Regisztráció  Belépés
1vargaildyko.blog.xfree.hu
...Légy, amivé legszebb hajlamaid által válhatsz - de elsősorban maradj ember. (Tatiosz) Tücsök Ildykó
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 108 
A világ legnagyobb ördögrája-rezervátuma
  2014-04-10 10:52:43, csütörtök
 
 

A világ legnagyobb ördögrája-rezervátuma

A világ legnagyobb ördögrája-rezervátumát mutatták be pénteken Jakartában: a csaknem 6 milliónégyzetkilométeres térségben különös figyelmet fordítanak a hatalmas "szárnyú" halak védelmére.

Az indonéz illetékesek egyúttal abban is bíznak, hogy a rezervátum hozzájárul a szerteágazó szigetvilág idegenforgalmának fellendüléséhez.

Egy új törvény teljes védettséget biztosít az ördögrájáknak a délkelet-ázsiai országot ölelő vizekben, amelyek korábban keresett rája- és cápavadász területnek számítottak.

A Conservation International nemzetközi természetvédelmi szervezet üdvözölte a lépést, és rámutatott, hogy a rezervátum létrehozásához az a kormánytámogatással készült tanulmány is hozzájárult, amely kimutatta, hogy egyetlen ördögrája egymillió dolláros idegenforgalmi bevételt vonz élete során, miközben a befogott és leölt állat legfeljebb 40-500 dollárt ér.

Évente turisták hadai érkeznek búvárkodni a világ egyik legszínesebb biodiverzitású vizeinek tartott indonéz térségbe, és a ráják a legkedveltebb látványosságok közé tartoznak. A vízi óriások úszóinak fesztávolsága a 7,5 métert is elérheti. Az úszókat gyakran szárnyakként is emlegetik, mivel a rája olyan fenségesen halad velük a vízben, mintha repülne.

A ráják általában nem félnek az embertől, barátkozóak és intelligensek: a halak közül nekik van a legnagyobb agyuk a testükhöz viszonyítva. Az utóbbi években erősen visszaesett a ráják száma, mivel Kínában a hagyományos gyógyítás egy alapanyagának számítanak, és alaposan megnőtt irántuk a kereslet.

Az indonéz tengerészeti és halászati minisztérium egy vezetője, Agus Dermawan szerint Indonéziában alakult ki a világ második legnagyobb rájaturizmusa, amelynek évi bevétele eléri a 15 millió dollárt. Megfelelő irányítással Indonézia az ördögrája-turizmus első számú célországává válhat a világon az ország adottságai, a számtalan korallzátony és sziget miatt - fűzte hozzá.

Indonézia azon kevés helyek közé tartozik, ahol az ördögrája mindkét faja megtalálható: az atlanti ördögrája és a korallzátonyok környékét kedvelő másik faj is. Az új törvény mindkét ördögrájafajra kiterjed.

MTILink
 
 
0 komment , kategória:  Állatbarát...  
A keleti sün lett az év emlőse
  2014-03-27 12:30:28, csütörtök
 
 

A keleti sün lett az év emlőse

Idén a keleti sün védelmére (Erinaceus roumanicus) hívja fel a figyelmet az év emlőse országos rendezvénysorozat a Vidékfejlesztési Minisztérium által működtetett Vadonleső Program keretében.

A sünbarát kert elnevezésű kezdeményezéssel a keleti sünök lakott területeken, kiskertekben való biztonságosabb megtelepedését, a regionális és országos mese- és képregényíró-versennyel pedig népszerűsítésüket, a környezeti nevelésbe való bevonásukat segítik.

A rendezvénysorozat kezdeményezője a Vadonleső Program, támogatói pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium mellett a nemzetipark-igazgatóságok, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, annak Emlősvédelmi Szakosztálya és a Magyar Emlőstani Társaság.

A program célja, hogy - egyeztetve a szakmai szervezetekkel - minden évben más és más őshonos emlősállatra hívják fel a figyelmet, ezzel is segítve a fajok megismerését, hatékonyabb védelmét - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pénteken az MTI-vel. A keleti sün védett, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.

Magyarországon elterjedt faj, leginkább a fás, cserjés vidékeken megfigyelhető, de gyakran felbukkan lakott területeken is. Elsősorban napnyugta után indul táplálékot keresni, amely legtöbbször rovarokból, földigilisztából, évszaknak megfelelő bogyókból és gyümölcsökből áll, de elfogyasztja a neki kitett vagy éppen megdézsmált kutya- és macskaeledelt is.

A sün látása viszonylag gyenge, de az éjszakai viszonyok között remek szaglásának és kifinomult hallásának köszönhetően kiválóan tájékozódik. Kedveli a védettebb, kevésbé nyílt helyeket, gyakran kőfalak, kerítések mentén közlekedik.

A hidegebb téli hónapokat farakások, rőzsekupacok alatt téli álomban vészeli át. A sün veszély esetén összegömbölyödve szúrós tűpárnává változik és útját csak akkor folytatja, ha újra biztonságban érzi magát.

Ez a sajátos viselkedésük különösen védtelenné teszi őket a közúti gázolások ellen, mivel a gyorsan érkező járművektől megijedve hiába gömbölyödnek össze, az nem óvja meg őket.

MTI
 
 
0 komment , kategória:  Állatbarát...  
Új erszényes fajt fedeztek fel ausztrál kutatók
  2014-03-13 11:29:33, csütörtök
 
 

Új erszényes fajt fedeztek fel ausztrál kutatók

Új erszényes fajt fedeztek fel ausztrál kutatók a queenslandi hegyvidéken. Az egérszerű emlősök családja halálos párzási szokásairól már korábban ismertté vált.

Az újonnan azonosított, kis testű ragadozófaj az erszényesnyestfélék (antechinusok) családjába tartozik, amely akkor került a figyelem középpontjába, amikor tavaly kiderült róla, a hím annyit párzik a néhány hetes reprodukciós időszakban, hogy a végén belepusztul.

A kutatók most a család új faját fedezték fel, és feketefarkú antechinusnak nevezték el. Úgy vélik, az állat csak Új-Dél-Wales északi részén és a magas, csapadékos vidékeken él a Springbrook Nemzeti Park területén. Andrew Baker, a Queenslandi Műszaki Egyetem kutatója elmondta: kérelmezték, hogy a feketefarkú erszényes kerüljön fel a veszélyeztetett fajok listájára - idézte az ABC ausztrál hírportál a Zootaxa című tudományos lapban megjelent tanulmányt.

Egyelőre nem tudni, az új faj hány egyedet számlál. Bozontos, barna szőrrel borított teste a far felé barnás narancsszínűvé válik, rövid szőrű farka és négy lába viszont fekete.

Valószínűnek tartják, hogy az új faj is az antechinusok jellegzetes szaporodási mintáját követi: 11 hónapos koruk körül a hímek olyan őrült párzásba kezdenek, hogy az egyéves kort, illetve az utódok születését meg sem érik. Diana Fisher, a Queenslandi Egyetem biológusa tavaly írt tanulmányt az antechinusok halálos párzási szokásairól.

Kutatását az amerikai tudományos akadémia folyóirata (PNAS) ismertette. Előtte úgy vélték, az öngyilkos szokást a hímek puszta altruizmusból követik, hogy több táplálék maradjon a születendő kicsinyeknek. Fisher kutatása azonban kimutatta, az antechinusok azért viszik túlzásba az udvarlást, hogy a saját, és ne a vetélytársak génjei éljenek tovább.

Annyi ideig szaporodnak, amíg a testük bírja, majd kimúlnak. "Egyes fajaik akár 12-14 órán át is folytatják az aktust, majd újra és újra nekiállnak, közben igen gyakran váltanak partnert.

Ez a rendkívül intenzív párzási időszak körülbelül két hétig tart" - magyarázta Fisher. A kis álatok szervezetét eközben fokozatosan elöntik a stresszhormonok, így képesek ennyi időn át párzani.

Azonban a hormonözön károsítja a szöveteiket is, végül a pusztulásukhoz vezet: szőrük hullani kezd, támolyognak, fertőzéseket kapnak, mert az immunrendszerük sem képes tovább működni - állapította meg a kutatás.

MTILink

 
 
0 komment , kategória:  Állatbarát...  
Miért vonítanak a kutyák?
  2014-02-27 12:07:21, csütörtök
 
 

Miért vonítanak a kutyák?

A tudósok számára mindmáig némileg rejtély, hogy valójában miért vonítanak a kutyák: egy biztos, részben őseik okolhatók ezért a szokásért.

Akinek van kutyája, tapasztalhatja, hogy a szirénázó autó süvítésére vagy, mert valamelyik ebtárs a közelben rázendített, az övé is keservesen vonítani kezd. A magyarázat nem abban rejlik, hogy a fülét esetleg sértik a zavaró hangok, a hajlamot távoli ősétől, a farkastól örökölte. Az ugatáshoz vagy morgáshoz hasonlóan ugyanis a vonítás is egyfajta ösztönös kommunikációs forma, amely mélyen beágyazódott a farkasok viselkedési normái közé.

A LiveScience.com tudományos hírportál összeállítása szerint a vadonban a vonítás általában kétféle üzenetet hordozhat. Vagy kemény figyelmeztetés, amellyel a rivális falka tagjainak a tudtára akarják adni, hogy tiltott területre tévedtek, vagy pedig gondoskodó jelzés, amellyel utat kívánnak mutatni valamelyik eltévedt társuknak, hogy visszataláljon a közösségéhez.

Kutatók úgy vélik, hogy a vonítással - válaszul a szirénázásra vagy az ugató társak harsonájára - a házi négylábúak is olyasmit szeretnének kifejezni, hogy "Kotródj a területemről!", vagy "Hol vagytok, srácok? Engem itt találtok!".

Ha pedig a hűséges kedvenc akkor szólal meg, amikor a gazda éppen elmegy otthonról, vagy egy idegen helyen egyedül hagyja, akkor valószínűleg választ vár tőle, a falka vezérétől. Esetleg ösztönei azt súgják neki, hogy vonításával haza (vissza) tudja vezetni oda, ahol ő van.

A négylábúak voníthatnak akkor is, amikor unatkoznak, és éppenséggel "beszélgetőpartnert" keresnek maguknak. És azért választják ezt hangjelzési formát, mert az messzebbre elhallatszik, mint az egyszerű ugatás.

MTI

Katt ide a videóért --->
Link


Link
 
 
0 komment , kategória:  Állatbarát...  
Milyen akváriumba, milyen növényt ültessünk?
  2014-02-13 10:57:41, csütörtök
 
 

Milyen akváriumba, milyen növényt ültessünk?

Az akváriumod, akkor lesz igazán szép és szemet gyönyörködtető, ha abban vízi növények is megtalálhatók. A levelek különböző zöld árnyalatai nyugalmat és harmóniát hoznak az akváriumba és egyben búvóhelyet biztosítanak a kisebb halaknak.

A fotoszintézissel a növények a széndioxidot, mint tápanyagot kivonják a vízből, és a vizet oxigénnel dúsítják.

Az akváriumban a talajnak két fontos feladata van: megfelelő közeget kell biztosítania a növényzet gyökerének, megfelelő tápanyaggal, nyomelemekkel kell rendelkeznie a gyökeres növényeknek. Néhány nyomelem elég stabil és hosszú időn keresztül a növények számára könnyen felhasználható formájában marad. Mások, mint a vas gyorsan oxidálódik és a növények ekkor már csak korlátozva, tudják kivonni.
Legyen az a célod, hogy a jó növekedés elérése érdekében minden tápanyagot elegendő mennyiségben tudj biztosítani, elkerülve egyúttal azt a határt, ahol már mérgező lehet, vagy elősegíti az alga növekedését.

Kevés olyan dolog van, ami az akváriumi növények iránt érdeklődő akvaristát annyira elkeserítené, mint az alga.

Az alga makacsul ellenáll minden kiirtási törekvésednek, csúfítja a szépen berendezett akváriumodat és a tápanyagok felvételével még a növényeid kárára is válik. Az alga végül is része a vízi ökoszisztémának, de minden akvarista fáradozik teljes kiirtásán.

Az algásodás akkor indul be jobban, ha a víz egyensúlyában zavar keletkezik. A vízbe rendszeresen juttatott tápanyagok (Kálium, Nitrát de semmiképpen sem Foszfát) és nyomelemek nem csak a növények fejlődését segítik elő igen hatékonyan, de az algákat is rövid időn belül elpusztítják.

Az algák minden fajtája hatásosan csökkenthető, ha biztosítod, hogy a foszfát legyen a vízben az a tápanyag, ami csak akkora mennyiségben van jelen, ami éppen elegendő a növények fejlődéséhez.

Algásodás ellen nevelj gyorsabban növekedő növényeket, melyek közvetlenül a vízből képesek felvenni a tápanyagokat. Ezek a növények nagyon gyorsan tudják kivonni a foszfátot a vízből, ezáltal lehetetlenné téve az algák növekedését. Az úszó növények ( Lemna minor, Limnobium laevigatum, Limnophilla sp., Cabomba sp. ) és azok a növények, melyek a gyökereiket a vízben és nem csak a talajban növesztik ( Hygrophila sp. ) ajánlottak.Link

 
 
0 komment , kategória:  Állatbarát...  
Macskabirodalom
  2014-01-31 10:03:06, péntek
 
 

Macskabirodalom

Ha egy szobamacska unatkozni kezd, annak beláthatatlan következményei lehetnek a bútorokra - jobb tehát ezt megelőzni.

Egy egyszerű kaparófával nem lehet sokáig lekötni egy cicát (már ha egyáltalán hajlandó azt kaparászni a bútorok helyett), de egy egész játszótér talán már megfelel a célnak.

A német Goldtatze, azaz Aranytappancs munkatársai tudják, mi kell a macskáknak: sok hely mászni, kúszni, vetődni, ugrani, és persze kényelmesen elhenyélni. Nyilvánvalóan pedig az a legjobb, ha mindez a magasban történhet.

A macskáknak szánt függőhidak, magaslati kuckók és polcok natúr fából, prémium minőségű alapanyagokból készülnek, és ahogy közösségi galériájukban is látszik, a variációs lehetőségeknek csak a macskák száma és a lakás mérete szabhat határt.


Forrás: www.lakaskultura.hu


Link

Link

 
 
0 komment , kategória:  Állatbarát...  
Boldog vagy szomorú? – az emberek értik a kutyákat
  2014-01-16 10:48:00, csütörtök
 
 

Boldog vagy szomorú? - az emberek értik a kutyákat

A kutatócsoport tagjai igazolták azt a régi sejtést, amely szerint az ember a kutya hangjaira figyelve megértheti azok ,,jelentését". Az emberi, nem-nyelvi érzelemkifejezéseket és kutyahangokat is az adott hang hossza és magassága jellemzi legjobban.

Az MTA-ELTE Összehasonlító Etológia Kutatócsoport kutatói a világon elsőként bizonyították, hogy az emberek hasonló akusztikai szabályszerűségek mentén ,,értékelik" a kutyák hangjait, mint saját érzelemkifejező hangjaikat: így képesek arra, hogy felismerjék a kutyák hangulatát.

Az MTA-ELTE Összehasonlító Etológia Kutatócsoport Etológia Tanszéken dolgozó kutatói - Faragó Tamás tudományos munkatárs vezetésével - a világon elsőként bizonyították, hogy az emberek hasonló akusztikai szabályszerűségek mentén ,,értékelik" a kutyák hangjait, mint saját érzelemkifejező hangjaikat: így képesek arra, hogy felismerjék a kutyák hangulatát. A kutatásról szóló közlemény a Royal Society által megjelentetett Biology Letters 2014. januári számában jelent meg.

kutatócsoport tagjai igazolták azt a régi sejtést, amely szerint az ember a kutya hangjaira figyelve megértheti azok ,,jelentését". Az emberi, nem-nyelvi érzelemkifejezéseket és kutyahangokat is az adott hang hossza és magassága jellemzi legjobban.

A kutatók a kísérletek során 100 emberi, nem-verbális hangjelzést - köztük sírást és nevetést is - és 100, változatos szociális helyzetekben (többek közt üdvözlés, csontőrzés, házőrzés, kunyerálás, játék közben, illetve egyedül hagyva) felvett kutyahangot mutattak közel 40 önkéntesnek. Faragó Tamás, a kutatás vezetője elmondta: az emberek nagyszerűen ismerik fel társaik érzelmeit viselkedésükre és hangjaira támaszkodva. Az ELTE kutatóinak kísérletében az önkéntesek a hosszú és magas kutya és emberi hangokat is negatívnak és nagyon intenzívnek értékelték, ami a félelemhez kapcsolható belső állapot, míg a hosszú és mély hangokat szintén negatívnak, de kevésbé intenzívnek érzékelték, ami az agresszív érzelmi állapotnak feleltethető meg. Ezzel szemben a rövid lüktető hangok sorozatai - legyenek magasak vagy alacsonyak - mindig pozitívnak tűntek.

,,Most már egyértelmű, hogy hasonló akusztikus paraméterekkel jellemezzük az érzelmek pozitív vagy negatív mivoltát és intenzitását: teljesen mindegy, hogy egy kutya vagy egy embertársunk hangját halljuk" - foglalta össze Faragó Tamás. Az eredmények megerősítik azt, amit a kutyatulajdonosok régóta állítottak. Eszerint meg tudják mondani, hogy kisállatuk boldog vagy szomorú, vagy éppen mérges, esetleg fél - mindezt csupán a kutyák hangadására alapozva. Ráadásul ezeknek a szabályszerűségeknek az ismeretében lehetséges olyan mesterséges érzelemkifejező hangok létrehozása, amelyek könnyen, automatikusan felismerhetőek az ember számára. Ezek később beépíthetők szociális robotokba, amelyek viselkedése jobban felismerhető lesz a naiv felhasználó számára. Az emberek így könnyebben elfogadják majd a robotokat, kevésbé idegenkednek tőlük - ez különösen fontos lehet majd az időseket segítő és társrobotok alkalmazása során.

Biology Letters
 
 
0 komment , kategória:  Állatbarát...  
Téli lótartás
  2014-01-06 12:05:48, hétfő
 
 

Téli lótartás

A téli hideg nemcsak emberi áldozatokat szed: akár a lovak is megfagyhatnak a fűtetlen istállóban.

Bőséges táplálékkal és a hideghez való szoktatással megóvhatjuk őket. A jóllakott ló jól viseli a téli hideget.

A téli fagyos éjszakák és zord nappalok minden élőlényt megviselnek, így a lovakat is. Mégis sokan élnek abban a tévhitben, hogy a lovak mindent kibírnak, akár a mínusz 20 fokos hideget is.

Nos, kétség kívül a lovak jól viselik a hideget, de ez csak abban az esetben igaz, ha kitűnő kondícióban vannak.

A hideget és az éhezést együtt azonban már a ló sem bírja!


Készítsük fel a lovat hidegre

A fagyos téli napokra fel kell készülnie a ló szervezetének. Ehhez megfelelő minőségű és mennyiségű takarmányozásban kell részesülnie és folyamatosan kell hozzászoknia hideghez, ami annyit tesz, hogy ugyanolyan körülmények között kell élnie, mint ősszel. Így folyamatosan alkalmazkodik a hideghez: megfelelő, téli szőrzetet növeszt és izmainak vérellátása is javul.

Megtévesztő lehet, hogy a rosszul vagy gyengén takarmányozott ló szőrzete is megnő, de nem dúsul, így téli funkcióját sem tudja betölteni. Az egészséges, jól táplált ló szőrzete nem nő meg nagyon hosszúra, viszont kellőképpen besűrűsödik.

Ha tele a hasa, boldogabb és erősebb a ló

A bőséges táplálék a hőháztartás fenntartásához is szükséges, ugyanis a sovány ló vérkeringése lelassul, ami az izomszegény testrészek áthűléséhez, végül pedig fagyáshoz vezethet. További veszélyt jelenthet, hogy a rossz kondícióban lévő állat immunrendszere sem elég erős, így könnyebben ledönthetik lábáról a betegségek.

Az emberek hajlamosak önmagukból kiindulni, így sokan úgy gondolják, hogy a lovak is megfázhatnak a lábukról. Azonban a lovaknak speciális pataszerkezetük van, amelynek vérellátása megakadályozza a lábaknak a talaj, pata felől történő kihűlését.

A jó kondíció alapja

Mindebből az következik, hogy a télre való felkészülés nem abból áll, hogy betömködjük a réseket az istálló ablakain, hanem abból, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányról gondoskodunk. Így az abrak - az árpa és zab - mellett nyugodtan tartalmazhat a szokásosnál nagyobb mennyiségű kukoricát. A nyári zöldtakarmányt is igyekezzünk pótolni, melyre tökéletesen megfelel a cukorrépa, a sárgarépa, a takarmányrépa, a tök és az alma.

Egy lónak is kell a mozgás

A megfelelő táplálék jó kondícióban tartja a lovat, így valóban nem kell féltenünk a hidegtől, csupán arra kell ügyelnünk, hogy tudjon mozogni, hol az egyik, hol a másik oldalát fordíthassa az istálló ajtaja felé. Sokkal több bajt okoz, ha meleg, rosszul szellőző helyen tartjuk hátasunkat, és onnan időnként kivisszük a hidegbe, így ugyanis több mint 30 fok különbséggel kell megbirkóznia - valószínűleg kevés sikerrel.

Télen arra is figyeljünk, hogy a vastag szőrzet miatt nehezebben szárad meg a ló teste munka után, így hajtás után engedjük sétálni negyed órát, hogy megszáradhasson.Link

 
 
0 komment , kategória:  Állatbarát...  
Ünnepi kutyaimádás Nepálban
  2013-12-20 11:42:36, péntek
 
 

Ünnepi kutyaimádás Nepálban

Jó dolguk van az állatoknak a buddhista keleti országban. Nézze meg, mennyire!

A nepáli rendőrség katmandui kutyakiképző iskolájának egyik tanulójának portréja 2013. november 2-án, amikor az intézményben is megemlékeznek a tihar ünnepről, és virágokkal, valamint színes porokkal díszítik fel a kutyákat. Ez a fények ötnapos ünnepe, amelynek első három napján a hinduk állatokat imádnak: a varjút az emberek hírnökeként, a tehenet Laksmínak, a gazdagság és szerencse istennőjének inkarnációjaként, a kutyát, a ház őrzőjét pedig azért, hogy viszonozzák a szeretetét, amelyet az ember legjobb barátjaként ad.

MTI


Link
 
 
0 komment , kategória:  Állatbarát...  
Vegetáriánus piranhát fedeztek fel az Amazonas vidékén
  2013-12-11 11:56:17, szerda
 
 

Vegetáriánus piranhát fedeztek fel az Amazonas vidékén

Négy év alatt 441 új fajt - közöttük egy vegetáriánus piranhát - fedeztek fel az amazóniai esőerdőben.

Legalább 258 új növényfajt, 84 halat, 58 kétéltűt, 22 hüllőt, 18 madarat és egy emlőst vettek lajstromba a WWF szerint, amely számtalan új rovar- és gerinctelen faj felfedezéséről is említést tett.

"Az elmúlt négy év során hetente áltagosan felfedezett két új fajjal nyilvánvaló, hogy a különleges Amazónia továbbra is a világ egyik legfontosabb biológiai sokféleség rezervátuma" - mondta Damian Fleming, a WWF nagy-britanniai szervezetének Brazíliáért és Amazóniáért felelős igazgatója.

Ezek közül a fajok közül számos csak ebben a térségben található, ami miatt még sérülékenyebbek az erdőirtás következményei által. A WWF szerint erdőirtással percenként három futballpályányi amazóniai erdőt tesznek tönkre.

A kizárólag növényekkel táplálkozó vegetáriánus piranhát - tudományos nevén Tometes camunanit - veszélyezteti a sziklák között található élőhelyét elpusztító gát- és bányaépítés.

Az új felfedezések között szerepel a titimajmokhoz tartozó Callicebus caquetensis, amelyik dorombol, egy körömnyi nagyságú béka, valamint egy rendkívül félénk gyíkfajta, a Gonatodes timidus.

MTI 
 
0 komment , kategória:  Állatbarát...  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 108 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 110 db bejegyzés
Összes: 104020 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2014
  • e Hét: 5280
  • e Hónap: 83004
  • e Év: 1237060
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.