Belépés
csibi52.blog.xfree.hu
Fel a fejjel semmi remény,vagy talán mégis? Huszák János
1946.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Kövön sült pisztráng.
  2009-10-26 10:06:58, hétfő
 
 


Kövön sült pisztráng

Igen élvezetes a kövön sült pisztráng is. A halakat megtisztítjuk, félbehasítjuk, de nem sózzuk meg. Nagy, lapos köveket megmossuk, és egymásra teszünk, majd tüzet rakunk föléjük. Egy csupor vízbe sót, felaprított füstölt szalonnát, pirospaprikát teszünk, felforraljuk, majd félretesszük. Ha a kövek elég forróak, a parazsat félrehúzzuk. A köveket elrendezzük és leseperjük, majd egy kis szalonnadarabkával megdörzsöljük, hogy a hal ne süljön a kőhöz. A halszeleteket a forró kövekre fektetve sütjük meg. Ha kész, falatonként a meleg paprikás lébe mártogatva ízleljük. A besózott pisztrángot vajjal meglocsolva sütőbe tesszük, és ha félig kész, tejföllel és fehérborral meglocsolva készre pároljuk.

Megjegyzés: Más hegyi folyóbeli halakat is elkészíthetünk ilyen módon. A kövön sült pisztráng kedvenc csemegéje a sebes-körösi pisztránghorgászoknak.
 
 
0 komment , kategória:  Hal receptek  
Sült pisztráng fokhagymamártás
  2009-10-26 10:04:01, hétfő
 
 


Sült pisztráng fokhagymamártással

Hozzávalók
3 szép pisztráng (kb. 75 dkg darabonként)
2 evőkanál liszt
olaj
1 fej fokhagyma
tárkonyecet
só, bors
2 fej vöröshagyma
1 citrom
A megtisztított, kicsontozott, tenyérnyi nagyságúra szeletelt halat citrom levével bedörzsöljük. Enyhén megsózva 1 órán át állni hagyjuk. Akkor kevéske borssal meghintjük, és lisztbe mártva bő, forró olajban megsütjük. 1 fej megtisztított fokhagymát mozsárban összetörünk, majd csuporban, kevés tárkony ecettel és sóval, 1 kiskanál reszelt vöröshagymával jól összekeverjük, ezt adjuk fel a hal mellé mint ízelítőt, s héjában főtt apró burgonyát mint köretet.
Megjegyzés: különösen a fehér húsú, s nem zsíros halak készíthetők ily módon.
 
 
0 komment , kategória:  Hal receptek  
Pisztráng kékre főzve.
  2009-10-26 10:01:49, hétfő
 
 


Pisztráng kékre főzve

Hozzávalók:
4 db pisztráng
4 dkg vaj,
ecet (10 %-os)

A megtisztított pisztrángokat néhány percre ecetbe áztatjuk, majd megsózzuk. Mély tűzálló tálba 3 dl vizet öntünk és belerakjuk a sózott pisztrángokat. Aztán 6-8 perc alatt puhára főzzük, félidőben megforgatjuk.
Tálaláskor a halakat olvasztott vajjal meglocsoljuk. Köretnek vajas, petrezselymes burgonyát adunk.
 
 
0 komment , kategória:  Hal receptek  
Sült pisztráng.
  2009-10-26 09:58:28, hétfő
 
 


Sült pisztráng

Hozzávalók:
2 nagy vagy 4 kisebb pisztráng
2 dl citromlé
só, bors, pirospaprika
1 evőkanál liszt
1 zsemle
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vaj vagy margarin
A konyhakész pisztrángok belsejét locsoljuk meg citromlével, a hal oldalait vágjuk be. Só, bors, pirospaprika, liszt keverékével dörzsöljük be a halakat. A zsemlét felezzük el és a lapos felével, lefelé helyezzük egy tűzálló tálba. A fél zsemlékre ültessük fel a halat. Ha a zsemle túl nagy lenne, akkor vágjuk kisebbre. A bevágásokba tűzzünk fokhagyma szeletkéket. A halra helyezzük el a vajdarabkákat és süssük letakarva 15 percig. Pihentessük 3 percig. Petrezselymes vagy majonézes burgonyával tálaljuk. Ezt az elkészítési módot más kis halak esetében is alkalmazhatjuk.
 
 
1 komment , kategória:  Hal receptek  
Tihanyi süllőszelet.
  2009-10-22 10:56:32, csütörtök
 
 


Tihanyi süllőszelet

Hozzávalók:
1,80 kg süllő
só, törött bors
10 g zselatin
30 g füstölt lazac
tárkonylevél
300 g halaszpik
salátalevelek
3 db kemény tojás
4 dl tartármártás
A franciasalátához:
250 g sárgarépa
200 g burgonya
100 g alma
100 g ecetes uborka
150 g zöldborsó
20 g mustár
só, bors
citromlé
A majonézmártáshoz:
3 db tojássárgája
1 db citrom leve

ecet
cayenne bors
5 dl olaj
A süllőket kifilézzük, bőrüket lefejtjük, majd a fennmaradó részekből (fej, gerinc, uszony, bőr) 3-4 dl hallevet főzünk. Közben a filékből a szálkát kihúzzuk, és úgy hajtogatjuk, hogy lehetőleg 12 egyforma háromszöget nyerjünk. A háromszögön kívül eső részeket levágjuk, vagy aláhajtogatjuk, és húsverővel gyengéden hozzáütögetjük. Ezután a filét gyengén besózzuk, enyhén megborsozzuk, és az alaplében puhára főzzük, majd ebben a levében lehűtjük. Közben elkészítjük a majonézmártást. Egy habüstbe vagy porcelántálba a tojássárgákat, sóval, pár csepp ecettel, kevés citromlével ízesítjük, majd habverővel történő erőteljes keverés mellett lassanként csurgatjuk hozzá folyamatosan az olajat. Ezzel a mártás fokozatosan sűrűsödik. Ha túl sűrű lenne, kevés citromlével hígítjuk, és addig folytatjuk a keverést, míg az olaj el nem fogy. Az így elkészített majonézt kétfelé osztjuk. Egyik feléhez hozzákeverjük a langyos hal alaplében feloldott zselatint (másik felét a franciasalátához fogjuk felhasználni). A franciasaláta készítéséhez a megtisztított, apró kockára vágott zöldséget sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, lehűtjük. A héjában főtt burgonyát, a megtisztított almát és az uborkát szintén kockára vágjuk és a konzervzöldborsóval, a főtt zöldséggel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, mustárral, citromlével ízesítjük és összekeverjük az elkészített majonéz másik felével. A zselatinos majonézmártással bevonjuk a lecsurgatott hideg halat, amikor megdermed rajta, füstölt lazac és zöld tárkonylevél-csíkkal díszítjük. (Ha a bevonó mártás túl sűrű, olvasztott aszpikkal hígítjuk, ha túl híg és lefolyik a halról, még kevés zselatint adjunk hozzá.) Tálaláskor a halszeleteket franciasaláta-alapra helyezzük, kockára vágott aszpikkal, fejes saláta levelekkel és kemény tojás-gerezdekkel díszítjük. Külön tálban tartár-, zöld- vagy csíki mártást adunk hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  Hal receptek  
Süllőszelet magyarosan
  2009-10-22 10:48:23, csütörtök
 
 


Süllőszelet magyarosan

Hozzávalók:
2 kg süllő
80 g zsír
250 g vöröshagyma
150 g zöldpaprika
60 g friss paradicsom
15 g fűszerpaprika

3 dl tejföl
1 dl fehérbor
20 g vaj
30 g zsír
30 g liszt
A halat kibelezzük, kifilézzük, a bőrt lefejtjük, a filéket enyhén besózzuk. A fejet, gerincet, uszonyokat, bőrt zsírban megpirított hagymával, apróra vágott zöldpaprikával, paradicsommal, fűszerpaprikával, sóval, 1 liter vízzel 0,5-1 órán át főzzük, leszűrjük, hozzáadjuk a tejfölt. Közben a halat kevés borban, megvajazott zsírpapírral lefedve, sütőben puhára pároljuk. Végül a fenti mártást zsírból és lisztből készült világos rántással berántjuk, majd azt átszűrve a megfőtt halszeletekre öntjük. Vajas, petrezselymes burgonyát vagy galuskát adunk mellé.
 
 
0 komment , kategória:  Hal receptek  
Zöldséges forrázott fogas-fil
  2009-10-22 10:43:06, csütörtök
 
 


Zöldséges forrázott fogas-filé

Hozzávalók:
70 dkg fogas-filé
40 dkg vegyes zöldség
1 db citrom leve
5 dkg gomba
1 csokor petrezselyem zöldje
só, babérlevél, bors
Mély jénai tál aljára helyezzük a tisztított, vékony méretre vágott vegyes zöldség felét, erre rétegezzük a sózott, borsozott halszeleteket. Tetejére halmozzuk a maradék zöldséget és a gombát. Citromlével meglocsoljuk, és annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje. Finomra vágott petrezselyem zölddel meghintjük, befedjük, a mikrohullámú berendezésben 8-10 percig főzzük. Saját levében, sós burgonyával tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Hal receptek  
. Fogasszeletek sajtmártással.
  2009-10-22 10:36:47, csütörtök
 
 


. Fogasszeletek sajtmártással
Hozzávalók:
80 dkg fogas színhús
4 adag sajtmártás
4 dkg vaj
2 evőkanál fehérbor
3 evőkanál víz vagy hal alaplé
4 evőkanál reszelt sajt
1 evőkanál zsemlemorzsa

Vékonyan kivajazott tűzálló tálba tesszük a halszeleteket, ráöntjük a fehérbort és a hal alaplét vagy a vizet. Sózzuk, borsozzuk, lefedve 4 percig pároljuk. Elkészítjük a sajtmártást, a hal fehérboros párolólevéből is adunk hozzá. A halszeletekről lecsurgatjuk a párolólét, majd bevonjuk a mártással. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal, zsemlemorzsával, vajdarabkákat teszünk rá, majd 2-3 perc alatt ráolvasztjuk a sajtot a sütőben.
 
 
0 komment , kategória:  Hal receptek  
Meddig friss a hal?
  2009-10-20 10:06:06, kedd
 
  MEDDIG FRISS? A hal már szobahőmérsékleten is gyorsan romlik, s jégen tartva is jóval rövidebb ideig tárolható, mint a melegvérű állatokból származó húsok. Így a legtisztább élő hallal dolgozni, de ha erre nincs mód, akkor figyelni kell az árulkodó jeleket: a friss (jegelt) hal szeme telt, tiszta, tükröző (az állotté apadt, homályos), a bőre és a pikkelyzete ép (a romlotté hiányos, lepedékes, illetve laza), a kopoltyúja vörös vagy rózsaszín (a bomlófélben levőé szürkés, sárgás vagy barnás és kellemetlen szagú).
Venesz József egyszerű tesztet ajánl a hal frissességének vizsgálatára: az állatot vízbe dobjuk, ha lemerül az aljára, akkor használható, viszont, ha feljön a felszínre, vagy lebeg, akkor már bomlásnak indult.
A friss hal jégen (azaz 0-5 Celsius-fok között) is csak 2-4 napig tartható el. Ez az idő egyebek mellett a hal méretétől is függ. (A kifejezetten nagy testű halaknál olykor alkalmaznak 1-2 napos jeges "érlelést" is a hús puhítására. Ekkor a legalább 15-20 kilós állatot kibelezik, szárazra törlik, s a bőrében hagyva pihentetik.)
A mélyhűtött halaktól óvakodni kell, ha nincsenek tökéletesen átfagyva, mert egy ilyen tortúra után még könnyebben romlanak. (Emiatt a halra fokozottan igaz az, hogy az egyszer már kiengedett ételt sosem fagyasztjuk vissza.) Egyébként a gyorsfagyasztott halakat mindig lassan - 0 Celsius-fok közeli hőmérsékleten - olvasztjuk ki, s azonnal feldolgozzuk.
 
 
0 komment , kategória:  Hal receptek  
Mikor legjobb a hal?
  2009-10-20 10:03:19, kedd
 
  MIKOR A LEGJOBB? Vannak szerzők, akik szerint a halak íze nemcsak életük során változik, hanem még az év különböző szakaszaiban is eltérő. Például Tolnai Kálmán, számos "halkönyv" írója úgy tartja, hogy a középkorú halak a legjobbak, mert a fiatalok és az idősek húsa egyaránt szárazabb. Ugyancsak tőle tudjuk, hogy a halak szexuálisan aktív periódusukban kevésbé ízletesek, így - nálunk - késő ősztől kora tavaszig a legzamatosabb a húsuk.  
 
0 komment , kategória:  Hal receptek  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 13622 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 207
  • e Hét: 465
  • e Hónap: 3449
  • e Év: 9864
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.