Regisztráció  Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
,,Sose búcsuzz el minden új nap egy új remény.Van hogy elveszítesz mindent mégis élj a holnapért." Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Mire ügyeljenek a cukorbetegek?
  2018-09-21 23:26:20, péntek
 
  Mire ügyeljenek a cukorbetegek?







Amikor valaki azt a diagnózist hallja az orvosától, hogy cukorbeteg, akkor az első reakció általában a teljes megsemmisülés. Hiszen ez egy nagyon komoly betegség, amely teljes életmódváltást kíván. Nem kell azonban megijedni, hiszen ha valaki betartja az orvos utasításait és odafigyel az étkezésére, akkor a jövőben is teljes értékű életet élhet. A cukorbetegeknek tehát elsősorban az étkezésükre kell ügyelniük. Fontos, hogy csökkentsék a testsúlyukat, aztán pedig szinten tartsák azt. A jövőben ügyelniük kell a vércukorszintjükre és arra, hogy ne alakuljanak ki szövődmények, illetve az egészséges és változatos táplálkozást kell preferálniuk. Milyen szövődmények alakulhatnak ki? Ilyen például a szürkehályog, keringési elégtelenség vagy gyomorfekély. A cukorbeteg személyeknek éppen ezért fokozottabban kell arra ügyelniük, hogy pótolják a szervezetükből kiürült vitaminokat és ásványi anyagokat.

A cukorbetegeknek nem pusztán a cukorfogyasztásra kell odafigyelniük, hiszen itt jóval összetettebb problémáról van szó. Az valóban nagyon fontos, hogy kerüljék azokat az élelmiszereket, amelyek nagymértékben és gyorsan megemelik a vércukorszintet. Ilyenek például a cukrozott üdítőitalok, az édes és cukrozott befőttek, édességek, de az aszalt gyümölcsök és a méz fogyasztása is kerülendő. Ezek helyett olyan ételeket és italokat fogyasszon, amelyeknek alacsony a glikémiás indexe, és amelyek a vércukrot nem emelik meg drasztikusan, illetve rohamtempóban. Ilyen ételek például a korpás müzli, egyes zöldségfélék (saláták, cékla, retek, paprika, borsó) vagy a lencse.

Milyen ételek közül válogathatnak azok, akik ebben a betegségben szenvednek? Nem kell megijedni, nagyon sokféle ételt fogyaszthat egy cukorbeteg személy is, csupán azok helyes elkészítését kell elsajátítani. Lehet enni teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret és péksüteményeket. A zöldség- és a gyümölcsfogyasztás is megengedett, hiszen tele vannak vitaminokkal, flavonoidokkal és antioxidánsokkal. Lényeges, hogy ezeket elsősorban nyersen fogyassza! Húsfogyasztásnál a zsírszegény húsokat szükséges előnyben részesíteni. Ilyen szempontból megfelelőek a szárnyasok és a halak. Tejtermékek közül is legfőképpen a sovány és zsírszegény sajtok, túró vagy joghurt szerepeljenek a menüben. Főzés és sütés során figyeljen arra, hogy csak kevés zsiradékot használjon. Fogyasszon főtt vagy párolt ételeket.

Amennyiben valakinél cukorbetegséget diagnosztizálnak, fontos, hogy a kezelőorvosával alaposan beszélje meg, hogy pontosan mire kell ügyelnie a jövőben, vagy milyen étrendet kell követnie. Kérjen egy listát a fogyasztható ételekről és azok elkészítési módjáról. Nem szabad bátortalannak lenni, hiszen sokan azért nem étkeznek változatosan és egészségesen, mert sok ételt kiiktatnak az étrendjükből, pedig erre egyáltalán semmi szükség sincsen. Tulajdonképpen, ha az emberek olyan ételeket fogyasztanának, mint a diétás étrendet követő, ebben a betegségben szenvedő betegek, akkor sokan mondhatnák el magukról, hogy egészségesen táplálkoznak. Mert hiszen a cukorbetegek diétája valójában semmilyen lemondással nem jár, csak jelzi, hogy egyfajta egészségesebb életmódra, táplálkozásra váltottak.
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Néhány szó a cukorbetegek diétájáról
  2018-09-21 23:24:32, péntek
 
  Néhány szó a cukorbetegek diétájáról







Amikor valaki megkapja a diagnózist az orvosától, vagyis megtudja, hogy cukorbeteg, az első reakció általában a teljes megsemmisülés. Sokan ugyanis el sem tudják képzelni, hogyan lehet élni ezzel a betegséggel. Pedig lehet, mindössze arra van szükség, hogy néhány alapvető szabályt betartsunk. Ha valaki követi az orvosa utasításait és rendszeresen részt vesz ellenőrző vizsgálatokon, akkor szinte ugyanolyan életet élhet, mint korábban, vagyis nem kell rettegnie az állapotrosszabbodástól. A cukorbetegséggel küszködő személyeknek az első és legfontosabb lépés, amit meg kell tenniük, az az életmódváltás, pontosabban a diéta kialakítása és annak követése. Miért van szükség diétára? Nos, a diéta biztosítani tudja a megfelelő kalóriabevitelt, ami segítséget nyújt a normál testsúly kialakításban és annak megtartásában. Ha valakinek sikerül megszabadulni a súlyfeleslegétől, akkor sokkal nagyobb lesz a teherbírása, ami nagyon fontos, hiszen erőre és energiára van szükség a napi teendők ellátásához. A normál testsúly azt is elősegíti, hogy ,,csak" a cukorbetegséggel kelljen foglalkozni, vagyis nem kell még attól is rettegni, hogy a cukorbetegség szövődményei is megkeserítik az életünket. A helyes diéta továbbá elősegíti a normális vércukorszint és vérzsírszint kialakulását, illetve a megfelelő anyagcserét is el lehet általa érni.

A cukorbetegeknek minél több rostot lenne szükséges fogyasztaniuk, ugyanis ez jelentősen lecsökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet, de a rostok - legfőképpen a zöldségekben lévő rostok - csökkentik a vércukorszintet is. Ha valaki egészségesen táplálkozik, akkor teljesen szükségtelen emellett még vitaminokat és ásványianyag-kiegészítőket is szednie. A cukorbetegségben szenvedő betegeknek minimalizálni szükséges az alkoholt, hiszen az alkoholos italok is tartalmaznak kalóriát, és a rendszeres gyógyszerfogyasztás is kizárja az alkoholfogyasztást.

A diabetikus ételekről nem bizonyosodott be egyértelműen, hogy valóban hasznos a cukorbetegek számára, hiszen sok esetben nem lehet tudni, hogy miből is állnak, illetve mennyi kalóriát is tartalmaznak, nem beszélve arról, hogy meglehetősen drágák is. Sok szakember inkább azt javasolja, hogy a cukorbeteg személyek saját maguk készítsenek édességet, süteményt vagy desszertet, és ilyenkor használjanak olyan édesítőszereket, amelyet szervezetük tolerál és elfogad.

Az energiabevitel körülbelül 10-20 százaléka tartalmazzon fehérjét, amelybe természetesen az állati és növényi fehérje is beleértendő. Cukorbetegnek is lehet telített zsírokat fogyasztani, de elsősorban a többszörösen telítetlen zsírsavak beviteléről kell gondoskodni, azonban ezek fogyasztását sem szabad túlzásba vinni. Az arány attól is függ, kinek mennyi a testsúlya, illetve mennyire kell vigyáznia, hogy ne billenjen ki ismét a mérleg nyelve. A vércukorszintre is ügyelni kell. Elsősorban az összetett cukrokra szükséges koncentrálni, vagyis több zöldséget és hüvelyest kell fogyasztani, mint például egyszerű cukrot, vagyis gyümölcsöt.
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
A cukorbetegség megakadályozása...
  2018-08-22 11:22:02, szerda
 
  A cukorbetegség megakadályozása a főzési módszerek egyszerű megváltoztatásával







Az, hogy egy étel mennyire marad egészséges, nagyban függ attól is, hogy milyen főzési technikát alkalmazunk. A minimálisan feldolgozott vagy nem agyonfőzött élelmiszerek segítenek megakadályozni a cukorbetegséget és csökkentik a glükózszintet, szabályozzák a testsúlyt és megnövelik az élettartamot. Ezzel szemben kutatások igazolják, hogy a magas hőmérsékleten elkészített vagy a feldolgozott élelmiszerek káros glikációs végterméket és mutagéneket szabadítanak fel.

A magas hőmérsékleten kezelt ételek glikációs végtermékei (AGE) a szövetek működésének elvesztését idézik elő. Ezek a sejtes elváltozások károsítják a DNS-t és megnövelik a rák kialakulásának a kockázatát.

A hőkezelt és a roston sült húsok a legmagasabbak glikációs végtermékekben, amelyek nagyon mérgező anyagoknak számítanak. Hiszen ha az ételeket magas hőmérsékleten kezelik, akkor olyan kémiai változások következnek be, amelyek óriási károkat generálnak a sejtekben. Például azoknál a férfiaknál, akik hetente 1,5 adagnál több grillezett húst fogyasztanak, 50 százalékkal nagyobb a prosztatarák kialakulásának a kockázata.

Akik nem magas hőmérsékleten kezelt ételeken élnek, nemcsak elkerülhetik ezeket a betegségeket, de még fogyhatnak is. Nem beszélve arról, hogy a koleszterin- és a vércukorszintjük is csökkenhet.

A főzési módszerek ezért kulcsfontosságúak az egészségre nézve és még a cukorbetegséget is megakadályozhatjuk, ha nem sütjük agyon az ételeinket. Az alacsony hőmérsékleten kezelt ételek csökkenti a káros glikációs végtermékeket és megakadályozzák a DNS-t károsító toxinok és karcinogének képződését.

Nagyon fontos, hogy mindenki elegendő figyelmet szenteljen a főzési módszerekre, hogy elkerülje a cukorbetegséget, a rákos betegségeket és a felgyorsuló öregedési folyamatokat. A nyers étkezés lenne az ideális választás, de már azzal is sokat tehetünk az egészségünkért, ha sok friss és nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, illetve egészségesen elkészített szárnyas és halételeket fogyasztunk és csak minél kevesebb grillezett és feldolgozott táplálékot veszünk magunkhoz.

Az egészséges főzési módszerek - párolás, gőzölés, alacsony hőfokon való főzés - is sokat segíthetnek a glikációs végtermékek csökkentésében. A marinálás is jó döntés. Ilyenkor az ételeket az elkészülésük előtt savas kémhatású folyadékban pácoljuk. De ez csak akkor egészséges, ha ez a savas kémhatású folyadék valamilyen biocitrusfélének a frissen préselt leve.
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Eperfagyi (cukormentes recept)
  2018-07-22 15:48:28, vasárnap
 
 




Eperfagyi (cukormentes recept)


Hozzávalók

30-40 dkg eper
10 dkg eritrit
3 dl natúr joghurt
2 dl habtejszín


Elkészítés

Az epernek leszedjük a zöldjét, megmossuk, leszárítjuk és botmixerrel pürésítjük. Hozzákeverjük az eritritet és a joghurtot is.
A tejszínt habbá verjük. A tejszínt és az epres masszát összeforgatjuk.Kivesszük a fagylaltgép tartályát a fagyasztóból és elindítjuk a keverőlapátot. A betöltő nyíláson át belecsurgatjuk a keveréket. Kb. 40 perc alatt éri el a kívánt állagot. Ízlés szerint eperrel, tejszínhabbal kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Diabetikus sárgabarackos sütemény
  2018-07-17 18:44:15, kedd
 
  Diabetikus sárgabarackos sütemény






Hozzávalók

1,5 dl napraforgóolaj
2,5 dkg sütésálló édesítőszer + a szóráshoz
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
1/2 db citrom leve
3 db tojás (L méretű)
17,5 dkg búzafinomliszt
17,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 tk sütőpor
1/2 tk őrölt fahéj
3-4 ek tej
75 dkg sárgabarack vagy 2 kis doboz (nettó 235 g-os) sárgabarackbefőtt



Elkészítés

Az olajat kikeverjük az édesítőszerrel, a vaníliás cukorral, a sóval és a citromlével, majd egymás után hozzáadjuk a tojásokat. A kétféle lisztet elvegyítjük a sütőporral és a fahéjjal, majd adagonként, a tejjel váltogatva a tojásos masszába dolgozzuk. A tésztamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe töltjük.
A megmosott sárgabarackot kimagozzuk. (A lecsepegtetett konzerv gyümölcsről konyhai papírtörlővel leitatjuk a nedvességet.) A tésztát sűrűn kirakjuk a fél barackokkal, és 180-190 fokra előmelegített sütőben sütjük 35-40 percig. Miután kihűlt, minimális cukorszórással díszítjük.
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Isteni cukormentes málnatorta
  2018-07-13 14:06:05, péntek
 
  Isteni cukormentes málnatorta







Hozzávalók az alaphoz:

fél bögre mandula (helyettesíthető dióval vagy pekándióval)
fél bögre kimagozott datolya
csipet só

Hozzávalók a krémhez:

másfél bögre natúr kesudió éjszakára beáztatva
2 citrom leve
1 ek vanília esszencia
1/3 bögre nyers kókuszolaj
1/3 bögre méz (helyettesíthető agavésziruppal is)
1 bögre málna

Elkészítés:

A torta alapjának hozzávalóit aprítóval dolgozzuk ragadós masszává, és ha kellőképpen összeállt, akkor egy kapcsos tortaformában egyenletesen oszlassuk el. Ez lesz a tortánk alja.

A kókuszolajat és a mézet alacsony hőfokon olvasszuk fel. A málna kivételével az összes hozzávalót egy nagy teljesítményű turmixgépben dolgozzuk krémesre. A krém 2/3-át kanalazzuk ki, és egyenletesen oszlassuk el a tortaalapunkon. A turmixgépben maradt masszához öntsük hozzá a málnát, ezt is turmixoljuk össze, majd az így kapott masszát öntsük az első krémréteg tetejére és egyengessük el. Az így kapott tortánkat rakjuk hűtőbe néhány órára, amíg meg nem dermed.

Ha kész, díszítsük egész málnaszemekkel.
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Epres-rebarbarás sütemény - cukormentesen!
  2018-06-04 18:36:03, hétfő
 
  Ebből büntetlenül falhatsz: epres-rebarbarás sütemény - cukormentesen!







Rebarbarás-epres sütemény

Hozzávalók:
(kb. 25x30 cm-es tepsihez)
7 db M-es tojás
20 dkg vaj vagy 15dkg kókuszzsír
6 evőkanál por eritrit
1 mokkáskanál vanília őrlemény
1/2 kezeletlen citrom héja és leve
1 mokkáskanál szódabikarbóna
10 enyhén púpos evőkanál manióka liszt
1 jó marék pucolt, feldarabolt rebarbara
2 marék darabolt eper
egyéb bogyós gyümölcs 1 marék

1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy nagyobb tálba tegyük, amiben majd habbá is tudjuk verni. A fehérjéhez hozzáadjuk a citrom levét, és elkezdjük felverni. Amikor már kezd habosodni 1 evőkanál eritritet adunk hozzá, úgy verjük tovább, majd fokozatosan még két evőkanálnyit a habosítás közben.

2. Amikor kész, a szobahőmérsékletű vajat 3 evőkanál eritrittel, a vaníliával és a citrom héjával is kihabosítjuk, majd egyesével hozzákeverjük a tojássárgákat is.

3. A manióka liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát. A kész vajas habhoz hozzáadjuk a fehérje 1/3-át, és egy szilikon lapáttal vagy kanállal óvatosan összeforgatjuk úgy, hogy a manióka liszt 1/3-át is közben hozzáadjuk. A fehérje és a manióka liszt maradékával is az előzőek szerint teszünk.

4. A masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és óvatosan elterítjük. A gyümölcsöket és a rebarbarát a tetejére szórjuk. Nem kell belenyomkodni, mert magától bele fog egy kicsit süllyedni a tésztába. 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük, míg szép színe lesz a tésztának.

5. Amikor megsült, 10 percet hagyjuk a tepsiben pihenni, majd papírostul kiemeljük egy rácsra, hogy az alja ne vizesedjen be. Ha már teljesen kihűlt, felszeleteljük, a tetejét por eritrittel meghinthetjük.
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Csokis-narancsos keksz
  2018-04-21 00:30:52, szombat
 
 




Csokis-narancsos keksz (tej-, cukor-, és gluténmentes recept)


Hozzávalók

15 dkg vaj (vagy 5 dkg ghee és 10 dkg kókuszzsír)
5 dkg kókuszvirág cukor
10 dkg eritrit vagy xilit
1/4 tk vaníliaőrlemény
1 db M-es tojás
18 dkg manióka liszt (vagy 5dkg tápióka keményítő és 13 dkg darált mandula, dió, kókuszliszt)
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 db kezeletlen narancs reszelt héja
2 tk citromlé
10 dkg étcsokoládé

Elkészítés

A szobahőmérsékletű lágy vajat, az édesítőket, a vaníliát, a citromlét és a narancshéjat kihabosítjuk, majd a tojást is hozzákeverjük.
A lisztet a szódabikarbónával és az apróra darabolt csokoládéval összekeverjük. A lisztkeveréket egy fakanál, vagy spatula segítségével jól elkeverjük a vajas résszel.
A masszából, egy kávéskanál segítségével kis golyókat formálunk, és egy sütőpapírral bélelt tepsin úgy helyezzük el őket, hogy 5 cm-re legyenek egymástól. Nem kell lenyomkodni.
200 fokra előmelegített sütőben 10-11 percig sütjük, majd rácsra pakolva hűtjük.

Link

 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Házi szilvás gombóc CUKORBETEGEKNEK
  2018-03-18 17:30:21, vasárnap
 
 


Házi szilvás gombóc

Hozzávalók (10 db-hoz):

210 g zabpehely
180 g magozott szilva
25 g eritrit
1 db tojás
2 dl forró víz
15 g olívaolaj (1,5 evőkanál)
1 csipet só
1 kk. vaníliaőrlemény
1 kk. fahéj
por állagú eritrit a tetejére

A panírhoz:

70 g barna rizsdara
40 g mandulaliszt
10 g eritrit
1 kk. fahéj

Elkészítés

A szilvát kimagozom, felezem, megszórom fahéjjal és félre teszem. Közben felteszek egy fazékba vizet főni. Nem a hozzávalókban szereplő 2 dl-t, hanem a 4 literes lábast úgy 3/4-ig.

A zabpelyhet kávédarálóval porrá őrölöm és egy tálban elkeverem az eritrittel, a tojással és a vaníliaőrleménnyel. Az olívaolajat hozzáadom a 2 dl forró vízhez, majd az egészet a tálba öntöm és alaposan elkeverem.

A panír hozzávalóit egy száraz serpenyőben elkeverem és közepes lángon, ügyelve arra, hogy ne égjen meg, megpirítom. A tésztát gondolatban 10 egyenlő részre osztom, és vizes kézzel csípek belőle. A tészta nagyon ragadós, ezért dolgozom vizes kézzel. A lecsípett darabot a tenyeremben szétlapítom, közepére helyezek egy fél fahéjas szilvát, ráhajtogatom a tésztás és gombóccá formázom.

Ahogy készülnek a gombócok, folyamatosan teszem őket a forrásban lévő vízbe. Akkor van kész, amikor feljön a víz tetejére. A kész gombócokat kiszedem és még forrón egy fakanál segítségével beleforgatom a panírba úgy, hogy minden oldalát érje a panír.

A végén megszórom porrá darált eritrittel.

Szénhidráttartalom: 1 db golyóban 20 gr szénhidrát van
 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
Almás-gyömbéres muffin CUKORBETEGEKNEK
  2018-03-18 17:19:11, vasárnap
 
 




Almás-gyömbéres muffin



Hozzávalók (12 db-hoz):

120 gr teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 gr fehér tönkölyliszt
80 gr nyírfacukor
75 ml olívaolaj
2 tojás
2 kisebb alma
1/2 csomag sütőpor (6 g)
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
szeletelt mandula a tetejére

Elkészítés

A kétféle lisztet elvegyítjük a sütőporral és a fahéjjal. Az almát meghámozzuk és felkockázzuk. Az olívaolajat kézi mixer segítségével eldolgozzuk a cukorral és a tojással, majd belekeverjük a mandulatejet és a reszelt gyömbért.

Hozzáadjuk a lisztes elegyet, és spatula vagy fakanál segítségével, gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát. Beleforgatjuk az almadarabokat.

A muffintepsi mélyedéseit papírkapszlikkal kibéleljük, elosztjuk bennük a masszát, megszórjuk szeletelt mandulával. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

Szénhidráttartalom: 1 db muffinban 20 gr szénhidrát van

 
 
0 komment , kategória:  CUKORBETEGEKNEK   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1157 db bejegyzés
e év: 12066 db bejegyzés
Összes: 15761 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 191
  • e Hét: 191
  • e Hónap: 42187
  • e Év: 350844
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.