Regisztráció  Belépés
memi59.blog.xfree.hu
A szeretet gazdagabbá teszi azt, aki kapja, és nem juttatja koldusbotra azt, aki adja. Szeretem a jó idézeteket, melyek elgondolkodtatnak, néha irányt mutat... Molnar Emma
1959.03.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 175 
Torjay Attila -A jövő büszke nemzedéke
  2017-04-02 13:41:38, vasárnap
 
 Torjay Attila -A jövő büszke nemzedéke


A jövő büszke nemzedéke
Furcsa volt a nagy csend az iskolában, se kiabálás, se rohangálás, szinte megszeppenve léptek be a kapun. Most fejezték be a negyediket, a szünidő két napja kezdődött és előtte a tornateremben a Zrínyi Ilona úttörőcsapat sok munkával egy kiállítást készített ,, Úttörő élet" címmel.
Volt ott felállított sátor, bogrács, ami alatt piros celofánban égő világított és kölcsönkapott próbababák úttörőknek beöltöztetve, fiúk, lányok meg egy őrsvezető. Mindez szépen elrendezve, akár egy kiránduláson. A kiállítást meg lehetett nézni, kiplakátolták a városban, de a szülőknek külön is szólt mindenki.
Az öt fiú a kiállítás aznapi ügyelete volt. Beértek a folyosóra, Pista bácsi a pedellus automatikusan kiszólt a fülkéjéből: oszt' jók legyetek! Pista bácsi mindig ezt mondta mindenkinek, még csak ki se nézett hozzá volt, hogy e miatt a tanárokhoz intézte a szózatot.
Bementek a tornaterembe, mindent rendben találtak, várták a látogatókat. De nem jött senki. Mászkáltak, unatkoztak, bemásztak a sátorba, eltelt egy óra. Nem jött senki.
Akkor Benedek Jancsi valahonnét gyurmát kerített és a próbababáknak bajuszt készített, ezen jót röhögtek majd a Bozóki kimászott az ablakon és csikkeket gyűjtött. Azután gyurmából megvastagított szájat készítettek a babáknak és ebbe bedugtak egy-egy csikket, illetve az őrsvezető kettőt kapott. Azután az egyiket felakasztották a mászókötélre fejjel lefelé, Veres Jóska meg közben benézett a lány babák szoknyája alá.
- Gyerekek! Nincs rajtuk bugyi!
- Nincs itt más sem! - kiabálta Pintér aztán a kezében lévő gyurmából gyorsan készített a baba hasa alá a hiányolt ,,szervből" egyet.
- Fiúk ezt nézzétek meg! - kiabált Veres és ellökte onnét Pintért. Ez a marha vízszintesen csinálta a vágást! Höhöhö, de hülye vagy, azt sem tudod, hogy a puncin függőlegesen van a vágás?
- Miért te talán tudod? Neked van otthon egy mi? Most mit játszod meg magad, igenis így láttam a ,,Ludas Matyiban" egy meztelen nőn. És akkor meg mi van?
Akkor már Veres Jóska meg többiek fuldokolva röhögtek, a Benedek kikapta a gyurmát Pintér kezéből, hogy kiigazítsa a próbababa frissen kifogásolt anatómiai adottságát, Pintér utána kapott és a gyurma kirepült az ablakon a papkertbe.
Veres kimászott érte és közben újabb kitűnő ötlete támadt. Összeszedett pár kisebb tököt, betette a bográcsba, azután elrohant a szertárba. Kisvártatva rohant vissza, kezében ,,Samuka" a műanyag csontváz koponyájával, betette a bográcsba azt is.
Ezen is jót röhögtek, később a Szárnyasi felírta a táblára a ,, Köszöntjük kedves vendégeinket" alá, hogy: szamarak a tanarak.
Nem vették közben észre, hogy Szalai Kornélia az osztály fő árulkodósa is megérkezett és pár perce figyelte őket. Nem is szólt, elszaladt az igazgatóhoz beszámolni.
Nem telt bele egy perc sem és a ,,Diri" Kornéliával együtt megjelent az ajtóban.
- Majd adok én nektek! Azonnal mindent helyreállítani! Ahogy kimondta, már hallani lehetett az első látogatók lépteit. Valamennyien kapkodva igyekeztek rendet csinálni, a tábláról a feliratot az igazgató törülte le. Még nem is végeztek, már kopogott is a Pártbizottság küldöttsége, Karicski párttitkár elvtársnővel az élen.
Veres Jóska éppen a nem túl jól sikerül művet akarta eltüntetni a szoknya alól, de erre már nem volt idő, kínjában megfogta a próbababa kezeit, mintha táncoltak volna és abban a pózban mozdulatlanul megmeredt. A többiek négyen ezt látva szintén élőképszerűen belesimultak a kiállításba, Benedek beült a bogrács mellé, Szárnyasi az őrsvezetőnek tisztelgett, Pintér lefeküdt a sátor elé, Hanzelik Laci pedig úgy tett, mintha a zászlót húzná fel. Ők ott sincsenek.
Karicski elvtársnő és sleppje mindent megnézett, nagyon tetszett neki a srácok hevenyészett élőképe, nem győzte dicsérni az ötletet, a kiállítást. Azután meglátta a bográcsban ,,Samuka" fejét és a mindig hűvös, gondterhelt nő elkezdett éktelenül hahotázni.
- Hát Igazgató elvtárs, ezt a bájos humort! Ugye a fiúk találták ki? Ezek a diák ötletek! És ez a szép élőkép kompozíció! Gratulálok fiúk, minden dicséretet megérdemeltek! Ilyen nagyszerű fiatalokra van szüksége ennek az országnak! A jövő büszke nemzedéke!
Ezen a fiúk egy kicsit meghatódtak.
- Mehetünk, intett a többieknek, az igazgató kikísérte őket és távozóban még visszaszólt.
- A jövő büszke nemzedéke sürgősen tűnjön el, Kornélia te meg vigyázz tovább a kiállításra.
Vegyes érzelmekkel surrantak ki a kapun, még hallották Pista bácsi szózatát: oszt' jók legyetek!
Gyorsan bekiabáltak Szalai Kornéliának: árulkodó majom, piszkafa, spicli.
A sarokig futóversenyt rendeztek, ott hallották a fagylaltárus kis kocsijának csilingelését, összeadták a pénzüket, így mindenkinek jutott egy 50 filléres eper fagyi. Egy perc alatt elnyalták és elindultak haza felé.
- Állj!- kiáltotta Veres Jóska. A jövő büszke nemzedéke nem így megy haza! Sorakozó!
Beálltak egyes sorba, igyekeztek egyszerre lépni és torkuk szakadtából üvöltötték az indulót:
,, mint a mókus fenn a fán, az úttörő oly vidám".
Aki látta őket, mindenki nevetett.
 
 
0 komment , kategória:  Történetek-mesék-irások  
Anthony De Mellól
  2017-03-11 18:40:36, szombat
 
 Volt egyszer egy fogadó, melyet Ezüst Csillagnak hívtak. A tulajdonos minden tőle telhetőt elkövetett, hogy minél több vendéget csábítván nyereségessé tegye vállalkozását: a szállás kényelmes volt, a kiszolgálás szívélyes, és az árak elfogadhatók, de mindhiába. Kétségbeesésében elhatározta, hogy kikéri egy bölcs tanácsát. Miután a bölcs végighallgatta bánatos történetét, azt javasolta, hogy változtassa meg a fogadó nevét.
- Az lehetetlen - mondta a fogadós - Nemzedékek óta Ezüst Csillag a neve, mindig is így ismerték az egész vidéken.
- Nem - állította a bölcs határozottan - mostantól fogva Öt Harangnak fogod hívni, a bejárat fölé pedig felakasztasz hat harangot.
- Hat harangot? Ez aztán az abszurdum. Ugyan már minek tenném?
- Csak próbáld ki, és meglátod - mosolygott a bölcs.
Nos a fogadós megpróbálta. És a következőket tapasztalta. Aki csak elment a fogadója mellett, mind betért, hogy felhívja egy hibára a figyelmét, gondolván, hogy előtte még senki más nem vette észre. Bent azután kellemesen érintette őket a szívélyes kiszolgálás, és ottmaradtak egy kis felüdülésre, megadván ezzel a fogadósnak azt az anyagi sikert, amit korábban mindhiába keresett.
Kevés dolog van, amiben nagyobb örömünket leljük, mint mások hibáinak kijavításában.
Anthony De Mello
 
 
0 komment , kategória:  Történetek-mesék-irások  
Móricz Zsigmond
  2017-03-09 15:50:24, csütörtök
 
 Móricz Zsigmond 1879-ben született Tiszacsécsén.

A realista prózairodalom legismertebb alakja íróként, újságíróként, szerkesztőként egyaránt maradandót alkotott. Édesanyja Pallagi Erzsébet, egy református pap leánya, édesapja törekvő, igazi, kemény, ötholdas magyar parasztember volt, aki egy ideig módos parasztgazdának számított. Kilenc testvére közül kettő erőszakos halállal halt meg. Az édesapa vállalkozásokba fogott, ám üldözte a balszerencse, és oda jutott, hogy napszámosként tartotta el és taníttatta hét gyermekét.
Móricz Debrecenben kezdte tanulmányait, ahol teológiát tanult, aztán jogra járt, majd következett Sárospatak, Kisújszállás, Budapest, ahol bölcsészhallgató volt, de a tanulmányait sehol nem fejezte be. 1903-ban lett az Újság című lap gyermekrovatának szerkesztője és a Kisfaludy Társaság megbízásából népdalgyűjtésbe kezdett.
»Lassan érlelődő művész volt, harmincéves koráig kereste magát, mondanivalóit, kifejezőkészletét. De attól kezdve, hogy a Hét krajcár novelláskötetével (1909), majd Sárarany című regényével (1911) belerobbant az irodalomba, nemcsak elismert nagy jelentőségű író, de központi alakja a magyar szépprózának, aki hamarosan túlemelkedik a körülötte keletkező indulatos vitákon, és rendkívüli tehetségét, ábrázolókészségét és hatását kezdeti ellenfelei is kénytelenek elismerni.« (Hegedűs Géza)
A Hét krajcárt második gyermeke halálakor írta, mély megrendültségében, apai fájdalmában. »Igen késő volt, huszonnyolc éves korom után, mikor rájöttem, hogy voltaképpen csak azt lehet leírni, ami fáj. Ami megsebzi az embert.«
1905-ben házasságot kötött Holics Eugénia tanítónővel, azaz Jankával. Kisfiuk született, aki azonban nyolc hónaposan meghalt. Majd a második gyermeküket is elvesztették. Három leányuk (Virág, Gyöngyi, Lili) maradt életben. Janka 1925-ben öngyilkos lett.


Az I. világháborúban haditudósítóként vett részt: a harctérről írt riportjaiban megdöbbentő képet rajzolt a magyar katonák háborús szenvedéseiről (Vérben, vasban, 1918). A polgári forradalom lelkes híve volt, a Tanácsköztársaság idején írt hatalmas riportjaiban (Népszavazás a földreformról, A földtörvény kiskátéja) üdvözölte a földreformot és az újonnan alakult paraszti szövetkezeteket. A Tanácsköztársaság alatt az írói direktórium tagja volt, ezért a Horthy-korszak idején zaklatásoknak volt kitéve.
1912-ben házat épített Leányfalun, ahol kezdetben a nyarakat töltötte, majd 1936-ban végleg oda költözött.
Simonyi Mária 


1926-ban házasságot kötött Simonyi Mária színésznővel, de ez a házassága is tönkrement.
1929-1933 között Babitscsal közösen szerkesztette a Nyugatot, megszervezte a Nyugat-barátok Körét, könyvsorozatot tervezett, járta az országot, erdélyi, felvidéki, vajdasági, amerikai magyar szerzők írásait közölte, felkarolta az autodidakta paraszttehetségeket. 1939-től a népi írók atyjaként, a Kelet Népe szerkesztője lett. 1930-ban Krúdy Gyulával együtt megkapta a Rothermere-díjat. Ebben a korszakában írta legjelentősebb regényeit, az Erdély-trilógiát, a Légy jó mindhaláligot, valamint a dzsentrivilág haláltáncát bemutató Úri murit és a Rokonokat.
1936-ban találkozott Littkey Erzsébettel, Csibével, akit lányává fogadott. Az egykori lelencgyerekről mintázta Árvácskát azonos című regényében. A lány gyerekkori történeteiből 28 novellát írt. Naplójából kiderül, hogy Csibe a szerelme-szeretője is volt.
Móricz agyvérzésben halt meg 1942-ben, Budapesten.
*
Műveiből - többek között a Légy jó mindhalálig, a Kerek Ferkó, az Úri muri, a Rokonok, az Árvácska - több nagysikerű színházi előadás és film készült.

 
 
1 komment , kategória:  Történetek-mesék-irások  
Karinthy Frigyes és Böhm Aranka viharos szerelme
  2017-03-09 14:24:17, csütörtök
 
 1920-ban a 27 éves Böhm Aranka egy szánkóbaleset miatt szobafogságra volt ítélve. Barátnőivel telefonbetyárkodással szórakoztatták magukat. Az Újságíró Kört tárcsázták, és írókat kértek a telefonhoz. Először Szép Ernőt hívták, de ő nem volt a klubban, a második író azonban felvette a kagylót. Így indult Karinthy Frigyes és Böhm Aranka viharos szerelme, és még viharosabb házassága. Folytonos veszekedéseik és nagy kibéküléseik a nyilvánosság előtt zajlottak. A feltűnően szép és okos nőnek a férfiak nehezen tudtak ellenállni, ő pedig nem is akarta, hogy ellenálljanak neki: lánykorában Ady is a szeretői közé tartozott, később pedig a fiatal Déry Tibor is. Mikor megkérdezték, miért csap patáliát a férje félrelépései miatt, amikor ő maga sem hűséges, ezt válaszolta: ,,Elég gyalázat, hogy tűri, én nem tűröm." Karinthyt is megkérdezték: a sok veszekedés, hűtlenség ellenére, mi köti Arankához? ,,A kíváncsiság" - mondta az író. - ,,Az, hogy kiszámíthatatlan és sohasem unalmas. Hogy nem tudható, mi lesz a következő lépése. Mint amikor egy vadász párducra vadászik, és ráfogja fegyverét, de az csütörtököt mond. És a vadász utána ugrik egy késsel a kezében. Ott harcolnak életre-halálra, menekülés nincs. Az egyiknek bele kell döglenie, különben nem érdekes a játék." A gyilkos játék 18 évig tartott. A házaspár 1938-ban, nem sokkal az író agyműtéte után Siófokon nyaralt. Karinthy szürcsölve itta a kávét, amiből előbb szóváltás, majd pohártörésig fajuló jelentet keveredett. Az író dühösen felment a szobájába, és egy óra múlva agyvérzésben meghalt. Aranka élete végégig magát vádolta. Még hat évet élt, Auschwitzban végezte ő is. Szemtanúk szerint felpofozta az őt őrző keretlegényt, azonnal lelőtték.
 
- Nyáry Krisztián -
 
 
0 komment , kategória:  Történetek-mesék-irások  
Az élet olyan, mint egy csésze kávé.
  2017-02-05 09:29:55, vasárnap
 
 Az élet olyan, mint egy csésze kávé...

Egyszer egy csapat öregdiák, valamennyien igen sikeresek a munkájukban,  összejött, hogy meglátogassák az öreg professzorukat. A kedélyes társalgás hamarosan az életben és a munkában megtapasztalt stresszről szóló panaszáradatba torkollott.
A házigazda ekkor kávét ajánlott a vendégeinek, majd kisvártatva egy nagy kannával, valamint számos különféle csészével tért vissza a konyhából. Volt köztük porcelánból, műanyagból, üvegből, sőt kristályból készült is. Az egyik olcsó, a másik drágább, és akadt köztük néhány igen különleges darab is.
Vegyenek maguknak a tálcáról, kínálta őket a professzor.
Mikor már minden kézbe jutott csésze, az öreg tanár körbenézett, majd így szólt:
"Ha észrevették, az összes drága csésze gazdára talált, míg az egyszerűbb, ne adj'isten, csorba szélűek, megmaradtak. Azt kell mondjam, hogy míg egyfelől természetes az, hogy mindenki a legjobbat választja magának, másfelől viszont éppen ez a gyökere az önöket gyötrő sok stressznek és problémának.
Amit eredendően akartak, az, ugye, a kávé, és nem pedig a csészék. Ám önök kiválogatták a legdíszesebb csészéket, sőt, titkon a társaikét is alaposan szemügyre vették... Nézzék: az életük  a kávé, a csészék pedig a munka, pénz, társadalmi pozíció. Csupa olyan eszköz, ami arra való, hogy az Életet megtartsa, tartalmazza, de nem változtatja meg annak eredeti minőségét. Sokszor megesik, hogy miközben a csészére koncentrálunk, elmulasztjuk az Isten adta "kávé" élvezetét...
Ne engedjék hát, hogy a csészék az orruknál fogva vezessék önöket! Élvezzék inkább a kávét."

(Ismeretlen indiai szerző, közreadta Dr. Divya Singhal, fordította: F. Tóth Krisztina)
 
 
0 komment , kategória:  Történetek-mesék-irások  
Váradi Andrea írása
  2016-11-13 09:42:50, vasárnap
 
 Váradi Andrea írása ELENGEDÉS
Elengedni annyit jelent, mint odaadni.

Odaadni mindazt ami volt, ami régi.

Régi helyzeteket, embereket, gondolatokat és érzéseket. És főként régi hiedelmeket. Hiedelmeket arról, hogy mit-hogyan kell és nem kell csinálni. Arról, hogy mit-hogyan kell megélni. Arról, hogy egyáltalán miért is kell élni...

Elengedni annyit jelent, megérteni.

Megérteni mindazt ami volt és látni, hogy már túl vagyunk rajta.

Nem megállni, tovább menni, újra élni, létezni, örülni és boldognak lenni. Akarni és merni élni.

Meglátni azt, hogy valamit kinőttünk, valamin túl vagyunk, azt, hogy mostantól már pontosan ugyanúgy mi sem akarjuk. Elengedni annyit jelent, hogy megengedni. Megengedni magunknak a változást, azt, hogy mássá válhatunk. Levethetjük eddigi szerepeinket és új ruhákba bújhatunk, új darabokban játszhatunk.

Elengedni annyit jelent, hogy térdre borulunk, ujjainkat imára kulcsoljuk és feladjuk. Feladjuk oda, ahová tartozik, ahova való...

Letérdelünk és ezzel belátjuk azt, hogy mi mindent megtettünk és a végére jutottunk...nincs több ötletünk, mindent megpróbáltunk.

Térdelünk és imádkozunk.

Egyszerre kifelé és befelé. Kifelé valami nagyobbnak, többnek, hogy segítsen meg és befelé önmagunknak, hogy engedjük a segítséget, hogy ne álljunk ellen. Önmaguknak azért, hogy valóban képesek legyünk elengedni mindazt ami menni szeretne, helyet adni ezzel mindannak ami megérkezni szeretne.

Elengedni annyit jelent, hogy térdelünk és egyenletesen lélegzünk.

Figyelünk.

Önmagunkra és mindarra ami körülvesz minket. Látjuk, halljuk, érezzük. Mindent az érzékszerveinkre bízunk.

Amikor ezt tesszük, amikor így elengedünk, akkor egyszer csak megszületünk. Megszületünk egy teljesen új minőségben. Egy új hittel és szemlélettel szívünkben, lelkünkben. Mélyen magunkban megérezzük, hogy minden rendben van úgy ahogy van. Egy ártatlan gyermek örömével és kíváncsiságával tekintünk ki újra a világra és meglátjuk a csodákat benne.

Mert csodák vannak...

A Mindenség, Isten megszólít minket.

És tulajdonképpen visszaadja mindazt amit elengedtünk, csak másképpen, mint mi szerettük, gondoltuk volna. Egy teljesen más, új minőségben. Úgy kapjuk meg, hogy mindenkinek, minden egyes szereplőnek jó legyen!

Isten nem néz külön téged és engem, ő az Egységet nézi, a Mindenséget, azt hogy ott REND legyen!

Amikor a REND helyre áll az életedben azt látni, érezni, tudni fogod...

Megnyílik, kitárul a szíved az életnek. Az élet millió arcával feltárul előtted és te már nem csak nézed értetlenül, hanem válogatás nélkül befogadsz mindent.

Elengedni annyi, mint megbízni a Mindenségben, Istenben! Kezébe adni életünket feltételek nélkül, elvárások nélkül, tudva, hogy úgyis az történik amire készen állunk, amire igazán szükségünk van.

Itt állok most igaz hittel a szívemben, hogy minden jól történt és csak azt tudom mondani: KÖSZÖNÖM ISTENEM!

Váradi Andrea írása.
 
 
0 komment , kategória:  Történetek-mesék-irások  
Hiedelmek, hagyományok, babonák a gólyáról
  2016-07-07 08:04:35, csütörtök
 
 Hiedelmek, hagyományok, babonák a gólyáról
Hiedelmek, hagyományok, babonák a világ minden tájáról
Összeállította: Rosta Erzsébet és Rábai Attila


GÓLYA
Ez madár régóta nagy tiszteletnek örvend. A régi görögöknél, Marokkóban, valamint a közép-keleti muszlim országokban úgy tartották, hogy a gólyák misztikus átalakulásokon keresztül ment emberek vagy halottak megtestesülései. A görög filozófus Püthagorasz (i.e. 572-497) azt állította, hogy a gólyák halott költők lelkeinek a megszemélyesítői, míg a történetíró Plutarkhosz (i.u. 45-125), egy olyan esetről számolt be, hogy valakit halálra ítéltek egy gólya megöléséért.

Az arab világban elterjedt volt az a meggyőződés, hogy a gólyák olyan halott muszlimok lelkei, akik életük során nem tudtak elmenni Mekkába, ezért ezt az utat madárként kell megtenniük. Ezért tisztelik a muszlimok annyira ezt a madarat, és tekintik az emberöléssel azonos súlyú bűnneka gólya elpusztítását.
Ez a gólyatisztelet azonban gólya-ellenes tettekhez is vezetett. Amikor törökök elfoglalták Görögországot, törvényben rendelték el a gólyafészkek védelmét, miáltal a görögök számára a gólya akaratlanul is a hódítók szimbólumává vált. Ennek tulajdonítható, hogy amikor az 1821-es felkelésük győzelemre vezetett, számos gólyafészek a bosszújuk áldozatává vált.

Európa más részein több szerencséjük volt a gólyáknak, ugyanis a néphit szentnek, a termékenység, a bőség, a hűség és az anyai gondoskodás szimbólumának tekinti ezt a madarat. Általánosan elfogadott, hogy a hosszú lábú, piros csőrű gólya szerencsét hoz a házhoz. A népi hiedelem úgy tartja, hogy a házra telepedő gólya megvédi a ház népét a tűztől és a villámlástól. (Bár ezt bizonyították, tény, hogy igen ritkán - a megfigyelések szerint száz esetből mindössze háromszor − csap gólyafészekbe a villám.) A németek és
a hollandok szerint hosszú, gazdag életre számíthatnak annak a háznak a lakói, amelynek a kéményére fészket rak a gólya. Ugyanakkor a gólyafészek lerombolójának tűzvész pusztítja el a házát, vagy némán születik a gyermeke.

A régi rómaiak Vénusz állatának vélték a gólyát, és úgy tartották, hogy áldást, és soha el nem múló szerelmet kap Vénusztól, akinek a háza tetején gólya fészkel. A "gólya-törvényük" előírta, hogy a gyerekeknek gondoskodniuk kell szüleikről.

Hitvilágunkban a gyereket a gólya hozza. Bár az "Őt sem a gólya költötte, Engem sem a gólya költött" szólásmondás némiképp ellentmond ennek, a ház körül röpködő gólyák látványát általában a család szaporodására utaló jelnek tekintették. Egy másik értelmezés szerint, egész évben lusta lesz, aki tavasszal először álldogáló gólyát pillant meg, ám, ha az elsőként megpillantott gólya repül, a szemlélő serény munkával eltöltött, szorgalmas év elé néz. A lustaság megelőzéséhez fél lábon állva a következő versikét kellett elmondani: ,,Gólyát látok, fél lábon állok, Aki nem áll fél lábon, Lusta lesz a nyáron." A törökök szerint, aki repülő gólyát lát, egész évben folyton-folyvást utazni fog; míg ha a földön látja e madarat, otthon marad.
A kedves gólya sok költőt megihletett: az útra kelés előtt gyülekező gólyáról Petőfi így ír: ,,Jön az ősz, megy a gólya már, Hideg neki ez a határ."
Álomban gólyát látni, gyermekáldást jelent.
 
 
0 komment , kategória:  Történetek-mesék-irások  
Hogyan határozzuk meg céljainkat?
  2016-05-25 10:30:39, szerda
 
 Ha céltalanul élünk, könnyen olyan dolgoknak tesszük ki magunkat, melyek nem is fontosak csak azt hisszük. Akár környezetünknek való megfelelés végett vállalunk el olyan tevékenység végzését, melyre igazából nem is vágyunk. Céljaink megfelelő meghatározása azonban sokat segíthet, hogy a saját életünket éljük ne pedig másokét.

Ha igazán egységben szeretnénk élni, elsősorban azt kell figyelembe venni mi a mi mozgatóerőnk, miben leljük örömünket és vagyunk tehetségesek, mihez fűz szenvedély, hiszen ezek belső forrásként fognak bennünket hajtani mindenkor. Életcélunk, olyan akár egy iránytű mindig visszabillent minket az utunkra, iránymutatóként szolgál melyet örömünk, egyéni képességeink és lelkesedésünk hangol, nem felejtve azt, hogy miért is vágtunk bele.

Hangolódj magadra
Lehet, nehézségeid vannak céljaid meghatározásával kapcsolatosan, ebben egy egyszerű feladat segítségedre lehet. Helyezkedj el kényelmesen, fekve vagy ülve, csukd be a szemedet és engedd, hogy lelassuljon a lélegzeted. Amikor már kellemes nyugodtság jár át és gondolataid lenyugodtak, képzeld el, hogy egy éjjel, amíg alszol megtörténik a csoda és minden amire valaha vágytál teljesül. Majd képzeld el, hogy reggel van és látod és érzed, hogy megtörtént mindaz, amit valaha szerettél volna. Most mit érzel? Kérdezd meg magadtól. Miben vagyok más? Milyen érzéseim vannak, mennyiben különböznek a régiektől? Milyen a környezetem, miben más mint ami azelőtt volt? Mivel foglalkozom, kik vesznek körül? Tölts el ezzel a gyakorlattal némi időt, majd amikor már tisztán látod magadat, minden egyes részletet, érzéseidet, cselekedeteidet, belső jellemedet, szavaidat, környezetedet, írd le őket. Írd, le hogy miben látod másként magad. Mire vágysz? Mi az, ami boldoggá tenne és lelkesít hosszantartóan? A hogyanokkal ne foglalkozz, jelen időben írj le minden részletet, amiben boldognak látod magad. E feladat segítségével a benned lévő mély vágyakhoz találsz utat, hogy mi is az ami neked jó.

Miért érdemes célokat kitűzni?

Ha céltudatosan haladunk a céljaink felé, elköteleződéssel céljaink mellett az azt sugallja, hogy urai vagyunk életünknek, kezünkbe vettük a gyeplőt. Ugyanakkor hatékonynak és eredményesnek is érezzük ez által magunkat növelve így önbecsülésünket. A másik előnye, hogy rendszert visz az életünkbe, napi szintű struktúrát adva, ösztönözve arra, hogy jól osszuk be az időnket. Fontos, hogy legyenek olyan céljaink, amelyek mellett elköteleztük magunkat, az a kutatások alapján nemcsak lehetséges, de nehéz időkben segíthet abban, hogy megküzdjünk a gondjainkkal, derül ki Sonja Lyubomirsky tanulmányából. Továbbá a társas kapcsolatok fényében is boldogságot hozhat, hiszen gyakran másokkal együttműködve érjük el céljainkat.

Hogyan határozzuk meg céljainkat?

Először is gondold át, hogy mik azok a célok, törekvések, amik az életednek értelmet adnak. Gondolkodj róla, majd határozd meg körültekintően és bölcsen. Ha már céljaid világosan láthatóak oszd fel őket, kisebb rész célokra, majd tűzz ki konkrét megvalósítható célokat. Azok az emberek akik kis lépéseket tesznek céljaikért, nagyobb valószínűséggel érik el távolabbi céljaikat. Szem előtt tartva a nagyokat is! Írd le őket és rendelj a feladatokhoz határidőket napi, heti, havi bontásban. Ha pozitív megerősítéseket rendelsz céljaid eléréséhez rendszeresen ismételve, az segíthet leküzdeni a célod felé vezető tudatalatti gátlásokat. Használd a képzelőerődet nap mint nap, reggel munkába menet, munkában. Lásd magad előtt a képet és érezd, hogy már megvalósult az álmod. Ha nehézségekkel találod szemben magad, légy rugalmas, változtass törekvéseiden finomítsd az új helyzethez.

Forras internet
 
 
0 komment , kategória:  Történetek-mesék-irások  
Elgondolkodtató..
  2016-05-24 09:00:32, kedd
 
 Elgondolkodtató...
Tudod-e,hogy az ember,aki lelkileg erősnek látszik az valójában érzékeny és gyenge...
Tudod-e,hogy azok akik azzal foglalkoznak,hogy másokat védenek,azoknak van legnagyobb szükségük a védelemre...
Tudod-e,hogy a három legnehezebb kimondható dolog a,SZERETET,BOCSÁSS MEG KÉRLEK SEGÍTS.
Tudod-e,hogy akik pirosba öltöznek,azok a legönbizalmasabbak...
Tudod-e,hogy azok akik sárgába öltöznek,azok a legelégedettebb a külsejükkel..
Tudod-e,hogy akik feketébe öltöznek,azok nem akarnak látszani,segítség,megértésre vágynak...
Tudod-e,hogyha valakin segítesz,az az visszakerül hozzád...
Tudod-e,hogy sokkal könnyebb valamit leírni,mint a szemébe mondani...DE SOKKAL ÉRTÉKESEBB A SZEMÉBE MONDANI...
Tudod-e,hogyha valamit becsületesen kérsz,az a kérésed teljesül...
 
 
0 komment , kategória:  Történetek-mesék-irások  
Tudtad-e?
  2016-05-12 17:41:26, csütörtök
 
 Tudtad-e?

1800 előtt nem készült külön cipő a jobb és bal lábra.

Anglia összes hattyúja a királynő tulajdona.

Semmilyen papír, legyen az még olyan nagy vagy vékony, nem hajtható 7-nél
többször félbe.

Tom Sawyer volt az első regény, amit egy írógépen írtak.

A földimogyoró a dinamit egyik alapanyaga.

1997-ben a felhasználók szoftverrel kapcsolatos problémáinak megválaszolása
miatt a Microsoft telefonszámlája több mint fél milliárd dollárral
növekedett. Ez több, mint amennyibe a szoftver kifejlesztése került.

A Kung Fu jelentése szabadidő.

Al Capone névjegykártyáján "használtbútor-kereskedő" állt.

A nők kb. kétszer annyit pislognak, mint a férfiak.

A jojó eredetileg fegyver volt a Fülöp szigeteken.

Napóleon félt a macskáktól.

Los Angeles teljes neve: "El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los
Angeles de Porciuncula", és a hosszának 3,63% -ára csökkenthető: L. A.

A cápák nem betegednek meg rákban.

A "szamba" szó köldök összedörzsölést jelent.

Thomas Edison, a villanykörte feltalálója, félt a sötétben.

Lehetetlen nyitott szemmel tüsszenteni.

A leggyakoribb keresztnév a világon a Mohamed.

A Pulp Fiction című filmben minden óra 4:20-at mutat.

A Biblia nem tesz említést macskákról.

Uruguayban tilos párbajozni, kivéve, ha az ember bejegyzett véradó.

Az utolsó 3500 évben összesen 230 év volt háborúmentes a "civilizált világban".

A görög himnusz 158 versből áll. Egy görög sem tudja az összest.

Egyedül az ember és a delfin szexel szórakozásból.

Egy földrengés következtében 1811. december 16-án a Mississippi visszafelé folyt.

A szú kétszer olyan gyorsan rágja át magát a fán, ha rockzenét hallgat.

 
 
0 komment , kategória:  Történetek-mesék-irások  
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 175 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 44 db bejegyzés
e év: 235 db bejegyzés
Összes: 12962 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1159
  • e Hét: 6342
  • e Hónap: 37336
  • e Év: 450687
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.