Belépés
skorpiolilike.blog.xfree.hu
"A szeretet és a bizalom elválaszthatatlanok! Egyik sem létezik a másik nélkül." P Marika
2016.01.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 44 
Szilágyi Domokos: REGGELI VERS
  2014-08-07 13:41:32, csütörtök
 
 
Szilágyi Domokos: REGGELI VERS


Álmos a, morcos a képe az égnek:
Szunnyad a sokszemű, távoli menny.
Rajta a csillagok már alig égnek,
- Hold koma, menj te is, hogy lepihenj.

Ballagok. Arcomon még ül az álom,
Fújja a hajnali friss fuvalom.
Megbújik ajkamon és szempillámon,
S ottmarad, bárhogy is zavarom.

Utcai villanyok fénye kialszik,
Ébred a város is mind hamarabb,
Gépkocsi távoli-halk zaja hallszik,
S már hunyorogva föl is kel a nap.

Szép ez a reggel, az új nap az égen,
Elhagy az álom, friss a szemem.
Indulok is. Kövön dobban a léptem -
Tárt kapuval fogad az egyetem.

(1956)
 
 
0 komment , kategória:  Gyógy- és füszernövények  
Gyógynövények tartósítása
  2014-06-20 10:45:02, péntek
 
  A gyógynövényeket frissen a legjobb felhasználni, de bevált praktikákkal megőrizhetjük frissességüket hosszabb időre is! Íme tíz tartósítási módszer.
Szárítás hagyományos módon

Ha van elég szabad helyünk, szárítással tartósíthatjuk növényeinket. A megtisztított töveket fejjel lefelé, napfénytől védett, meleg, jól szellőző helyen, csokorba kötve 2-4 hétig szárítsuk. A levelek roppanósak és jól morzsolhatóak lesznek, aprítva tároljuk őket.

Szárítás sütőben

A megmosott szárakat tegyük tepsibe - egy rétegben -, majd 80 Celsius-fokon sütőben szárítsuk nagyjából 4 órán át. A növényt időnként forgassuk meg. Fontos: a sütő ajtaját hagyjuk nyitva, hogy távozhasson a nedvesség!

Szárítás mikróban

Gyors és egyszerű mód a mikrohullámos szárítás. Egy percig melegítsük a már nem nedves leveleket, majd fordítsuk meg és másik oldalukat is egy percig szárítsuk. Fontos, hogy folyamatosan figyeljük a növényeket, mivel azok lángra kaphatnak!

Hideg szárítás

A tiszta növényekről textillel itassuk le a nedvességet, majd egy rétegben helyezzük papírtörlővel kibélelt lapos edénybe, vagy tepsibe a töveket. A hűtőben kb. 1 hétig tároljuk a növényeket.

Sóban, cukorban

A leveleket szórjuk meg sóval vagy cukorral és hagyjuk, hogy kiszáradjanak. Tároljuk őket légmentesen! A gyógynövénytől és ízléstől függ, hogy sót vagy cukrot használunk.

Jégkockában

Daraboljuk fel a leveleket és szórjuk jégkockatartóba (1 teáskanálnyit kockánként). Öntsük le vízzel, fagyasszuk le, majd a kockákat bezacskózva visszatehetjük a fagyasztóba. Egy kockába többféle levelet is szórhatunk, tetszés szerint keverhetjük a gyógynövényeket.

Fagyasztás tasakban

A megtisztított töveket egészben vagy apróra vágva zacskókban is lefagyaszthatjuk. Fagyasztás előtt helyezzük vékony rétegben a növényeket lapos edényre, hogy kicsit száradjanak.

Készítsünk növénykeveréket!

Ha van már jól bevált fűszer- vagy gyógynövénykeverékünk, az apróra vágott leveleket elegyítve zacskóban fagyaszthatjuk. Fagyasztva nagyjából egy évig felhasználható.

Fűszerolaj

A tiszta leveleket aprítsuk fel, majd keverjük olajba (kb. 2 csésze friss fűszernövényt adjunk 1/3 csésze olívaolajhoz). A keveréket felrázás után légmentesen fagyaszthatjuk le. Használat után a megmaradt fűszeres olajt hűtőben tároljuk.

Vajba keverve

Vágjuk össze a töveket és keverjük össze vajjal, ízlés szerint. Fagyasszuk le kockában vagy vajas dobozban.
Fontos: a szárított növényeket légmentesen zárható zacskókban, edényekben maximum egy évig tároljuk. A fagyasztott leveleket csak akkor helyezzük vissza a fagyasztóba, ha azok nem olvadtak ki. 
 
0 komment , kategória:  Gyógy- és füszernövények  
Mire jó az illatozó, gyógyító hárdfavirág?
  2014-06-20 10:03:58, péntek
 
  Júniustól bódítanak friss illatukkal a hársfák. Fontos: ha magunk is akarunk a virágokból gyűjteni, ismerjük, melyikről gyűjthetünk, melyikről nem.


Több hársfaj virágát is gyűjthetjük: ezek a kislevelű hárs, a közönséges hárs és a nagylevelű hárs. Az ezüsthárs (más néven magyarhárs)virágját ne gyűjtsük, mert azok allergiát válthatnak ki. Gyógyászati célra nem alkalmas, szagolgatni lehet azért bátran. Az ezüsthársat biztosan felismerjük: csillagszőrök borítják, amitől a levél fonákja ezüstösen fénylik.

Hogyan gyűjtsük a hársvirágot?

Napos időben fogjunk neki! Szedésre akkor alkalmas, amikor a virágok java kinyílt, a többi éppen feslik. A gyűjtés idejének megválasztása nagyon fontos, mert sem a még zárt bimbó, sem a túlnyílott virág nem megfelelő. A szedéskor teljesen kinyílt virág száradáskor széthullik, azért sem használható. Elvirágzott, földre lehullott részek se kerüljenek az alapanyagba. Ekkor csak az ágvégeket szabad levágni, és később leszedni a virágzatot. Igen fontos az önmérséklet!

A fákra vigyázzunk, kárt semmiképpen se tegyünk benne!

Szárítás előtt válogassuk át, majd szétterítve, huzatos, árnyékos helyen, gyakori forgatással szárítsuk meg. Csak a teljesen száraz virágot tegyük kartondobozba, textilzsákba vagy üvegbe; a
fém tárolóedényeket kerüljük.Hatásai

Nagyon finom a teája, de ennél még sokkal többet tud! Meghűléses betegségekre - hatásos izzasztószer -, köhögéscsillapításra kiválóan alkalmas. Enyhíti a hörghurutos panaszokat, köptető, nyákoldó hatású. Nyálkaanyagai serkentik az immunrendszer működését. A népi gyógyászat szerint jó idegerősítő és vértisztító hatású. Vizelethajtó és gyomorerősítő teakeverékekben is fontos összetevő.

A hársfavirágból készült méz az egyik legértékesebb mézfajta: izzasztó, köhögéscsillapító és nyugtató hatású. A virágok főzetét a fürdővízbe öntve bőrápolóként használhatjuk, hajöblítőként simává és hársvirág illatúvá varázsolja a hajat.

Maria Treben gyermekek nyugtalan alvása esetére is javasolja. Ha a gyermek nyugtalanul alszik, alvás közben hányja-veti magát, akkor hatékony és gyors segítség a hársvirág-fürdő. Ehhez egy nagyobb lavórba hársfavirágot teszünk, és éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap meglangyosítjuk (le is szűrjük), és az belezúdítjuk a fürdővízbe. Illatos, boldogító, nyugtató fürdő nem csupán kicsinyeknek. A javasolt fürdési idő 20 perc. Ezt a fürdőt felmelegítve még kétszer lehet használni.

A tea előkészítése

A leszedett hársvirágot szárítsuk meg, majd tegyük zárt dobozba, vagy papírzacskóba szellős, száraz helyre. A hársvirágból gyógyteát készítünk, mely nagyon finom, üdítő ital.

Elkészítése

2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot forrázzunk le 2 dl forró vízzel. A forrázatot 10 percig hagyjuk állni. 10 perc elteltével szűrjük le. Az így nyert főzet kiváló gyógyszer nátha, reuma, köszvény esetén gyógyír. Ha a hársfa virágához kamillát és borsmentát is keverünk, izzasztó teát kapunk. 
 
0 komment , kategória:  Gyógy- és füszernövények  
A köles
  2014-01-12 09:03:54, vasárnap
 
 A köles a perjefélék (Poaceae) családjába és a kölesformák (Panicoideae) alcsaládjába
tartozó Panicum és Pennisetum növénynemzetségek egyes fajainak összefoglaló elnevezése.
A szót gyakran a legismertebb kölesfaj, a termesztett köles rövidebb neveként is használják. Mezopotámiában már 6000 évvel ezelőtt is termesztették. Onnan jutott el Ázsiába, Afrikába,
Európába az ókorban és a középkorban, majd a 16. században a spanyolok, portugálok
által Amerikába.

Ismertebb kölesfajok:

termesztett köles (jófizető köles avagy kásaköles, Panicum miliaceum L.)
gyomköles (Panicum ruderale)
hajszálágú köles (Panicum capillare)
indiai köles (Pennisetum glaucum vagy Pennisetum typhoides)

A több száz faj legtöbbje Eurázsia meleg vidékein honos; hazánkban csak egy faját termesztik.
A kölesből készített étel tápláló, de kissé nehezen emészthető, ezért ha kenyérnek sütik, gyakran búzaliszttel keverik. A kölest az ókori kínaiak is ették. Gluténre érzékenyek is fogyaszthatjàk, mert glutént nem tartalmaz.

Igen sok kovasavat tartalmaz, továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban.

A köles a maga 100 g-ra vonatkoztatott 550 mg kovasavával 6,8 mg vassal, 0-6 mg fluorral, 3 mg nátriummal, 170 mg magnéziummal e fontos ásványi anyagok bőséges tárháza.

Figyelemre méltó, hogy ebben a növényben az ásványi anyagok, a nyomelemek és növényi hatóanyagok igen finom, csaknem homeopátiás formában vannak jelen, melyek pozitívan hatnak a csontok és porcok egészségének visszaállításában. Sejtjeink és egész szerveztünk egyedülálló
módon csak az ilyen finom formában lévő ásványi anyagokat tudja maradéktalanul felvenni.
A köles egyszerre képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből
és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni.

A kovasav, mint vízkötésű szilíciumdioxid különleges őszi szubsztanciát jelent minden élő szervezet számára. Orosz tudósok fedezték fel, hogy kovasav nélkül egyetlen élő anyag, egyetlen szervezet
sem tudna létezni . A növényeknél a kovasav elsősorban építő és támasztó funkciót lát el. Az emberi
és állati szervezetben is nélkülözhetetlen. Mésszel együtt elsősorban támasztó funkciót tölt be, a kovasav biztosítja a rugalmasságot, a mész pedig a szilárdságot.

A kovasav adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya) szilárdságát is. A kötőszövet a szervezet legősibb szövete. A magas kovasav eredménye a friss sima bőr és az erőteljes fénylő haj. A kovasav
a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről.

Sok ember szenved különböző tartási hibáktól. A köles ebben is sokat segíthet, valamint a tüdő különböző betegségeiben, mint hörgőgyulladás, asztma, mert ellenállóvá teszi a szöveteket és
síkossá a nyálkahártyát. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét.

Az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a szövetek kovasav tartalma. Ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében, visszerességben, aranyérben, porckorong sérülésekben, tartási problémákban, vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben, ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat meg. A kovasav különösen a B-vitamin tartalma miatt messzemenő hatást gyakorol az idegrendszerre is.

A köles táplálkozási eredetű hiányállapotban képes javulást hozni. Csonttöréseknél rendszeresen kellene kölest fogyasztani. A gyulladásos állapotok - mint pl. a hólyaggyulladás - köles étrend mellett rendszerint gyorsabban gyógyulnak. Sajnos az emberek manapság rendkívül kevés kovasav tartalmú ételt esznek, vagy az élelem eleve ásványi anyagokban szegény területről származik, ezért a szokásos étrend nem fedezi a szükségletet.

Termesztett köles

60-90 cm magas, egynyári fű; a levele lándzsás, szőrös. Virágzata már a virágzás előtt bókoló,
oldalra hajló. Füzérkéje egyvirágú, szálkátlan.

Hazánkban két változatát termesztik. Az egyik bugája összehúzott, csomós és felálló,
a másik kocsánya hosszú, bugája egy oldalra lekonyul. Ez utóbbi, a ,,bugás köles" bővebben terem.
A humuszban gazdag, közepesen kötött talajt kedveli. A kései fagyok után kell vetni - mivel tenyészideje rövid, még júniusban is vethető. Augusztus-szeptemberben érik; magva a kipergésre hajlamos. Nemcsak magját, de szalmáját is jól meg kell szárítani, különben megpenészesedik. Termése nagyon ingadozó. A mag hektolitere 65-75 kg. A le nem héjazott kölest baromfitakarmánynak és szeszfőzésre is használják.forras: wikkipedia


 
 
0 komment , kategória:  Gyógy- és füszernövények  
A vas szerepe szervezetünkben
  2011-05-06 07:45:15, péntek
 
 

A vas szerepe szervezetünkben és a szükséges élelmiszerek

Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából.

A felnőtt szervezet átlagosan 4-5 gramm vasat tartalmaz, melynek túlnyomó része fehérjeszerkezetekhez kötődik, leginkább a haemoglobin és a myoglobin szerkezetének képezi szorosan integráns részét. A haemoglobin a vérben, a vörösvértestekben található óriásmolekula, amely az oxigén és a szén-dioxid szállítás túlnyomó részét végzi.

A vér színe végső soron a vas oxidációs állapotától függ, amely a vér oxigéntelítettségének következménye. Az oxigéndús vér világospiros, míg az oxigénben szegény, ugyanakkor szén-dioxidban gazdag vér színe ennél jóval sötétebb árnyalatú. A myoglobin az izomsejtekben található, és a sejtek anyagcseréjében vesz részt. Emellett a csontokban és a májban található még jelentős mennyiségű vas.

A vas esszenciális mikroelem, vagyis szervezetünk nem képes annak előállítására. Ezért a vasat a táplálkozással, kívülről kell pótolnunk. Mivel a vas felszívódása és biohasznosulása rendkívül rossz, a vérbe csak a táplálékban található vasmennyiség töredéke kerül be, hogy aztán eljusson azokra a helyekre, ahol szükség van rá.

Vasat tartalmazó élelmiszerek

A vas legnagyobb mennyiségben állati eredetű élelmiszerekkel kerül be a szervezetbe. Jelentős vasforrás a hús, a tej, a tojás. Ugyanakkor például a sóska és a spenót is nagy mennyiségű vasat tartalmaz. Napi 14 mg vas bevitelére lenne szükség, ám a felmérések szerint ez a legritkább esetben fordul elő, amelynek gyakorlati következménye a vashiányos betegek viszonylag nagy aránya.

A vashiány olyan állapot, amelynek oka, hogy a szervezetben kevesebb vas áll rendelkezésre, mint amennyire szükség lenne. Két okból alakulhat ki: vagy az elégtelen bevitel, vagy a fokozott vasvesztés állhat a háttérben.

Az elégtelen bevitel éhezés, vagy rossz tápanyagösszetétel, egyoldalú táplálkozás miatt jöhet létre. Nem ritka vegetáriánusok között, bár kiegyensúlyozott, gondosan összeállított étrend mellett az állati eredetű táplálékkal nem élők sem lesznek feltétlenül vashiányosak.

Ugyanakkor a vasat bőségesen tartalmazó ételek fogyasztása mellett is kialakulhat a vashiány, ugyanis a bélrendszerből történő vasfelszívódást számos diétás faktor befolyásolja. Rontják például a polifenol szerkezetű vegyületek, amelyek nagy mennyiségben fordulnak elő a teában és a borban. A gabonákban megtalálható fitánsavak szintén rontják a felszívódást, csakúgy mint a szója és az olajos magvak jelenléte.

Az ásványi anyagok közül a kalcium és annak oxalátsói gátolják a vas bélrendszerből történő felszívódását. Ugyanakkor a vas könnyebben és nagyobb hatásfokkal szívódik fel a vérkeringésbe cink, réz, B-vitaminok és C-vitamin jelenlétében.

Egyes felszívódási zavarok és anyagcserebetegségek amiatt okozhatnak vashiányt, hogy bár a tápcsatornába elegendő mennyiségű vas kerül be, az valami miatt mégsem képes a rendeltetési helyére megfelelően eljutni.

A vashiány tünetei és kezelése

A vashiánynak jól meghatározott tünetei vannak, melyek a vashiány mértékétől függnek. A vashiány súlyossága vérvétel után, laboratóriumi körülmények között határozható meg. A látens (lappangó) vashiány általános tünetei közé tartoznak a bőr és nyálkahártyák eltérései, úgymint a köröm felületén megjelenő barázdák, a köröm gyakori töredezése, a bőr szárazsága, gyakran visszatérő aphták megjelenése.

A bőrszín fakó, sápadt. A szájzug gyakran kiszárad és kireped, fájdalmas sebeket hozva ezzel létre. Mindezen tünetek mellé pszichés jelenségek is társulhatnak, főként indokolatlan fáradékonyság, a koncentrálóképesség csökkenése. Gyakori a fejfájás is. Manifeszt, vagyis klinikailag igazolható vashiány vashiányos vérszegénységet okoz, annak minden tünetével.

Csecsemő- és gyermekkorban a kielégítő vasellátottság a szellemi és fizikai fejlődés alapvető feltétele, a későbbiekben pedig a fentiek mellett részt vesz az immunrendszer helyes működésében.

A vashiány könnyen kezelhető, szájon át szedendő vagy injekció formájában alkalmazandó készítményekkel. Várandósság és szoptatás időszakában általános vaspótlás javasolt.

Túl is adagolhatjuk

A vas túladagolása egy ritka anyagcserebetegség kapcsán fordulhat elő, illetve vaskészítmények nagy mennyiségű fogyasztása után. Az akut mérgezés nagyon ritka, de főként kisgyermekek esetében gondolni kell rá, ha az otthonukban a vastartalmú multivitaminok vagy egyéb készítmények tárolási helye számukra is hozzáférhető.

A vasmérgezés első fázisának tünetei: émelygés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, esetleg görcsök jelentkeznek. 8-24 órával a mérgezés után látszólagos javulás következik be, amelyet viszont vérnyomásesés, vérzés, sárgaság, vagyis a máj károsodása követ. A szervezetben hegesedést okozó mérgezés zajlik, amely hetek múlva a máj és a belek visszafordíthatatlan károsodásához vezet.

Krónikus vastúladagolás májzsugort, a máj állományának kötőszövetes átalakulását eredményezi. A vasmérgezés tünetei hánytatással, gyomormosással, illetve vasgátló készítmény (deferoxamin) beadásával javíthatók. Az esetleges károsodások kellő időben megkezdett kezeléssel kivédhetők.

(WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)
 
 
0 komment , kategória:  Gyógy- és füszernövények  
A Szelén...
  2011-05-06 07:39:59, péntek
 
 

A szelén olyan mikroelem, amely mindössze 10-15 mg mennyiségben található meg az ember
szervezetében, jelenléte mégis sokrétű biológiai hatást közvetít. A szelén legnagyobb része a lágy szövetekben, kiváltképp a májsejtekben található meg. A táplálékkal vesszük föl a szervezetbe.

A szelén forrásai

Főként a tengeri állatok húsa, a teljes kiőrlésű gabonafélék, illetve az olyan belsőségek, mint a vese és a máj tartalmazzák a biológiai hasznosulás szempontjából is jelentős mennységben. A tápcsatornából jó hatásfokkal szívódik fel, ennek mértéke átlagosan 50-70%. A felszívódást a fehérjében gazdag táplálkozás elősegíti.

Szelénben gazdag táplálékok a hús, a hal, a tej, a tojás és a hüvelyesek - vagyis azon táplálékok, amelyek magas fehérjetartalmúak. A szelén és az E-vitamin kölcsönösen erősítik egymás jótékony hatását, míg a szelén hatásait gátolja a kén, az ezüst és az arzén.

A napi szelénszükséglet meghatározása mai napig nem egységes, az Amerikai Egyesült Államokban az elfogadott RDA érték 0.05-0,07 mg. A szelénre vonatkozó anyagcseretolerancia szűk határok között változik, vagyis a szükséges mennyiség és a toxikus küszöbérték igen közel vannak egymáshoz.

A toxicitás határa napi 0,20 mg. A szelénmérgezést szelenózisnak nevezzük, melynek tünetei: a haj és egyéb testszőrzet hullása, bőrelváltozások, fokhagymaszagú lehelet, fogkárosodás, idegrendszeri zavarok.

A szelénnek legfontosabb szerepe az antioxidáns tulajdonságából következik, amelynek köszönhetően képes az oxidatív stressz mérséklésére, ezáltal a lipid természetű anyagok kémiai védelmével járul hozzá a sejtek határoló membránjának állagmegóvásához.

Az antioxidáns hatást annak révén közvetíti, hogy részt vesz a glutation-peroxidáz enzim szerkezetének felépítésében. Az antioxidáns védelemmel kapcsolatos a szelén immunrendszert erősítő tulajdonsága, illetve számos, a kórokozók elleni védekezéshez szükséges folyamat intenzívebben zajlik szelén jelenlétében.

A szelén szerepe a szervezetünkben

A szelénnek az élettani szükségletet kevéssel meghaladó mennyisége bizonyítottan segít csökkenteni a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, ugyanakkor a túlzott szelénbevitel növeli ugyanezt a kockázatot. Számos daganattípus esetében igazolták, hogy a szelén gátolja a kialakulást, illetve az egészséges sejtek számára védekező eszközt jelent. A szelénnel kapcsolódott glutationt a daganatsejtek nem képesek felvenni, ezáltal gyengül az oxidációval (vagyis a károsító kémiai stresszel) szembeni védekezőképességük.


A szelénhiány tünetei

A szelénnek mindemellett számos egyéb élettani hatása is van, amelyekre a szelénhiány alábbiakban felsorolt tüneteiből lehet következtetni. Szelénhiány is állhat a háttérben néhány hematológiai megbetegedés esetén (vérszegénység, sarlósejtes vérszegénység).

A szelénnek mindemellett számos egyéb élettani hatása is van, amelyekre a szelénhiány alábbiakban felsorolt tüneteiből lehet következtetni. Szelénhiány is állhat a háttérben néhány hematológiai megbetegedés esetén (vérszegénység, sarlósejtes vérszegénység).

Egyes kutatások szerint a szelénhiány növeli a Coxsackie vírusok betegséget okozó hatását, így végső soron szelénhiány miatt alakulhat ki szívizombántalom, amely az említett vírusfertőzés szövődménye lehet. A neurológiai zavarok közül az alapvetően oxidatív anyagcsere zavarainak következtében létrejövő kórképek egyes eseteiben is a szelénhiány igazolódhat (Alzheimer-kór, Parkinson-kór). Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ezek nem direkt hatások, és szelénpótlással az említett betegségek nem gyógyíthatók.

A szelénhiányra utaló bőrproblémák között szerepel a fokozott pigmentációval járó jelenségek, pl. anyajegyek, májfoltok gyakoribb előfordulása. A terhesség alatti rossz szelénellátottság kis születési súlyhoz vezet. Csecsemő- és kisgyermekkorban az elégtelen szelénellátás egyes adatok szerint növeli a hirtelen csecsemőhalál kockázatát, illetve a csecsemő- és gyermekhalandóságot.

A gyermekek csökkent szelénbevitele növekedési elmaradást okoz. Egyes adatok arra utalnak, hogy férfiaknál a szelénhiány a spermiumok képződésének és érésének zavarához vezet, amely terméketlenséget, meddőséget eredményezhet. A szelénhiány ezek mellett izomfájdalmat és izombetegségeket is okozhat csakúgy, mint különböző máj- és hasnyálmirigyproblémákat.

(WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)


 
 
0 komment , kategória:  Gyógy- és füszernövények  
A sokat tudó szelén
  2011-05-06 07:31:09, péntek
 
 

A SOKAT TUDÓ SZELÉN

Bár a szelén régóta ismert nyomelem, jelentőségének felismerése miatt az elmúlt években került az érdeklődés előterébe. Számos tanulmány igazolja, hogy a szelénszervezet védekező rendszerének egyik legfontosabb alkotóeleme. A krónikus betegségek megelőzésében való szerepének igazolása óta tudjuk, hogy az alacsony szelénbevitel az egyik legnagyobb kockázati tényezője számos egészségügyi problémának.

A szelén megtalálható a talajban, de igen eltérő, ráadásul az intenzív kemizálás következtében - jelentősen csökkenő koncentrációban. Magyarország is a szelénhiányos területek közé tartozik Európában. Egyes társadalmi csoportok kifejezetten a szelénhiányos rizikócsoportba tartoznak. Ilyenek a tartósan diétázók, az egészségtelenül táplálkozók, az étvágytalan idősek, a dohányosok, stb.

A szelén az egyik legfontosabb antioxidáns. Hiányában lecsökken a szervezet védekezőképessége a káros mennyiségben felszabaduló szabad gyökökkel szemben. Ennek következménye, hogy szelénhiányos állapotban mindazon krónikus betegségek súlyosbodnak, amelyek kórlefolyásában a szabadgyökök bizonyítottan szerepet játszanak.

A szelénnek fontos, megelőző szerepe van a szív- és érrendszere megbetegedésekben. Preventív hatását a rosszindulatú daganatos betegségek megelőzésében is igazolták, mivel csökkenti a szervezetbe került nehézfémek mérgező hatását. A megfelelő mennyiségben adagolt szelén egyéb pozitív változásokat is eredményez az emberi szervezetben.

Hiányállapotban ezért a napi szükséges szelénmennyiséget megfelelő készítmények szedésével javasolt pótolni. Fontos megjegyezni, hogy egyes vitaminok (E, C, B6), valamint cink és béta-karotin hozzáadásával a szelén antioxidáns hatása fokozható. Azt is hangsúlyozni kell, hogy a szelén nem minden formája szívódik fel egyformán a szervezetben. A szerves kötésben lévő szelént tartalmazó készítmények magasabb biológiai hasznosulásúak.


Forrás: Prof. Dr. Kéry Ágnes

 
 
0 komment , kategória:  Gyógy- és füszernövények  
Vörös áfonya
  2010-10-16 16:00:08, szombat
 
  A vörös áfonya azon néhány gyümölcs közé tartozik, amelyek őshonosak Észak- Amerikában, az indiánok évszázadokon keresztül használták élelemként és gyógyszerként, különösen sebek kimosására és mérgezett nyíl okozta sérülések kezelésére. Az áfonya magas C- vitamin tartalmának köszönhetően fogyasztásával az amerikai telepesek el tudták kerülni a skorbutot.
A gyümölcs mai legnépszerűbb gyógyászati szerepe a húgyhólyaggyulladás megelőzése. Tápanyagok és akítv összetevők: C- vitamin, vas, antociánok, benzoe-, citrom és kínasav, rost. Kalóriaértéke: 11 kcal/ 100 g.
Szétterülő, felemelkedő vagy kúszó szárú, örökzöld félcserje. Fehér, halvány rózsaszínű, harang alakú, 5-8 mm hosszú virágainak pártacimpái kihegyesedők. A pirosra érő, ehető bogyó 5-10mm átmérőjű.
Európa nagy részén megtalálható. Hazánk ritka, védett növénye. Élőhelyei: fenyérek, lápok, nyílt fenyvesek, törpecserjések. 
 
0 komment , kategória:  Gyógy- és füszernövények  
Fűben-fában...
  2010-09-22 11:33:33, szerda
 
 
Fűben-fában


Keserűanyagok, illóolajok, zsíros olajok, antraglikozidok, alkaloidok, mind gyógynövényi "hatóanyagok".
Az egészség megőrzésében jelentőségük egyre nő, hiszen ki ne szeretné jó étvággyal és emésztéssel, zsírszegényen, ép bőrrel átvészelni a nehéz időket.

Étvágyfokozás keserűanyagokkal

A keserű ízű "növények" jelentős részét emésztésserkentés céljából alkalmazzák. Hatásuk alapja, hogy a keserű íz fokozza a nyál és gyomornedv elválasztást, és kedvezően befolyásolja az epetermelést. Ezeket a gyógynövényeket azonban tilos gyomorsósav túltengésben, gyomor és nyombélfekélyben szenvedő betegeknek használni.
A keserűanyagot tartalmazó készítményeket étkezés előtt fél-egy órával célszerű bevenni. A tárnicsgyökér, kisezerjófű mellett az illóolajat nagy mennyiségben tartalmazó fehér üröm és a keserűnarancs héja is alkalmas az emésztési folyamatok javítására.

Mozgásszabadság fájdalmak nélkül

Számos illóolajat tartalmazó készítmény bedörzsölés útján hat, és reumás panaszok, idegbántalmak kezelésére szolgál. A rozmaringos gyógyfürdő izom és ízületi fájdalmak esetén kiváló gyógyír. A "reumateák" alapanyagai között gyakran szerepelnek a mezei zsurló, a gyermekláncfű, a csalán és az aranyvessző egyes részei. A vizelet mennyiségének szabályozásán, a veseműködés serkentésén keresztül méregtelenítő hatással is rendelkeznek.
Alkalmazásuk korlátja az elégtelen szívműködés és a beszűkült vesefunkció.
Amikor a bőrünkön érezzük
A cserzőanyagok közé kémiailag a galluszsav és a katechin-származékok tartoznak. Fehérjekicsapó tulajdonságaiknak köszönhetően különösen a gyulladt nyálkahártya felületén vékony védőréteget képeznek. Hatásuk a sebek összehúzása, kisebb felületi, hajszáleres vérzések megszüntetése, a kórokozók bejutásának megakadályozása, a váladékozás csökkentése és enyhe helyi érzéstelenítő hatásuk révén a fájdalom csillapítása.
A cserzőanyagok gyakori gyógyászati felhasználása a szájnyálkahártya-, ínygyulladás, gyomor és bélhurut kezelése. Előfordulási helyük leginkább a növény gyökere, gyökértörzse, kérge, de egyes fajoknál a levelekben és a termésekben is megtalálhatók jelentős mennyiségben.
Fontos tudni, hogy nagyobb adagban vagy hosszú ideig tartó, főleg belsőleg történő alkalmazásukat követően májkárosodás léphet fel.
A szeszkviterpének 15 szénatomot tartalmazó vegyületek, melyek leginkább a fészekvirágzatúak családjára jellemzőek. Sokrétű biológiai hatással rendelkeznek, gyakran alkalmazzák ezeket a vegyületeket gyulladáscsökkentésre, nyálkahártya-sérülések ellátására.
A kamilla és a római székfű virága gyógyuló sebek, aranyér, lábszárfekély kezelésében jótékony hatású lemosásként vagy fürdő formájában. Nemkívánatos mellékhatásuk, hogy az arra érzékeny személyeknél allergiát okozhatnak, ilyenkor bármely szeszkviterpén származékot tartalmazó szer alkalmazása kerülendő.
Hogy ne maradjon bennünk - hashajtás gyógynövényekkel

* Az antrakinon származékokat tartalmazó készítmények az erős hashajtó szerek csoportjába tartoznak. A kutyabengekéreg, a rebarbara gyökértörzse, a szennalevél és az aloe gyógyászati felhasználása során különös gondot kell fordítani arra, hogy a kúra csak rövid ideig - orvosi ellenőrzés nélkül legfeljebb 2 hétig - tartson. A hashajtó hatás kialakulásához 6-12 órára van szükség. Nem javasolt használatuk terhesség idején, bélszűkület, bélelzáródás esetén, görcsökkel járó állapotokban (menstruáció), aranyérben szenvedő betegeknek és 12 év alatti gyermekeknek. Krónikus székrekedés esetén sem ajánlott fogyasztásuk a májkárosodás és a vastagbélrák kialakulásának veszélye miatt.
* A ricinusolajat hashajtás céljára való alkalmazásakor figyelembe kell venni, hogy tartósan nem adható, mivel kiszáradást okozhat (főleg csecsemőknél és időseknél), a vastagbeleket teljesen kiüríti, így újbóli székletürítés csak néhány nap múlva várható. Maga a ricinusmag egyébként mérgező.
* Az aprított lenmagok sok folyadékkal történő elfogyasztása a székrekedés kezelésének egyik módja. A gyomor-bélrendszer szűkületei és akut gyulladásos megbetegedések esetén azonban nem ajánlott a lenmag használata.

Koleszterinmentesen

A zsíros olajok általában a magvakban és a gyümölcshúsban fordulnak elő. Alapszerkezetük a glicerin zsírsavakkal képzett váza. A többszörösen telítetlen zsírsavmolekulákat tartalmazó olajok fogyasztásával számos szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának a kockázatát csökkenthetjük. A linolsav és a linolénsav csak külső forrásból tudjuk bejuttatni a szervezetbe, többek között a lenolaj, napraforgóolaj, kukorica csíraolaj felhasználásával. Az esszenciális zsírsavak az érelmeszesedés megelőzésében kitüntetett jelentőséggel rendelkeznek.

Alkaloidok - amit igen, és amit nem.

Az alkaloidok növényi eredetű, nitrogén atomot tartalmazó szerves vegyületek. Több ezer alkaloid ismert, a virágos növények több mint 10%-ában megtalálhatók. Gyakran a növények gyökerében képződnek, ahonnan más növényi részekbe szállítódnak. Alkaloidban gazdag növénycsaládok a boglárkafélék, a liliomfélék, a mákfélék és a burgonyafélék.
Az alkaloidok erős élettani hatással rendelkeznek, egy részük erősen mérgező, melyekből kis mennyiség fogyasztása is halálhoz vezethet. Ugyanakkor megfelelő adagban és orvosi felügyelet mellett történő alkalmazásukkal sikeresen gyógyíthatók súlyos megbetegedések is.
Az élvezeti szerek közé tartozó koffein és nikotin szintén alkaloidok. A Venezuelában és a Brazíliában honos kúszócserje magjából készült száraz paszta, a gvarána nagy mennyiségben tartalmaz koffeint (akár 8%-ban), amit magas vérnyomásban vagy gyomorfekélyben szenvedő betegeknek nem szabad fogyasztaniuk. A nikotin erősen toxikus. A dohányzás káros az emberi szervezetre, a szív-érrendszeri panaszok, az érelmeszesedés, a gége-, nyelőcső-, tüdőrák kialakulásának az egyik rizikótényezője.
A gyógyszeripar számos növényi alkaloidot használ fel gyógyszerkészítmények hatóanyagául, többek között az atropint, a papaverint, az efedrint, a morfint, a kodeint, a kolchicint, az ergot alkaloidokat, a rezerpint, a fizosztigmint. A forgalomban lévő alkaloidtartalmú gyógyszerek többsége vényköteles. Az erős hatású alkaloidok növényekből házilag történő kivonása és felhasználása azért veszélyes, mert milligrammnyi mennyiség beszedése esetén is súlyos mérgezések fordulhatnak elő (akonitin, kolchicin).
Jelenleg is intenzív kutatás tárgya a pirrolizidin alkaloidok szervezetre kifejtett mellékhatásának vizsgálata. A májkárosodás és a daganatos megbetegedések kialakulásának csökkentésére belsőleg történő alkalmazásukat erősen korlátozták, egyes országokban betiltották. A fekete nadálytő, a kerti borágó, a martilapu részeinek elfogyasztása előtt mindenképp érdemes orvosi-gyógyszerészi tanácsot kérni vagy az ezeket tartalmazó készítmények más szerekkel való helyettesíthetőségéről érdeklődni.

A rendszerbe foglalt, gyógynövény leírásokat tartalmazó összefoglalónk egyik célja a jelenleg elfogadott tudományos ismeretek alapján kialakított válaszok megadása a Mi van benne? és a Mire jó? kérdésekre.
A gyógynövények gyógyászati célra történő felhasználása előtt feltétlenül ki kell kérni a kezelőorvos, gyógyszerész véleményét, akik a gyógynövény-készítményt használni kívánó személy állapotának, korának, gyógyszerszedési szokásainak ismeretében egyénre szabott tanácsot tudnak adni az alkalmazható növényi eredetű készítményekkel kapcsolatban. Különösen fontos megszívlelni ezt akkor, ha másoknak szeretnénk valamilyen gyógynövényes gyógymódot ajánlani, őket is figyelmeztessük.
 
 
0 komment , kategória:  Gyógy- és füszernövények  
Gyömbér
  2010-09-22 11:17:14, szerda
 
 


Gyömbér
Zingiber officinale


"A sokoldalú gyömbér"

A gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó trópusi egyszikű, évelő növény. Eredetileg a trópusi Ázsia esőerdőinek növénye. Üvegházban nálunk is termeszthető.

Hogyan gyűjtsük?
Gyógyászati célra a növény gyökerét használják, mely ujjasan elágazó, 8-10 cm hosszú, 1,5-2 cm széles, belül sárgásszürke színű, aromás illatú, csípősen kesernyés ízű. Megvásárolható nyersen és őrölve is.

Mi van benne?

Jellegzetes ízét és illatát az illóolaj (bizabolén), a gingerolok és a shogaolok adják. (A gingerol átalakulhat shogaollá, zingeronná és paradollá.) Ez az illóolaj a gyökérben termelődik, rendkívül kellemes illatú, és a növény ennek köszönheti jellegzetes, édeskés ízét is. A hatóanyagok koncentrációja közvetlenül a héj alatt a legmagasabb, ezért ha gyökér formában fogyasztjuk, csak nagyon vékonyan hámozzuk, de az is elég, ha a gyökeret csupán erősen megmossuk, és kicsit megdörzsöljük.

Mire jó?

Csak a népi gyógyászatban használják betegségek kezelésére, elsősorban fűszernövény.

A gyömbér hányáscsillapító tulajdonságának farmakológiai háttere nem teljesen tisztázott, de a görcsoldó, szélhajtó tulajdonságainak köszönhetően valószínűleg közvetlen hatással rendelkezik a gyomor-bélrendszerre. A növény hatása gyökerének illóolajában rejlik, mely csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére (enyhe gyomorrontás, puffadás), de émelygésnél, hányingernél is segítségünkre lehet a gyömbér. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású.

Egyes hagyományok szerint a gyömbér javítja a memóriát - a kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen -, de nem hat a központi idegrendszerre, ezért nem okoz mellékhatásként fáradtságot, álmosságot. Így azok is alkalmazhatják, akik nagy odafigyelést és jó koncentrációs képességet igénylő tevékenységet végeznek (gépkocsivezetés).

Utazási betegségeket, rossz emésztéssel kapcsolatos tüneteket is gyógyítanak vele. Növeli az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét.

Hogyan használjuk?

Olaj: Fájdalmas ízületnél külsőleg alkalmazzuk. Néhány cseppet keverjünk össze 15 ml semleges olajjal, majd ezzel a keverékkel masszírozzuk be a fájó, sajgó testrészeket. Izomfájdalmak esetén is alkalmazható.

Tea: Hámozzunk meg egy hüvelykujjnyi gyömbérgyökeret, vágjuk össze apróra, és főzzük 0,5 liter vízben félórán át, majd szűrjük le. Mézzel édesíthető. Naponta háromszor fogyasszuk, de friss gyömbérgyökér-törzset is rágcsálhatunk.

Por: Emésztési panaszok esetén ebben a formában is alkalmazhatjuk.

Fűszerként: Az indiai és kínai konyha régóta alkalmazza húsok, nehezen emészthető ételek ízesítésére. Hazánkban pecsenyéket, zsíros ételeket, nehéz főzelékféléket (bab, lencse) fűszereznek vele, de ízesíthetünk süteményeket, édességeket, szószokat is vele. A gyömbér fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segít a nehéz, zsíros ételek emésztésében, s mérsékli a bélgázok képződését.

Citromos-mézes gyömbértea: 25 g friss gyömbérgyökeret 5 dl vízben felforralunk, majd lassú
tűzön 20 percig főzzük. Ha már nem túl forró (mintegy 60-65 C-ra hűlt), mézet és citromlevet adunk hozzá.

Jó tudni!

Véralvadásgátló gyógyszereket szedő betegek a gyömbér használata előtt konzultáljanak kezelőorvosukkal.

Hosszabb ideig vagy nagyobb mennyiségben csak az orvos beleegyezésével alkalmazzuk!

A várandós állapotra jellemző, reggeli rosszulléteket nem enyhíti.

Használata előtt a kemoterápiás kezelés alatt álló betegek mindig kérjék ki kezelőorvosaik
véleményét,és soha ne alkalmazzák éhgyomorra, mivel a gyomornyálkahártya-irritációt válthat ki.

Érdekesség:

* Miután a rómaiak felfedezték szerelmi hatóerejét, boraikat fűszerezték vele. Angliában és Amerikában gyomornyugtató italokat és sört készítettek belőle.
* Az illat- és likőripar is szívesen alkalmazza.
* A gyömbért már a Kr.e. 3000 körüli első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi.
* Az indiaiak az ókorban testet és lelket tisztító szernek tartották, így vallásos ünnepeik előtt gyömbért ettek, mert úgy gondolták, hogy így leheletük isteneik számára kellemes lesz.

 
 
0 komment , kategória:  Gyógy- és füszernövények  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 44 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 54935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 238
  • e Hét: 6457
  • e Hónap: 13747
  • e Év: 43520
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.