Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Skótkockát 2014-ben is!
  2014-04-01 13:23:58, kedd
 
 

Link

Írta: Nyárondi Szandra
2014.01.06.

A skótkocka a 2013-as év egyik nagy visszatérője volt, de a kockás minta még 2014-ben is hódítani fog, így nem árt, ha elcsábulunk egy ilyen darabnak a leárazások alkalmával!
Rock és elegancia

A skótkockás szoknyák igazán vagány és dögös viseletnek minősülnek, míg a blézerek az elegánsabb összeállításokhoz is passzolnak, sőt a fekete ruhákhoz remekül illenek. A tartan minta egyberészes ruhákon is jól mutat, bár így kicsit bohém-retró az összhatás.

Ha nem kedveljük annyira ezt a feltűnő mintát, akkor először csak egy felsővel vagy pár kiegészítővel próbálkozzunk. Az ingek jól illenek a fekete pólókhoz és farmerekhez, de egy garbóval is viselhetjük. A skótkockás sálak a szövetkabátokhoz és a bőrdzsekikhez is illenek, de a mintás sapkákkal és kalapokkal sem foghatunk mellé.

(www.femcafe.hu/cikkek/fashion-beauty/skotkockat-2014-ben-is)


Nálam a skótkockás szalvéták hódítanak , a témához kapcsolódóan ebben a bejegyzésemben szereplő szalvétákból jelenleg cseredarabjaim is vannak,ha valakinek valamilyen okból is, de megtetszenének.. A szívem a szalvétáké, azok irányában nem vagyok skót.Még ha a most következő szívmintás szalvéta skótkockás is, és esetleg ezt a benyomást kelti.Link
 
 
0 komment , kategória:  Angyalmintás szalvétáimhoz:  
Új angyalmintás szalvétámhoz:
  2013-01-30 10:30:16, szerda
 
  Tegnap leptek meg a munkahelyemen ezzel a szalvétával többek között,amit nagyon köszönök, ennek szeretnék egy bejegyzést most szánni,mivel nem egy szokványos angyalmintás szalvéta,hanem egy védőangyalt mintáz,ez nem mindennapos ábrázolása az angyaloknak a szalvétákon, ez az albumomban lévő többi angyalmintás szalvétámon is megtekinthető, összehasonlítható azokkal ez a szalvéta.Link

HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!

Angyalok az életünkben:

Hogy jobban megismerhesd a téged körülvevő angyalsereget, talán kezdjük azzal, milyen szerepet is tölthetnek be. Itt a földön háromféle angyal lehet a segítségünkre:


1. Őrangyalok

Őrangyala mindenkinek van, nincs kivétel. Találkoztam olyan emberekkel, akik azért kételkedtek benne, hogy volna őrangyaluk, mert szerintük nem érdemelték meg. Kérlek, vedd tudomásul, hogy igenis van őrangyalod, ez egész biztos.


Ez az angyal mindig melletted áll, a születésedtől fogva egészen addig, míg a mennyekbe nem kerülsz. Ez az angyal feltétel nélkül szeret téged, jobban, mint bárki más e földön. Az őrangyalod gondoskodik róla, hogy biztonságban légy, hogy megkapd az égi irányítást A vezető nem avatkozhat bele a szabad akaratodba, nem hozhat helyetted döntéseket. Azért van melletted, hogy általános tanácsokat adjon, vigasztaljon, és ha kell,előre figyelmeztessen és megóvjon. A legtöbb ilyen őrző szellem meghalt kedves rokonunk, nagyszülőnk, jó barátunk.

Az őrző szellemedet lehet, hogy életében nem is ismerted, meghalt, mielőtt megszülettél volna. De ez a szerető lény ott volt a születésednél, és azóta is veled van minden nap. Ugyanúgy, ahogyan te érdeklődsz és igyekszel gondját viselni fiatalabb családtagjaidnak, ugyanúgy gondoskodik rólad, még ha nem is ismerted őt fizikai valójában. .(Nekem az anyai nagymamám az angyalom, öt éves koromban halt meg,de olyan ,mikor megjelenik, mintha mindig is ismertem volna,pedig emlékeim alig maradtak róla- Barbara)

Az őrző szellemek elláthatják az őrangyal feladatát is, abban legalábbis, hogy ők hozhatnak ajándékokat az életünkbe.A legfőbb különbség, hogy az igazi őrangyalok, akik sosem voltak élő emberek ezen a földön, magasabb és vibrálóbb energiával rendelkeznek. Azok az emberek, akik meg tudnak érezni egy szellemi jelenlétet, el is tudják mesélni, szinte kézzel fogható a két érzékelés közti különbség.


A tisztánlátók szerint az angyalok aurája fényes tiszta fehér, a vezérlő szellemé nem olyan fényes, és néha kékes árnyalatú.

2. Angyalok

Ők a fény teremtményei, akik hívásunkra jönnek, ha irányításra, segítségre, védelemre, vigasztalásra van szükségünk. Isten vigasztaló gondolataiból teremnek az angyalok. Azért vannak, hogy segítsenek nekünk, különösen akkor, ha a mi célunk is örömet, boldogságot, gyógyítást hozni a világba. Kérj annyi angyalt, ahányra csak szükséged van, hogy körülvegyenek. Kérj angyalokat, hogy vegyék körül szeretteidet, otthonodat, üzletedet. Az angyaloknak örömet okoz az, ha segíthetnek, és csak azt kérik, néha ne felejtsd el mondani: köszönöm! (Ez valóban így van. Körülvesznek szeretetükkel, segítenek szavaikkal, s ha kimondod a szót, hogy: "Köszönöm" el is tűnnek a semmiben, ahogy jöttek hirtelen a semmiből- Barbara)

3. Arkangyalok

Ők felügyelik az őrzőangyalokat és az angyalokat itt a földön. Nevezhetnénk talán a földi angyalok főnökének is őket. Arkangyalokat akkor szólíts, ha erős és azonnali segítségre van szükséged.

Miután az angyalok teljesen spiritulis lények, nem korlátozza őket sem a tér, sem idő. Egy arkangyal egyszerre sok, különböző helyen lévő embernek is tud segíteni. Szóval, szólitsd csak nyugodtan az arkangyalokat. Hívásod édes zene az angyaloknak.

A "szabad akarat törvénye" miatt az angyalok nem avatkozhatnak az életünkbe, hacsak konkrétan a segítségüket nem kérjük.A kivétel ez alól az életünket veszélyeztető helyzet, amikor, ha nem lépnének közbe, időnk lejárta előtt halnánk meg.

Az angyalok és arkangyalok abban a pillanatban jönnek, hogy te szólítod őket. Nem kel formálisan "meghívnod" őket, nem kell előírt szertartást végigcsinálnod, még az se kell, hogy szavakba öntsd a gondolataidat. Az egyszerű és rövid gondolat elég. Ha őszinte a kérésed, az angyalok azonnal a segítségedre jönnek válaszképpen, néha még ki sem mondtad az egész fohászt.

Honnan tudhatod, hogy a közeledben angyalok vannak?

Érzed az angyalok jelenlétét

Talán csak egy pillantásnyi meleg simogatás az arcodon, a karodon, a kezeden. De lehet, úgy érzed, átölelnek, a szárnyuk megérinti a bőrödet. A légnyomás megváltozik, ha angyal jelenik meg a szobában. Mintha besűrűsödne, mintha egy felhő azért szállt volna oda, hogy téged védjen a forróságtól. Néha a szoba hőmérséklete is változhat, és van, hogy egy pillanatra valami finom, meg nem határozható illatot érzel. Ha az angyalok átölelnek, a szívedet melegség és nem e földi szeretet járja át. (Ez is valóban így van, én is érzékeltem ezt már többször-Barbara)


Látod az angyalok jelenlétét

Néha csak egy fehér fény-villanás, amit csak a szemed sarkából veszel észre, jelzi, hogy ott áll melletted az angyal. Egy tollpihe jelenik meg a semmiből. És a gyönyörűséges angyal, akit ott látsz a besötétített szobában, vagy a barátod, tanítód mellett, mind látogatók az angyali királyságból.
Hallod az angyalok jelenlétét

Szeretetteljes suttogást. hallasz, amely arra késztet, hogy javíts az életeden. .Vagy egy kiáltást: vigyázz! Egy hang mélyen benned arra bíztat, nyugodtan nyúlj csak a csillagok után, édes zene szól valahonnan. Az angyalok ilyen hangokat keltenek.


Tudod, hogy jelen vannak az angyalok

Ha egyszer csak valami hatalmas ötlet jut eszedbe, ami alapjában megváltoztatja az életedet, akkor az angyal épp most hozta meg szívedbe az égi üzenetet. Ha tudod, érzed, hogy az angyalok ott vannak a közeledben, bízz meg a tudásodban.


Megtapasztalod, hogy az angyalok ott vannak melletted

Mikor csodával határos módon épp kikerültél valami, akár kisebb tragédiát, ha a megfelelő ajtó épp a megfelelő időben nyílik ki előtted, tudod nagyon jól, hogy a háttérből az angyalok segítenek. Ha a természet ölén sétálsz és szabadnak, boldognak érzed magad, biztos lehetsz benne, az angyalod ott sétál melletted.

(Forrásoldal, ahol még további információk olvashatóak ebben a témában: http://angelhart.freewb.hu/angyalok-arkangyalok)

HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!

HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!

Az angyalaim vigyáznak Rád.wmv Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2013-01-30 11:57:53
feltöltő: csobaizsolt
nézettség: 1128
szavazatok: 2
kommentek: 0
kulcs: Az, angyalaim, vigyáznak, Rád.,
kategória: kreatív
leírás: Mindig ott van akkor is amikor nem gondoljuk, és nem is látjuk Őket, őriznek mindenkire. Szeretettel Mindenkinek.

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Angyalmintás szalvétáimhoz:  
Angyalmintás szalvétáimhoz:
  2011-11-10 20:54:30, csütörtök
 
 

Link

Az angyal szó valójában a Görög "aggelos"-ból származik, ami hírnököt jelent. A héberben a 'mal'ak ' szónak ugyanez a jelentése. Magyar jelentése: követ, küldönc, hírvivő. Ugyanez görögül , angelosz (hírnök), latinul angelus. Az eredeti szótő talán az egyiptomi ankh, amely az ,,örök élet kulcsa" volt, és majdnem minden királysír falán látható.

Az Újszövetség 165-ször, az Ószövetség pedig legalább 108-szor említi az angyalokat. Tehát bőséges információ áll rendelkezésünkre a Bibliában, amire alapozhatjuk az angyali teremtményekkel kapcsolatos tudásunkat

A Biblia említi az angyalok teremtését, tehát egyértelmű, hogy nem léteztek öröktől fogva (Neh 9,6 Zsolt 148,2.5 ., 1Tim 6,16). A Kol 1,16-17 jelzi, hogy minden angyal egyszerre teremtetett:

,,Mert benne teremtetett minden a mennyen és a földön, a láthatók és a láthatatlanok, akár trónusok, akár uralmak, akár fejedelemségek, akár hatalmasságok: minden általa és reá nézve teremtetett. Ő előbb volt mindennél, és minden őbenne áll fenn."

A teremtetésük ideje soha sincs pontosan megadva, de a legvalószínűbb, hogy a menny (1Móz 1,1-ben), leírt teremtésével kapcsolatban zajlott le. Lehet, hogy Isten közvetlen a menny teremtése után, de még a föld teremtése előtt teremtette őket - ugyanis Jób 38,4-7 szerint "ujjongtak mind az Istenfiak", mikor a földnek alapot vetett.A Szentírás nem említ határozott adatot, de megtudhatjuk, hogy az angyalok nagyon sokan vannak (Dán 7,10 Mt 26,53 Zsid 12,22).

Úgy tűnik, hogy az összes angyal egyszerre teremtetett. Nem keletkeznek újabb angyalok. Az angyalok nincsenek kitéve halálnak vagy bármiféle pusztulásnak, ezért nem is csökken a számuk.
Link

Az angyalok alapvetően "szolgáló lelkek" (Zsid 1,14), és nincs fizikai testük, mint az embereknek. Jézus a Lk 24,37-39-ben kijelenti: "a szellemnek nincs húsa és csontja, de amint látjátok, nekem van".

A Biblia ennek ellenére azt is világossá teszi, hogy az angyalok egyszerre csak egy helyen lehetnek. Létezésük mindig helyhezkötött.

Az angyalok - ha az alkalom úgy kívánja - képesek emberi alakot ölteni. Másképp hogyan lehet, hogy "egyesek - tudtukon kívül - angyalokat vendégeltek meg"? (Zsid 13,2) Más esetben viszont vakító fehérben és ragyogó dicsőségben jelennek meg (Mt 28,2-4).

Mivel az angyalok inkább lelkek, mint fizikai lények, egyáltalán nem kell, hogy láthatóak legyenek (Kol 1,16). Elizeus egyszer azért imádkozott, hogy a szolgája meglássa a várost körülvevő angyalok seregeit, s a fiatalember ráeszmélt, hogy sok láthatatlan lény elkerülte a figyelmét (2Kir 6,17)!

Amikor azonban láthatóvá válnak, az angyalok rendszerint emberi alakot öltenek. Az 1Móz 18-ban Ábrahám három angyali vendéget fogadott, akik először csak egyszerű utazóknak tűntek. A következő fejezetben két angyal ment Sodomába, ahol egyszerű látogatóknak nézték őket.

Egy vitatható igehely - a Zak 5,9 - kivételével az angyalok mindig férfiként jelennek meg. (Mk 16,5).

Néha egy angyal különleges képességekkel rendelkező emberként jelenik meg. Dániel egy olyan angyalt látott, aminek karja és lába csillogó fémhez hasonlított, arca pedig villámhoz (Dán 10,5-6). Az angyal, aki elgördítette a követ Krisztus sírja elől, ragyogó fényt sugárzott (Mt 28,3 , Lk 24,4). A Jelenések könyve néhány egészen különleges teremtményt ír le a Jel 4,6-8-ban, akik esetleg az angyalok egy fajtája lehetnek.

A Bibliában az angyalok sohasem jelennek meg aranyos, pufók csecsemőként! Minden esetben felnőttek. Amikor a Bibliában az emberek angyalokat láttak, az első reakciójuk rendszerint az volt, hogy félve és tisztelettel arcra borultak.

Néhány rész a Bibliában szárnyakkal írja le az angyalokat (Ézs 6,2;6). Más versek repülő angyalokról beszélnek, s feltételezhetjük, hogy ehhez szárnyra is szükség volt (Dán 9,21). A legtöbb angyalokról szóló rész nem beszél szárnyakról, s az olyan részekben, mint az 1Mózes 18-19, biztos, hogy nem látszottak szárnyak.

Néhány tulajdonságuk:

Erősebbek, mint az emberek, de nem teljhatalmúak (Zsolt 103,20 , 2Pt 2,11).

Az embereknél nagyobb tudásúak, de nem mindentudók (2Sám 14,20 , Mt 24,36).

Az embereknél nemesebbek, de nem mindenütt jelenlevők (Dán 9,21-23; 10,10-14)
Link

A Biblia néhány angyalt "választottnak" (1Tim 5,21) vagy "szentnek" (Mt 25,31 , Mk 8,38), nevez. Eredetileg minden angyal szent volt, Isten jelenlétét élvezve (Mt 18,10) és a mennyben élve (Mk 13,32).

Más angyalok - a Sátán vezetése alatt - szemben állnak Istennel (Mt 25,41 , Ef 6,12 , 2Pt 2,4 ,Júd 6).

Valójában egy olyan nagy, láthatatlan háború dühöng, ami minden emberi képzeletet felülmúl. Azonban ez nem két egyenlő és örök erő közötti harc. Isten, aki mindent teremtett, még mindig hatalmon van, és miután felhasználta a bűnös angyalokat, hogy elérje célját, ők végső vereséget fognak szenvedni.

Azt nem tudjuk, vajon minden angyal ugyanazt a feladatot végzi-e, vagy néhányan specializálódtak bizonyos területekre. A Biblia beszél az angyalok különböző fajtáiról, mint a Kerúbok (Ezékiel 1) és Szeráfok (Ézsaiás 6). Két angyalról név szerint is tudunk: Mihályról (vagy Mikál) (Dán 10,13 , Júd 9) és Gábrielről (Dán 9,21 , Lk 1,19;26).

A Szentírásban legyakrabban előforduló névtelen angyalok azonban különböző feladatokat látnak el - mind Istent szolgálva.

Imádat és dicséret - ez a mennyben végzett legfőbb foglalatosság (Ézs 6,1-3 , Jel 4-5).

Kinyilatkoztatás - hírvivőként szolgálnak, hogy átadják Isten üzenetét az embereknek. Ők segítettek közvetíteni Mózesnek a törvényt (ApCsel 7,52-53) és az üzenetek nagy részét is ők vitték Dániel és a Jelenések könyvében.

Vezetés - az angyalok adtak utasításokat Józsefnek Jézus születéséről (Mt1-2), az asszonyoknak a sírnál, Fülöpnek (ApCsel 8,26) és Kornéliusznak (ApCsel 10,1-8).

Ellátás - Isten angyalokat használt arra, hogy élelmet adjon Hágárnak (1Móz 21,17-20), Illésnek (1Királyok 19,6) és Krisztusnak, megkísértése után (Mt 4,11).

Védelem - Isten embereinek távoltartása a fizikai veszélytől, ahogy példa erre Dániel és az oroszlánok esete, vagy három barátja a tüzes kemencében (Dán 3 és 6).

Megszabadítás - Isten embereinek kiszabadítása a veszélyből. Angyalok szabadították ki az apostolokat a börtönből az ApCsel 5-ben, és ezt megismételték Péterrel az ApCsel 12-ben.

Megerősítés és bátorítás - angyalok erősítették meg Jézust megkísértése után (Mt 4,11), bátorították az apostolokat a prédikálásra, miután kiszabadították őket a börtönből (ApCsel 5,19-20), és megmondták Pálnak, hogy mindenki túléli a bekövetkező hajótörést (ApCsel 27,23-25).

Imák megválaszolása - Isten gyakran angyalokat használ fel, hogy az ő gyermekeinek imáira válaszoljon (Dán 9,20-24; 10,10-12 ApCsel 12,1-17)..

Gondoskodás a hívőkről a halál pillanatában - Lázár és a gazdag ember történetében azt olvassuk, hogy angyalok vitték Lázár lelkét "Ábrahám kebelére", amikor meghalt (Lk 16,22).

/Dr. John Bechtle és Mr. Paul Eymann - Molnár Csaba ford./

Az egyházi hagyomány szerint a kilenc angyali rend három hierarchiába sorolható.

I. hierarchia: szeráfok, kerubok és trónusok. Ők állnak Istenhez a legközelebb;

II. hierarchia: uralmak, erők és hatalmasságok. Ők közvetítenek az első és harmadik hierarchia között.

III. hierarchia rendjei: fejedelemségek (az uralkodók, törzsek, népek békéjére felügyelnek), arkangyalok és őrzőangyalok (mindennapi élet során segítik az embereket). Ők állnak legközelebb az emberekhez, és ők közvetítik Isten parancsait.

Az arkangyal egy vezető angyal (főangyal), a 3 hierarchiába sorolt kilenc angyali rend (szeráfok, kerubok, trónusok; uraságok, angyali erők, angyali hatalmasságok; angyalfejedelmek, arkangyalok, őrzőangyalok) nyolcadik rendjének tagja.

Az arkangyalok hirdetik Isten nagyságát és dicsőségét, feltárják a hit titkait, Isten akaratának értelmét, a próféciákat, és megerősítik az emberekben a hitet.

A kereszténységben hét arkangyal van, de csak négynek tudjuk biztosan a nevét:

Mihály arkangyal (Mikháel, illetve a magyar néphagyományban Szent Mihály)

Gábor arkangyal (Gábriel)

Rafael arkangyal és

Uriel arkangyal (Oriphiel)

(joangyalok.fw.hu)
Link

Sok angyalmintás szalvétám van még, ha van kedved , megnézegetheted őket a linkre kattintva:Link

Angyal hajtogatása szalvétából:LinkLink

Egy másféle technikájú angyalfigura készítése szalvétából,egy darab Ferrero Rocher bonbon felhasználásával:Link
 
 
0 komment , kategória:  Angyalmintás szalvétáimhoz:  
Raffaello angyalai szalvétán:
  2011-10-07 07:36:36, péntek
 
 Link

Maga a festmény, a Két angyal. (Eredeti címe: Two Cherubini)Link

A szalvéta

Raffaello Sanzio vagy röviden Raffaello (egyéb névváltozatok: Raffaello Santi, Raffaello Sanzi, Raffaello da Urbino, Raffaello di Giovanni Santi, latinosan Raphael Sanctius; Urbino, 1483. április 6. — Róma, 1520. április 6.) reneszánsz kori olasz festő és építész. A cinquecento egyik kiemelkedő alakja.

Élete:
Korai évek :

Raffaello művészcsaládban született, anyja neve Magia di Battista Ciarla volt, aki 1491 -ben halt meg, apja Giovanni Santi festő volt. Festészetet kezdetben apjától tanult, aki 1494-ben meghalt, a 11 éves Raffaello pedig árva maradt.

1496-ban Raffaello Perugiába került Pietro Perugino (Pietro Vannucci) mesterhez, akinek sokat segített a megrendelt festmények elkészítésében.
Firenzei évek:

Raffaello 1504-ben, 21 évesen, Firenzébe költözött, ahol Leonardo da Vinci és a fiatal Michelangelo voltak rá hatással. Itt ismerkedett meg a realista festészet remekműveivel, és önálló mesterként főleg Madonna-képeket alkotott (Madonna zöldben, a befejezetlen Esterházy-Madonna). Ugyancsak Firenzei tartózkodása alatt festette a Három grácia című művét is. Ezekben az években festett további képek: Ifjú arcképe, Női képmás, Krisztus sírbatétele. Négy évet dolgozott Firenzében, ahol nagyon népszerű és elismert lett különösen azután, hogy megfestette hús-vér Madonna-képeit, amelyekben az alakokat megfosztotta a korábban divatos testtelenségüktől és átszellemültségüktől. Leonardo és Michelangelo művei sokszor komorak, titokzatosak voltak, Raffaello nyugodtabb, barátságosabb stílusra törekedett.
Vatikáni évek:
Athéni iskola :
II. Gyula pápa 1508-ban meghívta Vatikánba, ahol mély benyomást tett. Bámulatos tehetsége, megnyerő külseje és személyes bája révén a festők fejedelmének választották. Ezek után szintúgy II. Gyula pápa kérésére freskósorozatot készített a pápai rezidencia a vatikáni teremsor, a Stanzák közepes méretű termeibe. A Stanza della Segnatura-t könyvtárnak építették, de ez volt az a hely ahol aláírta az egyházi udvar rendeleteit. Innen ered a neve is. Volt olyan freskó, amelyiket csak tervezett és segédei, tanítványai készítettek el. Ekkor kicsit leállt a munkával, hogy megfesse a legnagyobb művét az Athéni iskola című képet. Ezen a képen háttérben egy bazilika, egy tér tele emberrel. Ez a kép kiegyensúlyozottságot és világosságot, fényt árasztott. Ez a festmény lett a reneszánsz művészet egyik csúcsa. Raffaello, folytatta a Stanzák freskóinak készítését. Ezeknél a műveknél a mélyebb, gazdagabb színekre törekedett.

A XVI. század első két tizedének egyik legjobb portré festője is egyben.

X. Leó megbízta, hogy fessen 10 falikárpit-ot a Sixtus-kápolna falaira. 1519-ben felrakták a falra a kárpitokat, jelenleg Vatikán-ban vannak. Témái a falikárpitoknak például: "A csodálatos halfogás", "A béna meggyógyítása", "Elymas megvakítása", Szent Pál Athénban prédikál.

Befejezte első építészeti tervét a Sant Eliggio degli Orefici-t, ami egy temetkezési kápolna volt.
A Stanzák festményei :
A pápai lakosztály négy egymásba nyíló termét Raffaello freskói díszítették. A második terem díszítése lett kész legelőbb (1508-11 között), a Stanza della Segnatura-t eredetileg könyvtárnak építették, de itt írták alá az egyházi udvar rendeleteit is. Innen ered a terem neve (segnatura, magyarul aláírást jelent). Két óriási (az Athéni iskola és a Disputa a keresztény vallás diadala) és két kisebb falfestmény (a Parnasszus és az Erények) található itt, a mennyezet képei és a lábazat egyszínű képei 1508-1511 között készültek. A terem festményének fő motívuma a fő a mennyezeten kezdődik: négy nőalak személyesíti meg a teológiát, filozófiát, költészetet és jogtudományt. A témák részletesen a négy falon folytatódnak.

Raffaello 37 éves korában, miközben a Krisztus színeváltozása című festményen dolgozott, 1520. április 6-án, a 37. születésnapján halt meg. Halálakor jelentős vagyonnal rendelkezett: vagyonát tizenhatezer dukátra értékelték. Saját kérésére a római Pantheonban helyezték végső nyugalomra. A mester sírját 1833-ban XVI. Gergely pápa utasítására kibontották, és földi maradványait márványszarkofágba zárták.
(hu.wikipedia.org/wiki/Raffaello_Sanzio)
Link

Raffaello önarcképe


A szalvétából több plusz darabom is van, bárkivel szívesen cserélek.

 
 
0 komment , kategória:  Angyalmintás szalvétáimhoz:  
Angyalkás csereszalvétáimhoz:
  2010-11-16 19:32:46, kedd
 
 Angyalkás csereszalvétáim mellé érdekességként:

Angyal

A Bibliában az angyalok Isten küldöttei. A jó angyalok Isten akaratát adják hírül az embereknek és segítenek rajtuk. A Biblia szerint az angyalok Isten teremtményei, semmiféle megkülönböztetett tiszteletet nem igényelnek. Az angyalok erejükre és hatalmukra nézve magasabb rendűek az embernél.

Maga a Sátán is angyal volt, de fellázadt Isten ellen, emiatt egy mennyei háború veszteseként letaszíttatott a mennyből.

Eredet

Az angyalok az zsidó, a zoroasztriánus (perzsa), valamint a keresztény és az iszlám hitvilágban szerepelnek, de vannak előzményeik a pogány hitekben is.

Az angyali világot, a mennyországot, először a perzsák kezdték hierarchikusnak tekinteni.

Az angyalok héber és arám megnevezése malách (magyarul még maleach), amely hírnököt, hírvivőt, követet, küldöttet jelent magyarul. Ez a szó összesen 213 alkalommal fordul elő az Ószövetségben (Angyalok jelennek meg Ábrahám előtt, hogy fia születését megjövendöljék, akárcsak Lótnál, hogy kimentsék Szodomából, Az Újszövetség szerint Jézus születésekor angyalok jelennek meg a pásztoroknak). Ugyanez görögül angelosz (hírnök), latinul angelus.

Az angyalokkal foglalkozó keresztény teológiai diszciplína, az angelológia szerint az angyaloknak nincs nemük, a zsidó hagyomány viszont hímneműeknek tartja őket.

A Biblia szerint az angyalok teremtett, de a jövőt tekintve örökké létező, megsemmisíthetetlen, természetfölötti, szellemi lények, akik Istenhez és az emberekhez hasonlóan személyiséggel, vagyis intelligenciával, a beszédre való képességgel, érzelmekkel, akarattal és öntudattal rendelkeznek; szellemi testük van, képesek testben megjelenni a földi szférában, és így részt venni földi eseményekben.

Vannak jó, illetve gonosz angyalok; életterüket tekintve pedig a menny és az ég különböző szintjein kívül a Föld felszínén és a Föld mélyében is megtalálhatók. Számuk meghaladhatja a százmilliót, ám a pontos adatot a Biblia nem közli velünk.

Az angyalok általános állapotukban az emberek számára láthatatlan szellemi lények. A Biblia ugyanakkor rengeteg olyan eseményről számol be, amikor kiléptek ebből az elrejtettségből, és valamilyen formában megmutatkoztak embereknek (epifánia: megjelenés, ,,felbukkanás"). Ez többféleképpen történhet: megmutathatja magát az angyal abban a szellemi dicsőségben és erőben, amely valóságosan sajátja; vagy kiüresítheti magát ebből, és egészen összetéveszthető módon emberként is megjelenhet. Válhat széllé vagy tűzzé is.

A Szentírás három főangyal nevét nyilatkoztatja ki: Michaél (Mihály), Gabriél (Gábriel). Ide sorolják Lucifert (Hélél ben Sáchárt), aki elbukott, és a gonosz angyalok vezetőjeként Sátánná lett. A Biblia utal arra, hogy az angyalok egyharmadát rántotta magával a lázadásba.

Megjegyzendő, hogy Rafael arkangyal Tóbiás könyvében szerepel, mely nem szerepel a zsidó illetve protestáns kánonban.

A nevük jelentése:

Michaél: ,,Ki olyan, mint Isten?"

Gabriél: ,,Isten hőse"

Hélél ben Sáchár: Ragyogó / Fénylő / Dicsérő, Hajnal fia ; Ezt a héber nevet (Ézs 14:12) fordították le a Szeptuaginta készítői Heószforosznak, azaz Hajnalcsillagnak, ennek latin fordítása pedig a Lucifer név (mindkettő Fényhordozót jelent). Lucifer lázadása és bukása után új nevet kapott: Sátán, görögül Diabolosz.

Sátán: Vádló, Rágalmazó, Ellenálló, Ellenség

Az angyalok feladata

A Biblia szerint az angyalok szolgáló szellemi lények, akiket Isten arra teremtett, hogy az ő akaratának engedelmeskedjenek. Az Úr angyalainak feladata: Isten dicsérete és imádata, parancsolatainak végrehajtása, isteni üzenetek továbbítása, hívő emberek szolgálata, különösen a gyermekek képviselete, védelme. Közreműködnek Isten terveinek és ígéreteinek megvalósításában (például a megváltás hirdetése, az ellenséges erők ellen való harc Isten népének oldalán, Isten ítéletének végrehajtása).

Angyalok a művészetben

A művészek szívesen ábrázolták az angyalokat hol meztelen pufók fiúgyermekként, "angyalkaként", hol pedig félelmetes külsejű szárnyas emberi lényként. Ezeknek a képzőművészeti alkotásoknak semmi közük a bibliai leírásokhoz: az angyalok bibliai leírása többnyire a Bibliát körülvevő pogány világ hiedelmeit fogalmazza meg.

Az angyali rendek

A katolikus hagyomány szerint

Az egyházi hagyomány szerint a kilenc angyali rend három hierarchiába sorolható.

* I. hierarchia: szeráfok, kerubok és trónusok. Ők állnak Istenhez a legközelebb;
* II. hierarchia: uralmak, erők és hatalmasságok. Ők közvetítenek az első és harmadik hierarchia között.
* III. hierarchia: fejedelemségek (az uralkodók, törzsek, népek békéjére felügyelnek), arkangyalok (főangyalok), és őrzőangyalok. Az utóbbiak a mindennapi élet során segítik az embereket. Ők állnak legközelebb az emberekhez, és ők közvetítik Isten parancsait.
(http://hu.wikipedia.org/)
 
 
0 komment , kategória:  Angyalmintás szalvétáimhoz:  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 250
  • e Hét: 1287
  • e Hónap: 3350
  • e Év: 759330
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.