Belépés
csibi52.blog.xfree.hu
Fel a fejjel semmi remény,vagy talán mégis? Huszák János
1946.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Megy a kocsis
  2010-10-31 15:01:19, vasárnap
 
  Megy a kocsis a kutyájával a szekéren. Lassan megy a ló, ezért a kocsis elkezdi csapni az ostorral, hogy gyorsabban menjen.
Erre a ló megszólal:
-- Jaj édes gazdám! Miért bántasz mindig? Lehetnél velem egy kicsivel
kedvesebb is!
A kocsis megrémül, leugrik a szekérről, és fut a kutyájával, el az erdő-be.
Ott egy fa tövénél kifújják magukat. Mire a kutya megszólal:
-- Hú, te is megijedtél, mikor a ló megszólalt!!
 
 
0 komment , kategória:  gombóc receptek  
Topfenknödel oder Túrógombóc?
  2009-11-05 10:51:12, csütörtök
 
 


Topfenknödel oder Túrógombóc?

Dédnagymamám régi, Pesti Hírlapos receptekből válogatott szakácskönyvét nézegetve
érdekes túrógombóc receptre leltem. Az elkészítési mód, merőben más a számomra ismerthez
képest. No, most akkor, hogy is van ez? Búzadara vagy zsemlemorzsa? Felvert tojásfehérje?
Tulajdonképpen honnan is származik ez a túrógombóc? És mi az a topfenknödel?

Gombóctörténelem és gasztormonarchia

Némi internetes keresgélés és néhány családi beszámoló alapján bátran kijelenthetem, hogy a
túrógombóc nem magyar desszert. Hiába árulják szinte minden önkiszolgáló étterem pultjából
hazánkban, és hiába gondoljuk, hogy annyira magyar. Kérem, a túrógombócot az osztrák
sógoroknak köszönhetjük! Valószínűleg az Osztrák-Magyar Monarchia idején honosodott
meg hazánkban ez az egyszerű, de mégis különleges édesség, ami mára már főételként is
közkedvelt. Eredetijét -- a topfenknödelt -- nem búzadarával, hanem zsemlemorzsával (vagy
manapság kétszersült morzsájával) készítik. Hogy nálunk miért búzadarával készül, amikor az
elkészítése így hosszadalmasabb, illetve a gombócok nehezebbek lesznek? Hát talán azért,
mert a gombóc alapvetően a magyar köztudatban gabonás, gabonából készült ételként élt.
Eredetileg a gombóc olyan ételt jelentett, ami kukoricadarából vagy búzadarából készült. A
XVI. század környékén honosodott meg hazánkban, német hatásra.
A topfenknödelnél elengedhetetlen, hogy a tojásfehérjét felverjük. Mitől mástól is lenne olyan
pillekönnyű? Valamint fontos és elengedhetetlen momentum utolsó lépésként a gombócok
morzsaköpenybe történő burkolása előtti vajfürdőztetés. Készíthetjük őket hagyományos
túrós-tejfölös változatban, a pikánsabb ínyencségeket kedvelők azonban kísérletezhetnek a
mákos és az epres verzióval is. Akárhogy is nézzük, a túrógombóc szinte már teljesen magyar
étel...
BKJ
http://tiaramagazin.hu/page/page.php?id=1799
 
 
0 komment , kategória:  gombóc receptek  
Variációk túrógombócra
  2009-11-05 10:46:12, csütörtök
 
 



Túrógombóc

Hozzávalók:
25 dkg túró, 10 dkg búzadara, 8 dkg vaj, 2 tojás, só, porcukor, zsemlemorzsa, fahéj, olaj,
tejföl, lekvár
Leírás:
Az összemorzsolt túrót a darával, a vajjal meg a tojások sárgájával összevegyítjük, majd
legalább egy órát pihentetjük. Ezután lazán belekeverjük a tojások habbá vert fehérjét. Forró
sós vízbe dobjuk a gombócokat, s az újraforrástól számítva 10-12 percig főzzük. Akkor jó, ha
megbökünk egy gombócot, s az magától átfordul a vízben. Kevés olajban megforgatott
zsemlemorzsára szedjük a gombócokat, majd langyosan kevés fahéjjal és porcukorral hintjük
meg. Löttyintünk rá egy kicsi tejfölt, majd tetszés szerinti lekvárt (szeder, málna, eper)
csorgatunk rá. Csokiöntettel is finom.
http://alfoldireceptek.wordpress.com


 
 
0 komment , kategória:  gombóc receptek  
Mákos túrógombóc.
  2009-11-05 10:38:14, csütörtök
 
 



Mákos túrógombóc
A ,,Mehlspeise" jellegzetes osztrák ételkategória. Szó szerint ,,lisztes ételt" jelent. Klasszikusan olyan
édesség értendő rajta, mint palacsinta, császármorzsa, rétes, nudli, salzburgi galuska - és mindenek
felett a gombócok végeláthatatlan sora.Az idők folyamán bővült a szó jelentése, ma már idesorolnak
szinte teljesen liszt nélkül készülő fogásokat és sós ételeket is.
A ,,Knödel" olyannyira jellegzetes és tősgyökeres népi étel, hogy Ausztriát Gombócbirodalomnak is
szokás nevezni, a háztartási és főzési ismereteket oktató iskolát gombócakadémia néven emlegetik,
utazási irodák gombóctúrákat szerveznek az érdeklődők számára.
Ausztrián belül Salzburg és Linz környékének lakói vélik úgy, hogy ők adták a világnak a legtöbb
gombócot - megengedve persze, hogy a cseheknek is ősi jogaik vannak ezen a speciális területen.Mint
minden gombócnak, a mákosnak is tucatnyi változata ismert: készülhet élesztős, burgonyás, zsemlés,
darás, túrós vagy égetett tésztából, a töltelék pedig (s az esetleges ,,bunda", amiben meggörgetik)
szinte a végtelenségig variálható.
A Salzburg közelében fekvő Filzmoos városkában nagyon könnyű és rezgős kivitelben kóstolhatjuk
meg a mákos gombócot, Johanna Maier két Michelin-csillagos szakácsnőnél.
Ha nem nála, akkor természetesen otthon is - feltéve, hogy elkészítjük magunknak. A klasszikus népi
étel finomított, rafinált és könnyített változatáról van szó.
Johanna Maiernél a túrós tészta pudingszerű, a máktöltelék enyhén karamellás és csokoládés, a
gombóchoz habos sabayon jár vaníliával. Nagyon friss, zsíros és nem túl savanyú túróból készül, amit
először lecsöpögtetnek, majd ruhán gondosan átnyomkodnak, ezután szitán átpasszíroznak.
A sabayon (zabaglione) Itáliából származik, eredetileg tojás sárgájából, cukorból és borból (alapvetően
marsalából) készült, a hozzávalókat enyhe tűz (vagy gőz) fölött keverték habosra. A tojás sárgájával
való sűrítés régi korokban is ismert volt, de a tulajdonképpeni sabayon-technológia a 16. században
kristályosodott ki, amikor is a Franciaországba beházasodott firenzei Medici lányok már új hazájukba
is magukkal vitték a receptet, s a mártást sütemények, gyümölcsök mellé használták (klasszikusan egy
ciambella nevű piskótához).
Ma már a sabayon mindazon mártások gyűjtőneve, melyek a tojás sárgájából melegen habosítás
technológiájával készülnek, vagyis bor helyett lehet más folyadékot választani, a cukor elhagyható.
Pezsgős sabayont készítenek például osztrigához, zöldfűszeres és sáfrányos sabayont halakhoz, teás
sabayont fagylalthoz, csokoládésat önálló desszertnek.
Mivel a habüstben ilyenkor fokozatosan jön létre az emulzió a tojás sárgája és a folyadék között
(,,félig koagulál" a tojás), fontos, hogy egyenletes mozdulatokkal verjük a keveréket, s hogy a hab
hőmérséklete ne emelkedjen 83-84ºC fölé, mert akkor teljesen kicsapódik a tojás, és rántotattaféle lesz
belőle. A konzisztenciája akkor a legtökéletesebb, ha az utolsó lehetséges pillanatig hevítjük verés
közben. (A cukor és a savtartalmú folyadék mellesleg némileg emeli a kritikus hőmérsékletet). Ha
hidegen akarjuk tálalni, addig kell verni folyamatosan, míg ki nem hűl (,,hidegre verjük").
Töltelék
10 dkg darált mák
3,5 dkg cukor
1 evőkanál méz
csurranásnyi rum
6 dkg babapiskóta-morzsa
75 ml langyos tej
2 evőkanál olvasztott keserűcsokoládé
¼ rúd vanília bele kikaparva
Gombóctészta
1 dkg vaj
1 tojás
1 tojás sárgája
3-4 dkg cukor
30 dkg 20%-os túró, ruhán át alaposan kinyomkodva, majd átpasszírozva
citromlé
csipetnyi só
15 dkg jó minőségű zsemlemorzsa, ideális esetben tejes kenyérből
 
 
0 komment , kategória:  gombóc receptek  
Vaníliás sabayon.
  2009-11-05 10:31:08, csütörtök
 
 



Vaníliás sabayon

6 tojás sárgája
5 dkg cukor
¼ l tejszín
5 cl tej
½ rúd vanília bele kikaparva
Tálaláshoz
kevés mák
porcukor
kevés tejszínhab
A töltelékhez a cukrot és a mézet nyeles edényben karamelizáljuk, víz hozzáadása nélkül.
Érdemes nagyobb mennyiségű karamellt készíteni, mert így kevésbé ég oda. Készítsünk mellé
egy nagyobb edényben hideg vizet, s ha látjuk, hogy véletlenül túlmelegszik a karamell,
azonnal hűtsük le a lábost, hogy megállítsuk a barnulást. Nem szabad kavarni, legfeljebb a
lábost óvatosan mozgatni. A legjobb, ha a lábos széléről vizes ecsettel folyamatosan
eltávolítjuk a felkenődő cukrot, nehogy kikristályosodjon.
Ehhez keverjük hozzá a mákot, ráöntjük a rumot, hagyjuk kissé elpárologni. Hozzáadjuk a
piskótamorzsát és a tejet, s addig főzzük kis lángon, míg sűrű massza nem lesz belőle.
Levesszük a tűzről, s mikor már nem teljesen forró, belekeverjük a csokoládét és a vaníliát.
Amikor kihűlt, nedves tenyérrel apró, másfél cm átmérőjű gombócokat formálunk belőle,
mélyhűtőbe tesszük, így könnyű lesz később tölteléknek használni.
5. oldal, összesen: 16
A gombóchoz habosra keverjük a szobahőmérsékletű (kissé már olvadt) vajat a tojásokkal és
a cukorral, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a túrót. Belekeverjük a citromlevet, a vaníliát és
a sót, majd kézzel beledolgozzuk a morzsát. (Semmi esetre se használjunk gyári
zsemlemorzsát, vásároljuk inkább jó minőségű tósztkenyeret, ezt szárítsuk egy napig.
Konyhai robotgéppel morzsává aprítjuk, majd szitán áttörjük.)
A kész gombócmasszát hűtőszekrénybe tesszük. Ha megdermedt, gombócokat formázunk
belőle, s mindegyik közepébe egy-egy apró mákgombócot töltünk. Forrásban lévő sós vízben,
kislángon negyed órán át hagyjuk főni.
A sabayonhoz habosra keverjük a tojás sárgáját a cukorral. Felforraljuk a tejet és a tejszínt a
vaníliával. Először egy-két merőkanálnyi forró tejjel felhígítjuk a cukros tojást, majd a
felhígult masszát habverővel belekeverjük a tejbe. Kis láng fölött addig keverjük, míg habos
nem lesz (aki gyakorlatlanabb, inkább gőz fölött készítse). Tehát legalább tíz percig. Ekkor
szitán átpasszírozzuk.
Tálaláshoz finomra őrölünk némi porcukros mákot, ebbe hempergetjük bele az alaposan
lecsöpögtetett meleg gombócot, melyet rögtön ezután néhány kanálnyi sabayonra helyezünk.
A mártásba csíkban kevés tejszínhabot húzunk bele.
A gombócot, ha elkészült, azonnal kell tálalni, máskülönben szívós lesz. Nyers állapotában
azonban egy időre hűtőszekrénybe tehetjük, vagy akár le is fagyaszthatjuk (utóbbi esetben
elővételkor néhány perccel hosszabb főzést igényel). A sabayont készítsük mindig frissen, s
tálaljuk melegen a szintén meleg gombóccal.
 
 
0 komment , kategória:  gombóc receptek  
Burgonyás túrógombóc.
  2009-11-04 11:44:20, szerda
 
 


Burgonyás túrógombóc

Hozzávalók:
50 dkg burgonya,
50 dkg túró,
1 tojás,
15 dkg liszt,
1 evőkanál zsír,
2 dl tejföl,
só ízlés szerint
A tisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, szétnyomjuk, és hagyjuk kihűlni. Ezután
összemorzsolt túrót, lisztet, tojást és sót teszünk bele, az egészet jól eldolgozzuk, s kissé ellapított
gombócokat formálunk.
A gombócokat forró zsírban megsütjük, kizsírozott tűzálló tálra tesszük, és sütőben megpirítjuk.
Forrón, tejföllel tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  gombóc receptek  
Rezgős túrógombóc.
  2009-11-04 11:41:13, szerda
 
 


Rezgős túrógombóc a Fáy présházból

Hozzávalók 4 személyre:
1/2 kg túró
4 tojás
15 dkg vaj
csipet só
20 dkg búzadara
4 dl tejföl
porcukor, fahéj ízlés szerint
A túrót elkeverjük a puha vajjal, búzadarával, a tojássárgájával, majd 45 percig pihentetjük hideg
helyen. Óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérjéket, s forró vízbe dobjuk őket. Megvárjuk, hogy
a gombóckák feljöjjenek a víz tetejére, várunk 1-2 percet, szűrőkanállal kiszedjük és pirított
zsemlemorzsában meghempergetjük, majd fahéjas tejföllel leöntjük.
 
 
0 komment , kategória:  gombóc receptek  
Sonkás túrógombóc.
  2009-11-04 11:35:34, szerda
 
  SONKÁS TÚRÓGOMBÓC RECEPT

Hozzávalók:
50dk juhtúró
10dk vaj
20dk főtt
füstölt sonka
1 csokor metélőhagyma
1 csokor petrezselyem
A juhtúrót a vajjal habosra keverjük. A sonkát egészben apró kockákra vágjuk, és a finomra aprított
metélőhagymával együtt a túróba dolgozzuk.A masszát fél órára a hűtőbe tesszük, majd kis
gombócokat formálunk belőle, amikt az apróra vágott petrezselyem és a frissen őrölt bors keverékébe
forgatunk. Pirítóssal és hónapos retekkel kínáljuk.
http://recept.paradicsom.info
 
 
0 komment , kategória:  gombóc receptek  
Meggyes túrógombóc.
  2009-11-04 11:31:49, szerda
 
 


Meggyes túrógombóc

Hozzávalók
A gombóchoz:
25 dkg tehéntúró
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
5 ek. búzadara
1 kis üveg lecsepegtetett rumos meggy
1 ek. cukor
A pirított grízhez:
2 ek Linco Family margarin
3 ek búzadara
3 ek víz
1 ek cukor
Az öntethez:
2 tejföl
3 ek méz
Elkészítés:
A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a nyers tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot, majd
belekeverjük a búzadarát, és beleforgatjuk a papírtörlőn leszárított meggyet. A masszát
hűtőszekrénybe tesszük, amíg a főzővíz felforr. Közben margarinon megpirítjuk a grízt,
öntünk alá egy kevés vizet, és a tűzre visszatéve elpárologtatjuk. Levesszük a tűzről, és
hozzátesszük a cukrot. A kezünkkel egyenletes nagyságú gombócokat formálunk a
meggyes-túrós masszából, és forrásban levő bő vízbe rakjuk. Amikor a gombócok feljönnek
a víz tetejére, kiszedjük, lecsöpögtetjük, megforgatjuk a pirított grízben, és mézes tejföllel
meglocsolva tálaljuk.
nlcafe.hu
 
 
0 komment , kategória:  gombóc receptek  
Túrógombóc leves.
  2009-11-04 11:25:36, szerda
 
  TÚRÓGOMBÓC LEVES

Hozzávalók:
15 dkg tehéntúró,
2 csapott evőkanál búzadara,
1 tojás,
5dkg vaj v. margarin,
2 tyúkhúsleves kocka,
2 dl tejföl,
1 csokor kapor,
só és őrölt bors ízlés szerint,
fél citrom
Tojás sárgát simára keverünk 2 dkg olvasztott, de már nem meleg vajjal csipetnyi sóval.
Finomra vágott kapor felével fűszerezzük. Ezután hozzáadjuk a villával áttört tehéntúrót és
búzadarát. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjével is óvatosan összekeverjük. 15 percig
pihenni hagyjuk. Közben a megmaradt vajat felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet és kevergetve
zsemleszínűre pirítjuk. Ezután az edényt tűzről lehúzzuk és elkeverjük benne a megmaradt
kaprot. Felöntjük 3 dl hideg vízzel és csomómentesre keverjük. Még ráöntünk fél liter vizet és
beletesszük a húsleves kockákat. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kevergetve felforraljuk. A
tejfölt kevés forró levessel és a citrom levével simára keverjük és a levesbe öntjük. Ismét
felforraljuk. Közben a túrós masszából mogyorónyi gombóckákat formálunk és a forrásban
lévő levesbe óvatosan beleeresztjük. 10 percnyi fővés után ha az összes gombóc feljött a leves
tetejére a tűzről lehúzzuk és befedve 10 percig hagyjuk állni, csak azután tálaljuk.
http://hu.shvoong.com
 
 
0 komment , kategória:  gombóc receptek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 13622 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 176
  • e Hét: 1017
  • e Hónap: 4001
  • e Év: 10416
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.