C-vitamin bevitelét 10 000 mg-ra emelték, a , vesekő kialakulásának legcsekélyebb jele nélkül. Néhány közönséges kit, amely oxalátmérésre (kalcium-oxalát vesekő) szolgál, sokkal megbízhatóbb lehet másoknál. Néhány ilyen közönséges kit pontosságát - ame­lyet az orvosok a vizeletben jelen lévő oxalát mé­résére használnak - a C-vitamin zavarhatja. Va­lószínű, hogy veséből a vizeletbe gyakran beke­rülő C-vitamin reakcióba léphet néhány kit vegy­szereivel, azt a téves látszatot keltve ezzel, hogy a vitamin a vesekő okozója. Egy, a Clinical Bioche-mistryben 1993-ban megjelent tanulmány szerint az oxalát mérésére szolgáló kitek közül a de-karboxilázt használók hatékonyabbak lehetnek.

Egy felmérés során, amelyet a Journal of Urology végzett, 6 éven át vizsgáltak 45 251 férfit, akiknek még soha nem volt vesekövük. Az évek 1 során 751 főben fejlődött ki vesekő. Ám azok között, akik 1500 mg, vagy még több C-vitamint fogyasztottak naponta, 22 százalékkal kevesebb volt l a megbetegedések száma, mint azok esetében, akik 250 mg alatti dózisban szedték a vitamint. Ez a kutatás azt bizonyította, hogy a C-vitamin csökkentette a vesekő kialakulásának kockázatát. A tudományos irodalom tele van tanulmá­nyokkal, amelyek a C-vitamin szedését 500 mg-tól 10 000 mg-ig javasolják, anélkül a vesekő ki­alakulásának kockázata fennállna. Sok tanul­mány arr.ól is beszámol, hogy az emberek hosszú éveken át szedik emelt dózisban a C-vitamint, ugyancsak panaszmentesen. Ha már volt a vesé­jével probléma, és ezért nem képes a C-vitamint tökéletesen kiválasztani, akkor indokolt lehet a betegség kialakulása.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A zöldtea
  2010-01-15 21:55:29, péntek
 
 
A zsírégető zöld tea

A Távol-Keleten már régóta tradícióvá vált a zöld tea fogyasztása, amely az egészségre kifejtett pozitív hatása miatt egyre inkább a nyugati világban, így hazánkban is elterjedt és kedvelt frissítőként szolgál napjainkban.

A zöld tea pozitívan befolyásolja a vérzsír-szinteket, valamint a testzsír mennyiségét. Sok tulajdonsága még nem volt ismert, ezért orosz kutatók vizsgálták a zöld teában található antioxidáns anyagok, az un. katekinek hatását a zsír-anyagcserére, valamint a nagymértékű elhízásra. A kutatás megállapította, hogy a zöld teában található anyagok (katekinek) jótékonyan befolyásolták a vér összes-, valamint a "rossz" LDL koleszterinszintjét. Ezen kívül pozitív hatással voltak a vérben előforduló egyik zsírfajta, a triglicerid szintjére. A zsírszövet mennyiségét is csökkentették az antioxidáns katekinek.

A kutatók eredményei még jobban ráirányítják a figyelmet arra, hogy a tudományos vizsgálatok középpontjában álló zöld teának milyen szerepe van az elhízás elleni küzdelemben. A manapság nagymértékű elhízás kezelésében a táplálkozás mellett már eddig is kulcs fontosságúnak bizonyult a rendszeres fizikai aktivitás. Azonban egyre több természetes anyagról derül ki, hogy az elhízás megelőzésében illetve kezelésében kiemelt szerepet játszhatnak, amelyek közül az egyik legtöbb bizonyítékkal bíró táplálék a zöld tea.

Japánban végeztek vizsgálatot, kutatva a zöld tea és a rendszeres fizikai aktivitás hatását az elhízás kialakulására. A zöld tea kivonat 47%-kal, míg a rendszeres fizikai aktivitás 24%-kal csökkentette a testtömeg növekedést magas zsírtartalmú étrend esetén, míg a kettő kombinációja 89%-os redukciót eredményezett. A hasi zsír mennyisége a zöld tea hatására 58%-kal, míg a rendszeres fizikai aktivitás következtében 37%-kal mutatott kisebb értéket, a két összetevő együttesen 87%-kal csökkentette a hasi zsír mennyiségét.

Tudományos kísérlettel kimutatták, hogy a zöld tea kivonat meggyorsította a zsírégetést mind rendszeres fizikai aktivitással, mind anélkül de hatásosabb a kettő kombinálása, mint külön-külön.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A ginkgo biloba
  2010-01-15 21:53:41, péntek
 
  A Ginkgo biloba nevű páfrányfenyő a Föld történetének legidősebb fája. Már 200 millió évvel ezelőtt, a dinoszauruszok korában is létezett, azóta mindmáig alig változott, így tehát akár - mérhetetlen túlélő képességgel rendelkező - élő kövület­nek is tekinthetjük.

Egy-egy példánya akár ezer évig is elél. Levelét és magvait már az ősi kínai orvoslás is alkalmazta elsősorban asztma, a hörgők és a tüdő betegségeinek gyógyítására, valamint a perifériás vérkeringésnek és az agy vérellátásának javítására.

Korunk tudománya is elismeri a ginkgo széleskörű egészségvédő, gyógyító hatását. Európában ma a ginkgo az egyik legelterjedtebb természetes orvosság. 1988-ban egyedül Németországban több mint 5 millió ginkgo-receptet írtak fel a rászorulóknak. A ginkgo gyógyhatását a kutatók elsősorban a növény erős anti-oxidánsként működő flavonoid tartalmának tulajdonítják. Levelei a többi között flavonoidokat, köztük kempferolt, kvercetint, izoramnetint és más glikozidokat, proantocianidineket és nem flavonoid terpéneket, bilobalidot és ginkgolid A, B, C-t, lignánokat, illóolajakat és csersavakat tartalmaznak.

- A ginkgo javítja a memóriát, serkenti az agy működését, jó hatású depresszió, szorongás és migrén ellen.
- Hatásosan alkalmazható asztma, allergia, Alzheimer-kór, szív- és keringési betegségek esetén.
- Gátolja a vérlemezkék összetapadását, tehát a vérrögképződést. A magas vérnyomást csökkenti, az alacsony vérnyomást viszont növeli, tehát normalizáló szerepet tölt be.
- Jól használható máj- és veseproblémák, különböző gyulladások, impotencia, fülzúgás (tinnitus), időskori halláscsökkenés (presbyacusia), látászavarok, szédülés (vertigo), aranyér esetén.
- Elősegíti a szervezetben a glukóz hasznosítását, ezért előnyösen alkalmazható cukorbetegség­ben (diabetes).
- Minthogy általában véve javítja a szervezetben a keringést, adagolása csökkenti az öregedéssel együtt járó kellemetlen tüneteket, fokozza a munkavégző képességet, gyorsítja a sebek gyógyulását, hasznos visszérgyulladás utáni állapotban, sőt még a bőrre is jó hatással van.

Egy 1991-ben megjelent tanulmány beszámolt róla, hogy különféle keringési rendellenességben szenvedő 303 betegnek az orvosok 12 héten át napi 150 mg ginkgó-kivonatot adtak. A vizsgálatsorozat végén megállapították, hogy a ginkgóval kezelt személyek 71 százalékának javult az állapota, jelentősen mérséklődtek koráb­bi betegségtüneteik (energiahiány, fáradtság, szédülés, fejfájás, csökkent fizikai tel­jesítőképesség, depresszió, idegesség, az emlékező- és a koncentrálóképesség zavarai).

Európában Amanda McQuade gyógynövénykutató számos vizsgálatot végzett elsősorban időskori elmebajban szenvedő betegeken. Nyolchetes ginkgo-adagolás után állapotukban mérhető javulás következett be, ugyanakkor semmilyen mel­lékhatás vagy hozzászokás nem volt kimutatható. Fiatalabb betegeknél egyszeri 600 mg-os dózis sem okozott mellékhatást, viszont jelentős emlékezőképesség-javulást tapasztaltak.

A ginkgóval kapcsolatos kutatási eredmények közül a legújabbal és talán a legérdekesebbet az impotencia egyik fajtájának kezelésekor észlelték. Mint a The Journal of Urology (Sikora, Sohn és Deutz) beszámolt róla, a pénisz artériás vérel­látásának gyengesége miatt potenciazavarral küzdő 60 betűsnek 6 hónapon át napi 60 mg ginkgokivonatot adtak. A kezelés végén a betegek 50 százaléka ismét képessé vált az erekcióra, és a többiek 45 százalékánál is valamelyes javulás történt a pénisz artériás vérellátásában.

Említésre érdemes, hogy a ginkgo alkalmazásának számos előnye mellett gya­korlatilag semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak. 1989-ben több kutatóintézet és kórház egyidejűleg végzett ginkgo-hatásvizsgálatokat. Összesen 8505 személyt von­tak be a kutatásokba, és megállapították, hogy a ginkgo 6 hónapon át történő adagolása mindössze 33 embernél, tehát 0,4 százalékban okozott - főleg emésztő­szervi - mellékhatásokat, és azok is csupán enyhék és időlegesek voltak. így tehát a ginkgó szedése gyakorlatilag kockázatmentesnek, biztonságosnak mondható.

A világ több táján is megélő Ginkgo biloba 24 százalékosra szabványosított flavonglikozid tartalma bizonyítottan a leghatásosabb.


FIGYELEM!

Hosszú időn át tartó túladagoláskor esetleges mellékhatásként bőrgyulladás, nyugtalanság, álmatlanság, hasmenés, hányás jelentkezhet.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Az immunerősítő Echinacea
  2010-01-15 21:47:57, péntek
 
 
A lángvörös kasvirág (gyakran használt magyar nevei: bíbor kasvirág, pi­ros kasvirág) a margarétához hasonló virágú növény, az Egyesült Államok középső részét borító füves vidékekről származik. Az indián törzsek szá­zadokon keresztül használták sebek gyógyítására vagy kígyómarás ellen­szereként.

A gyógynövény az európai telepesek körében is azonnal nép­szerűvé vált; orvosaik mindenható gyógyszerként alkalmazták különféle fertőzésekre. Olyannyira népszerű lett, hogy Európába átkerülve, Nagy­ Britanniában hamarosan kerti növényként díszlett.

A kasvirág kilenc faja közül három ( Echinacea angustifolia, E. pallida és E. purpurea) használatos orvosi célokra. A növény különböző részeit (vi­rágzatát, leveleit, szárát, gyökerét) több száz gyógyszeripari termékben felhasználják, és számos formában léteznek. A kasvirág több hatóanya­gáról vélik úgy, hogy az immunrendszert erősíti, és az utóbbi években az egyik leggyakrabban használt gyógyírrá vált világszerte.

A kasvirág természetes antimikrobás és fertőzés-gátló: véd a baktériu­mok, vírusok, gombák és egyéb kórokozó mikrobák ellen. Az immun­rendszert általánosan serkenti. A gyógynövény hatásaként a sejtek egy természetes antivirális anyagot, az interferont fokozottabban termelik. Ezek a hatások viszonylag rövid ideig tartanak, ezért tanácsos gyakran használni ezt a gyógynövényt - heveny fertőzések esetén akár naponta többször. Az Echinacea csökkenti és így normalizálja az immunválaszt olyan allergiás reakcióknál is, mint például az ekcéma (amire egyébként hagyományosan is használják).

A kasvirág segíthet megelőzni a két leggyakoribb ví­rusos fertőzést: a náthát és az influenzát. A legteljesebben akkor fejti ki hatását, ha már a betegség első tüneteinél alkalmazzák. Egy vizsgálatba náthára hajlamos embereket vontak be: akik a szert nyolc héten át hasz­nálták, azoknál 35%-kal alacsonyabb volt a megfázás gyakorisága, mint a placebo-csoport tagjainál. A náthát is ritkábban kapták el: 40 nap telt el a fertőzések között, szemben azzal a csoporttal, amelyiknek tagjai placebót kaptak (csak 25 nap volt ez az időszak). A vizsgálatok megerő­sítették, hogy a kasvirág akkor is hasznos, ha már beteg az illető; náthá­val vagy influenzával járó fájdalmaktól,orrdugulástól vagy láztól szen­ved. Mindent összevéve, a kasvirágtól enyhülnek és hamarabb elmúlnak a tünetek.

A kasvirág hasznos lehet egyéb gyakran kiújuló be­tegségek leküzdésére, mint például az afta, a húgyúti fertőzések vagy a középfülgyulladás,bakteriális fertőzésre, nőknél fehérfolyásra, herpeszre (nemi her­peszre, ajakherpeszre és övsömörre egyaránt). Hörghurutra vagy arcüreg-gyulladásra is alkalmazzák.
Bőrbetegségek ellen

A növényből készült folyadékkal sérüléseket, tályogot, ekcémát, égési sebeket, szájfekélyt vagy felfekvést is lehet gyógyítani. Torokfájásra vagy mandulagyulladásra higítson fel kasvirágtinktúrát és gargarizáló szerként használja.


Adagolása:

Náthára, influenzára: nagy adag szük­séges - naponta ötször akár 200 mg.
Egy vizsgálat során megállapították, hogy azoknak az influenzás betegeknek, akiknek 900 mg-ot adtak, gyorsabban javult az állapotuk, mint akiknek kevesebbet - 450 mg-ot -, vagy helyette placebót kaptak.

Egyéb fertőzésekre: az ajánlott adagolás 200 mg, naponta háromszor-négyszer.

Hosszabb távú használatra és immun­rendszer-erősítőként: különösen idült fertőzésekre hajlamosaknak ajánlott a kasvirág használata más gyógynövényekkel felváltva, amelyek az im­munrendszert erősítik, mint például az aranygyökér, a kínai csűdfű, az ipé-fa vagy a gyógyhatású gombák. Kasvirágból készült tea, sokszor más gyógyfüvekkel keverve szintén kapható.

Néha ajánlatos, hogy a kasvirág-kúránál nyolc hét után egy hét szünetet tartson, majd újra elkezdheti szedését.


Általánosan javallt:

- náthával, influenzával szemben a szervezet erősítésére
- fertőzések időtartamának és súlyosságának csökkentésére
- szájpenész, légúti és húgyúti fertőzések, valamint középfülgyulladás ellen
- bőrsérülések és -gyulladások gyógyítására

Az ajánlott adagoknál a kasvirágnak nincs ismert mellékhatása, még terhes vagy szoptató nőknél sem. A margaréta-félékre allergiás emberek azonban vigyázzanak: könnyen lehet, hogy ők a kasvirágra is allergiásak. Ha bőrkiütést észlel vagy légzési zavarai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A medvehagyma
  2010-01-15 21:25:22, péntek
 
 
,,Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. Nincs a földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez"
Künzle svájci természetgyógyász és gyógyfüves lelkész


A tavasz első hírnökei, közé tartozik. Régi magyar neve sási hagyma, poszhagyma. Levelei élénk zöldek, fénye­sek, hosszúnyelűek, lándzsa alakúak, hasonlítanak a gyöngyvirágéra. Hosszúkás hagymáját fehér, átlátszó hártya, buroklevél fedi. Sima, világoszöld szára két levél közt hozza virággömbjét. Az ernyős virágzatban csillag­szerű kis liliomvirágok helyezkednek el. A szár 30 cm-re nő meg. Csak humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén, nálunk főleg bükkösökben a hegyvidékeken terem. Erőteljes fokhagy­maillatát már messziről megérzi az ember, még mielőtt meglátná. Ettől a szagtói kapta a vadfokhagyma nevet, s ez az, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a gyöngyvirág vagy a mérgező őszi kikerics levélzetévei.


Gyógyerő:

Áprilisban-májusban virágzik nálunk. Hatalmas gyógyerő szunnyad benne, és a nép azt tartja, téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák vele.

Tulajdonságai lényegé­ben megegyeznek a mi fokhagymánkéval, ám gyógyereje jóval nagyobb. Ezért különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is. Mivel a levelek hatása szárított állapotban gyengül, a tavaszi kúrához frissen használjuk. Feldarabolva vajas kenyérre szórhatjuk, egészen apróra vágva (nyersen) megfűszerezhetünk vele levest, burgonyát, tésztát és más ételeket is, amelyeknek az ízét egyébként petrezselyemmel javítanánk. Leveleiből salátát (és főzeléket is) készíthetünk. Mivel nagyobb mennyiségben fogyasztva csípős ízt ad, amikor főzeléket csinálunk belőle, keverjünk hozzá csalán leveleket.

A zsenge leveleket áprilisban és májusban kell szedni, tehát még a virágzás előtt, a hagymáját nyár utóján és ősszel. Hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát. Érzékeny gyomrú egyének a növény levelét és hagymáját vágják össze apróra, öntsék le meleg tejjel, s csak két-három órai áztatás után fogyasszák kortyonként.


Orvosság:

Igen kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Ajánlható gázképződéssel és kólikával járó akut és krónikus hasmenés ellen ugyanúgy, mint szorulás esetén, amit a belek görcsös összehúzódása vagy renyhesége okoz. A bélműködés javulásával megszűnnek azok a panaszok is, amelyek különösen idős embereknél valamint a mértéktelenül evőknél a belek túltelítettsége vagy lanyha működése következtében lépnek fel.

Fogyasztása enyhíti a gyomor, okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás. A medvehagyma-bor csodálatos orvosság azon idős emberek számára, akiket mellkasi elhurutosodás következtében nehézlégzés kínoz. Idült köhögésre is jó, mert oldódik a váladék, és ezzel szűnik a légszomj. Az idős korban oly gyakori tüdőkór és vízkór esetében is a legmelegebben ajánlható gyógyszer.

A frissen felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését.


Általánosan javallt:

- tavaszi salaktalanításra
- krónikus bőrbajoknál (vértisztító)
- gyomor és bélrendszer-tisztító


Felhasználási módok:

Fűszerként:
a friss medvehagyma-leveleket apróra vágjuk, mint a metélőhagymát vagy a petrezselymet, és kenyérre, levesbe, salátára, húsételre szórjuk.Medvehagyma-eszencia:
az apróra vágott leveleket vagy hagymafejeket lazán üvegbe töltjük, 38-40%-os gabonapálinkával vagy egyéb házilag főzött pálinká­val, felöntjük és 14 napig melegen (a napon vagy kályha közelében) tartjuk.Medvehagyma-bor:
az apróra vágott levelekből egy maréknyit, kb. 1/4 liter fehérborban rövid ideig felforralunk. Ízlés szerint mézzel vagy sziruppal édesítjük, és napköz­ben apránként kortyolunk az így nyert borpárlatból.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A tőzegáfonya
  2010-01-15 21:13:40, péntek
 
 
A jellegzetes, pikáns ízű tőzegáfonyából gyakran készítenek szószt vagy lekvárt. E gyümölcsről régóta köztudott, hogy a húgyúti rendszer természetes gyógyszere, amelynek fertőzései különösen a nőket érintik.


Általánosan javallt:

- alsó húgyúti rendszer (húgyhólyag és húgycső gyulladása) fertőzéseinek kezelésére
- húgyúti rendszer fertőzéseinek kiújulása ellen
- vizelet szagtalanítására


Tulajdonságai:

Az Amerikából származó tőzegáfonya rokona a kökénynek. Évszázadok óta használatos a gyógyászatban és a konyhában egyaránt. Angol neve a cranberry, eredetileg craneberry, amelyet daru (angolul crane) formájú virágairól kapta. A növényt gyógyhatása miatt Észak-Amerika minden részén termesztik. A hagyomány szerint régen az áfonyabogyókat összezúzták, és sebek, illetve duzzanatok kezelésére használták; de alkalmazták még a C-vitaminhiány miatt fellépő, ínyvérzéssel járó skorbut kezelésére is. Az orvostudomány újabban a húgyúti rendszer bakteriális fertőzéseinek megelőzésében és kezelésében játszott szerepét vizsgálja.


Hatása:

Az 1920-as években felfedezték, hogy a sok tőzegáfonyát fogyasztó emberek vizelete savasabb és kevesebb baktérium van benne. Fogyasztása közben ugyanis egy hippursav nevű anyag termelődik a szervezetben, amelyről bebizonyosodott, hogy erős antibakteriális hatása van a húgyúti rendszerben. Időközben rájöttek, hogy a hippursav gátolja a fertőzést okozó baktériumok szaporodását. Az újabb vizsgálatok szerint viszont a nagybogyós áfonya fő fertőzést ki­védő tulajdonsága a gyümölcs egy másik összetevőjében rejlik. Úgy tű­nik, hogy a gyümölcs megakadályozza a baktériumok tapadását a húgy­úti rendszer falának sejtjeihez. Kedvezőtlen környezetet teremt a kór­okozók számára, és ezáltal csökken a fertőzés veszélye. E hatást felte­hetően a növényi eredetű vegyületek, az úgynevezett fitovegyületek cso­portjába tartozó proanthocianidinek váltják ki, amelyek jelen vannak a levében, de hiányoznak például a grépfrút, a na­rancs, a guajáva, a mangó és az ananász levéből.FŐBB ELŐNYEI:

A tudósok mára megerősítették a tőzegáfonya jótékony hatását a húgyúti rendszer fertőzéseinek megelőzésében és gyógyításában. Vizsgálatok bizonyítják, hogy napi fogyasztása - gyümölcslé vagy kapszula formájában egyaránt - lényege­sen csökkenti az ilyen jellegű fertőzések kiújulását. A nőknél a húgyúti fertőzések veszélye tízszer akkora, mint a férfiaknál; a 20-40 éves nők 25-35%-ának legalább egyszer volt ilyen fertőzése. Persze a férfiaknak sem árt a tőzegáfonya.

A tőzegáfonya ezenkívül csökkenti a húgyúti rendszer betegsé­geinek időtartamát: csillapítja a betegséggel járó fájdalmat, égető érzést, viszketést és egyéb tüneteket. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a húgyúti rendszer makacs fertőzéseit antibiotikummal is kezelni kell, hogy a súlyos szövődményeket elkerüljük. Ettől függetlenül a nagybogyós áfo­nya levét nyugodtan ihatja a hagyományos orvosi kezeléssei párhuzamo­san, mert az csak felgyorsíthatja a gyógyulás folyamatát.


TOVÁBBI ELŐNYEI:

Szagtalanítja a vizeletet, tehát ajánlatos mindazok számára, akik inkontinenciában szenvednek. Nem feledkezhetünk el magas C-vitamin-tartalmának.


Alkalmazása:

ADAGOLÁS: Húgyúti rendszer fertőzéseire: vegyen be naponta kb. 800 mg tőzegáfonya-kivonatot (2 x 400 mg kapszulákban), vagy igyon leg­alább 500 ml tömény gyümölcslét. Esetleg oldat formájában is fogyaszt­hatja: ennek használatát olvassa el a mellékelt tájékoztatón. A betegség kiújulásának megelőzésére: az adagot megfelezheti napi 400 mg kivonatra vagy legalább 250 ml gyümölcslére.


HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ:
Beveheti étellel vagy anélkül is. A levén kívül a bőséges folyadékfogyasztás - víz vagy más levek ­szintén felgyorsít ja a gyógyulás folyamatát. A nincs köztu­dott kölcsönhatása antibiotikumokkal vagy más gyógyszerekkel, de a vi­zelet savasítása csökkentheti például egy másik gyógynövény, a medve­szőlőlevél hatását, amelyet szintén gyakran alkalmaznak urológiai bán­talmakra. Vagy az egyiket, vagy a másikat használja.


Esetleges mellékhatásai:

Sem rövid, sem hosszú távú használata kor nincs ismert mellékhatása. Úgy tűnik, terhes és szoptató anyák is biz­tonsággal használhatják.


FIGYELMEZTETÉS!

A tőzegáfonya nem pótolja az antibiotikumok hatását a húgyúti rendszer heveny fertőzéseinél. Konzultáljon orvosával, ha 24-36 órával

- ha fogyasztását követően sem érzi jobban magát.
- ha láz, hidegrázás, derékfájás, vesegörcs vagy véres vizelet gyötri!


Ezek a tünetek vesefertőzésre utalhatnak, és orvosi kezelést igényelnek.


Kiszerelés:

- kapszula
- friss vagy szárított gyümölcs
- gyümölcslé
- folyadék/tinktúra
- por
- géltabletta
- tabletta
- teakeverék


Vásárlási tanácsok:

Eredményesebb kúra érdekében édesített gyümölcslé helyett válasszon tőzeg-­áfonya-kapszulát vagy tömény gyümölcslevet (amely nagyobb koncentrátumban tartalmazza a hatóanyagokat). Némelyik késztermék nagyobb arányban tartalmaz vizet, mint áfonyalét, és édesitőszerekkel fedi el a gyü­mölcs jellegzetes, fanyar ízét. A jó minőségű tömény áfonyalé bioboltokban kapható.


Újabb kutatások:

A Journal of the American Medical Association amerikai orvosi lapban megjelent tanulmány 153 idősebb nőről (átlagos életkoruk 78 év) szólt, akiknek nem volt húgyúti fertőzéses panaszuk. A nők fele 300 ml tömény áfonyalét ivott mindennap, a másik fele placebót kapott. 4-8 héttel később az áfonyalét fogyasztók vizeletében sokkal kevesebb volt a baktérium, ezért sokkal kevésbé voltak hajlamosak a húgyúti fertőzésekre. Egy másik vizsgálat megerősítette, hogy a tőzegáfonya leve fiatalabb nőknél is ugyanolyan hatékony.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Idénygyümölcsök
  2010-01-15 21:11:04, péntek
 
  Fogyasszuk őket!

Végre itt a nyár, megérkeztek a várva várt idénygyümölcsök. Gondolom már sokan várták ezt az időszakot, mikor finomabbnál finomabb gyümölcsöket (eper, cseresznye, meggy stb) fogyaszthatunk. Az idénygyümölcsök közül sem mindegy hogy milyet veszünk, vagy hogy, hogyan fogyasztjuk el. De még mielőtt egy nagyot harapunk belé, nem árt tisztába lenni néhány alapvető szabállyal. Összeállításunkból ezeket gyűjtöttük össze.


Vásárlás:

Törekedjünk arra, hogy mindig friss a szezonnak megfelelő gyümölcsöt vásároljunk. Ha megtehetjük, akkor bio gyümölcsöket vásároljunk. Igaz drágábbak, mint a "natúr" gyümölcsök, de nem tartalmaznak egészségre ártalmas vegyszereket. A bio termelés, vegyszermentes termel, csak biológiai eszközöket használnak növényvédelemre. De ha valaki szkeptikus, akkor a következő adat biztos meggyőzi. A hagyományos vegyszerezéssel és műtrágyázással termesztett növények 2002-ben végzett vizsgálata alapján a minta 75%-ban találtak növényvédőszer maradványokat. Még a bio növények csak 23%-ban találtak nővényvédőszer maradványt.

Bio gyümölcsöket mi magunk is termeszthetünk, sőt az a legbiztosabb. Ha erre nincs lehetőségünk, érdemes megbízható bio termelőket keresni.

A gyümölcsök magas víztartalmuk miatta, gyorsan romlanak. Éppen ezen okok miatt, vásárláskor, mindig jól nézzük át, nehogy sérültek legyenek. Ugyanis a sérült, törött gyümölcs hamarabb kezd el romlani. Ne vásároljunk éretlen vagy túl érett termékeket, mert az is veszélyes lehet.


Előkészítés:

Nagyon fontos, hogy fogyasztás előtt mindig alaposan mossuk át a gyümölcsöket! Ez minden gyümölcsre érvényes, legyen az bio vagy nem bio! Nincs olyan gyümölcs melyen, ne lenne valamilyen külső (por, földmaradvány) szennyeződés. Bio gyümölcs esetén nincs szükség hosszabb mosásra. De a natúr esetén érdemes legalább 10-15 percig áztatni a gyümölcsöt. Ez nem jelent 100%-os sikert, de enged ki magából vegyszert. De ha ez sem lenne elég! Ma már vannak gyümölcs lemosó folyadékok, melyek a káros mellékhatásoktól mentesen, tisztítják meg a gyümölcsöket a vegyszerektől.


Hámozva vagy hámozatlanul?

Ez jó kérdés! Egyesek szerint hámozva, még mások szerint hámozatlanul kell elfogyasztani a gyümölcsöket. A hámozatlanok esküdnek a héj jótékony vitamin és színtartalmára, állítják, hogy csak így juthatunk teljes tápértékhez. De mi van a káros anyagokkal, vegyszerekkel, amik a gyümölcsöt érik? Nagyon sokan pont ezért hámozzák meg a gyümölcsöket, hogy eltávolítsák a külső szennyezett, vegyszerezett részt. Natúr gyümölcsök esetén elfogadható a hámozás, hisz ezek a gyümölcsök tartalmaznak káros anyagokat.

Bio gyümölcsök esetén, azonban egész más a helyzet. Ezeket nem kell meghámozni, mert elvileg nem tartalmaznak semmilyen káros anyagot. Biztos ez? Sajnos ma már semmiben sem lehetünk biztosak. Én azt ajánlom, hogy csak abban az esetben együk hámozatlanul a gyümölcsöt, ha megbízható forrásból származik, és 99%-san tudjuk, hogy nem vegyszerezett.

Tudtad?

A magyarok több mint háromnegyede egyáltalán nem vásárol bioélelmiszert, és ezen a jövőben sem kíván változtatni - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből.


Tárolás:

Az idénygyümölcsök minta a nevükbe is benne van csak egy adott időszakban teremnek. Az idénygyümölcsöket hosszabb távon pl.fagyasztással lehet tárolni. Fagyasztással igaz veszít vitamintartalmából, de lehetőségünk nyílik rá, hogy akár télen is fogyasszuk. Nem kell a behozott, vegyszerkezelt gyümölcsöket megvásárolnunk, elég csak a mélyhűtőt kinyitnunk.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A burgonya, krumpli
  2010-01-15 21:09:32, péntek
 
 
Ma már elképzelhetetlen, hogy a konyhánkban ne találjuk meg a burgonyát, pedig volt idő mikor, ha hozzánk vágták volna, akkor se ettük volna meg.


Legendák és történetek:

Érdekesség:

Számtalan elnevezése van: krumpli, pityóka, kolompír, földi alma, földi körte.

Évszázadokon keresztül a krumpli csak dísznövény volt. Ugyanis nem jöttek rá az emberek, hogy ételként is fogyasztható. Nem a föld alatt lévő barna gumót akarták elfogyasztani, hanem a föld felett lévő zöld levelet. Ám ez halálos vétek volt, mert a zöld rész solanint tartalmaz, ami mérgező, sőt halálos is lehet.

Ezért mellőzték sokáig a burgonyát:

Több történet van arról, honnan jött az isteni sugallat, hogy mégis megkóstolják a barna gumót. Az egyik szerint a parasztok pajtája felgyulladt mely telis tele volt takarmánynak összegyűjtött burgonyával. A sült krumpli illata legyőzte az emberek halálfélelmét, így valaki odamerészkedett és megkóstolta a sült krumplit. Innen pedig már mindenki ismeri a mesét! Másik történet szerint annyira féltek az emberek a burgonya hatásától, hogy ,,reklámozni" kezdték a fogyasztását. Nem tették ezt mással, mint magával a királlyal XVI. Lajossal. Hivatalos fogadásain burgonyavirággal a gomblyukában jelent meg, a királyné pedig krumplivirágot tűzött a hajába.

Magyarországra a német földről hazatérő diákok hozták be. Sajnos nekik sem volt hatalmas sikerük, tettükért perbe fogták őket, hogy meg akarják mérgezni az embereket. Szerencsére rájöttek, hogy mennyire finom a sült krumpli és a diákokat felmentették. Innentől kezdve kis hazánkban töretlen a sikere.


Gazdag burgonya:

Ki gondolná, hogy a burgonya vitaminban és ásványi anyagban is gazdag! Tartalmaz A, B és C-vitamint, illetve számos ásványi ( kálium, kalcium, vas, foszfor, folsav, magán, cink) és szerves anyagot, illetve emésztést segítő ballasztanyagokat. Jelentős C-vitamin forrásunk, mert egész évben rendelkezésre áll, és bármikor fogyasztható. Igaz, vitamintartalma a tárolás alatt csökken, mégis hasznos kiegészítés számunkra.

Tudtad?

Kutatások kimutatták, hogy a burgonya vitamintartalma 40%-kal csökkent a 100 évvel ezelőtti tartalomhoz képpest.

Legértékesebb anyagai közel a héjhoz helyezkednek el, ezért a hámozásnál erre ügyelni kell. A héjában főtt burgonya vitaminvesztesége alacsonyabb. A hámozott krumpli főzése közben nagyobb a veszteség, de párolásakor a tápanyagveszteség kisebb.

A régi öregek gyógynövényként is felhasználták, ma is gyakran alkalmazzák székrekedésre, köszvényre, gyulladt sebekre, csípésekre. Rostanyagainak köszönhetően elősegítik a bélműködést ezért nagyon jó gyomorfájás, gyomorégés és székrekedés esetén.

Nagyon fontos tudni, hogy az éretlen, zöld, vagy öreg, kicsírázott burgonya gumója solanin nevű mérgező anyagot tartalmaz. Tisztításkor a zöld részeket el kell távolítani. A krumpli tárolásánál figyelni kell arra, hogy ne érje fény a növényt, mert a sötétség megszüntetésével indul be a solanin képződés.
Krumplit fel!


4 dolog
amit érdemes tudni a burgonyáról!

- Megfagyott burgonya édes ízű, mert a keményítőbontó enzim még fagypont alatt is működik.
- Levegővel érintkezve enzimhatásra megbarnul.
- Legértékesebb anyagai közel a héjhoz helyezkednek el, ezért a hámozásnál erre ügyelni kell.
- A gondosan tárolt burgonya keményítőtartalmának csak kis részét veszíti el tavaszig.

Mint megtudhattuk számos pozitív tulajdonsága van a burgonyának. És ezt még lehet überelni! A krumpliból legyen nyers vagy főtt állapotban kitűnő arc és testpakolás készíthető. A - vitaminnak köszönhetően üdévé varázsolja a bőrt, ugyanakkor tápláló és nyugtató hatású. De főzve tejszínnel elkeverve igazán varázslatossá teszi a bőrt. Karikás a szemed? Nem kell pánikba esni, ezen is segít a krumpli! Érdemes egy-egy burgonya szeletet fektetni a szemekre, és pihentetni egy órát. Néhány kezelés után láthatóan elmúlnak a karikák.


A család tagja:

Mint említettem ma kevés olyan háztartás van, ahol nem található meg krumpli a mélyhűtőben vagy a kamrában. Mindennapi ételünké vált- a család tagjává. Nélküle nincs ebéd vagy vacsora. Elkészíthetjük nyersen, főzve vagy sütve, esetleg grillezve. Ezzel a két könnyű recepttel bármikor szinte bárhol a leggyorsabban falatozhatunk egy kis kolompírt.Paradicsomos burgonyasaláta:

Hozzávalók:
burgonya,
paradicsom,
póréhagyma

A héjában megfőzött burgonyát, meghámozzuk, kihűtjük és vékony karikákra szeleteljük. Egy tálban óvatosan összekeverjük a szintén karikákra vágott paradicsommal és póréhagymával. Utána ráöntjük az előre elkészített salátaöntetet (szinte bármilyen salátaöntettel megállja a helyét) és 1-2 órán át, a hűtőszekrényben érleljük."Paraszt" krumpli:
Finom és gyorsan elkészíthető - 10 perc sütés, és ugyanennyi előkészítést igényel.
A krumplikat megtisztítjuk, és többször megszurkáljuk. Mindegyiket tekerjük egyesével szalonnaszeletbe, majd duplán alufóliába. Dobjuk a parázsba, majd forgassuk meg időnként egy bottal!
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A paprika
  2010-01-15 21:07:07, péntek
 
 
Paprika, az ,,amerikás magyar" csoda


Zölden, sárgán, pirosan - nyersen, őrölve vagy sütve-főzve. Teljesen mindegy: minden hazai konyha kötelező kelléke a paprika. Sokáig csak dísznövényként éldegélt Európában, míg fel nem fedezték, hogy nem csak ehető és finom, de rendkívül egészséges is.


Paprika sztori:

Valószínűleg mindenki ismeri már, hogyan honosodott meg hazánkban és vált népszerűvé a paprika. Mégsem lehet elégszer elmesélni: már az inkák is jól ismerték és alkalmazták ezt a gumós növényt. Kolumbusz orvosa, Chanca hozta magával Amerikából: nem elég, hogy Indiával összekeverték az új földrészt, még ezt a növényt is képesek voltak mérgezőek közé sorolni, így ítélve a dísznövények sorsára. Arról sajnos nem szól a fáma, ki volt az első bátor jelentkező, aki meg merte kóstolni. Napjainkban öt fajtáját termesztik, megszámlálhatatlanul sok változattal. Csípősségét kapszaicin tartalmának köszönheti - nagyobb mennyiségben valóban lehet mérgező is -, melyet Scoville egységekben mérnek. Végül e tulajdonságának köszönhetően vált egész Európában is népszerűvé. Akkoriban a törökök elzárták a keletre vezető fűszer-útvonalakat, és a paprikával váltották ki a borsot. Innen az angol elnevezés is: pepper. Ekkor Spanyolországban és Magyarországon tömegével kezdték termeszteni, mely mennyiséget csak növeltek Szentgyörgyi felfedezése után.


Világra szóló magyar felfedezés - kétkedő honfitársak:

Szentgyörgyi Albert a paprikából vonta ki és dolgozta fel a híres C-vitamint. Ő maga ország-világ előtt így mesélte el felfedezését: ,,Este a feleségem paprikát adott vacsorára. Nekem nem volt kedvem megenni, de nem volt elég bátorságom ezt megmondani. Akkor jutott eszembe, hogy én ezt a növényt még sosem próbáltam ki. Azt mondtam a feleségemnek, hogy ezt inkább elviszem a laboratóriumba, ahelyett, hogy megegyem. Még aznap éjjel megtudtam, hogy ez, a paprika a C-vitaminnak egy kincses háza. Pár héttel később másfél kg vitamin volt a kezemben, addig csak ezredgramm mennyiségek voltak. Ezt szétosztottam az egész világon, és onnan tudtuk meg, mi a C-vitamin pontos kémiai szerkezete. Ennek a következménye, hogy ma tonnaszámra gyártják, mint az emberi egészségnek a kútforrását." Az orvostudományi Nobel-díjat 1937-ben kapta meg a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseirt.

Amikor Hóman Bálint vallás- és közoktatásügyi miniszternek bemutatták a már Nobel-díjas egyetemi professzort, így válaszolt: "Igen, igen, C-vitamin. Tudjuk, hogy svindli az egész, mondták Budapesten, de azért reklámozza, mert több paprikát tudunk eladni." Szent-Györgyi erről később így nyilatkozott: ,,Én életemben három dolgot fedeztem fel, az egyik a C-vitamin. Egy felfedezés lényegéhez tartozik, hogy azonnal elvetik, és azt mondják, hogy ez hibás. Úgyhogy a C-vitaminnak akkor lettem egy nagy szaktekintélye Londonban, amikor valaki azonnal egy cikket küldött, hogy ő nagyon keveset tud a C-vitaminról, azt az egyet tudja, hogy amit én csinálok, az hibás, és az rossz. És azután sajnálatomra később őt kidobták az állásából, pontosan azért, mert ezzel a kijelentésével föltartotta az egész fejlődést. Na aztán később az izomról tettem felfedezéseket, azokat is azonnal elvetette a standard tudomány, mert újszerű volt. Ma is úgy vagyok még, hogy ha valamit mondok és elvetik, akkor bízhatom benne az nagyon jó felfedezés."

Nem sokkal később rábukkant a bioflavonoidokra is, bár ő P-vitaminnak nevezte el. Egyik barátjának fogínyvérzése volt, és ennek gyógyítására tisztítatlan - szintén paprikából kinyert - C-vitamint adott neki, amitől a vérzés hamarosan el is múlt. Később a barát ínyvérzése újra visszatért, amire a tudós ismét C-vitaminnal próbálkozott, amely akkortájt már tisztított formában is rendelkezésre állt. E formájától még erőteljesebb hatásra számított, ami azonban meglepetésére nem következett be, ellenkezőleg: a beteg ínye változatlanul tovább vérzett. Szent-Györgyi ekkor újra megvizsgálta az először használt készítményt, és megállapította, hogy a vérzésgátló hatásért egy szennyeződésnek tartott anyag felelős. Mivel ez a vegyileg akkor még nem azonosított tényező csökkentette a vérerek áteresztőképességét (antipermeabilitás hatás), ezért P-vitaminnak nevezte el.


További élettani hatások:

Mint a fenti példa is mutatja a friss zöldpaprika fogyasztása szünteti a foghúsvérzést, fogínysorvadást. Ezen kívül csökkenti a krónikus fáradtságot, kimerültséget. Késlelteti a mozgásszervi betegségek kifejlődését, a csontok, ízületek kopását. Már elődeink is megfigyelték, hogy aki sok paprikát fogyaszt, egészségesebb az átlagembernél, szívósabb, hosszabb életű és temperamentumosabb. Hatóanyagai felmelegítik a vért, élénkítik az anyagcserét. Trombózisgátló hatása van és megelőzhető általa az érelmeszesedés. Ezen hatásait a kötőszövetek stabilizálásán keresztül éri el, ugyanis a kötőszöveti rostok közötti keresztkötések kialakításához a C-vitamin nélkülözhetetlen.

A paprika tápanyagai 100 g mennyiségben:

Fehérje 1,2 g
Zsír 0,2 g
Szénhidrát 4,8 g
Kálcium 9 mg
Foszfor 22 mg
Vas 0,7 mg
Nátrium 13 mg
Kálcium 213 mg
A-vitamin 420 mg
B1-vitamin 0,08 IU
B2-vitamin 0,08 mg
C-vitamin 128 mg


Szépülésünk szolgálatában:

Jótékony tulajdonságait már a kozmetikai ipar is felfedezte. Vérbőség-, keringési és anyagcsere-fokozó, regeneráló, kötőszövet-erősítő és tisztító hatása van. Éppen ezért kiválóan alkalmazzák keringési problémák okozta bőr panaszokra, mint például narancsbőr kezelésére, stria halványítására; fáradt, elöregedett vagy egyszerűen csak sápadt, rossz vérkeringésű bőr felpezsdítésére.


Gasztrokincsünk, a fűszerpaprika:

A világszerte közkedvelt fűszerpaprika-őrlemény legfontosabb tulajdonsága karotin tartalma: hozzávetőlegesen 100 g őrleményben mintegy 500 mg van. (A magvakban elhelyezkedő zsíros olajok konzerválják az őrleményt.)

A paprikát ehetjük felszeletelve magában, de salátának is kiváló ízesítője, vagy akár fő alkotórésze is lehet.

Ledarálhatjuk, turmixba tehetjük. Nyáron valamilyen zöldség ivólé alkotóeleme lehet, egy-egy darab mángold, paradicsom mellé dobjunk paprikát is a gyümölcscentrifugába.

Kúraszerűen ízületi bántalmakra, csontkopásra íróval együtt fogyasszuk. Néhány paprikából levet préselünk, és ezt hozzákeverjük az íróhoz, napközben elkortyolgatjuk.

Paprikakivonatot lehet kapni gyógynövényboltokban, ezt reuma ellen, külsőleg, bedörzsölésre használhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 86 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 274 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1
  • e Hét: 22
  • e Hónap: 1057
  • e Év: 1057
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.