Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 58 
Virágok a mitológiában - Történetek, jelentések
  2019-01-30 10:39:38, szerda
 
  A világ népeinek történeteiben sok virág szerepel szimbólikus értelemmel. Az anemóna vagy szellőrózsa, a szegfű, a jácint, a liliom, a lótuszvirág, a nárcisz, a mák, a rózsa, a napraforgó és az ibolya gyakori szereplői ezeknek a történeteknek és a különböző kultúrák szokásainak.
Virágok a mitológiában - Történetek, jelentések Link
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Nárcisz - jácint virág
  2019-01-30 10:29:32, szerda
 
  - A nárcisz (Narcissus) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növénynemzetség.
Nárcisz: - önzés, gőg, önszeretet, öncsodálat, önimádat, alakiság, annyira édes maradok mint te, Kissé lehajtott fejével a virágok szolgájának is nevezik, a neve egy görög mítoszból ered: az ifjú Narküsszosz beleszeret saját tükörképébe, és egész idejét a vízben tükröződő képmásának nézegetésével tölti, büntetésképpen a bosszú istene, Nemezisz, virággá változtatta.
A nárcisz (Narcissus) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Nagyobbrészt trópusi vagy szubtrópusi, ritkán északi mérsékelt övi elterjedésű, hagymás vagy néha rizómás, sokszor tőlevélrózsás növények tartoznak ide. Virágzatuk ernyőszerű, vagy a virágok magánosak.[Nevét Narkisszosz mitológiai alakról, esetleg narkotikus (narkoa, görögül bénítani) tulajdonságairól kapta.
A nárcisz (Narcissus) többféle szimbólumot hordoz. Nyugaton egocentrizmust, önzést, hiúságot jelent, míg Kínában a gazdagság és a szerencse szimbóluma. A virágzása az új kínai év kezdetén történik, ezért az újjászületés szimbólumává vált. Ha a nárciszod Újév estéjén virágzik, akkor egész évben szerencsés és egészséges leszel. A “Big Fish" című filmben Edward Bloom a szerelme ablaka alá ültet nárciszt azért, hogy a virágokkal meghódítsa..
- Narkisszosz egy nimfa fia volt, akinek születésekor megjósolta Teiresziasz, hogy csak akkor érheti meg az öregkort, ha nem ismeri meg önmagát. Ez a látszólag önmagának ellentmondó jóslat valóra is vált. Narkisszosz szép szál ifjúvá serdült, akibe sok nimfa beleszeretett, ő viszont mindet elutasította (közöttük volt Ekhó is). Az egyik nimfa azonban nem törődött bele kikosarazásába, s Nemeszisz istennőnek, a bosszúállás istennőjének tett panaszt. Nemeszisz meg is hallgatta és teljesítette a kívánságot. Narkisszosz vadászat közben egy folyó partjára ért, és mivel inni akart, belenézett a folyótükörbe. Ekkor megpillantotta önmagát és azon nyomban magába szeretett. Egész nap ott maradt és hasztalan próbálta magához ölelni tükörképét. Így ugyanazt a kínt élte át, amit a nimfák, amikor nem kaphatták meg. Reggelre Narkisszosz helyén az odasiető nimfák már csak néhány sárga szirmú virágot, nárciszt találtak. A nárcisz azóta is az önimádat jelképe, mivel magának a virágnak a szirma is egy kicsit önmaga felé hajlik. (Ezért nem illik nárciszt vinni vendégségbe.)
........... ......*

- Jácint - sport, játék, játékok, rohanás, Apolló virágai, Fehér: Próbálj megbocsátani! bájosság, Kék: Imádkozom érted!, Lila: állhatatosság, tartósság, Sárga: bocsánat, bocsáss meg, bánat, Vörös vagy rózsaszín: féltékenység.
...... .......


A cserepes jácint már novembertől elérhető a virágboltokban, amely kiváló ajándékként szolgál az őszi névnaposoknak és otthonunk adventi díszítésében.
A hagymás, gumós és hagymagumós növények többsége nyugalmi időszaka idejére visszahúzódik a talajba, ezért az év nagy részében nem igényelnek gondoskodást. Az ősszel kapható kerti fajták mind télállóak, amíg a tavasszal kereskedelembe kerülők közül, csak a liliomok és egyes más fajok viselik el hazánk téli kontinentális éghajlatát. A kertészetekben kapható hagymák, gumók és hagymagumók mérete és minősége nagyon eltérő lehet. Az olcsó ár általában kisebb hagymát, gyengébb virágzást és kisebb virágot is takar.
Jácint, latinul hyacinth, de görög eredetű neve utal elterjedési területére: mivel a monda szerint Apolló isten által legyőzött Hyakinthos spártai király kihullott véréből nőttek ki az első virágok.
A nemzetség három fajából- Hyacinthus orientalis, Hyacinthus litwinovii és a Hyacinthus transcaspicus - a kerti fajták őse a kerti jácint (Hyacinthus orientalis). Közeli rokon nemzetségei a vadjácint (Bellevalia), a törpejácint (Hyacinthella) és a Brimurea fajok. Mivel könnyen hajtatható, mind kertben, mind cserépbe ültetésre alkalmas. A kertbe ősszel ültessük, mert tavasz közepén jelennek meg nagyon illatos, tömött fürtben álló virágjai.
...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Viola virág és a történelem
  2019-01-29 22:08:01, kedd
 
  Részletes leírás Link  
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Kedvenc Virágok neveinek jelentése 2. rész
  2019-01-29 22:01:22, kedd
 
  - Pipacs: Pipacsot általában vidám mezei csokorban kapunk. Nem feltétlen a szerelem jele, de szerelmünknek is adhatjuk, ha boldogságunkat, felszabadultságunkat akarjuk kifejezésre juttatni. A virághoroszkóp szerint érzékeny embert jelöl a pipacs.
- Viola: A tartós szépség virága. Női névként is ismert. A sárga viola az elmúló szépséget jelképezi.
.- Tulipán: Ősi női jelkép, a magyar népi szimbólumtár egyik legjellegzetesebb virága. Szív formája miatt a lángoló érzelmeket, a szerelmet mutatja.
- Szegfű: Komoly szerelmet, szeszélyességet jelent a szegfű. Virágnyelven: ,,A legmélyebb barátság szimbóluma vagy, mert színedet nem változtatod, míg a halál meg nem foszt szirmaidtól."
- Százszorszép: Természetessége miatt az ártatlanság, a viszonzott szerelem növénye. Mária könnyeit jelképezi, melyeket az egyiptomi meneküléskor hullatott, ugyanis a monda szerint minden könnycsepp nyomán egy százszorszép bújt elő a földből.
- Sárga rózsa: Általában a sárga virágok jelentése negatív. Ahogy a dalból is ismerhetjük, jelentése hűtlenség, irigység.
.- Vörös rózsa: A birtokló szerelem virága. Vörös rózsa csokor virágnyelven ezt jelenti: ,,Tartozz hozzám, akarlak, mindennél jobban vágyom rád!" A vörös rózsa jegyűek szenvedélyes és bátor emberek.
.- Fehér rózsa: A megszokott vagy kiérdemelt szerelem, de a szülői szeretet virága is lehet.
- És még nagyon sok virágról olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Virágok neveinek jelentése
  2019-01-29 21:50:43, kedd
 
  Ironkate első oldalon Link

2. oldalon Link

*

- Virágok szimbolikus jelentése A-É Link

- Virágok szimbolikus jelentése F-J Link

- Virágok szimbolikus jelentése K-Ny Link

- Virágok szimbolikus jelentése O-Zs Link
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Fehér liliom - Lilium candidum, Madonna lily
  2019-01-29 21:40:10, kedd
 
  Fehér liliom


A fehér liliom, színe miatt az ártatlanság, tisztaság szimbóluma is. A liliom vágott virágként is népszerű, gyakori virága az esküvői csokroknak.
Fehér Liliom, madonna liliom, virág, növény, liliom, fehér, virágos növény, növényvilág, virágszirom, tavaszi, liliom család, Amaryllis család, mag növény

*
A liliom (Lilium) a liliomfélék családjába tartozó növénynemzetség, mely kb. 90 fajt számlál. A liliomok Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában egyaránt előfordulnak.Mivel nagyon kedvelt dísznövények, ezért rengeteg változatát és hibridjét forgalmazzák a kertészetek. Csak győzzünk választani közülük!
A liliom változatos színű és formájú virágaival a nyári kertek, egyik legszebb virága. Jól mutat akár nagyobb dézsába ültetve is, vagy a kert egy szélvédett, világos szegletében.
- A fehér liliom (Lilium candidum) a liliomfélék családjába tartozó, közkedvelt hagymás dísznövény. A fehér liliom elsősorban a mediterrán tájakon őshonos, de elterjedése feltehetően Kis-Ázsiából történt. A liliomtól szinte elválaszthatatlanok a tradíciók..
Nagy termetű virág, magassága az 1m-t, virágai pedig a 20-25cm-es nagyságot is elérik. Virágzási ideje a nyár első felére, június-júliusra tehető. Nagysága miatt, szeles helyen, mindenképpen biztosítsunk számára támasztékot.
Ültetési helyéül olyan ágyást válasszunk, ahol magas fényigénye kielégítésre kerül, ugyanakkor a tövét nem éri tűző nap. Talaja mindenképpen jó vízelvezetésű legyen, tápanyagtartalmát őszi trágyázás segítségével javíthatjuk. Az enyhén meszes, laza talajt kedveli leginkább.
Visszavágására, akkor kerítsünk sort, ha a szárak már teljesen elsárgultak, megbarnultak. Szaporítani hagymával lehet, melyeket, egymástól kb. 20cm-re, 15cm mélyre kell elültetni, augusztus-szeptember környékén.
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Szép, de veszélyes virág a liliom
  2019-01-29 21:30:03, kedd
 
  Ha a macska liliomot evett...a mérgezés tünetei és kezelése.
...... ........


Aki imádja a növényeket és cicája is van, legyen nagyon óvatos! Hiszen fontos tudnunk, hogy a gyönyörű növények olykor komoly mérgezést okozhatnak kutyáinkban, macskáinkban.
Számos, macskákra veszélyes mérgező növényről tudunk, szeretném azonban külön kiemelni közülük az egyiket kedvelt dísznövényt, melynek sajnos csak kevesen vannak tisztában a veszélyeivel. Ez pedig nem más, mint a liliom, pontosabban a liliomfélék (Liliaceae) és a tűzliliomfélék (Hemerocallidaceae) családjába tartozó virágok.
A liliom szép, de macskákra veszélyes virág
Milyen gyakori, és milyen súlyos a liliom mérgezés?
Ezen növények minden része (beleértve a virágport is!) mérgező macskákra. Egyéb fajokban nem okoz ilyen problémát, így kutyáink biztonságban vannak. Cicákban azonban súlyos, nem ritkán halálos kimenetelű veseelégtelenséget okoznak. Az Egyesült Államokban 2008-ban közel 400 bejelentett liliommérgezést regisztráltak, a legtöbbet márciusban és áprilisban
........


A liliom minden része méreg
Milyen tünetei vannak a liliom okozta mérgezésnek?
Az első tünetek általában hányás formájában jelentkeznek, de a kijáró macskák esetén ez akár el is kerülheti a gazdák figyelmét. Az azonnali kezelés hiányában a betegség 36-72 órán belül gyógyíthatatlanná válik, a kialakuló veseelégtelenség már nem visszafordítható. Ekkor már egyéb tünetek is jelentkeznek, többek közt: bágyadtság, étvágytalanság, vizeletürítés hiánya, idegrendszeri tünetek.. Az első tünetek akár el is kerülhetik a gazdák figyelmét.
Általában elmondható, hogy liliom toxikózis esetén a 18 órán belül ellátásra kerülő macskák túlélési esélye jó, így amennyiben felmerül a gyanú, hogy kedvencünk liliomhoz juthatott (megrágott liliomlevelek, liliomrészek a macska hányásában, gyanús tünetek, és elvi lehetőség arra, hogy a macska liliomhoz közel kerülhetett), azonnal forduljunk állatorvoshoz.
Veszélyes illat
A legfontosabb azonban a megelőzés!
Macskatartók lehetőleg ne tartsanak liliomféléket a lakásban, a kertben (ne feledjük, elég egy kis virágpor, ami az állat szőrére tapad, majd onnan lenyalja), ha pedig tudjuk, hogy olyan helyre megyünk vendégségbe, ahol cicák vannak, ne vigyünk liliomtartalmú virágcsokrot.
Forrás: www.haziallat.hu
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Amarillisz virág leírása
  2017-11-27 22:23:21, hétfő
 
  ...... ..........


Az Amarillisz vagy lovagcsillag méltán tartozik a legnépszerűbb virágok közé, hiszen a kezdők számára is könnyű a gondozása, és könnyű virágzásra bírni.
Egy virágzó Amarillisz mellett senki nem tud elmenni, hatalmas tölcséreivel könnyen magára irányítja a figyelmet. A hagymából kibúvó hosszú, erős szárak végén általában négy virág található, és az sem ritka, hogy a növény két virágszárat is hoz. A levelek csak a virágszárak után bújnak ki a hagymából, a virághoz képest jóval jelentéktelenebbek.
A virág latin nevére két magyarázatot is találunk, ha kitartóan keresgélünk: az első változat szerint a görög hippeus = lovag és astron = csillag szavakból vezethető le, míg a másik változat szerint a görög hippos = ló szóból ered, mert az összezáródott virágok alakja kicsit lófejre emlékeztet. Hogy kinek melyik magyarázat a helytálló, az gyakorlatilag mindegy is, a lényeg, hogy egy kedves virággal van dolgunk. A virág levelei a virághoz képest szerénynek mondhatók, sötétzöldek, 40-60 cm hosszúak. Nyár végén, amikor a hagyma a nyugalmi időszakra készül, elsárgulnak és lehullanak.

Egyéb tudnivalók
Az Amarilliszek igen hosszú életűek, és sokszor megörvendeztetnek minket virágaikkal, ha helyesen kezeljük őket. A virágzás idején nagy helyet igényel, teremtsünk számára méltó környezetet ilyenkor. Színváltozatait tekintve igen széles a skála a fehértől a sötét változatokig mindenféle kapható, vannak csíkosan erezett fajtáik is (a fehérek még illatosak is lehetnek!).
A gyakori átültetést nem igényli, elegendő három-négyévente nagyobb cserépbe ültetni őket, de nyáron ki is ültethetjük őket a kertbe, hiszen itt sok tápanyaggal töltődnek fel a hagymák. A növekedési időszakban sok vizet igényel a növény, míg a nyugalmi időszakban szinte szárazon állnak a hagymák.

Nyugalmi időszak és virágzás
A hagymáknak minden ősszel pihenniük kell, a nyárra kiültetett hagymákat szeptember közepén-végén szedjük fel. Beültethetjük cserépbe, de tehetjük egy kartondobozba is őket a nyugalmi időszakra. Pár hét múlva az összes levelük leszárad, ez alatt az időszak alatt tároljuk sötét, hűvös helyen. Januárban vesszük elő őket, beültetjük cserépbe (az Amarillisz hagymák egyharmada mindig a föld fölé kerüljön!), és egyszer meglocsoljuk őket. Ezután kartonpapírból ,,kalapot" hajtunk, és ezzel beborítjuk a hagymát, és a cserepet melegebb helyre állítjuk. Amikor megjelennek a bimbók, akkor lekerülhet róluk a kalap, és meg is öntözhetjük őket. Tegyük a cserepeket világos, meleg helyre.

Szaporítása
Az Amarillisz szaporítása nagyon egyszerű, hiszen a növény gyakran hoz ún. sarjhagymákat, amiket ha leválasztunk a növényről, máris egy új növénykét kapunk. A sarjhagymáknak persze kell egy pár év, mire elég nagyok lesznek a virágzáshoz. Tipp: a sarjhagymát minél tovább hagyjuk az anyanövényen, mert így sokkal gyorsabban növekszik.
Ha van türelmünk, magról is szaporíthatjuk az Amarilliszt, nem egyszerű, de egy kis odafigyeléssel bárki megpróbálhatja. Ehhez először be kell poroznunk a virágokat (ezt egy virággal is megtehetjük, de megpróbálkozhatunk a fajták keresztezésével is, ha több virágunk egyszerre nyílik). Ezt egy ecset segítségével könnyen megtehetjük. Ha a virág megtermékenyült, akkor magházat fog hozni. Mikor a magház elsárgul, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a magok már érettek. A magokat tápanyag dús földbe ültessük, amelyet mindig tartsunk nedvesen. Pár hét múlva számtalan kis növényke fog kikelni, ha elég nagyok, akkor különültethetjük őket.
...... ........... ........... ...........


...... ........... .........


Amarillisz betegségei
Az egyik leggyakoribb betegségük a vörös üszök, ez egy nagyon veszedelmes betegség a hagymákra nézve, ugyanis az egész hagymát elkorhaszthatja. A vörös üszök oka a nem megfelelő kezelés. Ha a levelek foltosak vagy elszáradtak, az utalhat gombás megbetegedésre. Ekkor vágjuk le a beteg részeket és kezeljük a növényt gomba elleni szerrel. Előfordulhat, hogy gyapjas tetvek támadják meg a leveleket, a bimbót vagy a hagymát, kezeljük ilyenkor tetű elleni szerrel. E betegségek szinte mind a nem megfelelő kezelés következményei, legyünk ilyenkor körültekintőek, hogy mit nem végeztünk helyesen.
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Őszi kikerics virág
  2017-10-04 21:14:43, szerda
 
  Lila színével káprázatos látványt nyújt az ország rétjein, legelőin nagy foltokban virágzó őszi kikerics.
...... .......


A virág népies neve az őszike, Arany János valószínűleg erről a növényről nevezte el híres öregkori versciklusát, az Őszikéket. Az őszi kikerics (Colchicum autumnale) a kikericsfélék (Colchicaceae) családjába tartozó, nyirkosabb réteken és legelőkön sokszor nagy tömegben termő, augusztus-szeptemberben virító évelő növény.
Szépségét elnézve nem gondolnánk, de az őszi kikerics súlyosan mérgező! Érett magja sejtosztódást gátló erős mérget tartalmaz. Újabban kísérletek folynak a benne lévő kolhicinnel, mint a rosszindulatú daganatok növekedését hátráltató szerrel, ám hatásos adagjai általában a normál sejtszaporodást is megállítják, súlyos mellékhatások mellett. Népi gyógyászati célú alkalmazása nem javasolt.
Kikerics mező Bogyoszló és Sopronnémeti között is nagy foltokban tűnt fel az őszi kikerics.
...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Azálea virág
  2017-02-17 16:16:28, péntek
 
  ...Azálea virág ápolása és teleltetése! Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 58 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 15 db bejegyzés
e hónap: 241 db bejegyzés
e év: 1997 db bejegyzés
Összes: 38703 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 685
  • e Hét: 685
  • e Hónap: 29368
  • e Év: 306357
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.