Belépés
snbela44.blog.xfree.hu
Éld az életet! Sarkady-Nagy Béla
1944.02.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
,,Kedves barátom"
  2015-10-18 08:18:24, vasárnap
 
  Link << - írta Gandhi Hitlernek 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
index
  2015-09-03 08:08:19, csütörtök
 
  Link << Európából tényleg Afrika lesz, de ehhez nem kellenek a bevándorlók  
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Durván megemeli árait a Telekom
  2015-05-01 16:38:05, péntek
 
 

Átfogó, nagyjából mindenkire kiterjedő mobilos áremelést hajt végre a Magyar Telekom. A szolgáltató honlapján megjelent információk szerint július 1-jei hatállyal a hang- és a mobilnetes csomagok díjtételeit is emelik, de még az adminisztrációs díjak is (bizonyos esetben nagyon sokkal) magasabbak lesznek.A havidíjas tarifacsomagok legtöbbjében 200 forint körüli összeggel lesz magasabb előfizetési díj, a mobilnetes tarifáknál 100 forinttal emelnek. 2-4 forinttal magasabbak lesznek a perc- és sms-díjak is. A Domino díjcsomagok esetén hasonló mértékben lesz drágább a telefonálás, az sms-ezés és a netezés is.

Amellett, hogy a változás miatt nagyjából 500-1000 forinttal lesz magasabb a havi számla végén szereplő összeg, a Telekom több eseti adminisztrációs díjat is megemel. A díjcsomag módosítása üzletben 1000 helyett 2000 forintba kerül majd, telefonos ügyfélszolgálatot igénybe véve pedig 700 helyett 1500 forintba. Hasonló mértékben drágul a PIN/PUK kód kiadása, a számla újranyomtatása, valamint a számcsere is. Ez utóbbi dolgot üzletben kérni kifejezetten sokba kerül majd, az eddigi 6500 forint helyett 10 ezer forintba.

Az adminisztrációs díjak emelése kifejezetten érthető és védhető: a felsorolt események közül legtöbb lebonyolítása ingyenes marad, ha valaki önkiszolgáló felületen (azaz az internetes ügyfélszolgálaton, vagy telefonon, de emberi operátor kérése nélkül) intézi majd ügyeit. Néhány dolgot, például számcserét viszont ilyen módon (értelemszerűen) nem lehet végrehajtani.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Részleges napfogyatkozás - 2015
  2015-03-20 04:20:34, péntek
 
  Link << Részleges napfogyatkozásban gyönyörködhetünk 2015. március 20-án, pénteken a délelőtti órákban.

Fotó: AgoraDebrecen

Derült időben, délelőtt 10 és 12 óra között látható lesz, amint a Hold a Napnak majdnem kétharmadát eltakarja. A napfogyatkozás egy csillagászati jelenség, olyankor jön létre, amikor a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül.

A debreceni Agóra Tudományos Élményközpont meghosszabbítja ezt a pár órás élményt. Hazánk egyik legnagyobb mobil digitális planetáriumában most először állítják fel a 8 méter átmérőjű kupolát, ami alatt szemléltethető a napfogyatkozás folyamata; nemcsak a részleges, de a teljes napfogyatkozást is, közben pedig előadást hallhatnak a jelenség tudományos hátteréről. Az Agóra szakemberei egész héten segítenek felkészülni arra, hogyan tanulmányozzuk a péntek délelőtti napfogyatkozást; péntek délután vagy szombaton pedig újra átélhetik a látogatók az élményt a digitális planetáriumban.

Agóra Tudományos Élményközpont
Debrecen, Nagyerdő, Botanikus Kert, Bejárat a Móricz Zsigmond körút felől

Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia nyolc távcsővel és csillagászokkal várja az érdeklődőket a Széchenyi téri Székház előtti parkolóban közös, nappali csillagászatra, amennyiben az időjárás kedvező lesz a jelenség megfigyelésére.

A jelenség Budapesten délelőtt 9:39-kor kezdődik és 11:59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10:48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Más magyarországi településen ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések lesznek. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökkenni fog.

A jelenség megfigyeléséhez feltétlenül szükség van védőfelszerelés használatára, erre a speciális napfogyatkozás-néző szemüveg alkalmas, amelyet a szervezők a helyszínen biztosítanak, vagy a Magyar Csillagászati Egyesületen keresztül szerezhetnek be az érdeklődők. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy távcsővel vagy a fényképezőgép keresőjén keresztül soha nem szabad a Napba nézni.

Az intézmény nagytermében két csillagászati ismeretterjesztő előadást és egy élő tudósítást is megtekinthetnek az érdeklődők. Az élő tudósítás a Feröer-szigetekről történik, amely a teljes napfogyatkozás sávjába esik. Az előadások ingyenesek, azonban a férőhelyek korlátozott száma miatt regisztráció szükséges az MTA honlapján.
A tudósítás és az előadások rossz idő esetén sem maradnak el!

MTA Székház
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Olvasgatok, nézelődöm . . .
  2014-09-09 04:15:34, kedd
 
  Link << A halálos mobiltelefon - The Truthseeker

A mobiltelefongyártók hamis jelentéseket publikálnak, és eltitkolják azt, amit az orvosok és a biztosítótársaságok már tudnak: a mikrohullámú technológia többszörösére növeli a daganatok kialakulásának kockázatát.
Az RT engedélyével.
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Ferrari
  2014-06-30 11:47:40, hétfő
 
  Link << Ismét felbukkant egy gyönyörű egyedi Ferrari  
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Külföldön bombasiker egy új magyar játék
  2014-06-05 11:38:26, csütörtök
 
  Link << A Feel Flux fantasztikusan egyszerű, és csak a fizika törvényeit használja ki. 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Olvasgatok, nézelődöm . . .
  2014-05-01 11:35:07, csütörtök
 
  Link << Viszlát, ingyenes web!Az internet óriási reménység volt a média számára, de kiderült, hogy az emberek nem akarnak fizetni online tartalomért. Jött a mobil, újabb esélyt kapott a piac, de oda sem sikerült átmenteni a klasszikus kiadói modelleket. A webes, illetve online szolgáltatások viszont hamarosan átfordulnak termőre, csak nem épp úgy, ahogy sokan számítottak rá.
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Olvasgatok, nézelődöm . . .
  2014-02-03 02:38:50, hétfő
 
  Link << NagyEnergiaProjekt 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Kínai betolakodó pusztít Angliában
  2013-09-08 14:38:58, vasárnap
 
  Link
Újabb idegenhonos, ember által behurcolt faj pusztít Európában: az ázsiai lódarázs Franciaországban már megvetette a lábát, most pedig átkelt a csatornán. Főleg a méheket féltik tőle.

Az ázsiai lódarázs kisebb és sötétebb a nálunk is honos közönséges lódarázsnál. A probléma az vele, hogy rovarokkal táplálkozik, kedvenc csemegéje pedig a méhlárva. A lódarazsak egyszerűen betörnek a kaptárba és elrabolják az ifjoncokat. A védelmükre siető dolgozókat pedig olyan könnyedén intézik el, mintha egy legyet söpörnénk le a vállunkról.

Komplett családok kipusztításával hatalmas károkat okoznak a méhészetekben. Főleg Európában, ahova ember által behurcolt idegen fajként bukkant fel és gyorsan megvetette a lábát. Az itteni méheket villámcsapásként érte az agresszív gyilkos feltűnése, nem volt még idejük és lehetőségük megfelelő védelmi stratégia kidolgozására.

A darazsak Kínából érkeztek egy kereskedelmi hajó rakterében potyautasként először Franciaországba 2005-ben. A gazdák itt a kaptárak bejáratának szűkítésével próbálkoztak, amin a méh még befér, ám a nála jóval nagyobb darázs már nem. Hatásosnak bizonyult ellenük a függő csapdák kihelyezése is, ám teljes kipusztításuk esélytelen. Feltűnését az egész európai méhésztársadalom aggodalommal fogadta, hiszen csak idő kérdése, mikor terjed el az egész kontinensen.

30 Japanese Giant Hornets kill 30,000 Honey Bees >> Link

A legfrissebb hírek szerint a darazsak mostanra leküzdötték a La Manche jelentette akadályt és megjelentek Nagy-Britanniában is. A hatóságok most arra kérik a méhészeket, hogy a lehető legpontosabb adatokat mellékelve jelentsenek minden egyes lódarázsészlelést, ha lehet küldjék el az "elfogott" példányokat is. Ezen túl a briteknek is csapdák kihelyezését tanácsolják, de felhívják a figyelmet: a betolakodó irtásakor törekedjenek a lehető legkevesebb kárt okozni az őshonos darázsfajok populációiban.

Az ázsiai lódarázs eredeti élőhelyén egyébként a méhek hihetetlen védelmi mechanizmust dolgoztak ki ellene. A darazsak a méhek lárváira vadásznak, csak akkor rohanják le a kast, amikor az megfelelő mennyiségű lárvát tartalmaz. Ennek megállapítására egy felderítőt küldenek a kaptárba. A kém nem szívbajos, egyszerűen behatol a kasba, felméri a terepet, majd távozik. Később aztán csapatostul térnek vissza és hatalmas mészárlást rendeznek.

A méhek egyetlen esélye, ha elpusztítják a hírvivőt, mielőtt az megosztaná társaival az információt. Megvárják, amíg a darázs a kaptár mélyére ér, ekkor megrohamozzák és egy forró ,,méhlabdát" hoznak létre körülötte. Számtalan méh potrohával simogatja a darazsat és egymást, ezzel emelik a ,,labdán belüli" hőmérsékletet. Megkezdődik az idegek harca: a lódarázs 47 Celsius-fokig képes elviselni a hőterhelést, a méhek 48 fokig.

Egy új kutatás megmutatta, hogy van még egy hatékonyabb fegyver is a tarsolyukban. Pontosan még nem tudni, hogyan is idézik elő, de a labda belsejében a szén-dioxid szintje megemelkedik, amit viszont a darázs nem képes 10 percnél tovább elviselni. Sőt rendszerint öt perc alatt elpusztul. Ez idő alatt persze sok méhet megöl, de a méhcsalád megmarad, hiszen a hírvivő nem tér vissza a lódarazsak fészkébe.

Link << Hornets From Hell

Forrás: - hir24 Link
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1 db bejegyzés
Összes: 2641 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 40
  • e Hét: 585
  • e Hónap: 1458
  • e Év: 140677
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.