Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 45 
Táncol a világ
  2018-08-21 16:15:47, kedd
 
 
TÁNCOL A VILÁG


XXV. alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál, amely hazánk és Európa egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja.

Idén immár 25. alkalommal - 18 ország részvételével!

A szélsőséges időjárás miatt meghiúsult ugyan a Summerfest hagyományos, hivatalos fesztiválkezdetének számító nyitóceremónia, de az ünnepélyes zászlófelvonásra és az azt követő menettáncra a megszokott tömeg látogatott ki a Rendezvényközpont parkolójába Százhalombattán, augusztus 14-én. A jubileumi, 25. nyitóceremóniát a kedd esti szélvihar és felhőszakadás miatt másnapra, augusztus 15-ére halasztották a szervezők.

Afrika és Ausztrália kivételével minden világrészről, az Amerikai Egyesült Államok Idaho államából, Bolíviából, Észak-Ciprusról, Dél-Koreából, Észtországból, Franciaországból, Jakutföldről, Kirgizisztánból, Oroszországból, Tatárországból, Mexikóból, Panamából, Paraguay-ból, Tahitiről, Tajvanból, Thaiföldről, Törökországból érkeztek együttesek az idei Summerfestre.

A zászlófelvonás a résztvevő együttesek bevonulásával vette kezdetét. A fesztivál nagy kedvence lehet az - európai szemnek minden bizonnyal - egzotikus népviseletet és táncot bemutató tajvani és tahiti együttes.

Vezér Mihály polgármester a ceremónia elején megtartott ünnepi beszédében közel húsz ország képviselőjét köszöntötte és felejthetetlen élményeket kívánt valamennyi résztvevő táncosnak, zenésznek, továbbá a városlakóknak "az öröm és találkozások hetére". Kiemelte, öröm és megtiszteltetés, hogy városunk ad otthont Európa egyik legnagyobb folklórfesztiváljának.

Ünnepélyesen átadták a fesztiválozóknak a város kulcsát, majd felvonták a CIOFF, vagyis a Nemzetközi Folklórfesztivál Szervezők Világszövetségének zászlaját. Mindezek után indultak el az együttesek a menettáncra, amit a hirtelen kialakult vihar és szakadó eső miatt félbeszakítottak. A külföldi együttesek az ítéletidő idejére a Tescoban és a környező üzletekben, magánházakban, a Fesztiválsátorban, a BKK-ban, a Rendezvényközpontban kaptak menedéket. Akik tehették, zenével, tánccal, bulizással töltötték az időt a vihar végéig.


Kéz a kézben, Summerfest Nyitóceremónia /A videó egy korábbi - 2010-es - felvétel/

LinkFORRÁS legényes a Summerfest fogadó gálán
/A házigazda Forrás Néptáncegyüttes bemutatója a külföldi együtteseknek./

LinkBaskíria - Bashkortostan - A sátornál 2017

LinkKÉPGALÉRIA

A képek jobb klikkel képernyő méretben is láthatók!I. HÍVOGATÓ - ZENÉS, TÁNCOS FELVONULÁSMegjött a vihar - A zenés, táncos felvonulás itt sajnos félbeszakadt!
II. A SZERETET NAPJA

Az ökumenikus imádságon a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban a résztvevők népviseletben vettek részt, és minden zenekar rövid koncertet adott a béke, a barátság és a szeretet jegyében vallástól, felekezettől, világnézettől függetlenül.

A szeretet asztalát a Fesztiválsátorban állították föl, ahol a város lakói az általuk készített ételekkel, finomságokkal vendégelték meg a külföldi táncosokat.

Köszönjük tagjainknak, hogy a Szeretet asztalára letettétek Ti is “tányérnyi" ajándékaitokat és ezzel mi is hozzájárultunk a külföldiek megvendégeléséhez.

Az ökomenikus szertartás után a korábbi Rendezvényközpont helyett a Fesztivál sátorba érkező külföldiek ezúttal is tágra nyílt szemmel és szívvel fogadták a helybeliek által elkészített ételtől és szeretettől roskadozó asztalt. Felemelő pillanatok voltak 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Arany Bohóc-díjat nyert ifj. Richter József és felesége
  2018-02-12 15:00:37, hétfő
 
 ARANY BOHÓC-DÍJAT NYER IFJ. RICHTER JÓZSEF ÉS FELESÉGE


Arany Bohóc-díjat nyert ifj. Richter József és felesége a 42. Monte-Carloi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon

Ez a díj a cirkuszművészek OSCAR-díja, ezért úgy gondolom, hogy ezzel a győzelemmel bevonultunk a cirkusztörténelembe - mondta az artista.

ifj. Richter József feleségével együtt vasárnap megnyerte a 42. Monte Carló-i Nemzetközi Cirkuszfesztivál fődíját. Hangsúlyozta:

,,Rengeteget dolgoztunk vele, hogy a produkciónk így sikerüljön, és ezzel a hatalmas díjjal térjünk haza."

Felidézte, hogy édesapja, Richter József és édesanyja Karola 1974-ben, az első Monte Carló-i Nemzetközi Cirkuszfesztiválon előadott elefánt akrobata produkciójukkal Ezüst Bohóc-díjat nyertek, bátyja, Richter Flórián pedig 2004-ben szintén ezüst, 2008-ban pedig első magyarként Arany Bohóc-díjat hozott el Monte Carlóból. Hozzátette:

,,Külön öröm számomra, hogy tíz évvel később ez most nekünk is sikerült."

Az artista elmondta, hogy az idei seregszemle versenyprogramja január 18. és 21. között négy napon át, A és B műsorrendben zajlott, ezeken a magyar artisták három különböző számmal létek fel.

Ifj. Richter József és felesége Merrylu a Pas de deux - Balett lóháton című számot adta elő, amelyben a nő férje fején és vállán mutatott be különböző trükköket, miközben a férfi két ló hátán vágtatott körbe-körbe a porondon.

Minden műsorban bemutatták emellett nagyszabású egzotikus állatszámukat, amelyben több mint 30 állattal, zebrákkal, tevékkel, elefántokkal és zsiráfokkal dolgoznak együtt, továbbá fellépett ifj. Richter József lovas akrobata csoportja is, akik a már jól ismert, klasszikus magyar számukat mutatták be. Elmondta még:

,,Összesen nyolcszor léptünk porondra és mind a nyolcszor állva tapsolt minket a közönség a zsűrivel együtt, ami hatalmas dolog."

A művész kiemelte, hogy ez a győzelem a tradicionális cirkusznak is hatalmas siker, hiszen azt mutatja, hogy a közönség és a zsűri egyaránt szeretné látni az állatokat a cirkuszban. Aláhúzta:

,,A cirkusz állatszámok nélkül nem igazi cirkusz."

A Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatójaként is tevékenykedő artista elmondta, hogy amint visszaérnek Magyarországra, elkezdik a 2018-as év műsorának próbáit, amelyben természetesen a díjnyertes előadások is helyet kapnak. A magyarországi turnéra induló produkciót a mostani sikerre való tekintettel az Aranybohóc a porondon címmel láthatja majd a közönség először március 15-én Budapesten, a Magyar Nemzeti Cirkusz sátrában.

A január 28-án záruló Monte Carló-i fesztiválon Arany Bohóc-díjat kapott még a Sanghaji Akrobata Csoport, Simet László és csapata pedig a korábban Budapesten is bemutatott Asztronauta című halálkerék produkciójukért több különdíjat nyertek.

A díjakat kedden este ünnepélyes gálaműsor keretében vehetik majd át a győztesek.


LinkIfj. Richter József: “Bevonultunk a cirkusztörténelembe"

Link 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Summerfest: A SZERETET ASZTALA
  2017-08-18 17:45:35, péntek
 
 


Summerfest: A SZERETET ASZTALA - ÖKUMENIKUS SZERTARTÁS ÉS SZERETETASZTAL


"HOZZON EGY TÁNYÉR SÜTEMÉNYT, ÉS LEGYEN ÖNNEL IS GAZDAGABB"

A SZERETET ASZTALA!

augusztus 17. csütörtök, 11:00 Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpont


A Summerfest egyik kiemelkedő eseménye az ökumenikus szertartás a Szent István templomban. A résztvevő együttesek népviseletben vonultak a templomba, ahol mindenki saját vallását gyakorolhatta. A szertartás központi gondolata a béke, a szeretet és az emberek közötti megértés, vallási, felekezeti, nemzeti, etnikai hovatartozás nélkül.

A szertartásra ez együttesek nagy gonddal készültek, hiszen a zenekarok a legszebb egyházi, vallási énekekkel, zenékkel készültek. A templomban ilyenkor egybeolvad a tér és az idő, egyetlenegy dolog számít: az emberek közös akarata és üzenete, amely az egyetemes emberi értékeket élteti.

Fellépők: Chorus Matricanus, Noé Bárkája Zenekar, Malek Andrea.

2005-ben szerveztünk első alkalommal szeretetasztalt. A Szent István téren, a templom közelében lévő hosszú asztalra Százhalombatta lakói hozhattak ételeket, süteményt, innivalót, amely a templomból kijövő nemzetközi közösséget fogadta.

Nagy várakozással voltunk: vajon hány battai ember teszi magáévá az asztal üzenetét?

Bárki letehette az egy tányérnyi ajándékát, amellyel a külföldiek megvendégeléséhez szeretett volna hozzájárulni. A tányér aznap jelkép lett városunkban: szinte mindenki tudta, hogy aki aznap reggel a Szent István tér felé igyekszik, kezében a kistányérral, biztosan a szeretet asztalához igyekszik. Negyven méteres asztalt készítettek a százhalombattaiak.

A sátorba érkező külföldiek a templom felemelő pillanati után tágra nyílt szemmel és szívvel fogadták a helybéliek által elkészített ételtől és szeretettől roskadozó asztalt.

Éppen ezért ebben az évben is megismételük a szeretetasztal felállítását, és vártuk az asztal elkészítésében részt vállaló embereket.

A program lebonyolításában oroszlánrészt vállalt a Százhalombattai Római Katolikus Egyházközség és számos civil szervezet.

A szeretet asztalát ebben az évben augusztus 17-én, 10 órakor állítjuk fel a Rendezvényközpontban.


KÉPGALÉRIA

A képek jobb klikkel képernyő méretben is láthatók!


 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
SUMMERFEST 2017
  2017-08-15 22:30:46, kedd
 
 

SUMMERFEST 2017


XXIV. alkalommal kerül megrendezésre a fesztivál, amely hazánk és Európa egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja.

Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a ,,kihasználásra vár". Vannak azonban olyan települések, melyek egyáltalán nem rendelkeznek hagyományokkal, vagy, mert a főváros árnyékában vannak, nagyon nehéz számukra kilépni ebből az árnyékból.

Három ilyen ,,árnyékban lévő" település hívott életre (Százhalombatta, Ráckeve, Tököl) egy olyan rendezvényt, amely mára méltán a régió - Pest megye déli részének - legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye."Hidat verni
A tovarohanó folyók
A mély völgyek felett
A meredek partok között
Hogy egymást elérhessük!

Hidat verni
Emberi indulatok
Szakadékok fölött
Az emberszívek között
Hogy békében élhessünk!"

(Hídépítők dala a XVII. századból)


A fenti gondolatok a Summerfest 1997. évi Nyitóceremóniáján hangoztak el. A "híd" immár visszavonhatatlanul és végérvényesen a fesztivál és egy kicsit Százhalombatta jelképe lett. Az elmúlt években a "híd" patinásabbá vált. Szerencsére idén sem maradt kihasználatlanul: közel 800 külföldi tanulta meg Százhalombatta nevét, és kelt útra, hogy augusztus 14-én átsétáljon a "hídon", birtokba vegye, megismerje városunkat, az itt élő embereket, Magyarországot.

Idén immár 24. alkalommal - csaknem 20 ország részvételével!

"A fesztivál jelkép lett: a barátság a béke, és a humán értékrend jelképe."A tegnapi napon a Nyitóceremóniával hivatalosan is kezdetét vette a fesztivál, zászlófelvonás a Rendezvényközpont parkolójában, majd a több száz táncos részvételével megtartott Hívogató - zenés, táncos felvonulással kezdődött. A résztvevők a fesztiválzászló felvonása után a város főutcáján egészen Dunafüred városrészig táncos felvonulást tartottak, amely során az érdeklődők az út két oldaláról nézhették meg ezt a pompás és látványos eseményt. Fesztiválon ez az az első találkozás a város és a nagyvilág között.

Ezt követően pedig minden, a Summerfestre érkező együttessel találkozhatott az érdeklődő, a város Főterén felállított Sent István téri Fesztiválszínpadon, ahol 2.000 fő tekinthette meg a fantasztikus "Köszöntünk Világ!" Nyitóceremóniát. Az együttesek bemutatták pár szóban önmagukat, és egy műsorszámot adtak elő a repertoárjaikból, kedvcsinálóként. A felejthetetlen, magas színvonalú műsort a hagyományoknak megfelelőn egy látványos közös tánc Friderika Kéz a kézben c. dalára, és az Adjon Isten jó éjszakát Kaszai Ilona meghatóan szép előadásában, valamint tűzijáték zárta.

Kéz a kézben, Summerfest Nyitóceremónia /A videó egy korábbi - 2010-es - felvétel/

LinkAdjon Isten jó éjszakát

"Erdő mellett estvéledtem
Subám fejem alá tettem.
Összetettem két kezemet,
Úgy kértem jó Istenemet:
Én Istenem adjál szállást,
Már meguntam a járkálást,
A járkálást, a bujdosást,
Az idegen földön lakást.
Adjon Isten jó éjszakát,
Küldje hozzánk szent angyalát,
Bátorítsa szívünk álmát,
Adjon Isten jó éjszakát!"


Kodály Zoltán: Esti dal - flashmob

Link 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Feszty-körkép
  2016-10-12 21:29:44, szerda
 
 


FESZTY-KÖRKÉP


A nemzeti romantika legnagyszerűbb alkotása!

"A magyarok bejövetele" c. monumentális körképfestmény az 1896-os millenniumi ünnepségek egyik legfőbb attrakciója volt, s ma is az Emlékpark legnagyobb vonzereje.

A XVIII. század végétől ismert műfaj lényege, hogy a néző egy kör alakú épület közepén lévő pódiumról egy körbefutó festett képet lát, mely előtt műterepet alakítanak ki. A kettőt úgy hangolják össze, hogy azt érezzük, valóságos tájba csöppentünk.

Feszty Árpád 1891-ben határozta el, hogy panorámaképet fest, amikor Párizsban járva megnézte a Napóleon csatáját ábrázoló körképet. Úgy tervezte, a bibliai özönvíz történetét viszi vászonra, de apósa, Jókai Mór rábeszélte, hogy inkább a magyar történelem egyik jelentős epizódját örökítse meg, hisz közeleg a millenniumi ünnepségsorozat, s vállalkozásához a fővárostól, illetve az államtól is segítséget kaphat.

Feszty a hatalmas munkához segítőtársakat keresett. Együttműködésre kérte fel Mednyánszky Lászlót, Újváry Ignácot és Spányi Bélát, akik a tájképi részeket festették, de Vágó Pál és Papp Henrik is segítségére voltak a csoportjelenetek és egyes alakok megfestésében. A táborverési jelenetek a letelepülőkkel, sátrakkal, nyájakkal, gulyákkal Pállya Celesztin munkája során elevenedtek meg. Olgyai Ferenc, Barsy Adolf, Ziegler Károly és Mihalik Dániel is erejüket megfeszítve dolgoztak, hogy a határidős munka elkészüljön.

1894 tavaszára befejeződött A Magyarok bejövetele c. körkép festése, s megnyitása után a Városliget körkép palotájában elhelyezett mű óriási közönségsiker lett. 1898-ban a képet Londonba szállították a világkiállításra, s csak 1909-ben tért vissza Budapestre, ahol ideiglenes faépületben kapott elhelyezést, mivel a korábbi épületet a Szépművészeti Múzeum építtetése miatt lebontották. 1944-ben a körkép épületét bombatalálat érte, s maga a kép is sérüléseket szenvedett. A felszabdalt, fahengerekre tekert képdarabokat a tulajdonosok átadták a Nemzeti Galériának.

1970-ben született a kormányzati határozat, hogy Ópusztaszeren Emlékpark létesüljön, s ekkor fogalmazódott meg az a gondolat is, hogy a honfoglalással kapcsolatos egyéb emlékek mellett itt kapjon új otthont A magyarok bejövetele körkép is, amit 1991 és 1995 között egy lengyel restaurátor csoport teremtett újjá. A befogadásához szükséges kör alakú épület, a Rotunda a nyolcvanas évek közepére épült fel.

A maga nemében egyedülálló, monumentális alkotás a romantika szemüvegén keresztül mutatja be hat egymáshoz kapcsolt jelenetben a magyarok bejövetelét a Kárpát-medencébe.


Martosi Feszty Árpád (született: Rehrenbeck Árpád Szilveszter, Ógyalla, 1856. december 21. - Lovran, 1914. június 1.) magyar festőművész.

Édesapja földbirtokos volt, szép Ógyallai /ma Szlovákia/ kúriájuk ma romokban, rendkívül elhanyagolt állapotban található. Sajnos alig 2 hónapja szerettük volna megnézni, de az elvadult buja gaznövényektől ez természetesen nem sikerülhetett!!!A Feszty-körkép (Ópusztaszer) - 360 fokos panorámafotón
(Használd az alsó sorban lévő ikonokat!)

LinkEgy aranyos humor:

Egy kisfiú Ópusztaszeren van a családdal. Mikor kijönnek a körkép megtekintéséről, megkérdezi az anyját:
- Anya! Ha már megFESZTette, akkor miért FESZTi még? 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Britain’s Got Talent 2016
  2016-05-21 22:30:11, szombat
 
 BRITAIN'S GOT TALENT 2016


Alexandr Magala risks his life on the BGT stage | Week 1 Auditions
CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK AJÁNLOTT!

LinkAnt and Dec believe in Jasmine Elcock!

LinkTop 10 Best - Craziest - Funniest Auditions Britain's Got

LinkBalance Incredible Dancer Full Audition

LinkBeau Dermott is Amanda Holden's golden girl

LinkWild Horses can't keep Kathleen Jenkins

LinkAnother Kind Of Blue are a dream come true | Week 2 Auditions | Britain's Got Talent 2016
/padló-alapú fantasztikus tánc, a hátteret a grafika egészíti ki,táncközben szinte teljesen fekve/

Link 
 
1 komment , kategória:  Művészet  
Csodás videók
  2016-04-15 22:30:07, péntek
 
 
CSODÁS VIDEÓK - akrobatika, táncok, humor és sok más egyéb a nagyvilágbólLEPEDŐTÁNC - két srác fergeteges eredeti előadása

Vicces, különleges, bámulatos - és még lehetne sorolni a jelzőket, amelyek mind igazak erre a produkcióra. Két, lengén öltözött srác táncos show-ja, amelytől tátva maradt a szánk!

A pimaszul tehetséges komikus-duó egy francia tévéshow-ban tűnt fel, ahol - pusztán két lepedő segítségével - rendkívül eredeti produkciót varázsoltak a színpadra. Ilyen, amikor a tehetség és a szórakoztatás összekapcsolódik. Lányok, dőljetek hátra és élvezzétek a két francia srác fantasztikus lepedő-zsonglőrködését!

Link
They Call Her the Crusher
Ilyet biztos még nem láttál - megáll az ember esze!!!

Link

Beautiful Mesmerising Dance from Duo MainTenanT
/Ez már művészet! Álomszép! Nő és férfi tökéletes harmóniája: A finom, nőies mozdulatokat Shenea Booth tornász világbajnok mutatja be, aki pedig mindehhez támaszt nyújt, Nicolas Besnard, a legendás Cirque du Soleil akrobatája/

Link

Link


Tango To Zorba
Jake Wood & Janette Argentine Tango to 'Zorba The Greek'- Strictly Come Dancing: 2014 - BBC One

Link
Csárdás, kínai kéthúroson
Vittorio Monti, olasz zeneszerző világszerte népszerű műve (Monti csárdás)

Link

LinkMoranbong Band - Collection of World Famous
/Hihetetlen! Észak-Korea ... Lehet csodálkozni - Rendezhette volna akár Mága Zoltán is! Viszont a
zenészek produkciója kiváló/

LinkANASTASIA SKUKHTOROVA - TOSCA : LEVÉLÁRIA

Link

Duo Fusion - Le Plus Grand Cabaret du Monde

Link
Drum Solo Sadie Marquardt 10.000.000 views - Belly Dance

LinkDance Moms: Group Dance: Dance Bop | Lifetime

LinkYou Know You Want to Try This! - "Turn My Ship Around" by Jeremy Buck /akrobatika/

LinkMarionette in Manhattan

LinkHumor - Szerelempatak, részletek!

Link

 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Anna Kostenko
  2016-03-30 20:15:10, szerda
 
 ANNA KOSTENKO OROSZ FESTŐMŰVÉSZ FESTMÉNYEI


Anna Kostenko orosz festőművész 1975-ben született Kijevben /Ukrajna/. 1991 óta Krakkóban /Lengyelország/ él és dolgozik. Krakkóban festészetet tanult /1993-98/, műveit műalkotásait számos országban számos kiállításon is bemutatták.

Válogatás a festményeiből /a képek nem fotók, hanem festmények!/:


Klikk az alábbi Linkre

LinkVagy az alábbi Link 6.sor/2. alatt

LinkAnna Kostenko 's photos

Link 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
A magányos cédrus
  2016-01-27 19:00:21, szerda
 
  A festő önarcképe (1896 körül)

A MAGÁNYOS CÉDRUS - CSONTVÁRY GÉNIUSZA

Életmű-kiállítás Budapesten

Több évnyi előkészítést követően nyílt meg a Csontváry Kosztka Tivadar festőművész átfogó életmű-kiállítása a budai várban, a Honvéd Főparancsnokság épületében. A kiállítás hatalmas közönségsiker, erről mi is meggyőződhettünk a tegnapi nap folyamán, amikor mi is meglátogattuk. Hosszú sorok kígyóztak a bejárat előtt egész nap folyamán, mi szerencsére kisebb várakozás után bejutottunk, mivel belépőjegyeket előzetesen, idősávra is meg lehetett megvásárolni, így a várakozás ideje szinte minimális volt. A tárlat még 2016. január 31-ig látogatható. Érdemes megnézni!

Csontvary_Onarckep
Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) - a táltos küldetésű festő - a modern magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású alakja. A saját maga által nagy gonddal megrendezett kiállításai gyakorlatilag visszhangtalanok maradtak - életében sem a szakma, sem a közönség érdeklődését nem keltette fel. Három évvel a halálát követően már monográfia jelent meg róla, az Ernst Múzeumban 1930-ben megrendezett emlékkiállítása pedig jelentős sikert hozott. 1936-ban újabb, korábban nem látott képeit ismerhette meg a magyar közönség, amely egyre nagyobb érdeklődést tanúsított Csontváry iránt. 1958-ban egy nagyszabású kiállítást szerveztek Brüsszelben Ötven év modern művészete címmel, ahol a Tengerparti sétalovaglás című vásznát Cézanne, Van Gogh és Gauguin művei mellett állították ki. Az 1963-ban Székesfehérváron megrendezett (majd Budapestre továbbvitt) életmű-kiállítása hatalmas közönségsiker volt. 1973-ban Pécsett megnyílt az önálló Csontváry Múzeum. Hosszas előkészítést követően 1994-ben nemzetközi kiállítás-sorozaton mutatták be a műveit, de a sokak által várt átütő külföldi siker ekkor elmaradt.

Csontváry műveinek többségét közgyűjteményekben őrzik - a Magyar Nemzeti Galéria mellett a pécsi Janus Pannonius Múzeumban, a miskolci Herman Ottó Múzeumban, a szolnoki Damjanich János Múzeumban, a pozsonyi Nemzeti Galériában, a Losonci Múzeumban és a Budapesti Történeti Múzeumban. Számos alkotása található magántulajdonban.

A tárlat helyszíne a budai várban található Honvéd Főparancsnokság. Ez egy szimbolikus épület, amelyet a magyar nemzeti nagyság kifejezésére építettek a XIX. század legvégén - akkortájt, amikor Kosztka Tivadar is eltökélte, hogy élete meghatározó vezérelve lesz ennek a nagyságnak a kiteljesítése és megmutatása a nagyvilágnak. Ez a négyemeletes, tornyos neoreneszánsz ház nem sokáig állhatott a maga pompájában. Miután a II. világháborúban bombatalálatot kapott, évtizedekig romos állapotban maradt. A háborús romok kései eltakarítása után is több mint fél évszázadnak kellett eltelnie, hogy újra megnyíljanak a kapui. Ez végül tavaly nyáron megtörtént.

Csontvary_kiallitas_Honved_Foparancsnoksag
A kiállítás tizenhét teremben látható. A téralakításhoz mintegy 1200 négyzetméternyi vendégfal épült. A tárlat bejárása kötött: a termek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. A falakon megjelenő információs szövegeken kívül filmekkel is találkozhat a látogató. Mispál Attila filmrendező vezetésével olyan játékfilmes spotok készültek, amelyek Csontváry életében és művészetében meghatározó aspektusokat jelenítenek meg közérthető módon, röviden. A tárlat anyagába bekerült egy riportfilm is, Dér András rendezésében. Ebben hét olyan ember - művész, művészettörténész, esztéta - nyilatkozik Csontváry mai megítéléséről, aki sokat foglalkozott az életművel.

A kiállításhoz kortárs művészeti alkotások is kapcsolódnak. A tárlat egyik fontos eleme egy fényfolyosó - Mátrai Erik munkája -, amely a művek korai csoportjából vezet át olyan alkotásokhoz, amelyek esetében a fény meghatározó szerkezeti- és motívumelem. A Csontváry-kiállítást végigjárva egy kortárs kamaratárlathoz jutunk, ahol Mai cédrusok címmel láthatjuk hét alkotó - Bukta Imre, Csurka Eszter, feLugossy László, Galambos Áron, Keserü Ilona, Kis Róka Csaba, Szűcs Attila - munkáját.

A látogatót interaktív eszközök is segítik. Érintőképernyőn tájékozódhat például Csontváry személyes kapcsolatairól vagy azokról a földrajzi helyekről, amelyek hangsúlyosan megjelennek az életműben. Az egyik információs falon megjelenik egy glosszárium is, amely a Csontváry-életmű rendhagyó kifejezéseit értelmezi.

A kiállítás alapja a Magyar Nemzeti Galériával megkötött műtárgykölcsönzési megállapodás. Miután a pécsi Csontváry Múzeumban őrzött alkotások többsége is az MNG tulajdona, ez az egyetlen szerződés rendelkezik a művek többségéről. Köztük az úgynevezett ,,nagy képekről", a Taormina, a Baalbek és a Mária kútja című hatalmas festményekről. Ebből a szempontból a koncepció a lehető legegyszerűbb: kiállítani mindent, ami hozzáférhető. Számos olyan kép ismert, amelynek az eredetiségével kapcsolatban kétségek merültek fel: ezek közül egy sem szerepel a kiállításon. Egy érdekesség: a műcédulák külön is jelzik, hogy melyek azok a művek, amelyek szerepeltek Csontváry saját maga által rendezett kiállításain, s melyek azok, amelyek később kerültek elő.


Csontvary_Taormina

Néhány mű szállíthatósága műtárgyvédelmi szempontból különösen nagy figyelmet igényel. Több restaurátori konzílium után végül az a döntés született, hogy mivel a nagy képeket kockázatos lenne hengerre tekerni, a jelenlegi keretükön hagyva történik a szállításuk az erre a célra készült speciális ládában.

Így pl. a Pécsi Janus Pannonius Múzeumban őrzött Csontváry-képek két meghatározó alkotása, a Baalbek és a Mária kútja Názáretben komoly kockázatvállalással volt szállítható. A két, óriási méretű festményt hengerelni nem lehet, ezért csak merev keretben tehetik meg az utat Budapestre. Így meg kellett bontani a közelmúltban 100 millióért felújított pécsi múzeum homlokfalát is, s a képeket daruval kellett ráemelni egy klimatizált kamionra. A járműnek kerülni kellett a sztrádát, mert a képek magassága miatt a kamion nem fér el a pályát keresztező hidak alatt.


A Mária kútja Názáretben című festmény falat bontva érhetett Budapestre

A Csontváry-életmű ismert, beazonosított részének mintegy harmada lappang. Ez rendkívül magas arány - különösen annak fényében, hogy mind a művész, mind az alkotásokat megmentő Gerlóczy Gedeon részéről erős szándék volt arra, hogy a művek egyben maradjanak, lehetőség szerint közgyűjteményben. A lappangó művek egy részét a Vörös Hadsereg a Nemzeti Bank trezorjaiból hadizsákmányként a Szovjetunióba vitte, nagyobbik része feltehetően hazai magángyűjteményekben található. A tárlaton külön terembe kerülnek ezek a művek - pontosabban a hiányuk.

A kiállítás nem kronologikusan halad, hanem tematikus egységekből épül fel. Az egyes témák a Csontváry-művek jellegzetes motívumaihoz kapcsolódnak: épített környezet és természet kapcsolódásához, az antik romok által képviselt örökséghez, a fény kibomlásához, az ég történéseihez, a Nap járásához, az ember átszellemüléséhez.

A tárlathoz reprezentatív, album-jellegű katalógus készült. A Darabos György által újrafotózott műalkotások reprodukciója, a kurátori tanulmány és a szokásos műjegyzék mellett minden eddiginél részletesebb irodalomjegyzék és kiállítási lista található a kötetben.

A kiállításhoz önálló múzeumpedagógiai program készült. György Gabriella múzeumpedagógus ehhez egy vezetőfüzetet is írt, illetőleg szerkesztett, amely a kiállításon megvásárolható. Csoportok, egyének és családok egyaránt jelentkezhetnek a múzeumpedagógiai programokra.

A tárlat szakmai programjának fontos része volt a decemberre szervezett nemzetközi konferencia. A nyilvános szimpóziumon jórészt felkért előadókat hallgathatott meg a közönség, de volt egy olyan szekció is, ahová rezümé és rövid szakmai életrajz elküldésével bárki jelentkezhetett. A konferencián elhangzó tanulmányokból önálló kötet jelenik meg.


Csontvary_A_maganyos_cedrus

Csontváry] életművének középpontjában a fa, pontosabban két fa áll: a Magányos cédrus és a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban c. festménye (mindkét képet 1907-ben festette). A két mű, amelyet számos lélektani elemzés tett a vizsgálat tárgyává, a fa alakban megformált festői önarcképek legmegrendítőbb példája. Festőgéniuszról lévén szó azonban, sokkal több is annál. E képek remekművek, fáról festett ,,portré" talán nincs is hozzájuk mérhető, és Csontváry tudatos életprogramjában ezek nem csupán önarcképek, hanem a szimbolikus fa jelentéskörének teljes és lenyűgöző foglalatai. A művész írásos hagyatéka a bizonyíték rá:

,,Csendes szerénységben él a cédrus, ezredekre kiható türelemmel - türelemmel kell élnie egy nemzetnek is, amíg koronáját nem éri el. (...) háromezer évig a cédrus még nem cédrus, a negyedik ezredben bontakozik a koronája, s ezzel utat mutat a nemzeteknek a kitartásra. ,,(Csontváry feljegyzéseiből)

A tudás és az élet fája a babiloni mitológiában - e két fa egy tőről sarjad ki, ahogy Csontváry Zarándoklat a cédrushoz című festményén látható... Harmónia, béke és boldogság árad a képből.
,,Csendes szerénységben él a cédrus, ezredekre kiható türelemmel, ... türelemmel kell élnie egy nemzetnek is, amíg koronáját el nem éri." A cédrusok nem úgy tájképek, mint Raffaelo tájai, nem olyanok, mint a szabadban festett ( plain-air) képek. Valóban ilyen értelemben meghaladta a hagyományokat. Fáinak mitológiája van, életérzéseket fejeznek ki, szimbólumteremtő erejük van, rejtett üzeneteket hordoznak.

Csontváry 127 ismert alkotásának egy része Pécsett, néhány jelentős festménye a Nemzeti Galériában látható. Picasso így vélekedett róla: ,,Nem is tudtam, hogy rajtam kívül más nagy festője is van

A kiállítás nyitva tartása a szokásos múzeumi rendhez igazodik: hétfő kivételével 10-től 18 óráig lehet megtekinteni a tárlatot. Mivel az azonos időben bent tartózkodók létszámát a tűzoltóság 200 személyben maximálta, a belépőjegyeket idősávra lehet megvásárolni - természetesen elővételben is, on-line.

A Magányos cédrus - Csontváry géniusza című kiállítás fővédnöke Magyarország köztársasági elnöke. A tárlat megtekintése nemcsak a művészet iránt érdeklődők számára jelenthet felejthetetlen élményt; joggal tart igényt a művelt nagyközönség érdeklődésére.
Csontváry sírja az Óbudai temetőben volt, ma a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben csak emlékszobra található.

Epilógus

Levelére válaszolva értesítjük, hogy az Óbudai temető vezetőségének jelentése szerint Csontváry Kosztka Tivadar nevű elhunyt temetése 1919. június hó 28.-án, az Óbudai temető XVIII/476-os számú sírba történt. A XVIII-as parcella harminc éves használati ideje az 1953. évben lejárt, ekkor kiürítésre meg lett hirdetve. Tekintettel arra, hogy Csontváry Kosztka Tivadar sírjának további harminc évre való meghagyása iránt a hozzátartozók részéről intézkedés nem történt a megadott határidőn belül, a Köztemetői Szabályrendelet értelmében a nevezett hamvai is kiexhumálva egy közös sírba lett elhelyezve.

Kelt 1959. március 21.-én

A Fővárosi Temetkezési Intézet Igazgatósága


Csontváry emlékszobra Budapesten - Kerepesi temető Kerényi Jenő műve
 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Bábel tornya
  2015-11-08 18:00:25, vasárnap
 
 
BÁBEL TORNYA


Rejtély, misztika

Az egyik legismertebb könyv a Biblia. Ám nem eldöntött, hogy a leírt események valósak-e, vagy eltúlzott történeteket olvashatunk benne. Bizonyos régészeti leletek, arra engednek következtetni, hogy történeteinek egy része nagyon is valóságos volt. Bár hihetetlen, így van ez a Bábel tornyával is, melyet maga Isten zúzott szét.

Bábel tornyát a Biblia szerint a Tigris és Eufrátesz közötti területen kezdték el építeni, Nimród király parancsára. Az uralkodó kapcsolatot akart teremteni az égben lakó istenekkel, leghőbb vágya volt, hogy társalogjon ezekkel a természetfeletti lényekkel. A történetnek sokáig nem voltak régészeti alapjai, egészen addig, amíg az 1800-as évek vége felé a mostani Irak területén rá nem bukkantak egy addig mitikusnak hitt birodalom, Sinear romjaira, amelyre több ősi írás is hivatkozik. Ez a birodalom - a korabeli visszaemlékezések szerint - egykoron hatalmas vállalkozásba kezdett: Egy égig érő tornyot építettek, amely révén kapcsolatba kerülhettek az istenekkel. A kézzelfogható fizikai bizonyítékok adottak: A bábeli torony romjai itt valóban megtalálhatóak, egy lépcsőzetes, égetett téglából épült piramisszerű épület alapjait a régészek már régóta tanulmányozzák. Érdekes tény, hogy a világhódító Nagy Sándor szintén beszámolt arról, hogy a Közel-Keleten maga is látta a biblikus épület romjait, és meg volt győződve arról, hogy az tényleg a bábeli torony volt. De mint tudjuk, nem csak Nagy Sándor volt az, aki szembesülhetett a bizonyítékokkal.

A Bábel tornya építése id. Pieter Brueghel németalföldi festő három festményének volt témája. Az első festményt, amely egy elefántcsontra festett miniatúra volt, Rómában őrizték, mára elveszett. A két fennmaradt festmény Bábel tornya építését ábrázolja, amely a Biblia egy ószövetségi leírásában szerepelő építmény. A Teremtés könyve szerint a tornyot Noé utódai kezdték építeni, akik akkor még mind egy nyelvet beszéltek: És mondának: Jertek, építsünk magunknak várost és tornyot, melynek teteje az eget érje, és szerezzünk magunknak nevet, hogy el ne széledjünk az egész földnek színén."Az özönvíz utáni ötödik nemzedékben, amikor ismét elszaporodott az emberiség, ,,mind az egész földnek egy nyelve és egyféle beszéde volt. És amikor kelet felől elindultak, Sineár (= Babilónia) földjén egy síkságot találtak, és ott letelepedtek. És mondták egymásnak:

- Jertek, vessünk téglát és égessük ki jól; és lőn nékik a tégla kő gyanánt, a szurok pedig ragasztó gyanánt. És mondták: építsünk magunknak várost és tornyot, melynek teteje az eget érje, és szerezzünk magunknak nevet, hogy el ne széledjünk az egész föld színén.

Az Úr pedig leszállt, hogy lássa a várost és a tornyot, amelyet építettek az emberek fiai. És mondta:

- Íme, e nép egy, és az egésznek egy a nyelve, és munkájának ez a kezdete; és bizony semmi sem gátolja, hogy véghez ne vigyenek mindent, amit elgondolnak magukban. Ezért szálljunk alá, és zavarjuk ott össze nyelvüket, hogy meg ne értsék egymás beszédét.

És elszélesztette őket onnan az Úr az egész föld színére; és megszűntek építeni a várost. Ezért nevezték annak nevét Bábelnek; mert ott zavarta össze az Úr az egész föld nyelvét, és onnan szélesztette el őket az egész föld színére" (I.Móz. 11:1-9). (Bábel, Babilon jelentése akkád nyelven: ‘Isten kapuja', héber nyelven viszont: ‘zűrzavar')

Az emberiség elszaporodott, és ismét az önzés, az önfelmagasztalás, az Istennel való szembehelyezkedés útjára lépett. Az Úr parancsával ellentétben nem széledtek szét a földön, hogy betöltsék, megműveljék azt. Összetömörültek egy helyre. Isten ígéretét sem hitték el, hogy nem bocsát többé özönvizet a földre. Égig érő toronyban véltek menedéket találni. ,,Nevet" akartak szerezni maguknak. Öndicsőítésük, önfelmagasztalásuk az emberi gőg jelképe azóta is:

,,Nincs nevetségesebb az embernél,
Oly kevélységben, olyan gőgben él!
A világot fitymálják ajkai,
S minth' az eget akarná szántani
Orrával, oly magasra tartja fel.
Kevély ember, miben kevélykedel? ...

Dicsőséged, neved maradjon! Hol?
A nép is elvesz, melyhez tartozol.
Az ország, melyben most él nemzeted,
Tenger volt egykor, s újra az lehet,
S e föld is semmiségbe oszlik el.
Kevély ember, miben kevélykedel?"

(Petőfi Sándor: Az ember, részletek)

Isten kegyelmesen közbeavatkozott, hogy ne valósíthassák meg mindazt, amit ,,magukban" a szeretet törvénye ellen ,,elgondoltak". Beavatkozott, hogy lassítsa a bűn terjedését. Közbelépésének eszköze a nyelvek létrehozása volt. Ez kényszerítette az immár különböző nyelvet beszélőket a saját nyelvcsoportjaik szerinti széttelepülésre (vö. I.Móz. 1:28 felszólításával)."


Forrás

Ószövetség a művészetekben

LinkA bábeli torony

Linkid. Pieter Brueghel: Bábel tornya. 1563. Bécs, Kunsthistorisches Museumid. Pieter Brueghel (kb. 1563) Rotterdam Museum BoijmansBábel tornyának építése (Hendrick Van Cleve festményeGustave Doré műve


 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 45 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 110 db bejegyzés
Összes: 3826 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 208
  • e Hét: 1903
  • e Hónap: 26858
  • e Év: 144212
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.