Regisztráció  Belépés
lenke1964.blog.xfree.hu
Három szóban el tudom mondani, mit tanultam az életről: mindig megy tovább. "A világ minden szépségéért sem akarnám elcserélni az egyéniségemet, még a... Varga Lenke
1964.08.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 47 
Kaszás Attila
  2018-03-18 10:01:08, vasárnap
 
  Március 16-án ünnepelné az 58. születésnapját Kaszás Attila. Valószínűleg a színházból sietne haza este, megölelné Jancsikát és a kis Lucát és az imádott feleségét, Ildikót. De nem teheti. A sokak által kedvelt kiváló színészt ugyanis tragikusan korán elragadta a halál. A Csehszlovákiához tartozó Vágsellyén született, majd Vágfarkasdon volt kisgyerek. Az édesanyja, aki eltemette a fiát, élénken emlékszik rá, hogy a kis Attila imádta a magyar filmeket, azt játszotta, ő a Tenkes kapitánya. Aztán 1979-ben Budapestre került és egy ország szeretett bele a hangjába, a stílusába, a kifinomult színészi játékába. Eszenyi Enikővel még a főiskola alatt lettek szerelmesek egymásba, majd 12 éven át voltak házastársak. Nem haragban váltak el. Kaszás Attilára ugyanis nem lehetett haragudni. Aztán öt évig egy másik színésznővel, Balázsovits Edittel élt együtt, de aztán a magánéleti beteljesülést a második házassága hozta el számára, amikor Ildikót, a néptáncosként alkotó szerelmét vette el feleségül. A közel állók szerint Kaszás Attila szárnyalt, akkor pedig különösen a föld felett járt, mikor kiderült, hogy kisfia lesz, Jancsi. Rajongott a fiáért, legszívesebben előadásokat is lemondott volna, csak, hogy vele lehessen. Talán megérzett valamit, sosem tudjuk meg. Nem sokkal később újabb nagy boldogság érte, kiderült, hogy Ildikó egy kislányt hord a szíve alatt. Aztán az idilli, boldog időszak pillanatok a semmibe lett. 2007. március 19-én a Tizenkét dühös ember előtt Kaszás Attila összeesett. Azonnal kórházba szállították, az orvosok pedig mindent megtettek, hogy megmentsék, ám március 23-án, este 19 óra 40 perckor az agyvérzés után összeomlott a keringése. Csupán 47 esztendős volt. Tele tervekkel. A kisfia első születésnapját sem érhette meg, Luca megszületésénél pedig már rég nem élt. Imádta a tengert. Talán ezért rendelkeztek úgy, hogy a hamvait a Dunába szórják. Soha nem feledünk Kaszás Attila!  
 
0 komment , kategória:  Nagy elődök  
Erdélyi Éva
  2018-03-18 09:59:50, vasárnap
 
  40 éve, 1978-ban ezen a napon halt meg a gázrobbanásban súlyosan megsérült úszó olimpikon, Erdélyi Éva. Csupán 34 éves volt... Ott volt az 1964-es tokiói olimpián is, ahol a női 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként negyedik helyen végzett. Egerben sokat szerették, sokan ismerték és a várost annak idején letaglózta a gyászhír. Erdélyi az úszás befejezése után sem hagyta el Egert, tanári diplomát szerzett és a Dobó István Vármúzeum muzeológusaként dolgozott, egészen a tragikus napig. Amikor is sokáig csak annyit lehetett tudni, hogy a Kodály Zoltán utcában található toronyház II. emeletén gázrobbanás volt és valaki megsérült. Aztán jöttek a hírek, hogy az a valaki Erdélyi Éva. Hiába imádkoztak érte, 1978. március 17-én feladta a küzdelmet a szervezete. A heves megyei Népújság március 8-án számolt be a tragikus hírről.,,Erdélyi Éva, 34 éves egri lakos a robbanás következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett, a mentők azonnal kórházba, majd nem sokkal később egy fővárosi klinikára szállították. Élete megmentéséért napokon át megfeszítve dolgoztak az orvosok, de eredménytelenül: Erdélyi Éva tegnap délután meghalt." Egerben ápolják az emlékét, utcát is elneveztek a tragikus sorsú élsportolóról.  
 
0 komment , kategória:  Nagy elődök  
Pécsi Sándor
  2018-03-18 09:57:50, vasárnap
 
  A színészlegenda Pécsi Sándor sokkal többet adott nekünk, mint amit ő kapott az életben (ma született 96 évvel ezelőtt). Mindig is színész akart lenni, de a családja tiltotta tőle, egy 9 évesen lekent anyai pofon után döntötte el, ki akar törni a kispolgári világból. Egy időben református papnak készült, majd a családja miatt beiratkozott a pesti jogi egyetemre. Hamar otthagyta és titokban a színház felé fordult. A többit ismerjük. Ha kellett ő volt a drámai hős vagy éppen a mindenkit megnevettető komédiás. Egy időben minden rendező noteszében ott volt a neve (Szent Péter esernyője, Liliomfi, Fekete város, Pál utcai fiúk). A színpadon nem ismert pardont, igazi profi volt, de félt a bukástól. Olyannyira, hogy nem egyszer napokkal a főpróba előtt akart vissza adni szerepeket. Aztán a kollégák megnyugtatták, jó leszel Sanyi és jó is lett. Imádta az életet, és szenvedélyes gyűjtő volt. A családi háza kertjében régi edények, cseréptöredékek sorakoztak, színházi relikviákat is megőrzött, de például megszerezte az 1956-ban ledöntött budapesti Sztálin-szobor egyik kezét is, amit a kertjében tartott (keveseknek mutatta meg, sosem lehet tudni...). Ő szenvedélyes gyűjtő volt, ám a hagyatéka csaknem a kukában landolt. Néhány éve feltűnt, hogy kisebb árveréseken 3-4 ezer forintért kínálják megvételre a személyes levelezését, szövegkönyveit a saját beírásaival. Méltatlannak éreztem. Mint kiderült, Pécsi halála után a felesége hamar újraházasodott, a színészóriás személyes tárgyait (a kalapját, naplóját, gyerekkori rajzfüzeteit és a levelezését) pedig apránként eladta vagy árverésre vitte. Talán pont az a szövegkönyv is kalapács alá került, amely 1972. november 4-én ott volt Pécsi Sándor ölében, amikor a kedvenc foteljében ülve rosszul lett és meghalt. Utóbb kiderült, egy vérrög okozta a halálát. Csupán 50 éves volt.  
 
0 komment , kategória:  Nagy elődök  
Fuchs Jenő
  2018-03-15 08:13:41, csütörtök
 
  Fuchs Jenő, a furcsa kisember csupán hét alkalommal szerepelt a magyar vívóválogatottban, mégis négyszeres olimpiai bajnok lett. Nem volt vívóalkat (alacsony termet, rövid karok), de mit tehetett, ha egyszer szerette a vívást? A századelőn kezdett vívni, de akkoriban gazdag úrfik vagy katonatisztek hódoltak ennek a sportágnak. Fuchs viszont egy nyomdai gépmester fiaként látta meg a napvilágot. Az 1908-as londoni olimpiára mégis kijutott, s ha már ott volt, akkor kard egyéniben és csapatban is bajnok lett. Külföldön őt ünnepelte mindenki, itthon viszont nem kedvelték a zömök, csendes embert. Jellemző módon, itthon nem várta senki, a pályaudvarról egyedül villamosozott hazáig. Aztán ügyvédnek állt és senki sem sejtette, hogy négy év múlva, 1912-ben ismét előlép a semmiből, hiszen egyetlen hazai versenyen sem indult. Megtette. Mint címvédő válogató nélkül indulhatott a stockholmi olimpián, ahol aztán a tizenhat csörtéjéből csak egyet veszített el és egyéniben és csapatban is újra bajnok lett. Így írtak róla abban az évben: ,,Nincs szép magyarosított neve, Fuchsnak hívják, kis, kezdő pesti fiskális, alacsony, jelentéktelen fiú". Fuchs megint visszavonult, a történelem viszont kibabrált vele is. Négy évvel később, 1916-ban ugyanis újfent indulni akart az olimpián, de az I. világháború miatt elmaradt, 1920-ban pedig az antwerpeni játékokon azért nem szerepelhetett, mert a vesztes hatalmak nem vehettek részt rajta. Fuchs megnősült, a vívástól teljesen eltávolodott, ám 1924-ben a csöndes, fura emberke megint megjelent a vívóteremben, hogy indulni akar az olimpián. Nem engedték, mondván nem tekinthető címvédőnek. 1928-ban aztán tett még egy próbát. De nem járt sikerrel, a válogatón elbukott. Később az értéktőzsdén kezdett el dolgozni, a II. világháború alatt sokáig sárga csillaggal a mellén, ám végül túlélte a borzalmakat, a gettót és a meghurcoltatást. 63 éve, 1955-ben ezen a napon távozott az élők sorából. Úgy, ahogyan élt. Csöndben, észrevétlenül. Négyszeres olimpiai bajnokként. Elfelejtve. Nyugodj békében Fuchs Jenő!  
 
0 komment , kategória:  Nagy elődök  
Szakácsi Sándor
  2018-03-13 19:25:54, kedd
 
  Ő volt a magyar hangja Bruce Willisnek, Steven Seagalnak, Kevin Costnernek, Micky Rourke-nak és még sokaknak. De nem csak a hangját ismertük, színházban és filmekben is rendszeresen játszott. Imádta az életet, de aztán a betegség fájdalmasan korán elragadta tőlünk. Nehéz elhinni, de tény, Szakácsi Sándor ma 11 esztendeje, hogy távozott az élők sorából. Bántóan fiatalon, mindössze 54 évesen.Sokrétű tehetség volt. Lenyűgözően mondott verset, ha arról volt szó, egyszemélyes darabban is hatott a közönségre. A szinkronizálásra pedig jutalomjátékként tekintett. ,,Megtanultam a hangommal bánni. Azt mondják rá, olyan, mint a napfény a dörzspapíron, van benne érdesség, de van benne melegség is." - mondta egyszer. Az Abigélben imádott Szerencsi Éva volt a felesége, ám elváltak (Szerencsi sajnos szintén idejekorán, 52 éves korában hunyt el). Szakácsi rengeteget játszott. Aztán súlyos beteg lett. Méltósággal viselte, a halála előtt néhány órával pedig azt kérte a családjától, hogy a hamvait egyik kedvenc görög szigeténél, Rodosznál szórják a hullámok közé. A végakarata után elaludt. Örökre.  
 
0 komment , kategória:  Nagy elődök  
Romhányi József
  2018-03-13 19:24:41, kedd
 
  Egy ösztönös zseni, a rímek nagymestere. Neki köszönhetjük a Frédi és Béni zseniális rímeit, a Mézga Család, a Mekk Mester vagy éppen a Doktor Bubó utánozhatatlan szövegeit. Nem becsültük meg. Jellemző módon, 1983-ban a halálos ágya mellett döbbent rá a szakma, hogy semmilyen díjat nem kapott a karrierje során. Az önjelöltek kijárták, a középszerű tehetségek kaptak, Romhányi nem. Sietve odaítélték neki az Érdemes Művész kitüntetést, ám átvenni már nem tudta, a nagy Rímhányó örökre elment. A humorát sosem vesztette el. Akkor sem, amikor a II. világháború alatt a hadifogságban sínylődött. Ott vetette papírra: ,,Körülöttem füstös üstök: készül a früstük! Izmaim már merevek, úgy kavarok-keverek. És sűrű cseppet izzadok, hogy hízzatok!"A háború borzalmait túlélte, 25 évesen üres zsebbel próbált magára találni. A verseivel házalt különböző újságoknál (több-kevesebb sikerrel), ám aztán a tehetség utat tört magának. Kiválóan mondott verset, a furfangos rímeit pedig imádták az emberek. 62 éves korában érte a halál. Mivel is tiszteleghetnénk előtte méltóbban, mint egy-két bámulatos rímével.

,,Ó, csak az a férj lehet boldog, kinek a nő nemet mondott, amikor megkérte, hálás lehet érte!" (Frédi és Béni)

,,Egy szú beszorult a hokedli lapjába, Ráült a szakácsnő százszor is napjába: És jött a baj csőstül. Még a tetejébe, Az asztalos szöget ütött a fejébe. Néha percekig már percegni sem tudott, Végül hát megírta e testamentumot."
(Egy szú végrendelete)

,,Feleséget keres komoly szándékú moly. Szekrény van."
(Szamárfül)
 
 
0 komment , kategória:  Nagy elődök  
Ráday Imre
  2018-03-13 19:23:14, kedd
 
  A harmincas évek ünnepelt színészének, Ráday Imrének (a közismert városvédő, Ráday Mihály édesapja) is kettétörte karrierjét a történelem. Hiába volt elismert művész itthon a II. világháború előtt, a származása miatt - bár ő evangélikusnak vallotta magát - hosszú évekig nem léphetett színpadra. Jellemző, hogy mikor a zsidófilmek ellen tüntető diákokat megkérdezték, látták e egyáltalán azt a mozit, ami miatt háborognak (Lovagias ügy), néma csönd volt a válasz. 1939-ben Ráday Imrét eltiltották a színházi pályától, a búcsúestjéről sokáig beszéltek a városban, a zsúfolásig megtelt Zeneakadémián köszönt el kényszerűségből a pályától és az országtól. Ekkor mát túl volt az első házasságán, amit 1930-ban kötött Erdélyi Micivel. Ma úgy mondanánk, ők voltak a korszak sztárpárja, hiszen közösen alakítottak főszerepet például a Duna-parti randevúban és a Szerelemből nősültem című kasszasikert hozó filmekben. A második szerelmét a II. világháború alatt, a mellőzés időszakában ismerte meg. Ferda Erzsébettől (elismert divatszalonja volt Budapesten) két gyermeke született, Mihály és András. Talán sosem váltak volna el egymástól, ám 1960-ban meghalt az imádott felesége, ráadásul egy évvel korábban, 15 évesen András fiukat is elragadta a halálos betegség. Ráday Imre ekkor már újra játszhatott itthon és élt is a lehetőséggel. Aztán harmadszor is megházasodott, a színésznő Pápai Erzsit vette el feleségül. Ráday Imre ma 35 éve, 1983-ban távozott az élők sorából. A fiából, Ráday Mihályból szintén ismert ember lett. Annak a városnak a féltője, gondozója, amely a harmincas években az édesapját ünnepelte. Ő szerencsére még köztünk van.  
 
0 komment , kategória:  Nagy elődök  
Kiss Manyi.
  2018-03-13 19:21:00, kedd
 
  Egy zseniális színésznő, aki nem ijedt meg a ráncaitól és idősebb korában is tökéletesen hozta a szerepeket. Egy humoros erdélyi lány, akinek bár három nagy szerelme is volt, az igazi boldogságot sosem találta meg Ma 107 éve született egy csöppnyi faluban, Magyarlónán. A szülei négy éves korában elváltak, az édesanyja testvére nevelte. Talán ezért, talán másért, de mérhetetlen szeretetéhsége volt. Tizennyolc évesen már Szegeden játszott, megismerkedett a híres olasz bűvészcsaládba tartozó kackiás bajszú Alfredo Uferinivel és a szerelem sodorni kezdte. A színészet helyett artistaként lépett fel külföldi cirkuszokban, hozzá ment Alfredóhoz, ám idővel érezte, bezárult a kalitka ajtaja. Nem bírta tovább és elhagyta a férjét, majd Budapestre jött játszani. Itt talált rá aztán az igazi nagy szerelem. Gróf Károlyi István rabolta el a szívét. Kiss Manyit nem a pénz, csak az érzelmek vitték a gróf karjai közé. Károlyi István is hajlott a házasságra, ám az anyja a gyökértelen, erdélyi színésznőnél rangosabb partnert képzelt el fiának. Megmérgezte a kapcsolatukat, a gróf nem mert ellent mondani anyjának, így véget ért a szerelem. A közelállók szerint Manyi soha nem heverte ki a szakítást, élete végéig szomorúság lett rajta úrrá, ha a grófra gondolt. A színészi karrierben nyert vigasztalást, állandó szereplője lett a II. világháború előtti imádott magyar filmeknek (Maga lesz a férjem, 3:1 a szerelem javára, Pesti mese). A világégést nehezen élte meg, félt a haláltól, azt találta ki, hogy bolondnak tetteti magát, így az ideggyógyintézet zárt falai között átvészelheti a háborút. Így is tett - tökéletesen alakította a szerepet -, ám csak a sárga házban derült ki, hogy a legtöbb bolond hozzá hasonlóan csak megjátssza magát. Később vállalta, hogy magyar katonáknak énekel a fronton. Ezért a háború végeztével tiltólistára került. A fronton ismerte meg a harmadik szerelmét, a katonatiszt Bakonyi Jánost. Mivel 1945 után nem volt jó ajánlólevél, ha valaki tiszt volt Horthy-hadseregében, ezért Kiss Manyi azt találta ki, Bakonyi valójában a sofőrje és a kertésze, összebújni így csak titokban tudtak. Kiss Manyi imádta a vicceket. Egy alkalommal a híres pályatársával, Bilicsi Tivadarral űzött tréfát telefonon. Azzal hívta fel elváltoztatott hangon, hogy ellenőrzik a vonalat a központból és arra kérte Bilicsit, mondja azt a telefonkagylóba, hogy marabu. A színész megtette többször is, sőt, még azt is vállalta, hogy a kagylót letéve, pár lépésről kiabálja, hogy marabu. Aztán kijött a sodrából, és belekiáltott a készülékbe: - most már jól lehet érteni!? Erre Kiss Manyi a saját hangján: Csak azt nem értem, hogyha annyira marja a bú, akkor minek ordít? A sokoldalú színésznő aztán súlyos beteg lett, de nem szólt róla a kollégáinak. Mindössze 60 éves volt, mikor 1971. március 29-én örökre elment.  
 
0 komment , kategória:  Nagy elődök  
Bánhidi László
  2018-03-13 19:19:39, kedd
 
  Mindenki Matula bácsival azonosította, és őt ez egyáltalán nem zavarta. A nádasban élő, bölcs remetét tökéletesen alakította, pedig eredendően teológusnak készült, nem sok köze volt a nomád élethez. Bánhidi László a ma Romániához tartozó Szatmárnémetiben látta meg a napvilágot (napra pontosan 112 évvel ezelőtt), az ízes beszéd is ott lett a sajátja. A színészet különösebben nem érdekelte, egy ismerősét kísérte el a Színművészeti Akadémia felvételijére, ám azt hitték, ő is jelentkező. Behívták, elmondattak vele egy verset, majd közölték, hogy fel van véve. Így kezdődött. A II. világháború előtt került Budapestre, már akkor is karakterszínészként számoltak vele. Egy alkalommal az ünnepelt kedvenc, Csortos Gyula nézte ki egy szerepre, a válogatáson azt mondta, az a hegyes orrú kapja a szövegkönyvet (ő volt Bánhidi László). A világháború alatt a fővárosban játszott, de bombatalálat érte a lakását, így egy ideig egy tanyán húzta meg magát a családjával. Az igazi ismertséget aztán a filmszerepek hozták meg számára. Az ifjúsági filmek állandó szereplője lett. Az 1967-ben bemutatott Tüskevár a csúcsra emelte. Kevesen tudják, az író Fekete István egy valós emberről formálta Matula bácsi szerepét, ám az igazi Matula magánéleti tragédiák miatt száműzte magát a természetbe. Akár illúzióromboló is lehet, de a Kis-Balaton helyett a Ráckevei Duna-ágban forgatták a film nagy részét. Nem véletlen, hogy Bánhidi a ma már legendás Indul a bakterházban is szerepet kapott, ott Konc bácsit alakította, Regős Bendegúz talán egyetlen lelki társát. Bánhidi László idős korában is filmezhetett, Bujtor István (sajnos már ő sincs közöttünk) a Balatonnál játszódó verekedős filmjeiben adott lehetőséget neki, nagy tisztelője volt az idős színésznek. Bánhidi László a magánéletéről keveset beszélt, a felesége mellett élte le az életét, egy fia és egy lánya született. A lánya hosszú évekkel ezelőtt azt nyilatkozta, Bánhidi remek apa volt, sokat törődött velük. Matula bácsi - bocsánat, Bánhidi László - 1984-ben, 78 éves korában hagyott itt minket. Soha nem állt sorba díjakért, habár több mint ötven évet volt színész, egyetlen kitüntetést, szakmai elismerést nem kapott. Persze tudta ő, a legnagyobb elismerést megkapta. Ő volt Matula, több százezer kisgyerek fogadott nagyapja  
 
0 komment , kategória:  Nagy elődök  
Millvina Dean
  2018-03-06 15:43:48, kedd
 
  1912-ben február 1-én született, a Titanic hajókatasztrófa legfiatalabb túlélője. Az angol Millvina Dean mindössze két és fél hónapos volt, amikor az anyja karjában felkerült a Titanic fedélzetére. A családja a kivándorlás mellett döntött, édesapja dohányboltot akart nyitni Kansasban. Sokáig úgy tűnt, nem lesz helyük a hajón, ám végül harmadosztályú utasként felszállhattak a Southampton kikötőjében horgonyzó Titanicra. Ott volt a fedélzeten Millvina két éves bátyja is. Az apa április 14-én éjjel érezte, hogy jéghegynek ment a hajó és azonnal szólt a feleségének, hogy menjen a fedélzetre a gyerekekkel. Az anya és két gyermeke hamar mentőcsónakba került, az apát azonban soha többé nem látták. A mindössze két hónapos Millvina csak nyolc éves korában tudta meg, hogy a katasztrófa túlélői közé tartozik. A kansasi dohányboltból nem lett semmi, a csonka család ahogy lehetett, visszautazott Angliába. Millvina Dean sokáig nem foglalkozott a Titanic történetével, csak miután egyre több tévétársaság és újság kereste meg kérdésekkel. Aztán viszont rendszeres szereplője lett az évfordulós megemlékezéseknek. Millvina anyukája 96 évesen, bátyja 81 éves korában halt meg, a legfiatalabb túlélő viszont még az édesanyjánál is tovább élt. 2009-ben távozott az élők sorából, és ekkor már nem csak a legfiatalabb túlélő, hanem a legidősebb túlélő is volt. Az utolsó éveiben sokat betegeskedett (sosem házasodott meg és gyerekei sem lettek), a rokonság ezért elárverezte azt a bőröndöt, amit a Titanic Segélyszervezet adott az anyjának, a New York-i visszaindulás előtt. Millvina Dean a Titanic vízre bocsátásának 98. évfordulóján halt meg egy angliai idősek otthonában.  
 
0 komment , kategória:  Nagy elődök  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 47 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 220 db bejegyzés
e év: 401 db bejegyzés
Összes: 31131 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1639
  • e Hét: 4726
  • e Hónap: 63301
  • e Év: 255601
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.