Belépés
ennmary.blog.xfree.hu
Nem mondhatom el senkinek, elmondom,hát mindenkinek--- "Sehonnai bitang ember, Ki most, ha kell, halni nem mer,......" --Pedig , ...... :) Ennmary x
1972.11.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/19 oldal   Bejegyzések száma: 187 
VESZÉLYBEN A BETEGJOGOk
  2015-06-05 19:23:32, péntek
 
  MAGYARORSZÁG: VESZÉLYBEN A BETEGJOGOK

Az Európai Betegjogi Charta az alábbi 14 betegjogot deklarálja:
A megelőzési vizsgálatokhoz való jog
A hozzáféréshez való jog
Az információhoz való jog
A hozzájárulási jogosultság
A szabad választás joga
A titoktartás és a bizalmas adatkezelés biztosításának joga
A beteg rendelkezésére álló idő figyelembe vételének kötelezettsége
A színvonalas szolgáltatás követelménye
A biztonság követelménye
Az innováció követelménye
A felesleges fájdalmak elkerülésének joga
A személyre szabott kezelés joga
A panasznyújtás joga
Az eseti kompenzáció joga

Hiába szabályozza törvény a hazai betegjogokat is, de azok betartása is csak illúzió marad. Nem csak az egészségügyben dolgozók elvándorlása okoz gondot, hanem anyagi okok is nehezítik az aggasztó helyzetet.

Jövőre sem jut több pénz az egészségügyre. A kórházaknál a teljesítmény volumenkorlát szab határt az ellátásnak, ezt az állapotot tudomásul kell venni - erről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter nemrég Baló György RTL KLUB műsorában.

A kórházszövetség elnökének véleményéről a medicalonline.hu hírportál cikkében olvashatunk.
Elmondja, miért látja veszélyesnek azt, hogy a jövő évi költségvetésben sem jut több pénz az egészségügyre, mint 2015.évben.
Mindenki úgy vigyáz az egészségére, ahogy tud. Ma már alig találkozunk egészségmegőrző programokkal, tájékoztatásra és betegségmegelőzésre már nem is jut pénz. A kórházakban, a járó-beteg szakrendeléseken, de előfordul, hogy még a háziorvosnál is sérülnek a betegek jogai.
Az alapvető betegjogok súlyosan sérülnek a szentgotthárdi pszichiátriai otthonban, ezt az ombudsman is megállapította. Kijárási tilalom, különböző szankciók nehezítik az ottani betegek életét. A zsúfoltság és az ápolóhiány is veszélyezteti az ellátás biztonságát.
A kormány, még a beteg gyermekek sorsa iránt sem érzékeny.
,,Beteg gyerekeket megtiporni nem éppen keresztényi cselekedet - gondolná az ember. Egy katolikus iskola viszont épp ezt teszi, utcára rak autista diákokat" - írja a borsonline.hu
Ha a 14 alapvető betegjogra gondolunk, bizony el kell ismerni, hogy számos ponton sérülnek a betegek jogai. Ha pl. a megváltozott munkaképességű személyek betegjogait vizsgáljuk, a 14 alapvető betegjogból legalább 10 betegjoga sérül az érintettnek a betegség megelőzéshez való jogtól kezdve egészen az eseti kompenzációs jogig bezárólag. A panasznyújtás joga is számos buktatóval akadályozott.
Általában nem történik meg a beteg egészségügyi rehabilitációja, úgy kényszerítenék munkára, amikor rehabilitálhatóvá minősítik vissza a rokkantakat. Az önmagában is betegjogsértés, ha a felülvizsgálaton visszaminősítés miatt munkaképesnek, vagy rehabilitálhatónak véleményezik a beteget, miközben nem kap munka-alkalmassági igazolást a szakorvostól, ha munkaképessé ítélik meg az új komplex minősítéssel az állapotát.
A színvonalas egészségügyi szolgáltatás követelményéről, mint alapvető betegjogról mit gondoljunk, amikor egyre több beteg hal bele az ellátatlanságba? A legszomorúbb az, hogy pénz lenne rá a költségvetésben, csak a kormányzati szándék hiányzik. Az államnak nem érdeke a betegeket meggyógyítani, főleg akkor nem, ha a beteg, már krónikus betegségekben szenved.

Az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rokkantakat betegen kényszerítené a kormány munkára. Az orvosi rehabilitációt nem biztosítja számukra, hogy visszatérhessenek a nyílt munkaerőpiacra. A volumenkorlát eleve gátat szab a hosszabb rehabilitációnak, ezáltal betegjogokat sért. A kormány nem törekszik a rokkantak gyógyítására. Számukra azért nyújt csak segélyes pénzellátást, hogy mihamarabb épüljenek le még jobban a súlyos betegek. Az egészségtelen táplálkozás újabb betegségek melegágya.
Előbb-utóbb majdcsak meghal a beteg, és akkor hatékony az állami spórolás, ha nem kell már nyugdíjat sem fizetni neki. ,,Magyarország ebben is jobban teljesít!"
Link
 
 
0 komment , kategória:  Hírek, nálunk...!!   
BOLDOGTALAN AGYAROk
  2015-06-05 18:58:18, péntek
 
  BOLDOGTALAN MAGYAROK

Nem kell a tulajdon a mai fiataloknak, csak teher számukra a birtoklás, csak elérni szeretnének valamit, hozzáférni ahhoz.

A hozzáférés alapú gondolkodásban és közösségi fogyasztásban a gazdasági racionalitás a legfontosabb érv.,,Ma egy olyan lakásban lakok, amelyet nem tudnék megvenni, ha pedig hitelből finanszíroznám, akkor beragadnék oda, elveszne a mobilitásom" - mondja egy nyilatkozó.
Nem kell nekik vagyontárgy, akkor érzik magukat szabadnak, ha pl. nincs lakásuk:
Az Eurostat felmérése szerint, a magyarok az életük szinte minden területén elégedetlenek. Sokkal nagyobb nálunk az elégedetlenség, mint más országokban. Egyedül Bulgária előz meg csak minket, az elégedetlenkedők sorában.
Hazánkban elfásultak, szomorúak, megkeseredettek az emberek. Nem csak az idősebb generáció, hanem sajnos már a fiatalok is.

Magas a munkanélküliség a pályakezdők körében (20%), emiatt is sok a szorongós és depressziós fiatal. Kiégnek a stressztől, sokuk számára a szociális biztonság hiánya elfogadhatatlan. Közülük, aki teheti, az külföldön próbál szerencsét. Aki viszont itt ragad, azon a kiszolgáltatottság miatt úrrá lesz a depresszió.

Hazánkban évente kb. 25 ezer ember próbálkozik önkezével véget vetni az életének. Ebből kb.10%-nak sajnos ez sikerül. Magyarország a második helyen áll az Európai Unióban.
A kormány szociális érzéketlensége felerősíti az emberek félelmét, beléjük égeti, hogy egyre sötétebben lássuk a jövőt. Rajtunk múlik, hogy mikor világosodunk meg, rajtunk múlik, milyen jövőt építünk önmagunknak.
,,A mi feladatunk nem az, hogy megjósoljuk a jövőt, hanem az, hogy felkészüljünk rá".

(,,Periklész")
Link
 
 
0 komment , kategória:  Hírek, nálunk...!!   
egészségügy,.
  2015-05-25 11:01:42, hétfő
 
  LEBÉNULHAT A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY?

A sajtóhírekben olvashattunk róla, hogy gyorstalpaló tanfolyamokon képzik majd ki a magyarországi nővéreket, hogy a ,,szakemberhiány" ne okozzon gondokat:
Akár arra is felkészülhetünk a villámgyorsan ,,kiképzett" nővérekkel, hogy megtörténhet az is, hogy az újdonsült nővérke nem fog tudni eligazodni hirtelen, hogy mi micsoda, és mire való?
Nálunk nem ritka, hogy 40-50 betegre egyetlen ápoló jut csupán a nagy nővérhiány miatt. Viszont, Németországban, már azért is sztrájkolnak, ha 12 betegre jut egy nővér? Szerintük az is nagyon megterhelő:
Akkor mit szólnának a magyarországi viszonyokhoz? Mit szólnának a rendkívül megterhelő, felelősségteljes munkához és az alacsony bérekhez?

Nálunk már arról szólnak a hírek, hogy az emberek fele, ha időben szeretne orvoshoz fordulni, akkor a magánrendeléseket kell igénybe venni. Az állami egészségügyi szolgáltatás egyre aggasztóbb. Már 90 milliárd forintra emelkedett a kórházak kint levősége.

Mindenkinek meggondolandó, hogy hogyan vigyáz az egészségére:
Sietni kellett a kormánynak, mert az ápolók elégedetlensége után a szociális dolgozók is demonstrálni akarnak május 29-én.

A szociális dolgozóknak tett ígérvényről olvashatunk, akik bérét júliustól rendeznék:
Más országokban láthatjuk, hogy a kutatások alapján megtalálták az összefüggéseket a szegénység és a megbetegedések között. Minél szegényebbek vagyunk, annál több gondot okoz az egészséges táplálkozás hiánya. Hazánkat nem érte még utol ez a felismerés.
Akik már betegek, azoknak sokkal jobban oda kellene figyelni az egészséges táplálkozásra a szigorúan betartandó diétákra, mint például a cukorbetegek, stb. Viszont, a rokkantak egy élet munkája után olyan kevés pénzellátást kapnak, hogy abból nemhogy a diétához, de még a legolcsóbb, egészségtelen élelmiszerekhez sem bírnak hozzájutni. A lakás fenntartásra, a gyógyszerekre sem elég a havi juttatás, amit az államtól kapnak.

Na, de ennyi pénzekből, hogy képzelte a kormány, hogy meg lehet élni?

Link
 
 
0 komment , kategória:  Hírek, nálunk...!!   
Rokkantsági ellátás 2015 – HIVATALOS
  2015-05-25 10:15:26, hétfő
 
  Rokkantsági ellátás 2015 - HIVATALOSLink

Rokkantsági ellátás 2015 - HIVATALOS

Ki jogosult rokkantsági ellátásra?

Az a személy, akinek az egészségi állapota a komplex minősítés alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű és aki a kérelem benyújtását megelőző
- 5 éven belül legalább 1095 napon át,
- 10 éven belül legalább 2555 napon át vagy
- 15 éven belül legalább 3650 napon át biztosított volt és
- keresőtevékenységet nem végez és
- rendszeres pénzellátásban nem részesül, továbbá
- akinek foglalkozási rehabilitációja nem javasolt és akinek az egészségi állapota 51-60% között van és a rehabilitálhatóság szociális szempontú vizsgálata alapján a rehabilitációja nem javasolt (B2 kategória), valamint annak a személynek, akinek a foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, vagy aki tartós foglalkozási rehabilitációt igényel és a kérelem benyújtásának, vagy a felülvizsgálat időpontjában az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam az 5 évet nem haladja meg.
- akinek foglalkozási rehabilitációja nem javasolt, és egészségi állapota 31-50 % közötti (C2 kategória), valamint annak a személynek az esetében, aki tartós foglalkozási rehabilitációt igényel és a kérelem benyújtásának időpontjában az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam az 5 évet nem haladja meg,
- aki kizárólag folyamatos támogatással foglalkoztatható és egészségi állapota 1-30 % közötti (D kategória),
- akinek egészségkárosodása jelentős és önellátásra nem vagy csak segítséggel képes, és egészségi állapota 1-30 % közötti (E kategória).

Mi alapján állapítják meg a rokkantsági ellátás összegét?
A jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben (referencia időszak) elért havi átlagjövedelem (legalább 180 nap) alapján.
Mi történik abban az esetben, ha az igénylő a kérelem benyújtását megelőző évben nem rendelkezik jövedelemmel?
Ebben az esetben azt vizsgálják, hogy az igénylő közvetlenül a kérelem benyújtását megelőzően rendelkezik-e legalább 180 naptári napi jövedelemme


Mi alapján állapítják meg a rokkantsági ellátást, ha az igénylő a kérelem benyújtásakor egyáltalán nem rendelkezik jövedelemmel?
Ha a jogosult nem rendelkezik legalább 180 naptári napi jövedelemmel vagy egyáltalán nem rendelkezik jövedelemmel az ellátást a 2012-ben érvényes minimálbér (93.000,- Ft) alapján állapítják meg. Ha a jogosult amiatt nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, mert a vizsgált időszakban vagy ennek egy részében táppénzben, baleseti táppénzben részesült, ha az számára kedvezőbb, a táppénzt, baleseti táppénzt megelőző 180 naptári napi jövedelmet kell figyelembe venni..

Mi alapján állapítják meg a rokkantsági ellátást, ha az igénylő korábban rehabilitációs járadékban részesült?
Abban az esetben, ha a 2011. december 31-én rehabilitációs járadékban részesülő személy részére 2014. január 1-jét követően rokkantsági ellátás kerül megállapításra, az ellátás összegének meghatározása során, ha az számára kedvezőbb, havi átlagjövedelemként a megszűnést megelőző hónapra járó rehabilitációs járadék összegének 140 százalékát kell figyelembe venni.

Mennyi a rokkantsági ellátás összege?
Annak a megváltozott munkaképességű személynek, akinek:
- egészségi állapota alapján foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, azonban a komplex minősítés szakmai szabályairól szóló rendeletben meghatározott egyéb körülményei miatt foglalkozási rehabilitációja nem javasolt és akinek az egészségi állapota 51-60% között van és a rehabilitálhatóság szociális szempontú vizsgálata alapján a rehabilitációja nem javasolt (B2 kategória), valamint annak a személynek, akinek a foglalkoztathatósága rehabilitációval helyre-állítható és a kérelem benyújtásának időpontjában az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam az 5 évet nem haladja meg, a havi átlagjövedelem 40 százaléka, de legalább a minimálbér 30 százaléka (27.900,- Ft) és legfeljebb a minimálbér 45 százaléka (41.850,- Ft)
- annak a megváltozott munkaképességű személynek az esetében, akinek egészségi állapota alapján tartós foglalkozási rehabilitációt igényel, azonban a komplex minősítés szakmai szabályairól szóló rendeletben meghatározott egyéb körülményei miatt foglalkozási rehabilitációja nem javasolt, és egészségi állapota 31-50 % közötti (C2 kategória), valamint annak a személynek az esetében, aki tartós foglalkozási rehabilitációt igényel és a kérelem benyújtásának időpontjában az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam az 5 évet nem haladja meg, a havi átlagjövedelem 60 százaléka, de legalább a minimálbér 45 százaléka (41.850,- Ft) és legfeljebb a minimálbér 150 százaléka (139.500,- Ft)
- annak a megváltozott munkaképességű személynek, aki kizárólag folyamatos támogatással foglalkoztatható és egészségi állapota 30 % alatti (D kategória) a havi átlagjövedelem 65 %-a, de legalább a minimálbér 50 %-a (46.500,- Ft) és legfeljebb a minimálbér 150 %-a (139.500,- Ft)
- annak a megváltozott munkaképességű személynek, akinek az egészségkárosodása jelentős és önellátásra nem vagy csak segítséggel képes, és egészségi állapota 30 % alatti (E kategória) a havi átlagjövedelem 70 %-a, de legalább a minimálbér 55 %-a (51.150,- Ft) és legfeljebb a minimálbér 150 %-a (139.500,- Ft).
Emelkedik-e a rokkantsági ellátás összege?
A rokkantsági ellátást a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény nyugdíjemelésre vonatkozó szabályai szerint, azzal megegyező arányban emelik, 2015-ben 1,8%-kal.

Méltányosságból emelhető-e a rokkantsági ellátás összege?
Nem, a rokkantsági ellátás összegének emelésére még méltányosságból sincs lehetőség.

A rokkantsági ellátás mellett lehet-e kereső tevékenységet folytatni?
Igen, azonban az ellátást meg kell szüntetni, ha a rokkantsági ellátásban részülő kereső tevékenységből származó jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 %-át (2015-ben 157.500,- Ft). A biztosított egyéni és társas vállalkozó esetén minimálbér alatt a garantált bérminimumot kell érteni, mely 2015-ben 122.000,- Ft.

Mikor szüntetik meg a rokkantsági ellátásra való jogosultságot?
Ha az ellátásban részesülő
- kérte,
- más rendszeres pénzellátásban részesül, ide nem értve a keresőképtelenségre tekintettel folyósított táppénzt, baleseti táppénzt, valamint a gyermek egy éves kora után megállapított gyermekgondozási díjat,
- egészségi állapotában olyan tartós javulás következett be, amely alapján a jogosultsági feltételek már nem állnak fenn,
- keresőtevékenységet folytat, és jövedelme 3 egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát (a biztosított egyéni és társas vállalkozó esetén minimálbér alatt a garantált bérminimumot kell érteni)
- foglalkoztatására a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozat hiányában került sor,
- az értesítési kötelezettségét neki felróható okból nem teljesíti, vagy a felülvizsgálat során neki felróható okból nem működik együtt.

Hol kell benyújtani a rokkantsági ellátás megállapítására vonatkozó igényt?
Az ellátás megállapítását formanyomtatványon a lakóhely szerint illetékes fővárosi, megyei kormányhivatlnál, a külföldön élő, tartózkodó kérelmező esetén Budapest Főváros Kormányhivatalnál.

Van-e bejelentési kötelezettsége a rehabilitációs ellátásban részesülő személynek?
A rehabilitációs ellátásban részesülő személynek tizenöt napon belül értesítenie kell a lakó- vagy tartózkodási helye szerinti kormányhivatalt, ha az egészségi állapotában tartós javulás vagy rosszabbodás következett be, keresőtevékenységet folytat, keresőtevékenységet megszűnt.

2015. április

Forrás :Emberi Erőforrások Minisztériuma

Rokkantság, rehabilitáció, átmenet: Link


infó !!!!


Tájékoztató az ,,Ellátottak utazási utalványá"ról
Link2015. február 19.
Nyomtatás

Az ,,Ellátottak utazási utalványa" elnevezésű közokiratra vonatkozó szabályokat a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet 4 §-a tartalmazza.

Az ,,Ellátottak utazási utalványá"-t az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Nyugdíjfolyósító Igazgatósága (továbbiakban Nyugdíjfolyósító Igazgatóság) a tárgyév március 31-éig azon jogosultak részére juttatja el, akik az év április 1-jéig a 65. életévüket nem töltötték be. Az utazási utalványt minden jogosult azonos módon, vonalkóddal ellátott, átvételi elismervényes küldemény formában kapja meg.

Az ,,Ellátottak utazási utalványá"-ra az utalvány kiküldésének évében 65. életévét be nem töltött személyek közül jogosultak

- a saját jogú nyugellátásban, valamint azzal azonos elbírálás alá eső ellátásban részesülő személyek (öregségi nyugdíj; a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított öregségi és rokkantsági nyugdíjsegély; Magyarországon nyilvántartásba vett egyháztól egyházi, felekezeti nyugdíj; növelt összegű öregségi munkaképtelenségi járadék; a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek, illetve az EGT-állam jogszabályai alkalmazásával megállapított öregségi nyugdíj; nemzetközi egyezmény alkalmazásával megállapított saját jogú öregségi nyugdíj),

- a hozzátartozói nyugellátásban részesülők (özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj, baleseti hozzátartozói nyugellátások, özvegyi járadék),

- a 2011. december 31-éig 57. életévüket betöltött és 2011. december 31-én előrehozott öregségi nyugdíjban, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjban, korkedvezményes nyugdíjban, bányásznyugdíjban, korengedményes nyugdíjban, az egyes művészeti tevékenységet folytatók 5/1992. (I. 13.) Korm. rendelet alapján megállapított öregségi nyugdíjában, polgármestereknek a 1994. évi LXIV. törvény 2012. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezései alapján megállapított öregségi nyugdíjában, országgyűlési képviselőknek a 1990. évi LVI. törvény 2012. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezései alapján megállapított öregségi nyugdíjában, az EP magyarországi képviselőinek a 2004. évi LVII. törvény 2012. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezései alapján megállapított öregségi nyugdíjában, szolgálati nyugdíjban részesülő személyek,

- azok a rokkantsági ellátásban részesülő személyek, akik 2011. december 31-éig 57. életévüket betöltötték és 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági nyugellátásra vagy rendszeres szociális járadékra voltak jogosultak,

- azok a rokkantsági ellátásban részesülő személyek, akik 2011. december. 31-én I. vagy II. csoportos rokkantsági nyugellátásra voltak jogosultak, illetve akiknek a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján az egészségi állapota 30%-os vagy kisebb mértékű,

- a rokkantsági járadékban, nemzeti gondozási díjban, nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesülők,

- a külföldről hazatelepült magyar állampolgárok, akik külföldről részesülnek nyugellátásban (a hazatelepülés és a jogosultság hitelt érdemlő igazolása alapján),

- a nyugdíjsegélyben részesülő egyházi személyek,

- a gyám és a gyámolt személyek, a gondnok és a gondnokolt személyek.

Az utazási kedvezményt megosztva veheti igénybe:

- a gyám és gyámolt, illetve a gondnok és a gondnokolt,

- az utazási kedvezményre jogosult a házastársával/élettársával, feltéve, hogy a házastárs/élettárs az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.Az ,,Ellátottak utazási utalványa" minden év január 1-jétől a követő év március 31-éig érvényes. Felhasználható vasúton, HÉV-en, helyközi és elővárosi autóbuszon, kompon és réven történő közlekedésre.

Az utazási kedvezmény hatálya a Magyarország területén belföldi forgalomban a helyi és helyközi menetrendszerinti személyszállítási szolgáltatásokra terjed ki.

A vasúti személyi szállításban az utazási kedvezmény a 2. kocsiosztályra érvényes. A kedvezmény helyjegyre és pótjegyre nem érvényesíthető.

Kivételt képeznek:

- a 3 év alatti, külön ülőhelyet nem foglaló gyermekek,

- a hadirokkantak (igazolt esetben kísérője), és a hadiözvegyek.

Az utalvány

- 16 alkalommal 50%-os mértékű kedvezmény igénybevételére,

- 2 alkalommal 90 %-os kedvezmény igénybevételére jogosít.

A jogosult választása szerint 2 db 50%-os mértékű kedvezmény egyidejű felhasználásával 1 db 90%-os kedvezmény érvényesíthető.

A kedvezmény egy jogcímen vehető igénybe.

Az érvényesítés módja

- az utazási utalványra feljegyzésre kerül az utazás megkezdésének helye és ideje a jegy váltásakor,

- egy utazási alkalomnak számít a kiindulási és célállomás közötti egyirányú, de több közlekedési eszköz használata is, mely esetben az utazás megkezdését követő nap 24. órájáig vehető igénybe a kedvezmény.

Az utalvány pótlására, cseréjére abban az esetben van lehetőség, ha

- a jogosult az utalvány eltulajdonításának tényét rendőrségi jegyzőkönyv, bejelentés vagy feljelentés útján igazolja, vagy

- az utalvány elháríthatatlan ok miatt megsemmisül: árvíz, földrengés, egyéb természeti katasztrófa.
Az egyéb ok miatt megrongálódott utalvány a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz történő visszajuttatása esetén kicserélhető.
 
 
0 komment , kategória:  Hírek, nálunk...!!   
tRÜKKÖZÉS A KISZOLGÁLTATOTTAKKAl
  2015-05-15 18:05:29, péntek
 
  TRÜKKÖZÉS A KISZOLGÁLTATOTTAKKAL Link

Az állami vezetők hatalmas béremelést szavaztak meg saját maguknak januártól (240 ezer forintot havonta), de az egyéb juttatásokkal kb. havi 2 milliós jövedelmük van már. Eközben a közalkalmazottak, a hivatalokban, az egészségügyben, az oktatásban, a szociális ágazatban dolgozók pedig, csak ,,aprópénzért" dolgoznak.

A munkanélküli közalkalmazottakból, ha közmunkás lesz, még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek. A legújabb trükközés olyan csapdát állít fel számukra, hogy abból már nincs tovább kivezető út.

A hvg.hu hírportálon arról olvashatunk, hogy kirúgják a közalkalmazottakat, aztán közmunkásként ,,újra alkalmazzák őket". Ezzel a trükkel, már nem jár semmiféle munkáltatói kötelezettség, na és persze a kényszerhelyzetbe került munkavállaló nem sokat ,,ugrálhat", mert azonnal az utcán találhatja magát. Ez a program, hogy mennyire ,,sikeres", a beszédes számok is árulkodók:
,,Elképesztő információ jutott a birtokunkba a mai napon, melyből kiderült, hogy a Klik által fenntartott intézményekben az elmúlt négy hónapban 86 (!!!) százalékkal nőtt a közmunkaprogramban alkalmazott munkavállalók száma. Mindez örvendetes is lehetne, ha valódi létszámnövekedésről, a munkanélküliség csökkentéséről lenne szó" - írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke.
Az ellenzéki pártok politikusai is többször jelezték a kormány felé, hogy a közmunka nem lehet, csak átmeneti megoldás a munkanélküliségben. A munkanélküli statisztikákat pedig nem szabadna kozmetikai trükkökkel manipulálni a közmunkások becsempészésével.

Most legutóbb az Együtt elnöke mondott kritikus véleményt arról, hogy már a közoktatásban is közmunkásokra cserélik le a közalkalmazottakat:
,,Szigetvári Viktor csütörtökön, a párt országos, korrupcióellenes fórumsorozatának zalaegerszegi állomását megelőző sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy "a magyar kormány, a Fidesz olyan közoktatási rendszert működtet, amelyben ma 4421 közmunkás dolgozik". Döbbenetesnek nevezte, hogy a Klik ,,közmunkásokra cseréli a közalkalmazott pedagógusokat és oktatási kisegítőket", holott a közmunkaprogram nem erre lett kitalálva".- írja a nol.hu hírportál.


Link


 
 
0 komment , kategória:  Hírek, nálunk...!!   
hiány ?
  2015-05-09 17:24:50, szombat
 
  MINDEN NAP LEGYEN EGY ÚJ REMÉNY! LinkARRA GONDOLJ, AMIT AKARSZ, NE A HIÁNYÁRA

Tudod, mi a közös egy nagyon gazdag és egy nagyon szegény emberben? Vagy egy rendkívül sikeres és egy rendkívül sikertelen emberben? Egy energiától duzzadó és egy állandóan betegeskedő emberben? Az, hogy mindannyian átlagon felül tudják alkalmazni a Vonzás Törvényét! Csak míg egyikük a vágyott dologra koncentrálva el is éri azt, másikuk a vágyott dolog hiányára...
Tudod, mi a közös egy nagyon gazdag és egy nagyon szegény emberben? Vagy egy rendkívül sikeres és egy rendkívül sikertelen emberben? Egy energiától duzzadó és egy állandóan betegeskedő emberben? Az, hogy mindannyian átlagon felül tudják alkalmazni a Vonzás Törvényét! Csak míg egyikük a vágyott dologra koncentrálva el is éri azt, másikuk a vágyott dolog hiányára koncentrálva egyre távolabb kerül tőle.

Sok ember van úgy, hogy csak úgy van. Telnek-múlnak a napjai minden különösebb történés nélkül, újabb vágyak és tervek nélkül, beletörődve abba, ami van. Mondjuk, hogy ők állnak most középen. Aztán a két szélén a két szélsőség: a sok millió problémát maguk előtt görgetők, és a sok millió pénzt, örömteli pillanatot, sikert, elismerést magukénak tudók. Nos, ez a két véglet annyira ott van a szeren, amikor a Vonzás Törvényének ösztönös alkalmazásáról beszélünk, hogy akár bármelyik pillanatban helyet is cserélhetnek.

Ezzel azt akarom mondani, hogy mindenki, aki képes volt óriási káoszt teremteni maga körül, vagy képes volt arra, hogy súlyos betegséget, esetleg tragédiák egész sorát vonzza az életébe, képes arra is, hogy rendet teremtsen, hogy meggyógyuljon, hogy fantasztikus élmények egész sorát vonzza magához. Az az élet, amit most katasztrófának, romhalmaznak lát, BIZONYÍTÉK arra, hogy tud (nem is akárhogyan) teremteni!

Az igazán mélyen lévők mindössze egy dolgot hibáztak eddig: arra koncentráltak, amit nem akartak, ahelyett, amit akartak volna. Így elsőre úgy tűnik, mintha csak egy hajszál választaná el egymástól a vágyott dologra és a nem vágyott dologra koncentrálást, hiszen még megfogalmazni is nehéz az ellentétét azoknak a gondolatoknak, amelyek belénk rögzültek a szokásos NE vagy NEM kezdetű mondatokban. “Nem akarok beteg lenni!" - Puff, már beteg is vagy. “El ne költsd a pénzt!" - Bingó, már el is úszott mind. “Csak nehogy teherbe essek!" - Gratulálunk, kismama!...

Így megy ez. A NE, NEM és társait célszerű minél előbb száműzni a szótárunkból, mert sunyi módon teremtődnek velük a nem várt események.

Ugyanakkor mindannyiunk rendelkezésére áll egy csodálatos “műszer", amely a nap minden percében jelzi, hogy a vágyott dologra, vagy annak hiányára koncentrálunk-e, hogy jót vagy rosszat teremtünk-e a jövőnkbe. Ez a “műszer" pedig nem más, mint az érzéseink, amelyek folyamatosan a tudtunkra adják, előre jelzik nekünk az előttünk álló események pozitív vagy negatív kimenetelét. Ha figyelmedet a vágyott dologra irányítod, olyan jól érzed magad, mintha már a tiéd lenne. Ha figyelmedet a vágyott dolog hiányára irányítod, rosszul érzed magad, feszült vagy, aggódsz...

Tudd, hogy minden pillanatban van választásod.
 
 
0 komment , kategória:  Hírek, nálunk...!!   
ez lenne a biztonság a korházban????
  2015-05-09 17:08:47, szombat
 
  a magatehetetlen, kiszolgáltatott emberek , "betegek" -kel , is megtörténik

Kamera buktatta le a négynapos csecsemőt kínzó kórházi ápolónőt (18+)

Veréssel és fojtogatással próbálta elhallgattatni az újszülöttet, aki kis híján belehalt a bántalmazásba. Az esetről készült felvétel hatalmas felháborodást okozott Bulgáriában.
( nem csak ott fordul elő ilyen ) itthon is hallani hasonlót

Emberölési kísérlet vádjával indítottak eljárást a szófiai Sofiamed kórház egyik ápolónője ellen, aki a szülészeten majdnem halálra vert egy négynapos kislányt. Emília Kovacseva tettét biztonsági kamera rögzítette a kórházban, egy éjszakai műszak alatt. A felvételen látni, hogy a nő ököllel üti, rázza, majd kezét a nyakára téve fojtogatja a Nikol nevű kislányt, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett a bántalmazás alatt. A kislányt az eset után egy másik kórházba szállították. Az orvosok közlése szerint fel fog gyógyulni és maradandó károsodásokat sem szenvedett a brutális verés miatt.

Link

Kovacseva akár húsz évig tartó börtönbüntetésre is számíthat, ha a bíróság bűnösnek találja a gyilkossági kísérlet vádjában. Az előzetes letartóztatásba helyezett nő védői szerint azonban inkább életveszélyt okozó testi sértés vádjában kéne eljárást indítani az ápolónő ellen - írta a Novinite.

Kovacseva elismerte, hogy megütötte az újszülöttet és fojtogatta, de az emberölési kísérlet vádjában ártatlannak vallotta magát. A kórház ,,sokkolónak" nevezte az esetet, miután napvilágra került az április 18-án készült felvétel, és közölte, hogy az ápoló szakmai múltja példás. Azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy mi vezetett a dühkitöréshez, ami egy 24 órás műszak alatt történt.

A nagy felháborodást kiváltó eset után kérdések merültek fel a kórház működésével kapcsolatban. A bolgár egészségügyi minisztérium vizsgálata több súlyos hibát talált az intézményben, és különösen a szülészeti osztályon, ahol túl kevés orvos és ápolónő dolgozott, akik alig tudták ellátni a rájuk bízott feladatokat. Kovacseva a minisztérium kórházfelügyeleti szervének vizsgálata szerint havonta legalább 240 órát dolgozott egy hónapban, a jogszabályban meghatározott 160 órás limit helyett, és havonta hat-hét alkalommal is 24 órás műszakban volt.

A kórház közvetlenül az eset után még azt állította, hogy Kovacseva idén mindössze kétszer vállalt saját kérésére 24 órás műszakot. A Sofiamed a minisztérium vizsgálatára a legfrissebb hírek szerint még nem reagált, arra hivatkozva, hogy még nem kapták meg annak jegyzőkönyvét.

 
 
0 komment , kategória:  Hírek, nálunk...!!   
itt a vége.....
  2015-05-09 16:33:02, szombat
 
  Kilakoltatták volna a rokkant férfit, öngyilkos lettLink

GYILKOS JÁTSZMÁK:Link

Hány jajkiáltás kell még a rokkantak helyzetéről, hogy rájuk figyeljen a társadalom? Hány olyan eset van, amiről nem is tudunk, hogy önkezükkel vetnek véget az életüknek a súlyos betegek, akik kilátástalan helyzetbe kerülnek a súlyos betegségeik miatt?

Hány és hány eset fog még megtörténni? Miért nem szolidáris a társadalom a kiszolgáltatott emberekkel, a rokkantakkal?

Miért akartak egy mindkét lábra amputált férfit kilakoltatni? Miért fenyegetik kilakoltatással a végrehajtók a súlyos mozgásukban korlátozott embereket?
Nincs elég bajuk ezeknek a szerencsétlen embereknek? Az országban rengeteg az üresen álló önkormányzati lakás és az átmeneti önkormányzati lakás. Miért nem biztosítottak a súlyos mozgáskorlátozottnak valahol hajlékot? Az önkormányzatok szociális osztályán miért nem foglalkoznak az ilyen esetekkel, még mielőtt a tragédiák bekövetkeznek? Miért fenyegetik az ilyen súlyos betegeket a végrehajtók a kilakoltatással?
Hol van az emberség azokból a végrehajtókból, akik kilakoltatással fenyegetik meg a lakásuk teljes vételárát megfizető kerekes székeseket is?

Nemrég írt a sajtó egy szegedi kerekes székes házaspárról, akik a KAROSZ segítségét is kérték a problémájuk megoldásához. Ott az történt, hogy az asszony és a férfi is kerekes székes.
Kénytelenek voltak a tetőteres házukat eladni, és akadálymentes lakást vásároltak teremgarázzsal. Az ingatlan teljes vételárának megfizetése után mégis a végrehajtó kilakoltatással fenyegeti őket, hogy elveszik a saját tulajdonú ingatlanjukat?

Hát ilyen embertelenség láttán minden jóérzésű ember elképed ezeken a szörnyűségeken.

Protest-öngyilkosságot követett el egy polgárőr, videóval köszönt el
Kedden kellett volna megkezdenie börtönbüntetését, szerdán főbe lőtte magát Gárer János ozorai polgárőr. A 35 éves férfi, akit zsarolási kísérletért és csalásért ítéltek el, búcsúvideót készített az öngyilkosság előtt, amelyben deklarálja: nem követett el bűncselekményt, és mindenki gondolkodjon el, jogállamban élünk-e.
Május 5-én kellett volna megkezdenie hároméves börtönbüntetését Gárer János ozorai polgárőrnek. Ehelyett a 35 éves férfi az öngyilkosságot választotta - adta hírül a Nol.hu. Május 6-án fejbe lőtte magát az Ozora és Füged közötti erdőben, szerda délután találták meg a holttestét.

A férfit másodfokon három év letöltendőre ítélték két ügy miatt. 2010-ben egy barátját egy uzsorás szorongatta, ezért ő többször felhívta az uzsorást, és csúnya szavakkal megfenyegette, olyanokat mondott neki például, hogy "a felesége rúdon fog táncolni olaszban", illetve hogy ha nem fizet félmillió forintot, kölcsönlevelek alapján feljelenti. Az uzsorás egy rendőr barátja segítségével lebuktatta a zsarolási kísérletet, és ez hozzáadódott egy 2007-es ügyhöz, ami miatt korábban másfél év felfüggesztettet róttak ki a férfira. Az elhunyt polgárőr felesége szerint akkor Gárer összeveszett a főnökével, aki csalásért feljelentette, ebből lett a felfüggesztett büntetés. Amikor a zsarolási kísérletért másodfokon elítélték, ezt is hozzácsapták a büntetés időtartamához.

A végzetes tett előtt a polgárőr telefonjával egy ötperces videót készített, amelyben elmondja, öngyilkosságának egyetlen oka van: olyan dolgokkal vádolták meg, amelyeket nem követett el. A videóban deklarálja: nem veszélyes a társadalomra, bár 2010-ben csinált egy nagy hülyeséget.
Link
Kéri a nyilvánosságot, hogy mindenki gondolja végig az ő története alapján, vajon jogállamban él-e, és ne ítéljék el olyan dolgokért, amiket nem tett meg. Olyan profán dolgokat is kifogásol a bírósági eljárásban, hogy a bíró tegezte, és végig "a felesége mellét nézte". Gárer közli továbbá, hogy nincs baja a kormánnyal, az izraelitákkal, a romákkal, a palesztinokkal.

A videóban a férfi mindenkit arra kér, hogy osszák meg ezt a videót, és május 6-án gyújtsanak egy gyertyát érte.

Gárer felesége, aki a Népszabadsággal is megosztotta a történetet, a következőket írta ki a Facebook-oldalára: "mint többen tudjátok, férjem tegnap délután úgy döntött, hogy nem hódol be a magyar igazságszolgáltatásnak, amely hozott egy hibáktól hemzsegő döntést, és nem megy börtönbe 3 évre! Inkább lemondott az életéről, hogy a becsülete megmaradjon, és ne legyen 'bűnöző' (hozzáteszem, több kitüntetéssel és érdemrendekkel). Könyörgök, ne sajnáljatok, és ne sajnáljátok egymást" - írta Gárer felesége.

Ha ön úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.
 
 
0 komment , kategória:  Hírek, nálunk...!!   
hír,.-
  2015-05-09 16:08:16, szombat
 
  HOVÁ TŰNTEK AZ EMBERI JOGAINK? Link

Még 2011.évben átírták az Alkotmányunkat. Alaptörvényt kaptunk helyette az ,,Oszt Jó napot" jogászoktól.

Idézet az Alaptörvény ,,Nemzeti hitvallás" néhány pontjából:

- Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság.

- Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét.

- Valljuk, hogy a polgárnak és az államnak közös célja a jó élet, a biztonság, a rend, az igazság, a szabadság kiteljesítése.
- Valljuk, hogy népuralom csak ott van, ahol az állam szolgálja polgárait, ügyeiket méltányosan, visszaélés és részrehajlás nélkül intézi.

Sokan úgy érzik ebben az országban ezek a gondolatok, csak papírra fektetve léteznek, de a valósággal köszönő viszonyban sincsenek.
A szociális biztonsághoz való jogokat teljesen figyelmen kívül hagyja a kormány. Például 2012.01.01.-től megszűnt a társadalombiztosítási garancia. Szociális adó módjára szedik be a 27% (volt) TB járulékot, amit a költségvetés elnyel. Régebben ezt kizárólag egészségügyi és nyugdíjkiadásokra fordíthatták, ma pedig már bármire.

Az élethez való jogunkkal, életünk végéig védelmet kellene, hogy kaphassunk, ha már megszülettünk. Azonban számos területen tapasztalható, hogy ennek nyoma sincs. Az Európai Unió tagállamaként aláírtuk az Alapvető Emberjogi, a Betegjogi, és a Szociális Chartat. Az emberi méltóság, a betegjogok, az esélyegyenlőség, a szociális biztonsághoz való jog, stb. betartása kívánni valókat hagy maga után.
MAGYAR VALÓSÁG: SOKKOLÓ JÖVŐKÉPLink

Már látható jelei vannak annak, hogy kezd átrendeződni Magyarország népességi térképe?

Nem csak azért fogyunk majd, ha kevesebb gyermek születik. A sok betegség, a rossz egészségügyi ellátórendszerünk, már szedi az áldozatokat, egyre több beteg hal bele az ellátatlanságba, orvosok is nyilatkoztak erről a sajtónak. Gondunk lehet abból is, hogy a megélhetési válság miatt egyre több fiatal int búcsút a hazának, lehet, hogy örökre. A lakosság csökkenésében az utóbbi probléma még azért nem mutatkozik, mert akik elhagyják az országot, azok Magyarországon még bejelentett lakcímmel rendelkeznek, a népszámlálási adatokban is szerepelnek...... .........


AKIKNEK ESÉLYÜK SINCS AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGRE
Link
 
 
0 komment , kategória:  Hírek, nálunk...!!   
testileg-lelkileg--------
  2015-05-09 16:00:49, szombat
 
 
Magyarország: a testileg-lelkileg megnyomorított emberek országa

Link

Nem lenne baj, ha a kormány kiszolgáltatott emberekkel háborúzna. Ha nem az életükkel játszadozna...
Olvasom, hogy májusban az utcára vonulnak az egészségügyi szakdolgozók, ha követeléseik továbbra is süket fülekre találnak. Levelet is írtak a brókerbotrányban nyakig csücsülő kormánynak, egyebek mellett ezt írják:
"Az alacsony létszám, a sok munka, a nagy felelősség, a rossz munkakörülmények a kollégákat testileg és lelkileg is megnyomorítják. Ezzel sem foglalkozik senki. A munkáltatók szinte semmit nem tesznek, hogy ne kiégett, elfásult kollégák álljanak a betegágy mellett. Egyre több betegpanasz van a szakdolgozókra. Sajnos be kell látnunk, hogy a panaszok jogosak. Azonban az eddig felvázolt körülmények között elvárható az, hogy jól teljesítsenek a kollégák?"
Nem, valóban nem várható el. A fentieket éppen azért tartottam fontosnak előrebocsátani, mert miközben borzasztónak tartom, hogy Magyarországon 40 beteg jut egy ápolóra, legalább annyira felháborítónak érzem az egészségügyi rendszerrel szorosan összefüggő, dilettáns szociálpolitikában gyökerező társadalmi ellátás kérdését. Amelyet ezúttal kivételesen, a nagypolitika szennyétől elrugaszkodva a mindennapi, úgy értem, szürke hétköznapi való világ kiábrándító élethelyzetével fogok szemléltetni.
Mai kor betegsége a közöny, senki nem érdekel ...
Minden szörnyűbb, mint hittem akkor,
fiatalon,
de, hálistennek, egyre csökken
az undorom,
egyre jobban bírom az évek
förtelmeit,
és az idő és a közöny már
fertőtlenít.
Szabó Lőrinc

Ha túlzott fontosságot tulajdonítunk a szép cselekedeteknek, akkor közvetve a gonosznak adózunk nagy hódolattal. Ilyenkor ugyanis feltételezni engedjük, hogy ezek a szép cselekedetek mindössze azért becsesek, mivelhogy ritkák, azazhogy a gonoszság és a közöny jóval gyakoribb indítékai az emberek cselekedeteinek. Albert Camus

Esély. Egyenlőség. Akadálymentes társadalom?!
Ezzel a címmel rendezett konferenciát a BME Kommunikációs Szakkollégiuma. Magas színvonalú előadásokat hallhattunk, nagyon kevés hallgatóval. Pedig a konferencia egyik célja éppen az volt, hogy a hallgatókat, fiatal értelmiségieket közelebb hozza a kisebbségi csoportokhoz, azok problémáihoz. A legelenyészőbb számban mégis ők képviseltették magukat.
A konferencián négy témakör került napirendre: Társadalmi integráció, romakérdés, fogyatékkal élők problémái és lehetőségei, illetve peremvidéken élők helyzete. Az előadások érintették többek közt a melegek helyzetét, a fogvatartottak reintegrációs lehetőségeit, a hajléktalanok lakhatásának problémáját, a fogyatékos fiatalok esélyeit, a romák helyzetét, a női egyenjogúság kérdéseit, de kitértek a kisebbségi jogokra is. A sok különböző területről érkező előadó két dologban egyetértett.
Egyrészt, hogy a mostanában létében fenyegetett kommunikációs szakirány nem is annyira felesleges, sőt. A legtöbben azt hangsúlyozták, hogy egy kisebbségnek a többségi társadalomba való integrálódásához elengedhetetlen a jó kommunikáció, és az azt segítő szakember. Nem nehéz belátni, hogy ebben a folyamatban kulcsszerepe van a pontos kommunikációnak, akár egy kisebb projekt szintjén is - független attól, melyik kisebbségi csoportról van szó.
Erről beszélt mások mellett Deák Éva, a Parterns Hungary Alapítvány ügyvezető igazgatója, egy konkrét példán át bemutatva a kommunikáció fontosságát. A 2013-ban indult Romed-2 program keretében hét településen (Bag, Gyulaj, Jászfényszaru, Nagyecsed, Nyírbátor, Pécs, Szeged) igyekeznek segíteni hátrányos helyzetű romák munkaerő-piaci integrációját. A sikeres együttműködés érdekében fontos egy asztalhoz ültetni a munkába bevonni kívánt romáktól kezdve a partnercég tulajdonosán és HR-sén keresztül a település képviselőiig bezárólag minden érintett felet. Ez a párbeszéd elengedhetetlen a projekt sikeréhez - viszont a legtöbb esetben éppen az elhanyagolt, megromlott kisebbség-többség viszony okozta sajátos nehézségek miatt ezt a munkát csak jól képzett külső kommunikátorok, mediátorok képesek elvégezni.
A másik közös pont, amelyben egyetértés volt a konferencia előadói között, a pozitív jövőkép volt. A legtöbb résztvevő határozottan úgy értékelte, hogy bár lassan és nagyon apró lépésekkel, de haladunk; de legalábbis megvan a többségben az igény, hogy nyitottabbá, befogadóbbá váljon, hogy a különböző kisebbségi csoportok tagjai természetes szereplői legyenek a mindennapi életnek. Talán az egyetlen kivétel a Duna TV rendező-főszerkeztője, Weininger Gabriella volt: az ő pesszimizmusa, mint kifejtette, abból következik, hogy a közszolgálati médiumok, amelyeknek a kisebbségek médiában való megjelenítése is feladata lenne, egyre kevesebb figyelmet fordítanak ilyen tematikájú műsorok készítésére. Ennek látványos jele, hogy a sikeresen futó, a közszolgálati tévé átlagos nézettségéhez képest relatíve nagy nézőszámot generáló ,,Az Esély" című, fogyatékkal élőkkel foglalkozó műsorát megszüntette.
Kiss Csaba, a Rehab Critical Mass ötletgazdája az előbújás fontosságáról tartott előadást. Arról beszélt, mindkét félnek le kell győznie a félelmeit, és lépéseket tennie a másik csoport irányába. Csaba fogyatékosságából kifolyólag elég nehezen érthetően beszél - az előadást, akárcsak a többi nyilvános szereplése esetében, mégis ő tartotta. A megértést társa, a Rehab Critical Mass szervezője, Altbäcker Zsuzsanna segítette, aki mintegy tolmácsolta Csaba mondandóját. Az egész jelenség, maga a gesztus, mintegy magába foglalja azt, amire Csaba fellépéseivel igyekszik felhívni a nyilvánosság figyelmét. A fogyatékkal élők integrációja szempontjából néhány területen érezhető változások indultak el. Ennek egyik kézzelfogható példája a Rehab Critical Mass, amelyet ősszel újra megrendeznek.
Pozitív jelenségekről beszélt Csapó Beatrix esélyegyenlőségi szakember, több, megváltozott munkaképességűek munkapiacra való visszavezetését célzó projekt kidolgozója, illetve érzékenytő tréningek szakmai tervezője és vezetője. Szerinte szemléletváltás zajlik a fogyatékkal élők munkaintegrációjával kapcsolatban, a ,,félig üres, félig tele pohár" átmeneti állapotában van a fogyatékkal élők helyzete, de a változás megkérdőjelezhetetlenül elindult.
Kiss Katalin, a Magyar Telekom HR-specialistája, a vállalat esélyegyenlőségi referense szerint a cél az, hogy sikk legyen a téma, és az legyen ciki, ha valaki kirekesztően viselkedik bármely kisebbségi csoport tagjával. Kiss nem állította, hogy ma már eljutottunk volna idáig, de szerinte a multinacionális vállalatok esetében is elindult valamiféle változás, és egyre több nagyvállalt keresi a megoldásokat, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók minél nagyobb mértékben vehessenek részt a vállalatok mindennapjaiban. A cégek esetében pedig a fejlesztések egyik szempontja, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalókat ne szánalomból, vagy jobb esetben az esélyegyenlőség jegyében foglalkoztassák, hanem valós, értékteremtő munkát végezhessenek - az ehhez szükséges infrastruktúrát igyekeznek megteremteni a nagyobb cégek.
A KommON BME Kommunikációs Szakkollégium konferenciája arra tett kísérletet, hogy minél átfogóbb képet adjon a magyarországi kisebbségi csoportok helyzetéről. A négy témakörből a romakérdéssel, a peremvidéken élők helyzetével, illetve a társadalmi integrációval foglalkozó szekció felszólalói semlegesen, vagy inkább pesszimistán látták a jövőt, míg a fogyatékkal élőkkel foglalkozó felszólalók, pozitív tapasztalataik okán, több optimizmussal néztek a jövőbe.
A konferencia magas színvonalú volt, a szakterületükön kiemelkedő előadókkal. És egy fontos tanulság: a most különböző hátrányokat elszenvedő kisebbségi csoportokban óriási potenciál van - a többségi társadalomra is jó hatással lenne, ha hagyná azt felszabadulni. Becker Karola
Forrás http://szocio.atlatszo.hu/.../esely-egyenloseg-akadalymentes.../


 
 
0 komment , kategória:  Hírek, nálunk...!!   
     1/19 oldal   Bejegyzések száma: 187 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 10 db bejegyzés
Összes: 5440 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7
  • e Hét: 711
  • e Hónap: 1983
  • e Év: 199842
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.